geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4510. A Cserhát forrásai 6. Egidius-forrás (GCSF06)
Buják címere
Buják címere
Ha erre indulsz, jó felé tartasz
Ha erre indulsz, jó felé tartasz
A forrásház
A forrásház
A patak medre
A patak medre
A kifolyó
A kifolyó
A pihenőhely
A pihenőhely
A Selyem-rét
A Selyem-rét

Szélesség N 47° 54,013'
Hosszúság E 19° 30,714'
Magasság: 285 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.04.30 10:00
Megjelenés időpontja: 2018.10.08 23:20
Utolsó lényeges változás: 2018.10.08 23:20
Utolsó változás: 2018.11.14 19:16
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 150 m
Megtalálások száma: 94
Megtalálások gyakorisága: 1.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden
15 cm x 10 cm x 5 cm-es konyhai doboz a forrásháztól délkeletre, az erdőben, 1.8 m magasan található.
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház közelében, egy kivágott fa rönkjén talaj szinten  N 47° 54,035' E 19° 30,706' 270 m [GCSF06+pótjelszó] található.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés
Bujákon itt kell jobbra fordulni a Honvéd Üdülő felé  N 47° 53,129' E 19° 32,441' [GCSF06+Kereszteződés]. Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon el lehet menni egészen a forrásig autóval és a Selyem-rét nyugati szélén itt lehet parkolni.  N 47° 54,051' E 19° 30,759' [GCSF06+1parkoló] Innen már csak 150 méter a forrásig. Hétfőtől péntekig kizárólag csak a Honvéd Üdülőig lehet autóval közlekedni, ahol az út mentén itt teheted le a kocsit.  N 47° 53,752' E 19° 31,834' [GCSF06+2parkoló] Innen 1700 méter gyalog vagy kerékpárral a forrás.

A láda
Hagyományos 15 cm x 10 cm x 5 cm-es konyhai doboz a forrásháztól délkeletre, az erdőben, 1.8 m magasan várja, hogy felfedezzétek. Mivel nyáron a sűrű erdei lombkorona belezavarhat a GPS működésébe, nézz körül alaposan, ez meg a józan ész segíthet.
A láda eltűnése esetén pótjelszó a forrásház közelében, egy kivágott fa rönkjén talaj szinten  N 47° 54,035' E 19° 30,706' 270 m [GCSF06+pótjelszó] található.

Az Egidius-forrás története
Saint Egidius Gilles, vagyis Szent Egyed provencei remete és kolostoralapító, a 14 segítőszent egyike, a szoptatóanyák patrónusa volt. A legenda szerint egy szarvastehén a tejével táplálta. Egidius Athénban született a VII. században. Minden örökségét szétosztotta a szegények között, majd Franciaországba ment, ahol a Rhone folyó torkolata melletti pusztában egy sátorban élt remeteéletet. Egy vadászaton Wamba nyugati gótkirály rálőtt egy szarvasra, de Szent Egyed a testével fogta fel a kilőtt nyilat. A király ezt látva, a remetének adományozta az esemény körüli jelentős területet (a Rhone folyó torkolata mellett), ahol Szent Benedek szabályai szerint szeretetházat alapított, melynek apátja lett. Őt is szentté avatták s hagyatékát Toulouse-ban őrzik. Magyarországon Szent László király honosította meg a kultuszát és tiszteletére bencés apátságot is alapított Somogyváron, ahová a szerzetesek a Saint-gillesi anyakolostorból érkeztek.

Az Egidius elnevezés helyett a helyi emberek inkább selyem-réti forrásként ismerik a helyet. Az erdő szélén, egy kis patak medrében találjuk a különleges foglalású forrást. Fölé kőboltozatot emeltek a természetjárók az 1940-es években. Majd 1943-ban, a kesely-réti ősi tölgyfákkal együtt, védetté nyilvánították. Vize iható, de a kivezetőhelyet rendszeresen tisztítani kell. Napjainkra vízhozama erősen lecsökkent, a kifolyón már már csak ritkán jön a víz. Tőle mintegy 5-10 méterre alacsonyabb szinten tör fel a forrás. A boltozatot nem érdemes megbontani, mert biztosra vehető, hogy csapadékosabb évjárat esetén a vízszint visszaáll és újra a kifolyón lép majd ki a víz. Ha bekukkantunk a boltozat tetején levő nyíláson, mélyen ugyan, de ott csobog a kristálytiszta víz.

Közelében pihenőhely került kialakításra padokkal és asztalokkal. A patak megfelelő szaporodóhelyet jelent védett kétéltűfajaink, köztük a foltos szalamandra (Salamandra salamandra) számára.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térségben sokféle típusú kőzet található. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván
emiGrant.

Források
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Szépország
Nógrádgeopark
index.hu
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (34 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.75 web: 4.74 átlag: 4.72

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Verka87 2019.10.19 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Emma Rose 2019.10.16 14:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

maxxtro123 2019.10.06 11:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Köszönjük!

Luki 2019.09.29 12:40 - Megtaláltam
+one, köszönöm a rejtést!
Bővebben a blogban [Geoládák v2.2.5]

BlackCat 2019.09.29 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

Vincenzo65 2019.09.28 17:12 - Megtaláltam
A vártól a tanösvényen jöttem. Cserhátra nem jellemző "szurdokot" is láttam. A vízzáró gátnál 100 méter csalán volt az ajándék. Erdei pihenő pedig majdnem elcsalt más irányba. Ettől függetlenül kényelmesen megtaláltam a forrást és az igényes ládahelyet. Gyengén csordogáló forrás kedvéért eső kísért vissza Bujákra. Útközben hatalmas szarvasbikákat is láttam. Olyan útvonalon közlekedtem, ahol még sosem jártam. Köszönöm Cserhátnak és a Rejtőknek a mai napot!

dendeocse 2019.09.20 17:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megvan.

Lacca 2019.07.29 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Oriza 2019.07.07 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Göde 2019.06.30 17:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

Molli 2019.06.30 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.17
Köszönöm a rejtést!

becko 2019.06.29 19:13 - Megtaláltam
A 7+1 Cserháti Forrás láda felkutatására indított másfél napos túra, kiegészítve további 7 útbeeső rejtéssel.
Szanda felől jöttem, az aszfaltúton van néhány tankcsapda, de én még sokkal rosszabbra emlékeztem. A Sasbérci kilátónál is megálltam, de már mint sokszor, most ia zárva találtam.
Ez volt a mai utolsó, itt megaludtam, és hajnalban innen indultam erdőn-mezőn keresztül Virágospuszta felé.

P1040034 
esztelneki 2019.06.29 16:03 - Megtaláltam
Rekkenő hőségben megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Süni1966 2019.06.17 09:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

CsKaroly 2019.06.17 09:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

lagaf 2019.06.11 15:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.05
Megtaláltuk. [g:hu 1.6.2y] [wapon beküldött szöveg]
Könnyű, gyors találat egy jól ismert helyen, hiszen az elműlt években többször is megfordultunk Buják környékén, itt a Selyem-réti forrásnál is. Sajnos, éltető nedűjéhez továbbra sem lehet hozzáférni, alul megszökik a víz. Ami a ládát illeti: sokat segített a leírás, mivel tudtam, mit keressek. A műszer kivételesen pontos volt; amikor 8 métert jelzett, éppen egy kivágott fa tuskójához értem, s jobbra pillantva megláttam a rejteket. Szép, gondos, tiszta rejtés - szerettem. Köszönöm a lehetőséget...

skj 2019.06.10 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.89
Ok! [Geoládák v2.2.5]

csomix 2019.06.09 17:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kilali 2019.06.09 17:27 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

álomfogók 2019.06.09 14:35 - Megtaláltam
Újra egy kis cserháti kódorgás. Az elején három forrás ládával (GCSF10 GCSF01 GCSF06), aztán kis kitérő a Sasbércre és Cserhátsurányba, majd zárás a Herencsényi Palóc Keresztnél (GChere).

dávid03 :-) 2019.05.25 23:59 - Megtaláltam
Geovándor során csoportos találat.
Köszi a lehetőséget. :-)

Sanyi69 2019.05.25 20:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

kanga021 2019.05.25 11:40 - Megtaláltam
Dávid03-mal GeoVándor túra alkalmával megtaláltuk, köszönjük a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

BranDroid 2019.05.25 11:30 - Megtaláltam
Geovándor II túra alkalmával megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

R-Gyu 2019.05.25 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Gábor75 2019.05.25 10:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jbako 2019.05.25 10:50 - Megtaláltam
A II Geovándor túra alkalmával megtaláltam. Kösz a rejtést.

AlanTheWild 2019.05.25 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.79
GeoVándor túra során, szuper csapattal, profi szervezőkkel. Nagyon kellemes környezetben! Köszönöm!

GAMANO 2019.05.25 10:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget.

zalajaro 2019.05.25 10:33 - Megtaláltam
GeoVándor túra során felkerestem.

szikizso 2019.05.25 10:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.74
Geovándor túra alkalmával, remek társasággal.

LCSOKA 2019.05.25 10:32 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

R.Guszty 2019.05.25 10:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.04
Geovándor túra alatt csapatos megtalálás. Kösz a rejtést!

Szabó família 2019.05.25 10:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.3a]

GeoVándor csapatával közösen.

tabletta 2019.05.25 10:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3a]

Strombus 2019.05.25 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 4.52
Erre govándoroltunk. Érdekes forrás. Kár, hogy nem veszik a fáradságot a felújításához, így ebben a csapadékos hónapban sem ott folyt belőle a víz ahol kellene, így szomjunkat nem olthattuk vele.
Az igényesen elkészített rejtek tetszett.

a csapat 
Péter60 2019.05.25 10:21 - Megtaláltam
Ok

ghostspike 2019.05.11 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.48
Megtaláltuk.
A ládában hagytunk 2 TB-t

kupec 2019.05.03 16:25 - Megtaláltam
Jó kis hely.

Tenebra 2019.04.20 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.41
Remek hely.

Mary Lou 2019.04.20 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Megtaláltuk.
Cserháti húsvéti kirándulás alkalmával.
Szép igényes rejtés.
Köszönjük!

cosinus0 2019.04.14 09:30 - Megtaláltam
A forrás és környéke szebb időket is megélt már. A láda rendben, koordináták pontosak, könnyen meglett, melyben a leírás is segített, jó rejtést. Nagy meglepetésemre egyik túratársam a forrástól nem messze egy másik ládát talált, egy fa hasadékában, amit nem is tudtunk kivenni, benyúlva kellett a dobozt kinyitni, logfüzetet kivenni, amiben ugyanaz a jelszó volt, és én logoltam be elsőnek (ide is). Dupla láda? Mindkettő igen jó állapotban!

carmin 2019.04.07 09:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
Madárcsicsergés, zöldellő fák, precízen kivitelezett rejtés. Köszönjük az invitálást.

DSC03289DSC03294
csvarga 2019.03.31 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

ludvig 2019.03.31 12:35 - Megtaláltam
Sosem hallottam még erről a csodás kis árokról, pedig többet érdemelne. Mindenki válassza csak a tanösvényt, igazi gyöngyszem. Pont attól hogy "nem látni az emberek nyomvonalát", tehát itt igazán át lehet élni a természet csendjét. A rejtés meg kreatív,ötletes, nem is értem hogy miért van sok láda kövek alá szuszakolva zacskókban , aztán meg jól beáznak....

kobcikrajci 2019.03.29 10:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.0]

RAM.FAM 2019.03.24 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam! Köszönöm a rejtést! :) :)

Évi&Zoli 2019.03.16 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Gyalogosan közelítettünk, de mivel nem szeretjük a beton utakat, a tanösvényt választottuk. Helytelen döntés volt! Rosszul jelzett, néhol kijáratlan. Néhány eltévelyedésbe is belefutottunk. Így legyőzve aszfalt-utálatunkat, inkább már ott tértünk vissza. Aranyos piknikező hely, de azt hisszük, már szebb napokat is látott. Köszönjük a rejtést!

IMG_20190316_121733IMG_20190316_121931
IMG_20190316_122046IMG_20190316_123827
IMG_20190316_124301IMG_20190316_124310
macikupac 2019.03.09 11:47 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.50
Cserháti GeoVándor-bejárás 1.

Sok éve már annak, hogy ezen a tanösvényen gyalogoltam fel a Sas-bérc kilátótornyához. Ezért nem is emlékeztem túl sokra az útból. Na jó, konkrétan szinte semmire. A tanösvény állomásai elég ritkásak, de ezt itt nem éreztem problémának. A híd pedig kifejezetten tetszett. A rét szélén lévő pihenő meg nagyon hangulatos. A forráshoz érve jöttem rá, hogy én itt már jártam, viszont nekem más név rémlik róla. Víz volt benne bőven. A ládát gyorsan megleltük Bobóval.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

 
kitkat0123 2019.03.09 11:47 - Megtaláltam
Tavaszköszöntő túrán itt jártunk fa-peti és macikupac társaságában, hogy felmérjük a terepet. Ez a forrás is útba esett Bujákról a sasbérc irányába, a ládát is gyorsan megtaláltuk.

Köszi a rejtést!

pczinder 2019.02.24 07:20 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

SirLes 2019.02.10 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Törpe 2019.02.09 11:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Köszönjük az ötletes rejtést! Három szarvas őrizte a rejteket.
Törpe

PEraTo239 2018.12.31 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Csoki 2018.12.30 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Csaba & családja 2018.12.26 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.

zsolty23 2018.12.26 09:37 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

nmárti 2018.12.23 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.48
Szép lassan gyűlnek a pontok, tavasszal visszatérünk. Köszi a rejtést!

VaVi 2018.11.25 14:37 - Megtaláltam
köszi :)

ésKata 2018.11.11 12:40 - Megtaláltam
Bohókás kedvünkben ma a Cserháti források végládáját vettük célba.Ehhez persze a meglévő 3 forrás mellé még 7-et fel kellett fűzni. De vajon sikerül-e ez a novemberi reggeli köd, aztán szép napsütés, de korai sötédetés közben? Az utolsó pillanatig reménykedtünk, de a bizonytalanság velünk volt. Északról indultunk.

Zergi 2018.11.11 12:40 - Megtaláltam
Fogtam!
Szép időt fogtunk ki erre járva.

IMG_5477IMG_5478
IMG_5479IMG_5480
IMG_5481 
Mozsarak 2018.11.03 16:57 - Megtaláltam
Köszönjük!Tetszett a rejtek!

Csincsi manó 2018.11.03 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.30
Köszönöm klassz rejtés.😃🐦

Rába-Steiger 2018.11.03 16:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Köszi a lehetőséget!

Döniz & Peti 2018.11.03 14:00 - Megtaláltam
Siker :)

Bekem1885Ziti88 2018.11.03 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszi.

alucifer 2018.11.03 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.25
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20181103_12461620181103_124634
20181103_12464220181103_124657
20181103_12472020181103_125300
Csizmások 2018.11.03 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Zsu. 2018.11.01 15:26 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.11.01 15:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
OKT Cserhát (Romhánytól Szandaváraljáig) után autóval, mintegy levezetésképp. Szandaváraljáról kapóra jött, hogy az egykori honvédségi utak (ünnepnap lévén) szabadon járhatóak, emiatt úgy döntöttem, hogy bár nem volt betervezve ez a doboz mára, felkeressük. Így eléggé drive-in lett, de ezt 22 kilométerrel a lábamban (a tegnapi 20 után) ma annyira nem bántam, noha fáradtságot nem éreztem. A forrás és a láda is azonnal meglettek. Érdekes és szép a környék, tetszett az ide vezető aszfaltút a csodás őszi erdőn át. Köszönet a rejtésért!

Mikulás

IMG_3773IMG_3774
IMG_3775 
Gyombi 2018.11.01 10:30 - Megtaláltam
Klasszikus hely a Selyem-rét, rég jártam erre!
Szép séta lett a fiúkkal, köszönjük a lehetőséget!

BT_pro 2018.10.29 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megvan köszönöm a játékot! Ha nem lennének ezek a színvonalú rejtesek, és persze akik a láda mögött állnak , szerintem már nem játszanék.

BorsósEde 2018.10.29 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Attibati 2018.10.28 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Kerékpáros találat. Balassagyarmat - Gcsf05 - gcsf04 - Bercel - Szirák - Bér - Gcsf01 - Gcsf06 - Terény - Balassagyarmat 95 km
A mai nap legizgalmasabb ládája. A számítógép előtt otthon úgy terveztem, hogy Virágos-puszta felöl földutakon jövök át. Az utak állapotáról fogalmam sem volt, de szerencsére minden út csontszáraz volt dacára a reggeli esőnek.
Ezzel a rövidítéssel egy 25 kilométeres kerülőt spóroltam meg. Talán ez a forrás tetszett a mai nap a legjobban természetességével. Ezt még nem használták fel más célokra is ...

Discover 2018.10.28 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.31
Köszönöm a rejtést!

_DSC6314_DSC6315
_DSC6316_DSC6317
_DSC6318_DSC6319
_DSC6320_DSC6321
_DSC6322_DSC6323
ha2 2018.10.27 12:00 - Megtaláltam
Déli harangszóra érkeztünk ehhez a forráshoz.

anettx 2018.10.27 12:00 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.4]
Cserháti forrásozás záró etap.

Liberty 2018.10.25 11:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
A gyönyörű őszi erdőben nagyon hangulatos a természetes egyszerűségével előbukkanó forrás. Érdekes olvasmány a forrás története. Köszönet a rejtésért.

Wilka74 2018.10.25 11:11 - Megtaláltam
+

N.Zs. 2018.10.23 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
A forrásos sorozatban ez tetszett a legjobban. Ez volt az utolsó.

IMG_2034IMG_2035
IMG_2036IMG_2037
IMG_2038IMG_2040
V_Gabor 2018.10.20 14:21 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.41
Könnyű találat, ebből a forrásból senki ne akarjon inni.
Innen GCSBER felé mentünk.

Köszönöm!
[g:hu 1.6.0h]

2018-10-20 14.18.36R2018-10-20 14.19.37R
2018-10-20 14.20.13R2018-10-20 14.20.59R
2018-10-20 14.21.08R2018-10-20 14.23.43R
pliptai 2018.10.20 11:50 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.6.0]

kópé1993 2018.10.20 11:45 - Megtaláltam
Nógrádi forrásos túra Pliptaival. Köszi a rejtést!

IMG_20181020_114342IMG_20181020_114419
IMG_20181020_114558IMG_20181020_115254
VP 2018.10.15 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.60
Tájfutóversenyről ismerős helyek.
Kiseb-nagyobb cserháti séták, gyönyörű őszi időben.

Attilacska 2018.10.14 13:10 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

paul 2018.10.14 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]

benist 2018.10.14 10:10 - Megtaláltam
Cserháti források 2. Vasárnap lévén elautóztunk a forrás közeli parkolóhoz. Nagyon kellemes környék, a források közül ez tetszett a legjobban.

Mr Zerge 2018.10.14 09:30 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

A forráshoz közeli parkolótól csak egy könnyű séta a ládáig vezető út. Nagy nyugalom és csend volt a forrásnál.

Puszkany 2018.10.13 11:13 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

kl 2018.10.13 11:13 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

vitibi 2018.10.13 11:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

hitamas 2018.10.10 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.34
A mai napra börzsönyi ládakeresés volt a terv, de a megjelent új cserháti forrás-ládák ezt a tervet felülírták ... Úton egyszerűbb ... mert egy szakaszon a tanösvényt nem sikerült követni. :)

VINAX 2018.10.09 19:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.67
Kocsival mentünk a GCSF02 ládától. Csak lassan tudtunk haladni az erdei úton, mert tele volt minden állatokkal. Találkoztunk rókával, nyúllal, fácánnal, egérrel, békákkal, szarvassal, és szarvasbőgést is hallottunk.
Megint csak a láda közelében tudtunk parkolni, fejlámpával könnyen megtaláltuk a forrást és a ládát is. Az üzemanyag már csak 40 kilóméterre volt elég, de szerencsére hazafelé találtunk Palotáson egy nyitva lévő benzinkutat.

Gratulálunk GYEZegzugnak a piros 1-eshez.
Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.4]

FB_IMG_1539164203228FB_IMG_1539164211032
GYEZegzug 2018.10.09 12:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Elindultam a GCBREK valamint a GCSFVA multik megkeresésére mikor jött az értesítés Júlia rejtéseiről. Kicsi gondolkodás s irány a hegyek. Menet közben begyűjtöttem a GCUser mozgó rejtést.

Szikrázó napsütés, erdő csöndje, hulló termések a fákról. Csodálatos hely s nagyszerű rejtés. Déli órákban szarvas bőgés?! Nagyon jól éreztem magam gratulálok Neked Júlia. Köszi szépen a tartalmas napot.

Köszi VINAX a gratulációt. Bocsi de nekem nincs okos telefonom, tablettom meg lemerülőben volt.

IMG_20181009_130223IMG_20181009_130319
IMG_20181009_130409IMG_20181009_130447
IMG_20181009_130838IMG_20181009_130847
IMG_20181009_131315IMG_20181009_131734


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu