geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
448. Gergely-hegy (GCGerg)
Szélesség N 48° 24,166'
Hosszúság E 21° 16,154'
Magasság: 711 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.10.27 12:32
Utolsó lényeges változás: 2014.01.30 13:04
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: kofola
Felhasználó: Game Over
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 14 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente


A geoláda véglegesen megszűnt, nem kereshető!

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a geoláda kihelyezését 4358-2/2007. ügyiratszámú határozatában nem engedélyezte, indokolás: fokozottan védett fajok élőhelyének zavarásának elkerülése.

A rejtekhely a csúcstól kb. 300 méterre van. Ha gerinc vonalát követed a csúcsról Hejce felé akkor a Sólyomkő irányában (É ÉNy) keress két öreg és vastag fát, egy nagy területű bevágásban. Itt uralják a környezetüket. Az egyiknek már letörtek az ágai, viszont hatalmas odva van a talaj szintjén, ahova könnyedén be lehet nyúlni, ott van avarral és kéreggel letakarva a doboz. Itt látványos, különleges pont nincsen, maga az erdő szép, érdemes megnézni, átérezni.

Aki a Fehér kúti vadászháztól, vagy akár Regéc felől közelíti meg -ezek a leggyakoribb útvonalak- lemarad erről magasan fekvő, eldugott és hangulatos erdő-szegletről. Ezért van itt a láda. A szép kilátáshoz feljebb kell menni (hacsak nem onnan jöttél :-)), és csúcskőtől nem messze megkeresni egy elég rozoga magaslest. Ha felmerészkedsz rá láthatod a Regéci várat. A Gergely hegy majdnem minden oldaláról elég meredek, így küzdelmes kaptatóra számíts. A már említetteken kivül Hejce felől is érdemes toronyiránt nekivágni (kb.másfél-két óra) a falu környékét elhagyva már járható az erdő, néhol még út is van.

Forrás a Fehér-kúti vadászháznál csobog, egy szépen faragott női alak önti a vizet télen-nyáron.
Állapot: megszűnt

Értékelés: értékelés (13 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.16 web: 3.08 átlag: 3.90

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

zsorzs 2004.12.28 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.93
Ok.

Pupu 2004.12.28 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.53
Mai 18/14, Mihul és Zsorzs társaságában
Mai portyánk csúcspontja! Végre megint egy igényes feladat, ahol nem elég bambán követni a turistajelzést, hanem kapaszkodni, nézni, gondolkozni és tájékozódni is kell egy picit. Míg a csúcs alatt állva logoltunk, akkora vaddisznó-konda vonult el kissé alább, hogy szinte vége sem akart szakadni. Kesserek, aki egy kicsit is szereti Puput, ilyen rejtésekkel szerezzen neki örömet!

guess.who 2004.09.19 12:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.67 súly: 2.82
Na, most mi is van?!
A Fehér-kúti vadászháztól továbbmentünk dél felé, eleinte még a Piros turistajel-en. Egy hajtűkanyar tűjében aztán ebből leágazik a Zöld turistajel, nekünk a térkép szerint ezen kellett továbbmennünk. Olvasgatva mások logjait, már sejtettük, hogy nem lesz egyszerű. Így is lett: a Zöld turistajel lényegében egy vadászok és erdészek számára készült földút akart lenni, ami egy ideig jó irányban haladt. Egy "geológiai feltárásnál" az egyik nagy fán aztán egy műanyag táblát találtunk (Kyráék logjában ott a fényképe), és aszerint be kellett mennünk a fenyvesbe, ha a Gergely-hegyre akartunk felmenni. Hát jó. A műszer iránya is nagyjából egyezett, úgyhogy belevágtunk. Eleinte még egész jó út volt, de aztán kezdett eltünedezni, és később már gyakorlatilag semmi nem volt, csak néhol bukkantak fel foltokban csapáshoz hasonlító nyomok -mint később kiderült, ezek állatjáratok voltak. :) Nekem speciel nagyon tetszett a (sajnos csak telepített) fenyves csendje, sűrűsége, félhomálya, a földből kiálló nagy mohos kövek, meg az egésznek a hangulata. Lehet, hogy rosszul vagyok összerakva, de semmi félelmeteset nem éreztem. :) Bár itt-ott mintha hallottam volna Szarumán hangját, hogy "ha legyőz a hegy, vajon megkockáztatsz egy veszélyesebb útvonalat?". :) Mivel Móriába semmiképp nem akartam lemenni (nem volt már arra is időnk), így maradt a hegy. :)
Meglepő módon a műszer végig jól működött, rendesen jelzett, úgyhogy rövidesen rájöttünk, hogy a fölöttünk tornyosuló meredeket sajnos meg kell másznunk... A fenyvesben ez még nem is tűnt túl keménynek, de fölötte!... A bükkösben két muflont is láttunk, próbáltuk volna rávenni őket, hogy vigyenek fel, de inkább megrázták a tülküket, majd pillanatok alatt eltávolodtak vagy 100 métert a sziklákon. Hja, olyan patákkal, meg négy lábbal mi is meg tudtuk volna csinálni. :D
Így maradt a gyalogos közelítés, toronyiránt, út vagy bármiféle jelzés nélkül. A láda a leírás alapján aránylag könnyen meglett, bár változatlanul nem értem, miért nem lehet legalább néhány képpel segíteni a keresőket?!
A csúcs sziklaalakzatai nagyon szépek, óriás sárkányfogat, sőt egész reszelőfogsort is találtunk. De hogy miért van itt láda, a semmi közepén?! Fölösleges szivatás, egyfajta "csakazértis"?
Megkerestük a kilátót is, bár szegény már igencsak rozoga, így a biztonság kedvéért nem is másztam ki rá, csak jelképesen. A kilátás eléggé szűkös, igaziból semmi különösebben felismerhető pont nincs (hacsak az éppen ködbe vesző Hegyközt nem annak vesszük valahol a távolban).
Visszafelé aztán a kilátóponttól ereszkedtünk volna lefelé, de valami iszonyú módon elkeveredtünk (éppen beborult, úgyhogy a hagyományos 'igazodjunk a Naphoz' nem működött). Mikor jó fél óra bolyongás és ereszkedés után találtunk egy fenyvest, mellette pedig egy ősrégi turistajelet (kéknek nézett ki, de a közelben sehol nincs ilyen, így valószínűleg valamikor zöldnek indult) kiderült, hogy onnan már csak vagy 50 méterre volt a fentebb említett geológiai feltárás és a műanyag tábla. :)

Összefoglalva? Egyes helyek nagyon szépek (nekem leginkább a csúcsi sárkányfogsor és a fenyves tetszett), de hogy miért is kellett egy turistajel, út és különösebb kilátás nélküli helyen ládát rejteni, azt nem tudom.

Blair Witch és kőmezőSárkányfog
skj 2004.08.02 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 2 átlag: 3.00 súly: 2.96
Na neee!
Telkibányáról jöttünk, de tudva, hogy ma úgy is meghalunk, először a faluba Hejcére mentünk. Addigra már dörgött, villámlott, de még nem esett. Meg is tartotta ezt a jószokását felfele a csúcsra is. Levegő kapkodás és GPS ütlegelés után, (mindig mást mutatott és következetlen is volt) megtaláltuk a ládát. Azonkívül, hogy ez egy fizikai bravúr, még Freddy is azt mondta húúúúha, pedig ő sportoló, nem tudom mi volt a célja a rejtésnek. Most legalább elmondhatjuk magunkról, hogy toronyiránt felmentünk egy magas és meredek hegyre, amire se túrista jel, se út gyakorlatilag nem vezet, kilátás nem nagyon van. Nem baj fent voltunk!!

A hegy a vonatablakbólHejce és a Gergely-hegy
A Sólyom-kőtöl nézveVilmányból gyalog a hegyhez
kepenu 2004.07.07 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.12
Nyugat-zempléni túra 2/6

A sárga jelzésen indultam neki a Gergely-hegynek, amely a zöld jelzés hűlt helyébe torkollott. Innen kezdetét vette off-road túrám, jelzést 1 darabot sem találtam, de annál több szép gombát. Egy régi térképem volt, mely szerint léteznie kellene egy sárga négyszög jelzésnek is, de ez sincs meg. Mindegy, megmásztam a hegyet, aztán le a cache-hez és tovább a Sólyom-kőhöz.

Sok ilyen lepke van errefeléA kilátó
Panoráma a Gergely-hegyrőlVargánya
Csuhás 2004.07.03 17:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 2.5 átlag: 3.67 súly: 3.85
Kicsi a rakás, nagyot kíván - s ez a Gergely igazán nagy hegy... így némi fáradtság-dilemma után győzött a csámborgás szeretete, s irány a hegy .. nagy séta volt, s mi másfélszeresét mentük a nagynak is, jól eltájolódtunk, szó se róla... s Imi veszélyes-üzemben ballagott tovább, a mohától csúszós kövek nem az ő terepe, gyakran megnézte, mi lapul a kövek között - persze messze nem önszántából:o)))) Kerültünk, jártunk hetedhét-határon is túl, de a ládika nem úszhatta meg bejegyzésünket... fáradtságunkon némileg Freddy bejegyzése enyhített, mi csak ennyi volt: HÚHA! S ha az ő edzettségével egy húha, akkor nekünk legalább kettő:o)))) Aztán a visszaút Csám vad rokonaival vált csudajóvá, ennyi vaddisznót egy csapatban látni, igazán élmény volt... s jött egy újabb csapat is, szóval élményt élménnyel tetézett ez az erdő... s a forrás a mesterremekbe foglalva lenyűgözött minket... köszönjük... igazán...

Imelda, Csuhás

Ott a láda :-)Néhol még akadt út is
LádakörnyezetBokatörös terep
Merre menjünk?Pumukli logol :o)
Egy kalappal!Ládaodú
Itt felfrissülhetsz...Valami szépet ma is...
NZ0406 2004.06.19 14:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.40
Már régebben tervezgettem a Gergely-hegy meghódítását, a GC remek alkalmat biztosított a terv megvalósításához. A ládát Fonyról indulva egy kb. egy órás túra után találtam meg. Az erdő nagyon szép volt, élénk vadmozgással.
Kis pihenő után indultam tovább a Sólyom kőnél lévő ládához.

Zoli

freddy 2003.06.23 20:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 2.5 átlag: 2.50 súly: 3.70
[wapon beküldött szöveg]
Hát ezért nem vagyok oda! A térkép szerint van út, de én nem sokat láttam belőle. Kezdett sötétedni, és a vétel se volt túl jó. A véres-szájú őzek és a vaddisznók már fenték rám a fogukat. A láda meglett végül a semmi közepén egy fában. Mért pont ott??? A csúcsra már fel se mentem, mert tökre nem volt idő rá, meg kedvem se... Ráadásul szandálban voltam, és minden vacakba belerúgtam lefele, úgyhogy csodás volt :( Nagy nehezen levergődtem Hejcébe. A vasútállomást a GPS-nek köszönhetően találtam meg. El se akartam hinni, hogy ez állomás. Összesen 3db villanyoszlop volt. Semmi pad, semmi tábla... Csak a sín. Aztán sikerült elkapni az utolsó vonatot Göncre, ahonnan gyalog indultam Telkibányára (11km) a töksötétben. Szerencsére útközben jött egy rendőr és felvett. Pár perc múlva találkoztam a többiekkel. Ők is Göncről sétáltak haza fele. De nem fértek be a kocsiba...

Rudi Team 2003.06.08 10:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 3 átlag: 4.00 súly: 2.63
Nehéz feljutás után könnyű megtalálás. A leírás sokat segített. Lefelé menet egy szép őzet láttunk.
Éva, Zsike, Zoli, Rudi

vonós3as 2003.05.02 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 3.5 átlag: 4.00 súly: 2.51
Hmm... érdekes láda ez. A hegyre felfele menet 4 napi felszereléssel a hátunkon párás melegben először átkoztuk az elrejtőt, hogy minek egy nagy hegy tetejére felcipelni egy átlag-ládát. De felérve hamar megváltozott a véleményünk. Egészen elvarázsolt hely ez. A tető végig sziklás, kőmezős. Igazán ösvény se vezet fel rá, de tele van emberszabásúra utaló nyomokkal. Elsőnek egy rozzant les-kilátóba botlottunk, amit Tamka sikeresen meghódított. Vigyázzatok, a létra nincs rögzítve! Majd gondosan összerakott kőbabákkal találkoztunk. A csúcson, egy zászlórúd végén - különös mód - egy EU zászló lobogott. Nagy a csend. Csak mi zavartuk meg felfele menet Dresch Dudás Mihály - Gergely című ("Tő-rit-ti-ti-terőde"), lefele menet a Muzsikás - Hejce községről eszünkbe jutott - Máramarosi táncok című ("Hejce mánné járule...") dalokat dúdolászva. :-)

Csak óvatosan!Fára festve
KőbabaEU-csúcs :-)
A zászlóHáp-háp! Azt hiszem ez inkább marad :-)
Tomator 2003.02.28 15:00 - Egyéb
1. Ellenőrzés. A láda a helyén és rendben van még mindig. Most éppen térdig érő hóban kellett oda utat törni.
Örülök, hogy másnak is tetszett ez a hely!
Érdemes Hejce felől közelíteni torony- illetve hegy- iránt, az erdő könnyen járható és szép bár kissé meredek és nincs jelzett út. (Tudok tracklogot küldeni, csak szóljatok). Így talán nő azoknak a tábora akik valóban túrázva közelítik meg a ládát és nem autóval mennek a lehető legközelebb. A Fehér kúti vadászház már természetvédelmi területen van, sőt az odavezető aszfalt út nagy része is. Tartsuk ezt tiszteletben és az autót pedig a faluban.
Az üdvözlő szöveg, így újra elolvasva, valóban nem a legjobb, legközelebb majd ügyesebbek leszünk.
Jó túrázást!
Kinga és Tamás

blaci 2002.11.23 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 2.67
Köszönjük ezt a célpontot! Hejce felől a sárga jelzésen, majd amikor kezdett volna lefelé vezetni az út, akkor felfelé egy földúton mentünk, végül a gerincen toronyiránt. Remek túra volt annak ellnére, hogy Erzséb morgott a kaptató miatt (Hejce és a láda között kb. 500 m a szintkülönbség). Ma kb. 650 méternél volt a ködhatár, úgyhogy a láda környékén ízelítőt kaptunk az "igazi" novemberi időjárásból. Gyorsan logoltunk, ennek ellenére ránksötétedett lefelé. A láda naplójában lévő üdvözlő szöveget nem értettük, bár sok időnk nem volt elemezni.

Üdv. BLaci, Erzséb és a eb

ÉvaSanKri 2002.11.21 09:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 1 átlag: 3.67 súly: 3.50
A Gergely hegy úgy látszik mindig ködben van, pedig csodálatos lehet a panoráma fenntről. Sajnos ma csak 10-15 fa látótávolságunk volt helyenként, de a GPS -k pontosan mértek. Fenn a zászlórúd csúcsa igencsak eltünt a ködben, és a pár száz méter hosszú csodálatos kőcsipke-párkány szélső pontjait sem igazán láttuk. Ami itt szuper, hogy jelzett út nem vezet fel, a természet szint eredeti állapotában van. Őzikék futottak előlünk, csodás mohos szikákon lépkedtünk, a fenyvesekben pedig 9 -kor is szürkületi sötétség uralkodik.
Visszafelé kiváló back-track gyakorlópálya !!!

Mihul logol...Csúcs ez az érzés !
Őszi ködben. 
Mihul 2002.11.21 09:45 - Megtaláltam
A fehér kúti vadászházi mentünk fel kocsival innen a zöld jelésen indultunk.A láda felé nem vezet turistaút .A gps alapján kereszülvágtunk a erdőn .Remek változatos gyönyörü zöld fenyős hegyoldalban haladtunk bár rettenetes párás ködös volt mégis jól viseltük.A láda a leirás szerinti helyen volt .Visszafelé megpihentünk kicsi a csúcsnál.Szép sziklataréjos rész után visszatértünk a zöld jelzéshez.

a ládaa láda környéke a ködben
ÉvaSanKri 
wzoli 2002.11.09 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 4.00 súly: 2.70
A Gergely hegy ma ködbe burkolózott, így két jól megtermett vadkanon kívül mást nem láttunk, pedig szép időben biztos csodálatos a kilátás. Majd legközelebb.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.