geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4171. Bükki források 4. Hubertus-forrás (GCbk04)

A forrás nyáron (forrás:Panoramio)

A forrás nyáron (forrás:Panoramio)

...és télen.

...és télen.

Működik!

Működik!

Úton a forrás felé

Úton a forrás felé

Ezt a jelzést kövesd.

Ezt a jelzést kövesd.

Az Eger-patak gázlója (nem kell átmenni rajta)

Az Eger-patak gázlója (nem kell átmenni rajta)

Tó bérc bánya (forrás:Kepenu)

Tó bérc bánya (forrás:Kepenu)

A bánya az ismertetőtáblával (forrás: GpsGames)

A bánya az ismertetőtáblával (forrás: GpsGames)
Szélesség N 47° 59,411'
Hosszúság E 20° 20,977'
Magasság: 281 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.03.05 08:45
Megjelenés időpontja: 2016.06.29 09:59
Utolsó lényeges változás: 2018.10.19 14:17
Utolsó változás: 2019.03.23 19:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Attibati
Felhasználó: Attibati
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1800 m
Megtalálások száma: 154 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


Wap: Fa odvában 5*10*15 cm méretű műanyag dobozt keress! A Bükk forrásai túramozgalom igazolókódjáról készült fényképet ne tegyetek fel az oldalra!

A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források ládasorozat után a Bükk sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A ládasorozat 10 hagyományos vagy multi ládából és egy bónusz ládából áll. A Gcbkza bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (Gcbk01 - Gcbk10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a Gcbkza ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Megközelítés

Parkolni a Szarvaskő központjában levő kiépített, ingyenes parkolóban tudtok  N 47° 59,298' E 20° 19,849' 223 m [GCbk04+Parkoló], majd keleti irányba az Eger-patak mellet együtt futó zöld sáv Zöld sáv, piros négyzet Piros négyszög , és kék tanösvény Kék ferde sáv jelzésen haladva érjük el a Margit-forrást.  N 47° 59,261' E 20° 20,718' 235 m [GCbk04+Margit-forrás]
Innen indul az igen ritkán felfestett piros forrás jelzés Piros telikör, amelyen a Hubertus-forráshoz juthatunk el egy néhány perces sétával. A forrás meglátogatása után érdemes egy 150 méteres kitérőt tenni és a Margit-forrástól a kék tanösvény jelzést Kék ferde sáv követni, amely a Tó-bérc bányához vezet. A bánya területét földtani bemutatóhellyé alakították át és egyik állomása a Szarvaskő földtani tanösvénynek.
 N 47° 59,305' E 20° 20,636' 235 m [GCbk04+Tó-bérc bánya]

Hubertus, a vadászok védőszentje

Szarvaskő helynevének eredete nem is a településhez, hanem az északról föléje magasodó sziklahegyhez, (mai nevén a Várhegyhez) kapcsolódik. Az egyik legenda szerint, a sziklahegy neve onnan származik, hogy egy vadászoktól üldözőbe vett szarvas, a későbbi vár helyén annyira megszoríttatott, hogy e nemes állat ijedtében a szikla csúcsáról a mélységbe ugrott és innen nevezték el a sziklahegyet Szarvas-kőnek.
Hubertus maastrichti püspök - a forrás névadója - életében is jelentős szerepet játszott egy szarvas és talán ez az oka annak, hogy a forrást róla nevezték el. A fiatal Hubertus, mivel nem vetette meg a világi örömöket, és vadászni is szeretett, egy alkalommal még nagypénteken is űzte a vadakat. Az említett jeles napon, vadászat közben, az Ardennek erdejében váratlanul egy szarvas jelent meg előtte, agancsának két ága között a kereszt jelével. Ugyanekkor egy égi hang megtérésre szólította föl a vadászt. Mindez élete megváltoztatására késztette Hubertet. Két év múlva, 695-ben, amikor felesége meghalt, esztendőkre remetének vonult az Ardennek hegységbe. 700 körül angyali parancsszóra Rómába ment, ahol I. Sergius pápa személyesen szentelte Maastricht püspökévé.

A Tó-bérc /Forgalmi/ kőbánya

A csaknem ötven éve leállított kőbánya a térség legtöbb földtani információt nyújtó feltárása. A felhagyott kőfejtő a mintegy 166 millió évvel ezelőtt keletkezett mélytengeri üledékösszletbe nyomult mélységi magmás kőzetet tár fel. A benyomuló magma 1500°C feletti hőmérséklete erősen felmelegítette a környezetét, sőt az érintkezési zónában az üledéket megolvasztva köpenyt alakított ki maga körül. Az egyes falszakaszok más-más látnivalót kínálnak. A bányában részletes információs tábla ismerteti a benyomuló magma okozta kőzetváltozatokat. Óriási fényképen lehet tájékozódni, hogy a bánya falszakaszai hol, milyen kőzettani, ásványtani érdekességeket kínálnak. Gyűjteni is lehet a bányaudvaron, de a biztonsági törmeléksáncon túl a fal felé tilos bemenni.

A Bükk-hegység vízrajza

Napjainkban mintegy 770 mm csapadék hullik a Bükk felszínére éves átlagban.
A vízzáró agyagpalából illetve a vulkanikus kőzetekből felépített területeken a csapadékvíznek csak kis százaléka szivárog be a talajba. Az ilyen módon beszivárgó víz kis talajvízforrásokban vagy rétegforrásokban tör a felszínre, amelyek vízhozama igen csekély, mindössze néhány liter percenként.

A rétegforrások mellett jelentősek még a vulkanit és üledékes kőzetekből fakadó hasadékforrások, melyek vízhozama elérheti 200 liter percenkénti értéket is. Egyesek erdészházak, turistaházak, kisebb üdülők vízellátására is alkalmasak (Hármaskút, Csurgó, Bánkút, Sebesvíz stb.).

A mészkőből álló területeken a csapadék kb. 20-40 százaléka szivárog be a mészkő hasadékaiba és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A legjelentősebbek a mészkőből fakadó karsztforrások, melyek akár több 10 négyzetkilométeres vízgyűjtőről nyerik vizüket és vízhozamuk percenként a több tízezer literes értéket is elérheti.

A karsztforrások zöme a hegységperemen fakad, de a hegységet kettéosztó Szinva- és Garadna-völgyben is jelentős források találhatók. Ezek vízhozama a több ezer litert is eléri percenként. A legnagyobbak Miskolc-Tapolcán és Egerben találhatók. (Ezekre különféle létesítmények épültek, így eredeti formájukban már nem láthatók, így a ládasorozatban nem is szerepelnek.) A források vizének hőmérséklete általában a fakadási szinttel fordítottan arányos, a leghidegebbek (6-7 °C) a fennsíki régióban, a legmelegebbek a hegységperemi erózióbázison fakadnak (Eger, Miskolc-Tapolca, Diósgyőr, Sály, Kács, Mónosbél). Az itteni források hőmérsékletének alakításában már a mélybe zökkent, fiatal üledékekkel fedett mélykarsztból feláramló meleg karsztvizek is szerepet játszanak. A meleg vizek a hideg víznél lényegesen több időt töltenek a felszín alatt áramolva, ezt radiokarbon izotóp kormeghatározások egyértelműen igazolták.
Ezek szerint például az egri források vize 7300 évvel ezelőtt hullott le csapadék formájában a Bükk felszínére és szivárgott be a kőzet résrendszerébe.

A források között különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben. Hasonló működésű, kevéssé látványos időszakos források a Hór-völgyben több helyen is előfordulnak, ugyancsak közismert a Lillafüreden fakadó Soltészkerti-forrás, mely a Létrás-tető és István-lápa térségének vizeit hozza felszínre.

A hegység forrásai egyenetlenül oszlanak el: a fennsíkon kevés a forrás (Bán-kút, Csipkés-kút), a Központi-Bükk oldalában, illetve az Északi- és Déli-Bükkben feltörő karsztforrások viszont általában bővizűek, bár vízhozamuk - a csapadéktól függően - erősen ingadozó. A Déli-Bükk határát képező törésvonal mentén meleg vizű források fakadnak (Eger, Miskolctapolca).

Források:
bnpi.hu
Ásvány és kőzettan EKF ttk
Szent Hubertus kultusza
Állapot: kereshető

KRW értékelés (56 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.52 web: 4.68 átlag: 4.55

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Frankie Family 2020.11.28 12:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

CsKaroly 2020.11.18 10:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Csabiq 2020.10.02 12:24 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! A láda a helyén és teljesen rendben van. A túristajelzés kicsit hiányos de egyértelmű az út, így nem okoz gondot. A környezet vadregényes mint a Bükk úgy általában. Ez benne a lenyűgöző. Gyalog az Omya, les-rét felől. A forrásból nagyon szépen jött a víz és jó ízű. Mondjuk volt is eső az elmúlt 3 napban. Megérdemelne egy szép márványtáblát a nevével a forrás. A Mecsekben a legkisebb forrásnak is feltüntetik a nevét. A rejtőfa elképesztően szép. [Geoládák v3.6.0]

kópé1993 2020.09.20 14:40 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Dani + Heni 2020.09.19 14:35 - Nem találtam meg
Sajnos a feleségemmel nem találtuk meg a ládát, pedig kerestük mind a ketten :-( A forrás mellett is elmentünk először, mert nem hallottuk csorogni és nem volt jelölve a fákon, plusz a helyszín nincs jó állapotban hogy könnyebbé tegye a láthatóságát. Mindenfelé kidőlt fák, hordalékos talaj és fa odvak, a sűrű lombkoronák sem segítették a GPS irány mutatását. A forrás épp hogy csak csordogált, a szúnyogok és a repülő jószágok tényleg nem könnyítik meg az ember dolgát :-)
(Vannak képeim bizonyításképpen a helyszínről, de nem tudom feltölteni a Geoládák appból.) [Geoládák v3.6.0]

DonPepe 2020.09.13 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.28
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk!
Üdv Réka és Pepe

Pecsétünk! 
Kiaribua 2020.07.29 16:10 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért.

Judit és Béla 2020.06.23 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.39
Megtaláltuk.

wivien31 2020.06.22 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 1.5 rejtés: 1 web: 1 átlag: 1.17 súly: 1.95
Megtaláltam.

mszabynah 2020.06.22 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 2.18
Megtaláltuk, az út kicsit saras és sok a bogár. A rejtes nagyon ötletes szép hely, köszönjük. [Geoládák v3.4.1]

carmin 2020.06.19 10:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

DSC03811DSC03815
DSC03816DSC03818
Strombus 2020.06.12 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.55
Az én indíttatásomra a Les-rétről, a GCBVLR-2-től tekertünk át ide. A hajnali eső által feláztatott erdei úton ez egyáltalán nem volt jó ötlet. A holnapi GCTOUR tiszteletére megmosott kerékpárom varacskos disznóvá változott, Péter60 pedig kissé mérgessé. Végül eljutottunk a mohos, névtábla nélküli forrásig és a jó állapotban lévő ládát is hamar megtaláltuk.
Köszönöm a rejtést.

A jelszó hibásan van írva. Vagyis jelszónak jó, csak a szóban cserélődőtt fel két betű.

Péter60 2020.06.12 12:20 - Megtaláltam
ok

gyetger 2020.06.03 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi! :)
[g:hu+ 2.2.4 teszt]

Zsozsoboy 2020.06.02 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 2.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.77
Elsétáltunk a faluból.

Paul 2020.05.30 18:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

james 2020.05.30 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
James
[g:hu+ 2.0.30]

zoli96 2020.04.25 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

ha8je 2020.04.25 20:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kurtis78 2020.04.25 12:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.04
Könnyű sétával elérhető. A forrás még éppen csordogál. Köszi a rejtést!

effell71 2020.04.18 23:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

erdei.laszlo 2020.04.03 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

aknitram 2020.03.29 11:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

kingajani 2020.03.29 11:17 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

Zsuzsi és Ricsi 2020.03.28 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (156 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.