geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4511. A Cserhát forrásai 9. Kilián-forrás (GCSF09)

Csővár címere

Csővár címere

Nézsa címere

Nézsa címere

A nézsai Reviczky kastély (GCNEZS) útban a forráshoz

A nézsai Reviczky kastély (GCNEZS) útban a forráshoz

Ezt kövesd!

Ezt kövesd!

A forrás

A forrás

Az alig látható felirat Forrás: Zergi logja

Az alig látható felirat  Forrás: Zergi logja

A kifolyó

A kifolyó

A rejtek

A rejtek

Tarvágás útban a forráshoz Nézsáról

Tarvágás útban a forráshoz Nézsáról

Ahol a turistautak.hu "Szép kilátás"-t jelez

Ahol a turistautak.hu "Szép kilátás"-t jelez

A csővári népviselet

A csővári népviselet
Szélesség N 47° 49,896'
Hosszúság E 19° 19,153'
Magasság: 236 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.17 12:00
Megjelenés időpontja: 2018.10.08 23:21
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 10:01
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 89 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
15 cm x 10 cm x 5 cm-es konyhai doboz a forrástól kb. 15 méterre nyugatra egy nagy fa üregében, fejmagasságban, avarral takarva.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
A forrás két közeli községből közelíthető meg. Csővártól 2.2 km-re, Nézsától 2.6 km-re van. Mindkét irányból a piros körrel Piros kör jelzett turistaút vezet hozzá. Parkolni mindkét községben akárhol lehet, de vigyázzunk, hogy nehogy útban legyen az autó.

A láda
Hagyományos 15 cm x 10 cm x 5 cm-es konyhai doboz a forrástól kb. 15 méterre nyugatra egy nagy fa üregében, fejmagasságban, avarral takarva várja, hogy felfedezzétek. Mivel nyáron a sűrű erdei lombkorona belezavarhat a GPS működésébe, nézd meg a rejteket adó fa fényképét, az segíteni fog.

A Kilián-forrás története,
A manapság inkább Mária-forrásnak nevezett forrás az 1950-es évek végén vagy az 1960-as évek elején Kilián Györgyről, kommunista aktivistáról és eszperantistáról, kapta a nevét. Csővárra a turistákat két látnivaló vonzotta: egyik a várrom (GCCSOV) és mellette a kiváló kilátóhely: Vashegy. A másik látnivaló: Csővár népviselete, mely az 1950-60-as években még virágzott és még manapság is előkerül ünnepségeken és a Muskátli Hagyományőrző Egyesület előadásain.

A budapesti Vörös Meteor Turista Egyesület évtizedeken keresztül rendszeres túrát vezetett Csővárra a barlangok feltárására, valószínűleg akkor létesítették a Kilián forráskutat. A forrás, mint a környék több más forrása is, már valószínűleg a török idők óta létezett és foglalása a VMTE természetben űzött sportokra lelkesítő tevékenysége eredménye.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térségben sokféle típusú kőzet található. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Csővár története
Kilián György

Láda karbantartás
2019.04.01 Dr.Lada mérése alapján koordináták pontosítva. Köszi a segítséget!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (36 db): környezet: 4.30 rejtés: 4.49 web: 4.51 átlag: 4.43

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


csehipest 2020.09.20 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

kegabor 2020.09.20 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Baráti kirándulás alkalmával, remek időben. :) [Geoládák v3.3.2]

Egyiptom 2020.09.13 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.86
A faluban sokat keresgéltünk, és el is tévesztettük a forrás jelölő utat, de azért valahogy csak összehoztuk. A forrásból szomjunkat sajnos nem sikerült oltani, kiapadt. Vaddisznó patanyomokat és dagonyázós sózót is láttunk az úton. Az út szép volt, köszönjük.

Nézsa - Cserhát 026Nézsa - Cserhát 027
Nézsa - Cserhát 028Nézsa - Cserhát 029
Nézsa - Cserhát 030Nézsa - Cserhát 032
Nézsa - Cserhát 033Nézsa - Cserhát 036
Tegra 2020.09.12 12:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

fa-peti 2020.08.01 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

macikupac 2020.08.01 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 4.53
A mai túránkat a Dunántúli-középhegységet felépítő triász időszaki mészkőrögök legkeletibb felszíni előfordulásihoz tettük. Ennek nyomán Keszegről indultunk, ahol örömmel konstatáltuk, hogy a kastély megújult. Volt egy olyan tervem, hogy kicsit kalapálok a helyi kőfejtőben, de odaérve inkább a túra mellett döntöttem. Így azután elsétáltunk a Sinkár-patak mellett árválkodó Nepomuki-szobor mellett, majd hamarosan már Nézsa utcáin barangoltunk. Amíg Fa-peti megkereste a kastélynál lévő ládát, addig mi ebédeltünk a park fái alatt. Innen már a PO jelzéseket igyekeztünk követni, de az út és a jelzés párszor elhagyták egymást. Viszont így jóideig nem kellett sem vetésben, sem mocorkásban mászkálnunk. Majd amikor a dombtetőn átbukott a jelzés, a tarvágásos részen a jelzett út gyakorlatilag követhetetlenné vált az aljnövényzet miatt. Így inkább az erdő fái alatt közelítettünk. Szerencsére az utolsó 50 méter megint tiszta volt. A forrás eléggé leharcolt állapotban van. A víz is csak szivárgott a forrásház egyik ajtókeretén át. Ennél azért bőven volt a sorozatban jobb hely is. Volt még olyan terv is a fejemben, hogy a záróládához is elmegyünk Bibissel, de a nagy meleg miatt inkább hazafelé vettük az irányt. Így is gyalogoltunk 15 km-t a rekkenő hőségben, mire Csőváron buszra szálltunk.

(Lazy wapon beküldve és később kibővítve)

Mathau 2020.07.05 17:54 - Megtaláltam
"-Ford, mi Csak egy kis gyengédségre vágytunk!
- Örüljetek a ráadasnak..."

[g:hu+ 2.1.17]

povyagi 2020.07.05 17:52 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan!
[g:hu+ 2.1.17]

eazs 2020.07.05 16:41 - Megtaláltam
Köszönjük

james 2020.06.25 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
James
[g:hu+ 2.0.30]

ellfelek 2020.06.14 11:31 - Megtaláltam
Már nagyon mehetnékünk volt valamerre... Főleg nekem :) Sajnos az időjárás mostanában nagyon áprilisi...? :) De úgy néztük, hogy délelőtt lehet egy kicsit sétálni... Szóval irány a Cserhát...
Szép napos időben el is kezdtük a sétát. A környezet barátságos volt a kisebb nagyobb dombjaival. Csővárról indultunk ide a forráshoz, majd utána a várromhoz.
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.7]

IMG_20200614_105218IMG_20200614_110726
IMG_20200614_111921IMG_20200614_112911
IMG_20200614_112918IMG_20200614_115223
carmin 2020.05.28 09:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Kellemes séta volt, szép kilátással a hullámzó Cserhátra és a várromra.

DSC03103DSC03104
DSC03119DSC03120
enjoy 2020.05.17 08:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! :)

Mate105 2020.05.16 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

fkmaster 2020.05.16 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.32
Az épülő új Nézsa-Csővár összekötő útról egész könnyen megközelíthető a forrás, gyorsan meglett a láda is.

Lordenfolc 2020.04.20 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Jó volt!

szilassi 2020.03.15 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

dendeocse 2020.03.15 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Megvan.

johnnycache 2020.03.08 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.99
Köszönöm az élményt! :-)

emmerwald 2020.02.25 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Az épülő Nézsa-Csővár köves úton közelítettem, majd az írásom átkelve elértem a forrást. Vizét megkóstoltam, aztán Csővár és a Vas-hegy érintésével visszatértem Nézsára. Nem emlékszem olyanra, hogy februárban ilyen száraz földutakon kirándultam volna a Cserhátba. Köszönöm az invitálást!

IMG_20200225_102253IMG_20200225_102137
Salax 2020.02.15 12:10 - Megtaláltam
Meglelénk, köszönjük a rejtést.

gym 2020.02.15 12:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.95
Köszönjük!

katika 2020.02.02 13:43 - Megtaláltam
Tavaszias időben meglett.
Köszönjük a rejtést!

 
lelcache 2020.01.18 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2020.01.18 16:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.35
Délutáni rövid Cserhát kiruccanás első pontja. A mezőt és a fákat is nagyon látványos fehér zuzmara lepte el. Jókor jöttünk, nagyon látványos volt az egész környék. A piros jelzés egy szakaszon tulajdonképen megszűnt, mert az erdőirtáson kell átvágni. A ládához már sötétedéskor értünk, visszafelé szükség volt a fejlámpákra.

Fidorka 2020.01.18 16:32 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Attil@ & Réka 2020.01.11 12:25 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.
Réka és Attil@

Planetphotobook 2019.12.31 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Fixis 2019.12.21 11:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Itt is jártunk.

Zolas21 2019.12.21 10:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, egy jó BAlog-túra keretében :)

MoMaszter 2019.11.24 13:13 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 4.15
Csővárról a Bem utca végétől induló jól járható, kellemes piros pont jelzésen közelítettük meg a forrást! Sajnos elég fura állapotban van a kifolyó, mi biztosan nem innánk belőle!

Köszönjük a rejtést!

csg69 2019.11.16 08:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.38
Megvan :)

sogor36 2019.10.18 09:45 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 3.5 web: 2 átlag: 2.67 súly: 4.00
Köszi a rejtést.

KataJani 2019.09.21 13:48 - Megtaláltam
Csővár-Nézsa Cserhát túra. [g:hu 1.6.4]

moli_gyuri 2019.09.21 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.61
Köszi a rejtést
Cilu@Gyurkóó
Mazsom
Nézsa felől a piros körön: nem egyértelműek a jelzések, és a forráshoz közelítve egy kivágott részen kell átmenni, amit a szúrós bozótos, indás nőtt be, ösvény nincs -- szóval inkább Csővár felől jobb megközelíteni, bár itt meg ezernyi apró légy támadta a szemünket.

20190921_132223szúrós, bozótos, indás rész
bgyuru 2019.09.15 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kupec 2019.09.08 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

BranDroid 2019.07.12 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

becko 2019.06.30 08:26 - Megtaláltam
A 7+1 Cserháti Forrás láda felkutatására indított másfél napos túra, kiegészítve további 7 útbeeső rejtéssel.
Ez volt az utolsó forrás, irány a végláda!

Molli 2019.06.28 16:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.16
Köszönöm a rejtést!

Göde 2019.06.28 16:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]
Jó az Mária forrásnak is!
Az utcákat vissza lehetett nevezni?

Ruttkay 2019.06.15 09:09 - Megtaláltam KRW környezet: 1 rejtés: 1 web: 2 átlag: 1.33 súly: 4.06
Inkább ezer Mária-forrás, mint egy Kilián.
Miért kell rehabilitálni ezt az embertelen rendszert (kommunizmus)? Távolítsuk el végleg a Ságvárikat, Kun Bélákat, Kiliánokat.
Amúgy ez a forrás inkább maradjon Névtelen forrás, mert őszintén tegye fel a kezét, aki merített ebből a posványból.
A mostani megközelítést Csővárról a javasolt erdei úton egy milliárd vérünket vágyó rovar zavarja, én visszafelé inkább a tűző Napot választottam a vár felé vezető úton.
"Ide sem jutottam volna el, ha nincs a geocaching! :-)" (... és nem vesztettem volna semmit!)
A jelszó viszont ötletes! (... ja, nem. :)

IMAG3774 
Access Denied 2019.06.02 13:00 - Megtaláltam
Köszi!

katica 2019.06.02 12:57 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.6.1x]

mazsola069 2019.05.25 14:42 - Megtaláltam
Szmájlira cserélve, mától ez is rám vigyorog. :-) [g:hu 1.6.3a]

csaba159 2019.05.25 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

kobcikrajci 2019.04.27 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.3a]

Évi&Zoli 2019.04.07 16:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Már csak ez az egy láda maradt, hát egy hirtelen felindulásból belevágtunk, hogy végére járjunk a sorozatnak. A parkolóból a távot oda-vissza kocogva tettük meg, hogy még belférjen a végláda megtalálása. Köszönjük!

IMG_20190407_164725IMG_20190407_164743
IMG_20190407_164535IMG_20190407_164617
IMG_20190407_164634IMG_20190407_164651
emiGrant 2019.04.01 13:15 - Egyéb
Dr.Lada mérése alapján pontosítottam a láda koordinátáit, mivel már többen említették az eltérést. Köszi neki a segítséget. :)

csvarga 2019.03.30 15:26 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Dr.Lada 2019.03.15 12:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Elkövetve :-) [g:hu 1.6.2]

Nézsáról sétáltunk be a turistaúton. Hát mit mondjak, erre nem igen szeretik a turistát.:-( Az út egy része beszántva egy másik részén a kivágott fák és ágaik a turistaúton keresztbe... A forrás aranyos, most folyt is belőle a víz. nekem is odébb mutatta a ládát a gps, így mértem én is egy koo-t ez talán pontosabb mint az eredeti. Szerintem a helyes koo: N47 49.896 E19 19.153

-1-2
Gyombi 2019.03.14 16:30 - Megtaláltam
Kellemes, nyugodt séta, amihez köszönöm a lehetőséget!

pczinder 2019.02.24 13:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

SirLes 2019.02.24 12:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

geooszi 2019.02.16 23:59 - Megtaláltam
Folytattam a kéktúrát, de előbb még megnéztem néhány környékbeli látnivalót: Kezdtem a GCSF10 Kállói forrással, majd Nógrádsáp GCSAPI, Legénd GCLGND és Nézsa jött. Eddig autós találatok voltak, itt jött az első körtúra: GCNEZS, GCSF09, GCCSOV érintésével, majd vissza Nézsára.
Ezután autóval Alsópeténybe mentem, ahol kezdtem a nagyobb túrát a kéken Felsőpeténybe, Ősagárdra, majd vissza Alsópeténybe. Onnan fel a Kőhegy tetejére, majd GCSAT érintésével vissza a kékre és azon le Alsópeténybe GCAPET-hez.
Hazafelé még megnéztem Nőtincs víztározóját GCNOTI.
Szép idő, szép helyek, kellemes fáradtság, sok találat. Köszönöm!

Mr Zerge 2018.12.29 09:40 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Csőváron parkoltunk, egy könnyű séta volt a reggel még majdnem fagyott talajon. A dobozt rejtő fa annyira jellegzetes, hogy szinte GPS nélkül is kereshető a jól átlátható erdőben.

nmárti 2018.12.23 13:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.48
A Csővár már régről ismerős volt. Erre jártunk, megtaláltuk. Köszi a rejtést!

hitamas 2018.11.23 12:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.35
A cserháti forrás-sorozat utolsó darabja ... Csővárról. Sétának jó, forrásnak forrás ... :)

GYEZegzug 2018.11.18 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.38
Szakadó esőben, ismét felakartam adni most nem a sötétség miatt. Mire a kocsihoz értem, csöpögtem minden honnan. Köszi szépen a lehetőséget.

Csizmások 2018.11.17 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

"J&J" 2018.11.17 11:13 - Megtaláltam
Zahyval közös találat.

ésKata 2018.11.11 15:20 - Megtaláltam
Bohókás kedvünkben ma a Cserháti források végládáját vettük célba.Ehhez persze a meglévő 3 forrás mellé még 7-et fel kellett fűzni. De vajon sikerül-e ez a novemberi reggeli köd, aztán szép napsütés, de korai sötédetés közben? Az utolsó pillanatig reménykedtünk, de a bizonytalanság velünk volt. Északról indultunk. Lehetett volna az is, hogy nem a végládára hajtunk, hanem minden egyebet bejárunk a környéken.
Mert így is necces volt, hol lesz térerő, hogy megtudjuk a végláda koordinátáit!

Zergi 2018.11.11 15:20 - Megtaláltam
Fogtam!
Szerencsénkre sikerült elég jól megközelíteni a ládát (nem a turista jelzésen!) kocsival, így még világosban odaértünk a záróládához.

IMG_5496IMG_5497
IMG_5498IMG_5499
IMG_5500 
Zsu. 2018.11.11 14:21 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.11.11 14:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.66
Családi séta Csővárról. A faluközpontban, a játszótér mellett parkoltunk és indultunk el a kiscsajokkal a forrás irányába (KO jelzés). Igazi, szélcsendes őszi idő volt és élveztük minden percét. A cserháti forrásos sorozat végéhez értem ezzel a találattal. Köszönöm emiGrant-nak a helyszíneket és a remek rejtéseket! Ezt a forrást sem ismertem korábbról. A forrástól jelzetlen szekérúton a vár felé vettük az irányt, most remekül járható (csontszáraz) a szántóföldön átvágó út is. A várromnál legutóbb talán 2015-ben jártam Fűkocka barátommal. Voltak emlékeim arról a napról :-) Csodálatos helyszín, kilátás és időjárás! Az itteni ládát is megkerestük, Zsunak még nem volt meg. A KL jelzésen ereszkedtünk vissza Csővárra. 7,6 km lett a kis séta.

Mikulás

IMG_3834IMG_3835
IMG_3840IMG_3848
IMG_3850IMG_3851
IMG_8825IMG_8829
IMG_8827 
Strombus 2018.11.10 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.00 súly: 4.51
Első találkozásunk a cserháti forrássozotattal. Hááát.
Megértem a rejtő igyekezetét, hogy a ládaoldalon mindent igyekszik bemutatni aminek semmi köze a forráshoz, mert a forrás se nem szép, se nem lehet inni belőle. De akkor miért érdemel ládát?
Persze, lehet, hogy a nézsai kastélyból csővári népviseletben jártak a menyecskék a forráshoz (Csővárról pedig nézsaiban) és így már mindjárt érthető a ládaoldal csapongása is.

A rejteket kerestük egy ideig. Segítő képet nem néztünk. Mindkettőnknek 18 m eltérést mutatottak a koordináták. Többször bemértem, átlagolni is hagytam, de teljesen össze-vissza eredmények jöttek ki, így levontam azt a következtetést, hogy aki nem élvezi a keresgélést, jobb ha nézi a ládaoldalon képet.

Péter60 2018.11.10 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.50
A GCCSOV felől jöttünk a szántóföldön át, laza kis séta volt.
A forrás kissé elhanyagolt, nem igazán ragadott meg. A láda annak ellenére, hogy 20 méterrel arrébb mutattak a koo.-k, hamar meglett.

Oriza 2018.11.04 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

MikiCache 2018.11.04 11:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Kellemes séta, nagyon szép környezetben. Köszönjük a célpontot.
Miki és Anikó

IMG_20181104_111451IMG_20181104_112502
IMG_20181104_112546IMG_20181104_113407
alucifer 2018.11.03 15:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.25
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20181103_15291620181103_153747
20181103_15390020181103_153910
20181103_15391520181103_153937
Discover 2018.11.01 13:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.31
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC6441_DSC6444
_DSC6448_DSC6449
_DSC6450_DSC6451
_DSC6452_DSC6453
_DSC6459_DSC6460
ha2 2018.10.27 14:38 - Megtaláltam
Jó kis séta volt. A forrásfoglalás kissé elhanyagolt.

anettx 2018.10.27 14:38 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.4]
Cserháti forrásozás záró etap.

Liberty 2018.10.26 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
A csodás őszi erdő csendjét a szarvasok mozgása törte meg, de egyet majdnem sikerült lefényképezni, mert nemsokkal előttünk keresztezte az erdőt. Köszönet a rejtésért.

Csővár címere
Wilka74 2018.10.26 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csaba & családja 2018.10.23 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.61
Nézsa felől sétáltunk a ládáért. Köszönjük a rejtést.

Attibati 2018.10.23 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.52
Kerékpáros találat: Dunakeszi - Vác - Csővár - Gcsf09 - Acsa - Nógrádkövesd - Gcsf03 - Gcsf02 - Becske - Acsa - Vác - Dunakeszi
121 km
Kerékpárral jól tekerhető a Po jelzés, talán egy helyen kellett laszállni a mély kátyú miatt. A forrást nagyon szép erdő veszi körül, remek a rejtés is.

kópé1993 2018.10.20 14:00 - Megtaláltam
Nógrádi forrásos túra Pliptaival. Köszi a rejtést!

IMG_20181020_135859IMG_20181020_140059
IMG_20181020_140809 
pliptai 2018.10.20 14:00 - Megtaláltam
ok

VP 2018.10.15 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.60
Kiseb-nagyobb cserháti séták, gyönyörű őszi időben.

vitibi 2018.10.14 19:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

benist 2018.10.14 17:10 - Megtaláltam
Cserháti források 7. A kihívásokkal szolgáló földúton elhajtottam, ameddig a józan ész engedte és le tudtam parkolni. Innen még jó 1,5 km talpalás a forrásig, a benőtt völgyben még gyalogosan sem volt könnyű a haladás. Még naplementére épp visszaértem a kocsihoz, így még világosban tudtam venni az útakadályokat.

diego 2018.10.14 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Paul 2018.10.14 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

Attilacska 2018.10.14 12:20 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

Puszkany 2018.10.13 16:48 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

kl 2018.10.13 16:48 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

N.Zs. 2018.10.13 09:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Csővár felől a Piros telikör jelzésen sétáltunk el a forrásig. A fák között egy birkanyáj vonult libasorban. Ahogy feltűntünk megálltak, és egyszerre néztek felénk. Vicces volt.
A forrás környezete remek hely, de a forrásból nem sok víz nyerhető. A földút most egészen jól járható, de esőzések után nagyon durva lehet. Visszafelé egy helyen elfelejtettünk elkanyarodni, így egy oldalággal többet láttunk. A homokos talajra lettünk figyelmesek, hogy odafelé ilyen nem volt. :-)
Végül kellemes bő 5 km séta lett. Köszönjük.

IMG_1637IMG_1640
IMG_1641IMG_1642
IMG_1649 
vajasfok 2018.10.10 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!

Nekem a Mária-forrás neve kedvesebb, mint a Kilián eftársé...

VINAX 2018.10.09 16:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.67
P1! Munkából ellógtunk hamarabb, kocsiba pattantunk és száguldottunk a ládához. Az erdő nagyon csendes volt, lehetett hallani az állatok mozgását körülöttünk. Köszönjük a rejtő munkáját!
( A mi térképünk szerint a láda még Pest megyében van.)

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.4]

IMG_20181009_170119-02IMG_20181009_170208-01


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.