geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4287. Felsőszentiván "a rózsák faluja" (GCFSIV)
Keresztelő Szent János-templom
Keresztelő Szent János-templom
Szabadidőpark és tó
Szabadidőpark és tó
Földút sétány a tó körül
Földút sétány a tó körül
Fekete-csatorna
Fekete-csatorna
Tó melletti játszótér
Tó melletti játszótér
A szélmalom még dicső fényében, de már vitorlák nélkül
A szélmalom még dicső fényében, de már vitorlák nélkül
Már romokban, de még megújulhat
Már romokban, de még megújulhat
A láda tartalma
A láda tartalma


Szélesség N 46° 11,569'
Hosszúság E 19° 10,736'
Magasság: 111 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.07.15 15:00
Megjelenés időpontja: 2017.07.16 01:22
Utolsó lényeges változás: 2018.02.09 18:59
Utolsó változás: 2018.11.04 22:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: laszloze
Felhasználó: laszloze
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2900 m
Megtalálások száma: 75 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


--------------------------------------------------------------------------------
2018.11.03. Láda felújítva, hiányzó játékok pótolva. A logbook eléggé megtépázott volt, ami arra enged következtetni, hogy a környékbeli fiatalok felfedezhették a ládát. Újbóli rongálás esetén át fogom helyezni a ládát.
--------------------------------------------------------------------------------

1. megadott koordinátán hirdető tábla hátoldalán felcsavarozott lemezke (N 46° 11,569' E 19° 10,736')
2. a megadott koordinátánál a templom hirdetőtábláján 2 helyen is. (felírva alkoholista filccel & az alján felcsavarozott műanyag lemezke (N 46° 11.735' E 19° 11.249')
3. geoláda VIGYÁZZ! NEM MAGASFESZÜLTSÉG! A ládában a jelszó 3. részlete+sok apró ajándék. (N 46° 11,578' E 19° 11,762') Ha sok a horgász, netán eltűnik a láda vagy csak kényelmi viszonyok miatt, a 3. pontnak pótjelszava is van. Leírása lejjebb.
A három helyszínen talált jelszórészlet sorban összeírva adja a teljes jelszót, ami összesen 22 karakter.


A ládába TravelBug nem helyezhető!

Láda:
1. állomás
A felsőszentiváni szélmalmot mutatja be.
 N 46° 11,569' E 19° 10,736' 111 m [GCFSIV-1]
Parkolni közvetlenül a multipont mellett lehet.
A buszmegálló innét 5 méterre van.
Részletes leírás a helyről lejjebb lesz.

2. állomás
Felsőszentiván központját, illetve a templomot mutatom itt be.
A központi buszmegállótól indulj el észak (Rém) felé! A buszmegállótól 280 méterre találod a templomot.
Aki autóval érkezik, az állomás koordinátája mellett talál egy ingyenes parkolót 0.5 méterre a ládától. Jelszó a hirdetőtáblán.
 N 46° 11,735' E 19° 11,249' 117 m [GCFSIV-2]

3. állomás
A központi buszmegállótól kelet (Szeged) felé indulva a főút melletti járdán 5 perc sétát követően (550m) éritek el a Fekete-csatorna hídját. Itt balra fordulva a sétány menténáll egy kis fa esőbeálló.  N 46° 11,578' E 19° 11,762' 110 m [GCFSIV-3]
Az utolsó ponton a nem régiben kialakított szabadidőparkot, tavat és játszóteret mutatom be. Itt egy rövid sétát téve lelitek meg a ládát. Érdemes körbesétálni a tavat a látványért, de aki drive in ládát akar, az is lehetséges.


Ha sok a horgász, mugli, démon, zombi stb., a 3. állomás jelszava alternatív jelszóként következő koordinátán Matáv doboz alján:  N 46° 11,528' E 19° 11,883' 114 m [GCFSIV+alternatív jelszó]


Bejárási javaslat

A posta melletti, Rém felé vezető út kezdeténél található egy nagyobb parkoló, ahol bármikor biztonságban hagyható az autó, itt:  N 46° 11,649' E 19° 11,255' 114 m [GCFSIV+központi parkoló].
Az összes állomás felkereshető autóval, kerépárral, de még kerekesszékkel is.

1.: Az első állomást a megadott parkolótól nyugatra találjátok. Induljatok el az 55-ös főúton Baja irányába! 630 métert követően balra lelitek a szélmalmot.

2.: A multi második állomását a kiindulópontként szolgáló, korábban megadott központi parkolótól északra indulva, Rém település felé vezető Szent István utcában találjátok meg a parkolótól 250 méterre a teplom közelében. A templommal szemben a falumúzeum és tájház helyezkedik el. Hétköznap mindig nyitva van, késődélután vagy hétvégén érkezve előzetes bejelentkezés esetén megtekinthető.

3.: A multi harmadik állomása a már korábban emlegetett központi parkolótól keletre, azaz Szeged irányába haladva 550 méterre a parkolótól helyezkedik el.

Ez az útvonal 2900 méter hosszú.

Alternatív bejárási lehetőség

Rossz idő esetén, esetleg csak kényelemből drive in láda is lehet minden állomás, ugyanis az összes pont közvetlen közelében (5-10 méter) ingyenes, kijelölt parkoló található.

Az alternatív útvonalon - mondjuk autóval vagy kerékpárral - kevesebb megtett út alatt begyűjthetők az állomások ládái. Ez az alternatíva 1800 métert jelent.

Leírás

Már rég terveztem egy geoláda elhelyezését a faluba. Itt nőttem fel, elég jól ismerem a történetét, családjait. E ládával szeretném bemutatni a kis felső-bácskai falumat, ahol mondjuk nem szívesen, de hatékonyan eltöltöttem az 5-től 18 éves korom közti időszakot.

A honfoglalás előttről írásos említést a területről sajnos nem sokat találhatunk, viszont egyik gazdálkodó szomszédunk mutatott egy kb. 30-40 cm átmérőjű igencsak viseltes bronz tálcát, amit egy szántás alkalmával fordított ki az eke a falutól fél km-re, tehát valószínűsíthetően korábban is lakott területről van szó. Maga a megtalált tálca római korilehetett, hajól emlékszem, azóta sajnos nem láttam, sőt a tulajdonosa is meghalt, így nem tudom, hova kerülhetett, mi lett a sorsa.

A falu egyik nevezetessége a Keresztelő Szent János-templom, melyet Grassalkovich Antalné építtetett 1778-ban. A barokk stílusú főoltára Bécsben készült, melynek képét ifjabb Anton Maulbertsch művész festette.
Nem régiben megújult a torony, melyet sok huzavona után közel másfél év alatt tetőztek újra. Jelenleg régi fényében tündököl. Érdemes betekinteni, ha nyitva az ajtó. Zárt ajtó esetén a szomszédos plébánián érdemes érdeklődni.
Megemlítendő, hogy hazánk egyetlen hasonló lélekszámú településén sincs annyi kőkereszt az utcákon, mint Felsőszentivánon, ahol összesen hét található, továbbá még 4 a falun kivül. Az utazók és a vízen járók védőszentjének, Nepomuki Szent Jánosnak a szobra a Szabadság út és a Fekete-csatorna találkozásánál áll kb. 15-20 méterre a ládától.

A falu másik nevezetessége
Utcasorban, szabadon álló, csonka kúp alakú, kétszintes, kúptetős szélmalom, festett bádoggal fedve. Fala kétrétegű: kívül vakolatlan tégla, belül vályog. Épült a 19. század végén. 1926 óta a Nagy Torma család tulajdonában van. Az 1930-as években új gépekkel szerelték fel. A szélvitorlákat 1962-ben szerelték le, s raktárnak használták a malmot. 2005-ben a nyári esőzések következtében fala fölül beomlott. Az első helyreállítást követően pár évig állt még a malom, majd szintjei beszakadtak, és összeomlott. Jelenleg rom, viszont helyreállítása tervbe van véve. Előreláthatóan 2017 végén, 2018 elején helyreállítják az épületét, tervek szerint mellette tájházat, kávézót fognak kialakítani. Látogatható lesz a közeljövőben.
A felújításról szóló alapkövet 2017. augusztus 26-án helyezték el (kép). Népi műemlék.

A faluról

"Felsőszentiván a rózsák faluja"
Rákosi Mátyás illette a falut ezzel a jelzővel, ami nem is vitás, hisz szinte minden háznál van rózsa, sőt az utcákon is a járda mellett számos különböző fajtájú színű illatú rózsa tündököl.
Rákosi Mátyás megemlítését sokan kritizálták mind moderátorok, mind már megtalálók, de fontosnak találtam megemlíteni. Ez is egy olyan pontja történelmünknek, amivel együtt kell élnünk, tanulnunk kell belőle, és szerintem nem zárhatjuk ki teljesen az emlékezetünkből épp úgy, mint a horogkeresztet vagy a vörös csillagot sem. Ezért jelentettem meg, és hagyom is a leírásban a Rákosi féle említést.

Évről évre a lakók ingyenesen kapnak rózsatöveket, melyeket kiültetve tovább tudják szépíteni eme észak-bácskai falut.

Felsőszentiván az 55-ös főút mentén fekszik, Bajától 16 km-re, Bács-Kiskun megye déli részén.

Felső-Bácska egyik nagy múltra visszatekintő települése, melyet a XII. századtól több nemesi család birtokolt, amely tényekre a községi címer utalást is tesz. Felsőszentiván Árpád-kori település. Nevét 1198-ban említette először oklevél Scentii alakban írva.
A település a kalocsai érsek birtoka volt, amely a tatárjárás alatt elnéptelenedett. 1325-ben az érsek a régóta lakatlan birtokot Becsei Imrének adományozta benépesítésre, hogy jobbágyokat telepítsen oda, s egyben átengedte a jobbágyok feletti ítélkezés jogát is.
Szentiván, Borotával együtt szerepel az okiratokban. Temploma pedig Szent Iván tiszteletére épült, ezért azonosnak tartható a Borota melletti Szentiván faluval, melyet még 1396-ban is a kalocsai érsek birtokaként írtak le.

A történelem viharait túlélve, lakói ragaszkodtak a helyhez, aminek oka elsősorban a nagyon jó minőségű szántóföld, ezért földjét folyamatosan művelték, a községet építették és fejlesztették. A falut körülvevő tanyavilág a XX. sz. végére sajnálatosan teljesen eltűnt. A lélekszám 1949-ig emelkedett és 3421-nél megállt azóta viszont csökken (2008-ban 2043 fő). A térkép szerint a község a 46,2-es szélességi fok és a 19,2-es hosszúsági fok kereszteződésében helyezkedik el. A felsőszentivániak létéhez a község neve ezer ág-boggal kötődik. De, nagyon is érthető módon, az elnevezés annyira természetes a számukra, hogy eredete különösebben nem él a köztudatban. Talán csak az évente június második felében, június 24-éhez - azaz Iván napjához - legközelebb eső vasárnapokon megrendezett búcsú emlékeztet a névadóra, Szent Ivánra, más néven Keresztelő Szent Jánosra. A felszabadulás előtti hivatalos körpecsétbe is belefoglalták a névadó rajzolatát. A középkorban igen sok egyházi helységet neveztek el a templom védőszentjéről. Az ilyen eredetű helyneveknek az országban se szeri, se száma.

Azon sincs mit csodálkozni, hogy az újszövetségi keresztelő Szent Iván oltalmára az ország más területein is számított a kereszténységgel megbarátkozó lakosság. Egy 1808 évi adat bizonyítja, hogy az akkori Magyarországon az 50 körüli védőszentről elnevezett helységek száma 627 volt., Ezek között Szentiván a legnépszerűbbek egyike volt, 32 helység viselte ezt a nevet. Ennek nyomán a hajdani Bodrog vármegyében két Szentiván volt. Egyik ilyen település meglehetősen közel helyezkedett el a Bács vármegye határához. Jelenleg a Szerbiában, Vajdaságban Bácsszentiván névre lett átnevezve, így elkerülve az összetéveszthetőséget az észak-Bácskában található Felsőszentivánnal. Mindezeken felül további két Szentiván volt található a Bodroggal szomszédos, s az idők során azzal összeolvadt Bács vármegyében.
Felsőszentivánt első ízben Szentiván néven 1396-ban említik az oklevelek. A Felső- megkülönböztető jelzőt először 1735-ben szerepel. De a török hódoltságot megelőzően az írásmód tekintetében is különböző változatok fordulnak elő.

Az ország helységneveinek általános rendezéséről először 1898-ban hoztak törvénycikket. Ennek alapján egy országos bizottság - régi oklevelek adataira támaszkodva - 1904-ben megállapította Bács-Bodrog vármegye községeinek és pusztáinak hivatalos nevét.

További érdekesség, hogy a trianoni béketárgyalásokat követően 1921. augusztus 14-én létrehozott Baranyai-bajai Szerb-Magyar Köztársaság északi határa Felsőszentiván határában húzódott. Ez a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság protektorátusaként létrehozott köztársaság csupán nyolc napig állt fenn, majd a magyar csapatok bevonulva Pécsre, újra Magyarországhoz való visszacsatolás várt a köztársaságra.

Források
Wikipedia
nagyvofely.hu
Felsőszentiván hivatalos oldala
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (32 db): környezet: 4.18 rejtés: 3.90 web: 4.35 átlag: 4.14

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Attibati 2019.11.16 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.55
128 kilométeres kerékpártúra Bácskában bajai rajttal.
Túl sok látnivaló nincs ebben a községben (ahogy régen az öreg fodrászom mondta: hozott anyagból ennyire futotta). Az első ponton ugyan lefényképeztem a feliratot, de elég sokat kellett mesterkednem a képpel, míg meglett a nem is annyira egyszerű szó.
A leírás nincs összhangban a valósággal, mert a 3. ponton nyoma sincs a ládának csak a szaletlire felfirkált jelszót találtam meg.
Bizony elkelne egy jó gazda ennek a ládának.

Hey-ho 2019.11.03 07:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]Alternatív jelszóval.

paul 2019.10.28 16:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

schulczgreg 2019.10.23 12:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! Viszont az 1. ponton lévő feliratot már eléggé kiszívta a nap, érdemes lenne majd belevésni a lapkába. A 3. ponton hosszas keresgélés után se lett meg a láda, hiába kerestünk valamiféle támpontot a korábbi logok alapján, csak az esőbeállón lévő feliratot találtuk meg. [Geoládák v2.2.5]

Mikulás 2019.10.12 16:18 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.67
A GCTOUR után némi levezető még két közelinek mondható ládával. Nem ezek a kedvenc multijaim, de ahogy zsorzs mondta vala: tetszett a tó!
Az épülő szélmalom is érdekes volt. Köszönöm a rejtést. Csak virtuális jelszavakat találtam és bizony némelyiket nem is volt egyszerű kibetűzni. Jó lenne egy kis karbantartás!

Mikulás

IMG_9630IMG_9632
IMG_9633IMG_9635
IMG_9636 
tabletta 2019.10.06 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Iván19 2019.09.06 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.33
Köszönöm a rejtést. Nagyon kedves település, valóban sok a rózsa mindenfelé. Sajnos a malom még most sem épült fel és a jelszó ezen része teljesen olvashatatlanná vált. A templomnál és a tónál rendben volt a rejtés. A templomba be is tudtunk menni. A képek alapján kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.10.13 13:26]

P9062477P9062479
P9062478P9062482
P9062483P9062485
P9062488P9062495
P9062491 
galorban 2019.08.21 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Rejtői segítséggel,láda nélkül,jeleztem! [Geoládák v2.2.5]

GAMANO 2019.08.03 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Meg a rejtő segítségét is. Az első ponton olvashatatlan a jelszó, a harmadikon pedig nem találtuk a ládát. Pótjelszó meglett. Így logolni nem tudtunk. [Geoládák v2.2.5]

hnorby73 2019.07.26 10:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Horváth család. [g:hu 1.6.4]

N.Zs. 2019.06.15 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.43
Az első ponton nem volt sem malom, sem jelszó.
A kettes ponton a templom is és a jelszó is meg volt.
A tónál lévő ládát nem kerestük a rejtővel való egyeztetés után, de elsétáltunk a megadott koordinátáig. Szerintünk azon a helyen nem lehet a horgászok elől elrejteni sehol. Az alternatív a helyén van. Útközben egy vödörben haldokló törpeharcsák tátogtak. Rossz látvány volt.

malom rom
IMG_7345
IMG_7353
IMG_7356IMG_7357
IMG_7367
Hegyo 2019.06.12 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Környezet: 4/Rejtés: /4 Web: 4 [g:hu 1.6.2y]

bigmick 2019.06.10 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.0.1 ß]
Az első ponton a malmot meglestük, jelszóhordozót megtaláltuk, jelszót leolvasni nem tudtuk (elkopott).
A második pont, jelszóhordozóval ok.
A harmadik ponton, a tónál a ládát nem találtuk, az alternatív lehetőségnél lett meg a jelszó vége.
Rejtői segítséggel lett meg a teljes jelszó.

GCFSIV_20190610_154523GCFSIV_20190610_160154
tarsolyos 2019.06.08 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.07
Köszönöm a rejtést!

IMG_8805IMG_8807
IMG_8813IMG_8815
IMG_8817IMG_8818
baranyaifiú 2019.05.09 13:15 - Megtaláltam
ok

tmolli 2019.05.09 13:15 - Megtaláltam
Köszönöm!

TothTi 2019.05.05 15:50 - Megtaláltam
Köszi a rejtést. A szélmalom és a templom gyorsan levadászva. A horgászok miatt a láda már esélytelenebb volt. Az alternatívnál köszi a rejtő segítségét.

james 2019.04.26 15:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Sir Pajszer 2019.04.25 14:24 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.07
Hangulatos multi! Köszi!

Szilágyiék 2019.04.09 10:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.01
A tó mellett most nem volt senki. Minden lehetséges helyet körbenéztünk, sajnos a dobozt nem találtuk. Szerencse, hogy van pótjelszó.

Köszönjük szépen, tetszett!

 
Csuek 2019.03.30 16:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.08
Az alternatív jelszót vettük igénybe, mert sokan voltak a tónál. A malom felújítása elkezdődött, egyelőre a bontással.

dobozipatikus 2019.03.30 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

SandorCsaba 2019.03.30 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

anettx 2019.03.24 09:36 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Baja környékén kóboroltam az alföldi pusztában.
Tipikus falusi minimulti.
Láda sajnos nincs a tónál, rejtővel is egyeztettem a helyszínen.

gcfsiv-DSC00821 
PEx2 2019.02.25 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1x]

zsityi 2018.12.30 11:18 - Megtaláltam
Köszi, megtaláltuk :)

20181230_101729 
Pomisa 2018.11.10 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.16
Az első ponton alig lehetett leolvasni a jelszót. A második pont ok. A harmadik pontnál a láda környezetében horgászok voltak, így maradt a pótjelszó.
Köszönjük a rejtést!
[g:hu 1.6.0]

szamosszamoca 2018.10.31 21:33 - Megtaláltam
+

Gyömi 2018.10.20 09:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

DSC_5965 
eltájoló 2018.09.16 10:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.08
Az első ponton a felirat kissé megkopott, átírtam alkoholos filccel. A második pont rendben. Mindkét jelszóhordozó olvasható. A harmadik ponton viszont vandálok jártak. A dobozban nem volt gyakorlatilag semmi. A kis füzetecske a szaletli mögött hevert. Az volt a szerencse, hogy pont a füzet első néhány oldala maradt meg, így a jelszórészlet olvasható volt. A doboz tetejét a szaletli mellett találtam meg eldobva. Visszapattintottam, így elvileg most nincs baja. De azért érdemes lenne ránézni. Új logfüzet és ajándékok is kellenének bele. A tó környéke egyébként tényleg szép és szépen rendben is van tartva. Köszi a rejtést.

Donor21 2018.08.30 21:02 - Megtaláltam
Először ládát kerestem, utána rájöttem hogy kódot kell keresni :)
A kód igen csak le van kopva :) ezért kód nélkül tudom csak bevinni a rendszerbe, mellékelve csatolta a képet a kódról :)

[Jelszó részleteket mutató fotókat töröltem, Admin]

[Jóváhagyta: laszloze, 2018.10.01 15:22]

alucifer 2018.08.04 09:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.24
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20180804_09161620180804_091851
20180804_09420820180804_094226
20180804_09523020180804_095343
sirgalahad 2018.07.24 06:23 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.54
Rózsaillat lengedez
El is bódít engem ez
Szimatolást megkívánom
Mint a ládát szentivánon

Emese62 2018.07.13 16:04 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.82
Bajára menet kerékpáros találat. A tó szép és rendezett, a templom is, de a szobor eléggé elhanyagolt. A szélmalomból már nem lesz "attrakció" szerintem!

IMG_7263IMG_7264
IMG_7269IMG_7270
IMG_7272IMG_7244
IMG_7251 
BT_pro 2018.06.18 06:00 - Megtaláltam
Ez egy jó kis multi, érdemes keresni! Köszönöm a játékot!

Ásványvadász 2018.05.13 12:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
A malmon még nem látszik a felújítás nyoma, kíváncsiak vagyunk, hogy milyen lesz. A tónál bizony bevettem a kamu vezetéket, körbe kerültem mindent, mire leesett, hogy mégis az a rejtek. Ötletes :)

Skalp 2018.05.04 13:54 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.22
Köszi!

 
Maclura 2018.04.25 16:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Nekem tetszett ez a település multi. A láda sajnos horgászokhoz közeli helyen van. Tudom, van alternatív is, nekem most sikerült egy hirtelen mozdulattal elővenni a füzetet, majd ugyanígy visszatenni. Köszönet a rejtésért.

Feri0705 2018.04.22 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a lehetőséget. Szép a kis tó és környéke.

SirLes 2018.04.14 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam Andival és Julcsival.

kobcikrajci 2018.04.11 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

foxfoxfox 2018.04.09 13:57 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!
Füge nem jöhetett. :/

0102
denho 2018.03.30 19:03 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 3.80
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Zéboy 2018.03.21 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

 
Berián 2018.03.21 15:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Emerich63 2018.03.15 12:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

20180315_11573820180315_122052
20180315_11544920180315_120901
katika 2018.02.18 09:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

halaszkiraly 2018.02.10 13:22 - Egyéb
Piros kereszt :) Kedves laszloze! Köszönjük szépen a rejtés gondozását! Üdv: ládadoki ;)

halaszkiraly 2018.02.02 12:39 - Egyéb
Piros kereszt Kedves laszloze, köszönjük szépen a rejtés gondozását! Kérünk szépen a láda pótlására!
Ám - mivel pótjelszóval megtalálható nem szükséges betegre állítani, csak kap egy villáskulcsot amíg a doboz nem pótolódik ;) Köszi
Amennyiben nincs lehetőséged rendbe tenni a rejtést, javaslom átadni azt Adoptálható ládák felhasználó részére, új gazda keresése céljából.
Köszönettel, Üdv: ládadoki

kl 2018.01.27 14:14 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

lovasvadasz 2018.01.23 15:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.72
Sikeres találat! Köszönöm a rejtést :)
Az utolsó pontnál a kis utcában eléggé gyorsan kellett dolgoznom, mert ahogy behajtottam a kíváncsi emberek sorra jöttek az utcára, hogy megtudják mit keresek ott.

halaszkiraly 2018.01.10 14:23 - Egyéb
Piros kereszt A láda (korábbi, és) utolsó logjai alapján is feltételezhetően karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a rejtések állapotát! Üdv: ládadoki

carlos107 2017.12.27 16:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. A 3-dik nehézkes. Az alternativ jelszó található. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Bolondok 2017.12.02 15:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

pappcsalád 2017.12.02 15:00 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

VP 2017.11.29 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 4 átlag: 2.67 súly: 4.56
Virtuális pontok (már jó ideje csak pótjelszóval található meg), kevés látnivaló.
Októberben tájfutóverseny után megkerestem a környék sok ládáját, de néhány már nem fért bele az időbe. Most a GCRTEK, az új mozgó adta az apropót, hogy újra erre jöjjek. Ide még nem ért el a front se: borongós, de száraz idő volt, néha még a Nap is átderengett a felhőkön.

nmárti 2017.11.27 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.39
Útközben, gyorsan, mert sietni kellett. Majd egyszer, ha nyílnak a rózsák...Köszi a rejtést!

 
Párduc50 2017.11.10 12:35 - Megtaláltam
Nekem most hármas virtuális lett, de azért tetszett!

TS 2017.11.09 16:57 - Megtaláltam
Sokszor átutaztam már a településen. Tekintetemet mindig vonzotta a szélmalom. Emlékszem rá amikor még épségben állt. Állapota az elmúlt évek alatt nagyon leromlott, amit nagyon sajnálok. Kíváncsian várom, hogyan sikerül a helyreállítása. Ránk sötétedett mire a helyszínre értünk. Zseblámpa fényénél olvasgattam le a jelszórészleteket.

fercsipeter 2017.11.02 08:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Cerberus 2017.11.02 07:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.35
Megtaláltam! Horvátországi túrára menet ejtettük útba ezt a multit a csapattal. A végládát nem találtuk, ezért az alternatívhoz átsétáltunk. A pótjelszó eléggé messze került a láda helyétől, de legalább az egyik oldalát így végigsétáltuk a tónak.

Köszönöm a rejtést!

IMG_1591IMG_1593
IMG_1596IMG_1597
IMG_1599 
Webber 2017.11.02 07:59 - Megtaláltam
Meglett. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

povyagi 2017.11.01 16:25 - Megtaláltam
o/ hurrá, megvan

[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Mathau 2017.11.01 16:25 - Megtaláltam
.

Judit és Béla 2017.10.27 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.28
Megtaláltuk.

kupec 2017.10.11 14:24 - Megtaláltam
Nem akarok senkit megbántani, de ilyen falu van még vagy 100 kis hazánkban, remélem nem kerül mindenhová láda. A 3. pont nekem se lett meg, maradt az alternatív.

szalmakalapos 2017.10.05 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Pogánypeti 2017.10.02 13:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról... :) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Bácsbokod - Csávoly - Felsőszentiván - Jánoshalma - Kiskunhalas kerékpáros túra közben kerestem meg ezt a ládát. Az elrejtést is ötösre értékeltem, mert olyan jól sikerült, hogy nem találtam meg a ládát. Így hát maradt a pótjelszó...
Köszi a rejtést! :)

ha2 2017.09.24 17:15 - Megtaláltam
Bácskai bolyongásunk utolsó állomása. Még szeptember végén is virágoznak a rózsák.
Sajnos sehol nem találtunk megfelelő helyet a ládának. A horgászok kíváncsian lesték mit csalinkázunk a közelükben.

Liberty 2017.09.24 17:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
31/30. Kiskunsági homokozás és barangolás a Szerb-Magyar határvidéken.

Lehangoló látvány a malom jelenlegi állapota, de biztosan szép lesz a felújítás után. A tó nagyon hangulatos, sok horgász figyelte a ténykedésünket a híd körül. Próbáltunk új helyet találni az eltűnt ládának, ahogy a rejtőnek megígértük, de reménytelennek látszott a helyzet. Köszönet a hely bemutatásáért.

raci 2017.09.16 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Csillagos ötös a település bemutatásáért, élvezettel olvastuk. Sajnos a rózsák már többnyire elvirágoztak, de valóban rengetegen élnek belőlük a faluban.
A tavacskát megkerültük, láda helyett gyönyörű gémet láttunk, aztán az alternatív segített. Köszönjük a rejtést.

Péter60 2017.08.15 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.44
Kedves bácskai falu, mondjuk én nem dicsekednék egy Rákosi elnevezéssel.
Visszaolvasva a logokat kiderül, hogy a mágneses lapocskák a kezdetek óta nem "működnek". A buszmegállóban egyáltalán nem találtuk, a szobornál be volt nyomva a vas és a kőpillér közé. Így legalább láttunk egyet, csodálkozom, hogy egy rutinos kesser ilyen gagyi megoldást választott...
A horgásztónál szerencsére nem volt senki, így gond nélkül ki tudtuk venni a dobozkát, amúgy elég feltünőek lettünk volna.
A telefonos segítségnek hála megkaptuk a rejtőtől a hiányzó jelszórészt.
Javaslom a láda betegre állítását.

Strombus 2017.08.15 11:49 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.45
Végül 96 km-esre sikeredett biciklitúránkkal ma két ládát céloztunk meg. Ez volt az első, amit lelkesen vártam, hisz új láda rutinos játékostárstól biztos jó lesz! Szeretek rácsodálkozni egy falura vagy kisvárosra, aminek a szépségeire az tudja igazán rányitni a szemem, aki otthonaként ismeri.

Nagyon érdekesnek találtam a szélmalom romját. Szomorú ilyen állapotban látni. Érdekes volt megfigyelni a belül vályog, kívül tégla építési módot, a vastag falmaradványt. A GCMVm malma hasonlóan siralmas állapotban volt, mielőtt beleszeretett mostani gazdája és rengeteg munkával feltámasztotta. Ma egy csodahely. Talán itt is van remény.
A jelszórészletért egyből oda nyúltunk, ahova kellett... Aztán többször végigtapogattunk és néztünk minden szóbajöhetőt, sőt néhány képtelen helyet is, de hiába. Végül telefonos segítséget kértünk a rejtőtől.
Nem értem, a malomismertető miért szól még bádogtetőtől és két szintről, hisz már a kép sem ezt az állapotot ábrázolja. Legalább az átmásolt szöveget illenék elolvasni és törölni belőle azt, ami nem aktuális! Sokkal érdekesebb lenne egy emlékekkel megtűzdelt leírás, ami valóban a látnivalók köré fűzi a gondolatokat, mint ez az innen-onnan átmásolt erről-arról szóló.

Második pont: templom. Hol marad az ismertetője?
Túl magas oszlopon kicsike szentháromság, nem akadna meg rajta az ember szeme, ha a rejtés nem hívná fel rá a figyelmet. Lepergő festéktől és rozsdától hepe-hupás kerítés, még egy neodímium mágnes is kétségbe esne, hogy hol kellene neki itt tapadnia, hát még a sík, beltéri használatra kitalált kis mágneslap! Azért itt is fogdostunk körbe-körbe, lent és fent és végül előkerült a jelszóhordozó - nem egy tapadós helyről, - aminek az ellenkezőjén lepődtünk volna meg az adott körülmények között.

Harmadik pont: szép kis tó. Kár, hogy erről sem tudunk meg semmit. Mi volt itt a rejtő gyerekkorában? Mikor és miért lett a tó? Mekkora, milyen mély? Mi táplálja? Ki horgászhat itt és hol lehet jegyet venni? Milyen halak vannak?
A rejtek hamar meglett. Ez is egy jó kis beltérre való rejtés! Most még nem vizes és még nem kopott le a külső felirat, de egyikhez sem kell sok. Egyrészt szabályellenes a talajszint alá rejtés, másrészt könnyen benedvesedik, nem praktikus. Igaz, hogy szépen gondozott a tó környezete, de azért csak akadna jobban megfelelő és hosszabb életű rejtek! A kívülre írt szöveget pedig átlátszó ragasztószalaggal leragasztva lehetne védeni a gyors lekopás ellen.

Őszintén sajnálom, de ez a rejtés első nekifutásra nem sikerült - ahogy ez az összes korábbi logból kiderült. A harmadik után betegre kellett volna állítani és mielőbb időtálló megoldásokat találni. 

Csaba & családja 2017.08.09 17:43 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.57
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Mind a két lapot a földön találtuk meg. Gondoltuk nem az az eredeti helye, ezért visszaraktuk.

snandor 2017.08.04 20:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

GYEZegzug 2017.07.23 16:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.18
Első pontnál még éppen bírja a mágnes. Javaslom ragaszd fel!

Második pontnál a földről vettem fel, kissé rozsdás a vas. A felső vasba szépen beletetten fordítva a fehér lemezt. Itt is javaslom a ragasztást vagy a csavarozást. Kissé közel van a kocsma a keresés szempontjából.

Láda nagyon jó, csatorna bekavar de az nem baj. Bátor rejtés, miért nem dolgozol nagyobb ládával?

Gratulálok az első ládádhoz. Köszi szépen a lehetőséget.

P_20170723_160359P_20170723_160125
P_20170723_160122P_20170723_153820
P_20170723_152338 
push_key 2017.07.23 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.64
Köszönjük a rejtést!
Először találtunk meg másodiknak rejtést, örültünk.
Szép hely.
Az első két ponton a mágnenes rögzítésekkel mindenképpen
kellene kezdeni valamit, nagyon "ingatagok", alig tudtuk
visszailleszteni.

laszloze 2017.07.16 18:00 - Egyéb
Gratulálok Tisztisznek és Csabinak a piros 1-eshez :)

Tisztisz és Csabi 2017.07.16 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.69
Megtaláltuk. Köszi! Ezúttal meglepően bénák voltunk. Köszönjük a rejtő segítségét!

gc_logoIMG_1411
IMG_1413IMG_1414


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu