geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4682. Damjanich nyomában (GCDny)

Than Mór: Szolnoki csata (forrás: DKA)

Than Mór: Szolnoki csata (forrás: DKA)

1. pont: Lovas huszár

1. pont: Lovas huszár

2. pont: Kossuth-emlémű

2. pont: Kossuth-emlémű

3. pont: Padok és távolban a sírkő

3. pont: Padok és távolban a sírkő

Sírkő a 3. ponton

Sírkő a 3. ponton

A 4. pont

A 4. pont

Kossuth-szobor a 4. ponton

Kossuth-szobor a 4. ponton

5. pont: Kopjafa

5. pont: Kopjafa

Damjanich kopjafája közelebbről

Damjanich kopjafája közelebbről

Zsolti a jelszót őrzi az 5. ponton

Zsolti a jelszót őrzi az 5. ponton

6. pont: a záróláda helye

6. pont: a záróláda helye

A cibakházi híd napjainkban

A cibakházi híd napjainkban

A Tisza töltésén valahol Cibakháza és Vezseny között

A Tisza töltésén valahol Cibakháza és Vezseny között

A vezsenyi komp

A vezsenyi komp

Információk a kompról

Információk a kompról

Komponálok vagy kompon állok?

Komponálok vagy kompon állok?

Ajánlott útvonal a Z helyett

Ajánlott útvonal a Z helyett

Nem hó, hanem nyárfaszösz Tiszavárkony és Tószeg között

Nem hó, hanem nyárfaszösz Tiszavárkony és Tószeg között

A Lengyel Légió emléktáblája

A Lengyel Légió emléktáblája

Damjanich-szobor Szolnok

Damjanich-szobor Szolnok
Szélesség N 47° 12,581'
Hosszúság E 20° 10,163'
Magasság: 84 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2020.08.02 11:00
Megjelenés időpontja: 2020.08.02 15:46
Utolsó lényeges változás: 2020.09.03 15:30
Utolsó változás: 2020.09.03 15:33
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+5V)
Elrejtők: Katulyakutatók és Zsolti
Felhasználó: Katulyakutatók
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 48000 m
Megtalálások száma: 21 + 4 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 2.6 megtalálás hetente


Röviden:

Dny-1: N 46° 57.938' E 20° 11.831' asztallap aljára ragasztva
(a komp üzemszünete alatt a jelszórészlet megtalálható a N 47° 01.272' E 20° 13.959' ponton lévő tábla hátulján is)
Dny-2: N 47° 02.075' E 20° 13.195' információs tábla aljára ragasztva
Dny-3: N 47° 03,566' E 20° 11,242' padokon több helyen felragasztva
Dny-4: N 47° 06.078' E 20° 08.816' Kresz tábla oszlopára ragasztva
Dny-5: N 47° 10.812' E 20° 12.048' pad alján mágneses
Dny-6: N 47° 12.581' E 20° 10.163'20x13x7 cm méretű láda kidőlt fa alatt


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Az ötlet

Kedvenc szolnoki blogomat olvasgatva, találtam egy érdekes cikket, mely bemutat egy lelkes túrázó csapatot, akik minden évben megteszik Damjanich vörössipkásainak, a szolnoki csatába vezető útját. Akkor született az ötlet, hogy ez egy jó geocaching téma is lehetne. A ládaterv egy időre, különböző okok miatt jégre került, de most a COVID-19 első hulláma után megvalósult.

A történelmi háttér

Az 1848-49-es szabadságharc alatt, Szolnoknál több csata is folyt a tiszai átkelőhely birtoklásáért. Mégis, "Szolnoki csata" néven az 1849. március 5-én lefolyt ütközet maradt meg a köztudatban. A császáriak először láthatták nagy volumenű támadás kapcsán azt, hogy milyen precízen és összehangoltan tudnak támadni a honvédcsapatok, valamint ezt a csatát tekintik a tavaszi hadjárat kezdetének.
A csata előtti éjszaka Damjanich a katonáival cibakházi körletükből erőltetett menetben Szolnok alá vonult. Reggel 7 óra körül értek az akkori Indóházhoz (ma a Reptár főépülete). Itt kezdődött a csata. Ennek lefolyásáról itt olvashattok bővebben. Én az ütközet egy apró, legendás elemét szeretném most kiemelni. Az Indóháznál a magyar csapatok erős tűzbe kerültek a császáriak ütegétől. Erre a zászlóaljparancsnok "félre húzódj"-ot vezényelt. A zászlóalj dobosa azonban a reggeli pálinkaosztásnál kétszer állt sorba, s olyannyira feltámadt benne a bátorság, hogy visszakiáltott parancsnokának: "én nem retirálom, én verem sturmot"; mire a zászlóalj szuronyszegezve szemből megrohanta az ágyúkat, amelyek sietve felmozdonyoztak, s elhagyták állásukat. Kedves történet, mindenki eldöntheti, hogy elhiszi-e!

Hasznos információk

A szabadságharc ideje óta a táj vízrajza és úthálózata jelentősen megváltozott. A mai cibakházi híd, mely az egykori fahíd helyén áll, méretében kisebb és csak egy holtág fölött ível át. A Tisza szabályozása miatt, ma a folyó jóval távolabb folyik, így a hídon átkelve is az "innenső" parton maradunk. Legközelebb a vezsenyi kompnál tudunk a túlsó partra átjutni. Az útvonal kijelölése során, próbáltuk a forgalmas utakat is elkerülni, így a hajdan 30 kilométeres út, ugyanazon településeket érintve, mint egykor, 48 km-esre sikeredett. Talán nem véletlenül! A távolság miatt, mi a (terepálló) kerékpárral történő teljesítést javasoljuk. Az útvonal felmérése is ilyen szempontból történt. Természetesen, edzett kessertársak gyalogosan is megtehetik az utat. (Ez lenne az igazi, hogy átérezhesd eleink teljesítményét!) Az út megtételének terhéhez még számoljuk hozzá az akkori katonai felszerelés súlyát (borjú, nehéz posztó ruházat, szuronyos puska, puskapor, golyó, stb), hogy képet nyerjünk annak nehézésgéről! Gyalogosan az út több szakaszra bontható. Kerékpár hiányában, mi is így tettünk. A megszakításra ajánlott pontok Vezseny és Tószeg. Átlagos menetsebesség esetén, hétvégén is van csatlakozó buszjárat az említett településeken. Persze a láda pontjai, a modern kor szellemében, - a végláda kivételével- nem saját erővel hajtott járművel (lovaskocsi, gépjármű stb.) is begyűjthetők, de így éppen a túra lényege vész el, átélni a korabeli erőfeszítést! Még egy fontos figyelmeztetés. Az útvonal megtétele tartósan esős és árvizes időben valamint, ha a vezsenyi rév nem üzemel, nem ajánlott!, Ennek oka, hogy részben az ártéren halad, valamint a talaj meglehetősen agyagos, így gyorsan sárkolonccal a keréken/lábunkon nehezíthetjük utunkat. Mi májusban jártuk be az útvonalat. Ekkor a környező erdőkből mindenfelől áradó madárdal, a vadvirágok és a kék égen bodorodó felhők, a nyulak és őzek látványa nagyon kellemessé tette az utat. Ez évben (2020) az országos szúnyoginvázió is nehezítheti utunkat. Különösen igaz ez a víz melletti területekre, így a szúnyogriasztó szer, ne maradjon otthon! Az ajánlott útvonal letölthető innen.

A láda

Utunkat Cibakházáról, a híd közeléből indítjuk. Ha Cibakházára autóbusszal érkezünk, az Autóbusz-forduló megállóhelyen kell leszállni. Mielőtt elindulunk, érdemes megkeresni a GCCIBA multit is, hogy a korszakra hangolódhassunk.
A híd előtt áll egy lovas huszár szobra, ami mellett a kiépített pihenőhelyen még erőt gyűjthetünk az előttünk álló úthoz. Már csak azért is érdemes itt megállni mert az 1. jelszórészletet az asztal lapjának aljára ragasztva találjátok.
GCDny-1:  N 46° 57,938' E 20° 11,831' 84 m [GCDny-1]
Amennyiben az asztal foglalt vagy a jelszóhordozó eltűnne, a huszár bal oldala felől, a kerítés mellett álló távközlési oszlop betongyámján található.  N 46° 57,931' E 20° 11,847' 84 m [GCDny+pótjelszó] egy pótjelszó.
Átkelve a hídon, a nádas után forduljunk jobbra! Itt eljuthatunk az egykori sáncok maradványaihoz a  N 46° 59,242' E 20° 10,014' 84 m [GCDny+sáncmaradványok] koordináta közelében, melyeknek a hídért 1849 februárjában folytatott csatában volt jelentőségük. (Már alig látszanak, de a térképek feltüntetik.) Menjünk fel az árvízvédelmi töltésre és innen a Tisza mellett, a gáton haladhatunk a vezsenyi révig, mely általában megbízhatóan közlekedik. Kivételt képez a jelentős árvíz és az esetleges műszaki meghibásodás, illetve jelenleg az üzemeltető váltás.
A komp üzemszünete miatt és, hogy emiatt ne kelljen plusz kilométereket menni, a multi első pontjának jelszavát elhelyeztük a  N 47° 1,272' E 20° 13,959' 84 m [GCDny+pótjelszó] ponton található, a komp díjszabását és paramétereit tartalmazó tábla hátulján is. Így a Tiszán való átkelést megspórolva lehet a multit egy rövidebb útvonalon bejárni.
Miután átértünk a vezsenyi oldalra, utunkat már a Zöld sáv (Z) jelzés is segíti.
Beérve a község központjába, a Községháza előtt egy Kossuth-emlékművet találunk, melyet a falu lakossága "A tized és az úrbéri terhek eltörlése, valamint a közteherviselés törvénybe iktatása" emlékére állíttatott.
GCDny-2:  N 47° 2,075' E 20° 13,195' 88 m [GCDny-2]
A A 2. jelszórészletet az emlékmű mögött álló információs tábla alsó keresztgerendájára ragasztva találjátok. Pótjelszó a mellette álló közlekedési tábla hátulján.
A Zöld sáv (Z) jelzést követve, a Tisza gátján megyünk tovább Tiszavárkonyig. A község közelébe érve először Kenyeres Lajos egykori plébános, '56-os mártír kopjafája mellett megyünk el, majd baloldalon, egy kis erdős területen találjuk a GCTkk ládát, mely a Korona és Kardválasztás mondájának állít emléket.
Beérve a faluba, rögtön baloldalt, a Népművészeti Alkotóházzal szemben van egy temető. Itt nyugszik Bak József egykori 48-as honvéd főhadnagy  N 47° 3,568' E 20° 11,213' 85 m [GCDny+sír]. A 3. jelszórészlet a romos ravatalozó mellett található két, faragással díszített padon, több helyen is elhelyezésre került.
GCDny-3:  N 47° 3,566' E 20° 11,242' 84 m [GCDny-3]
Utunkat a temetőből kilépve, a Zöld sáv (Z) jelzésen folytatjuk Tószegig. Itt különösen érdemes követni a letölthető útvonalat, mert a turistajelzés a két település között meglehetősen hiányosan van festve, illetve több helyen is (főleg kerékpárral) járhatatlan dzsungelbe vezet. A megadott útvonalon zavartalanul végig lehet gurulni/menni. Legfeljebb, ha egy-egy vaddisznó zavarhatja meg a túrát. (Mi csak a nyomaikat láttuk.) Az út itt nem a legrövidebb utat követi, de a 4625 sz. út igencsak forgalmas és jobbnak láttuk elkerülni. Cserébe a természet kárpótol a kerülőért!
Tószegre beérve, menjünk a "City-be" és az iskola mellett megtaláljuk Kossuth Lajos szobrát.
GCDny-4:  N 47° 6,078' E 20° 8,816' 87 m [GCDny-4]
A közelében, az iskola udvarának bejárata mellett egy KRESZ tábla oszlopán, a tábla alatt megtalálható a 4. jelszórészlet. Akinek túl magasan lenne, az a kis köz elején lévő KRESZ tábla hátuljáról leolvashatja a pótjelszót.  N 47° 6,068' E 20° 8,832' 86 m [GCDny+pótjelszó]Tószeg belterületén megint csak érdemes a mellékelt útvonalra hagyatkozva elkerülni a "nagy kanyart", mert itt a közös használatú kerékpár/gyalogos út nagyon elkeskenyedik, sok konfliktust okozva a közlekedők között. Tószeg külső részétől már kiépített kerékpárúton mehetünk, majdnem a ládáig. A kacsateleptől a Sasi-kanyarig vezető része annyira új, hogy amikor elkezdtük a felmérést 2019 tavaszán, még nem is létezett. A kerékpárút Szolnokon, az Indóház mellett vezet el. A Tiszaparti-sétányon, a Vízirendészet és a Tiszavirág-híd közötti szakaszon szokták minden évben a hagyományőrző katonák újrajátszani a szolnoki csatát. A Tisza Szálló mellett kanyarodjunk el, hogy a Lengyel Légió utcában megtekinthessük a lengyel csapatok emléktábláját,  N 47° 10,413' E 20° 11,984' 91 m [GCDny+lengyel] akiknek jelentős szerepük volt a magyar csapatok sikerében! Tovább követve az útvonalat, elmegyünk a körforgalomban található "Szolnoki csata emlékműve" mellett. A tér szint- és növényzeti viszonyai miatt érdemes egy kis kerülőt tenni, hogy a Tisza-híd lehajtója mellől szemügyre vegyük a szobrot. Menjünk át a Zagyva-hídon és a szolnoki vár egy bástyáját utánzó, épülőfélben lévő létesítmény mögött megtaláljuk a Damjanich-emlékművet! A Zagyva gyalog- és kerékpáros hídján térhetünk vissza, hogy elérjük multink következő pontját, mely az aradi tizenhármaknak állít emléket.
GCDny-5:  N 47° 10,812' E 20° 12,048' 86 m [GCDny-5]
Az 5. jelszórészlet a koordinátán található pad alján mágnessel kapaszkodik. Ülj le Zsolti mellé a sárga doboz helyére és bal kézzel nyúlj az elválasztó korlát mellett az ülőke alá. Ha nem találod vagy mugli veszély esetére pótjelszó található a két szélső padon is. Utunkat a Zagyva-sétányon folytatjuk a vasúti híd felé, továbbra is a kerékpárúton, melyről a LIDL áruház mellett nyíló Kaán Károly útnál kell letérni. Ezen kijutunk a Zagyva töltéséig. Aki akar, tehet egy kitérőt a GCZAGY 2. pontjához, a Malomszögi-hídhoz. Az ennek a hídnak helyén álló egykori fahídon át menekültek a császáriak Damjanich csapatai elől. Már akik tudtak. Jelentős részüket ugyanis a Zagyvába szorították, ahol megfulladtak. A gáton a 32-es út felé haladva szemügyre vehetjük az egykori csatateret. Persze azóta jelentősen megváltozott a táj. Erdőket telepítettek és kiépült az árvízvédelmi töltés is.
GCDny-6:  N 47° 12,581' E 20° 10,163' 84 m [GCDny-6]
A gátról az Eresztőhalmi-csatorna zsilipjénél kell letérni, hogy a GPS-t követve egy kidőlt fa alatt rátalálj a záróládára.
A jelszó a pontok sorrendjében egybeírva áll össze.

Kérlek benneteket, hogy a logjaitokban tüntessétek fel, hogy milyen módon sikerült teljesíteni a túrát! (gyalog, élő- vagy drótszamáron, gépkocsival stb.)

A városba való visszatérésre a Sárga kereszt (S+) jelzésú utat ajánljuk, mely az erdőn át visz vissza Zöld sáv (Z) útra és a Széchenyi Városrészbe.

Szeretnék köszönetet mondani Zsolti barátomnak, aki a Tiszavárkony-Szolnok közötti rész felmérésében sokat segített és fényképezett.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (8 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.62 web: 4.68 átlag: 4.61

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


SandorCsaba 2020.09.23 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Katulyakutatók 2020.09.13 07:20 - Egyéb
Az 1. ponton van pótjelszó, azzal keressétek! Az eredetit a jövő héten talán már lesz időm megjavítani.

becko 2020.09.12 16:35 - Egyéb
Ma Lakitelekről indulva 100km-t tekertem 9 ládáért a Tisza mentén.
A cibakházi láda után megnéztem az 1. pontot, de az asztal alatt nem volt semmi.
Véletlenül megláttam 2m-el odébb a földön fekvő cetlit, beraktam a legközelebbi villanyoszlop tövébe egy kő alá.

V_Gabor 2020.09.12 16:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.47
Bringával fordított sorrendben, előtte még GCBJSZ rejtést is megkerestük. A ládánál Pelikán TT teljesítők kerestek ellenőrző pontot a közeli táblán, először azt hittem a dobozt keresik, de elmentek mellettem.
Odafelé a Zagyva parton tekertünk, vissza a vasút után újra a töltést választottuk. A belvárosban ebédeltünk, kedvenc helyünk még mindig jó! :) Ebéd után folytattuk a Tisza partján, majdnem Tószegig kellemes bringaút vezet. A végét éppen most építik, javítják. A 4. és 3. pont között (Tószeg-Tiszavárkony) a száguldozó autókkal együtt kell haladni a műúton. Ez nem volt nagy élmény!
Megmutattam GCTkk környékét is a feleségemnek, Ő még nem járt itt. A töltés járható, de tényleg ráz a száraz út. Mónika nem igazán díjazta.
Vezseny már nyugisabb, átmenő forgalom most nincs. A 2. pont és az első alternatív rejtése után vissza a műúton mentünk. Kisebb volt az autó forgalom, a mérőtorony előtt láttunk egy őzet a mezőn, aki nem ijedt meg a közeledtünkre. Sajnos meggondolta magát, mire visszafordultam és elővettem a telefonom.

Szolnokra beérve megvizsgáltuk a Marcipán cukrászdát, jó volt a házi tiramisu!

Köszönöm!
[g:hu+ 2.3.4]

2020-09-12 11.12.43R2020-09-12 11.15.04R
2020-09-12 11.15.13R2020-09-12 11.17.20R
2020-09-12 11.32.07R2020-09-12 11.39.13R
2020-09-12 12.04.29R2020-09-12 12.05.31R
2020-09-12 12.19.42R2020-09-12 12.33.56R
2020-09-12 15.07.18R2020-09-12 15.12.43R
2020-09-12 15.33.03R2020-09-12 15.41.15R
2020-09-12 15.47.43R2020-09-12 15.56.26R
2020-09-12 16.11.30R2020-09-12 16.19.50R
2020-09-12 16.20.30R 
nmárti 2020.09.12 13:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.55
Ok.

VP 2020.09.06 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Szolnok belvárosában parkoltam. Onnan 70 km országúti biciklivel. Először a végládához tekertem: át a parkerdőn, egy kellemes "singletrack"-en. Szép a Zagyva-part! Vissza végig a töltésen, át a belvároson, és a Tisza-töltésen tovább Tószeg felé. A Tiszavárkony és Vezseny közötti töltéskorona országúti biciklivel is teljesen jól járható. (Egyáltalán nem köves, a kiszáradt agyag néhol kicsit ráz, de messze nem annyira, mint a viacolor bicikliutak Szolnokon. Ki találhatta ki azt, hogy bicikliutakat aszfalt helyett különböző térkövekkel burkoljanak??)
Reménykedtem a komp újraindításában - ami sajnos nem történt meg. (Köszönet az alternatív lehetőségért!) 3 éve az 1 - 2 - 3 pontok közötti szakaszon már úgyis bicikliztem, így most a pótjelszónál volt a fordítópont.
Utána a 303-as folyamkilóméternél (egy elég vacak, de cserébe néptelen helyen) jó fürdés a Tiszában, majd - a komp hiányában - majdnem ugyanott, kisebb variációkkal vissza Szolnokra.
A multi végig déja vu érzést váltott ki: csupa régen megkeresett láda közvetlen közelében jártam.

parkerdő
2017-es biciklizés
2020.1-es pont (2017)
judit1127 2020.09.05 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

LordHunter 2020.09.05 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nem 1 nap alatt, de meglett minden pont :) [Geoládák v3.6.0]

Katulyakutatók 2020.09.03 15:34 - Egyéb
Sajnos a szeptemberi üzemkezdésre vonatkozó jóslat nem jött be, a komp bizonytalan ideig nem közlekedik. Azért, hogy ne kelljen hatalmas kerülőt tenni másik révátkelőig vagy hídig, az első jelszórészletet elhelyeztük a komp vezsenyi lejárójánál is, az ismertető tábla hátulján. A koordináták a leírásban találhatók. Így rövidebb útvonalon, de tiszai átkelés nélkül bejárható a multi.

erdei.laszlo 2020.08.29 19:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Judit és Béla 2020.08.29 17:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Megtaláltuk. Örülünk, hogy Szolnok környékén ilyen sok nevezetes pontot megmutat.

Katulyakutatók 2020.08.22 10:14 - Egyéb
Ma végigjártuk a Vezsenyi komp-Tiszavárkony Községháza szakaszt. A 2. ponton a jelszóhordozók jó állapotúak és olvashatók. Az útvonal ,a töltés koronán végig jól járható. Aki árnyékosabb útra vágyik, annak a gát Tisza felőli oldalán, a fák alatt, majdnem végig húzódik egy, a horgászok autói által kijárt út. Viszont a buszból láttuk, hogy Tiszavárkony határában, a Tószeg felé vezető út elején hatalmas a sár. A 3. ponton, a leválni készülő és az egyetlen, félreolvashatóra kopott jelszóhordozót (volt 6 db) leszedtük és helyettük kiraktunk mindkét padra egy-egy, remélhetőleg tartósabb feliratot.
Meg nem erősített hírek szerint, a komp 09.01-től ismét közlekedni fog.

Puszkany 2020.08.21 13:58 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget! [Geoládák v3.3.2]

kl 2020.08.21 13:06 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük!
Autoval. Egyik komp sem jart.
3=8

VenTOmi 2020.08.20 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A lányommal kerestük meg a pontokat, javarészt autóval! [Geoládák v3.5.4]

golyakr 2020.08.16 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Szakasz 1: Széchenyi lakótelep - torkolat
Hétfőn, munkaidő után kerestem fel a Nefag parkerdő láda részét, végpontját. A malomszög kalandparkkal multi és a Pelikán túra által már régóta ismert terület számomra kevés újdonságot mutatott. Sokkal több szúnyogra számítottam, de viszonylag olcsón megúsztam a dolgot. A láda rendben volt, bár később a jelszóképzésnél lehet lesz gondom, mivel pont a jelszófénykép nem sikerült. Fordított sorrendben kezdtem, ennek következményeként egy kevésbé informatív logot ejtettem. Kerülve a napfényt, próbáltam árnyékos útvonalat választani. Többé-kevésbé sikerült is. Leszámítva a Zagyva melletti árvízvédelmi töltés tetejét, amit telibe ér a Nap. A tizenhármak szobránál két hajlékony úriember figyelte tevékenységem, így a padon lévő feliratot választottam. Majdnem a torkolatig jutottam, erre a napra ennyi volt betervezve.

Szakasz 2: Torkolat - Tószeg, templom
Péntek, az én napom! Szabadság ideje alatt a Tisza melletti térköves úton a szennyvíztisztítóig, majd egy jó darabig a töltésen haladva, ezt követően a kerékpárúton folytatva Tószegre értem. Az úton rájöttem, hogy volt olyan rész, ahol még nem jártam, ilyen pl a vízügyi üzemi kikötő vagy a Kaiser’s, illetve a szennytisztító. Mindenhol piros traktorokkal ijesztgettek; fűnyírást végeztek. Az egyik traktort sikerült gyalogosan megelőznöm a megyei kórházhoz közeli szakaszon. Érdekesség a Vegyi lakótelepről, hogy valaha nagyon márkás környék volt, mára szinte teljesen lepusztult. A művelődési házon felfújt felirat egyenesen visszataszító volt. Több évvel ezelőtt megkerestem a medencét, ami a lakók rendelkezésére állt, most elvetettem ezt az ötletet. Bige gyára mindig lehangol, emiatt nem sokat időztem a vegyi környékén. A tószegre vezető út kicsit egyhangú, a folyótól eltávolodva halad az út. A településre érve hamar intéztem a jelszórészlet dokumentálását. Több energiám nem volt, így az első busszal elhagytam a települést.

Szakasz 3: Tószeg templom - Vezseny, templom
Hurrá, folytatódik a sorozat. Munkám már megkezdve már nincs sok hátra. Tószegen a túraúton haladva elérek Vezsenyig, a szép trackre gondosan ügyelve kimegyek a kompátkelőhöz, majd másnap a túloldalról folytatom. Mindere négy órám van, az több, mint elég. Aztán ember tervez, Isten végez. Előző napot folytatva a buszmegállótól a túraútvonalat céloztam be. Gyors cipőváltás a töltésre érve, aztán belevetettem magam az erdei útra. Volt egy érzésem, jobb lenne ha a töltésen mennék végig, na de nem ezért jöttem, hajrá-hajrá. A Tisza felé haladva egyszer volt traktorcsapda, ott a jellegzetes cuppogós hangot adta ki a cipőm földdel érintkezése. Egy kutyás futó elhaladt mellettem; reménykedtem várkony felé fut. Aztán nem. Nyugat felé futottak. Nekem déli leágazást kellett követnem. Kissé gazos, de sebaj. Ez még nem veszi el a kedvem. Erdőhöz érve tudtam, árnyékban nem lesz hiány, maximum a vérszívók jelenthetnek komoly problémát. Ahogy bevetettem magam a fák közti földútra, egyhamar tudomásul kellett vennem: pókinvázió van. Ez párosult egy traktorcsapdával, ami újratervezést igényelt. Felmérgeltem magam, új utat kerestem. Visszafelé találtam egy leágazást, ami visszavisz a töltésre. Persze ennek is jobb lett volna az erdei szakasza, ami itt is járhatatlan volt. Kezdtem feladni a reményt. Végül kijutottam az aszfaltút mellé. Hiába gyalogoltam az út szélén, nem volt megnyugtató számomra a közlekedési sajátosság a gépjármúvezetők részéről. Vissza a töltésre. Itt már tudtam, elég sok km ment ki a lábam alól, és legalább egy óra veszteséggel vagyok. A tűző napsütés kiszívta a mérgem, a sebességtartáshoz lélekjelenlét kellett. Tiszavárkonyra beérve árnyék nemigen volt, temető és jelszó igen. Előbbiben nem voltam egyedül, valami karbantartás lehetett, utóbbi tartóssága azonban kérdőjeles. Szemben állva a jobb pad szélét szúrtam ki, sajnos pöndörödik a hordozó. Sietve és agonizálva korona és kard, fák szélén haladva az ártéren árnyékban, mintha Vezseny is csak távolodna. Aztán egyszercsak (jó sok gyaloglás eredményeként) a kanyar után belátható volt a Tisza is, ami az általam megtett szakaszra egyáltalán nem jellemző. A polgármesteri hivatal előtt a maradék huszon percem már nem tudtam a szép track rajzolásra áldozni. Utáltam ezt a szakaszt, de erről nem a rejtő tehet. Klimatilzált busszal szép körjáratban, rengeteg időveszteséggel kicsit megégve zártam a mait


Szakasz 4: Cibakháza, malom - Gcdny 1
Előző napi élményekből merítve gyorsra zártam a témát, megszakítva kalandozásaim folytatólagosságát. Laza séta a cibaki malomtól, a jelszó fordítva a földön hevert. Tettem egy próbát, fagallyal rögzítettem az asztallap és láb hasadékába. Ha egyszer majd jár a komp, talán sikerül bejárni a teljes hosszt. Köszönöm!Fazék 2020.08.16 12:20 - Megtaláltam
Az első pontokat autóval, az utolsó kettőt biciklivel kerestem, az utolsó ponthoz nagyon kellemesen biciklizhető út vezet.
Köszönjük a multit.

2020-08-16 09.49.242020-08-16 10.19.00
2020-08-16 10.45.412020-08-16 11.07.31
2020-08-16 12.16.502020-08-16 12.22.09
GYEZegzug 2020.08.10 10:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Már a múlt héten elkezdtem begyűjteni mikor a nem messze lévő GCGARP rejtést gyűjtöttem be s hoztam el a GCRTEK mozgót.
Ma hatalmas hőségben autóval nagyobb részt, sikerült befejezni. Leolvastam a leolvasni valókat a füzetekbe betegségem óta nem logolok.
Gratulálok ehhez a nagyszerű multihoz. Üdv. A Viharsarokból, minden szépet és jót nektek Lajoskám.
Jó volt itt lenni, nem lenne rossz dolog ha a közeljövőben Martfűn is lenne rejtés.
Köszi szépen a lehetőséget.

Aniko & Gyuri 2020.08.09 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

alucifer 2020.08.09 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.27
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20200809_08420820200809_090323
20200809_10114520200809_102728
20200809_10481720200809_115213
carmin 2020.08.09 10:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

A pontokat autóval kerestük fel, kivéve az utolsót, a ládát, itt picit kell gyalogolni. Az 5-ös ponthoz kétszer is visszamentünk, mert a padokon hosszan üldögéltek, sőt feküdtek. Már nem akartunk többet várni, így azt én is kitaláltam.

DSC05380DSC05327
DSC05331DSC05332
DSC05336DSC05340
DSC05345DSC05347
DSC05349DSC05351
DSC05358DSC05361
Marton Zoli 2020.08.07 14:30 - Megtaláltam
Ma végigbringáztam ezt a multit. Tiszafölvárról indultam Cibakháza-Vezseny-Tiszavárkony-Tószeg-Szolnok-Tiszaföldvár útvonalon. Nekem 120 km lett a vége de én Nagyrévnél át tudtam kompolni a Tiszán, nem kellett a tiszaugi híd felé kerülni. Az ötödik pontnál le volt táborozva két mugli az egyik padon és nem tűntek úgy, hogy egyhamar tábort akarnak bontani. Ezt a jelszórészletet rettentő ráérzőképességemnek köszönhetően magamtól találtam ki. Sajnos az első három jelszóhordozó számomra is nagyon sérülékenynek tűnik de ne legyen igazam. Köszönöm a rejtést, kellemes túra volt végigtekerni.

(Na ezt árnyaljuk kicsit :-) Szóval Vezsenytől Tiszavárkonyig a töltéskoronán az egy halál :-) Csak akkor válaszd ha feketeöves terepbringás vagy! Szerencsére van - kicsit hosszabb - aszfaltos alternatíva illetve a gát lábánál az ártérben is vezet egy - valamennyire - kijárt út. Ezt az utat nem próbáltam nem tudom mennyivel jobb mint a gát teteje. A jó hír az, hogy ez a szakasz nem túl hosszú - kb 5 km - szóval túlélhető)

hitamas 2020.08.06 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Megjelent néhány új láda a megyében (meg feléledt GCZAGY), megért egy autós túrát. A túraterv miatt fordított sorrendben jártam végig a pontokat. Maga ez a multi is elég hosszú ... és nem szeretem a kompokat. A tematika és a rejtések jók, de a ragasztás a harmadik ponton máris gyenge ... még jó, hogy több példányban megtalálható. Az első ponton majdnem letapostam egy siklót, ami az asztal alá siklott ... és ott eltűnt. Tisztelet a gyalogos és kerékpáros teljesítőknek ... hát még a hősöknek. :)

Petrukkio 2020.08.04 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.71
Cibakházáról kerékpárral tettem meg a túrát. Cibakháza-Martfű+Szolnok vissza Tószeg felé. A kompok nem mentek, ezért Tiszakécske felé kerültem. A napi 133,14-kmel kész a múlti. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Páratlanpáros 2020.08.04 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést a Katulyakutatóknak! [Geoládák v3.5.0]
Az idő és a lehetőségeink miatt a pontokat drive-in kerestük fel, a végláda elérése történt gyalogosan. Az "ellenségek" közül így csupán a hőséggel, a szúnyogokkal és a parkerdőben áldozatra váró pókok hálóival kellett "megküzdenünk". A helyszíneken többnyire már jártunk korábbi ládázásaink alkalmával. Cibakházáról indulva mi a nagyrévi komppal keltünk át a Tiszán. (A vezsenyi üzemeltetőváltás miatt egyelőre nem jár!)
A cibakházi szobrot sajnos vandálok rongálták meg, az egyik sarkantyút és a ló zabláját letörték!
Még egyszer köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen izgalmas és szép multi első megtalálói lehettünk.

A cibakházi Lovas huszárVandálok!
A Tisza a nagyrévi komprólBak Sándor sírhelye a tiszavárkonyi temetőben
Kossuth szobor Tószegen Az Aradi tizenhármak emlékparkja
Kesser pózA láda felé
A láda és kincseiA piros egyes jutalma


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.