geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4119. Füredi Alternatív Kilátások és Kövek (GCFAKK)
21 (1-20) > >>

Városi címer

Városi címer

Régi temetői sírkő

Régi temetői sírkő

Temetőfal zárt kapuval

Temetőfal zárt kapuval

Emléktábla az elhurcoltakért

Emléktábla az elhurcoltakért

Zsidó sírok

Zsidó sírok

Panoráma a siskei magaslatról

Panoráma a siskei magaslatról

széles horizont

széles horizont

Tihanyi-félsziget

Tihanyi-félsziget

Rádiótorony

Rádiótorony

Jókai kilátó a Tamás-hegyen

Jókai kilátó a Tamás-hegyen

Buszmegálló...

Buszmegálló...

kilátással

kilátással

György-hegyi látvány

György-hegyi látvány

Száka-hegyi birtokok

Száka-hegyi birtokok

Horizont II.

Horizont II.

Egykori kőbánya

Egykori kőbánya

Mészkő Formáció táblával

Mészkő Formáció táblával

Hajlik, nem törik

Hajlik, nem törik

Mészkő&Márga combo

Mészkő&Márga combo

Füred Witch Project

Füred Witch Project
21 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 57,740'
Hosszúság E 17° 51,625'
Magasság: 216 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.01.28 17:01
Megjelenés időpontja: 2016.01.28 19:42
Utolsó lényeges változás: 2020.11.22 11:18
Utolsó változás: 2020.11.22 11:36
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: petheovacka
Felhasználó: petheovacka
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 279 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.0 megtalálás hetente


WAP
2 pontos multiláda (1V+1H)

1. pont: virtuális, fémlapon jelszórészlet egy fatuskón.
2. pont: hagyományos, 15x11x6 cm-es láda egy madár kedvenc helyen, benne az utolsó jelszórésszel.

A rejtésről, kérlek, NE tölts fel fényképet! Mindent rejts vissza úgy, ahogy találtad! Kösszi.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Leírás:
Ezzel a ládával Balatonfüredre a Siske-völgy fölötti Papsoka dombra invitállak benneteket, ahonnan sokak által nem ismert, mégis remek kilátás nyílik Füred keleti / nyugati részére egyaránt. A túra végén némi tudást is gyömöszölnék a fejetekbe egy elfeledett, mégis érdekes geológiai bemutatóhely képében, amely egy rekultivált kőbányában kapott helyet.

Megközelítés:
Autóval: az ajánlott parkolót itt találjátok  N 46° 57,649' E 17° 51,584' 200 m [GCFAKK+parkoló1]innen kb. 5 perces sétával elérhető az 1. pont

Láda:
1. pont: virtuális, fémlapon jelszórészlet egy fatuskón.
 N 46° 57,740' E 17° 51,625' 212 m [GCFAKK-1]
2. pont: a hagyományos, 15 x 11 x 6 cm-es láda egy fán, úttól 6-7 méterre, erdősávban, benne az utolsó jelszórésszel.
 N 46° 57,534' E 17° 50,870' 214 m [GCFAKK-2]

Ajánlott útvonal:
Az ajánlott parkolótól menj felfelé az aszfaltos úton. Kicsit beljebb, az útról látható a régi református temető elhanyagolt sírkövei  N 46° 57,661' E 17° 51,609' 123 m [GCFAKK+sírkő]. A Régitemető utcán (mily találó) felfelé haladva jobbra magas kőkerítés határolja a füredi zsidó temetőt  N 46° 57,695' E 17° 51,592' 123 m [GCFAKK+Temető]. A kőkerítés után itt fordulj rá az erdei ösvényre, jobbra N 46° 57,717' E 17° 51,575' 123 m [GCFAKK+ösvény] A nagy fekete vaskapu általában mindig zárva, de az ösvényről be lehet menni a leomlott kőfalon keresztül, érdemes körülnézni.

Az 1. pont megszerzése után megcsodálhatod Füred keleti és középső részének panorámáját, olyan kultikus épületekkel, mint a katolikus Vörös templom (GCBVTE), a református Fehér templom, a part menti Hotel Füred és Marina szállodák. Ha jó a szemed, akkor felfedezheted a szemközti Tamás-hegyen a Jókai kilátót is. A tihanyi félsziget látványa alap, de szép tiszta időben egészen Siófokig is el lehet látni.

Ezután sétálj el ide  N 46° 57,594' E 17° 51,573' 185 m [GCFAKK+pano], ahol (kis túlzással) a Füred legszebb panorámájú buszmegállóját találod. Innen megint más szemszögből tárul eléd a csodás balatoni táj.

A megálló mellett indulj befelé a városba és az első kereszteződésnél fordulj jobbra a Szőlősi utcába :  N 46° 57,580' E 17° 51,729' 191 m [GCFAKK+elag1].

Itt is remek látvány fogad: láthatod Füred nyugati, főként szőlőművelt, hétvégi házas részét és az elmaradhatatlan tihanyi domborulatokat.

Innen már egyenesen a végládához juthatsz. Útközben még láthatsz egy szépet innen is:  N 46° 57,486' E 17° 51,006' 202 m [GCFAKK+pano2] A végláda egy kevesek által ismert geológiai bemutatóhelyen található, ahol az ismertető táblák segítségével megtudhatjuk, hogy alakult ki a jellegzetes Füredi Mészkő  N 46° 57,603' E 17° 50,784' 210 m [GCFAKK+kofejto].

Balatonfüred
Balatonfüred a Balaton északi partján, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú kisváros, ősi, már a római korban is lakott település. A Balaton "fővárosa", a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. 1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től a szőlő és a bor nemzetközi városa. Jelentős vitorláskikötő.

Zsidó temető
A Papsoka fölötti zsidó temető sírjelein legkorábbiként azonosított évszám, 1810 azt tanúsítja,hogy Füreden a hitközség lélekszámának növekedése már ekkor szükségessé tette temető létesítését. A református egyház megszűkült templomát - ma: Fekete Lovag étterem (volt) - 1855-ben vásárolták meg zsinagóga céljára; a hitközség akkorra elég nagy és elég tehetős volt a vásárláshoz. A Balaton-felvidéki zsidó anyakönyvekben 1863-tól folyamatosan megtalálható a legismertebb családok, az Altstädter, Hirschfeld, Neumann, Löbl, Oblatt, Weiss családok neve.
A 20. században a népszámlálások a zsidó vallású füredieket 120 - 140 fő között jegyzik. 1944. május 16-án 153-an indultak a füredi vasútállomásról a tapolcai gettó, majd az auschwitzi haláltábor felé. A nagy utazás végére tizenöten maradtak életben közülük. R.I.P.

Száka-hegyi kőbánya - Geológiai bemutatóhely
A környék kedvelt és jellegzetes építőköve, a tűzkőlencsés, világosszürke füredi mészkő egy része ebből a bányából került ki. A bányászat befejeztével visszamaradt sérült hegyoldal újrahasznosítást is magába foglaló rendbehozatala 1999-ben kezdődött meg.

A felhagyott kőbánya mélyedése alkalmas "környezetbarát" építési törmelék befogadására, ezért törmelék és talajlerakóként szolgál mindaddig, amíg a feltöltés az engedélyezett feltöltési szintet el nem éri. Ezután a területen tájba illően helyreállítják a növényi fedettséget.

A bányafal északi része geológiai alapszelvény, amely a sétányon közelíthető meg és mind a szakemberek, mind más érdeklődők számára nyitva áll.

A Füredi Mészkő
érzékenyen reagált a hegységképző (tektonikai) erők működésére és benne jól látható ennek eredménye. A jól rétegzett mészkő padjai a márga rétegek mentén könnyen elmozdulnak, ezért a tektonikai erők hatására a mészkőrétegek könnyen meghajlanak.

A bányában tektonikai méréseket végeztek, s megállapították, hogy a tektonikai formaelemek az óalpi szerkezetalakulással valamint a pannon medence kialakulásával keletkeztek. A triász középső szakaszában, a kőzetlemezek elmozdulása következtében, a térségben kialakult sekélytengeri hátság törések mentén feldarabolódott. Egyes részei elsüllyedtek, területükön mélyebb medencék alakultak ki.

A kétféle terület közti különbség a későbbiekben is megmaradt a Füredi Mészkő Formáció például a Száka-hegy térségében, az egykori medence fölött lényegesen vastagabb: 70-80 méter, mint más területeken, ahol 20-30 m a rétegcsoport vastagsága.

FÜREDI MÉSZKŐ FORMÁCIÓ
Balatonfüred Ismert, védett földtani természeti értéke; a kb. 230 millió éves Füredi Mészkő Formáció. A formáció felső, kitűnően rétegzett márga betelepülésekkel tagolt szakaszát láthatjuk a falon, amely földtani alapszelvényként' szolgál. Mint a formáció tulajdonságait legjobban magán viselő földtani szelvény, megőrzése és hozzáférhetősége fontos a Balaton-felvidék földtani kutatása számára.

HOGYAN KELETKEZETT A MÉSZKŐ?
A triász geológiai időszak középső szakaszának vége felé (ladin emelet) lezajlott heves vulkánkitörések tufa anyaga hatalmas területeken került a tengerbe, s keveredett a tengeri üledékekkel. Ez a képződmény a Füredi Mészkő feküje, felszíne mintegy 70 m mélységben helyezkedik el a talpunk alatt. A vulkanizmus csillapultával kezdődött a vastagpados mészkő képződése. A leülepedett finomszemű mészanyaghoz már csak kovavázú élőlények (elsősorban radioláriák) anyaga keveredett, amely feloldódva az üledékben vándorolt, végül sötétbarna és vörösesszürke tűzkő (régebbi kifejezéssel szarukő) gumókban, lencsékben koncentrálódva vált ki újra. A Füredi Mészkő rétegfelszínei nagyrészt a kemény gumók miatt egyenetlenül hullámosak.

Forrás
Balatonfüredi Napló
Bfüred honlapja :)
Mészkő szakszöveg: Knauerné Gellai Mária

Köszönet acsocsonak az ötletért, a technikai támogatásért és az idegrendszerem épen tartásáért.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (114 db): környezet: 4.60 rejtés: 4.85 web: 4.79 átlag: 4.75

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


keseru 2021.04.04 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Regi, Zsuzsi, Kristóf, Kornél [Geoládák v3.9.6]

emmerwald 2021.03.28 10:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.23
Klassz rejtések, köszönöm az invitálást!

IMG_20210328_103736IMG_20210328_104805
eFeS 2021.03.27 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.75
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

MZ/XX 2021.03.06 16:38 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

kellerla 2021.02.28 15:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

RezsoBacsi 2021.02.28 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Jó kilátás Füredre [Geoládák v3.9.6]

csattila87 2021.02.21 17:18 - Megtaláltam
Köszi

roko1821 2021.02.21 17:04 - Megtaláltam
Köszi

lookie 2021.02.21 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.29
Szellemes rejtést, gratulálunk! Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Évi Réka, Rajmi, Lookie ❤️ [Geoládák v3.9.6]

Robogo 2021.02.13 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

kitkat0123 2021.02.13 15:22 - Megtaláltam

Robogoval, tablettával és fa-petivel közös találat. DEOCeocaching után úgy tűnik mindannyiunknak maradtak itt a környéken megtalálatlan ládák. Ezeket most gyűjtögettük a tél leghidegebb napján.

Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.


fa-peti 2021.02.13 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Kisbubi 2021.02.08 17:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

paidlp 2021.02.08 17:25 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.5]

akarair 2021.02.02 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

csehipest 2021.01.04 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Aniko & Gyuri 2020.12.30 14:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

bazskas 2020.12.13 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

tgb 2020.12.03 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

petheovacka 2020.11.20 23:59 - Egyéb
A kritikai észrevételek miatt a végládát áthelyeztem egy könnyebben megközelíthető helyre. "Nézzétek és Lássátok!" - szólá a Gazda. :)

medic 
taheja 2020.11.08 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget.

nano 2020.10.26 10:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.43
mindket rejtes otletes es jol van megvalositva, koszi [Geoládák v3.7.6]

Plavi 2020.10.24 14:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.64
Ötletes rejtések, szép kilátás, jó helyek a túrázáshoz. Nagyon élveztük a helyek és a környékeik felfedezését.

Emerich63 2020.10.11 10:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.2]
Első ponton szép kilátás. Második pont "tudjuk milyen", de azért a feltárt kőfal látványa próbál feledtetni.
Viszont mindkét rejtésben látszik a befektetett munka, ezért külön dicséret.
Tetszett a második pont felé haladva, "a világ vége közelében", az út szélén felállított - bár ezúttal nem működő - szörpöket, lekvárokat kínáló stand... :-)
Mekkora forgalma lehet ennek ezen a helyen???.....

20201011_09570020201011_101545
20201011_10155020201011_102243
20201011_10241220201011_102510
gst76 2020.10.02 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.01
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]
A XIV UltraBalaton teljesítése előtt 1 nappal, egy kis bemelegítő tekerés Füreden, és környékén.
Az első pont tetszett, szép volt a kilátás.
De a második... arról inkább nem mondok semmit. :(


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (286 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]