geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
4058. Evezés az Öreg-Túron (GCotur)
Az útvonal
Az útvonal
A láda
A láda
Nem akadály, kihívás!
Nem akadály, kihívás!
A vizimalom előbukkan
A vizimalom előbukkan
Romantikus
Romantikus
Vadregényes
Vadregényes
És ha rossz utat választasz, akkor csak ennyi hely van...
És ha rossz utat választasz, akkor csak ennyi hely van...

Szélesség N 48° 3,106'
Hosszúság E 22° 42,383'
Magasság: 103 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 1970.01.01 01:00
Megjelenés időpontja: 2015.09.05 22:09
Utolsó lényeges változás: 2015.09.05 22:09
Utolsó változás: 2017.08.09 22:34
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Bl4st3r & Amy
Felhasználó: Bl4st3r & Amy
Nehézség / Terep: 4.5 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 13000 m
Megtalálások száma: 35, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Wap
Hárompontos multi:
1-2. pont: hídon gc jelzés között (6+4 betű)
3.pont: láda a nagy tölgy melett a gyökereknél (5 betű)
Jelszórészleteket írd egymás után!


A ládába TravelBug helyezhető.


Előkészületek
Ezzel a ládával az Öreg-Túr vadregényes, de mégis bárki által kb. 3-4 óra alatt teljesíthető szakaszára egy kis evezésre szeretnénk elhívni a kedves kessereket. A multi virtuális pontjaihoz nem kell kiszállni, a vízről egyértelműen leolvashatók az utunkat keresztező hidakról a jelszórészletek. A láda egy álcázott fatörzsön lapul a hídpillérhez közel egy nagy tölgyfa/mogyorófa kettőse gyökereinél. (lásd spoiler képen) Ezen a ponton könnyű a kiszállás, jól is fog esni eddigre pár perc nyújtózkodás, van még kanyar és víz alatti fatörzs bőven hátra...
A multi teljesítéséhez elsősorban kajakot illetve kenut tudom javasolni, más vízi eszközzel szinte lehetetlen a közlekedés itt. (gumicsónak, motoros csónak nem fog elférni) Szárazföldi megközelítés csak extrém kessereknek lehetséges, élmény lesz úgy is, csak másfajta... (terepjáró, létra, hegymászó kötél, ki hogy szeretné.)
A túrát lehet teljesíteni szervezett körülmények között is, a linkek között megtalálhatóak kül. irodák ajánlatai. Olcsóbb és célravezetőbb lehetőség azonban előre megbeszélt időpontban foglalni, és egyénileg bérelni a környékről kajakot/kenut, és így teljesíteni a távot. Bérlési lehetőségek a linkek között, kb. egyforma áron dolgozik mindenki és a felszerelésük is hasonló. A felszerelést bérelni főként Tiszabecsen, illetve Túristvándiban lehet, a hajó és egyéb eszközök kiválasztása után innen indul a túra.

A túra útvonala
A szakasz össztávja 13 folyami km. Útközben megállási lehetőség csak elvétve akad, ételt-italt az útközben nem lehet pótolni, mindenki vigyen magával! Figyelem! A kiindulási és érkezési pont nem egyezik meg, a két falu között transzfer szükséges! Szervezet út esetén mikrobuszokkal visznek mindenkit, egyéni szervezés esetén két autó, vagy plusz sofőr szükséges! Az indulási helyszín Kölcsén a  N 48° 2,887' E 22° 42,483' [GCotur+Kölcse START] ponton lévő stég. Az utunk teljes szakasza ki van tisztítva, ez azt jelenti, hogy a hajó fatörzsökön való átemelése nélkül lehet teljesíteni a távot. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem lehet felakadni, sőt... Folyamatos kormányzással és odafigyeléssel kell végigevezni, különben lehet gondolkodni azon, hogy miként kéne leszedni a megfeneklett hajót a hirtelen a semmiből "előugró" fatörzsről. Nem kell sietni, figyeljük a vizet előttünk, és nézzük, hogy merről vannak a fák törzsei bedőlve a mederbe. Az első ponthoz  N 48° 3,106' E 22° 42,383' [GCotur-1]
hamar elérkezünk eddig afféle bemelegítés, inkább romantikus oldalát mutatja a folyó. A jelszórészlet leolvasása után következik az izgalmasabb szakasz, fák alatt kell átbújni, és gyakran parttól partig kerülgetve a fákat lehet előrehaladni. Nagyon izgalmas rész! A második pont után  N 48° 3,241' E 22° 41,085' [GCotur-2] sincs megállás, a bedőlt fák után azonban újabb kihívást is tartogat a folyó. Nagyon szűk kanyargós folyosókat az embermagasságú nád között! A hajó mellett szűkön evezve, éles fordulókkal szabdalva folytatjuk utunkat a harmadik pontig,  N 48° 3,165' E 22° 39,321' [GCotur-3] ahol már nagyon jól fog esni egy kis pihenő. A láda a hídpillér mellett található, egy nagy tölgyfa meletti fa tövében egy buherált fatörzs részeként, méretei 30x15x8cm. A kis pihenő után ismét vízre szállunk, és az utolsó szakaszon vegyesen váltakozik a nádas és a fás részek. Hamarosan azonban feltűnik a Túristvándi vízimalom nádfedeles teteje és a kemping területén elérjük utunk végét is.  N 48° 2,866' E 22° 38,617' [GCotur+Túristvándi VÉGE] Rövid hajó mosás-takarítás, és végére is értünk ennek a szakasznak, pihenésként meg lehet keresni a vízimalom ládáját, vagy enni egy babos-káposzta levest a büfében...

A Túr folyó
Túr folyó a Tisza egyik baloldali mellékfolyója, Romániában, az Észak-Kárpátok déli oldalán, található Avas-hegységben, Avasfelsőfalu határában ered, és Garbolcnál, a román-ukrán-magyar hármashatárnál lépi át a határt.
Neve a feltevések szerint szláv eredetű, az ősszláv őstulok főnévből kialakult ("őstulok patakja") szóból származtatják.
A folyó a szabályozása előtt sűrűn kanyargó volt, és Olcsvaapátinál érte el a Tiszát. Egy ág elszakadva Nagyarnál közvetlenül folyt a Tiszába. A szabályozás előtti áradások idején hatalmas területek kerültek víz alá. Települések csak a magasabban fekvő területeken alakultak ki, csak a magasabban fekvő részek voltak alkalmasak mezőgazdasági megművelésre is. A legelők azonban állattartásra kiválóak voltak.
A szabályozás után a levágott folyókanyarokból holtágak alakultak ki, de ezek nagy része napjainkra kiszáradt, mivel nem jutott elegendő vízmennyiséghez. A még vízzel borított holtágak gazdag növény és állatvilággal rendelkeznek.
A folyó - szabályozása óta - egy mesterségesen kialakított mederben éri el a Tiszát. Az eredeti mederbe Sonkád község térségében, a Kis Bukónál egy zsilipen átfolyik a víz. Innen azonban már nem, mint folyó, hanem mint belvíz elvezető főcsatorna szerepel.
Kölcse előtt két ágra szakad, az Új-Túr Szatmárcsekénél folyik a Tiszába. A másik ág Nagyar előtt ismét két ágra szakad, a Régi-Túr Tivadarnál, míg az Öreg-Túr Sonkádtól 65km-t kanyarogva Vásárosnaménynál éri el a Tiszát. Forrás

Szervezett túrák, hajóbérlés
Vidám delfin túra

Gentlemen/Dióliget vizitúrák, kenubérlés

Albatrosz kemping, kenubérlés

Szamostúra.hu

Kenukölcsönzés
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (18 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.75 web: 4.85 átlag: 4.82

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 - kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Attibati 2019.03.08 09:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
109+14 kilométeres kerékpártúra a Nyírségben. Hajnali kettőkor keltem, reggel hat órakor már el tudtam indulni a fehérgyarmati parkolóból az első láda felé.
Tartottam ettől a ládától. Nem tudtam, mennyire lesznek járhatóak a földutak, hogy tudok hozzáférni a hidakon levő jelszavakhoz.
Mindenesetre biztató előjel volt, hogy a már régóta száraz az időjárás és a Túr vízszintje a legkisebb vízszint közelében volt.
Az első hídnál sokáig kerestem a megfelelő helyet a jelszó lefényképezéséhez. Abban sem voltam biztos, hogy a jelszót találtam-e meg, mivel a GC emblémát nem ismertem fel ebből a távolságból. Egy előző log segített, miszerint női neveket kell keresni a hídon.
A második ponthoz a tervezett műut+földút megközelítés helyett hirtelen ötlettől vezérelve a rövidebb földutas megközelítést választottam. A hosszú száraz időszak ellenére voltak olyan helyek, ahol tolni, sőt vinni kellett a kerékpárt. Megvolt a mai betevő kaland...
A műútig vezető földút ehhez a szakaszhoz képest már felüdülés volt.
Azonnal meglett a végláda is, a rögzítő gyűrű már tönkrement, a láda külön van a fadarabtól.

kobcikrajci 2018.08.11 13:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

Puszkany 2018.08.04 16:08 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

baggio 2018.07.25 18:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

TS 2018.07.17 13:58 - Megtaláltam
Először is sikerült olyan négy napos hosszú hétvégi időpontot találni, ami a vállalkozó kedvű kis csapat minden tagjának megfelelt. Kölcsén volt a szállásunk, ahol kenukat is tudtunk bérelni. Előző nap Sonkád irányába melegítettünk be a fő cél megvalósítására. Az időjárás is kedves volt hozzánk, mert csak éjjel esett az eső, de napközben kellemes idő volt. Hatan két kenuval vágtunk neki a távnak. Az út során volt kihívásban bőven részünk. Első akadály a duzzasztó volt, amin át kellett vinnünk a hajókat. Sok esetben a bedőlt fák között szlalomozva vagy a hajóban hanyatt fekve kellett áthúznunk magunkat a faágak alatt. Szerencsére a szúnyogok elkerültek minket, csak szitakötők csatlakoztak hozzánk egy szakaszon. Egy apró dolgot hiányoltunk, hogy nemigen találtunk kikötésre alkalmas partszakaszt. A kis csapat, a feleségem, a lányom aki nemcsak végigevezte, hanem az egyik jelszórészletben névleg is szerepel, a fiam, a testvérem a párjával és jómagam kissé elfáradtunk a táv oda-vissza egyhuzamban történő leevezésétől, de mindannyiunknak nagy élményt volt. A nap zárásaként átmentünk a szomszéd faluba, Fülesdre, hogy megjutalmazzuk magunkat egy finom vacsorával a Móni vendéglőben. Mindenkinek csak ajánlani tudom a táv leevezését, mert sokkal nagyobb élmény ad, mint a földutakon történő pontok felkeresése.

nmárti 2018.07.05 09:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4] Több részletben , gyalogos üzemmódban befejezve .

 
Berián 2018.05.04 14:14 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Zéboy 2018.05.04 14:10 - Megtaláltam
Köszönöm a segítséget.

 
ha2 2018.03.23 13:50 - Megtaláltam
Szabolcsi barangolás Péterrel.
A mai nap csúcspontja.
A 2. pont megközelítése volt a legizgalmasabb. Néhol "térdig" érő sárban, utána bokáig süppedő hóban. Oda-vissza 3 km-es gyalogtúra sikeredett hogy megtudjunk egy keresztnevet. A láda rejtése is jól beleolvad a környezetébe, keresgéltük egy keveset.Kajakkal biztosan tovább fokozható még az élmény.

fercsipeter 2018.03.23 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Hey-ho 2018.03.17 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

katika 2018.03.16 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Geotúra közben hajó hiányában gyalogosan teljesítettük, esőben és némi sárral fűszerezve. A 2. pont környékén hatalmas a sár. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

 
ocsike78 2017.09.08 15:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. :) Két jelszórészletet a hidakról olvastam le, a ha harmadik részletet csak gyalogosan tudtam volna felkeresni, amire most sajnos nem volt időm. Segítséget kértem.

20170908_151130 
carmin 2017.07.17 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
Felbátorodva a logokon, hogy szárazföldről is meg lehet közelíteni a pontokat belevágtunk. Most a hatalmasra nőtt aljnövényzettel kell megbírkózni. Köszönjük a rejtést.

DSC04008DSC04011
DSC04012DSC04014
DSC04016DSC04017
DSC04018 
Levin 2017.07.17 10:00 - Megtaláltam
.

er&esz 2017.07.04 14:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Szárazföldről s némi támogatással megtaláltuk. Kaland így is volt. Szuper a záróláda!

fattila 2017.06.24 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Csodás táj. Hatalmas élvezet volt ez a túra. Mindenkinek javaslom.

Pogacsa1 2017.05.21 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Sonkádtól Túristvándiig két nap alatt a Túron. Szép időben, az akácfa virágzás idején. Nagyon szép emlékezetes túra volt. Köszönöm a rejtő segítségét és a rejtést!

 
martonjozseffgy 2017.04.16 12:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Húsvéti ládázás első állomásainak egyike. Nem vízitúra hanem szárazföldi megközelítés eredményeként. Szerencsére nem volt sok eső előtte, így a földutak is járhatóak voltak. Könnyen olvasható jelszórészletek és az utolsó ponton nagyon ötletes rejtés. A Túr amúgy is a szívem csücske. Köszönjük a lehetőséget.

DSC_0116DSC_0120
DSC_0105DSC_0069
DSC_0079 
kl 2016.09.02 19:22 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! több részletben [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (35 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu