geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3929. Almás-forrás az Ősbükkösben (GCALFO)
Ősbükkös
Ősbükkös
Almás-forrás
Almás-forrás
Sasréti Vadászkastély
Sasréti Vadászkastély
Pihenő
Pihenő
Tanösvény
Tanösvény
Kezdőpont
Kezdőpont
Erdei iskola
Erdei iskola
Gomba fa :D
Gomba fa :D
Faóriások...
Faóriások...
Lyukas
Lyukas
Taplógombák
Taplógombák
Almás-patak
Almás-patak
Az Ősbükkös állatai
Az Ősbükkös állatai
Figyelem!
Figyelem!

Szélesség N 46° 12,426'
Hosszúság E 17° 53,817'
Magasság: 189 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.10.19 11:00
Megjelenés időpontja: 2014.12.13 22:08
Utolsó lényeges változás: 2017.10.08 17:19
Utolsó változás: 2017.10.08 17:30
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: eTiGeR, BrEaM
Felhasználó: eTiGeR
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 750 m
Megtalálások száma: 120 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP

15x10x5 cm-es láda a megadott koordinátán, az úttól pár méterre (nem a forrás oldalán), egy fatörzs alsó részének odújában, a gyökerek között. Kérem, körültekintően és gondosan rejtsétek vissza, köszönöm!

Az Ősbükkös igaz, csak egy helyi jelentőségű védett természeti terület, de azért kérem, tartsátok be az általános szabályokat! Bárminemű, a természeti környezetet károsító beavatkozás tilos, az érintett helyszín természetes állapotát meg kell őrizni! Tüzet rakni csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad! Szemetelni tilos!

A logbookban találsz még egy 4 karakteres jelszót, ezt is érdemes megjegyezned, ugyanis ez a Baranya megyei Magyar Vándor ládasorozat 22. tagja. Figyelem, ez a jelszó nem egyezik meg a Geocaching logoláshoz szükséges jelszóval!

Alternatív jelszót tartalmazó kicsi pótláda, csakis ideiglenes használatra, a főláda eltűnése esetére, egy fa gyökerei között:  N 46° 12,425' E 17° 53,841' 190 m [GCALFO+pótláda] Ezt csak akkor keresd, ha az eredeti ládát nem találod!


A ládába utazó ügynök, vándorbogár (TravelBug), geoérme (geocoin) helyezhető. Bővebb információt itt vagy itt találsz róluk!

Bevezető

Sasrét másik oldalát, nevezetesen az Ősbükköst, a 2db forrást, valamint a tanösvényt szeretném nektek bemutatni ezzel a rejtéssel. Igen, tudom hogy a környéken van már egy láda, de úgy gondoltam, hogy ez a szép környezet megérdemel még egy ládát, csak azért, hogy egy kicsit közelebb hozza hozzátok ezeket a dolgokat. Ez a láda most már gondoskodik róla, hogy senki se hagyja figyelmen kívül az említett látványosságokat.

Megközelítés

Sasrét Baranya és Somogy megye határán, a Zselic lágy dombjai között fekszik. Pécstől 55 km, a 67-es főútról 5 km-es, aszfaltozott bekötőúton közelíthető meg, amire itt kell lekanyarodni:  N 46° 12,856' E 17° 51,176' 225 m [GCALFO+elagazas] A sorompó miatt ne aggódjatok! Palka Réka, a Mecsekerdő Zrt. turisztikai koordinátora azt az információt adta, hogy a sasréti Ősbükköst előzetes engedély nélkül bárki meglátogathatja, és az ehhez vezető sasréti bekötőutat is használhatja ugyan így!
Parkolni az erdei iskola mellett lehet, itt:  N 46° 12,158' E 17° 53,856' 210 m [GCALFO+parkolo]. A ládát a tanösvényen keresztül érhetjük el.

Az Ősbükkös

Almamellékhez tartozó helyi jelentőségű védett természeti terület; vagyonkezelője a Mecsekerdő Zrt. Védettségét az 5,9 ha területű, közel kétszáz esztendős bükkös állomány és ennek élővilága indokolta. A védett területen erdészeti tevékenység nem folyik! E területen agyagbemosódásos barna erdőtalaj található, mint a Zselic legnagyobb részén. A faállományt körülbelül kétszáz éve letermelték hamuzsír nyerése céljából, majd a vágást magára hagyták, ahol is (főként sarjadva) az erdő önmagától sikeresen felújult. "Ősbükkössé" válását Báró Biedermann Rezsőnek köszönheti. A báró nem engedte háza elől a fákat kivágni, mivel ablakából erdőt szeretett volna látni. Az őt követő erdész nemzedékek csodálattal tekintettek a hatalmas faóriásokra, 1941-ben pedig védettséget kapott. Ez az erdőrész kiválóan alkalmas arra, hogy segítségével a tanösvényt végigjárva, a fafajokkal történő megismerkedés mellett egy kicsit a természetes erdődinamikai, erdőműködtető folyamatokról is képet kaphassunk.

Állatvilág

A gerinctelen fauna legváltozatosabb képviselői a területen a rovarok. A szarvasbogár, a nagy hőscincér, a havasi cincér, a bársonyfoltos gyászcincér, az aranyos bábrabló, a gubacsdarázs, a közönséges nünüke, és a májusi cserebogár is megtalálható itt. A futrinkák közül a rezes futrinka gyakori. Rengeteg itt a lepke, például a sakktáblalepke, tölgy-pávaszem, és a fehér tollas-moly. Ugyancsak sok pók él e környezetben, érdekes képviselőjük a négyes keresztes pók. Nyári napsütésben a manna-, és óriás kabócák fülsiketítő énekét hallhatjuk, a bükkfák kérgén pedig felfedezhetjük a levetett lárvabőrüket.
A hüllők közül itt él a fali gyík, a lábatlan gyík és az erdei sikló, amely elérheti az 1,5 méteres hosszúságot is.
Az odúkészítő madárfajok mint a nagy fakopáncs, a közép fakopáncs, a fekete harkály, a zöld küllő által készített odúkat elfoglalják a kék-, a szén-, és a barátcinegék, a csuszka, a seregély, és a kék galamb is. A ragadozók közül az egerész ölyv és a réti héja az elterjedtebb; míg a baglyok közül a macskabagoly jellemző.
Az emlősök közül a denevérek a leggyakoribbak az erdőben, a sok odú nagyszerű búvóhelyet biztosít számukra. Legelterjedtebb képviselőjük a korai-, és a tavi denevér. Az erdő megannyi rejtekhelyével, és gazdag rovarvilágával jó élőhely a keleti sün, az erdei cickány, az erdei egér számára. A tápláléklánc következő láncszemei a ragadozók: a róka, a borz, a nyest, a menyét, és a nyuszt is előfordulnak itt.
A fák akrobatái a mókusok mellett nagy pelével, és mogyorós pelével is találkozhatunk. A pelék télen földalatti járatokba húzódnak, és ezekben a béleletlen fészkekben vészelik át a hideg, ínséges időszakot. Szürkület után csendben sétálva a tanösvényen hallhatjuk a pelék jellegzetes pisszegő hangját.
A nagyvadfajok közül láthatunk vaddisznót, őzet, gímszarvast, amelyeket a bőséges bükkmakktermés és a facsemeték nagy száma csalogat a területre.

Sasréti tanösvény

Az erdei iskola épülete mellől indul a 1,5 km hosszú tanösvény a sasréti ősbükkösön át. A majdnem 200 éve érintetlenül hagyott fenséges bükkös, kocsánytalan-tölgyes erdő ma helyi jelentőségű természetvédelmi oltalmat élvez. A tanösvény kihelyezett tábláival egyrészt különféle fafajok felismerését szolgálja, másrészt a tanösvényen végighaladva ismerkedhetünk a helyi lágyszárúakkal, az erdő természetes felújulásával, ugyanis a kidőlt fák helyén különböző korú újulatfoltok vannak. A túra első felében megismerkedhetünk az erdei fafajokkal, jellemző tulajdonságaikkal, termésükkel, levélzetükkel. A tanultak, megfigyeltek játékos visszakérdezése a séta második részén következik. Ekkor a már bemutatott fafajokat kell felismerni, majd a helyes választ rögtön el is olvashatjuk egy kis falapocska felemelése után. A tanösvény bejárása során megpihenhetünk, szomjunkat olthatjuk és akár szalonnát is süthetünk a szépen kiépített Almás-forrás környezetében.

Víztani értékek

A Zselicben számtalan időszakos, vagy állandó vízfolyású forrással találkozhatunk. Az aránylag sok forrás a terület felszínének tagoltságából, és az átlagosnál több csapadékmennyiségből adódik, de a felszínt alkotó lösz vízáteresztő képessége is nagyban hozzájárul ehhez.
Az Almás-forrás Almamelléktől északra, a Sasréti tanösvény végén az ősbükkös tövében található. Innen ered az Almás-patak szépen kiépített, felújított forrása. A bronz kifolyócső felett íves márványtáblán olvasható a felirata, felette tisztítónyílás látható. Vízhozama gyenge, de állandó kifolyású. Értéke 0,4-1 liter/perces értéket mutat. Mellette piknikhelyet alakítottak ki, kőből kirakott tűzrakóhellyel. A forrás újrafoglalását 2000-ben Baumann József, Baumann Józsefné, és Sajgó Ferenc végezte.
Az eredeti Almás-forrástól 5 méterre található a Kis-Almás-forrás. A forrást 2000-ben a Szigetvári Erdészeti Zrt. anyagi támogatásával Baumann József és Baumann Józsefné foglalta. Közepes vízhozamú forrás, értéke 2-6 liter/perces érték közötti.
Az Almás-patak vízjárása napjainkban általában egy méter alatt van, és csak nagyobb esőzések idején duzzad fel. A forrás, és a patak nevének eredete abból származik, hogy régen nagyon sok vadalma volt a környéken, a forrás közelében, és a patakba hulló gyümölcsöt a víz szállította. Az Almamellék községnév is az Almás-patakból eredeztethető, ugyanis Almás melletti, melléki települést jelent.


Ajánló

- Ha időnk engedi, akkor a GCzs1, a GCJAMB valamint a GCAVF ládákkal folytathatjuk túránkat.

- Az Almamelléki Erdei Vasút a Zselic dombjai között működik, egyike a hazai 600 mm nyomtávú személyszállító kisvasutaknak. Végállomása: Sasrét. Az aktuális menetrendet megtekinthetitek itt.

- A Sasréti Vendégház szeretettel várja mindazokat, akik ételt-italt szeretnének fogyasztani, netán itt szeretnének aludni. A szállásfoglalást előzetesen kell jelezni, elérhetőségeket a linken találtok. Igény esetén gyalogos vagy terepjárós túrát is tudnak szervezni Sasrét környékén.Ez a játék megtalálható a Geocaching.com (GC5HBE1) és a GPSGames.hu (GG4409) oldalon is.

Forrás
Baranya Megyei Természetbarát Szövetség
Mecsekerdő Zrt.

Jó vadászatot kívánok!
eTiGeR

Flag Counter
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (57 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.46 web: 4.74 átlag: 4.66

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


paul 2019.10.30 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pappcsalád 2019.10.26 15:49 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

Lámpás 2019.10.19 15:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Szőkekapitány 2019.09.01 10:45 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

ivadam1993 2019.07.09 16:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pviktor 2019.07.09 10:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést

nmárti 2019.06.30 15:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.49
Köszi a rejtést, bővebben később.

Ásványvadász 2019.06.29 13:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
A ládát egy hatalmas béka őrizte. Nem zavarta a mi ténykedésünk, nyugodtan ücsörgött a sarokban. Szép a környék.
A találat után már majdnem kiértünk a parkolóig, amikor rájöttem, hogy ez egy .com-os láda is. Na irány vissza a jelszóért. A béka nem értette mit keresek ott már megint.

GYEZegzug 2019.06.29 13:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Jó volt itt lenni. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20190629_125640IMG_20190629_124937
IMG_20190629_124631 
VP 2019.06.29 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.62
Kisebb-nagyobb zselici kirándulások.

SirPixelot 2019.06.08 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 2 web: 4.5 átlag: 2.83 súly: 1.00
megtaláltuk :)

carmin 2019.05.19 11:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

DSC04517DSC04524
DSC04528DSC04537
DSC04539DSC04545
Gaben98 2019.05.11 09:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.85
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :)

buksika 2019.05.01 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.66
Nagyon szép környezet, köszönöm a lehetőséget. :)

1B55EE85-7AA5-4FE8-9ABA-E862EF38111DBCEA9F37-0A0A-4A97-98FD-13262B9A0D35
24E12E00-0848-49D3-8BFB-743618992C2D617C76AD-2218-4A36-8035-5C3FC9D1EB3E
481CD9FA-4DF8-4311-8660-26F3F97D62F8 
szalais78 2019.04.27 15:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.56
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.6.2y]

szn0907 2019.04.21 12:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.26
Köszi :)

Korigumi 2019.04.18 22:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ukata79 2019.04.07 18:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Kampfél 2018.11.17 15:59 - Megtaláltam
Nyomozós játék közben megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

womp 2018.10.27 17:51 - Megtaláltam
Itt jártak a kis felfedezők. Köszönjük! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (123 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu