geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4545. Farkasordítói-rét (GCFAOR)

Csévharaszt felől

Csévharaszt felől

Itt parkolj le!

Itt parkolj le!

Ősborókáson át visz az út

Ősborókáson át visz az út

Az 1. pontot itt keresd!

Az 1. pontot itt keresd!

Ez már a 3. pontnál van

Ez már a 3. pontnál van

Békés, kedves kis hely

Békés, kedves kis hely

Éjszakai menedéknek is ideális

Éjszakai menedéknek is ideális

Készül a hálóhely :)

Készül a hálóhely :)

Más ne jöjjön ide be!

Más ne jöjjön ide be!

Ez pedig a 2. pont

Ez pedig a 2. pont

Farkasordítói-rét :)

Farkasordítói-rét :)

Itt két fakunyhó is van!

Itt két fakunyhó is van!

Egy magasles-kilátó is vár!

Egy magasles-kilátó is vár!

Kulturált és tiszta a környék :)

Kulturált és tiszta a környék :)

Ebédhez készülünk...

Ebédhez készülünk...

Visszaúton

Visszaúton
Szélesség N 47° 16,871'
Hosszúság E 19° 22,100'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.03.31 11:00
Megjelenés időpontja: 2019.04.05 20:10
Utolsó lényeges változás: 2019.04.05 20:10
Utolsó változás: 2020.09.27 21:46
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Tünde és Attila
Felhasználó: Tünde&Attila
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10500 m
Megtalálások száma: 141 + 1 jelszó nélküli + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.4 megtalálás hetente


A láda

Két virtuális pontból (Forrásréti-pihenő N 47° 17,136' E 19° 22,821' és Farkasordítói-rét N 47° 16,871' E 19° 22,100'), valamint egy hagyományos ládából álló multi (Édesházi-pihenő N 47° 17,778' E 19° 21,777').
Természetes rejtekhelyeket készítettünk, mert úgy ítéljük, már annyira tele van a természet műanyaggal, hogy mi inkább nem halmozzuk tovább! Csakhogy az egerek megrágták a klassz kis fahordócskát, így sajnos végül műanyagra cseréltük. A virtuális pontokon a jelszórészletek kis faléceken találhatóak, a végső ponton pedig egy hagyományos ládában rejtőzik a jelszó harmadik darabja. A pontok tetszőleges sorrendben felkereshetők, a három jelszórészletet a megfelelő sorrendben összeolvasva egy értelmes mondatot kaptok.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Csévharaszt felől: Budapest irányából gépjárművel a 4-es főúton haladva, Monornál letérve közelíthető meg a pontoknak helyt adó sétaerdő.

Inárcs felől is megközelíthető, ekkor az M5-ös autópálya inárcsi lehajtójánál kell letérni (OMV-kút) és a falu főutcáját (Bajcsy-Zsilinszky út) kell megtalálni. Ezen végighaladva, ahol a főút jobbra kanyarodik, ott le kell balra térni a Pótharaszti útra. Ezen az úton végig lehet menni (át az autópálya alatt) egészen egy földutas kereszteződésig, ahonnan a Farkasordítói-rét már közel van. (Az út eredetileg egy szovjet laktanyához vezetett, amely egy raktárbázisnak és egy légvédelmi rakétás alakulat műszaki alegységének adott helyet).

A pontok kerékpáros megközelítése is lehetséges, bár a sétaerdő útjai többnyire homokosak, így a bringázás száraz időben nehézkes, sőt, akár lehetetlen feladat is lehet.

Mi a csévharaszti megközelítést javasoljuk, mert így az utunk az Ősborókás rész mellett halad el. Autóval/bringával az alábbi parkolóhelyet használjuk:  N 47° 17,767' E 19° 23,635' 110 m [GCFAOR+parkoló]. Ha Vasad/Monor felől elérjük Csévharasztot, az első kereszteződésben forduljunk jobbra a Kossuth Lajos utcára. Ezen végig kell haladni a Petőfi Sándor úti kereszteződésig, itt ismét jobbra fordulva végighaladni addig, míg meglátjuk a balról beérkező Piros sáv piros sáv jelzést. Ez már földút, de innen már közel van a jelzett parkoló (az erdő felé vezető földutat sorompóval látták el, mi még ezt egyszer sem találtuk zárva. A behajtást ugyanakkor tábla tiltja).

Jó tudni, hogy a sétaerdőben az utak nagyjából négyzethálós rendszerűek.

1. pont: Forrásréti-pihenő  N 47° 17,136' E 19° 22,821' 115 m [GCFAOR-1]
Sajnos, a nevével ellentétben forrás nincs a réten, de kellemes, kedves hely tűzrakóval, padokkal és - ahogyan a többi pihenő is - ember által alig látogatott. A környékén csend és rend honol, béke és tisztaság van köröskörül :)
A rejtek egy kis (3*10 cm) fatáblán lesz, könnyen megtalálható helyen.

2. pont: Farkasordítói-rét  N 47° 16,871' E 19° 22,100' 120 m [GCFAOR-2]
Egy nagy rét, sok kis csodával: van itt kilátó-magasles az egyik szélén, faragott fafotel a közepén, fedett kemence sok asztallal-paddal erdei iskola számára, két kis fakunyhó a másik szélén. Útjelző tábla segít az eligazodásban, tűzrakóhely padokkal, fedett kukák és két illemhely is várja az idelátogatókat. Minden szép és kulturált, tekintve, hogy 2018. jún. 1-jén avatták fel az erdei tantermet a réten. Cikk az avatásról Videó a rétről (avatás)

A jelszó az előzőhöz hasonlóan egy kis fabatkán lesz az újabb értékes részletet tartalmazva, így nem érvényes rá a mondás, hogy "fabatkát sem ér" :)
A rejtés kissé furfangos, igazi kihívás, így kesserszemmel keresendő! :D
Ne feledd: fentről jobb a kilátás!

3. pont: Édesházi-pihenő  N 47° 17,778' E 19° 21,777' 123 m [GCFAOR-3]
Egy újabb kedves kis pihenő néhány hatalmas fával, padokkal, tűzrakóval a közepén és még egy kis fakunyhó is van itt, ahol kedvedre eltölthetsz egy(-két-akárhány) éjszakát, ahogy tettük ezt mi is egyszer :)
Sajnos, időközben a környező erdőt kivágták, de azért egyik oldalán kis fenyveserdő védi a hely nyugalmát.
A rejtekhez odavisz a GPS, ott már a fantáziára és rutinra hagyatkozhattok :)

Csévharaszt és környéke

Csévharaszt környéke régóta kedves a szívünknek. Az Ősborókás sötétlő bokrainak szépsége, különösen ősszel a borókabogyóktól roskadozó ágakkal, a hol sűrű erdős, hol kedves ligetes táj mindig vonzerőt jelentett, így szívesen jártunk erre. A Pusztatemplomot is gyakorta meglátogattuk, vadakkal találkoztunk a mezőkön, erdőben, magaslesről csodáltuk őket, szarvasbőgést hallgattunk szeptember végi hűvös estéken.

A pótharaszti erdőben számtalan apró szépség található. Rejtésünkkel a három nagyon kellemes és kulturált, nemrégiben létesült rétre-pihenőhelyre szeretnénk felhívni a figyelmet. Nagy erdő- és természetjárók vagyunk, de kevés helyen találkoztunk ilyen szépen kiépített tűzrakókkal, padokkal, fedeles kukákkal, esőházakkal és fakunyhókkal ellátott, rendezett és tiszta környékkel, ami a Pótharaszti erdőt jellemzi.

Ha már arra jártok, érdemes még felkeresni a jelzett pontoktól kissé távolabb elhelyezkedő Erdőőri lakot (a fentebb említett, csévharaszti Kossuth utca-Petőfi utca kereszteződésnél egyenesen továbbmenve pár perc alatt eléhető betonúton). A Pótharaszti Sétaerdőről, a Buckáserdőről és a 2014-ben létrehozott Erdőőri lakról bővebben:

A Csévharaszt szélén található több, mint 100 éves Erdőőri lakkal, egyúttal bemutatóházzal, a mellette kialakított esőbeállóval és annak tűzrakó helyével, a pihenőpadokkal és erdei játszótérrel, valamint a három kapcsolódó, ismeretterjesztő táblákkal ellátott sétakörrel szeretnénk az idelátogatóknak igazi erdei élményeket nyújtani. A Sétaerdő - amely szabadon látogatható -, bemutatja a helyi élővilágot, az itt megfordult híres embereket és irodalmi alkotásaikat, az ország első természetvédelmi emlékeit és a manapság romantikus homályban élő, de egykor rémisztő betyárok életét.

A Sétaerdő további célja, hogy a létrehozott kirándulási útvonalakkal megóvjuk a fokozottan védett természeti területeket és több biztonságos tűzrakóhely kialakításával csökkentsük a kockázatát az emberi gondatlanság okozta erdőtüzeknek, megvédve ezzel Csévharaszt jelképét, az egyedülálló Ősborókást. Az Erdőőri laktól a kék háromszög jelzésen el lehet jutni a pótharaszti Pusztatemplomig, a Pest megyei piros turistajelzést követve pedig a híres ócsai premontrei kolostorhoz juthatunk. A közel 10 000 hektáros erdőtömb legszebb részein keresztül pedig az inárcsi vasútállomásig vezető turistaút került kialakításra végig a sárga jelzésen (forrás: Nefag ZRT. (2014)

Buckáserdő és Ősborókás

A Csévharaszt térségében elterülő Buckáserdő 1939 óta áll természetvédelmi oltalom alatt, területe 1,05 négyzetkilométer. A növényzet nyáras-borókással váltakozó homoksztyepp, melyben a védett növényfajok közül például a homoki árvalányhaj és a báránypirosító él. Itt fordul elő a fokozottan védett csikófark, piros madársisak, valamint a bennszülött tartós szegfű is.
A természetes növényzetre a gyorsan terjedő idegen fajok jelentik a legnagyobb veszélyt.
Legelterjedtebb az akác, kisebb foltokban található meg a bálványfa és a lágyszárú selyemkóró. Ezeket a fajokat kell kiirtani a természetvédelmi területekről.

Az ártéri és homoki élőhelyeken jelentős természetvédelmi problémát okoznak ezek az agresszíven terjedő (más néven invazív) növények, mivel kiszorítják az őshonos fajokat. Ilyen, távoli vidékekről behurcolt özönnövény az akác, a kései meggy, a bálványfa, a zöld juhar és a
selyemkóró. Olyan ez, mint amikor vendég érkezik hozzátok: csak addig látjátok szívesen, amíg nem akar az ágyatokban aludni, hanem
megmarad a vendégszobában. Ezért nem látjuk szívesen a védett területeket elözönlő invazív fajokat, és megpróbáljuk visszaszorítani őket. Az özönnövények helyére hazai fajokból álló erdőket ültetünk. Magyarországon a munkák az Ipoly-völgyben, dunai szigeteken, Csévharaszton és Nagykőrösön folynak.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (45 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.52 web: 4.73 átlag: 4.64

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Hajdu_Bartok_csalad 2021.02.28 15:00 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a változatos táj. Köszönjük, hogy megmutattátok! [Geoládák v3.9.6]

kireth 2021.02.28 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

utigabi60 2021.02.28 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Wilka74 2021.02.27 13:43 - Megtaláltam
28 km-es bringatúra kettesben. Nekem nem adott olyan sokat a látvány, bár ebbe betudtuk a fáradságot is. A pontok a helyükön voltak, bár a 2. ponton a fadarab a kilátó padlóján hevert. Visszaraktuk a gerendák fölé, hogy nem essen bántódása. Köszönjük a rejtést!

IMG_8300IMG_8303
edusanya 2021.02.21 14:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

FeldmanZ 2021.02.21 10:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

sheriff 2021.02.20 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Pogánypeti 2021.02.17 11:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.25
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
Ez volt a mai napi 22 km-es gyalogtúrám 2. találata a háromból. Monor vasútállomásról indultam el 8:05-kor, és 12:55-re értem be Csévharasztra.
Célszerűségi okokból ezt a multit fordított sorrendben cserkésztem be. A GCVOR ládától gyalogoltam a multi 3. pontjához, ahol először a .com-os ládát kerestem meg, majd pedig ezt. Szerencsére mindkét láda könnyen megtalálható, nem kellett sokat vacakolnom a keresgéléssel. Kis pihenés és fényképezés után ballagtam tovább a 2. ponthoz, amely szintén nem okozott különösebb problémát. A falap rendben a helyén van, szintúgy mint az 1. ponton.
Tetszett mindhárom kis rét, de különösen a kis faházak. Kár, hogy a Mecsekben nincsenek ilyenek, nem kellene sátrat cipelnem, csak a hálózsákot... :)))
A multi levadászása után az ősborókás felé vettem az irányt, a GCBoro ládáért...
Köszi a rejtést! :)

Édes-házi pihenőhelyÉdes-házi pihenőhely
Édes-házi pihenőhelyÉdes-házi pihenőhely
Farkasordítói pihenőhelyFarkasordítói pihenőhely
Farkasordítói pihenőhelyFarkasordítói pihenőhely
Farkasordítói pihenőhelyFarkasordítói pihenőhely
Forrásréti pihenőhelyForrásréti pihenőhely
Forrásréti pihenőhelyForrásréti pihenőhely
Maracska 2021.02.14 16:09 - Jelszó nélküli megtalálás
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Tünde&Attila 2021.02.06 14:11 - Egyéb
Gondos ládagazdák lévén azonnal ugrunk javítani, pótolni, ha bármelyik ládánknál valami hiány, probléma jelentkezik. Itt azonban - a névadó helyen, azaz a 2. ponton - már többször eltűnt a fabatka, számunkra teljesen érthetetlen módon :(
Ezért a mai napon utánpótoltuk oly módon, hogy az adott ko-on több helyen is megtalálható. Tehát ha netán ismét eltűnik az egyik, lesz ott pár pótjelszó is!
Ezek után kesser legyen a talpán, aki nem találja meg! :D

Aniko & Gyuri 2021.02.06 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

petoakos 2021.01.31 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Dióskanyar 2021.01.30 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.09
Megtaláltuk. A második pontnál hiányzik a jelszó de kitalálható. Köszönjük a rejtést. [Geoládák v3.9.0]

kiskutyus 2021.01.30 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
a kilátós virtuális hiányzik, de ki lehet találni a jelszót a másik kettő ismeretében. De mindenféleképpen menjetek el a rétre, mert az a legjobb rész.[Geoládák v3.9.0]

Pajzsika 2021.01.30 14:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.09
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! 2. ponton a jelszó nincs meg. De kilehet találni a jelszót. ????
[Geoládák v3.9.0]

R.Guszty 2021.01.17 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.12
Séta a szép időben.

szikizso 2021.01.09 13:55 - Megtaláltam
Fürkészésem sikeres volt. \0/ [Geoládák v3.8.3]

boszorkányok 2021.01.03 23:59 - Megtaláltam
Fantasztikus ez a vidék, vissza kell jönni! Köszi a rejtést!

received_847775889099969received_1024878031256338
received_736570097287187received_336476277340703
Sir Pajszer 2021.01.01 13:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.14
Köszi! A 2. ponton nem találtam fabatkát sem.

peterpan 2020.11.29 16:38 - Megtaláltam
All children grow up, except one! [Geoládák v3.7.6]

urbanj 2020.11.29 09:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Nagyon tetszett a séta, az ember nem is gondolná, hogy ilyen hangulatos pihenőhelyek találhatóak errefelé. Minden pont rendben van, köszönjük a rejtést.

20201129_08523620201129_093755
golyostoll 2020.11.29 09:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon jó hely! [Geoládák v3.7.6]

KP1965 2020.11.19 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
A GCPANT mozgóláda begyűjtese után Csévharaszt és Kakucs közötti 22,3 km-es séta során még hat találat, ez volt a második.

20201119_10431420201119_104228
20201119_10480620201119_115624
Tünde&Attila 2020.11.07 14:45 - Egyéb
Mivel már két jelzés is érkezett, miszerint a 2. ponton hiányzik a jelszóhordozó, gondos ládagazdák lévén azonnal útra keltünk, hogy orvosoljuk a helyzetet. A Farkasordító-rét fabatkája ismét örömmel vár minden kedves kessertársat! :) Ha már ott jártunk, egy finom levest is főztünk és pihiztünk egy jót a klassz őszi napsütésben :)

guppik 2020.11.07 12:00 - Megtaláltam
Nagy séta a homokban, köszi a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (147 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]