geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4533. Nagyárpádi-dombok és az egykori lövészárkok (GCnalo)
Itt hagyhatod az autód
Itt hagyhatod az autód
A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el
A parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen indulj el
A jobb oldali domb a cél
A jobb oldali domb a cél
Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton
Haladj tovább a jelzésen, itt a bal oldali úton
Itt indulj a dombtető felé
Itt indulj a dombtető felé
Panoráma Pécs irányába
Panoráma Pécs irányába
Lövészárokban
Lövészárokban
Jó helyen jársz
Jó helyen jársz
A szomszédos domboldal
A szomszédos domboldal
Óvatosan lépkedj
Óvatosan lépkedj
A legelő egykori kútja
A legelő egykori kútja
Íme télen!
Íme télen!
Téli terep
Téli terep
Az első megtalálók ajándékai
Az első megtalálók ajándékai
Gyepégetés után, márciusban
Gyepégetés után, márciusban

Szélesség N 46° 1,943'
Hosszúság E 18° 15,208'
Magasság: 175 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2019.01.19 14:00
Megjelenés időpontja: 2019.01.19 19:03
Utolsó lényeges változás: 2019.01.19 19:05
Utolsó változás: 2019.09.16 11:56
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ulmi.
Felhasználó: Ulmi.
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 700 m
Megtalálások száma: 56 + 1 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 1.3 megtalálás hetente


Röviden

15x10x7 cm-es hagyományos konyhai dobozt keress!
Pécs-Nagyárpád külterületén (dombtetőn) lövészárok betonfala és a talaj közötti üregben található.

FIGYELEM! A láda helyi jelentőségű természetvédelmi, illetve Natura 2000 területen található. Védetté nyilvánítás éve: 2011.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval: Az 57-es útról Pécs felől érkezve Nagyárpádon a Kemény Zsigmond utcánál kell jobbra lekanyarodni. Itt két opció is van:
1. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél balra letérünk a Németh Béla utcába. Majd a sportpálya felé jobbra haladunk a Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva, egészen a Boros utca végéig. Ott hagyhatjuk az autót.

Javasolt parkolás

 N 46° 2,282' E 18° 15,231' 135 m [GCnalo+parkoló]

Az ajánlott parkolótól a Magyar Zarándokút jelzésen (kétszer áthúzott sárga nyíl) sétálunk déli irányba.
Ennél a pontnál  N 46° 2,058' E 18° 15,239' 138 m [GCnalo+1letérés] jobbra egy ösvény kanyarodik fel a domboldalra. Nyáron a magas aljnövényzet miatt kissé nehezebb a közlekedés, de a kitaposott ösvény jól szembetűnő így is. A lövészárkok mentén óvatosan lépkedj!
A dombtetőt elérve találod a lövészárkokat illetve a geoládát.

2. A Kemény Zsigmond utcában a kőkeresztnél jobbra letérünk, majd végighaladunk a Kiss János utcán, mely végén otthagyható az autó a régi temetőnél. Az aszfaltos utca egy földes útban folytatódik, mely eleinte kissé lejtős, majd kb. 200 méter után becsatlakozik utunk az 1-es számú lehetőség ajánlott parkolójához. Innen ugyanaz az séta.

Tömegközlekedéssel Pécsről a 42-es vagy 142-es számú helyi járatú busszal a végállomáson szálljunk le (Nagyárpád forduló). A Főtér utcán át, a Szent Mihály Arkangyal templomot elhagyva a Boros utca végéig gyalogoljunk. Itt található az elsőként ajánlott parkoló, amelytől a séta szintén megegyezik a fent leírtakkal. A buszmegállótól 1,5 km a rejtek.

A terület rövid jellemzése

A terület a Baranyai-dombság része. A Pécs-Nagyárpád környékén lévő völgyrendszer az ÉNy-DK-i lefutási irányú fő völgyből, és az arra merőleges délnyugat felé elágazó mellékvölgyekből áll. A közelben futó Nagyárpádi-vízfolyás kis vízhozamú patak, melynek medrét szabályozták. A Natura 2000-es terület három 160-200 méter tengerszint feletti magasságú dombot és a köztes völgyeket foglalja magába. A terület alapkőzete pleisztocénkori lösz, melyen a dombtetőkön csernozjom, míg a patakvölgyekben réti csernozjom és öntéstalajok alakultak ki. A termékeny talajú fennsíkok régóta művelés alatt állnak, a meredek lejtőkön maradtak csak meg a természetközeli gyepek. A DK-i lejtők nagy részén szőlő ültetvények találhatók. Eredetileg melegkedvelő tölgyesek voltak a platón, tisztásaikon és a meredekebb lejtőkön pedig löszcserjések, félszáraz gyepek és löszgyepek alkottak mozaikot. A dombság klímája mérsékelten meleg (átlagos évi hőmérséklet 10,6-10,8 °C) és mérsékelten nedves (átlagos évi csapadékösszeg 690 mm). Az időjárás alakulásában erős szubmediterrán hatás érzékelhető. Ma a terület élőhelyei két nagy részre bonthatók. A Nagyárpádi vízfolyás mentén nedves élőhelyeket találunk, magassásos kaszálóréteket, mocsárréteket, nádasos bokorfüzeseket. Míg a dombtetőkön és a köztük lévő völgyekben száraz pusztagyepeket, melyek erőteljesen cserjésednek, néhol erdővé zárultak.

Tájtörténet

Nagyárpád története a faluval szemközti háromszög alakú dombon kezdődött. Első lakói, az ún. Somogyvár-Vinkovci kultúra emberei a korai bronzkorban jelentek meg i. e. 1900 körül. Dióstetői erődített telepük a kor egyik dél-dunántúli központja volt (a helyiek ma is Diós tetőnek nevezik). A korai bronzkorból származó központi település teljes feltárása 1963 és 1967 között történt meg, leletei korszakalkotó fontosságúak. A honfoglalás után, egyes történelmi források szerint, 900-ban a magyar vezér, Árpád téli szállását Pécs mellett választotta ki, ahol az Árpád helynév őrzi emlékét. A 13. századi tatárjárás nagy pusztítást végzett a környéken. A 14. század elején még két Árpád nevű falu létezett egymás mellett és mindkettőnek külön temploma volt. A török hódoltságot követően már csak a mai Nagyárpádot jegyezték fel, a hódoltság végére azonban ez is elnéptelenedett. A falu 1724 előtt kezdett ismét benépesedni délszlávokkal. Rövidesen azonban németek is megtelepedtek itt, így a század első felében a falu lakosságának többségét németek tettek ki. Az I. Katonai Felmérés alapján a környéket természetközeli növényzet dominálta. A domboldalakon gyepek terültek el, helyenként cserjésfoltokkal. A völgyalján kanyargós vízfolyás mentén mocsarak és rétek húzódtak. Szántók alig voltak. A szőlők viszonylag kicsi területet foglaltak el. A vízfolyáson malom működött. A XIX. század második feléből a szántó területek valamennyivel nagyobb területet foglalnak el, de még mindig a természetes növényzet a nagyobb kiterjedésű. A déli kitettségű domboldalakon viszonylag sok szőlő és gyümölcsös volt. A patakvölgy "Misleny-i" (Kozármisleny) oldalán futott a vasút.

Nagyárpád Nagy- előtagját 1898-ban kapta. Ugyanis ekkor egységesítették a településneveket, azonban még egy Árpád nevű falut találtak Bihar megyében. Ezért, hogy ettől elkülönítsék, Nagyárpádnak nevezték el. Az 1980-as években a Nagyárpád környéki dombtetőket katonai gyakorlótérnek használták. Később itt leginkább legelők voltak, a szántóföldek kiterjedése nem változott. A völgyben külterjes állattartás volt jellemző, nyomai - az állatitatók és kutak - csak részben maradtak fenn. A legeltetett állatok leggyakrabban juhok és lovak voltak. Mára a legeltetés hiányában elterjedtek és jelenleg is terjednek a galagonyás és kökényes cserjések a domboldalakon. Napjainkban már csak ritkán láthatunk legelésző állatokat a vizes völgyalji réteken. A mostani Natura 2000 terület gyepjein értékes növény- és állatvilág figyelhető meg. Az 1990-es években a szőlők egy részét felhagyták. Nagyárpád 1955-ig volt önálló település. Ma Pécs egyik déli, családi házas városrésze.

A lövészárkokról
Pécs nem csak bányászváros múltjáról ismert, hanem jelentős katonaváros is volt. Egy határőr és két honvédségi laktanya működött a megyeszékhelyen. A kertvárosi Bajcsy Zsilinszky Endre-laktanyában 1963-tól szolgált a 101. tüzérdandár, amely 1990-től vette fel a Szigetvári Zrínyi Miklós nevet. A helyőrségben főképpen D-20-as ágyútarackok voltak, de itt kapott helyet egy sorozatvető osztály is. Ezek az egységek katonai gyakorlatukat többek között a Nagyárpád melletti dombokon végezték. Csakúgy mint a Bakonyban, a korábbi Honvédségi gyakorlóterület nyomai mai napig láthatók. A dombtetők szélein és a tetőkön kiásott és lebetonozott lövészárkok, ágyúállások mélyedési figyelhetők meg. Ezek erősen széttagolják a terepet, így a gyalogos közlekedéssel vigyázni kell! A sorkatonaság megszűnésének évében, 2004-ben felszámolták a városban állomásozó 101. Szigetvári Zrínyi Miklós tüzérdandárt, amely a Magyar Honvédség utolsó tüzérdandárja volt. A kertvárosi Bajcsy-laktanyát részben sikerült hasznosítani, többek között itt kapott helyet a kertvárosi rendőrőrs.

Személyes kötődés
Az 1980-as években édesapám, itt a Nagyárpád melletti lövészárkoknál töltötte katonai szolgálatának egy részét. Gyermekként én is gyakran jártam e dombos vidéket és csipegettem a földút vonalában lévő eperfák terméséből. Ekkoriban az egyik domboldalon gyakran láttam még siklóernyősöket, valamint olykor egy-egy legeltetést is.

Források:

A terület növényvilágáról itt olvashatsz bővebben

2013-as ökológiai állapot-felmérés

Nagyárpádról

A pécsi laktanyákról

Közeli rejtések
GCPV GCkoza

Kívánok mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó ládavadászatot!
Ulmi.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (25 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.67 web: 4.76 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Ajtony 2019.10.27 12:58 - Megtaláltam
Szép környezet a szikrázó napsütésben. A falu szélén álltunk meg, messziről feltűntek a szép dombok. Na mondom, remélem nem arra kell felkepeszteni. Mikor közel értünk, kiderült, hogy DE BIZONY. De megérte a szép dombvidék és az érdekes maradványiok.

Zerind HUN 2019.10.27 12:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.16
Nagyárpádon néhány éve már jártunk kereszteket fényképezni, de nem is gondoltam volna, hogy itt ilyen helyek vannak néhány száz méterrel odébb. Engem Kaposhomok térségére emlékeztetett ez a néhány hosszú, egyforma magas, füves domb, és a lövészárkok is érdekesek voltak. Ráadásul egy újabb keresztet is találtunk.

geri83 2019.10.09 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0] Harmadik próbálkozásra végre meglett.

VP 2019.10.06 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.63
A kilátás klassz, az árkok nem ragadták meg a fantáziámat.

kamzik 2019.10.06 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Köszi a rejtést!

bigmick 2019.08.29 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.0.4 ß]
Perzselő napon, állig gazban mentünk fel a dombra. A kilátás remek, a rejtekhely kínálta magát.

GCnalo_20190829_100646 
nmárti 2019.08.22 15:44 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.51
Köszi a rejtést, részletek később.

BushRangers 2019.08.20 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

anettx 2019.08.18 13:25 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Mecse-ki-rándulás:)

Érdekes helyszín, szép panorámával.

Most térdig/combközépig ér a növényzet a dombtetőn és eléggé figyelni kellett, hogy ládakeresés közben bele ne essek valamelyik árokba.
A ládaoldal elején kiemelten külön erre felhívnám a figyelmet, és a 24 órában kereshető opció - sötétben keresgélés - is necces az árkok miatt.

gcnalo-DSC05515gcnalo-DSC05510
paul 2019.08.17 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

goligon 2019.07.27 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.59
Magam is tüzér voltam a 80-as években. A ládaleírás felkeltette az érdeklődésemet. A feljutásnál egy kicsit szerencsétlenkedtem, de a régi nyomokon indulva hamar fent voltam. Sajnos az árkokat nagyon benőtte a gaz, nem árt, ha az ember a lába elé néz! A láda adta magát! Csomagolva, hibátlanul. Köszönöm a rejtést!

20190727_17361420190727_174212
20190727_180931 
Farekék 2019.07.14 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.96
Megtaláltam. Érdekes hely.
Köszönöm a lehetőséget.

20190714_17363520190714_173638
20190714_17511720190714_173319
Pogánypeti 2019.06.11 13:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.17
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.2y]
Az előző logok miatt tartottam ettől a ládától, de aztán egész egyszerűen és gyorsan feltudtam kaptatni a domb tetejére. Aki egyszer már megtalálta a GCGOLF és GCTEVI ládákat, annak ez már nem lehet kihívás... :)))
Logolás után készítettem jó pár fotót Pécsről és a környék hegyeiről, pompás a panoráma onnan fentről. Miután kibámészkodtam magam, visszagyalogoltam a faluba, majd pedig továbbmentem a Tüskésréti-tavakhoz...
Köszi a rejtést! :)

The Fox 2019.06.10 14:50 - Megtaláltam
Megvan. Köszönjük! [g:hu 1.6.2y]

dalmatás_lány 2019.06.04 18:55 - Megtaláltam
Megtaláltam! Kalandos keresés volt: rengeteg szúnyog volt, térdig érő gazon, szúrós növényeken és bokrok keresztül kellett átküzdenem magam, de megérte! :)

foxfoxfox 2019.06.02 17:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.53
Nagy kerülővel és jó nagy dzsumbujon keresztül sikerült elérnem a ládát, de a kilátás miatt megérte.
Köszönöm a rejtést!

Patri321 2019.06.01 19:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.15
GPS nélkül, de a képek segítségével hamar meglett. Biciklivel jártuk meg az utat oda-vissza, így egy kellemes délutáni-esti program volt. A kilátás nagyon szép. Köszönjük!

kovi76 2019.06.01 17:56 - Megtaláltam
Sok évi kihagyás után újra ládáztunk a csajokkal. Laci is elkísért! Megtaláltuk! A gyerekekkel a terep nem veszélytelen. Csak óvatosan! Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Szabina86 2019.05.24 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

smschamp 2019.05.24 17:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! - Roland és Szabina [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (57 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu