geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4531. Sissy-pihenő (GCsip6)
Kőkereszt a parkolóhoz vezető bekötőúttal szemben
Kőkereszt a parkolóhoz vezető bekötőúttal szemben
November eleji napsütés
November eleji napsütés
Hamarosan elérjük a pihenőt
Hamarosan elérjük a pihenőt
Öreg tölgyek szegélyezik a vadászházat és a padokat
Öreg tölgyek szegélyezik a vadászházat és a padokat
A vadászház
A vadászház
A Sissy-baráti kör által állított emlékkő
A Sissy-baráti kör által állított emlékkő
A rejtők munka közben
A rejtők munka közben
Az első rejtekhely (2018. nov. 3.)
Az első rejtekhely (2018. nov. 3.)
A végső rejtekhely (2019. jan. 13.)
A végső rejtekhely (2019. jan. 13.)
Búcsú a pihenőtől
Búcsú a pihenőtől
Az öreg tölgy
Az öreg tölgy
Tavaszi napsütésben
Tavaszi napsütésben
Április végi séta a tölgytől a pihenőhöz
Április végi séta a tölgytől a pihenőhöz
Tavaszi szépség
Tavaszi szépség
Sissy emlékkő megkoszorúzva
Sissy emlékkő megkoszorúzva
Piknikre csábít a hely...
Piknikre csábít a hely...
Viszlát ősszel!
Viszlát ősszel!
Téli hangulatban
Téli hangulatban
Havas-napos délután
Havas-napos délután

Szélesség N 47° 35,029'
Hosszúság E 19° 26,040'
Magasság: 251 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.11.03 00:00
Megjelenés időpontja: 2019.01.03 20:27
Utolsó lényeges változás: 2019.01.03 20:27
Utolsó változás: 2019.01.13 19:41
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Tünde és Áron
Felhasználó: Tünde&Attila
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1350 m
Megtalálások száma: 68 + 2 egyéb
Megtalálások gyakorisága: 6.2 megtalálás hetente
A geoláda nincs bejelentve a geocaching.com-on.


A láda

Hagyományos konyhai doboz, 15x15x7cm, soktörzsű facsoport egyik törzsén lévő menedékházikóban.

FIGYELEM! A rejtés helyszínét magába foglaló erdőrészt a Valkói Erdészet időszakosan le szokta zárni a vadállomány védelmében, ill. vadászatok során. Különösen érvényes ez szeptember-október hónapokban, szarvasbőgés idején, amikor a területre tilos belépni.
Erről tájékoztató közleményt a műút felőli behajtónál szoktak kitenni, amit érdemes elolvasni, mert sok esetben a tilalom a jelzett turistaútakra nem vonatkozik.A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Autóval az alábbi ponton lehet parkolni:
 N 47° 34,571' E 19° 25,733' 275 m [GCsip6+parkoló]

Tömegközlekedéssel a Gödöllő Autóbuszállomásról, vagy a Gödöllő vasútállomásról vagy a Gödöllő HÉV végállomásról a Zsámbok, vagy Jászfényszaru felé tartó távolsági busszal kell menni, és a "Gödöllő, Vaskapui út (Kőkereszt)" megállónál kell leszállni.

A parkolóból a Kék sáv kék jelzésen indulunk és haladunk végig egy betonúton, mely eleinte enyhén lejt, majd nagyon picit emelkedik és kb. 1350 m után elérkezünk a Sissy-pihenőhöz. A mellette lévő padoktól kb. 30m-re található a láda egy öttörzsű facsoport védelmében.

Bevezető

Valamikor réges-régen, sok évvel ezelőtt egyszer láttam egy csodaszép képet egy öreg tölgyről, mely a Gödöllői-dombság közepén áll magányosan egy rét közepén. Talán már 120 éves is lehet és biza jó néhány vaskos ágát elvesztette - köztük azt is, amelyen úgy 9-10 éve Áron fiam is ücsörgött - , mégis megkapó látvány a méltóságteljes és hatalmas fa, mely uralja a környéket. Évente többször elmegyek meglátogatni, körbesétálni, mellette vagy alatta piknikezni, napozgatni, hógolyózni avagy épp behúzódni csepergő esőben a lombkoronája alá.
Jó ott, nyugalmat áraszt, feltölt, pihentet.

Mindig nehéz szívvel válok el tőle, de vigasztal a tudat, hogy hamarosan úgyis ismét visszatérek. E sétáim során találtam rá a Sissy-pihenőként ismert helyre, azóta mindig meglátogatom és ez amolyan hagyománnyá alakult. Egy tisztás szélén áll a hajdani vadászházikó, ma vadméhek otthona, mellette pihenőhelyek, tűzrakók. Kissé beljebb egy tölgy alatt emléktábla, ezt 2001-ben állíttatta a Sissy Baráti Kör, Erzsébet királyné pihenőhelye címmel.

Számtalanszor jártam már erre egyedül, gyerekekkel, barátokkal, párommal és mindig szívesen jövünk hol egy sétára, hol szalonnasütésre, hol - régebben, míg az erdészet nem volt ilyen szigorú - szarvasbőgéskor.
Aztán egyszer - a közeli Juharos "csúcshódításakor" :) - felötlött bennem a gondolat, hogy ez ládarejteknek is kiváló lesz, így egy szép őszi napon, Áron fiam társaságában ezt meg is tettük és végül a ládaoldal is elkészült hozzá.

A pihenőnél több pad is található, nagy tűzrakóhely (wc is), ideális piknikező- és kirándulóhely családok, baráti társaságok részére is. A környező erdő számtalan jelzett és jelzetlen utat kínál, ha fel akarod fedezni a vidék változatos szépségeit. Különösen gazdag a vadvilága és minden évszak más szépségeket rejteget.

A parkolótól a pihenőhöz vezető út felénél, egy nagy kanyarból nyílik egy jól járható, széles út jobbra, mely elvezet a Bethlen-fához, majd a Csörsz-árkát keresztezve a Füsti-Tóth-fához. Kicsit távolabb egy kulcsosházként üzemelő vadászház is található, még tovább pedig fent a jobboldali dombtetőn kolostorromok. Ekkor már csaknem a Valkói Szabadidőparknál vagyunk, így ideje visszatérni Sissy-pihenőjéhez avagy a parkolóhoz.

Kellemes időtöltést kívánunk a sok-sok ösvény végigjárásáhz mindannak, aki teljesíti! :)

Erzsébet királyné (Sissy)

II. Miksa bajor herceg és a bajor királylány, Mária Ludovika lánya a müncheni udvartól távol nőtt fel. Hét testvéréhez hasonlóan Erzsébet is a konvenciókkal mit sem törődő, szabadságszerető és rendkívül érzékeny lánnyá fejlődött, természetétől fogva jószívű és igazságszerető volt.

Tizenöt éves volt, amikor anyja, aki Zsófia főhercegnő egyik nővére volt, őt is magával vitte a császár nyári rezidenciájába Bad Ischlbe. Nővérét, Helénát szemelték ki az ifjú Ferenc József menyasszonyának. Ferenc József azonban fiatalabbik unokahúgába, Sissy-be lett szerelmes, s anyja kezdeti tiltakozása ellenére 1854. április 24-én este 7-kor tett örök fogadalmat az Ágostonrendi templomban.

Erzsébet két kislány után 1858. augusztus 21-én világra hozta a régóta várt trónörököst, Rudolfot. Házasságukban fellépő nehézségek miatt hosszabb szünet után 1868. április 22-én jött világra a negyedik gyermek, Mária Valéria, akit magyar gyermeknek neveztek, nemcsak azért, mert Erzsébet kívánságára a budai várban született meg, hanem mert magyarul is oktatták. A Magyarországért lelkesedő császárné és királyné Mária Valériát kedvenc nemzetének szánta ajándékul. Pontosan tíz hónappal azután született, hogy férjét, Erzsébet nagy erőfeszítései árán, magyar királlyá koronázták.

Férje iránta érzett vonzalmát kihasználva, az 1866-67-es magyar kiegyezés és az ezt követő budapesti koronázás alkalmával fellépett a magyarok érdekében. Ez olyan lépés volt, mely egyrészt más nemzetiségek, főleg a csehek háttérbe szorításával járt, másrészt viszont az egész birodalomban döntően erősítette a liberális irányzatot. Erzsébet vonzalma az egykori, 1848-as forradalmárhoz és későbbi magyar miniszterelnökhöz, Andrássy Gyula grófhoz egyik mozgatórugója volt e lépésének, amely meghatározta a dunai monarchia további sorsát. Magyarországon Erzsébet máig nagy tiszteletnek örvend.

Nagyon művelt nő volt. Nemcsak magyarul, de újgörögül is tökéletesen megtanult. Idős korában szinte az antik Görögország világában élt: Korfun építtetett egy kastélyt, melyet kedvenc hőse, Achilleus után Achilleionnak nevezett el.

Fiának 1889-ben Mayerlingben elkövetett öngyilkossága azonban olyan sokkhatással volt rá, hogy azután többé semmiféle becsvágyat nem mutatott már. Utolsó éveit vándorló mater dolorosaként állandóan feketébe öltözve, a bécsi udvartól távol, hosszú utazásokkal töltötte, főleg Görögországban időzött. Évtizedekig tartó fogyókúrái és az ehhez társuló mozgáskényszer, amely órákig tartó gyalogtúrákra késztették, a koplalás következtében fellépő ödémához, depresszióhoz és öngyilkossági gondolatokhoz vezettek. Lucheni, az olasz anarchista, aki őt Genfben mint a gyűlölt monarchista elv képviselőjét, egy reszelővel agyonszúrta, egy az életbe már belefáradt asszonyra sújtott le, aki túlélte önmagát, s már csak a halálra vágyott.

Bécsben, a kapucinusok kriptájában nyugszik.

Csörsz-árka

A Csörsz-árok, a legmonumentálisabb kárpát-medencei építmény, egy hatalmas ókori védőműrendszer (az árokból és töltésből álló, faszerkezettel is megerősített védősánc) a Dunakanyar vidékéről indul ki, és végighalad az Alföld északi részén, majd délre fordul és az Al-Dunánál éri el a folyamot. Nevét egy monda alapján Csörsz avar királyról kapta, aki vizi utat akart építeni szerelméhez, a longobárd Délibábhoz. A valóságban egy római előretolt védműről lehet szó.

Épebb állapotban maradt összefüggő szakaszai Alag, Kerepes, Gödöllő és Valkó között találhatóak. Csörsz árkát megtalálhatjuk ott, ahol a Sissy-pihenő felé vezető kék sávból kiágazik a Juharosra vezető piros háromszög jel. A műút túloldalától pár méterre induló mély bevágás a Csörsz-árok.

Gödöllői-dombság növény- és állatvilága

A gazdag és sokszínű növény- és állatvilág, a hangulatos kis belső völgyek, a szemet gyönyörködtető tocsogósok fennmaradásukat annak köszönhetik, hogy a fővároshoz közel eső terület évszázadokon át a hatalom birtokosainak pihenő- és vadászterülete volt. Ez a terület már Mátyás idejében is vadaskert volt, később a Gödöllői kastéllyal együtt Ferenc József birtokává lett, és az elmúlt időszakban is az állami vezetőknek volt fenntartva.

A melegebb domboldalak és völgyek jellegzetes és ritka erdőtársulása a melegkedvelő hársas-tölgyes, aljnövényzetében ritka orchideafajokkal, piros gólyaorral, varjúhájjal, sarlós gamandorral, tavasszal pedig több száz tő tavaszi hériccsel. A fátlan oldalak széles, délről és keletről nyitott völgyek, és a dombságba benyúló homokhátak jellemző növényzete a homokpusztai gyep. A dombvidék délkeleti részén - Isaszeg és Pécel környékén - melegkedvelő tölgyes erdőfoltok mellett lápos, tocsogós rétek, égerlápok húzódnak. A lefolyástalan, lápos nedves társulások (pl. Babat, Fekete-puszta stb.) mocsárrétjein sárga nőszirom virágzik. A hosszú időn át zárt - és egyes részein ma is kerítéssel körbevett - kormányzati vadászterület állatvilága is igen gazdag. Kimagaslóan értékes nagyvadállomány - őz, szarvas, vaddisznó - mellett a területen vadmacska, vidra, nyuszt, és nyest is él. Értékes madárvilága is, gyakori költőfaj a gyurgyalag, a fekete harkály, a zöld küllő, de jégmadár, darázsölyv, kabasólyom is költ, és kerecsent is látni a területen. Tovább emeli a terület madártani értékét, hogy az igen ritka karmazsinpirók fészkelése is bizonyított. (Wikipédia)
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (33 db): környezet: 4.53 rejtés: 4.63 web: 4.78 átlag: 4.65

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


szellem lovagok 2019.03.21 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

BMBOPH 2019.03.16 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.31
Köszönjük, megtaláltuk! Nagyon tetszett a hely!

Bernáth 2019.03.16 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.04
Geoszilveszter óta az első igazi ládázós napunk harmadik állomása. Nagyflisziékkel közös séta, közös találat. Nagyon jól éreztük magunkat. Mi is a GCJuha ládával összekötve sétáltunk el a pihenőhöz. Az emléktáblán számolgattuk a T betűket, igencsak hiányzik egy. A rejtek tökéletes, remélhetőleg hosszú életű lesz. Visszafelé a távolban egy vaddisznót láttunk elrobogni. Köszönjük a rejtést.

 
nagyfliszi 2019.03.16 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Bernáthékkal közös ládázás harmadik állomása. Láttunk vadászokat és egy magányos vaddisznót is. Szerencsére ők nem látták egymást.
TFTC.

KP1965 2019.03.14 07:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Egy kis reggeli séta Gödöllőn és környékén három mozgó begyűjtésével. Plusz két hagyományos láda is meg lett, ha már olyan közel voltak. :)
Nézegettem már ezt az új ládát, hogy el kéne jönni ide, a mozgó ládák megjelenése megadta a végső lökést.

20190314_07511220190314_074918
20190314_07165520190314_071701
ha2 2019.03.13 18:29 - Megtaláltam
Fejlámpás találat anettx társaságában.

anettx 2019.03.13 18:27 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Sötétben, hidegben, esőben - hát nem a legjobb kombó ládakereséshez, de legalább gyorsan meglett a rejtek.

N.Zs. 2019.03.10 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.41
A parkolóból a piros háromszög felé indultunk, hogy ne kelljen az aszfalton menni,és izgalmasabb is az a rész, amit korábban a GCjuha ürügyén már megismerhettünk. Így egy szép kört írtunk a pont köré. A rejtés igényes. Köszönjük.
Ami elszomorító, hogy a parkolótól néhány 100 méterre a kék jelzett úton micsoda szemérlerakat van. Rengeteg egyforma piros flakon és egyéb műanyag szemét.

IMG_4360IMG_4362
IMG_4363IMG_4364
IMG_4366IMG_4367
IMG_4368IMG_4370
IMG_4373IMG_4374
SünVeedee 2019.03.09 12:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Kellemes ebéd előtti séta! Legközelebb maradunk hosszabb időre piknikezni.

Khampa 2019.03.03 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

benist 2019.03.03 10:00 - Megtaláltam
A parkolótól rövid séta az emlékhelyig. A kiírásnak megfelelve nem gyűjtöttünk agancsot. A pihenőhelyen a kukákon túlcsorduló szemét nem volt túl épületes. Hazafelé a Gödöllőre vezető úton minden előjel nélkül átvágott előttem kb. 2m-el egy népes szarvascsorda. Vészfékezéssel sikerült az ütközést megúszni, de az volt a döbbenetes, hogy mindez fényes nappal és igen élénk autóforgalom mellett történt.

Attibati 2019.03.02 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
55 kilométeres délelőtti kerékpározás Dunakesziről.
A szép napsütés engem is kicsalogatott az országútra. Nagyon tavasz van még, nem gurult úgy a bringa ahogy megszoktam.
A Valkó felé vezető úton sokat tekertem már, de még nem tértem le róla a pihenőhely felé.
A rejtekhely felé vezető úton Mr Zergéékkel találkoztam. Ha jól számoltam a korai időpont ellenére én voltam ma az ötödik megtaláló.
Kelemes nyugodt környezet, remek rejtés.

Mr Zerge 2019.03.02 10:05 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Az ajánlott parkolótól sétáltunk be a ládához. A pihenőt már régebbi kirándulások alkalmával már megnéztük. A ládánál sikerült újabb kesserekkel megismerkedni. A parkolóhoz vezető úton Attibatival találkoztunk. Népszerű volt ez a láda a szép időben.

Ribizli9 2019.03.02 10:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.28
SZUPER LÁDA
SZUPERHELY!
✌👍
Közös találat PÉV-vel!

 
PÉV 2019.03.02 10:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.17
Szép napsütéses, de picit csípős időben sétáltunk el a ládáig
Ribizli9-el. Útközben két vaddisznóval néztünk farkasszemet, de szerencsére ők jobban megijedtek tőlünk, és elfutottak. A láda rejtése tetszett. Logolás közben érték utól minket Mr. Zerge-ék. Örültünk, hogy megismerkedhetünk Velük! Alig hagytuk el a pihenőt, újabb ládázó érkezett kerékpárral. Attibati személyében (a logolás alapján következtettünk...).
Köszönjük a rejtést.
-MEGVAN!-

becko 2019.03.02 07:15 - Megtaláltam
Mátrába menet útba esett, gc nélkül soha...

stikli08 2019.02.26 15:47 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! Remek rejtés, remek hely. [Geoládák v2.2.5]

SirLes 2019.02.24 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]
A legjobbkor jöttem, ládakarbantartás után. Minden nagyon békés volt.

Tünde&Attila 2019.02.23 15:59 - Egyéb
A törött ládát kicseréltem, a rejtek egyelőre maradt, bár kétségkívül igaz, hogy kissé közel van az úthoz.
Talán a jövőben távolabbra kerül és akár multi is lehet belőle a környék két közeli famatuzsálemének "segítségével" :)
Tünde, a rejtő
[TMK kikapcsolás]

Lacza és Tádé 2019.02.20 08:40 - Megtaláltam
Megvagy, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (70 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu