geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4119. Füredi Alternatív Kilátások és Kövek (GCFAKK)
21 (1-20) > >>
Városi címer
Városi címer
Régi temetői sírkő
Régi temetői sírkő
Temetőfal zárt kapuval
Temetőfal zárt kapuval
Emléktábla az elhurcoltakért
Emléktábla az elhurcoltakért
Zsidó sírok
Zsidó sírok
Panoráma a siskei magaslatról
Panoráma a siskei magaslatról
széles horizont
széles horizont
Tihanyi-félsziget
Tihanyi-félsziget
Rádiótorony
Rádiótorony
Jókai kilátó a Tamás-hegyen
Jókai kilátó a Tamás-hegyen
Buszmegálló...
Buszmegálló...
kilátással
kilátással
György-hegyi látvány
György-hegyi látvány
Száka-hegyi birtokok
Száka-hegyi birtokok
Horizont II.
Horizont II.
Egykori kőbánya
Egykori kőbánya
Mészkő Formáció táblával
Mészkő Formáció táblával
Hajlik, nem törik
Hajlik, nem törik
Mészkő&Márga combo
Mészkő&Márga combo
Füred Witch Project
Füred Witch Project

21 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 57,597'
Hosszúság E 17° 50,725'
Magasság: 216 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.01.28 17:01
Megjelenés időpontja: 2016.01.28 19:42
Utolsó lényeges változás: 2016.01.31 16:13
Utolsó változás: 2017.12.09 23:00
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: petheovacka
Felhasználó: petheovacka
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 231 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.1 megtalálás hetente


WAP
2 pontos multiláda (1V+1H)

1. pont: virtuális, fémlapon jelszórészlet egy fatuskón.
2. pont: hagyományos, 15x11x6 cm-es láda egy madár kedvenc helyen, benne az utolsó jelszórésszel.

Különdíj (volt) az Első Megtalálónak!

A rejtésről, kérlek, NE tölts fel fényképet! Mindent rejts vissza úgy, ahogy találtad! Kösszi.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Leírás:
Ezzel a ládával Balatonfüredre a Siske-völgy fölötti Papsoka dombra invitállak benneteket, ahonnan sokak által nem ismert, mégis remek kilátás nyílik Füred keleti / nyugati részére egyaránt. A túra végén némi tudást is gyömöszölnék a fejetekbe egy elfeledett, mégis érdekes geológiai bemutatóhely képében, amely egy rekultivált kőbányában kapott helyet.

Megközelítés:
Autóval: az ajánlott parkolót itt találjátok  N 46° 57,649' E 17° 51,584' 200 m [GCFAKK+parkoló1]innen kb. 5 perces sétával elérhető az 1. pont

Láda:
1. pont: virtuális, fémlapon jelszórészlet egy fatuskón.
 N 46° 57,740' E 17° 51,625' 212 m [GCFAKK-1]
2. pont: a hagyományos, 15 x 11 x 6 cm-es láda egy madárkedvenc helyen, benne az utolsó jelszórésszel.
 N 46° 57,597' E 17° 50,725' 216 m [GCFAKK-2]

Ajánlott útvonal:
Az ajánlott parkolótól menj felfelé az aszfaltos úton. Kicsit beljebb, az útról látható a régi református temető elhanyagolt sírkövei  N 46° 57,661' E 17° 51,609' 123 m [GCFAKK+sírkő]. A Régitemető utcán (mily találó) felfelé haladva jobbra magas kőkerítés határolja a füredi zsidó temetőt  N 46° 57,695' E 17° 51,592' 123 m [GCFAKK+Temető]. A kőkerítés után itt fordulj rá az erdei ösvényre, jobbra N 46° 57,717' E 17° 51,575' 123 m [GCFAKK+ösvény] A nagy fekete vaskapu általában mindig zárva, de az ösvényről be lehet menni a leomlott kőfalon keresztül, érdemes körülnézni.

Az 1. pont megszerzése után megcsodálhatod Füred keleti és középső részének panorámáját, olyan kultikus épületekkel, mint a katolikus Vörös templom (GCBVTE), a református Fehér templom, a part menti Hotel Füred és Marina szállodák. Ha jó a szemed, akkor felfedezheted a szemközti Tamás-hegyen a Jókai kilátót is. A tihanyi félsziget látványa alap, de szép tiszta időben egészen Siófokig is el lehet látni.

Ezután sétálj el ide  N 46° 57,594' E 17° 51,573' 185 m [GCFAKK+pano], ahol (kis túlzással) a világ legszebb buszmegállóját találod. Innen megint más szemszögből tárul eléd a csodás balatoni táj.

A megálló mögött, itt  N 46° 57,604' E 17° 51,560' 185 m [GCFAKK+út] indulj el, majd a kereszteződésben  N 46° 57,650' E 17° 51,475' 191 m [GCFAKK+elag1] fordulj balra a Száka utcára. Menj le a György-Hegyi utca / Szőlősi utca kereszteződésig  N 46° 57,473' E 17° 51,534' 163 m [GCFAKK+elag2]

Itt is remek látvány fogad: láthatod Füred nyugati, főként szőlőművelt, hétvégi házas részét és az elmaradhatatlan tihanyi domborulatokat.

Innen már egyenesen a végládához juthatsz. Útközben még láthatsz egy szépet innen is:  N 46° 57,486' E 17° 51,006' 202 m [GCFAKK+pano2] A végláda egy kevesek által ismert geológiai bemutatóhelyen található, ahol az ismertető táblák segítségével megtudhatjuk, hogy alakult ki a jellegzetes Füredi Mészkő.

Balatonfüred
Balatonfüred a Balaton északi partján, lankás dombok által körülölelt 13.500 lakosú kisváros, ősi, már a római korban is lakott település. A Balaton "fővárosa", a Balaton-part legrégebbi üdülőhelye. Ismertségét a Balaton közelsége mellett elsősorban szénsavas forrásainak és mediterrán jellegű klímájának köszönheti. 1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től a szőlő és a bor nemzetközi városa. Jelentős vitorláskikötő.

Zsidó temető
A Papsoka fölötti zsidó temető sírjelein legkorábbiként azonosított évszám, 1810 azt tanúsítja,hogy Füreden a hitközség lélekszámának növekedése már ekkor szükségessé tette temető létesítését. A református egyház megszűkült templomát - ma: Fekete Lovag étterem (volt) - 1855-ben vásárolták meg zsinagóga céljára; a hitközség akkorra elég nagy és elég tehetős volt a vásárláshoz. A Balaton-felvidéki zsidó anyakönyvekben 1863-tól folyamatosan megtalálható a legismertebb családok, az Altstädter, Hirschfeld, Neumann, Löbl, Oblatt, Weiss családok neve.
A 20. században a népszámlálások a zsidó vallású füredieket 120 - 140 fő között jegyzik. 1944. május 16-án 153-an indultak a füredi vasútállomásról a tapolcai gettó, majd az auschwitzi haláltábor felé. A nagy utazás végére tizenöten maradtak életben közülük. R.I.P.

Száka-hegyi kőbánya - Geológiai bemutatóhely
A környék kedvelt és jellegzetes építőköve, a tűzkőlencsés, világosszürke füredi mészkő egy része ebből a bányából került ki. A bányászat befejeztével visszamaradt sérült hegyoldal újrahasznosítást is magába foglaló rendbehozatala 1999-ben kezdődött meg.

A felhagyott kőbánya mélyedése alkalmas "környezetbarát" építési törmelék befogadására, ezért törmelék és talajlerakóként szolgál mindaddig, amíg a feltöltés az engedélyezett feltöltési szintet el nem éri. Ezután a területen tájba illően helyreállítják a növényi fedettséget.

A bányafal északi része geológiai alapszelvény, amely a sétányon közelíthető meg és mind a szakemberek, mind más érdeklődők számára nyitva áll.

A Füredi Mészkő
érzékenyen reagált a hegységképző (tektonikai) erők működésére és benne jól látható ennek eredménye. A jól rétegzett mészkő padjai a márga rétegek mentén könnyen elmozdulnak, ezért a tektonikai erők hatására a mészkőrétegek könnyen meghajlanak.

A bányában tektonikai méréseket végeztek, s megállapították, hogy a tektonikai formaelemek az óalpi szerkezetalakulással valamint a pannon medence kialakulásával keletkeztek. A triász középső szakaszában, a kőzetlemezek elmozdulása következtében, a térségben kialakult sekélytengeri hátság törések mentén feldarabolódott. Egyes részei elsüllyedtek, területükön mélyebb medencék alakultak ki.

A kétféle terület közti különbség a későbbiekben is megmaradt a Füredi Mészkő Formáció például a Száka-hegy térségében, az egykori medence fölött lényegesen vastagabb: 70-80 méter, mint más területeken, ahol 20-30 m a rétegcsoport vastagsága.

FÜREDI MÉSZKŐ FORMÁCIÓ
Balatonfüred Ismert, védett földtani természeti értéke; a kb. 230 millió éves Füredi Mészkő Formáció. A formáció felső, kitűnően rétegzett márga betelepülésekkel tagolt szakaszát láthatjuk a falon, amely földtani alapszelvényként' szolgál. Mint a formáció tulajdonságait legjobban magán viselő földtani szelvény, megőrzése és hozzáférhetősége fontos a Balaton-felvidék földtani kutatása számára.

HOGYAN KELETKEZETT A MÉSZKŐ?
A triász geológiai időszak középső szakaszának vége felé (ladin emelet) lezajlott heves vulkánkitörések tufa anyaga hatalmas területeken került a tengerbe, s keveredett a tengeri üledékekkel. Ez a képződmény a Füredi Mészkő feküje, felszíne mintegy 70 m mélységben helyezkedik el a talpunk alatt. A vulkanizmus csillapultával kezdődött a vastagpados mészkő képződése. A leülepedett finomszemű mészanyaghoz már csak kovavázú élőlények (elsősorban radioláriák) anyaga keveredett, amely feloldódva az üledékben vándorolt, végül sötétbarna és vörösesszürke tűzkő (régebbi kifejezéssel szarukő) gumókban, lencsékben koncentrálódva vált ki újra. A Füredi Mészkő rétegfelszínei nagyrészt a kemény gumók miatt egyenetlenül hullámosak.

Forrás
Balatonfüredi Napló
Bfüred honlapja :)
Mészkő szakszöveg: Knauerné Gellai Mária

Köszönet acsocsonak az ötletért, a technikai támogatásért és az idegrendszerem épen tartásáért.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (101 db): környezet: 4.59 rejtés: 4.84 web: 4.80 átlag: 4.74

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


antonia03 2020.02.15 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pzoli 2020.02.01 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Süti1 2020.01.30 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.0]

totzoli65 2019.12.31 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Jevica és Gyuszi 2019.12.31 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.1g]

menace 2019.12.27 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Sasszemek 2019.12.04 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tfmb 2019.12.01 09:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.68
Köszi a rejtést!

Vincenzo65 2019.10.28 14:35 - Megtaláltam
Első ponthoz a temető mellett "léptem" fel. Jó rejtést hamar megtaláltam. Kilátás most jó volt. A második pont nekem olyan, mint amit a természet lassan visszavesz.

Zugi 2019.10.21 14:03 - Megtaláltam
Fordítva kezdtem keresni, elsőre a 2. pontja közelében voltam, sajnos ott a dzsindzsában sok fát, bokrot végigtúrtam, de nem találtam a ládát. :( Később értem csak az első pontjához, az egyből meglett. Mivel az trükkös rejtés volt, így gondolom a 2. pontja is olyasmi lehet, csak a helyszínen nem számítottam rá, de már nem volt időm visszamenni ilyen szempontból újra szemügyre venni.

Kérném emiatt a mellékelt képek alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: petheovacka, 2019.10.28 18:32]

IMG_20191021_135824_resizeIMG_20191021_140337_resize
IMG_20191021_124808_resizeScreenshot_20191021_124103_menion.android.locus.pro_resize
goriszták 2019.10.04 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vacakos 2019.10.01 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Atmosz&Zozmosz 2019.09.27 17:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Az első pontot könnyen megtaláltam, szép a kilátás innen. A második ponthoz a GCMALV ládától jöttem át. A piros sáv lépcsője még járható, a Bocsár dűlőből nyíló kilátás fantasztikus. Innen aztán fel a geológiai feltáráshoz - nem ismertem, nekem tetszett. A ládika könnyen meglett. Köszönet a rejtésért!

katica 2019.09.14 17:40 - Megtaláltam
Köszi! Otletes rejtesek :) [g:hu 1.6.1x]

Bittmann 2019.09.10 17:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vaslemez 2019.09.10 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.15
Jó rejtés :)

szabodawee 2019.08.31 08:37 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

mackomisi12 2019.08.23 17:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Petrukkio 2019.08.13 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

molnarattila 2019.08.12 13:21 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Molnár család, Inez, Félix, Kata és Attila és Dunduska!

Lesmon4SLS 2019.08.09 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.85
Kicsit soknak éreztem a gyaloglást a 30° feletti hőmérsékletben az egyes ponttól a kettes pontig. A kettes pont közelében ráadásul elég sok a szétszórt szemét, mi kicsit rontott az élményen. Persze ez nem a rejtő hibája, hanem a sok idiótáé...
Mindenesetre köszi a ládát. Szépen meg volt pakolva mindennel. Az első pont meg nagyon ötletes.

VINAX 2019.07.14 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
Észak balatoni autóstúra 12/4

Imádjuk az ilyen eldugott helyeket. Inkább 1 ilyen, mint 10 városi láda.

Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.5]

IMG_20190713_175028-01IMG_20190714_114758-01
IMG_20190714_122635-01 
álomfogók 2019.07.02 11:11 - Megtaláltam
Balatonfelvidéki zárónap füredi és Almádi környéki ládákkal.
Nagyon jó hely a 2. állomás környéke, de eszméletlenül elhanyagolt, simán elmentünk a növényzettel teljesen benőtt "bejárat" mellett. A ládáért, ami egyébiránt elhelyezése miatt bárhol lehetne, még plusszban törhettem az utat a vadonban. Kánikulában és rövidnadrágban nem esett annyira jól.

emiGrant 2019.06.23 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.30
A zsidó temető körül már nagyon jó állapotban van a fal, így bemenni nem lehet. Ez nagy kár, mert egyik kedvenc időtöltésem régi zsidó temetőket meglátogatni, mióta Roy-al sokat fotózzuk és adatbázisban megörökítjük őket. Az első ponton levő kis tábla nekem nem lett meg, így nagyon szépen köszönöm a rejtő segítségét. Innen a kilátás mennyei, sokat fotóztam is, megérte. Sajnos a ládától a kilátás elég messze van, de itt legalább minden meglett. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
Spangarázs 2019.06.23 14:44 - Megtaláltam
A Balaton közepe láda hozott ide a városba, de amit persze lehetett azt begyűjtöttünk.
Köszi a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (237 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.