geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4299. Mangart (SLO) (GCMANG)

Mangart

Mangart

A csúcs a Predil-hágó erődjétől

A csúcs a Predil-hágó erődjétől

Olasz út eleje

Olasz út eleje

Szlovén út eleje

Szlovén út eleje

Fusinei tavak

Fusinei tavak

Kilátás útközben

Kilátás útközben

Visszatekintve látható a nyeregbe vezető autóút

Visszatekintve látható a nyeregbe vezető autóút

Kilátás útközben

Kilátás útközben

Kilátás útközben

Kilátás útközben

Csúcs

Csúcs

Csúcs

Csúcs

Csúcs

Csúcs

Csúcs

Csúcs

Csúcs

Csúcs

Rejtekhely

Rejtekhely
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 2618 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.07.29 16:00
Megjelenés időpontja: 2017.08.06 23:32
Utolsó lényeges változás: 2017.08.06 23:32
Utolsó változás: 2017.08.07 09:32
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Fidorka, Juci, Mekett és kivancsifancsi
Felhasználó: kivancsifancsi
Nehézség / Terep: 2.0 / 5.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2300 m
Megtalálások száma: 24 + 1 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


A ládát (15x15x5cm) a csúcs alatt kb. 50 méterrel egy füves sziklapadon, talajszinten, a sziklaüreg jobb oldalán, kövekkel takarva keressétek.


FIGYELEM! Magas hegységbe hívunk benneteket, ahol az időjárás szinte percek alatt képes megváltozni, tehát esőkabát, meleg holmi, étel ital nélkül senki ne vágjon neki a csúcsnak. Vihar, villámlás esetén a kitett gerinc és hegycsúcs nagyon veszélyes!

Megközelítés
A Mangart a hozzá hasonló méretű hegyekhez képest könnyebben megközelíthető mivel Szlovénia legmagasabban fekvő autóútján eljuthatunk egészen a hegy tövében lévő parkolóba ( N 46° 26,628' E 13° 38,501' 2040 m [GCMANG+parkoló]).
A hegycsúcs az olasz-szlovén határon fekszik, a határvonal átvezet a csúcson. Ebből fakad, hogy a kezdeti lankás rész után az út elágazik ( N 46° 26,649' E 13° 39,174' 2190 m [GCMANG+elágazás]) és a hegyre két irányból is fel lehet jutni. Egyrészt a könnyebb vonalvezetésű "olasz" úton (Via Normala vagy Via Italiana) vagy a "szlovén" úton (Via Ferrata), ami egy C/D nehézségű vasaltút. A megadott linkeken nagyon részletes "topo"-t és leírást is találtok mindkét úthoz.

A könnyebb megközelítés esetén célszerű a túránkat a fent megadott parkolótól indítani, majd a két út elágazásánál az olasz utat választani. Eleinte lankás gyalogúton, majd egyre meredekebb és kitettebb - többnyire acélsodronnyal biztosított - ösvényeken kapaszkodunk egyre feljebb. Biztosítás nem szükséges, de a szédülésmentesség nem árt.

Akik a kihívást keresik azok a parkolótól ereszkedjenek le a Nogara menedékházig, majd az olasz út alsó, nehezebb (C-s nehézségű vasaltút) szakaszát kimászva juthatnak el a fent már megadott olasz-szlovén elágazásig. Itt a nehezebb szlovén útra átváltva folytathatjuk utunkat a csúcsig. Ezt az utat semmiképpen sem próbáljátok megjárni biztosítás és sisak nélkül.

A két út a csúcskeresztnél ( N 46° 26,371' E 13° 39,278' 2679 m [GCMANG+csúcs]) ér össze, ahol ha szerencsénk van, akkor parádés kilátásban gyönyörködhetünk.

Rejtés
Közvetlenül a csúcs közelében csak jellegtelen rejtésre lett volna lehetőség, mindenhol omladékos sziklák, amit valószínűleg a hó és a jég minden évben átrendez. Éppen ezért a ládát (4 csatos, kb. 15x15x5cm-es konyhai tárolóedény) a csúcstól kb. 5 perc járásra, egy fűvel benőtt sziklapadon rejtettük el talajszinten, a sziklafal tövében lévő üreg jobb oldalán.

A hegy
A Mangart a maga 2679 méterével a Júliai-Alpok negyedik legmagasabb hegycsúcsa. Dominanciája 13 km, azaz 13 kilométeres sugarú körben nincs nála magasabb hegy. A legközelebbi magasabb hegy a Skrlatica (2740 m). A Mangart jelentőségét leginkább a prominenciája, azaz a kiemelkedése mutatja, mely 1068 méter. Ezt az értéket a Skrlaticához vezető gerincvonal legmélyebb pontjának, a Vršič-hágónak magasságából lehet kiszámolni. (forrás: hegyre fel!)

A rejtők nem vállalnak semmilyen felelősséget az adatok esetleges hibáiért valamint a túra során elszenvedett balesetekért! Mindenki saját felelősségére indul és kötelessége indulás előtt tájékozódni a túra útvonaláról és annak nehézségéről valamint a várható időjárási viszonyokról!

Mindenkinek szép kirándulást kívánunk. Vigyázzatok egymásra és magatokra.

Források
- Hegyre fel!
- bergsteigen.com, olasz út
- bergsteigen.com, szlovén út
Állapot: kereshető

KRW értékelés (8 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.42 web: 4.36 átlag: 4.59

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 + speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


bzbacon 2020.08.08 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

kobcikrajci 2020.07.13 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.9]

griffs 2019.08.29 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.12
Mangart duatlon alatt, a szlovén úton, ami hosszú, de technikailag rendkívül könnyű, A/B via ferrata. 2016-ban már tekertem fel az aszfaltút tetejéig és emlékeztem, hogy könnyebben adja magát, mint a legtöbb (általam ismert), 2.000 m. körüli hegy. Most is úgy értünk fel a gyönyörű, alagutakkal tarkított, erdei aszfalton, hogy maradt még bennünk 'kraft'. A via ferrata alatt viszont már kezdtek kiütközni az izomfáradtság jelei nálam és csabáéknál is. Ráadásul sietnünk kellett, vihart ígértek és mire dörögni kezdett az ég, még nem látszódott a csúcs. Persze feljutottunk, a közelgő zivatarfelhők között panorámazgáthattunk is, de forszíroztam a leereszkedés mihamarabbi megkezdését a normál úton. Sikerült lejutni, még egy bokaficam gyanús lánynak is próbáltunk segítséget nyújtani. Jött hát a jutalomfalat, a veretés, lefelé a bringákkal, cirka 1.000 méter szintet :) Nekem 18 perc lett a futamidőm, 4 motor és 1 autó beelőzésével (mondjuk 2 szembejövő kocsi meg a frászt hozta rám, az egyiknél csak a jószerencse mentett meg az ütközéstől). Csabáék ideje sem lehetett rosszabb (sőt a max. sebesség jobb lett náluk), csak ott egy sérülésmentes szaltó lett a pár perccel későbbi leérkezés oka. A falusi kocsmában este sörrel és grappával ünnepeltünk. Szuper volt ! 6 fős csapatunk minden tagja feljutott a csúcsra, Strombus meg talán még el sem fáradt :)

Csaba & családja 2019.08.29 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.62
Csodálatos 2 napot töltöttünk a Mangart-nál.

Strombus 2019.08.29 13:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 4.53
Griffs-nek és Péter60-nak köszönhetően tobzódhattam ma az élvezetekben. Izgalommal vártam a hegyre feltekerést, bízva abban, hogy könnyebb lesz, mint a 2 évvel ezelőtt meghódított szlovákiai Király-hegy (GCKRH), aminek hasonló a távja és a szintemelkedése, de murvás, erodált úton. Tényleg sokkal könnyebb volt a sima aszfalton! Ráadásul a vége egy örömgurulás, nem egy csukló- és kerékpár szétrázás! Nagyon tetszett a panoráma, az 5 alagút és az is, hogy fél km-enként tábla jelezte, hogy mennyi van még vissza a 11,7 km-es távból. Az első 1000 m szint lassan, de biztosan legyűrve, jöhetett a szórakozás, a maradék 600 m szintemelkedés a könnyebbik via ferratán, az ún. szlovén úton. Itt azok a kitett részek voltak inkább izgalmasak, ahol nem volt biztosítás, a köteles szakaszok egyszerűek. Csaba és családjának segítségével itt begyűjthettem a .com-os GC79CBG ládát, aminek nagyon örültem, mert imádom a via ferratas ládákat.
A csúcson, a délutáni eső lehetősége miatt, sajnos keveset időztünk. A felhők jöttek-mentek alattunk, körülöttünk itt is, mint ahogy útközben is. Korábban dörgést, villámlást is hallottunk, de a vihar lejebb zajlott mint ahol mi jártunk éppen.
Ezzel a megközelítéssel a láda lefelé menet esett útba. A megtalálásához nem is nagyon kellett GPS. Ebben a magasságban, az ösvény közelében ez az egyetlen szép, vizszintes, ezért befüvesedett sziklapad és sajnos ez nemcsak a rejtőnek tűnt fel, hanem sokaknak, akiknek sürgősen egy kis védett zúgra van szükségük. :-( Jelenleg a láda a szaros alsónadrágtól kissé nyugatra, néhány széklettel körülvéve található. :-( Ugyanez a higiéniai helyzet a 32 m-rel arrébb elhelyezett .com-os GC3YA04-nél is. :-(
A lefelé út mellett is helyenként acélsodrony segítette a biztonságos közlekedést és ez az útvonal sem volt sokkal könnyebb, mint a B-és via ferrata.
Az esővel szerencsésen elkerültük egymást.
Köszönöm a szuper túrát, a duatlon lehetőségét!

A terep miért maximális nehézségűnek jelölt? Nem kell a teljesítéséhez eszköz, ezért a 4,5-ös besorolás lenne a helyes.

A rajtnál CSaba és családja, griffs, Strombus, pappcsaládElőttünk a cél - és a szervizkocsi
Szép bringám szép háttérrelFelfelé griffs, Csaba és családja
Mindjárt felérünkPéter60-nal a csúcson
Lefelé indulnakA csúcs éppen felhőbe burkolózott
Panoráma egy szép gerincreHarangvirágok
Péter60 a turistaútonPanorámás pihenőpont
Péter60 2019.08.29 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 4.17 súly: 4.53
Eddig kétszer jártam már a Mangart tövében motorral, már az ide út is egy élmény, most végre megadatott, hogy a csúcsra is feljussak.
Nagy élmény volt! A normál úton kapaszkodtunk fel pappcsaláddal, jó két órába tellett mire felértünk. Szuper időben, szépséges kilátásokkal, rendben megtaláltuk a ládát.

DSC_1719Strombus a ládánál
A csúcson 
pappcsalád 2019.08.29 12:47 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

kitkat0123 2019.08.20 21:53 - Megtaláltam
Reggel korán érkeztünk a fenti parkolóba, így még a nagy tömeg előtt el tudtunk indulni a csúcsra. A normál úton mentünk, eleinte szép időben, de a csúcs felé közelítve beértünk egy felhőbe és sajnos nem is tisztult ki egészen a túra végéig. Így a csúcson nem gyönyörködhettünk a kilátásban, és egy gyors csúcsfotó és csúcsebéd után indultunk is lefelé. A láda nagyon közel van a comos rejtéshez és a WC-hez, óvatos keresgélés után gyorsan megtaláltam. Volt benne egy utazó, azt elvittem magammal.

Köszi a rejtést!

Szilkó76 2019.08.07 14:18 - Megtaláltam
Két évvel ezelőtt alig pár nappal azelőtt jártunk Katival a Mangarton, hogy ez a láda megszületett. Így akkor az igen közel lévő. com-ost volt még csak alkalmam levadászni.
Természetesen nem hagyott nyugodni a dolog, és Apu is kíváncsi volt a hágóra, ezért ma nyaralás közben elugrottunk érte. Ő "lent" maradt, míg én felmásztam. A doboz azonnal meglett, logolás után viszont nem láttam értelmét a csúcsra is felmenni, mivel teljesen felhőben baktattam már hosszú percek óta. Kilátás nem lett volna, és eléggé esőre is állt, így inkább visszafordultam. Ahogy magamat ismerem, jövök még ide. :)

Köszi a rejtést!

Mary Lou 2019.08.02 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltuk.
Csodás Szlovéniai nyaralásunk alatt.
Az eddigi legmagasabb.
Az előző nap sok eső esett, így kicsit félve indultunk neki a hegynek.
A nyereg alatt parkoltunk, bár utólag kiderült nem sokan veszik komolyan a tiltó táblát, simán tovább lehetett volna menni.
Így egy kicsit több lett a szint, de sebaj.
A felfele úton nem is kerestük a ládát annyira vonzott a csúcs, lefele lett meg.
Jó helye van a ládának és jó állapotba is van.
Hatalmas élmény volt.
Köszönjük!

20190803_08524220190803_094718
20190803_10042320190803_100919
20190803_122254 
hesim 2018.10.22 13:50 - Megtaláltam
Sajnos fent elfelejtettem hogy egy geoládáért (is) másztam fel ide, csak a parkolóban jutott eszembe, kérném a kedves rejtőt hogy a fényképek alapján fogadja el. :)

[Jóváhagyta: kivancsifancsi, 2018.11.05 09:09]

E5C24AA6-9C36-4025-9B40-A4508B7D4283DFE5EF6C-9B71-4710-AF3F-EF77C4372B80
562AA710-2FAA-4889-A5A1-96F0B778A5B54490DA44-853F-4640-9CE6-78320B66934E
ChefBogi 2018.08.20 12:42 - Megtaláltam
Azért köszi ezért a hegyért, megérte felmenni!!!! ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.4]

Ancs 2018.08.20 12:42 - Megtaláltam
A nap fő célpontja volt ez a láda.
Már az autóval felvezető úton is csak tátottuk a szánkat és nem csak a szűk kanyarok miatt. :) A felső parkolóba merészkedtünk, volt már pár hely.
Majd szép komótosan és rengeteget fényképezve elindultunk az olasz úton, lévén felszerelés nem volt nálunk.
Sokszor megálltunk pihenni és fényképezni, mire elértük a ládát, s onnan már csak egy nagyobb levegővétel volt a csúcs, ahol eltöltöttünk egy jó fél órát. Közben folyamatosan jöttek mindkét irányból. Igazán szuper hely, gyönyörű körpanorámával!
A ládát sokan összekeverik a kb 15m-re lévő .com-ossal a logbook tanulsága alapján. :(
Lefelé az apró törmelékes úton sem haladtunk túl gyorsan, de hát nem is siettünk sehová.
Az ebédet a Predel hágón lévő kis étteremben költöttük el, csodás kilátással erre a púpra.
Köszi

20180820_102425_HDR20180820_104241
20180820_10573920180820_112329
20180820_12214120180820_124206
20180820_130748(1)20180820_131342_HDR
20180820_13140920180820_131416
20180820_13142020180820_131435
20180820_13325620180820_161536_HDR
Zsuzsó86 2018.07.23 13:45 - Megtaláltam
Egy hetes csodás nyaralás során kerestük fel a ládát egy budapesti túraegyesület tagjaival. Első via ferráta élményem a Mangart meghódítása. Az időjárás nem kedvezett túlságosan. Fújt a szél, esett az eső, hideg volt, de annál nagyon volt a sikerélmény, amikor a csúcsra értünk. Köszi a rejtést.

DSC_0107DSC_0113
Zergi 2018.07.23 13:40 - Megtaláltam
Fogtam! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Ha2 már mindent leírt, én már csak képeket teszek fel:)

IMG_2597IMG_2600
IMG_2601IMG_2602
IMG_2603IMG_2604
IMG_2605IMG_2606
IMG_2607IMG_2615
IMG_2618IMG_2625
IMG_2626IMG_2634
IMG_2635IMG_2638
IMG_2640IMG_2641
IMG_2643IMG_2645
IMG_2648IMG_2650
IMG_2653IMG_2656
IMG_2657IMG_2658
IMG_2659IMG_2665
IMG_2668IMG_2669
IMG_2670IMG_2671
IMG_2672IMG_2673
IMG_2674IMG_2675
ésKata 2018.07.23 13:40 - Megtaláltam
A ZÖLDSPORT-osokkal találtam meg! [g:hu 1.5.4]

ha2 2018.07.23 13:40 - Megtaláltam
Geoládáért ennyit még nem másztam.
ZÖLDSPORTOS túra Szlovéniában. A tegnapi könnyű,vízesésnézős nap után ma már sportértéke is volt a túránknak. A kocsikkal a kis menedékház felett leparkoltunk és kiszállva egyből felkerültek ránk a dzsekik.
A társaságból tízen vágtunk neki a szlovén útnak. Pár évvel ezelőtt volt egy kis tériszonyom,de itt és most ezt az érzést sikerült elhesegetnem.
Maga a ferrata technikailag könnyűnek számít, de hosszú és nagy a szintkülönbség. A csapatban voltak idősebbek és voltak teljesen kezdők is. Megtapasztaltam a sisak hasznosságát, mikor felülről potyogtak a kövek. Több alkalommal is "elrohantak" mellettünk helyi erők. Udvariasan elengedtük őket. Egyszer még felülről is jöttek szembe velünk. A biztosítás nélküli szakaszokon kellett nagyon észnél lenni. Felérve a csúcsra volt nagy örömködés( kissé fáradtan). Fotózkodás és csúcskönyvbe írás után hárman elindultunk az olasz úton lefelé és közben megkerestük a ládát. A doboz rendben van, a környéke is tiszta volt. A leereszkedés eléggé térdnyúzó. Összesen 4 és fél órás gyalogtúra és ferrata lett nekünk. Mindenki épségben és egy nagy élménnyel gazdagodva érkezett vissza a parkolóba.

221216
Egy kíváncsi csókaEz csúcs!
Zsu. 2018.07.14 10:02 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.07.14 10:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.65
Egyik kedvenc helyünkön, a Pressegger-tó mellett aludtunk Zsuzsival. A tó vize most is kellemesen meleg volt. Kora reggel továbbálltunk, mert mára sok dolgunk volt :-) A Mangart-nyeregben parkoltunk és nekivágtunk a hegynek. Eleinte lassan emelkedett és élveztük a csodás fényeket, majd egyre meredekebb lett. A bizosított részek tetszettek, de igazából technikailag teljesen könnyű volt az útvonal. A láda remek helyen van. Ott meg is pihentem és teljes nyugalomban jegyeztem be magunkat a naplóba. Remek állapotnak örvend a doboz. Onnan már csak egy kis meredek kaptató a csúcs! Csodás időnk volt, pazar kilátásal! Kicsit ücsörögtünk a csúcson, majd boldogan indultunk visszafelé. Remek célpont, remek túra. Már többször is szemezgettem ezzel a heggyel, de most végre a láda megadta a végső lökést! Köszönet!

Bovecben elköltött ebéd után a délutáni program egy remek kis rafting volt a Socán - ezúttal egy magyar társasággal. Többször is jártam itt vadvizi evezni, de ez volt a legjobb! :-)

Mikulás

IMG_1416IMG_1417
IMG_1419IMG_1422
IMG_1444IMG_1446
IMG_1449IMG_1453
IMG_1457IMG_7694
VP 2017.08.31 10:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 4.55
A tervezett karintiai programommal a kedd délutáni váratlanul jó időnek köszönhetően hamarabb végeztem, így anélkül, hogy előre terveztem volna, elhatároztam, hogy átjövök Szlovéniába, és a szépnek igérkező időben felmegyek a Mangartra. A tervezetlenség miatt se klettersteig felszerelés, se bot, se mászókesztyű, se sisak nem volt nálam. Bakancs, hátizsák, meleg ruha, esőkabát azért igen. :-)
Elég messziről jöttem, így csak fél 10-re értem fel a hágóba. (A kőomlás előtt tiltó tábla van, de mindenki tovább jön. A parkolóban már alig volt hely.) Gyors bakancshúzás után háromnegyed 10-kor indultam neki a hegynek. Nagyon erős déli szél fújt. Az elágazásnál kicsit töprengtem, de végül úgy döntöttem, hogy egyedül, minden felszerelés nélkül, az erős szélben még akkor se vágok neki a Szlovén-útnak, ha az felszerelés nélkül is járható. (Az arra menőkön mindenkin volt sisak, és beülő is.) Így aztán öregesen felfelé is a normál úton (Olasz-úton) mentem.
A parkolótól 55 perc alatt értem fel a ládához, ami azonnal meglett. (Sajnos tényleg mellészartak - de erről nem a rejtő tehet.) Logolás után még 5 perc fel a csúcsra.
Reggel északról még teljesen tiszta volt a hegy, de a Predel-hágóba felérve délről hatalmas felhőtengert láttam. Fent a csúcson ez a kettő keveredett: végig szikrázó napsütés, de dél felől (főleg alattunk) hömpölygő felhők és erős szél. Nem tudok betelni az ilyen felhőjátékkal! (És persze reméltem, hogy ez-az még kibújik a felhők alól - így is lett.) Így aztán majdnem két órát a csúcson töltöttem.
Lefelé is a sok megállás, fényképezés, kis kitérő miatt majd' másfél órát mentem. Mire a nyeregbe értem szinte teljesen kitisztult az idő, eltűntek a felhők, kék ég, napsütés. Húztam még az időt, semmi kedvem nem volt lemenni innen. De várt még a GCVoge délután.

A láda leírásába be kéne illeszteni, amit akosgy írt a három útról, mert a mostani leírás félrevezető és zavaros. A "normál út" egy könnyű tátrai láncos úthoz hasonlít, sehol nincsenek rajta kitett helyek vagy mászások. A kicsit is meredekebb részeken drótkötélbe lehet kapaszkodni. Az egyetlen nehézség az apró törmelékes kő. Ehhez semmi felszerelés nem kell (a szokásos alap magashegyi holmin kívül, és lefelé esetleg egy bot segítséget jelenthet annak, aki nem szereti a törmelékes talajt), így szerintem a nehézsége is legfeljebb 4,5.
Az úton autónként 5 euró "környezetvédelmi hozzájárulást" szednek. Fent pedig elég korlátozott a parkolási lehetőség, így emiatt is érdemes időben menni.

Először a munka, ...... aztán a csúcs.
Felhőjáték 2 órán át
Középen, hátul a Triglav
Lefelé
kupec 2017.08.27 14:45 - Megtaláltam
A Szlovén úton mentünk fel, klassz volt.

P1080818P1080830
P1080861P1080888
akosgy 2017.08.15 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.07
A két nappal ezelőtti Hochstuhl-túra után ma a Mangartot vettük célba az olasz oldali steig beiktatásával. Kristálytiszta időnk volt, ennek megfelelően rengeteg ember is mozgott a hegyen. Felautóztunk a parkolóig, a lezárt útszakasz sem vészes, ha épp nem szakad a fejünkre egy soktonnás kavics. :)

A steig látványos volt, a csúcson is még akadt némi kilátás, bár a délutáni felhők kezdték elfüggönyözni a tájat. Este a távolban még egy-két gyenge zivatarfelhő is kialakult, az apró kis villámok látványa is fokozta az élményt.

A ládaleírásban szerintem keverednek kicsit a fogalmak. 3 jelzett út vezet felfelé:

1) A 'normál út' egy sima turistaút a parkolótól a csúcsig.
2) A 'szlovén út' egy ebből kiágazó, a csúcsra tartó A/B ferrata, a kitettsége okán rossz időben ajánlatos a steig szett.
3) Az 'olasz út' egy C ferrata, amihez az első nyeregből (kb. 2100m-ről) le kell ereszkedni kb. 1900m magasságig egy kis bivakházig, majd onnan indul újra felfelé a steig. Ide szintén felszereléssel érdemes menni, látványos, kitett út.

A ládánál óvatosan kutakodjatok, mert a rejtek közvetlen és tágabb környezetét sajnos mindenki klotyónak használja, kis- és nagydolgokra egyaránt. :( Köszi a rejtést.

Toti 2017.08.12 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

L@zy 2017.08.11 18:10 - Megtaláltam
Győzött a kifáncsiság. [wapon beküldött szöveg]

Garda tótól haza felé menet épp "véletlenül" útba esett. Családnak adtam egy kis pénzt és kiraktam őket a Sparnál, majd felszaladtam a ládához. Parkolótól a csúcsig 56 perc volt, lefelé a kocsiig 35 perc. Ezer valahány kilométer levezetése közben ideális pihenő, hogy a sok üléstől elgémberedett végtagokat átmozgassa az ember.
Még kocsival odafelé menet néztem, és szörnyülködtem, hogy ezt mennyi idő alatt fogom tudni megjárni. Megtorpanni nem akartam, de féltem, hogy a család elveszti a türelmét. Két órát mondtam nekik, de csak a kocsikázás a parkolóig (fel és le) elvitt majdnem egyet. Ráadásul az utolsó egy kilométer le volt zárva kőomlások miatt. Az áthaladást csak saját felelősségre engedték. Mentek át azért autók, így én is megkockáztattam. Egy helyen volt necces, csúnya sziklák meredtek az út felett, amiből nem kevés halom zúdult korábban az útra. Ott igyekeztem gyorsan tovább haladni.
Fent hideg nem volt, legalábbis amit én annak tekintek, de szél az igen. A leghidegebb amit a Tempe mért az 4 fok volt. Mindenkin sapka, nagykabátban volt, akikkel találkoztam. Én az egész nyaralásra csak pólót és rövid nadrágot csomagoltam, így max annyit tettem a biztonság kedvéért, hogy elraktam még egy tartalék póló a hátizsákban. Fel nem kellett vennem, így is izzadtam végig. A szlovén úton mentem fel, majd a láda után adta magát, hogy az olaszt válasszam, ami szerintem jó döntés volt. Felfelé jól lehetett mászni a szilákon, lefelé pedig a kissé hosszabb, de futható volt az út.
A hely nagyon tetszett! Voltak felhő foltok, de a kilátás gyönyörű volt. Köszi a lehetőséget!

deblin 2017.08.08 14:00 - Nem találtam meg
Pár éve aug. 4-én jártunk a Mangart csúcsán! Akkor még nem tudtuk, hogy van itt láda. Ahogy látom, 8-a a megjelenési időpont. Sajnálom, mert biztos megkerestük volna, sokat időztünk a csúcson... gyönyörű időnk volt! A képek alapján kérem a rejtőt, hogy fogadja el a megtalálást.
Nagy köszönettel: Deblin

[Elutasította: geocaching.hu, 2019.08.11 21:25]
[A ládát nem találhattad meg, mert megjelenés előtt jártál ott, P1-et pedig így elvenni nem etikus - LogBíró]

IMG_20170804_121135IMG_20170804_132324
IMG_20170804_160941IMG_20170804_101550
IMG_20170804_111525IMG_20170804_162248
IMG_20170804_152449_1 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.