geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
4014. Tyukodi Pajtás (GCTYPA)

Látványtó

Látványtó

Mellette buszmegálló közvetlenül

Mellette buszmegálló közvetlenül

Csendélet

Csendélet

Híd

Híd

Lápi emlékmű

Lápi emlékmű

Ilyeneket is lehet itt fogni

Ilyeneket is lehet itt fogni

Panoráma

Panoráma

Jó helyen jársz

Jó helyen jársz

Egy régi képeslapon

Egy régi képeslapon

Református templom

Református templom

Bejárat a 2. ponttal

Bejárat a 2. ponttal

Hátulról

Hátulról

Oldalról

Oldalról

Torony

Torony

Szószék

Szószék

Orgona

Orgona

Padok

Padok

A bárhonnan olvasható Biblia

A bárhonnan olvasható Biblia

Uray kripta régi helye

Uray kripta régi helye

Szélesség N 47° 51,250'
Hosszúság E 22° 33,882'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.06.11 12:00
Megjelenés időpontja: 2015.06.11 15:32
Utolsó lényeges változás: 2021.03.16 21:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: ricsivivi
Felhasználó: ricsivivi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 117 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki

[tapiapi, 2021.03.16 21:14]
WAP
1. pont: 9x8x5 cm-es átlátszó doboz az adott koordinátán, egy fűzfa törzsében, fahánccsal álcázva. Tollat vigyetek!!! Nincs az újra rejtett ládában íróeszköz mert ilyen kicsim nem volt.
2. pont: Hirdető tábla mögötti villanyoszlop aljában, avarral álcázva.
Jelszóképzés: Az első és második pont jelszava egybeírva sorrendben.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Tyukod község a 49-es főúton közelíthető meg, Mátészalkát keleti irányban elhagyva a  N 47° 56,444' E 22° 19,688' 123 m [GCTYPA+Kelet felé Tyukodra] ponton, egészen Porcsalmáig haladva ahol délre fordulunk  N 47° 52,947' E 22° 34,109' 123 m [GCTYPA+Dél felé Tyukodra], és a következő község már Tyukod.

Tömegközlekedéssel
Busz és vonat közlekedéssel egyaránt megközelíthető. Vonattal a Mátészalka-Csenger vonalon, autóbusszal szintén a Mátészalka-Tyukod-Csenger vonalon közelíthető meg (Bem J. u. 1. megálló).

Parkolás
Az alábbi ponton  N 47° 51,183' E 22° 33,742' 123 m [GCTYPA+Parkoló]

A Látványtó jelene
Az 1. pont:
 N 47° 51,250' E 22° 33,882' 123 m [GCTYPA-1]
A helyi fiatalok már rendszeres vendégek a tavon, de a környező településekről érkező kirándulók is szívesen megpihennek itt. A sétányon lévő padok erre jó alkalmat kínálnak. Csónakkal a település egy része is megtekinthető. A ma már tiszta, egészséges víz, a gondozott környezet igazi látványt és sportélményt kínál, a csónakázóknak, de a sétálóknak is. A híd és környéke a horgászokat is ide csalogatja.
A tó melletti nádas jelentős szöcske fészek, de szárcsa és vadkacsa is otthonra talál itt.

Az 1 hektáros látványtónál különös figyelmet érdemelnek a nyaranta rendezett tyukodi alkotótábor résztvevőinek itt elhelyezett faragott alkotásai, a terület különleges élővilága, a horgászati lehetőség, valamint a szomszédságban lévő, falusi turizmusra építő Rádika Gyöngye Vendégház.

Horgász kedvelő kessereknek figyelmébe ajánlom:
A tó maga nem nagy, 1,2 ha és ez megtévesztő lehet, de ne essünk ebbe a hibába, mert a halbősége elképesztő, nyugodtan mondhatom, hogy túl van telepítve. Az elnök bevallása szerint, nagyjából 25 q hal van itt összezsúfolva, ráadásul havonta telepítenek 3-4 q halat a fő telepítésen felül. Ez a víz tele van amurral, ponttyal, kárásszal (60-80 dkg) és a ragadozó halak őshonos fajtáival. A tagság, a gyerek horgászokkal együtt 65 főt számlál. A napijegy nappalra 2500 Ft, éjszakára 3000 Ft (2014-ben!). Új belépőknek az éves jegy 55 000 Ft, a régi tagoknak 24 000 Ft.
Érdeklődni Nyéki Pál elnök úrnál lehet, a 06-20/941-6048 telefonszámon.

Az átlagos vízmélység 1,5 m, mind a fenekezős, mind az úszós módszer javallott. A tavon rengeteg a szabadidő eltöltésére való lehetőség. Lehet sátorozni, bográcsolni, programokat szervezni-rendezni, erre minden lehetőséget megad a vezetőség, sőt kifejezetten támogatja, na és főleg az amurozás és rablóhalazás szerelmeseinek horgászni. A tavon van folyóvíz, WC, minden, ami egy hosszú hétvége eltöltéséhez szükséges.

A Látványtó történelme
Volt valamikor a Tisza és a Szamos közében egy láp, amely rég nincs már meg ugyan, de még ma is elevenen él az emberek emlékezetében. Ecsedi-láp volt a neve, de nyugodtan nevezhették volna Börvelyi- vagy Kocsordi-lápnak is, hiszen vagy húsz község határát mosta, húsz község áldotta vagy átkozta a századok során. Legfőképpen azonban a Tyukodi-láp illett volna rá, hiszen ez volt az a falu, amelynek az összes földje a lápra esett, és a határa is meghaladta a tízezer katasztrális holdat.
Tízezer hold még a lápon is tízezer hold - ehhez mérten a falu is a legtekintélyesebb település volt a láp mentén. Nagyecsed mellett természetesen, mert azért a láp másik oldalán lévő Ecsedet sem szabad lebecsülnünk, hiszen annak még vára is volt. Nem is egy, hanem kettő, ahová a tyukodiak is gyakran bemenekültek. Ma már azonban se láp, se vár. Az egyiket az idő, a másikat a Habsburgok, a harmadikat meg a vármegyei urak takaríttatták el, de olyan sikeresen, hogy magja sem maradt egyiknek se.
A két várnak alighanem örökre vége, a láp veszte azonban nem igen hagyja nyugodni az itt élőket. Húsz kilométerrel odébb, Kocsord alatt egy jó ötezer hektáros darabon megpróbálják újjáéleszteni. Tyukod és Ecsed közé is tervezgették, ám hamvába halt az elgondolás. De azért a tyukodiak mégsem adták fel végleg. Ha már nem sikerült a határban nagyban, akkor megcsinálják kicsiben, bent a faluban.
Volt a község közepén egy nagy, jó öthektáros, náddal, gyékénnyel benőtt mocsár, amely mára lassacskán teljesen feltöltődött. A vizét látni már nem is igen lehetett, a szagát érezni, főleg a fülledt nyári alkonyokon annál inkább. Elhatározták, hogy rendbe teszik. Egy szép tavat, köré gondozott parkot álmodtak, de hogy a kisgyermeknek is fogalma legyen arról, milyen lehetett egykor a híres-neves láp, mocsár, az eredeti nádas egy darabját is meg kívánták hagyni. Igaz, egykor vályogvető gödör volt a hely, innen építkezett a falu. De időközben visszafoglalta a természet, s olyan növény- és állatvilág telepedett meg benne, amire a környezetvédők is felfigyeltek. A tervre ők is az áldásukat adták, ám pénz híján a szándék kevés.
A tyukodiakat azonban nem olyan fából faragták, hogy csak úgy feladják az elképzeléseiket. Addig mentek hát, míg a környezetvédelmi minisztériumban ki nem harcoltak huszonhétmillió forintot, és a láppal kombinált jóléti park elkészült. Csak arra kell majd vigyázni, hogy a futballisták ne rúgjanak túlságosan nagyot a labdába, mert az biztosan a nádasban fog kikötni.
Akár jelképesnek is felfoghatjuk azt, hogy egymás szomszédságában van a tó és a pálya. Mert ha van két dolog, ami igazán jellemző Tyukodra, az a nád és a foci.

Tyukod
Írásos emlékek 1181-ben említik először a község nevét. Több változatban is szerepel a későbbi években is: Tenykod, Tenykowd, Oechidkuttya, Egyedkuttya, Eketyukod, de pontos feljegyzés nem igazolta eddig, mióta ismert ezen a néven. A falu, mint település, valószínűleg már előtte is létezett, csak írásos feljegyzések nem készültek róla.
A terület legnagyobb részét láp borította, mely nem összefüggő volt, hanem kisebb-nagyobb szigeteket képeztek, melyek igen alkalmasak voltak emberi letelepülésre. Ezek a települések az árvizek utáni időkben lassan megszűntek, lakói a községben telepedtek le.
Mit tudhatunk hát a Tyukod névről?
Több változat él róla: "Ősi urai a Tyukodi nemzetség volt, de mellette a Kölcseyek is birtokosai voltak. A személynévként is alkalmazott magyar tyúk főnév -d képzős származékából való."

A tatárjárás ezt a települést is feldúlta. Lakói a láp szigeteire menekültek, de hátrahagyott javaikat teljesen elvesztették. Az elesettek birtokait IV. Béla eladományozta.
Tyukod szinte mindegyik nemese részt vett a Dózsa-féle parasztháborúban. A paraszthadakhoz csatlakozott nemesek valamennyiét birtokelkobzással büntették. Egy oklevél tanúsága szerint a birtokok legnagyobb része a Báthoriak kezébe került.
De hadba hívta a tyukodiakat Rákóczi hívó szava is. Ma is fellelhető írások név szerint sorolják a résztvevő nemeseket és gyalogos katonákat.
E század végének egyik nagy eseménye volt a Szatmáron lezajlott boszorkányper, ahol két tyukodi boszorkányt - Kós Annát és Rekettyés Helénát - ítélték máglyára.
Az 1848-as szabadságharcban ugyancsak egy önálló alakulattal vettek részt a tyukodiak. A szabadságharc bukása után csak páran tértek haza, nagyobb részüket besorozták az osztrák hadseregbe. Ekkoriban jutott nagyobb birtokhoz az Uray család, akiket hűséges szolgálataikért bárói rangra emeltek. Emléküket ma a családi kastélyépületük őrzi.
Mind az első, mind a második világháborúban sok-sok tyukodi vérzett el. Emléktáblák hirdetik nevüket az utókor számára azon emlékművön, amely az elsők között készült el megyénkben a háború befejezését követően.
A nagy kivándorlások éveiben ezt a települést is sokan hagyták el és kerestek jobb megélhetési lehetőséget más földrészeken - főleg Amerikában és Kanadában.

Látványosságok
Barokk református templom
A 2. pont:
 N 47° 51,256' E 22° 33,340' 123 m [GCTYPA-2]
A tyukodi református templom 1792-94 között épült. Orgonáját 1814-ben Nagyváradon építette Kremmer János, s 1906-ig a szatmárnémeti Láncos-templomban szólt, majd megvásárolták a tyukodiak. Érdekessége, hogy ettől a mestertől ez az egy hangszer van Magyarországon. A tyukodi református templom 30 méter magas tornyában két harang lakik. A nagyobbik, tíz mázsa nyolcvan kilós harangot Szlezák László aranykoszorús mester öntötte 1948-ban Budapesten. A harang felirata büszke üzenet, mely szerint "Tyukod magyar volt, református volt, ma is az, és az is marad."
A Tyukodi Református Egyházközség a Szatmári Református Egyházmegye 9. legnagyobb lélekszámú gyülekezete. A 2001-es Népszámlálási adatok szerint 1768 református vallású ember él itt. Az egyházközséghez tartozik még Zsírostanya és Szalmaváros református lakossága is.
A templom mögött állt egy kerek kriptaépület, melynek kúp alakú tetején nyolcszögű ívelt sisakos laterna volt. A 18. sz. végén épülhetett, valószínűleg egy korábbi kripta fölé. Az 1960-as években már igen rossz állapotban volt, így életveszélyes állapota miatt a 60-as évek közepén lebontották. A benne található 8 töredezett késő barokk stílusú koporsót a templomkertben helyezték el.

Műemlék címe: 4762 Tyukod, Kis utca 24.
Információ látogathatósághoz: 44/356 249
gondnok címe: Árpád utca 122.

Uray kastély
Az egyemeletes épületet báró Uray Kálmán építette klasszicista stílusban a 19. században. Egyszerű homlokzatát középen emeletes, négy sima dór oszlopból álló portikusz díszíti. Ma könyvtár és diákotthon.
 N 47° 50,981' E 22° 33,147' 123 m [GCTYPA+Kastely]

Forrás: itt

LÁDATÖRTÉNET:
2015.06.11: Megjelenés
2016.03.12: Ellenőrizve, minden OK
2019.05.30: Eltűnt, pótoltam az eredeti helyén.

Jó keresgélést kívánunk mindenkinek! ricsivivi'
Állapot: beteg

KRW értékelés (41 db): környezet: 4.52 rejtés: 4.40 web: 4.50 átlag: 4.48

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tapiapi 2021.03.16 21:14 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki
Email-t küldtem a rejtőnek.


Váradi Csaba 2021.03.15 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A láda szétdobált tartalmát összeszedtem és visszatettem a fa üregébe de az elázott logbook és a törött doboz miatt a láda teljes felújításra szorul.. [Geoládák v3.9.6]

kisscsaba.repair 2021.03.15 13:59 - Megtaláltam
A multi első pontján valaki kivette a ládát az oduból, és szétdobálta a tartalmát a nádas mellett. Elázott a logbook, a jelszó olvashatatlan.

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2021.03.15 22:15]

IMG_20210315_131354IMG_20210315_131354
kupec 2020.10.10 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Mirtt 2020.07.13 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pumba9 2020.07.13 15:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A ládába tettem ceruzát. A templomnál először csak energiaitalos szemetet találtunk, de egy kedves szomszéd segített. Jól el van rejtve, de ott a doboz. [Geoládák v3.4.1]

emmis 2020.06.06 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

martonjozseffgy 2020.05.30 17:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Pünkösdi hosszú hétvége alatti tünetmentesítő csavargás. Lakhelyemhez közel még ez a terület várt felfedezésre, így egy mozgó láda után erre vettük utunkat. Szeretek lakóhelyem környékét, ezt a szatmári tájegységet a tiszaháti, erdőháti, szamosháti és túrháti területekkel. A városoktól nem messze a kis településeken szinte megáll az idő. Gyönyörű középkori templomokkal, történelmi emlékhelyekkel és nevezetességekkel. Sajnos az idő megállása az infrasturktúrában is meglátszik, mert a környéken való közlekedés az utak állapota miatt kihívást jelent. Bár mostanában egyre több helyen látni útfelújítási munkálatokat. Reméljük ha az utak megújulnak akkor több látogató is megcsodálja majd a környéket. Tyukodon az első ládánál a szép tavat, a másodiknál a templomot csodálhattuk meg. Köszönjük a lehetőséget!

0102
0304
05 
FogarasiRenáta 2019.11.30 10:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kitkat0123 2019.11.16 09:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

R.Guszty 2019.11.16 09:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Robogo 2019.11.16 09:39 - Megtaláltam
East End ládázós hétvége alatt kerestük fel a ládát kitkat0123, Liberty és R.Guszty társaságában.
Köszönöm a rejtést!

Szabi82 2019.09.29 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

nagyfeco 2019.09.20 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.56
Köszi a rejtést.

20190920_134523 
Zergi 2019.09.15 10:35 - Megtaláltam
Fogtam!

IMG_2327IMG_2328
IMG_2329IMG_2330
IMG_2331 
VP 2019.08.06 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.62
Szatmári biciklizések - 3. nap: Penyige - Porcsalma - Nagyecsed - Penyige 85 km

smico50 2019.07.25 08:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Páratlanpáros 2019.07.25 08:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

wirtha 2019.07.21 12:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

coteacote 2019.07.21 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ajtony 2019.07.19 11:49 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! A jelszóval meggyűlt a bajom, de utánanéztem, és most már ezt is tudom. Találó!

Zerind HUN 2019.07.19 11:49 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.14
Szép, rendezett falu ez a Tyukod, örülök, hogy itt is jártam. A láda megtalálása után kiültünk a tópartra, és ott ebédeltünk. Kacsák is voltak, meg egy mozgóárus, ami az Egy kis malac, röff-röff-röff zenéjét játszotta. Nem láttam, de gondolom, húst árult.

VaVi 2019.07.18 20:12 - Megtaláltam
szép a tó :)

esztelneki 2019.07.05 15:09 - Megtaláltam
Szamos környéki barangolás autóval, bringával, kenuval, és gyalog. A fülledt hőségben megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

atipapa 2019.06.17 14:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.38
köszi

graffz 2019.05.12 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.80
A ládát nem találtuk, pedig ketten is kerestük. Fotóval ugye jó leszek? Kösz.

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2019.05.18 12:14]

Fűzfák 
BoGár 2019.04.21 15:50 - Megtaláltam
Sajnos az első ponton lévő ládát nem találtam meg.

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2019.04.22 15:40]

IMG_20190421_160418 
Pantya 2019.02.02 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gabor03 2019.02.02 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

eszluzsu 2018.11.11 11:51 - Megtaláltam
ládavadász Pistivel közösen

ládavadász Pisti 2018.11.11 11:51 - Megtaláltam
Közösen Eszluzsuval, kacifántos jelszó.

sirgalahad 2018.10.22 05:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.55
Bár nem ól az otthona
Itt minden nő Kotkoda
Kukori a férfiember
Korán hazaérni nem mer

ocsike78 2018.09.28 09:52 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.3.2]

GCTYPA_20180928_094346GCTYPA_20180928_095135
Csaba & családja 2018.09.19 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.61
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

SirLes 2018.09.09 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Puszkany 2018.08.04 12:33 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

OsiOsi 2018.07.27 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.21
A tó nagyon feldobja Tyukodot!

nmárti 2018.07.06 14:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 4.44
Helyes kis település, a tó tetszett. Teljesen kihalt volt a környék ebben az időpontban. A rejtekhez szinte négykézláb kell bemászni, alig van hely a korlát és a fák között. Nem lelkesedtem :) Köszi a rejtést!

Strombus 2018.05.27 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.49
Élmányekkel zsúfolt 10 napos erdélyi motorostúránk után levezető ládázás hazafelé.

Péter60 2018.05.27 11:23 - Megtaláltam
ok

vajasfok 2018.05.12 18:23 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

fercsipeter 2018.03.22 18:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ha2 2018.03.22 18:05 - Megtaláltam
Szerencsére már hosszabbodnak a nappalok.

Hey-ho 2018.03.16 08:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

mulder2197 2018.03.16 07:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

anettx 2018.02.15 10:00 - Megtaláltam
TFTC!
Keleti csücsökben egy újabb világvége hely.
Nagyecsed felől egy nagyon rossz minőségű kátyús-saras aszfaltúton jutottam el ide.

gctypa-DSC01301 
Norbee97 2018.01.14 14:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.92
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan.
Szabolcs megyébe akartam jönni mindenképp, de ez sajnos egyre kevésbé kivitelezhető, fogynak a ládák, és nem minden ládához van megfelelő közlekedés. Szerencsére ez még pont belefért, régóta szemeztem vele. :) Mátészalka felől érkeztem, és mivel nem figyeltem, így nem az ajánlott megállóban szálltam le, ami különösebben nem baj, sok időm volt, sétáltam, és találkoztam egy valaha telefonfülkeként működő jegypénztárral (ami üres volt), érdekes látvány. :D A tó egy kicsit hasonlít a sarkadira, ugyanúgy tetszett. Nyilvánvaló hogy a ládát a kerítésen átbújva kell megkeresni,
sokkal érdekesebb mint pár méter kerülővel bemenni a megfelelő helyen. :D A tó után a második pontot is meglátogattam, szép templom, de minél többet látok belőlük, sajnos annál inkább egyhangúak, nem sok különleges volt benne. A leírás viszont a lápról nagyon tetszett. :) [g:hu 1.5.4a] [wapon beküldött szöveg]
830.

IMG_20180114_133718IMG_20180114_134132
IMG_20180114_134636IMG_20180114_134645
IMG_20180114_134828IMG_20180114_134853
IMG_20180114_134905IMG_20180114_140356
pliptai 2018.01.03 11:40 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

DSC02809DSC02811
DSC02812DSC02815
tabletta 2017.11.27 10:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

csipet_csapat 2017.10.04 11:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.32
A második pont rejtői segítséggel. Köszönjük.

IMG_0245IMG_0247
takacsimre 2017.10.04 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.20
OK

Süni1966 2017.09.20 12:40 - Megtaláltam
CsKarollyal közösen.

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2017.10.25 10:23]

CsKaroly 2017.09.20 12:40 - Megtaláltam
A 2. pontján a láda elveszett, egy helybélitől is kaptunk tájékoztatást, hogy egy hete még megvolt. Süni1966-al közösen voltunk. Kérnénk a képek alapján a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2017.10.25 10:23]

IMG_0411IMG_0412
IMG_0413 
Bőrharisnya 2017.09.16 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Köszönjük a rejtést!

kobcikrajci 2017.09.10 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Paul 2017.08.20 08:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

PEx2 2017.08.03 14:15 - Megtaláltam
Köszönjük!

Stimm 2017.07.19 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.62
Kerékpártúra során.

N.Zs. 2017.07.01 20:27 - Egyéb
"Tizenegy kilátó épült uniós pénzből a kétezer lakosú alföldi faluban, Tyukodon"
Ez a multi egészen nagyra nőhetne néhány bemutatásával...
cikk a:444en

emiGrant 2017.06.21 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.97
11/6. Tyukod nagyon szép, takaros kis falu, nagyon tetszett nekünk. Az első pontnál szerintem egy kicsit pontatlanok a koordináták, de ennek ellenére gyorsan meglett. A második pontnál sajnos a mágnes eltűnt a PET előformából, így a tábla alatt feküdt a földön. Mi visszarejtettük a tábla egyik lába mellett úgy, hogy csak a teteje látszik ki. Így talán biztonságosabb lesz. A szendvicseinket a tó partján ettük meg és jól elbeszélegettünk a fiatalemberrel aki gondozza a tavat meg a halállományt. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-5-6
Attilacska 2017.06.19 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a rejtést!

katika 2017.06.10 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Dr.Lada 2017.06.03 15:55 - Megtaláltam
Elkövetve :-) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

tapiapi 2017.04.30 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.63
Köszönjük, megtaláltuk.

urbanj 2017.04.29 13:00 - Megtaláltam
Klassz hely, jót sétáltunk itt. A pontok könnyen megtalálhatóak.

Aniko & Gyuri 2017.04.16 14:11 - Megtaláltam
ok

Bl4st3r & Amy 2017.03.15 21:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.80
Láda rendben, környezet valóban érdekes, tetszett. Gyors oda-vissza kitérő. Köszönjük!

kanyazoltan 2017.03.15 13:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3f] [wapon beküldött szöveg]

Wsky 2016.09.18 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Megtaláltuk. Köszi

Szilágyiék 2016.09.18 09:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.85
A ma reggeli erősen párás időben kerestük fel ezt a helyet.
Köszönjük a rejtést!

SAM_1540SAM_1541
Attibati 2016.09.15 10:55 - Megtaláltam
96 kilométer kerékpározás Mátészalka környékén.

Liberty 2016.08.28 16:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.24
11/11. Szabolcs megyei ládatúra.

Szikrázó napsütésben, szebbnél-szebb helyeket kerestünk fel, Debrecenből kiindulva, a célállomásig, Csengerig.

Tetszett a templom és a harang története, a látványtó megnyugtató környezete az óriás fűzfákkal. Vártam, hogy hátha megtudok valamit a nótában említett tyukodi pajtásról, de ez rejtély maradt. Viszont Illés Györgynek van egy könyve, Te vagy a legény, Tyukodi pajtás címen.

Te vagy a legény, Tyukodi pajtás - szól a híres kuruc nóta. Mindenki ismeri, de vajon ki volt Tyukodi? Róla szól ez a kalandos regény: az ifjúságáról, hőstetteiről, szerelmeiről és végül a haláláról. Az izgalmas cselekmény során megismerhetjük vonzó alakját, s kibomlik a Thököly korszak tragikus történelme.

E remek, szórakoztató törtenelmi regény az 1680-as években játszódik, amikor Magyarország háromnegyed részében a török volt az úr, a nyugati részeken és felső Magyarországon a habsburgok és vérszopó, önkényeskedő generálisaik sanyargatták a népet, a Tiszántúli hét vármegyében pedig Thököly, Szuhay, Esze Tamás és természetesen TYUKODI mindenre elszánt kurucai portyáztak. A több mint húsz esztendeig tartó eszeveszett dúlásnak a nép itta meg a levét. Felső Magyarországon és a Tiszántúlon felperzselt falvak, letarolt mezők, holttestek maradtak az ádáz harcok nyomán. Az emberek az erdők sűrűjébe, a sziklák odúiba, az ingoványokba menekültek. Kuruc és labanc könyörtelenül irtotta egymást. A Duna-Tisza közén és Pannóniában a török dúlta és falta a nemzet kincseit. Zord, időkbe vezetjük olvasóinkat, ahol azonban mindig megcsillant a magyar virtus és vitézség. Tyukodi pajtás és a hozzá hasonló bátor vitézek hősi tettei ma is megdobogtatják a szívünket. Róluk szól ez a felemelően szép és izgalmas történet, melynek olvastán büszkeség és melegség önti el szívünket.

Tyukod címere
Judit és Béla 2016.08.27 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Megtaláltuk.

BékaBütyök 2016.08.18 18:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.77
Tücsökkel megtaláltuk.

kutyi 2016.08.11 18:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.69
Évi rendszeres Olcsvaapáti nyaralás alkalmával Béka társaságában.

IMG_5207 
Gyombi 2016.08.10 10:30 - Megtaláltam
Nagyon szép hely! A rejtések könnyen meglettek. Külön öröm, hogy nem virtuális a másik pont sem, köszönöm!

katika59 2016.07.30 09:11 - Megtaláltam
[g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Lacipap 2016.07.14 14:49 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.92
Megtaláltam!

kópé1993 2016.07.03 10:38 - Megtaláltam
Szabolcsi ladazas!

Fazék 2016.06.30 14:08 - Megtaláltam
Nem volt ma szerencsém a rejtésekkel, három ládánál is szorgoskodó munkásokba futottam. A templom melletti pont hibátlanul meglett, de a tóparton a járdát építették, sőt éppen a láda helye mellett egy új árkot is betonoztak. Nem akartam feltünősködni a kereséssel, azt meg csak remélem, hogy megmaradt a láda az építkezés után.

[Jóváhagyta: ricsivivi, 2016.07.03 14:41]

IMG_3654IMG_3656
IMG_3657IMG_3658
IMG_3659 
Párduc50 2016.06.16 13:00 - Megtaláltam
Kuczug Balázs üzeni: Nem Tyukodi a legény...hanem, aki a jelszót megjegyzi :-)

befi 2016.05.19 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

jutics 2016.05.15 09:30 - Megtaláltam
Köszi! :)

Hegedüs Zsuzsa 2016.05.15 09:03 - Megtaláltam
:)

kilali 2016.05.07 08:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Köszönöm a lehetőséget.

bigmick 2016.04.29 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.2xd] [wapon beküldött szöveg]

GCTYPA_20160429165327.jpg 
er&esz 2016.04.05 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Sóstó 521Sóstó 527
nazso.oszan 2016.03.27 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.51
Köszönjük a rejtést.

GYEZegzug 2016.03.27 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.94
Köszi szépen a lehetőséget.

 
Lujzi 2016.03.27 12:31 - Megtaláltam
Ráróval.

Ráró 2016.03.27 12:31 - Megtaláltam
Húsvéti rokonlátogatás alkalmával Lujzival.

Kimberli1 + Imi30 2016.02.28 17:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.68
Köszönjük a rejtést!

akolang 2016.01.02 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.60
Újévi frissítő séta keretében keresve és megtalálva.

haywire 2015.12.09 12:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Köszi a rejtést! :)

KJ & GM 2015.10.29 10:20 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget.

fjocy és manka 2015.10.27 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Megtaláltam, köszi!

Zsu. 2015.10.25 10:00 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2015.10.25 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.60
Szatmári hosszúhétvége utolsó napja egy autós ládázás lett, a távolság miatt ezt kerékpárral nem lehetett megoldani. Elsőként Kocsordra, onnan Mátészalkára kirándultunk, mielőtt elindultunk Szatmárnémetibe. Tyukod is útba esett - némi jóindulattal :) Mindkét látnivaló tetszett, a rejtések is rendben vannak. Szépek a faragott szobrok a tónál. Nem egetrengető ládtnivalók, csak ezért nem indulnék el többszáz kilométeres útra, de összességében kellemes helyeket mutattál be, köszönöm!

Mikulás

2015-10-25 09.49.092015-10-25 09.52.54
2015-10-25 09.53.482015-10-25 09.54.37
2015-10-25 09.58.59 
aztakutyafáját 2015.08.29 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Szép rejtés, köszönet érte!

StiviG 2015.08.24 14:00 - Megtaláltam
:-)

Ancs 2015.08.24 14:00 - Megtaláltam
Hazafelé vízitúráról 6/8.
A horgász tó nagyon tetszett, sétáltunk is egyet a parkjában. A második pont is hamart meglett, de ezt már soknak éreztem ide, főleg a messziről "világító" rejtés miatt.
Köszi

 
Csiperke62 2015.08.22 10:20 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Cseliboy 2015.08.22 10:20 - Megtaláltam
Köszi a relytést!

Zéboy 2015.08.22 10:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.50 súly: 3.85
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2015.08.22 10:20 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget

alucifer 2015.08.15 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.11
MEGTALÁLTAM
Köszönöm a rejtést!


 
Csizmások 2015.08.13 18:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

LionDaddy 2015.08.12 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Fotók és élmények később.

Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

 
kl 2015.08.08 13:50 - Megtaláltam
Itt jártunk... [wapon beküldött szöveg]

geoAtti 2015.07.04 17:00 - Megtaláltam
Csoportos ládázás alkalmával megtalálva.
Köszönöm a rejtést!

delfin 2015.07.04 17:00 - Megtaláltam
Csoportos találat. Köszi a rejtést.

mato 2015.07.04 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm!
Bővebb log és értékelés később, ha utolérem magam... [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

szabbr 2015.07.04 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

fattila 2015.07.04 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. Részletek, ha lesznek, majd később. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

pozoli1 2015.07.04 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. pozoli1 és Ancsa [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

gege68 2015.07.03 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Szabóék 2015.06.30 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszi a rejtést!

FTom 2015.06.27 16:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.90
Korábban már néhányszor biciklizgettem erre. Már akkor megtetszett a tó és környezete.

ßeŁŁ 2015.06.11 19:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Köszönöm a rejtést :3


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]