geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3892. Lendva-hegyi Szentháromság kápolna (SLO) (GCLDV2)
Szentháromság kápolna
Szentháromság kápolna
Szentháromság-kápolna belső
Szentháromság-kápolna belső
Hadik Mihály mumifikálódott holtteste
Hadik Mihály mumifikálódott holtteste
Temetőrészlet
Temetőrészlet
Panoráma a várra
Panoráma a várra
Meredek lendva-hegyi szőlők
Meredek lendva-hegyi szőlők
A Csonka-dombon a kápolna a főútról nézve
A Csonka-dombon a kápolna a főútról nézve

Szélesség N 46° 33,593'
Hosszúság E 16° 27,683'
Magasság: 321 m
Megye/ország: Szlovénia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.10.22 23:45
Megjelenés időpontja: 2014.10.22 23:44
Utolsó lényeges változás: 2019.03.03 19:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: emunda, Strombus, karbantartja sjalusic
Felhasználó: Strombus
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 70 m
Megtalálások száma: 177 + 1 sikertelen + 5 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A 800 ml-es műanyag dobozt az első ciprusban keresd!


A ládába travel bug helyezhető.

Megközelítés
Lendva belvárosában a templom mellett a  N 46° 33,948' E 16° 27,094' 179 m [GCLDV2+jobbra] ponton kell felkanyarodni, majd itt  N 46° 33,963' E 16° 27,178' 188 m [GCLDV2+ menj jobbra] ismét jobbra. Innen már eltévedni nem lehet, jól ki van táblázva magyarul is. A dombtetőn, a temető előtt, a kápolnától kb. 70 m-re akad néhány autónyi parkolóhely.

Lendva-hegy (Lendavske Gorice)
Lendvától 1 km-re délkeletre fekszik Lendva városának szőlőhegye, mely 265-334 m magasságú dombokból áll. Területét az árnyékos helyeken rétek, akác- és bükkerdők, a napos lejtőkön szőlőültetvények borítják.
A szőlőgazdálkodás gyökerei a római időkbe nyúlnak vissza. A homokos-márgás talaj, a kedvező mikroklíma elsősorban a minőségi fehér borok termelésének kedvez. Legjellemzőbb az olaszrizling, de megtalálható a chardonnay és sauvignon is. A filoxéra-járvány előtt vegyesen termeltek itt vörös- és fehérbort, az utóbbi évtizedekben ismét próbálkoznak a vörös fajták újrahonosításával.

Szentháromság kápolna (Kapela Svete Trojice)
A Lendva-hegy Csonka-dombnak nevezett részén áll a Szentháromság kápolna, melyet a török kiűzésének tiszteletére a Gludovácz család építtetett 1728-ban, a vár védelmét szolgáló egykori erődítmény helyén. Az erőd előtt valószínűleg a korábbi évszázadokban is kápolna állt itt.
A szépen felújított kápolna építészeti szempontból egyszerű épület. Az idők során többször is javították, de mindig megőrizték eredeti formáját.
A II. világháború végén, 1945-ben több ágyúlövés is érte, mert ezen a meredek dombon volt a szovjet hadsereg lövészállása, amit a stridói magaslatról lőttek a németek.

Hadik Mihály múmiája
Na jó, de melyiké?
A kápolnában üvegkoporsóban egy mumifikálódott holttest látható. A néphagyomány szerint az 1603-as alsólendvai csata, esetleg 1604-es törökellenes csatározások egyik hőse, a fejsérülés következtében elhunyt Hadik Mihály kapitány pihen itt.
Más források is Hadik Mihályként tisztelik a holttestet, ám ez a Hadik Mihály 130 évvel később, 1733-ban tért vissza teremtőjéhez. "Hadik Mihály a fejére kapott csata-sebek folytán 1733. évben szélhűdésben meghalt, s a Szentháromság-kápolna sírboltjába tétetvén, a mésszel épített, magasan álló, léghuzamos száraz sírboltban a feloszlásnak ellenállt. Ez egy teljesen ép (azért ez egy kicsit túlzás), összeszáradt múmia, melyen a balzsamozásnak semmi nyoma s épp azért a természeti csodák közé tartozik."
Harmadik verzió szerint az 1603-as Hadik Mihályt 1733-ban átrakták egy másik koporsóba, onnan a régi fa koporsó fedelén az 1733-as évszám.
Valószínűleg a második történet az igaz. Feltehetően Hadik Mihály a Gludovácz család mellett jelentősen hozzájárult a kápolna építéséhez és halála után azért kerülhetett a kápolna alatt épített sírboltok egyikébe.
Bársonyba vont koporsójára - több koporsó között - 1795-ben a Szentháromság kápolna alapjain végzett munkák során bukkantak. De ha ez a fiatalabb Hadik, akkor számomra meglepő, hogy alig 60 évvel a halála/áttemetése után véletlenül találtak rá a koporsójára. Nem tudták, hogy ott van?
A helyiek a holttestet csodás épségben maradása miatt nagy becsben tartották. Olyannyira, hogy a 19. század elején arra kérték Hadik Mihály dédunokáját, gróf Hadik Gusztáv tábornokot, hogy járjon közben a pápánál szentté avatása ügyében. Hadik Gusztáv ezt visszautasította, azonban később javasolta egy üvegkoporsó készíttetését. Nagyon érdekesnek találtam erre vonatkozó levelét. Az olvasót megkímélendő csak részletét közlöm, az egészet elolvashatod itt.
"Dédősöm a rothadásnak eddig ellent állt, állapota ösmeretes előttem, - sőt láttam őt, kezeimben tartám 1815-ben... Ez alkalommal többen jelentek meg nálam, kérve eszközölném ki a Pápánál szenté nyilvánítását, és nagy nehezen győzhettem csak meg a jó embereket ennek lehetetlenségéről míg a család fennáll. Ekkor kértem a plébánust, hagyná szegény elődömet békében, sőt még koporsót sajátkezüleg le is pecsételtem; s az akkori lelkész szavát is adta, hogy nem bontatja föl, - de szíves levelének tartalmából látom, hogy ez ígéret nem tartatott követője által. ... Kérem kegyedet, ... kipuhatolni azt, vajon nem volna-e célszerű, hogy a lendvai lakosság kedvébe járjunk, dédősömnek egy üveg koporsót készíttetni, mely az oltár közelében fölállítatnék. ...Szíves oltalmába ajánlom ősömet, és kérem lehetőleg oda hatni, hogy még jobban ne csonkítassék, hisz ha a lakosság szentnek tekinti, örömmel fogom az üvegkoporsó elkészítését szorgalmazni, melléje pedig egy perselyt, hogy a hívő népesség adakozzék a szegények számára. Dédősöm holt teteme az által pár szegény családnak szolgálatot tehet,.."

Bejutás a kápolnába
A kápolna búcsújáró hely. Misét temetésekkor vagy az évi két búcsú idején tartanak.
A búcsúk időpontja: május utolsó vasárnapja, azaz Szentháromság napja, és szeptember első vasárnapja, az "angyalok búcsúja".
Ezeken az időpontokon kívül a kápolnába bejutást a Turisztikai információs irodában lehet intézni, de sajnos csak minimum 10 látogató esetén hajlandók kinyitni. Az iroda címe:
Fő utca 38.
telefon: +386 2 578 83 90
e-mail: info@lendava-vabi.si
honlap

Temető a kápolna körül
A kápolna melletti kis temető Lendva legrégebbi sírkertje. Használatáról a 15. század óta tudunk. Érdekesek a sírfeliratok, amelyek a különbőző korok gazdag nyelvi hagyományairól tanúskodnak. A magyar és szlovén feliratok mellett találhatunk olasz és német nyelven írottakat is.
Szép fekvése miatt a Szentháromság kápolna és a régi temető környéke kedvelt kirándulóhely, ezért légy körültekintő a keresésnél! No, meg előtte vagy utána is, mert ha körbetekintesz, szép panorámában lehet részed a környező szőlőskertekre, a Mura síkjára és a varasdi hegyekre is.

Vinárium kilátó
A közelben található a 2015-ben épült, 53,5 m magas, fonott acélszerkezetű Vinárium kilátó, amelynek üvegezett kilátószintjére 240 lépcsőn vagy lifttel lehet feljutni. Jó időben négy ország szép tájaira tekinthetünk rá innen (a 40 km-re lévő Ausztriára, a Lendvával szomszédos Horvátországra és Magyarországra és persze Szlovéniára).
A legfelső teraszon a nemesacél karzat lapjába több város irányát és távolságát gravírozták. Többek között megtudhatjuk, hogy Pécs 147 km, Lenti 8 km, Budapest 222 km távolságra van.
A torony építés költsége 1 millió 800 ezer euró volt, ennek fele uniós támogatásból érkezett.
A belépő: felnőtt 7 €, nyugdíjas, diák 5 €, de van családi és csoportos kedvezmény is. Az aktuális jegyárakról, nyitvatartásról, a kilátó építéséről és a környékbeli eseményekről itt tájékozódhatsz.
A torony aljában étterem működik ami helyben termelt borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket kínál.

További források:
Lendva-hegy
Szentháromság kápolna

Ládatörténet:
Eredetileg waneqr lendvai kétpontos virtuális multiját adoptáltam. Ezt átdolgoztam. Hagyományos ládát kapott a várnál lévő pont, megtartva az eredeti GCLNDV nevet. A kápolnát semmiképpen sem akartam kihagyni, de virtuálisként nem volt az ínyemre. Már létezett itt egy elhanyagolt com-os láda, amit már többször rendbe tettem. Sikerült megegyeznem a szlovén rejtővel, hogy társbérlő lehetek és immár legálisan is gondoskodhatok a karbantartásáról, amit csáktornyai horvát kesserbarátom végez majd el, ha sürgősen kell. Tehát ez a láda egy példaértékű szlovén-horvát-magyar összefogás eredménye. :-)
2014.10.22.: a láda megjelenik a geocaching.hu-n
2015.10.03.: a láda parkrendezés áldozatává vált
2015.10.07.: sjalusic új rejteken, 13 m-re a régitől újrarejti a ládát
2015.12.13.: a láda a nemzetközi oldalon is a nevemre került
2017. 11. 03.: úgy tűnik, a láda ismét parkrendezés áldozatává vált. Igyekszünk hamarosan pótolni. Segítséget szívesen elfogadunk.
2017. 12. 16.: sjalusic újrarejtette a ládát
2019. 02. 22.: félő, hogy a láda eltűnt. Sjalusic hamarosan ellenőrzi.
2019. 03. 03.: sjalusic újrarejtette.Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (78 db): környezet: 4.82 rejtés: 4.65 web: 4.85 átlag: 4.77

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Lucypapa 2019.10.12 15:39 - Megtaláltam
Csodás őszi időben megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

H.B. 2019.08.20 16:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Könnyen meglett. Gyönyörűek a szőlővel borított domboldalak. Köszi a rejtést.

Pongi57 2019.08.19 15:02 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.43
Zalai hétvégénk utolsó napján levezetésként egy kis autós kiruccanásra indultunk a "túloldalra". Először ellátogattunk a közeli orchidea farmra majd útba ejtettük a lendvai vár ládáját, végül ezt a ládát. Gyönyörű panoráma tárult elénk. Csodálattal adózunk azoknak a szőlőműveseknek, akik ezeket a gyönyörű ültetvényeket ilyen szépen művelik a meredek domboldalakon. A nem messze lévő kilátóba most nem mentünk el, de az már látszik, hogy "sikerült" egy tájidegen modern épületet felhúzni. Ide sokkal inkább illett volna egy fa és kő ötvözésével kialakított tájba illeszkedő építmény. De azért az szerencse, hogy elég messze épült ahhoz, hogy ne nyomja el a kis kápolnát és ne zavarjon bele a látképbe. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

20190819_15055920190819_150653
20190819_15084720190819_150858
ratagi 2019.08.17 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Gábor75 2019.08.16 17:35 - Megtaláltam
A vár után ezt sem lehetett kihagyni. A lépcsőn állva hamar előkerült a doboz is. Innen még elmentünk a kilátóba is, szép gondozott a táj felülről is. A kasszában ülő lány nagyon kedves volt, vagy félórát beszélgettünk Vele. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pötyimiki 2019.08.12 08:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Lopakodó 2019.08.12 08:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Balaci 2019.08.04 23:59 - Megtaláltam
Szép volt, jó volt megvolt, közös találat Borsóval. Köszönjük a rejtést és a telefonos segítséget.

stikli08 2019.08.03 15:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm hogy megmutattad! Fotók, részletek később. [Geoládák v2.2.5]

Parmerozpazepan 2019.08.02 15:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Csodás kilátás a zalai - göcseji dombokra, pedig erősen szakadt az eső. Érdekes volt a hely hangulata számomra, otthon éreztem már magam, Szlovéniából jövet, de mégis oéyan olyan furcsa érzésem volt....
Nem kedvelem a tujába rejtett dobozokat, kellemetlen bennük turkálni, pláne, ha szakad az eső, duplán eláztat. Egyébként, javítani kellene a wap-leírást: ha már van, akkor legyen precízebb. Nem ciprus, és honnan indul a számolás?

álomfogók 2019.08.01 09:30 - Megtaláltam
Az Isztriára menet első állomás.
Gyanús volt, hogy jöttünk mi már ide. Hát igen, 10 évvel ezelőtt jártunk itt a kápolnánál még a kétpontos láda idejében, de jó volt újra visszajönni. Főképp, hogy még pont is jár érte. A kilátót kihagytuk, anélkül is csodálatos volt a panoráma a szőlőhegyről, de a tővében és egyben az egyre rövidülő árnyékában megreggeliztünk.

Mary Lou 2019.07.28 10:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Megtaláltuk.
A Júlia-Alpok felé menet tartottunk egy kis pihit.
Sajnos a kápolnába nem jutottunk be.
Kedves békés hely.
Köszönjük!

paul 2019.07.25 18:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Jako 2019.07.24 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.76
Megtaláltuk. Valóban a lépcsőn megállni a nyerő. Köszi. A kilátóba menjetek fel szép.

20190724_09443720190724_100338
20190724_09424920190724_100500
szulez 2019.07.09 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.58
A lendvai vártól jöttünk át ide. Lenyűgözött minket a hely! Hosszasan üldögéltünk itt.
Köszönjük!
Zoli, Helga, Barnabás, Mártika, Bíbor, Bori, Balázs

DSC_7880DSC_7883
DSC_7889 
anettx 2019.07.07 09:00 - Megtaláltam
TFTC! [Geoládák v2.2.5]
Zalai dimbeken-dombokon kirándulgatás.
Kerestem egy darabig a ládát, végül a lépcsőn megállni volt nyerő.

agurubi 2019.07.02 10:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 2.18
erdemes feljutni!

 
S-A 2019.07.01 06:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


R.Guszty 2019.06.29 11:49 - Megtaláltam
Ljubljana felé rövid városnézés közben kerestük ameg a ládát. Kösz a rejtést!

Pomisa 2019.06.26 11:40 - Megtaláltam
A ládát a ciprusfában nem találtam, de lehet, hogy nagyon elbújt. A képek alapján kérlek fogadd el a találatot! (A másik lendvai ládát megtaláltam)

[Jóváhagyta: Strombus, 2019.07.01 22:42]

20190626_11444920190626_114652
20190626_11463720190626_114643
20190626_11442820190626_114519

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (183 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu