geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4232. Nagymarosi Gesztenyés tanösvény (GCNGT)
Tanösvény
Tanösvény
Stilizált
Stilizált
1. Állomás - első pont
1. Állomás - első pont
Útjelző
Útjelző
A kálvária lépcsőin
A kálvária lépcsőin
2. pont ...
2. pont ...
... killátással
... killátással
Nagymaros felett ...
Nagymaros felett ...
... száraz fa mellett ...
... száraz fa mellett ...
... alvó gesztenyésben
... alvó gesztenyésben
Maradvány
Maradvány
Végállomás
Végállomás
Útvonalterv
Útvonalterv
Oklevél
Oklevél

Szélesség N 47° 47,388'
Hosszúság E 18° 57,670'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2017.01.23 15:00
Megjelenés időpontja: 2017.01.23 18:58
Utolsó lényeges változás: 2017.01.23 18:58
Utolsó változás: 2017.01.24 17:31
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Kokó, Dudu
Felhasználó: Kokó
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 85 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Négypontos multi, melynek első két pontján egy-egy 2x10 cm méretű táblácskát találtok a logfüzetet tartalmazó láda N és E koordinátáival. A "fonott fa" tövében megbúvó, 15x10x5 cm-es dobozban a következő jelszórészlet mellett találjátok az utolsó jelszórészlet helyének koordinátáit. (A táblácskákat a táblák hátulján, a dobozt különleges fában találjátok.)
Jelszóképzés: Az 1-2 pontokon olvasható koordináták utolsó számjegyei (ezredpercek) + a dobozban található jelszórészlet, valamint az utolsó táblácskán olvasható részlet.

NoDriveIn
A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Parkolásra a tömegközlekedők által használható Nagymaros-Visegrád vasútállomás mellett kínálkozik tágas lehetőség  N 47° 47,450' E 18° 57,550' 110 m [GCNGT+parkoló]. Persze az első pont közelében is lehet parkolni  N 47° 47,388' E 18° 57,670' 110 m [GCNGT-1], de ez meglehetősen szűkös - főként nyáron.
Kerékpárral a lépcsők, ösvények és behajló ágak miatt nem ajánlom a teljesítést.

Röviden
A téli időszak egyik kellemes kísérője a sült gesztenye és a gesztenyepüré. Persze utóbbi esetében a mai technológia segítségével már inkább a bab a fő összetevő a tejszínhab alatt.
A tanösvény végigvezet Nagymaros híres fái között, és felhívja a figyelmet a fák veszélyeztetettségére. Persze az útvonal több pontján találkozhatunk szép hellyel vagy kilátással, mint például a 2. pontnál  N 47° 47,372' E 18° 56,862' 245 m [GCNGT-2] A fontosabb elágazásoknál "gesztenyés" útjelzők is segítenek.

2007-ben "A "24. órában" - közösen a helyi szelídgesztenyések megmentéséért" név alatt Nagymaros és Kékkő önkormányzatai közös projektet hoztak létre az európai szelídgesztenye (Castanea sativa) megmentéséért. A közös tudományos kutatás és a szelídgesztenyések védelme mellett létrehoztak egy-egy referencia területet, ahol a gyakorlati fogások mellet a gyógyítás eredményei is bemutathatóak. Az ismeretek terjesztésének érdekében hozták létre ezt a 21 állomásos tanösvényt. Az állomásokon 60x80 centiméteres, színes, képekkel illusztrált leírásokat olvashatunk. A tartóoszlopok tetején stilizált gesztenyét láthatunk. A táblák szöveges tartalmát elolvashatjuk ebben a virtuális útikönyvben is.

Ajánlott oldalak
Tanösvény - a kvíz megfelelő kitöltéséért oklevelet kapunk! :)
Szelídgesztenye
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (37 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.49 web: 4.60 átlag: 4.61

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Le Snoblè 2019.10.13 16:12 - Megtaláltam
Nagyon kellemes túra, ősszel gyönyörű az erdő. Szép kilátással.

almine 2019.09.30 14:45 - Megtaláltam
Egy kis segítséggel, de megvan. Köszönjük

tudo 2019.09.16 15:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.44
60 km hegyi kerékpár edzés 1100 m emelkedéssel a Kismaros - Kóspallag - Kis-Inóc - Törökmező - Nagymaros útvonalon 12 régi és 2 új ládával.

A ládát 2 évvel ezelőtt kezdtem el. Az említett kör végén van GCNGT 1. pontja, így akkor a 2. pont után kiszálltam a körből. Az adatok megvoltak, és a Kismaros - Nagymaros kör kerékpárral továbbra is Kismaros felől kezdve kellemesebb, ezért ma GCVIKI után a 3. ponttal kezdtem. Sajnos jött egy defekt elsőre, a láda megtalálása után meg kellett állnom gumit javítani. Az erdei legyeknek, böglyöknek, szárnyas hangyáknak és egyéb betolakodóknak a gumit ragasztó turista eleven felkínált ebéd, úgyhogy dagadtra csíptek ruhán keresztül.

A 4. pontot a kör végén egy kellemes aszfalt úton, lentről közelítettem meg. A láda szép helyeken visz végig, pontos, simán kereshető - ahogy a rejtőtől megszoktuk.

A GCKUPA menetekbe be fogom illeszteni a ládát.

Dunakanyar
Dunakanyar
Dunakanyar
Bubuka 2019.08.09 14:35 - Megtaláltam
A Forrás Emléktalálkozón voltunk Vácon a vasutas természetjárókkal, onnan mászkáltunk a környéken.

sanzi89 2019.07.24 18:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 3 átlag: 3.33 súly: 3.87
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

A ládát három szakaszban tudtuk csak levadászni. Az első pont még januárban meglett, de nem volt kedvünk a hóban lakott területen kívülre merészkedni. A második pont - ami nagyon úgy tűnt, mintha valakinek a parkolójában lenne - egyik este, sötétedés után lett meg. Ide elég gazos út vezet, ez nagyon nem tetszett. Sötétedés után nem vágtunk neki az erdőnek, így a másnap délutánra lett betervezve, ekkor minden probléma nélkül meglett a maradék két pont.
A meglepetés akkor ért, amikor az oldal nem fogadta el a jelszót, többször kellett próbálkoznunk és értelmeznünk a láda leírást, mire sikerült. Nem tudom minek kell szívatni szerencsétlen kessert a bonyolult jelszó képzéssel...

Ásványvadász 2019.06.17 17:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Az első pontot 2018.06.08-án már megtaláltuk. Ma folytattuk a keresést. A második pontnál és az odavezető úton csodás a kilátás.

GYEZegzug 2019.04.27 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.41
Ez nem a mi napunk. Eső, szél, eső. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20190426_134537 
Acageo 2019.04.22 18:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.77
Húsvéthétfő délutánján vállalkozott kis csapatunk arra, hogy SZELÍDEN végigjárja a Nagymarosi Gesztenyés Tanösvényt. Az idő nem volt rossz, de lényegesen hűvösebbre fordult, mint amilyen az elmúlt napokban volt, sőt időnként kicsit szemerkélt is. A gesztenyefák ilyenkor tavasszal persze nem igazán mutatják jellegzetes arcukat. A táj ennek ellenére szemet gyönyörködtető volt, szebbnél szebb fotók készültek. A tanösvény viszont vegyes összhatást keltett. A táblák igényesek, kivitelezésük gusztusos, mégis az az embernek az érzése, hogy kevesebb, de lényegretörőbb információkkal jobban járna az érdeklődő. Próbáltunk minden tábláról néhány fontos dolgot kiemelni, megjegyezni, de még így is belesüllyedtünk az új információk (sokszor erősen tudományos) özönébe. Ami ennél egy fokkal még zavaróbb volt, az a felfestés teljes hiánya. Időnként vannak ugyan kihelyezve ízléses fanyilak, amelyek többé-kevésbé útba igazítják a vándort, de még így is sokszor bizonytalanok voltunk, hogy a helyes ösvényen vagyunk-e, vajon jön-e lassan már egy újabb gesztenyés stáció... Pedig épp a geomap (ha bepipáljuk a "jelzett turistautak kiemelését", akkor) ráteszi a térképre a kék T-jelet, amivel azt sugallja, hogy ilyennel fogunk majd találkozni a terepen is. Nos, tisztelettel jelentjük, ilyennel nem fogunk találkozni a terepen. A "biztosíték teljes kiverése" pedig akkor következik be, amikor kiderül, hogy a tanösvénynek gyakorlatilag egy kis csökevényes ipszilonban van vége - természetesen jó messze eredeti kiindulópontunktól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a 20. állomástól eljussunk a 21.-ig, és ezzel "gesztenyológiai képzésünket" befejezettnek nyilváníthassuk, vissza kell bandukolnunk párszáz métert, majd egy ösvénynek is nehezen nevezhető csapáson fel kell csörtetnünk egy aszfaltozott utcába, hogy megleljük az ominózus táblát. Ez rendkívül ügyetlen dolog. Talán nem is csoda, hogy CSAK átlag kéthetente adódik egy-egy elszánt kincskereső, aki végighalad az NGT-n, sőt, ezt az évet tekintve még ezzel az április végi időpontunkkal is a pontszerző 6. helyre futottunk be. Döbbenet! Pedig a hely valóban páratlan, minden bosszúság ellenére megéri! (Mellesleg: ezzel ma 60. találatomat ünnepelhettem, s ebből a 60-ból most harmadszor sikerült bekerülni az első 100 megtaláló közé!:) Sajnos a 75. helyről épp lemaradtunk...)
További érdekes megállapítás: az idei 6 megtalálóból mi vagyunk az egyetlenek, akiknél estébe nyúlt a teljesítés... (Hja, persze, egyre hosszabbak a nappalok...:)
---
Most látom csak, szeptemberben, hogy Istvánék megelőztek minket, méghozzá ugyancsak Húsvéthétfőn, de a logolással megkéstek, ráadásul kettőjüket egyesével, külön-külön regisztrálták, így lettünk 76.-akból 78.-ak, tehát a 75. helyről való "éppen lemaradás" végül nem állja meg a helyét. Ráadásul ezzel a 2019-es "pontszerző 6. hely" is érvényét vesztette: a valóságos adat az, hogy az idei nyolcadik helyet sikerült elcsípni, ami persze még mindig nem rossz...;-)

Mörren Morcogi Micó 2019.04.22 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Micicilával közösen. Köszönjük.

Micicila 2019.04.22 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Kellemes túra, szép kilátásokkal. Az utolsó pontért megküzdöttünk. Köszönjük.

Emerich63 2019.04.19 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
A nagymarosi kompkikötőből kiindulva egy 15.1 km-es kör gyalogtúra keretein belül GCHEGY, GCKOME, GCVIKI, GCESZP levadászása közben a GCNGT multi is kipipálva. Jó kis nap volt csúcsra fel, majd le és újra fel....
A multi minden pontja korrekten leolvasható, a láda is rendben.
A kompkikötőből egyenes vezetett fel az utunk e multi első két pontján keresztül GCHEGY ládához, az azért szuszogtatós volt....

Screenshot_20190419-15483920190419_104751
20190419_11250920190419_112953
20190419_121702 
Stimm 2019.03.31 17:28 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.75
Kellemes séta vasárnap délután, gyönyörű időben, szép kilátással.

katika 2019.03.24 15:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Miamicryt 2019.02.09 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! :)) B&T [g:hu 1.6.1x]

carmin 2019.02.09 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Ez volt a mai nap fő ládája. Saras úton, kilátás nélkül jártuk végig, de így is tetszett. Köszönjük a rejtést.

DSC01565DSC01575
DSC01581DSC01585
DSC01592DSC01618
katica 2018.12.16 15:22 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.4]

Access Denied 2018.12.16 15:22 - Megtaláltam
Meglelve!

peterpan 2018.10.27 23:59 - Megtaláltam
.

IMG_20181027_102449IMG_20181027_111153
IMG_20181027_114615IMG_20181027_120857
IMG_20181027_121617IMG_20181027_122644
IMG_20181027_130235~2 
Katulyakutatók (ex riasztos) 2018.10.20 13:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.74
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtő fáradozását! Bővebben otthonról, fényképek később. [g:hu 1.6.0g]
Sok információval gazdagodtunk, mire végig jártuk a tanösvényt. A környezet is szép. Sajnos a Visegrádra nyíló panorámát már csak a vonaton, hazafelé élvezhettük, mert egész nap ködös/párás volt az idő.
A láda zöld fedele már messziről világított. Visszarejtéskor igyekeztünk úgy forgatni, hogy minél kevésbé látszódjon és avarral is letakartuk.

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
paul 2018.10.06 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0g]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (87 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu