geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4511. A Cserhát forrásai 9. Kilián-forrás (GCSF09)

Csővár címere

Csővár címere

Nézsa címere

Nézsa címere

A nézsai Reviczky kastély (GCNEZS) útban a forráshoz

A nézsai Reviczky kastély (GCNEZS) útban a forráshoz

Ezt kövesd!

Ezt kövesd!

A forrás

A forrás

Az alig látható felirat Forrás: Zergi logja

Az alig látható felirat  Forrás: Zergi logja

A kifolyó

A kifolyó

A rejtek

A rejtek

Tarvágás útban a forráshoz Nézsáról

Tarvágás útban a forráshoz Nézsáról

Ahol a turistautak.hu "Szép kilátás"-t jelez

Ahol a turistautak.hu "Szép kilátás"-t jelez

A csővári népviselet

A csővári népviselet
Szélesség N 47° 49,896'
Hosszúság E 19° 19,153'
Magasság: 236 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.17 12:00
Megjelenés időpontja: 2018.10.08 23:21
Utolsó lényeges változás: 2020.05.09 10:01
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 89 + 1 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2018-10 volt 19 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
15 cm x 10 cm x 5 cm-es konyhai doboz a forrástól kb. 15 méterre nyugatra egy nagy fa üregében, fejmagasságban, avarral takarva.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
A forrás két közeli községből közelíthető meg. Csővártól 2.2 km-re, Nézsától 2.6 km-re van. Mindkét irányból a piros körrel Piros kör jelzett turistaút vezet hozzá. Parkolni mindkét községben akárhol lehet, de vigyázzunk, hogy nehogy útban legyen az autó.

A láda
Hagyományos 15 cm x 10 cm x 5 cm-es konyhai doboz a forrástól kb. 15 méterre nyugatra egy nagy fa üregében, fejmagasságban, avarral takarva várja, hogy felfedezzétek. Mivel nyáron a sűrű erdei lombkorona belezavarhat a GPS működésébe, nézd meg a rejteket adó fa fényképét, az segíteni fog.

A Kilián-forrás története,
A manapság inkább Mária-forrásnak nevezett forrás az 1950-es évek végén vagy az 1960-as évek elején Kilián Györgyről, kommunista aktivistáról és eszperantistáról, kapta a nevét. Csővárra a turistákat két látnivaló vonzotta: egyik a várrom (GCCSOV) és mellette a kiváló kilátóhely: Vashegy. A másik látnivaló: Csővár népviselete, mely az 1950-60-as években még virágzott és még manapság is előkerül ünnepségeken és a Muskátli Hagyományőrző Egyesület előadásain.

A budapesti Vörös Meteor Turista Egyesület évtizedeken keresztül rendszeres túrát vezetett Csővárra a barlangok feltárására, valószínűleg akkor létesítették a Kilián forráskutat. A forrás, mint a környék több más forrása is, már valószínűleg a török idők óta létezett és foglalása a VMTE természetben űzött sportokra lelkesítő tevékenysége eredménye.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térségben sokféle típusú kőzet található. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Csővár története
Kilián György

Láda karbantartás
2019.04.01 Dr.Lada mérése alapján koordináták pontosítva. Köszi a segítséget!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (36 db): környezet: 4.30 rejtés: 4.49 web: 4.51 átlag: 4.43

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


csehipest 2020.09.20 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

kegabor 2020.09.20 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Baráti kirándulás alkalmával, remek időben. :) [Geoládák v3.3.2]

Egyiptom 2020.09.13 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.86
A faluban sokat keresgéltünk, és el is tévesztettük a forrás jelölő utat, de azért valahogy csak összehoztuk. A forrásból szomjunkat sajnos nem sikerült oltani, kiapadt. Vaddisznó patanyomokat és dagonyázós sózót is láttunk az úton. Az út szép volt, köszönjük.

Nézsa - Cserhát 026Nézsa - Cserhát 027
Nézsa - Cserhát 028Nézsa - Cserhát 029
Nézsa - Cserhát 030Nézsa - Cserhát 032
Nézsa - Cserhát 033Nézsa - Cserhát 036
Tegra 2020.09.12 12:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

fa-peti 2020.08.01 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

macikupac 2020.08.01 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 4.53
A mai túránkat a Dunántúli-középhegységet felépítő triász időszaki mészkőrögök legkeletibb felszíni előfordulásihoz tettük. Ennek nyomán Keszegről indultunk, ahol örömmel konstatáltuk, hogy a kastély megújult. Volt egy olyan tervem, hogy kicsit kalapálok a helyi kőfejtőben, de odaérve inkább a túra mellett döntöttem. Így azután elsétáltunk a Sinkár-patak mellett árválkodó Nepomuki-szobor mellett, majd hamarosan már Nézsa utcáin barangoltunk. Amíg Fa-peti megkereste a kastélynál lévő ládát, addig mi ebédeltünk a park fái alatt. Innen már a PO jelzéseket igyekeztünk követni, de az út és a jelzés párszor elhagyták egymást. Viszont így jóideig nem kellett sem vetésben, sem mocorkásban mászkálnunk. Majd amikor a dombtetőn átbukott a jelzés, a tarvágásos részen a jelzett út gyakorlatilag követhetetlenné vált az aljnövényzet miatt. Így inkább az erdő fái alatt közelítettünk. Szerencsére az utolsó 50 méter megint tiszta volt. A forrás eléggé leharcolt állapotban van. A víz is csak szivárgott a forrásház egyik ajtókeretén át. Ennél azért bőven volt a sorozatban jobb hely is. Volt még olyan terv is a fejemben, hogy a záróládához is elmegyünk Bibissel, de a nagy meleg miatt inkább hazafelé vettük az irányt. Így is gyalogoltunk 15 km-t a rekkenő hőségben, mire Csőváron buszra szálltunk.

(Lazy wapon beküldve és később kibővítve)

Mathau 2020.07.05 17:54 - Megtaláltam
"-Ford, mi Csak egy kis gyengédségre vágytunk!
- Örüljetek a ráadasnak..."

[g:hu+ 2.1.17]

povyagi 2020.07.05 17:52 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan!
[g:hu+ 2.1.17]

eazs 2020.07.05 16:41 - Megtaláltam
Köszönjük

james 2020.06.25 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
James
[g:hu+ 2.0.30]

ellfelek 2020.06.14 11:31 - Megtaláltam
Már nagyon mehetnékünk volt valamerre... Főleg nekem :) Sajnos az időjárás mostanában nagyon áprilisi...? :) De úgy néztük, hogy délelőtt lehet egy kicsit sétálni... Szóval irány a Cserhát...
Szép napos időben el is kezdtük a sétát. A környezet barátságos volt a kisebb nagyobb dombjaival. Csővárról indultunk ide a forráshoz, majd utána a várromhoz.
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.7]

IMG_20200614_105218IMG_20200614_110726
IMG_20200614_111921IMG_20200614_112911
IMG_20200614_112918IMG_20200614_115223
carmin 2020.05.28 09:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Kellemes séta volt, szép kilátással a hullámzó Cserhátra és a várromra.

DSC03103DSC03104
DSC03119DSC03120
enjoy 2020.05.17 08:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! :)

Mate105 2020.05.16 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

fkmaster 2020.05.16 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.32
Az épülő új Nézsa-Csővár összekötő útról egész könnyen megközelíthető a forrás, gyorsan meglett a láda is.

Lordenfolc 2020.04.20 12:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Jó volt!

szilassi 2020.03.15 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

dendeocse 2020.03.15 10:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Megvan.

johnnycache 2020.03.08 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.99
Köszönöm az élményt! :-)

emmerwald 2020.02.25 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Az épülő Nézsa-Csővár köves úton közelítettem, majd az írásom átkelve elértem a forrást. Vizét megkóstoltam, aztán Csővár és a Vas-hegy érintésével visszatértem Nézsára. Nem emlékszem olyanra, hogy februárban ilyen száraz földutakon kirándultam volna a Cserhátba. Köszönöm az invitálást!

IMG_20200225_102253IMG_20200225_102137
Salax 2020.02.15 12:10 - Megtaláltam
Meglelénk, köszönjük a rejtést.

gym 2020.02.15 12:08 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.95
Köszönjük!

katika 2020.02.02 13:43 - Megtaláltam
Tavaszias időben meglett.
Köszönjük a rejtést!

 
lelcache 2020.01.18 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

kivancsifancsi 2020.01.18 16:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.35
Délutáni rövid Cserhát kiruccanás első pontja. A mezőt és a fákat is nagyon látványos fehér zuzmara lepte el. Jókor jöttünk, nagyon látványos volt az egész környék. A piros jelzés egy szakaszon tulajdonképen megszűnt, mert az erdőirtáson kell átvágni. A ládához már sötétedéskor értünk, visszafelé szükség volt a fejlámpákra.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (90 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.