geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
4455. Kállósemjéni Mohos-tó Természetvédelmi Terület (GCKMTT)
24 (1-20) > >>

A mini kilátóból a megmaradt tó (forrás: sportosan.com)

A mini kilátóból a megmaradt tó (forrás: <a href="http://sportosan.com/csaladi-kirandulas-a-nyirsegben-kallosemjeni-mohos-to-termeszetvedelmi-terulet/">sportosan.com</a>)

A megmaradt tó

A megmaradt tó

A kilátó

A kilátó

Kilátó

Kilátó

1940-ben (forrás: itt)

1940-ben  (forrás: <a href="http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Kallosemjen/pages/001_a_mohos_to.htm">itt</a>)

1980-es térkép (forrás: itt)

1980-es térkép (forrás: <a href="http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/100_falu/Kallosemjen/pages/001_a_mohos_to.htm">itt</a>)

Útjelző

Útjelző

A piros jelzésen haladunk

A piros jelzésen haladunk

Az eltűnt víz helyén lévő legyökerezett úszólápok

Az eltűnt víz helyén lévő legyökerezett úszólápok

Jó az irány

Jó az irány

Fontos!

Fontos!

Vadászlesek mellett haladunk

Vadászlesek mellett haladunk

Információs tábla

Információs tábla

Itt kell letérni a piros sávról balra

Itt kell letérni a piros sávról balra

Érdekességek

Érdekességek

Egy újabb információs tábla a visszaúton

Egy újabb információs tábla a visszaúton

Közönséges rence a víz alatti szára a rajta levő tojás alakú rovarfogó tömlőkkel (forrás: wikipédia)

Közönséges rence a víz alatti szára a rajta levő tojás alakú rovarfogó tömlőkkel (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)

A közönséges rence víz feletti sárga virága (forrás: wikipédia)

A közönséges rence víz feletti sárga virága (forrás: <a href="https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1ll%C3%B3semj%C3%A9ni_Mohos-t%C3%B3_Term%C3%A9szetv%C3%A9delmi_Ter%C3%BClet">wikipédia</a>)
24 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 47° 53,873'
Hosszúság E 21° 56,109'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2018.06.01 16:00
Megjelenés időpontja: 2018.06.03 21:54
Utolsó lényeges változás: 2018.06.03 21:54
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: ricsivivi
Felhasználó: ricsivivi
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2100 m
Megtalálások száma: 56, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP
10x10x5cm-es láda a kilátótól balra egy jellegzetes törzsénél kitört fa törzsében. A területen a mocsaras jelleg miatt sok a szúnyog nyáron, gondoskodjatok a megfelelő védekezésről!


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Kállósemjén község Nyíregyházától 22 km-re érhető el a 4911-es úton. Az alábbi ponton kell észak felé fordulni:  N 47° 51,542' E 21° 56,021' 123 m [GCKMTT+Észak felé]

Parkolás és a láda
A megadott ponton érdemes az autót hagyni az út szélén  N 47° 53,328' E 21° 55,659' 105 m [GCKMTT+parkoló] Innen kelet felé gyalogosan a piros sáv Piros sáv jelzésű műúton haladhatunk a tóig. A jelzésen haladva a  N 47° 53,934' E 21° 56,191' 110 m [GCKMTT+Balra fordulni] pontnál kell letérni a piros jelzésről az erdei útra a szalonna sütögetőnél. Majd innen 170 m megtétele után a kilátónál találjuk magunkat, ahol a még megmaradt kis tavat láthatjuk a magasból. A kilátótól balra találjuk a ládát is, egy jellegzetesen kitört fa törzsében. Az erdei úton tovább haladva körbe tudjuk sétálni a tavat információs táblák kíséretében, majd visszajutunk a kiinduló pontunkhoz.

Nevének eredete
Nevét a víz színét ellepő "villíás májmoha" neve után kapta.

Érdekesség
A Mohos-tavon keresztülhalad a Móricz Zsigmond Emléktúra útvonala is.

Mohos-tó
A 41 hektár terjedelmű Mohos-tó a Nyírség egyik utolsó nagy kiterjedésű úszó lápi szigetvilága, melyen ritka ősi mocsári növények, tőzegpáfrány, moszat-fajok tenyésznek.
Noha csak 1954-ben nyilvánították védetté, a szakemberek már jóval korábban ismerték a területet. Neves botanikusunk, Boros Ádám hozta hírét még a '20-as években, a Debrecenben induló Nyírség-kutatás keretében. A konkrét védelmi javaslatot az ugyancsak neves debreceni erdész-természetvédő, Tikos Béla tette meg. A szakmai indoklás szerint a láp akkoriban teljesen más kinézetű volt, mint akár csak a '80-as évek elején is. Ez az eltérő állapot a század első felében folyamatosan jellemző volt a Mohos-tóra, de a területet sajnos felgyorsult, kedvezőtlen változások érték.

A '80-as évekre úszóláp az eredeti helyén sehol sem maradt fenn. A nyírvizek pusztulását okozó, túlzásba vitt nyírségi lecsapolás okozta talajvíz-süllyedés végzetszerűen érintette a Mohost. A század első felében a láp partján még vasas talajvíz-források fakadtak. Először ezek apadhattak el, majd a tó vízszintje csökkent végzetesen. Az úszólápok megfeneklettek, a rajtuk növő rekettyefűz gyökerei véglegesen lehorgonyozták azokat.

A XX. század utolsó negyedében a tómeder nagy részét a korábbi úszólápból származó rekettyés fűzláp, nádas és magas sásos foltok borították, de ezek gazdagsága már meg sem közelítette az egykori úszólápét. Nyílt víz és úszóláp csak a tó északi, egykor tisztított sarkában maradt, itt élte túl a változásokat néhány hínárnövény és a fehér tündérrózsa is. Az úszóláp már alapvetően keskenylevelű gyékényes volt, tőzegpáfránnyal. Benne eltűnőben volt a vidrafű, míg a gyilkos csomorika "jobban állta a sarat".

A természetvédelem az akkor már évtizedek óta kezelésében levő lápon, a Mohos körbeerdősítésével korábban is végzett beavatkozást. A romló helyzetre tekintettel a tavat korábban lecsapolni szándékozó kis csatorna átalakításával 1981-ben belvizes árasztórendszert építettek ki. Ennek néhány éven át pozitív hatása mutatkozott, újra megjelent például a parti zónában az időközben fokozott védelem alá került szíveslevelű hídőr. A víz minőségével azonban kezdetektől fogva gondok voltak, az egyre erősödő aszályban többnyire a belvizek is elmaradtak, miközben a talajvízszint rohamosan süllyedt. A Mohos az évtized fordulójára tartósan kiszáradt.

A pusztulóban levő lápvilág megmentése érdekében 1992-ben indult meg a rétegvizes ellátó rendszer kiépítése. 1997-ben több lépcsőben készült el, nem csak a Mohos, hanem a délről alig egy dűlőnyire szomszédos Nyárias (vagy Nyárjas) lápjának vízellátása is megoldható vele.

Kialakulása
Körülbelül 8000 évvel ezelőtt, az legutóbbi jégkorszak végén a szél az egykori folyómedrek vízzel feltöltött medencéjét homokdombokkal zárta körül. A kialakult homokdombokon megtelepedett tölgyerdők segítették a vidék hűvös, nyirkos mikroklímájának megőrzését.

A 18. században azonban a láp széli homokdombokon húzódó tölgyerdőket kivágták, s a "lápteknő" egy részét a szél által hordott homok töltötte fel, helyén legelő alakult ki.

Ezáltal a terület két külön résszé különült el: Kis- és Nagy-Mohosra, megszűnt az egybefüggő víztükör.

A szárazabbá váló éghajlat nyomán drámai változások következtek be: a homok ismét megindult, s vele együtt az erdő tápanyagtartalma a tóba került. Ez gyors mocsarasodást, majd úszóláp-képződést okozott.

Az úszó láp (úszó sziget) alapja az iszapból kiszakadozó gyékény, melynek víz felszínére emelkedő gyökérsokaságából keletkezett. A gyökérrészeket a szél egy helyre terelte, s a tutajszerű képződményeken idővel idegen növények telepedtek meg, melyek gyökérzete a laza gyékényuszadékokat szorosan összefűzte, a szél sodorta homok és növénymaradványok a szigetet állandóan vastagították, gyarapították. A megvastagodott úszólápon aztán idővel a rekettyefűz gyökerei is megkapaszkodtak.

A környék vízrendezése, csatornázása miatt tovább csökkent a vízszint, ami az úszólápok megvastagodott szőnyegének "leülését" vonta maga után, stabil rekettyefüzesek alakultak ki.

Ma kút látja el vízzel a lápot, azért, hogy az eredeti állapot továbbra is fennálljon, s az időjárás változásai ne veszélyeztessék fennmaradását.

Bár avatatlannak nem túl mutatós látvány a jórészt fűzlápos terület, a szakemberek annál többre értékelik.

Növényvilága
Közönséges rence
A terület nádasokkal, gyékényesekkel borított szegélyén élő érdekes növénytársulás a víz felszínén lebegő békalencsékből és részben a felszín alatt lebegő, gyökér nélküli közönséges rencéből álló hínár. A rovarokat és apró rákokat fogó sárga virágú közönséges rence (Utricularis vulgaris) levelein tojás alakú tömlők sorakoznak, amelyek "száját" egy, csupán befelé nyíló, csappantyú zárja le. A tömlők nyílása előtt két szárnyasan tagolt sörte található. A tömlők csapdaként, és olyan villámgyorsan működnek, hogy szabad szemmel a zsákmányszerzés folyamata nem követhető.
Egy olyan kamerával, amely másodpercenként tízezer felvételt készít, rögzítették a növény mozgását. A film lelassítása által után kiderült, hogy amikor a rence "készenlétbe helyezi" a csapdát, kifújja a tömlőben lévő folyadékot, miáltal annak így a tömlő belsejében alacsonyabbá válik a nyomás, mint a környezetben. Amint a potenciális zsákmány megérinti a tömlő "szája" előtt lévő parányi sertéket, a csappantyú kinyílik, és a víz az áldozattal együtt bezúdul a parányi tömlőbe. A számítások szerint a szívóhatás oly erős, hogy a nehézkedési gyorsulás eléri a 600 g-t. Összehasonlításként az űrhajó startjánál az asztronautákra 3,5 g nehézségi gyorsulás hat.

Forrás: wikipedia

Jó keresgélést kívánunk mindenkinek! ricsivivi
Állapot: kereshető

KRW értékelés (17 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.59 web: 4.69 átlag: 4.61

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


fcsaba 2020.08.22 18:18 - Megtaláltam
100 km-es tekerés Nyíregyháza környékén. Örülök, hogy a geocaching ilyen különleges helyekre is elvisz. A "kilátóba" (azaz a nem túl biztonságosnak tűnő magaslesre) nem mertem felmenni. Tényleg sok szúnyog van. Északi irányban haladtam tovább, az autópálya irányába. Furcsa tanyák vannak ott, kutyák szabadon stb.; nem szívesen mennék arra egyedül még egyszer. Köszönöm a rejtést!

ha2 2020.07.26 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]
Érdekesek ezek a mohos tavak. A régmúlt itt maradt emlékei.
Legutóbb a Kelemér közeli tavaknál jártam.
A magaslesre nem kockáztattuk meg, hogy egyszerre ketten is felmenjünk........

036037
039Ott egy kis vízfelület.
Útközben 
anettx 2020.07.26 10:30 - Megtaláltam
TFTC!
Utolsó erdész láda nyomán Debrecenben és azon is túl...
Ez inkább magasles, mint kilátó, de azért jó volt itt egyet sétálni.
[Geoládák v3.5.0]

Paul 2020.07.16 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.9]

Szamoa 2020.05.03 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Bróthág 2020.04.26 19:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Váradi Csaba 2020.04.18 17:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kisscsaba.repair 2020.04.18 17:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

katika59 2020.02.16 13:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

20200216_13235620200216_133200
20200216_13125920200216_131800
gabor03 2020.01.25 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Pantya 2020.01.25 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

Pogacsa1 2020.01.01 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Az év első ládája. Köszi a rejtést!

TJ 2019.12.26 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

LaciésTimike 2019.11.23 10:32 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

nazso.oszan 2019.11.17 12:30 - Megtaláltam
Tavaszias időben kellemes séta volt. Se csalán, se szúnyog. A tóból sem sok maradt. :-) Mintha valóban tavasz lenne, zöldül az erdő alja és a vetés.
A láda rendben a helyén.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20191117_130827IMG_20191117_130053
IMG_20191117_123958IMG_20191117_123846
IMG_20191117_122436IMG_20191117_122430
IMG_20191117_122411IMG_20191117_122343
Gyömi 2019.10.21 15:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

ocsike78 2019.10.18 09:11 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.4.7]

GCKMTT_20191018_085459GCKMTT_20191018_091027
Törpe 2019.09.28 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.92
Köszönjük a rejtést!
Törpe

ésKata 2019.09.12 11:02 - Megtaláltam
A ZÖLDSPORT-osokkal találtam meg! [g:hu 1.6.4]

Zergi 2019.09.12 10:40 - Megtaláltam
Fogtam! [g:hu 1.6.4]

IMG_2041IMG_2042
IMG_2043IMG_2044
IMG_2045IMG_2046
IMG_2047IMG_2048
Brumi 2019.08.20 11:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kl 2019.07.07 18:49 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

Fazék 2019.07.07 11:13 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.56
Autós-biciklis kombinált megközelítés. Körbetekertem a tavat, sajnos a tavat (nádast) csak a kilátó környékéről lehet látni, így alapvetően "sima" akácerdei kerekezés volt az élmény. A kilátónál le volt kaszálva a csalán, így jól lehetett közlekedni. A koordináta nekem ~12 méter pontatlanságot mutatott, de a rejtek elég feltűnő, jól meg lehet találni.

2019-07-07 11.00.462019-07-07 11.04.15
2019-07-07 11.16.22 
Alexa18 2019.07.06 18:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kellemes,csendes környezet. Rengetek a szúnyog. [Geoládák v2.2.5]

bihari970608 2019.06.15 19:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.15
Sok a szúnyog és csalán. Hosszú nadrág!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (56 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.