geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3883. Diósjenői kastélypark (GCdkp)
Ő tervezte anno ( Hein János)
Ő tervezte anno ( Hein János)
Ők építették; anno
Ők építették; anno
...Ezt ( kastély, amit így már nem láthatsz)
...Ezt ( kastély, amit így már nem láthatsz)
Esőbeálló (poi)
Esőbeálló (poi)
Rejtekadó fa...
Rejtekadó fa...
Parkrészlet
Parkrészlet
Csak pihenni...mi mást?
Csak pihenni...mi mást?

Szélesség N 47° 56,183'
Hosszúság E 19° 1,068'
Magasság: 359 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.09.21 01:00
Megjelenés időpontja: 2014.10.08 11:09
Utolsó lényeges változás: 2019.01.06 08:46
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: 19izsi73
Felhasználó: 19izsi73
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 204 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Wap.:10x10 centiméteres dobozka, fekvő fánál.

A ládába TravelBug még nem helyezhető.

Megközelítése: Parkolni az egykori Sváb Sándor kastély - ma szociális otthon - bejáratánál lehetséges; eddig aszfaltút vezet: N 47° 56,320' E 19° 1,246' 310 m [GCdkp+parkoló]. Ettől jobbra kanyarodva; immár gyalogosan ne csak a dobozt keresd, hanem tégy egy kört a parkban, amely még nem nyerte el eredeti állapotát. Ha ma valaki Diósjenőre kirándul, hiába keres "parkot" az egykori Sváb-kastély környékén. Az elmegyógyintézetként szolgáló épülethez az egykori parknak csak kis területe tartozik, az intézet kerítésén kívül pedig sűrű erdő található, amelyben legfeljebb idős, száradó tölgyfák tűnnek fel. Aligha gondolnánk, hogy a diósjenői park a magyarországi kertművészet történetének értékes, egyedi alkotása volt. Ezen munkálkodik az erdészet, visszahozva a park egy részének eredeti állapotát.
Sajnos a kastély csak távolról látható, belépni nem szabad! Senkinek nem is kívánom, hogy itt "vendégeskedjen".


A múlt: A diósjenői erdőbirtok a 19. század utolsó évtizedeiben többször cserélt gazdát, míg végül 1906-ban gavosdiai Sváb Sándor bankár és felesége, csetei Herzog Irén bárónő vásárolta meg fele-fele részben az összesen 6745 hold kiterjedésű területet. A birtok megvételének egyik célja bizonyosan az volt, hogy Budapesttől vasúton és kocsin könnyen elérhető távolságban vadászkastélyt építsenek, és a birtok haszna mellett vadászati szenvedélyüknek hódolhassanak. Svábék nem rögtön a birtok megvételét követően láttak hozzá a kastély építtetéséhez, hanem évekkel később, 1910 körül. A kastély megközelítésére exkluzív magánút vezetett fel a falu felől, a váci országútról Diósjenőre bevezető közútnak egyenes folytatásaként.
A kastély helyét nemcsak a nagyszerű kilátás alapján választották ki, hanem az akkor már sok száz esztendős, ún. Király-fa közelsége is szerepet játszott, amely a kastélyhoz kerített parkterületre került - ez is a tulajdonos ősiségének illúzióját szolgálta. E fát már a kastély építése előtt is legendák övezték: "Majdnem a honfoglalással egyidejű fákról is szólnak hagyományaink. Diós-Jenő határán például van egy nevezetes fa, mely 40 méter magas. Ezt tartják annak a tölgynek, mely az Árpád házi királyok okleveleiben nem egyszer fordul elő hogy t. i. a király a "nagy tölgyfa" alatt hallgatta meg az urak tanácsát, s ezért meg vannak győződve, hogy a tölgy alatt valaha egyik Árpád házi királyunk osztogatta parancsait."
A kastélyt és az azt körülvevő parkot a több ezer holdas erdőbirtok óriási telkén építették, az erdő szélén, önálló telek alakítása nélkül. A kastélypark tervezését Svábék a korszak legjelentősebb magyarországi tájkertészére, a Hamburg mellett született Hein Jánosra (1866-1935) bízták 1910-ben, és az ő kertépítő cége végezte a kivitelezést is, 1911-ben. Hein a 19-20. század fordulójának legfontosabb magyarországi és egyik legjelentősebb Közép-európai kerttervezője (ún. tájkertésze) volt, aki 1900-ban a Párizsi Világkiállításon aranyérmet nyert kertterveivel.
Hein a diósjenői park szépen megrajzolt, feliratában 1910-es dátumot tartalmazó kerttervét is megjelentette a prospektusában, referenciaként. Hein tervén a középső tisztás mellett a legfontosabb szervező elem az a kocsiút ("körút") volt, amelyen körbe lehetett járni a parkot. Sváb Sándorné, aki egészen 1944-ig használta a kastélyt, idős korában is rendszeresen járt körbe ezen az úton - autóval. Nyilvánvaló, hogy a Hein tervén ábrázolt utak vonalában a domborzat nem tette lehetővé a kényelmes, szintvonalakhoz jól alkalmazkodó utak kiépítését, ezért volt szükség a kivitelezéskor a terület oldalirányú (észak és dél felé való) bővítésére.
Az 1945. évi államosítás után a kastélyt a közvetlen környezetével ("Belső park") leválasztották a park nagyobbik részétől ("Külső park"), s a két terület más-más kezelésbe került. A kastély 1945 után néhány évig a Földművelésügyi Minisztérium irattáraként szolgált. A park ekkor még őrizte eredeti szerkezetét, és állt még az óriási Király-fa, amelynek odvában egy gyermek fekve is elfért. Az 50-es évek elején szovjet katonai laktanya volt a kastélyban. Sátoroztak a katonák a parkban is. Ekkor egy viharban kidőlt a Király-fa, állítólag éppen a táborparancsnok sátrára és magára a parancsnokra. 1957-től a kastélyt az Egészségügyi Minisztérium vette birtokba, és fogyatékosok szociális otthona céljára alakították át. A kastély körül az intenzív díszkert-fenntartás megszűnt. A nyugati parkrész a környező erdővel együtt, annak immár (ismét) részeként erdészeti kezelésbe került, és beleolvadt a park egykori határain minden irányban jócskán túlnyúló erdőségbe. E "Külső park" bekerítettsége megszűnt. Az erdészeti kezelésnek köszönhetően, illetve a kertészeti beavatkozások elmaradása miatt az idős fákkal ritkásan benőtt terület erdősülése megindult.
1960-65 között nagyszámú csemetét (pl. szelídgesztenyét, vörösfenyőt) ültettek el. A fák közti gyepet akkor még kaszálták, s a terület fás legelő-jellege megmaradt. A 70-es évektől azonban mind jobban előtört a gyertyán. Ma ezek, a nagyrészt még ma is élő tölgy-óriások adják a terület fő értékét, nemcsak történeti, hanem természetvédelmi szempontból is. Jó rálátást biztosít ezekre az óriásokra a  N 47° 56,305' E 19° 0,914' 356 m [GCdkp+pihenő terület].

A jelen: A park egykori úthálózatából ma már csak egyes útszakaszok vannak meg a park déli széle mentén, ezek azonban ma is jól felismerhetők. A többi 1945 után "spontán" keletkezett erdészeti feltáró út, amelyek szintvonalra merőleges vezetésük miatt meredekek és emiatt erodált állapotúak.
Forrás: Alföldy Gábor '
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (99 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.58 web: 4.67 átlag: 4.64

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


BT_pro 2019.10.27 14:39 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm a játékot! [g:hu 1.6.4]

kupec 2019.10.21 15:51 - Megtaláltam
A Pogánypeti által bemért koo-t használtam, így gyors volt a találat. Szépen felújították a parkot.

spanyesz 2019.10.19 14:06 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 3 web: 2 átlag: 2.50 súly: 3.55
Köszi a rejtest, megtalaltam!

Gábor és Edit 2019.10.12 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Pogánypeti 2019.10.01 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
Ez volt a mai napi gyalogtúrám 6. találata a hétből, mindösszesen pedig az 1600. találatom!!! :D
A Bárány-bércről jelzés nélküli erdészeti utakon siettem le a kastélyparkba. Elég szívatós dolog pontos koo-k nélkül ládát keresni, sok értékes időt elcsesztem emiatt, de azért végül csak sikerült megtalálnom a sárga fedelű dobozkát... :D
Logolás közben bemértem a rejtekhely, azaz a kidőlt fa pontos koo-it is: N47° 56,166' / E19° 01,054'
Logolás és visszarejtés után sétáltam, nézelődtem még egy kicsikét a kastélypark hatalmas fái között. Sajnos a tegnapi ítéletidő a park fáit sem kímélte, újabb óriási példányokat döntött ki a nagy szélvihar... :(
A kastélyparkból a mai nap legutolsó állomásához, a GCDEET multi végládájához gyalogoltam tovább...
Köszi a rejtést! :)

Évi&Zoli 2019.09.30 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.99
Ma egy csodálatos ládázós napot tartottunk, a Börzsöny felé terjeszkedve. Nagyon jól éreztük magunkat, amit az egész napos viharos erejű szél sem tudott elrontani. Az előző logokat olvasva egy kicsit kiszélesítettük a keresést, így viszonylag gyorsan megtaláltuk. Keresés közben megtaláltuk az avarban a régi jelszóhordozót is, ami már természetesen érvénytelen. Valóban pontatlan a koo. A kastélyt nem láttuk, de a park külön látogatható. Köszönjük!

IMG_20190930_151315IMG_20190930_151340
IMG_20190930_151536IMG_20190930_151629
eazs 2019.09.21 10:49 - Megtaláltam
Köszönjük!

Tünde&Attila 2019.09.15 13:59 - Megtaláltam
Szép a park, de a láda 32 m-re van a megadott koo-tól. Jó a rejtés, de a kommentek alapján sikerült megtalálni!

GAMANO 2019.06.30 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

LabiMarceaz 2019.05.08 13:55 - Nem találtam meg
Megneztem a fekvo fánál, nincs a helyén. Nem találtuk meg. Ha lehet kérném a ládagazda jóváhagyását! Köszönöm [Geoládák v2.2.5]

SVBorisz 2019.05.01 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Ati & Niki Szilasliget. Íróeszköz nincs a ládában így oda nem írtunk mert nálunk sem volt. ????

h725 2019.05.01 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Csillagos ötös hely. Most így tavaszi pompájában egészen lenyűgöző volt. És még az időjárás is kegyes volt hozzánk, bár az előrejelzések bizonytalanok voltak. Ezen a napon avattuk fel új geo-járművünket is. Reméljük sok szép megtaláláshoz visz majd minket. Rajtunk nem fog múlni. Egyetlen pici szépséghibája csak ennek a rejtésnek, hogy nem találtuk meg... Végső elkeseredésünkben felhívtuk a rejtőt is, aki nagyon kedves, és készséges volt. Hálásak vagyunk a segítségéért, de a kincs csak nem lett meg. Ezért kérnénk a képek alapján az elfogadást.
Köszönjük, az ötletet, tényleg nagyon megérte idejönni.

Vali, Zsolt

[Jóváhagyta: 19izsi73, 2019.05.09 06:54]

Kisebb mezei csokor
Tavaszi hangulat
mura 2019.04.28 13:50 - Megtaláltam
Kerestem a fekvő fánál, benéztem alá, az üregekbe, de a dobozt nem találtam. Ha lehet, kérném a rejtőt a találat elfogadására. Köszönöm!

[Jóváhagyta: 19izsi73, 2019.04.30 05:27]

DSC02448.resizedDSC02450.resized
DSC02451.resizedDSC02456.resized
Bernáth 2019.04.28 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.05
Ennek a parknak is a múltja az érdekesebb, mint a jelene. Kár érte. A rejtés nagyon jó, de mi is azt mondjuk, hogy kb. 20 méterrel odébb van, mint amit a koordináta mutat. Az úttól még elfele, a MÁSIK nagy fekvő fában. Nem talajszinten. Köszönjük a rejtést.

Diosjeno_06Diosjeno_07
Ásványvadász 2019.04.22 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Szép park. A koordináta nem egészen pontos. Ahogy mások is írták kb 20 méterrel távolabb kell keresni a ládát. Sok kidőlt fa van a környéken, érdemes körbe járni ezeket. A rejtek nem teljesen a földön fekszik.

nfmate 2019.03.24 14:39 - Megtaláltam
A láda a helyén, jó állapotban. A koordináta kb 18 méterrel odébbra jelez, de a gyerekek meglelték :) Köszönet a sétáért [Geoládák v2.2.5]

nonow22 2019.02.22 16:43 - Megtaláltam
Runne-vel nekiindulva gyors találatnak szántuk, viszont az összes lehetséges fa többszöri átnézése után sem találtuk. Lehet, hogy megint lába kelt? :( A képek alapján kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: 19izsi73, 2019.02.25 07:35]

Screenshot_2019-02-22-16-38-14-755_menion.android.locusIMG_20190222_164324
19izsi73 2019.01.06 08:49 - Egyéb
Láda pótolva; ha ennek is lába kél, távolabbra helyeztem..

radpeter 2019.01.01 10:29 - Megtaláltam
o/ Jo szuszogtatos [wapon beküldött szöveg]

nyuszoka 2019.01.01 10:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (208 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu