geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3871. Tolna, a megye névadó városa (GCTOLN)
Tolna címere
Tolna címere
Tolna logoja
Tolna logoja
Hősök tere - Városháza
Hősök tere - Városháza
A szabályozás előtti, kanyargó Dunát jelképező szegély
A szabályozás előtti, kanyargó Dunát jelképező szegély
Hősök tere máshonnan
Hősök tere máshonnan
Hősök szobra
Hősök szobra
Világháborús emlékmű
Világháborús emlékmű
Római katolikus templom I.
Római katolikus templom I.
Római katolikus templom II.
Római katolikus templom II.
Római katolikus templom III.
Római katolikus templom III.
Tolnai Holt-Duna I.
Tolnai Holt-Duna I.
Szabadtéri színpad a Duna parton
Szabadtéri színpad a Duna parton
Híd Bogyiszló felé
Híd Bogyiszló felé
Háttérben a Selyemgyár
Háttérben a Selyemgyár
Tolnai Holt-Duna II.
Tolnai Holt-Duna II.
Tolnai Holt-Duna III.
Tolnai Holt-Duna III.
Az 1818-as térképen a Tolna és Fadd környéki kanyarok átmetszésére két alternatíva is szerepelt, de a Bogyiszlói-kanyar átvágására még nem gondoltak
Az 1818-as térképen a Tolna és Fadd környéki kanyarok átmetszésére két alternatíva is szerepelt, de a Bogyiszlói-kanyar átvágására még nem gondoltak
Beszédes József (1787-1852) vízépítő mérnök 1834-ben javaslatot tesz a Bogyiszlói kanyar átvágására is
Beszédes József (1787-1852) vízépítő mérnök 1834-ben javaslatot tesz a Bogyiszlói kanyar átvágására is
Az 1858-as katonai felmérés térképén az átvágás már erősen kifejlődött, de még Kis-Dunának nevezik a mai főmedret
Az 1858-as katonai felmérés térképén az átvágás már erősen kifejlődött, de még Kis-Dunának nevezik a mai főmedret
A Faddi-Duna és a Tolnai Duna a 2014-es Google térképen
A Faddi-Duna és a Tolnai Duna a 2014-es Google térképen

Szélesség N 46° 25,566'
Hosszúság E 18° 47,265'
Magasság: 100 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.10.05 14:00
Megjelenés időpontja: 2014.10.05 18:34
Utolsó lényeges változás: 2014.11.02 22:54
Utolsó változás: 2017.07.29 07:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: május 15.
Felhasználó: május 15.
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1550 m
Megtalálások száma: 160 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP

Három pontos multi a megye névadó városában.

1. N 46° 25,566' E 18° 47,265' Az első jelszórészlet a Hősök terén, a megadott koordinátán lévő tereptárgyra ragasztott kis tábláról olvasható le. Guggolj le! Öt betű.

2. N 46° 25,311 E 18° 47,358' A második jelszórészlet szintén egy felragasztott kis táblán, a római katolikus templom előtti hirdetőtábla hátsó részén található. Négy betű.

3. N 46° 25,263 E 18° 47,622' Hagyományos láda (450 ml-es, 15x9x6 cm méretű uzsonnás doboz) a Tolnai-Duna partján, talajszinten, dombon. Ládaeltűnés esetére a rejtekadó objektumra táblát is rögzítettünk pótjelszóval. Hét betű.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés

Tolnára a 6-os úton, vagy az M6-os autópályán lehet a legkönnyebben eljutni. A buszok is az említett útvonalakon közelítik meg a várost, és a Szentháromság tér közelében lévő buszpályaudvaron állnak meg.
Az autóval érkezőknek a közelben lévő két parkolót javaslom: A Szentháromság térnél lévő kisebb parkoló koordinátai:  N 46° 25,365' E 18° 47,281' 70 m [GCTOLN+szenthaormsagparkoló]. A közeli szupermarket parkolójának koordinátái:  N 46° 25,428' E 18° 47,408' 70 m [GCTOLN+boltparkoló].

A rejtés apropója

Rokoni szálak miatt kicsi gyerekkorom óta minden nyáron hosszabb-rövidebb ideig a közeli Fadd községben nyaralunk. Év közben is többször eljövünk, manapság már a gyerekeinkkel, családosan. A 60-as 70-es években a mainál sokkal nehezebben tudtunk ideutazni. A családban nem volt autó, a buszközlekedés macerásabb, és drágább is volt, maradt tehát a vonat (424-es gőzös), ami Mözsön állt meg. Innen busszal mentünk Faddra, Tolnán át. Sokszor Tolnán még át is kellett szállnunk.
Nagyobb gyerekként értettem meg, hogy épp a vasúttalanság és a fő közlekedési útvonalak, valamint a folyó Duna távolsága miatt lett "kegyvesztett" Tolna, és éppen ezért nem maradhatott megyeszékhely a nem kevés történelmi múlttal rendelkező névadó város. Tolna a Duna 1850-es évekbeli szabályozása előtt a folyó közelsége miatt ipari, kereskedelmi nagyváros volt, valamint politikai és kulturális szempontból is jelentősnek számított. Mátyás király 1463-ban a török elleni hadjáratra készülve, valamint 1466-ban országgyűlést tartott itt.
Itt létesült Európa első Kisdedóvóképző Intézete, melynek helyét és emlékművét itt:  N 46° 25,349' E 18° 47,562' 70 m [GCTOLN+emlékhely] lehet megtekinteni, valamint a városháza falán található egyik tábla is  N 46° 25,555' E 18° 47,246' 70 m [GCTOLN+emléktábla] megemlékezik róla.
A város műemléki épületei is a dicső múltról árulkodnak. Egyik ilyen a régi Selyemgyár közelében, a Festetich utca 1. Itt szállt meg 1830. júniusában Széchenyi István, amikor a Duna szabályozás munkálatainak ügyében járt el.  N 46° 25,414' E 18° 47,601' 70 m [GCTOLN+emlékhely]
Mindezek ismeretében kicsit csodálkoztunk, hogy nincs a városban, vagy a várossal kapcsolatban rejtés. Ugyanakkor örültünk is, mert így legalább, ha nem is helybéliként, de félig-meddig idetartozóként mi készíthettük el az elsőt GCSELY, mely egy ipari nevezetességet, egy igazi különlegességet mutat be, és most a másodikat is, mellyel egy rövid sétára invitálunk benneteket.

A helyszínek

A rejtés első helyszíne a Szentháromság térről az utóbbi években hangulatos sétálóutcává alakított Árpád utcán át, a Szupermarket parkolótól pedig a Bajcsy-Zsilinszky utcán át közelíthető meg legkönnyebben, és a 2012-re felújított, megszépült Hősök terén található. A tér legjelentősebb épülete az eklektikus stílusban épült városháza. Falán a város történelmének jelentősebb eseményeire utaló emléktáblákat láthatunk. Az I. világháborús emlékművet (Hősök szobra), melyről a tér a nevét kapta 1929 augusztusában avatták fel. Egyik oldalán II. világháborús, másik oldalán 1956-os emlékművet avattak 1998-ban. A hely egyik érdekessége a téren végighúzódó, a szabályozás előtti, kanyargó Dunát jelképező szegély is a felújítás eredménye. A  N 46° 25,566' E 18° 47,265' 70 m [GCTOLN-1] koordinátán kis, tereptárgyra felragasztott tábláról olvasható le az első részlet. Guggolj le!

A második helyszín a római katolikus templom közelében található. A  N 46° 25,311' E 18° 47,358' 70 m [GCTOLN-2] koordinátánál a második jelszórészlet a templom előtti hirdetőtábla hátsó részén található!
A tolnai templom barokk stílusban épült (1769-1773). Tornya 53 méter magas és messziről látható a dunai árterület felől.
A templom építésében négy embernek volt kiemelkedő szerepe:
Gróf Festetich Pál tolnai földesúr, aki egyben a plébánia kegyura volt. Nem lakott a városban, ide inkább csak látogatóba jött. Egy ilyen látogatás alkalmával, 1765 június 6-án, Úrnapján égett le a mai templom elődje, a Kapuváry-féle templom. Ekkor a kegyúr kezdeményezésére és felajánlása alapján indult meg az építkezés 1765-ben. Tehát a kegyúr birtoka szolgáltatta az építkezés anyagi alapját.
Gróf Batthyány József kalocsai érsek, aki 1768. március 29-én vette bérbe Tolna városát néhány környező településsel együtt, szintén szorgalmazta a templomépítést.
Demkovics József a kalocsai érsektől vette bérbe Tolnát, mint a birtok albérlője. Keménykezű, erős akaratú gazda volt. Bérlősége idején a városban is az ő akarata érvényesült. Amíg a templom épült, még Nunkovics János plébánosnak sem engedett beleszólást. A mellékoltárok képeinek elhelyezését is ő döntötte el. Az ő érdeme, hogy a templom a tervezett 10 év helyett három év alatt felépült. Az építkezésnél a gazdaságosság sorrendjét követte. Így először a sörház és a vendégfogadó épült fel, mert azok elkészültük után azonnal hasznot hoztak. A harangokat is előbb vásárolta meg, mint ahogy a torony elkészült, mert a halottra való harangozás során az is pénzt hozott.
Nunkovics János plébános 1761-ben vette át a tolnai plébánia vezetését. Az ő érdeme, hogy sürgette a templom építését, némileg ellenőrizte a munkát, és ő gondoskodott a szentelésről. A plébánost Demkoviccsal szemben más szempontok vezették a templomépítés siettetésével kapcsolatban. Ő mielőbb szeretett volna az új templomban misézni, és nem értette, hogy miért kezdik a sörházzal az építkezést.
Érdemes bemenni, vagy legalább körüljárni a monumentális épületet.

A harmadik helyszínen, a  N 46° 25,272' E 18° 47,613' 65 m [GCTOLN-3] koordinátánál, a Tolnai-Duna partján, talajszinten, dombon találod a hagyományos ládát a harmadik jelszórészlettel. (A régi koordinátákat pontosítottuk.) Ládaeltűnés esetére a rejtekadó objektumra táblát is rögzítettünk pótjelszóval.
A szabályozások előtt Pakstól délre a lelassuló Dunának szinte egyáltalán nem volt állandó medre. Minden áradás után másfelé kanyargott. Manapság nehéz elképzelni, hogy a Tolna közelében található Bogyiszló például egyik évben a Duna bal partján volt, és előfordult, hogy a következő áradás után átkerült a jobb partra. Ennek köszönhető az is, hogy a jelenleg a Duna jobb partján fekvő Bogyiszló egyházközsége még ma is a bal parton lévő Kalocsai Érsekséghez tartozik. Még Tolna, a viszonylag magas parttal rendelkező település is sokszor volt árvízveszélyben a jégzajlások idején, mert a víz könnyen alámosta a partot és az éles kanyarulatokban könnyen beállt a jég. Bár a 19. század elején sarkantyúk építésével sokat tettek az árvízvédelemért, végleges megoldást mégis a Duna 1852-es átvágása, és ezzel a tolnai ág lassú lezáródása jelentette. Ez viszont megpecsételte e Duna-szakasz és a város sorsát. Megkezdődött az eliszaposodás, lecsökkent a halászat, megszűntek a malmok és a hajózás. A szabályozás előtt a hajózást tekintve Tolna volt a legjelentősebb kikötő a megye déli, sőt Baranya megye északi részén. A város volt Tolna megye kereskedelmének központja, a Duna alsó "fővárosa". A folyó elvesztése nem egyik pillanatról a másikra történt. Évtizedekig tartott. A szabályozási munkálatok 1843-ban kezdődtek meg, és 1852-re értek véget. 1856-ra fejlődött ki annyira az átvágás, hogy ez lett a főmeder. Tolna dunai szerepköre halványulni kezdett, és egy fél évszázad alatt semmivé enyészett. A Duna és a kikötő elvesztésével lassan elcsendesedett a nyüzsgő, élénk vízi világ, mely addig ezt a mezővárost jellemezte.
Manapság a holtág a horgászoké és a vízi sportot kedvelőké, bár kialakított strand nincs sehol a Duna ágban.

A jelszót a három jelszórészlet egymás után írásával kapod meg.

Ha a jelszót beírod egy Internetes keresőbe, érdekes dolgot olvashatsz a tolnai emberekről.

Kérek mindenkit, hogy a jelszóhordozókról ne tegyen fel képet!

A város történetéről a Tolna város honlapja honlapon bővebben is olvashatsz. További érdekes forrásaim: Fák, erdők, patakok, Szép képek egy blogból, Tolna város hivatalos portálja
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (69 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.60 web: 4.72 átlag: 4.66

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


breimanne 2019.10.30 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

nmárti 2019.10.30 13:27 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5] Google a barátunk: az első pont rendben volt. A másodikat sehol sem fedeztük fel, állítólag lefestették. A harmadik szintén problémás volt. Nem elég, hogy a mosdónál hárman épp karbantartottak, eleredt az eső,de felmásztam a lépcső felől . A doboz ott volt,de hiányzott a füzet és a pótjelszót sem találtuk. Próbáltam a rejtőt hívni,de csak később hívott vissza, amikor már messze jártunk. A korábbi logokat olvasva utánanéztem és meglett a jelszó. Érdekes a történet. Amúgy a város tetszett, hangulatos a folyópart, jó hogy eljöttünk ide.

 
NEM 2019.10.30 13:26 - Megtaláltam
Köszi a rejtést.

huszarc 2019.10.06 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Reika04 2019.08.19 09:50 - Nem találtam meg
A 2. jelszórészlet sajnos nem lett meg pedig negyed órán keresztül kerestük a táblán. Minden irányból átnéztük.

Rudi Team 2019.08.07 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

denho 2019.08.04 15:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Lacisan 2019.08.04 12:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Myrafelle 2019.08.04 11:59 - Megtaláltam
Négyen is néztük, de a templomnál lévő jelszóhordozót nem találtuk. Szerencsére a helyi idegenvezetőink otthon voltak a témában, és egyből tudták, mi lesz a megfejtés. Meg persze bejártuk Tolnát, még sosem voltam ott.

Szabó família 2019.08.03 11:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

g-tabe 2019.07.07 15:45 - Megtaláltam
Megvan!
Tolna-megyeiként sosem értettem, hogy a megyémet miért pont Tolnáról nevezték el. Most már világos!
Köszönöm!

5N 2019.06.30 10:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.04
A főtér szép és teljesen kihalt volt.A templomhoz pont rossz időben értem oda,mert sorra érkeztek az emberek a misére,így meg kellett várnom még azt a pár késve érkezőt is,de aztán viszonylag könnyen meglett,bár tényleg lefestették és lámpával megvilágítva valóban könnyebb elolvasni.A Duna part a nemrég átadott játszótérnek is köszönhetően elég forgalmas volt,de a wc épület pont takar.Néha biztos problémásabb odamenni a rejtekhez észrevétlenül,de ma szerencsém volt.

DSC03279DSC03280
DSC03282DSC03283
szife 2019.06.23 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Köszi a rejtést! Legkedvesebbemmel találtuk meg a három pontot. Meglepően szépen felújították a főteret, és a dunaparti sétányt is. Kellemeset sétáltunk ott, még egy kis szúnyogvadászat is belefért :D (A második pontnál nehezítés: lefestették a táblácskát, elég rosszul olvasható a jelszó.)

W05-44 2019.06.23 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Legkedvesebb edzőbácsimmal geocachinggel töltöttük a délutánt. Úgy látszik, hogy még tart a beetető fázis. :)

 
Hegyo 2019.06.04 20:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Környezet: 4/Rejtés: /4 Web: 4 [g:hu 1.6.2y]

JAck:66: 2019.05.04 07:28 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

Krausz Péter 2019.04.20 21:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bölli 2019.04.05 11:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Köszönöm a rejtést

Bajuszcica 2019.04.05 11:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Köszönjük a rejtést!

Attibati 2019.03.31 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.54
117 kilométeres kerékpártúra Szekszárd környékén.
Az első pont könnyen meglett de a katolikus templom előtti hirdetőtáblán nagyon sokáig kerestem a táblát. Amikor már majdnem feladtam akkor vettem észre, hogy a táblácskát lefestették. Külön mutatvány volt a jelszórészlet kibogarászása is: a kerékpárom lámpájának a fénye mellett sikerült végül kiolvasnom a szöveget.
A ládába tettem egy logbookot a papirlap helyett. Miközben logoltam egyszer csak azt hallom, hogy sokan tapsolnak a hátam mögött. Hátranézek és látom, hogy a közeli holtágról több tucat hattyú szállt fel egyszerre, szárnyuk a vizet csapkodta ez tűnt nekem tapsolásnak. :-)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (162 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu