geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4119. Füredi Alternatív Kilátások és Kövek (GCFAKK)
21 (1-20) > >>

Városi címer

Városi címer

Régi temetői sírkő

Régi temetői sírkő

Temetőfal zárt kapuval

Temetőfal zárt kapuval

Emléktábla az elhurcoltakért

Emléktábla az elhurcoltakért

Zsidó sírok

Zsidó sírok

Panoráma a siskei magaslatról

Panoráma a siskei magaslatról

széles horizont

széles horizont

Tihanyi-félsziget

Tihanyi-félsziget

Rádiótorony

Rádiótorony

Jókai kilátó a Tamás-hegyen

Jókai kilátó a Tamás-hegyen

Buszmegálló...

Buszmegálló...

kilátással

kilátással

György-hegyi látvány

György-hegyi látvány

Száka-hegyi birtokok

Száka-hegyi birtokok

Horizont II.

Horizont II.

Egykori kőbánya

Egykori kőbánya

Mészkő Formáció táblával

Mészkő Formáció táblával

Hajlik, nem törik

Hajlik, nem törik

Mészkő&Márga combo

Mészkő&Márga combo

Füred Witch Project

Füred Witch Project
21 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 57,597'
Hosszúság E 17° 50,725'
Magasság: 216 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.01.28 17:01
Megjelenés időpontja: 2016.01.28 19:42
Utolsó lényeges változás: 2016.01.31 16:13
Utolsó változás: 2017.12.09 23:00
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: petheovacka
Felhasználó: petheovacka
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 255 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


WAP
2 pontos multiláda (1V+1H)

1. pont: virtuális, fémlapon jelszórészlet egy fatuskón.
2. pont: hagyományos, 15x11x6 cm-es láda egy madár kedvenc helyen, benne az utolsó jelszórésszel.

Különdíj (volt) az Első Megtalálónak!

A rejtésről, kérlek, NE tölts fel fényképet! Mindent rejts vissza úgy, ahogy találtad! Kösszi.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Leírás:
Ezzel a ládával Balatonfüredre a Siske-völgy fölötti Papsoka dombra invitállak benneteket, ahonnan sokak által nem ismert, mégis remek kilátás nyílik Füred keleti / nyugati részére egyaránt. A túra végén némi tudást is gyömöszölnék a fejetekbe egy elfeledett, mégis érdekes geológiai bemutatóhely képében, amely egy rekultivált kőbányában kapott helyet.

Megközelítés:
Autóval: az ajánlott parkolót itt találjátok  N 46° 57,649' E 17° 51,584' 200 m [GCFAKK+parkoló1]innen kb. 5 perces sétával elérhető az 1. pont

Láda:
1. pont: virtuális, fémlapon jelszórészlet egy fatuskón.
 N 46° 57,740' E 17° 51,625' 212 m [GCFAKK-1]
2. pont: a hagyományos, 15 x 11 x 6 cm-es láda egy madárkedvenc helyen, benne az utolsó jelszórésszel.
 N 46° 57,597' E 17° 50,725' 216 m [GCFAKK-2]

Ajánlott útvonal:
Az ajánlott parkolótól menj felfelé az aszfaltos úton. Kicsit beljebb, az útról látható a régi református temető elhanyagolt sírkövei  N 46° 57,661' E 17° 51,609' 123 m [GCFAKK+sírkő]. A Régitemető utcán (mily találó) felfelé haladva jobbra magas kőkerítés határolja a füredi zsidó temetőt  N 46° 57,695' E 17° 51,592' 123 m [GCFAKK+Temető]. A kőkerítés után itt fordulj rá az erdei ösvényre, jobbra N 46° 57,717' E 17° 51,575' 123 m [GCFAKK+ösvény] A nagy fekete vaskapu általában mindig zárva, de az ösvényről be lehet menni a leomlott kőfalon keresztül, érdemes körülnézni.

Az 1. pont megszerzése után megcsodálhatod Füred keleti és középső részének panorámáját, olyan kultikus épületekkel, mint a katolikus Vörös templom (GCBVTE), a református Fehér templom, a part menti Hotel Füred és Marina szállodák. Ha jó a szemed, akkor felfedezheted a szemközti Tamás-hegyen a Jókai kilátót is. A tihanyi félsziget látványa alap, de szép tiszta időben egészen Siófokig is el lehet látni.

Ezután sétálj el ide  N 46° 57,594' E 17° 51,573' 185 m [GCFAKK+pano], ahol (kis túlzással) a világ legszebb buszmegállóját találod. Innen megint más szemszögből tárul eléd a csodás balatoni táj.

A megálló mögött, itt  N 46° 57,604' E 17° 51,560' 185 m [GCFAKK+út] indulj el, majd a kereszteződésben  N 46° 57,650' E 17° 51,475' 191 m [GCFAKK+elag1] fordulj balra a Száka utcára. Menj le a György-Hegyi utca / Szőlősi utca kereszteződésig  N 46° 57,473' E 17° 51,534' 163 m [GCFAKK+elag2]

Itt is remek látvány fogad: láthatod Füred nyugati, főként szőlőművelt, hétvégi házas részét és az elmaradhatatlan tihanyi domborulatokat.

Innen már egyenesen a végládához juthatsz. Útközben még láthatsz egy szépet innen is:  N 46° 57,486' E 17° 51,006' 202 m [GCFAKK+pano2] A végláda egy kevesek által ismert geológiai bemutatóhelyen található, ahol az ismertető táblák segítségével megtudhatjuk, hogy alakult ki a jellegzetes Füredi Mészkő.

Balatonfüred
Balatonfüred a Balaton északi partján, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú kisváros, ősi, már a római korban is lakott település. A Balaton "fővárosa", a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. 1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től a szőlő és a bor nemzetközi városa. Jelentős vitorláskikötő.

Zsidó temető
A Papsoka fölötti zsidó temető sírjelein legkorábbiként azonosított évszám, 1810 azt tanúsítja,hogy Füreden a hitközség lélekszámának növekedése már ekkor szükségessé tette temető létesítését. A református egyház megszűkült templomát - ma: Fekete Lovag étterem (volt) - 1855-ben vásárolták meg zsinagóga céljára; a hitközség akkorra elég nagy és elég tehetős volt a vásárláshoz. A Balaton-felvidéki zsidó anyakönyvekben 1863-tól folyamatosan megtalálható a legismertebb családok, az Altstädter, Hirschfeld, Neumann, Löbl, Oblatt, Weiss családok neve.
A 20. században a népszámlálások a zsidó vallású füredieket 120 - 140 fő között jegyzik. 1944. május 16-án 153-an indultak a füredi vasútállomásról a tapolcai gettó, majd az auschwitzi haláltábor felé. A nagy utazás végére tizenöten maradtak életben közülük. R.I.P.

Száka-hegyi kőbánya - Geológiai bemutatóhely
A környék kedvelt és jellegzetes építőköve, a tűzkőlencsés, világosszürke füredi mészkő egy része ebből a bányából került ki. A bányászat befejeztével visszamaradt sérült hegyoldal újrahasznosítást is magába foglaló rendbehozatala 1999-ben kezdődött meg.

A felhagyott kőbánya mélyedése alkalmas "környezetbarát" építési törmelék befogadására, ezért törmelék és talajlerakóként szolgál mindaddig, amíg a feltöltés az engedélyezett feltöltési szintet el nem éri. Ezután a területen tájba illően helyreállítják a növényi fedettséget.

A bányafal északi része geológiai alapszelvény, amely a sétányon közelíthető meg és mind a szakemberek, mind más érdeklődők számára nyitva áll.

A Füredi Mészkő
érzékenyen reagált a hegységképző (tektonikai) erők működésére és benne jól látható ennek eredménye. A jól rétegzett mészkő padjai a márga rétegek mentén könnyen elmozdulnak, ezért a tektonikai erők hatására a mészkőrétegek könnyen meghajlanak.

A bányában tektonikai méréseket végeztek, s megállapították, hogy a tektonikai formaelemek az óalpi szerkezetalakulással valamint a pannon medence kialakulásával keletkeztek. A triász középső szakaszában, a kőzetlemezek elmozdulása következtében, a térségben kialakult sekélytengeri hátság törések mentén feldarabolódott. Egyes részei elsüllyedtek, területükön mélyebb medencék alakultak ki.

A kétféle terület közti különbség a későbbiekben is megmaradt a Füredi Mészkő Formáció például a Száka-hegy térségében, az egykori medence fölött lényegesen vastagabb: 70-80 méter, mint más területeken, ahol 20-30 m a rétegcsoport vastagsága.

FÜREDI MÉSZKŐ FORMÁCIÓ
Balatonfüred Ismert, védett földtani természeti értéke; a kb. 230 millió éves Füredi Mészkő Formáció. A formáció felső, kitűnően rétegzett márga betelepülésekkel tagolt szakaszát láthatjuk a falon, amely földtani alapszelvényként' szolgál. Mint a formáció tulajdonságait legjobban magán viselő földtani szelvény, megőrzése és hozzáférhetősége fontos a Balaton-felvidék földtani kutatása számára.

HOGYAN KELETKEZETT A MÉSZKŐ?
A triász geológiai időszak középső szakaszának vége felé (ladin emelet) lezajlott heves vulkánkitörések tufa anyaga hatalmas területeken került a tengerbe, s keveredett a tengeri üledékekkel. Ez a képződmény a Füredi Mészkő feküje, felszíne mintegy 70 m mélységben helyezkedik el a talpunk alatt. A vulkanizmus csillapultával kezdődött a vastagpados mészkő képződése. A leülepedett finomszemű mészanyaghoz már csak kovavázú élőlények (elsősorban radioláriák) anyaga keveredett, amely feloldódva az üledékben vándorolt, végül sötétbarna és vörösesszürke tűzkő (régebbi kifejezéssel szarukő) gumókban, lencsékben koncentrálódva vált ki újra. A Füredi Mészkő rétegfelszínei nagyrészt a kemény gumók miatt egyenetlenül hullámosak.

Forrás
Balatonfüredi Napló
Bfüred honlapja :)
Mészkő szakszöveg: Knauerné Gellai Mária

Köszönet acsocsonak az ötletért, a technikai támogatásért és az idegrendszerem épen tartásáért.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (108 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.85 web: 4.80 átlag: 4.75

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Csuek 2020.09.11 10:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.10
Az első rejtés különösen tetszett.

vakond87 2020.09.10 08:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

IMG_20200910_072125IMG_20200910_073716
izsolt 2020.09.09 16:00 - Megtaláltam
Nagyvázsony-Füred gyalogtúra a piroson
klassz hely jó kilátással

RékaésAdrián 2020.08.29 12:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Ná_Ni_Mi_Mí_Ád 2020.08.29 12:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

adamxiv 2020.08.29 12:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

uvegeskornelia 2020.08.16 17:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

henger1 2020.08.16 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

RoriZo 2020.08.06 10:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

DSS és Szandra 2020.07.18 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Megtaláltuk, köszi az ötletes rejtést. :)

jager250372 2020.07.17 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Ötletes rejtések, az ilyeneket kedveljük! Köszönjük!

MoGeMaP 2020.07.12 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

kovigaga 2020.07.07 19:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Kaputyin 2020.07.06 15:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]
Nagyszerű időben, strandolás előtti találat! A kilátásban nem csalódtam, és a felhagyott bánya is tetszett, nemkülönben a rejtés!

107515297_2798071633631675_288235940141998940_n108001173_3220532411319238_3674296880026248315_n
107790377_409028526668690_7202707377260004024_n107633535_391031231869753_7169325795508834138_n
107823855_2580303715563705_8765871780554961544_n 
ellfelek 2020.07.02 11:11 - Megtaláltam
Az első pontot még tegnap megszereztük ahol a nagyszerű kilátás volt... Ma mivel, megint strandolni szerettünk volna, mert hát ilyenek vagyunk :) tényleg csak a Füredi megmaradt két ládát akartuk begyűjteni... Tehát ma elsétáltunk a felhagyott bányához... Érdekes volt látni, hogy ez mennyire nem egy látogatott hely, pedig a táblák és a hely rendben volt...
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.7]

IMG_20200701_124741IMG_20200701_124748
IMG_20200702_105936IMG_20200702_110217
ludvig 2020.06.22 15:36 - Megtaláltam
Aki Füreden egy meghitt romantikus réten szeretne napozgatni nézelődni, az első pont neki lett kitalálva.Tuti senki sem fogja háborgatni, mégis a fél Balaton előtte hever. Az első ponthoz annyit tennék hozzá hogy tuskócska....

IMG_5445IMG_5446
IMG_5447IMG_5448
IMG_5450IMG_5452
Manna&Peti 2020.06.22 13:55 - Megtaláltam
Köszönjük.

bigmick 2020.06.08 11:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.2.5 teszt]

GCFAKK_20200608_110029GCFAKK_20200608_115014
Andy38 2020.05.30 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
Füredi sétánk 3.állomása,érdekes helyek :)

letya2 2020.04.28 18:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

S13 2020.04.28 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Gyugyu95 2020.04.26 16:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést, nagyon ötletes! :) [Geoládák v3.3.2]

griffs 2020.02.22 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
VÉGRE !! :)
Lassan már évek óta szemezgettem a bringás cimbi ládájával. Balatonszőlősről az utóbbi 1 évben is száguldottam le párszor bringával, de olyankor ugye nem szívesen satuzik be az ember és vág neki egy újabb, zaccos, zsákutca emelkedőnek.
Ma viszont elsőrangú időben (10 fok, többé-kevésbé napsütés és szélcsend), bár némi macskajajjal küzdve, végre sikerült rávennem az asszonyt egy kis gyalogtúrára. Csaknem 7 km. ki is kerekedett belőle, hiszen átvágtunk még, a légvonalban 600 m., malom-völgybe is. Szóval szuper kis délutáni túra lett belőle, a rejtések meg hát remekek (mondjuk ezt el is vártam a Rejtőtől) ! Példa értékű multi, KÖSZI !!

antonia03 2020.02.15 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

viad 2020.02.15 09:50 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (261 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.