geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4494. Szarajevó - 1914. 06. 28. (GC0628)
19140628 - Mintha lőttek volna
19140628 - Mintha lőttek volna
Néhány perccel a merénylet elött
Néhány perccel a merénylet elött
Lövések
Lövések
Helyszínrajz
Helyszínrajz
A szarajevói merénylet a Pesti Naplóban
A szarajevói merénylet a Pesti Naplóban
Az autó múzeumban
Az autó múzeumban
A pár sírhelye
A pár sírhelye
Latin-híd
Latin-híd
Múzeum a padról
Múzeum a padról
Tablók a múzeum ablakaiban
Tablók a múzeum ablakaiban
Bejárat emléktáblával
Bejárat emléktáblával
Memento
Memento
Az egykori emlékmű ...
Az egykori emlékmű ...
Másolat
Másolat
... és a pad
... és a pad
Az autó másolata - J&J(jppj) képe
Az autó másolata - J&J(jppj) képe
Rejtők a kőpadnál
Rejtők a kőpadnál
Alternatív
Alternatív

Szélesség N 43° 51,442'
Hosszúság E 18° 25,709'
Magasság: 560 m
Megye/ország: Bosznia-Hercegovina
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.08.27 13:00
Megjelenés időpontja: 2018.09.02 23:11
Utolsó lényeges változás: 2019.09.29 19:29
Utolsó változás: 2019.10.29 21:51
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Kokó, Dudu - sosi
Felhasználó: Kokó
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 50 m
Megtalálások száma: 28 + 2 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Lámpaoszlopon 2x5 cm-es matrica.
(Kérlek készíts egy képet a jelszóról vagy annak vélt helyéről, és küldd el e-mail-ben, hogy láthassam az állapotát. Előre is köszönöm a segítséged!)


Megközelítés
A belvárosban nem egyszerű a közlekedés, és a parkolás mindenhol fizetős. Általában 2KM/órával lehet számolni - és ez nem a sebességre utal - bár ez is igaz lehet.

A merénylet helyszíne a Latin-híd északi hídfőjénél volt. Az esemény után három évvel, 1917 július 28-án vagy 29-én itt avatták fel a Bory Jenő által készített emlékművet, azonban 1919-ben elbontották. Mára csupán a faragott kőpad maradt meg, de mozaik felirata már a múlté. Valaha ez állt rajta:"SISTE VIATOR", azaz "Ülj le vándor".
Itt található a Szarajevó múzeum 1878-1918 is, melynek ablakaiban elhelyezett tablókon is felelevenítik az eseményeket.  N 43° 51,475' E 18° 25,730' 550 m [GC0628+múzeum] A múzeum hétfőtől-péntekig 10-18 óra, valamint szombaton 10-15 óra között látogatható.
A merénylethez kapcsolódó relikviák azonban a Bécsi Hadtörténeti Múzeumban lettek kiállítva. A gyilkos fegyver mellett az autó, és a főherceg véres inge is megtekinthető itt.
A hercegi pár maradvámyait az artetteni várban helyezték öröknyugalomba.
(A Google Earth felvételén egy optikai jelenség látszódott, szinte pontosan a merénylet helyszínénél.)

Itt kezdődött minden fontos dolog a huszadik században!

"Polgármester úr! Idejövünk az Ön városába látogatóba, s az embert bombával dobják meg! Ez megdöbbentő!"
(Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös)

1914. június 28-án gyilkolta meg Szarajevóban Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét Gavrilo Princip szerb diák, aki a Fekete Kéz nevű szervezettel állt kapcsolatban. A főhercegi pár halálát követő diplomáciai bonyodalmak utóbb a 20. század elején megszilárduló európai katonai szövetségek konfliktusához, és az első világháború kirobbanásához vezettek.

Ferenc Ferdinánd és Hohenberg Zsófia hercegnő a Monarchia hadseregének boszniai gyakorlata miatt érkezett Szarajevóba, de látogatásukkal ahhoz is igyekeztek hozzájárulni, hogy helyreálljon a Habsburg-dinasztia megtépázott tekintélye. Az utazás veszélyei mindenki előtt ismeretesek voltak, hiszen a két balkáni tartomány 1908-as annexiója óta valóságos melegágya lett a szerb terrorista szervezeteknek, melyek több alkalommal is merényletet kíséreltek meg az uralkodócsalád tagjai és a Monarchia tisztviselői ellen.

Ferenc Ferdinánd és hitvese a látogatást megelőző napokban egy boszniai fürdőhelyen tartózkodott, és mivel Oskar Potiorek táborszernagy éppen június 28-án tartott katonai gyakorlatot Szarajevó környékén, az alkalmat kihasználva a trónörökös is meg akart jelenni az eseményen. Érdekes egybeesés, hogy a trónörökösi látogatásra éppen ezen a napon került sor, a Gergely-naptár szerint ugyanis június 28-ára esett a szerbek számára katasztrofális első - 1389-ben vívott - rigómezei csata évfordulója. Később elterjedt az a legenda, hogy a jeles nap a merénylet időzítésében is szerepet játszott, ez az állítás azonban nem felel meg a valóságnak.

A kettős gyilkosságot végrehajtó Gavrilo Princip - társaival együtt - ekkor már hetek óta szervezte Ferenc Ferdinánd megölését, amiben a Fekete Kéz mellett többek között a Narodna Odbrana - magyarul Egyesülés vagy Halál - nevet viselő szerb terrorcsoport aktivistái is szerepet vállaltak. Az összeesküvők meglepően fiatalok voltak, sokan - pl. Nedjelko Cabrinovic, vagy Trifko Grabez - még huszadik életévüket sem töltötte be. A szervezésben kulcsszerepet játszó Princip és Grabez korábban Belgrádban folytatták tanulmányaikat, itt lettek a nagy délszláv egység fanatikus támogatói, majd 1914 júniusának elején átszöktek a Monarchia határán.

Danilo Ilic révén a terroristák felvették a kapcsolatot az Ifjú Bosznia szervezet tagjaival, majd az elkövetkező hetekben ún. "sejtekként" várakoztak Szarajevó közelében. A fiatalok azután tértek vissza a tartományi székhelyre, hogy tudomást szereztek Ferenc Ferdinánd látogatásáról, majd elkezdték az akció megszervezését. Principéknek abból a szempontból mindenképpen könnyű dolguk volt, hogy a trónörökös tervezett útvonala - a sajtó révén - már napokkal korábban ismertté vált.

A főhercegi pár június 28-án reggel érkezett meg a szarajevói pályaudvarra, ahonnan egy nyitott gépkocsiban - meglehetősen hanyag biztonsági intézkedések mellett - indultak meg a város polgármesteréhez. Az úton Princip, Cabrinovic és Mehmedbasic mellett még négy másik terrorista várt a vendégekre. A merénylők arra készültek, hogy robbanószerkezetekkel, vagy pisztolyokkal végeznek Ferenc Ferdinánddal és feleségével, ám végül csak Nedjelko Cabrinovic hajította el gránátját, amely célt tévesztett, és Potiorek szárnysegédjét sebesítette meg.

A merénylők ezután szétszéledtek, Cabrinovic pedig megpróbált végezni magával, ám később rendőrkézre jutott. Látszólag tehát a terroristák kudarcot vallottak: Ferenc Ferdinánd már szoros őrizetben hallgatta végig a polgármester üdvözlő beszédét, majd a városi kórházba látogatott, hogy a merényletben megsebesült tiszt állapota iránt érdeklődjön. Potiorek közben óvatosságból megváltoztatta a hercegi pár konvojának útvonalát, hogy a sikertelen támadás után megelőzhessék a további kísérleteket.

Ennek megfelelően a trónörökös később a Ferenc Józsefről elnevezett utca helyett egy szélesebb sugárúton haladt volna végig, a menet élén haladó sofőrök azonban elfeledkeztek az utasításról. Amint a főhercegi pár autója befordult a szűk utcácskába, Potiorek dühösen megállította a konvojt, aminek eredményeként a kereszteződésben hatalmas kavarodás támadt. A trónörökös vesztét tehát a szerencsétlen véletlen okozta, Princip ugyanis éppen ebben az utcában várt rá. A terrorista a hatalmas tömegben könnyen a veszteglő kocsihoz jutott, majd közvetlen közelről két lövést adott le Ferenc Ferdinándra és Zsófiára, akik egy órán belül belehaltak sérüléseikbe. A tettest még a helyszínen elfogták, és később - fiatal korából eredően - életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Princip azonban az első világháború befejezése előtt meghalt tuberkulózisban.

A június 28-i merénylet végül nemzetközi diplomáciai konfliktusok és egy világégés kiindulópontja lett, ugyanis az Osztrák-Magyar Monarchia vezetése, és Ferenc József azt a szerb nacionalizmus, közvetetten pedig a szerb állam számlájára írta. Hogy a balkáni királyság mennyiben volt felelős a támadásért, az ma is vita tárgyát képezi, mindenesetre tény, hogy Princip megbízója, a Fekete Kéz vezetője a szerb titkosszolgálat ezredeseként szolgált. A Monarchia hamarosan ultimátumot küldött Belgrád számára, melyben az ország szuverenitását sértő módon követelte a bűnösök felkutatását és a terrorszervezetek felszámolását. Miután II. Miklós orosz cár (ur. 1894-1917) 1914. július 25-én támogatásáról biztosította Szerbiát, a balkáni állam bátran szembeszegült szomszédja követelésével, ami aztán a Monarchia hadüzenetét vonta maga után.

A különböző segítségnyújtási garanciák révén - Szerbiának az oroszok, II. Miklósnak a britek és franciák ígértek segítséget, míg Ferenc Józsefet Németország támogatta - a szerbiai konfliktusba néhány nap alatt belesodródott Európa két, egymással szemben álló katonai szövetsége. Egy hónappal a merénylet után kitört az első világháború, mely aztán alapjaiban változtatta meg Európa képét.


Szerző: Tarján M. Tamás

Alternatív a lap alján:  N 43° 51,468' E 18° 25,734' 550 m [GC0628+alternatív]

Hálás köszönetem Sosinak a segítségért!

Források és ajánlott oldalak
- Rubicon
- Históriamozaik
- Napról napra
- Bory Jenő alkotásai
- A nem saját készítésű képek forrása
- Sírjaik hol domborulnak?
- A Monarchia Jeruzsáleme
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (7 db): környezet: 4.63 rejtés: 3.21 web: 4.70 átlag: 4.18

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


csg69 2020.01.02 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.40
Megvan :)

rianas 2019.12.31 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.
A jelszó jó állapotban van.

anzsu7 2019.12.24 12:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa [Geoládák v3.1.2]

Macipolip 2019.12.24 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Macipolip [Geoládák v3.1.2]

zeti 2019.12.24 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
zeti [Geoládák v3.1.2]

VINAX 2019.10.27 08:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.82
Balkán körút utolsó állomása. Az elsődleges cél az 1984-es téli olimpiából megmaradt, elhagyott bobpálya megtekintése volt. Viki lába még mindig nagyon fájt, így leült egy padra ott, ahol a busz lerakott minket, én meg elkocogtam a jelszóért. Izgalmas volt azon a helyszínen állni, amit előtte csak történelem könyvben láttam. A jelszó rendben volt, futottam vissza Vikiért, hopgy indulhassunk fel a hegyre. Szerencsére 2019 tavasza óta van már felvonó, így fejenként 20 birodalmi márkáért gyorsan, és könnyen fel tudtunk jutni az elhagyott bobpályához, és vissza a buszunkhoz.

Köszönjük a rejtő munkáját

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.5]

IMG_20191027_114918-01IMG_20191027_104430-01
IMG_20191027_093527-01IMG_20191027_091151-01
20191027_100456-01-01 
19izsi73 2019.10.21 20:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Pár napos ittartózkodás alatt ellenőriztük a pontokat; becsavarogtuk a várost.
Nem először, s nem utoljára jártunk erre...megéri!

Kofola BT 2019.10.21 09:50 - Megtaláltam
Szarajevói nézelődés közben.

Dudu 2019.10.21 09:50 - Megtaláltam
Gazdiséta!

Az autónál
R-Gyu 2019.10.21 09:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

geoládászok 2019.10.05 14:00 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtő jóindulatát, és megértését! Kérem a képek alapján, sérülésem miatt fogadja el a ládát!

[Jóváhagyta: Kokó, 2019.10.17 21:03]

IMG_20191005_113133IMG_20191005_113050
IMG_20191005_113313IMG_20191005_113639
IMG_20191005_122400IMG_20191005_133831
sosi 2019.09.27 17:43 - Megtaláltam
A matrica ismét elérhető a lámpaoszlopon. A folyó felőli oldalon, mellmagasságban keresd.
Pótjelszó egy kis filmes dobozban, 2m magasan, egy közeli fa odújában található. A fa koordinátái: N 43° 51.408', E 018° 25.657'.
Szeptember végén rendkívül nagy a nyüzsgés a városban. Az óváros rendkívül érdekes, bazárok, vendéglők sokasága. A múzeum előtt idegenvezetők ismertetik az 1914-es történéseket.

VP 2019.09.12 02:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 4.63
A tartalék helye, a fa, megvan, benne sok kiló szemét, a gyökér viszont sajnos üres. Nagy itt a forgalom: kutyák, éjszakai iszogatók, ...
Az eredeti hely szintén, a feliratnak nincs nyoma, sáros is az oszlop alja, nem lenne könnyű új cédulát ráragasztani.
Kérem az elfogadást a képek alapján!

Most már minden zárva, vastag vízsugárral mosták a járdákat, tisztább, mint Budapest. Egy pékségég még nyitva volt, ettünk bureket, süteményt.
Szarajevó nagyon klassz város. 2014-ben, a 100 éves évfordulókor, két napot voltunk itt, élveztük az esti és a reggeli hangulatot is az óvárosban. Kisétáltunk a város határán is túlra a régi hídhoz, a temetőkhöz. Jó volt most egy órára felidézni.

[Jóváhagyta: Kokó, 2019.09.12 07:09]
Köszönöm! Sajnálom, hogy rossz hírt hoztam.

20142014
20142014
20142014
Kokó 2019.08.27 19:00 - Egyéb
Az utolsó bejegyzést követően (19.08.08) publikussá tettem az addig rejtett alternatív lehetőséget. Várnék még némi visszajelzést, bár túl sok reményt nem fűzök hozzá.
A jelenlegi terv szerint az októberi hosszabb hétvége hozza majd az orvosságot.

szikizso 2019.08.24 21:51 - Egyéb
Piros kereszt A rejtés utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a jelszó-hordozó állapotát! Üdv: ládadoki

kami1 2019.08.07 16:34 - Megtaláltam
Nincs az oszlopon semmi. A biztonság kedvéért a távolabbi oszlopot is átnéztem.
A képek alapján szeretném kérni az elfogadást.
Köszönöm!

[Jóváhagyta: Kokó, 2019.08.08 19:15]

F04D9E84-1EC6-429C-A036-49EDCF3F8AF56EF80BD4-DE1D-4FC0-B66D-645CCDB171EB
AB51DBFD-07B0-497C-93B7-A5F5DC46A6E5BAC81B02-23E0-4F6F-B625-80BC75E3EAFA
8B063F66-D80A-4CE8-B6D3-5D5F41A0C2D9 
zsuzska74 2019.07.31 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Tegnap este már voltunk a pontnál, de nem találtuk a jelszót mi sem. Ma délelőtt tudtunk használható képet készíteni. Kérjük a megtalálása elfogadását. Köszönjük!

[Jóváhagyta: Kokó, 2019.07.31 19:13]

IMG_20190731_105102IMG_20190731_105053
SirLes 2019.07.08 09:50 - Megtaláltam
Umoljaniból mentünk hazafelé és benéztünk Szarajevóba, bár nem is tudtuk volna elkerülni. Hétköznap délelőtt a Latín-híd körül parkolni szinte lehetetlen. Végül én maradtam a kocsiban és Maci012 (Orsi) a barátjával és a feleségem kiszálltak a kocsiból megkeresni a jelszót, amíg én különböző tilos helyeken várakoztam. Bár ezzel nem egyedül voltam, a bosnyákok elég lazán kezelik hol hagyják ott egy kis időre az autójukat.
Sajnos a jelszót nem sikerült felfedezniük, ezért kérlek a képek alapján fogad el a találatot.

[Jóváhagyta: Kokó, 2019.07.09 17:50]

Köszönöm.

P1040651P1040652
P1040654P1040655
adrivik 2019.07.03 18:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.71
Képek alapján kérjük az elfogadást.
Az oszlopon nem volt semmi. :-(

[Jóváhagyta: Kokó, 2019.07.06 19:22]

66049384_365271917394401_6185418583221207040_n66133171_1104319879756644_4194370030827208704_n
66163222_632799367202889_4227917668188946432_n 
zoltot 2019.05.12 10:13 - Nem találtam meg
A jelszó elméletileg ott van, csak én nem találtam meg. Nem voltam elég alapos...
Ügyes rejtés!

IMG_20190512_113648_HDRIMG_20190512_101747_HDR
coteacote 2019.04.21 18:17 - Nem találtam meg
Kerestük, de sajnos egyik oszlopon sem találtunk azonosítható szöveget. Az egyik oszlopon ugyan volt egy vékony papírcsík, de a szöveg valószínűleg a nedvesség hatására már olvashatatlan rajta. A fénykép alapján kérem a megtalálást jóvá hagyni.

Sarajevo 04.21. 
Aleph & Rita 2019.03.14 17:35 - Megtaláltam
Pár napos boszniai tartózkodásunkat Szarajevóban kezdtük. Az oszlopok teljesen le vannak takarítva, nem találtunk rajtuk semmit, akárhogy nézegettük... A képek alapján kérünk szépen egy elfogadást!

[Jóváhagyta: Kokó, 2019.03.19 20:19]

20190314_17502220190314_173740
20190314_173744 
"J&J" 2018.11.18 17:59 - Megtaláltam
"nulladik találat" kissé későn bejelentve.

kupec 2018.11.05 07:21 - Megtaláltam
A várost jól ismerem, jártam itt néhányszor, amíg Boszniában dolgoztam. Most útban Podgorica felé itt álltam meg. A helyszínre már későn értem, hiába erőltettem a szemem, semmilyen jelszót nem láttam. Reggel korán indultam volna tovább, de nem hagyott nyugodni a dolog, ezért indulás előtt még lekutyagoltam a hídhoz és világosban már könnyebb volt a helyzet.

IMG_20181103_173800IMG_20181103_173906
IMG_20181103_173924 
Pomisa 2018.11.03 08:20 - Megtaláltam
log kesobb


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (32 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.