geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4359. Kőszoros (Elveszett Világ a Bakonyban) (GCELVB)
Kőszoros kezdete Hárskút felől
Kőszoros kezdete Hárskút felől
Megmohásodott kő
Megmohásodott kő
Elveszett világ
Elveszett világ
Öregfolyás szurdoka
Öregfolyás szurdoka
Kisebb sziklák között
Kisebb sziklák között
Ezt látja az első láda
Ezt látja az első láda
Nagyobb sziklák között
Nagyobb sziklák között
Kő kövön...
Kő kövön...
Az Ördög-árok kistestvére
Az Ördög-árok kistestvére
Kőszoros-völgy
Kőszoros-völgy
Nem lesz sétagalopp
Nem lesz sétagalopp
Az ismeretlen szurdok
Az ismeretlen szurdok
Kőszoros bejárata Pénzesgyőr felől
Kőszoros bejárata Pénzesgyőr felől
Kőszorosi-hasadékbarlang
Kőszorosi-hasadékbarlang

Szélesség N 47° 12,550'
Hosszúság E 17° 46,310'
Magasság: 420 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.02.10 13:45
Megjelenés időpontja: 2018.02.12 10:27
Utolsó lényeges változás: 2018.02.12 12:25
Utolsó változás: 2019.10.06 14:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 4150 m
Megtalálások száma: 60, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


Rejtés

Két valódi láda egy-egy jelszórészlettel. Mindkét ponton egy 10*16*6 cm-es 0,67 literes zöld fedeles, hagyományos konyhai műanyag dobozt kell keresni. Jelszóképzés: a két jelszórészlet egybeírva.

Az első pont - ahol leginkább összeszűkül a völgy - jobbra fent áthajló sziklafal alatt, annak tövében, kövek mögött avarral fedve keresd: N 47° 12,550'" E 17° 46,310' A kő és sziklafal közé tedd vissza, követ ne tegyél rá, avarral takard be!
A második pont az eresz jobb felén kissé feljebb a sziklafalban lévő üregben egy beékelődött kő mögött van: N 47° 12,702'" E 17° 46,320' Óvatosan tedd vissza a beékelődött kő mögé, a doboz legyen vízszintes, mert élével visszarakva jobban lecsúszik, követ ne tegyél rá!

A szurdokban NEM tökéletes a műholdvétel, amennyiben nem találod, tölts fel fotókat!


A ládába TravelBug NEM helyezhető.


Megközelítés és parkolás

Közvetlen buszjárattal Veszprémből és Herendről közelíthető meg. Aki busszal érkezik Veszprém felől, annak a legelső buszmegállóban kell leszállni Hárskút legelején és pár métert visszafelé sétálva a Rózsafa utcában Ény felé tartani a Piros sáv piros sáv jelzésen.

Autóval Márkóról és Lókútról műúton valamint Pénzesgyőr felől földúton közelíthető meg. Utóbbi kettő útvonal télen nem mindig járható! Pénzesgyőr felől pedig csak terepjáróval javasolt a közlekedés! Bár szívem szerint itt csak kerékpárral engedném... Autóval érkezők ugyanott forduljanak be a Rózsafa utcába, majd haladjanak egyenesen az ajánlott parkolóig.  N 47° 11,326' E 17° 47,608' 475 m [GCELVB+parkoló] Eddig személygépkocsival is nyugodtan el lehet jönni, bár az utolsó pár száz méter kátyús, de még aszfaltos. A szennyvízátemelő előtt találunk helyet, de még korábban a falu szélénél a házak előtt is parkolhatunk. Én is így szoktam tenni, tágítsuk ki a tüdőnket kihasználva a remek bakonyi levegőt! Alternatív kiindulási pont lehet a közeli Hudi tanya is.

Utunkat immár gyalogosan folytatva kövessük, vagy a későbbiekben inkább ne kövessük a Piros sáv a piros sáv jelzést, mert általában kimondottan sáros a szekérút nyomvonala. Helyette inkább "harántoljunk" kissé fel a völgy jobb oldalába és a füves réten sétáljunk továbbra is Ény felé. Útelágazáshoz érünk, itt az eddig követett jelzés elfordul és a Hajag tömbje felé kanyarodik.  N 47° 11,793' E 17° 46,950' 465 m [GCELVB+1elágazás] Mi azonban továbbra is egyenesen haladjunk, immár a Piros négyszög a piros négyszög jelzésen. Mielőtt elfordul utunk balra és kiérnénk a Németh tanyához ahol a patak keresztezi az utunkat térjünk be az erdőbe jobbra.  N 47° 12,180' E 17° 46,559' 440 m [GCELVB+2elágazás] Figyelmesen szemlélődve kövessük a Piros T piros tanösvény és a Kék T kék tanösvény jelzéseit. Ha le-le térünk róluk, nem kell pánikba esni, mindvégig a patak medrét követve elérjük a Kőszorost.  N 47° 12,417' E 17° 46,439' 440 m [GCELVB+szurdok kezdete] A Kőszoroshoz érve a legszebb útvonalat akkor járhatjuk be, ha közvetlenül a patakmederben, illetve mellette, azt többször keresztezve haladunk. Az első pont  N 47° 12,550' E 17° 46,310' 430 m [GCELVB-1] közelébe érve mindkét oldalt sziklássá válik a terep. Továbbhaladva lefelé kiszélesedik a völgy, balra 3 forrás fakad alig észrevehetően  N 47° 12,589' E 17° 46,288' 425 m [GCELVB+forrás] és egy kis erdei pihenőhely tűnik fel a legnagyobb meglepetésre. Balkéz felé egy nagyobb és egy kisebb mellékvölgy mellett haladunk el. Még lejjebb ismét beszűkül a völgy, jobbra "komoly" sziklafal tornyosul, benne a Kőszorosi-eresz, még lejjebb pedig a völgytalp felett 4-5 méter magasan a Kőszorosi-hasadékbarlang (leírásukat lásd lejjebb).  N 47° 12,702' E 17° 46,320' 420 m [GCELVB-2] Figyelem, Magyarországon minden barlang védett! A láda nem a barlangban van!

A szurdokban nagyon körültekintően közlekedjünk, sziklás a terep, sok a kisebb-nagyobb kő. Több szakaszán is víz van a mederben és helyenként kimondottan sok a bedőlt fa! A terep nehézsége a szurdokos szakaszra utal.

Kőszoros

További szinonimái: Öregfolyás szurdoka, Öreg-séd szurdoka, Kőszoros-völgy.
Keletkezése szerint epigenetikus-antecedens szurdoknak tekinthetjük, ez azt jelenti, hogy a völgy egy szakaszán végbemenő kiemelkedéssel a völgy mélyülése - vízfolyásának eróziója következtében - lépést tart, a fedőüledékeket átfűrészeli, a völgyképződés a fekü karbonátos kőzetben folytatódik. A folyamat eredményeként szurdokos völgyszakasz képződik.
Hamis a régebbi téves nézet, miszerint a bakonyi szurdokok többek között egykori barlangok felszakadásával jöttek létre. A szurdokok barlangi eredete azonban nem csak azért zárható ki, mert ezen völgyek átöröklődéses eredetűek, hanem azért is, mert az aprólékosan feldarabolódott hegységben a vízfolyások többségének csak kicsi vízgyűjtője alakulhatott ki. A kicsi vízgyűjtőjű vízfolyások nem alakíthattak ki olyan több km hosszúságú barlangokat, amiket a szurdokok hossza alapján várni lehetne. A szurdokok morfológiája sem támasztja alá ezt az elgondolást, hiányoznak a sziklahidak, a víznyelő töbrök, vagy a hajdani víznyelők maradványai.
Az Öregfolyás (Öreg-séd) valamikor állandó vizű patak volt, mára időszakos vízfolyássá vált. Megmaradnak azonban a patakmederben olyan pocsolyák, nedves részek, valamint a patak melletti vizenyős területek, melyek biztosítják egyes vízi állatfajok fennmaradását, ilyen szakaszok vannak a szurdokban is. Ezenkívül a szurdok középső részén, a bal (Ny-i) oldalán, a sziklás hegyoldal tövében három ponton is forrásvíz fakad, s inkább szivárogva, mint folyva tart a völgytalpi mederbe; innen ered az eddig követett csermely, ezért csaknem állandó a vízfolyás. Ismét elértük tehát a mészkő-agyag határt, s azt is megtudtuk, miért nem szivárog be ezen a rövid szakaszon, a meder fenekén a víz: alatta vízzáró agyag húzódik meg. A fakadások előtt 3-4 m-el likacsos, üreges, forrásmészkő anyagú tömbök, tuskók sora húzódik. Rajtuk télen is szép zöld növények tenyésznek, mivel a forrásvíz hőmérséklete hazánkban, mint minden forrásé 11-12 fok körül van, s a fakadó víz csak nagyobb távolságban hűl fagypont alá. A Bakony - nem felszíni karsztosodás során képződött - barlangjai elsősorban a völgyoldalakban csoportosulnak, így van ez az Öregfolyás völgyével is.
Kőszorosi-eresz: a meredek sziklás oldalakban, sziklafalakban tárul elénk a már többször látott Zirci Mészkő szinte teljes rétegsora. A tömör, vastagpados kőzetben egy vékony, laza, könnyen szétfagyó, mészkőgumós réteg látható. Ennek mentén szakadtak le a repedésekkel, kőzetrésekkel átjárt, alámosott mészkőrétegek, míg a fölötte települő tömör, erősebb mészkő ereszként nyúlik ki. A leomlott darabokat a víz apránként elhordta és most állva is elférünk az eresz alatt. A kifagyásnak szerepe volt az eresz kialakulásában is.
Kőszorosi-hasadékbarlang: a törések nem mindig okoznak jelentős függőleges elmozdulást. Az eresztől néhány lépésre látható törés két oldalán a már említett gumós mészkő réteg csaknem ugyanabban a szintben van. Itt a törés egy szakaszán, ahol a mészkő erősen összetöredezett, hasadék alakult ki. A kőzetdarabkákat az átáramló víz elmozdította, részben feloldotta, közben oldással a hasadék falát is tágította. Ennek nyomai ma is láthatók a hasadék hegy felőli oldalán, míg a völgy felőli oldalon a hasadékot kifagyás is tágította, egyúttal az oldási nyomokat is eltüntetve. A hasadék hossza kb. 5 méter.

Hárskút

A Bakony és a Dunántúl legmagasabban fekvő települése, átlagos tengerszint feletti magassága 499,5-520 méter között van. Veszprémtől északnyugatra található az Északi-Bakonyban a róla elnevezett fennsíkon. Veszprémtől 18 km-re, Zirctől 12 km-re fekszik közúton. A falu szerkezete olyan, mintha három zsákfalu összenövéséből jött volna létre. Hárskút számos természeti kincset rejt magában: ilyen például az országban csak néhány helyen fellelhető medvefül, vagy cifra kankalin. A mai Hárskút két pusztából jött létre Gyertyánkútból és Hárságypusztából 1956. július 1-én. A két apró település fokozatosan jött létre a XVIII-XIX. században. Német ajkú telepesek vándoroltak ide, akik főként mész- és hamuzsírégetéssel foglalkoztak, valamint makkoltató sertéstartásból, fakitermelésből éltek. Hárságypusztának 1820-ban már saját iskolája volt. Gyertyánkút 1780 körül keletkezett, 1804-ben került először említésre, utalva a gyertyánfára és a bővizű forrásokra.

A Hajag-hegycsoport és a Hárskúti-(fedett karszt) fennsík

A Séd, a Gella és a Gerence patakok völgyei között helyezkedik el a Hajag-Papod mészkő és dolomit anyagú hegycsoportja, amelynek a 400 m fölé emelkedő részét tekinthetjük a Hárskúti-fennsíknak. A fennsík két részre osztható: egy külső és egy belső területre. A kettő között a határ a belsőn egységesen kifejlődött lösztakaró elvégződése, amelyet kb. az 500 m-es szintvonal jelöl ki. A lösz elvégződésének határát az erdőhatár is követi, mivel a lösz nélküli területeken erdőgazdálkodás folyik. A külső területen a karbonátos kőzetek többnyire a felszínre bukkannak. A meredek oldalú völgyekkel, árkokkal felszabdalt térszínből közel sík tetejű sasbércek különülnek el. A belső területet az említett sasbércek fogják közre, bár a sasbércek pl. délen és északon hiányoznak, ill. alacsonyabbak. A fennsíkon különböző korú mészkövek - a triásztól az eocénig az egyes földtani korok mészkövei (főleg kréta korúak) képviselve vannak - foltokban és különböző magasságokban települtek. A mészkövet a központi területen laza anyagok borítják: a völgyek által még fel nem darabolt térszíneken kavicstakaró foszlányok és lepelszerűen a lösz az utóbbi mindössze 1-2 m vastagságban. A lösz a csapadékbeszivárgás és az áthalmozás során vályogosodott. A vizsgálatok szerint lefelé agyagtartalma nő, ill. ott magas az agyagtartalom, ahol a felszínen a legtöbb víz folyik A központi terület felszínét az innen induló vízfolyások elsősorban az Öregfolyás és a Gerence déli ága - feldarabolták. Az Öregfolyás esetében figyelhető meg, hogy az erózió lefékeződött, mivel a völgytalp a fennsík külső zónájában elérte a magasabb helyzetű kemény mészkövet. így az Öregfolyás vízgyűjtőjén kicsi esésű, lankás oldalú, széles, tál alakú völgyek váltakoznak széles hátakkal. Általában a relief itt kicsi. A laza anyagok megmaradásának itt és még néhány más hasonló jellegű területen van meg a lehetősége a fennsík központi részén. A fennsík összességében fedett karszt, ahol a karsztosodás igen változatos kifejlődésű, attól függően, mennyire pusztult le, ill. vékonyodott ki a kavics és a lösz. Az évi átlag csapadékmennyiség: 750-800 mm között változik.

Tanösvények a környéken

Pangea Tanösvény
A Pangea Egyesület önkéntesei által létrehozott 16,5 km hosszú, 27 bemutatóhelyből álló tanösvény Pénzesgyőr és Hárskút között.
A Kék T kék tanösvény jelzést követve járható végig.
Bemutatja a terület 200 millió éves múltjának emlékeit és a botanikai értékekben gazdag élővilágát. A túrához az oktatóházban vezetőfüzetet adnak. Az oktatóház címe: Pénzesgyőr, Béke u., Pénzesgyőr-Hárskút közti terület 57. Breuer László Oktatóközpont N47° 14.156'" E17° 47.042'"

Ráktanya Tanösvény
A Ráktanya tanösvény 10,4 km hosszú, de csillagtúra jelleggel kisebb szakaszokban is bejárható. 15 db bemutatóhelyet vonultat fel. A Piros T piros tanösvény jelzést követve járható végig. A környék bővelkedik látnivalókban: sziklaormok, barlangok, víznyelők tarkítják az utat, de az állat- és növényvilág szépségeit is megleshetjük. Ami mégis kiemelkedő ezen a tanösvényen, hogy saját szemünkkel, természetes lelőhelyükön csodálhatunk meg mészkőbe zárt, ősi - elsősorban kréta-kori - leleteket.

A mi úticélunkként is szolgáló Kőszorosban a két tanösvény közös vonalon halad, de még így is igen nehéz követni a megkopott jelzéseket.

A bakonyi tanyákról

A tanyás településszerkezet inkább az Alföld sajátja, a Bakonyra nem jellemző, kivéve a szentgáli határt, amely történelmi okokból (királyi adomány) nagyobb területű volt, mint a veszprémi. Északtól délre mintegy 40 km hosszan húzódott, északon ma is csaknem Bakonybélig ér ...

... Tatay Sándor "Szülőföldem, a Bakony" című könyvében így ír erről: "A szentgáliak azt sem tudják, meddig tart a határuk - szokták mondani mifelénk - és valóban, ha valaki a mi vidékünkről utazott Szentgálra, már valahol Bakonybél táján a határában találta magár. Aztán még kocsikázhatott órák hosszat hegyen-völgyön, míg a nevezetes falut elérte. A hatalmas terület még az Árpád-házi királyok korából származik; vagy 40 000 holdnyi területen volt őnekik joguk és kötelességük vadászni. Mert ők voltak azok, akik a királyi udvart vadhússal, szőrmével, vadbőrrel ellátták. Ennek fejében pedig nemesi jogokat élveztek, ha csak részlegesen is. Nem soroltattak az országos nemesek közé, de rangosabbaknak számítottak azért az egyházi predialistáknál, amilyenek Veszprém megyében másutt is akadtak..... Egy régi kontraktus szerint évenkint 3 szarvast, 15 őzet, 32 nyulat és 300 húros rigót kellett a szentgáliaknak Budára vinni. Később sem volt valami elviselhetetlen ez a kötelezettség. A rosszmájú szomszédfalusiak azt állították, két jó vadász is meglőhette volna. Ám a vadászataikat nagy cécóval, dérrel-dúrral csinálták a nemes urak. A szabadságharc előtt vittek utoljára a bécsi udvarba vadat a szentgáliak."
A XVIII. század végén, a XIX. század elején tanyásodási folyamat indult meg a területen, ugyanis ilyen nagy távolság mellett nem lehetett a földeket megművelni. A gazdák a településen laktak, de a távoli földekre tanyákat építettek. Nyáron főleg itt gazdálkodtak, az állatokat is kivitték, télen pedig visszatértek a faluba. Egy idő után sok család ki is költözött a tanyára. Szentgál környékén 128 tanya épült fel, és egészen az ötvenes évekig éltek és gazdálkodtak itt az emberek. Akkor államosították a tanyákat, a családok többsége visszaköltözött a faluba. Ettől kezdve sajnos a tanyák pusztulásnak indultak, nagy többségük már csak nyomokban található meg.
Ráktanya is így alakult ki. Rák Károly (a tanyák nevüket általában a tulajdonosokról kapták) a XX. század '20-as éveiben építette fel itt a tanyáját, ahová családjával kiköltözött. A környező földeken gazdálkodott, elsősorban növénytermesztéssel foglalkozott. Mintagazdaságot hozott létre, újfajta haszonnövényekkel kísérletezett, virágzó kereskedelmi kapcsolatai voltak a környéken. Két évtized alatt a legnagyobb bakonyi tanyát építette fel, a gazdaságban rendszeresen foglalkoztatott munkásokat. A kuláküldözések eredményeként 1953-ban "önként" felajánlotta a tanyáját az erdőgazdaságnak és 1955-ben családjával együtt visszaköltözött Szentgálra a szülői házba. Ettől kezdve hol a TSz, hol az erdőgazdaság használta az épületeket, de igazából senki sem törődött velük.


Végezetül a környék turistaútjainak kaotikus helyzetéről itt P+ turistaút lezárása és itt Dunántúli Piros túraútvonal egy szakaszának lezárása
olvashatunk. (Csak egy vélemény - mint magánember: hogyan fordulhatott elő hogy bárki lekerítsen 400 ha-t és az ott futó turistautat és tanösvényt előzetes tájékoztatás nélkül lekerítse, a vadak évszázados közlekedési útvonalait elvágja? Ha már megtörtént, nem sopánkodni kellene, hanem egyelőre a kerítésnek megfelelően új utakat kijelölni. Még is csak vicc, hogy a Bakony szívében egy fontos korridort hagyunk megszűnni!)

Felhasznált források: vehir.hu, wikipedia, kirandulo.blog.hu, Balatonfelvidéki Nemzeti Park

Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást kívánok! :)

Gratulálok a P1-hez Tibi1983-nak!

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (28 db): környezet: 4.96 rejtés: 4.88 web: 4.87 átlag: 4.90

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Skali&Margó 2019.09.29 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.13
OK!

goriszták 2019.09.23 11:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tomki 2019.09.08 13:40 - Megtaláltam
Második nekifutásra, Évikével, Herend - Bakonybél kirándulás során. Pénzesgyőr felé nem volt egyszerű az útvonal a kerítések meg a kanadai aranyvessző miatt.

becko 2019.09.04 10:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
Három napos bakonyi barangolás, 1. nap.
Egybekötve Augusztin és Hajag ládákkal.
A Pénzesgyőr feletti adótoronytól indulva csak kerítés mászással és mellig érő susnya gázolással sikerült ideérni, de a szurdok feledtette a kellemetlenséget.

KK_Team 2019.08.09 12:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Egy 20 km-es túrába illesztettük be ezt a ládát. Nagyon szép vidék. Sok vadálattal találkoztunk. Haza is hoztunk párat. :) 5 ember / 40 kullancs kiszedés, ez lett az eddigi rekord.

benece 2019.07.29 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönönet ezért a vadregényes túráért! [g:hu 1.6.4]

anettnori 2019.07.16 17:49 - Megtaláltam
Megvan! [g:hu 1.6.3]

IMG_20190716_165225IMG_20190716_165855
IMG_20190716_170030IMG_20190716_170716
IMG_20190716_172117IMG_20190716_172826
IMG_20190716_174520IMG_20190716_174833
IMG_20190716_182409 
szollosi73 2019.07.09 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Megvan!
Józsi barátommal ezt a ládát szántuk a nap fő attrakciójának és nem is csalódtunk. A falut elhagyva hirtelen szembe találtuk magunkat a Szent Benedek Zarándoklat zarándokaival, akik meglepően sokan voltak, legalább 150 főre saccoltuk. Hamar beértünk a szurdokba, ahol tényleg csak a patakot kellett követni, mert a tanösvény jelzéseit csak elvétve lehetett megtalálni. Az első pontot sokáig kerestük, már a sziklát is megmásztam, de nem került elő a láda, így inkább tovább baktattunk a következőhöz. Ott nem hibáztunk, gyorsan a kezünkben volt a doboz. Visszafelé újra tettünk egy kísérletet és Józsi barátomnak köszönhetően ez is előkerült. A szurdok nagyon tetszett, igazi elveszett világ valóban.
Köszi a rejtést!

Reggel 2019.07.09 11:59 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

szollosi73, Reggel

RIPTOR 2019.05.01 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
A leírás alapján jártuk be a környéket. Gps-t csak addig használtuk míg leparkoltunk, utána ráhagyatkoztunk a kiváló itinerre. Imádjuk az ilyen helyeket! Vadregényes, csendes, abszolút nem publikus. Útközben láttunk rókákat, erdei egereket, baglyot, és egy mókust is. Az ládák megkeresése leírás alapján gyerekjáték. Mindkét láda jó állapotban van, a logbook kicsit nyirkos, de bőven használható. Visszafelé a forrásnál költöttük el kései ebédünket. A forrást jól betemette a rengeteg avar, és törmelék, de amíg felforrt a teavíz, gyorsan kipucoltuk :-).
Köszönjük a remek kalandot!
RIPTOR és Gabi

bpali51 2019.04.28 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Köszönjük a remek rejtést és azt, hogy a rejtő megismertette velünk ezt a helyet! Nincs mit hozzátenni, mert aZÉva már leírta a közös túránkat.

aZÉva 2019.04.28 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.52
Saját ládánk rendbetétele után indultunk bpali51 barátommal - nem a javasolt irányokból - a szurdokba, így két kerítés megmászása után sikerült célt érni :) Több szarvast és őzet is láttunk :)
A hely lehet akár a Burok-völgy kistestvére is :) Igazi vadregényes csodahely, nagy élmény volt végigjárni. Kevéske vizet találtunk csak, így könnyebb volt a mederben haladni, de nem árt a lábunk elé nézni :) Fantasztikusak a sziklák, imádom a helyet!
Köszönet ezért a remek lehetőségért!

DSC_2457DSC_2468
DSC_2470DSC_2475
DSC_2478DSC_2479
DSC_2495 
Endresz_család 2019.04.22 12:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

16,4 km volt a mai táv, hármasban.

johnnycache 2019.04.20 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.87
Köszönöm az élményt! :-)

carmin 2019.03.31 13:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
A tanösvény jele végig vezet az úton, kár hogy nem újítják fel és a térképről is levették a jelzést, pedig nagyon szép hely. Köszönjük a rejtést.

DSC03118DSC03121
DSC03124DSC03131
DSC03138DSC03142
DSC03143DSC03158
DSC03164DSC03165
Hampi 2019.03.17 12:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönjük a rejtést! Hampi, Edy, Peti [Geoládák v2.2.5]

pegasus_mv 2019.03.15 15:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.79
Kalandos volt, köszönöm a rejtést.

Hajo 2019.03.09 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Nagyon tetszett a szurdok [Geoládák v2.2.5]

IMG_20190309_125333IMG_20190309_120204
IMG_20190309_121817IMG_20190309_120010
IMG_20190309_114951 
sziooka 2019.01.22 10:09 - Megtaláltam
Az első láda koordinátája teljesen rossz helyre mutat. A leírás fotói alapján célszerű keresni.

Bogyekk24 2019.01.20 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

Vándor Csillag 2018.12.31 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Hektor 2018.12.30 11:30 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ndavid42 2018.12.29 12:28 - Megtaláltam
Szilveszter előtti séta és ládázás.

zalajaro 2018.12.04 09:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
Tanítani való rejtések, elragadó környezet.

Ezekre még hab a tortán: A közelben rejtett négy mozgó, amelyeket gálánsan, nem vitt tovább a láda rejtője.

Énnem tudtam visszafogni magam. Négyből kettőtt tovább hurcoltam.

IMG_20181204_083011IMG_20181204_083017
IMG_20181204_083217IMG_20181204_083224
IMG_20181204_090912IMG_20181204_091005
IMG_20181204_091015IMG_20181204_091535
anettx 2018.12.02 10:46 - Megtaláltam
TFTC!
Bakonyi mozgolódás szép, havas tájakon.
Ez tényleg elveszett világ...sajnos ha2 egyik túrabotja is útközben elveszett.
Hátha valaki megtalálja, aki megy a mozgókért.

ha2 2018.12.02 10:45 - Megtaláltam
Klassz havas téli túra a Bakonyban.
A néhány kidőlt fa és a sziklák érdekessé teszik a túrát,de nem okoznak komolyabb akadályt.

Sajnos az egyik túrabotomat az 1.és 2. pont között valahol elveszítettem.

023
021022
kl 2018.11.17 16:12 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

Kopi 2018.11.03 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.64
Vadregényes hely.

Mary&Advent 2018.10.26 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést. Nem volt könnyű az út, de szép volt.

V_Gabor 2018.10.22 12:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Egy mozgó kapcsán voltunk itt. Éppen egy nappal a láda megjelenése előtt. :)
Most újra eljöttünk. Akkor a hóban, most a nagy avarban gázoltunk. Más volt így az élmény, de most is tetszett.

Több őzet is láttunk az út alatt.

1. toll volt, de füzet nem, jelszó oké (koo. tűréshatáron belül, leírás alapján egyértelmű)
2. oké, toll törött, tettem bele plusz egyet

Köszönöm!
[g:hu 1.6.0h]

2018-10-22 12.10.29R2018-10-22 12.15.58R
2018-10-22 12.21.01R2018-10-22 12.22.22R
2018-10-22 12.22.58R2018-10-22 12.50.02R
2018-10-22 12.52.27R2018-10-22 12.54.38R
2018-10-22 13.52.23R 
fodor8peter 2018.10.20 13:37 - Megtaláltam
Jó kis vadregényes hely. A rejtések rendben megvannak. Az első ládának szerintem nem jó a koordinátája, már csak azért sem, mert a szurdok Ny-i felére mutat, a láda pedig a keleti oldalon van. (Ha jól olvastam, ezt már más is jelezte.) Helyesebb lenne: N47 12.557 E17 46.325
A leírás viszont jó, az alapján megtalálható. A szurdok alján a nem létező utat majd átrajzolom csapássá.

R-Gyu 2018.09.30 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

tukus 2018.09.23 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

kobcikrajci 2018.09.08 17:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.61
Bicajjal a Kőris-hegy felől. A bejárattól gyalogosan folytattam a tényleg elhagyatott völgyben. Igazából ez teszi hangulatossá a helyet. Az első ládát nagyon sokáig kerestem, bejártam az egész sziklatömböt, nyaktörő helyeken is, végül egy teljesen "talajszinti" rejtekben bukkantam rá. A sikernek megörülve még jobb hangulatban sétáltam tovább a látványos második pontig, ahol a leírás alapján már könnyű találatban volt részem.

-1-2
-3-4
-5-6
-7 
JAck:66: 2018.06.09 11:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.

Zseniális! [g:hu 1.5.4]

Szabó família 2018.06.09 11:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.4j]

hinia lux 2018.06.03 13:12 - Megtaláltam
A helyszínt télen ismertük meg egy mozgó láda kapcsán. Szívesen visszatértünk, akkor is, most is tetszett a helyszín. Télen egyébként könnyebb volt haladni a szurdokban, mint most, a burjánzó természetben. Úgy tűnik a kessereken kívül nagyon nem jár errefelé senki, vadregényes ezért a szurdok. A gps nagyon félrevitt, ezért megérzésre hagyatkozva kerestük a ládákat. Köszönjük a rejtést!

Mr Zerge 2018.06.03 09:15 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Hárskútról kiautóztunk amíg jól járható volt az út. Egy vadászles mellett parkoltunk. Az út eleje elég unalmas, viszont amikor elértük az erdőt, valamint át kellett váltani a tanösvény vonalára elkezdődtek az izgalmak. Furcsán változó turista jelzések vezettek a néhol nehezen követhető ösvény vonalán. Helyenként izgalmas átmászások is voltak. A szinte száraz patak meder könnyített a helyzeten. Nagyon látványos, vadregényes szurdok völgy. Jók a rejtések.

Butchman 2018.06.02 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Csaba & családja 2018.05.30 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.60
Érdekes, turistajelzés mindenütt, hol piros, hol kék, hol T, hol /, csak a turista út hiányzik. Úgy néz ki kevesen járnak erre, s talán ettől ilyen izgalmas ez a hely. A kövekre nagyon kell figyelni, mert csúsznak. Köszönöm a rejtést.

sereszaki 2018.05.26 13:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.91
Ezt a hétvégét Farkasgyepűre terveztük. Pénteken, indulás előtt gyorsan meglestem, van-e olyan láda a környéken, amit még nem találtunk meg... és volt, méghozzá ez.
Így szombaton itt túráztunk egy jót.
A második elágazónál simán elmentünk a T jelzés mellett, ha nincs GPS és az alapos leírás, tán meg se találtuk volna. Fel is vetődött bennünk a kérdés, hogy ezt az ösvényt mint tanösvényt használja-e még valaki...
De ezeken túlmenően csudaszép volt az egész út, nagyon jó , alapos a leírás és a rejtések is korrektek.
Visszafelé úton még gombákat is gyűjtöttünk, így meglett a vacsorára való is. :)
Ha nincs a multi, tán ezt a szép helyet se ismerjük meg mostanában.
Köszi a rejtést!
sereszaki, ackcsaba, Mariann, Luca

ackcsaba 2018.05.26 13:13 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Megtaláltam Sereszakival Farkasgyepűi hétvége keretében.

N.Zs. 2018.05.12 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Ez egy nagyon remek multi, tökös rejtésekkel.
Hárskút felől az ajánlás szerint jártuk végig.
A megtaláláshoz egyszerűen nem szabad az utolsó métereken a GPS-t figyelni, mert félrevisz, egy másik sziklához. Kipróbáltuk. :-) A leírás tökéletes, az alapján kell keresni. Egész úton dörgött az ég, és hol 100 ágra sütött a nap, hol teljesen beborult, ami még izgalmasabbá tette a helyszínt. Jól járható a szurdok, de van néhány nagyon csúszós szakasz.
A 2. pont után elindultuk felfedezni, hogy merre visz a kék "T" tanösvény. Egy ideig kerítés mellett halad, majd a turistajelzéssel ellátott fák egy idő után a kerítés túloldalára estek, végül pedig minden oldalról kerítés fogadott, így visszafordultunk és még egyszer végigmentünk a szurdokon. :-( Másik irányt már nem akartunk kipróbálni a fenyegető vihar miatt. A TUHU-n lévő szaggatott vonalakkal jelzett utak léteznek, de kerítés mögött. A piros +-al kombinált körtúra meghiúsult.

Bakony 017Bakony 024
Bakony 026Bakony 038
Bakony 040Bakony 061
Bakony 073Bakony 078
Bakony 085Bakony 087
 
csomaiattila 2018.05.08 15:00 - Megtaláltam
Csak a 2. ládát találtam meg. De a hely tetszett.

Köszi hogy megmutattad.

[Jóváhagyta: Hörcsög, 2018.05.13 12:27]

Huawei 152Huawei 153
Huawei 154 
VP 2018.05.08 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Kicsit vadabbra számítottam más bakonyi szurdokok alapján.
A 80-as évek elején néhány éven át a közvetlen közelben voltam a bakonyi indián táborban, és akkor nagyon sok helyen jártam errefelé, de erre a völgyre nem emlékszem.
Az első pontnál először rossz helyre másztam, de másodszorra meglett. A második rejteket a leírás alapján már messziről kiszúrtam.
Visszafelé a pihenőtől a völgy nyugati peemén: föntről is jól néz ki.
Felmentem a Német-tanyához is, de a pangó forrásból nem mertem inni.

Strombus 2018.05.01 14:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
Klassz hely, jó rejtések, olvasmányos ládaoldal.

Az első ponton úgy jártunk, mint ahogy pár éve egy másik sziklás helyen is. :-) Hosszasan kerestük a ládát, minden zúgba benyúltunk, én egy idő után 4,5-re alakítottam a terepnehézséget (később igen nehezen másztam le), de semmi nem vezetett eredményre. Aztán arrébb mentünk egy sziklával. :-)
A második pont már nem tréfált meg! Nagyon tetszett a frappán, biztonságos rejtek!
Köszi.

Péter60 2018.05.01 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
A tegnapelőtti GCSMSZ utáni lelkesedéssel izgatottan vágtunk neki a rejtő másik közeli ládájának.
A második elágazásig most simán el tudtunk autózni, így rögtön az "élvezetbe" csöppentünk. Jó volt követni a halovány régi tanösvény jeleket, maga a szurdok meg csodás volt. Az első dobozért kicsit küzdöttünk, a második rögtön meglett.
Igazi élmény volt, nagyon olvasmányos a ládaoldal is, köszönet!

NagyKG 2018.04.30 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Megtaláltam, köszi!

Csodás környezet, kifogástalan rejtés!

DSCN1439
DSCN1442DSCN1447
DSCN1451 
KJ & GM 2018.04.28 10:40 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

IMG_6161IMG_6163
IMG_6164IMG_6165
sandorfabi 2018.04.25 10:30 - Megtaláltam
Szuper ! Bakonybélből indultunk, a sárga majd a piros jelzésen. Gondoltuk, hogy hosszú lesz a túra, viszont nem gondoltuk hogy a cél ilyen látványos lesz ! Monumentális kövek, a néma csendet néha egy kis madárcsicsergés zavarja meg. Ezen a helyen olyan érzésed van, mintha megállna az idő... Logolás után indultunk az Augusztin pihenő multiért, majd ezt is begyűjtve a Fehér-kőárkon indultunk vissza Bakonybélbe. Útközben a Fehér-kő és a Szekrényes-kő látványáért mindenképp megérte a fáradság ! (ezen a napon 27 km) Köszönjük a rejtést ! Kedvenc multink lett ez is !

20180425_100420 
Zsu. 2018.04.21 12:45 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.04.21 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.65
Gyönyörű nyáridőben egy kellemes veszprém megyei kirándulás Zsuzsival. Köves-kút után Kőszörös következett :-) A megközelítésben a rejtő útmutatására támaszkodtunk. A korábbi bejegyzésekkel ellentétben nekünk nem okozott különösebb gondot a tanösvény követése. Nagyon szép környék és a szoros igazi csemege a kalandot kedvelőknek. imádom az ilyen rejtett kis helyeket. Mindkét pont nagyon remek rejtéssel rendelkezik. Könnyedén meglettek a dobozok. Visszafelé kimásztunk a szurdokból és egy szép szántóföld mellett haladtunk vissza. Remek volt!

Mikulás

IMG_6882IMG_6883
IMG_9534IMG_9535
IMG_9539IMG_9542
IMG_9543IMG_9546
Acsart 2018.04.07 12:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 3.91
Meglelve! Köszönjük az élményt és a rejtést: Andi, Cözi, Fefe, Acsart, Geomazsi

P1300535P1300533
P1300547P1300552
P1300558P1300565
P1300579P1300584
tabletta 2018.03.25 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

IMG_20180325_131954IMG_20180325_133317
IMG_20180325_141528IMG_20180325_142422
IMG_20180325_142627IMG_20180325_134048
mozgo 2018.03.03 16:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Top 10-es! Tripla 5-ös! Köszi a rejtést!

DSC_7045DSC_7043
DSC_7036DSC_7030
DSC_7026DSC_7022
DSC_7052 
petheovacka 2018.02.24 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Mivel a kidőlt fákkal szegélyezett turistaút nem volt elég kihívás, ezért még hozzávettem a havat, így indultam neki a mai ládának. 20cm hóra készültem, de volt hogy térdig süllyedtem és a táv 2/3-a szűz hóban lett teljesítve. Kicsit könnyebbnek gondoltam... Mindenesetre a csodás havas táj kárpótolt mindenért. Kösszi a rejtést! Mindkét rejtek remekül illik a hely szelleméhez. Gratula! :)

20180224_09455020180224_095657
20180224_10135320180224_104053
20180224_10481920180224_105846
20180224_11084820180224_112643
20180224_131448 
targonczas 2018.02.18 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Hóban egy kicsit "érdekes" volt. XD
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kupec 2018.02.14 15:43 - Megtaláltam
Éppenhogy felfértem a dobogóra.
Alig 1 hete jártam itt, amikor idekerült a GCpant láda, akkor némileg kisebb hó volt :D. A környéket viszonylag jól ismerem, sokat kirándulok erre, de a szorosban még nem jártam. A tanösvény elég vicces, sok helyen nyoma sincs már az ösvénynek.

IMG_20180214_140220IMG_20180214_142436
IMG_20180214_143031IMG_20180214_152839
griffs 2018.02.13 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
A suliban nem szerettem az egyenleteket, de a gc.hu-n megkedveltem párat. Az egyik ilyen: Hörcsög+Geocaching=Minőség :) Így hát bátran hívtam el, az angol földre is nemrégiben velem tartó mugli túratársamat, Árpi új helyszínére, egy jó kis havas túrára. Már csak azért is mert igazán behavazott helyszínen, ezen a télen még nem túráztam és az időjárást elnézve, az idén már nem is fogok.
A vízmű mellett parkoltunk és 8.5 km.-ből hoztuk ki, pont napnyugtára ezt a jó kis túrát. Abszolút igaz, hogy ide sem jutottunk volna el a geocaching nélkül. Hiába a tanösvény jelzés, érintetlen a helyszín, még a P1 nyomait is erősen kutatni kellett. A látványosan kanyargó patak, olvadás után is megér egy misét, a sziklafalak, az erdő és a hatalmas vörösfenyők, kitűnő túra célpont. Mindkét pontnál fél-fél órát keresgéltünk, ami csak növelte az izgalmakat, ráadásul a 2-es pontnak talált rejtek tökéletes. A jelszó is remekbe szabott, kitalálni nem lehet, de felírnom sem kellett :)
A sziklafalaknál felkapaszkodásnál óvatosan, a méretesebb szikladarabok is omladékosak!
Köszi az élményt!

Tibi1983 2018.02.12 12:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Megtaláltam 3. piros egyes találatom.
Köszönöm a rejtő munkáját!
Örülök, hogy megmutattad! [Geoládák v2.2.2]
Csodás volt az erdő a hóesésben, csend és nyugalom mindenütt!
Nagyon tetszik a ládaoldal, sok érdekes információt tudtam meg!

20180212_11425820180212_114446
20180212_11425220180212_114818
20180212_12053220180212_114811
20180212_122411 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu