geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3991. Börzsönyi emlékek - József-emlékmű (GCBE01)
A jelen
A jelen
Lehetőségek
Lehetőségek
Az emlékmű
Az emlékmű

Tábla
Tábla
József Ágost főherceg
József Ágost főherceg
Libits Adolf
Libits Adolf
Szokolyi Alajos
Szokolyi Alajos
Segítség
Segítség

Szélesség N 47° 58,183'
Hosszúság E 18° 56,760'
Magasság: 650 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2015.03.01 10:00
Megjelenés időpontja: 2015.05.14 21:15
Utolsó lényeges változás: 2017.10.26 08:10
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: BDT
Felhasználó: BDT
Nehézség / Terep: 2.0 / 4.0
Úthossz a kiindulóponttól: 8000 m
Megtalálások száma: 42 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


A börzsönyi emlékhelyeket bemutató sorozat első tagja.
A 15x10x5 cm-es hagyományos doboz az emlékmű közelében, jellegzetes fa alatt található.

NoDriveIn

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítések
A legközelebbi, engedély nélküli parkolót a Feketevölgyi panzió (Vilati) leagázásánál találjátok.  N 47° 59,854' E 18° 54,229' 260 m [GCBE01+leágparkoló]
--------------------------------------------
A Feketevölgy panzió parkolóját is használhatjuk kiindulópontként  N 47° 58,996' E 18° 53,803' 310 m [GCBE01+parkoló]. Induláskor a Z4 Zöld négyszög jelzéseket követjük. Alig egy kilométer séta után átváltunk a zöld sáv Zöld sáv felfelé tartó szakaszára.  N 47° 59,163' E 18° 54,039' 365 m [GCBE01+1kanyar] Kis kitérővel felkereshetjük GCsoki remek kilátást is nyújtó dobozát. Utunkat folytatva hamarosan elérjük az Esztergályost, a zöld Zöld sáv és a zöld kereszt Zöld kereszt találkozásánál. Ezúttal Hont felé láthatunk ki az erdőből. Egy újabb kilométer megtétele után érkezünk Magosfára a következő jelzésváltáshoz.  N 47° 57,370' E 18° 56,505' 895 m [GCBE01+2kanyar] A piros sávon Piros sáv csupán fél kilométert kell megtennünk addig a pontig, ahol Királyháza felé fordulunk a P4-re Piros négyszög.  N 47° 57,465' E 18° 56,860' 830 m [GCBE01+3kanyar] Két kilométernyi ereszkedés és 200 méter szintvesztés után érünk az utolsó kanyarhoz.  N 47° 58,180' E 18° 56,890' 655 m [GCBE01+4kanyar] Az utolsó métereket a piros barlang Piros barlang jelzéshez hasonló piros "emlék" jel mutatja.
--------------------------------------------
Királyházáról indulva négy kilométert sem kell sétálnunk a P4 Piros négyszög jelzésen - igaz, felfelé. Azonban itt csupán engedély birtokában szabad parkolni! Királyháza (alsó/felső), vagy akár a MOL kulcsosház szállásfoglalásai engedélyt jelentenek. N 47° 59,240' E 18° 58,145' 380 m [GCBE01+2parkoló]

Az emlékműtől néhány lépésnyire, egy jellegzetes fa tövénél találjuk a 15x10x5 cm-es műanyag dobozt.

Az ezredik emlékére
Királyháza felett meredek lefutású gerincek adnak egymásnak randevút. A Csóványos-Magosfa vonulat 900 méter magasság fölé emelkedő tömbjéből vad sziklatornyokkal, kőgörgetegekkel tarkított, mély szurdokszerű völgyekkel szabdalt bércek futnak le a Kemence-patak széles ágyához. Közülük a Rakottyás-bérc magasan fekvő hegyoldalában, messze bent járva a bükkösök homályában, különös építményre bukkanhatunk. A palaszürke törzsek között, gázolva az északnyugati szelek által térdig halmozott késő őszi, friss avarban, egyszer csak monumentális emlékhely magasodik fölénk. A szürkésen-barnás andezit kövekbe foglaltan messziről csillog a betűkkel metszett fekete márványtábla. Mi lehet ez idefenn a bércek magányában? - tesszük fel első látásra önkéntelenül a kérdést. Közelebb lépdelve részben feleletet kapunk a táblaszöveget olvasva.

"Örök emlékül annak, hogy Hollós Mátyás az igazságos nagy király kedvenc vadász-pagonyjában cserkészett és ezen helyről ejtette el, Ő Cs. és Kir. Fensége, József Főherceg Úr, 1909. szeptember 24-én, Ő Méltósága Libits Adolf udvari tanácsos meghívására, egy ezredik szarvasbikáját. A megtisztelő látogatás örömére emeltette berneczei Szokolyi Lajos vadászatbérlő."

"Az első ami felmerülhet bennünk: mit keresett itt a Börzsöny eldugott vadonában egy valóságos Habsburg főherceg a Monarchia idején? A főhercegekről az az átlagos kép él bennünk, hogy ha vadászni járnak, legalább is nem adják alább egy voralbergi zergénél vagy tiroli kőszáli kecskebaknál. Mit nekik egy börzsönyi gím trófeája! Ennek ellenére ez a tympanon záródású, kissé rusztikus, de egyáltalán nem tájidegen emlékmű arról tudósít, hogy egy fajta vadász milleniumát ünnepelte bő száz évvel ezelőtt a császári, királyi főrang. A választ most is az erdő és vele a táj történetében kell keresnünk.
Királyháza környéki erdők Corvin Mátyás óta örvendtek jó vadászhely hírnevüknek és ezt a vonuló évszázadok zivataros eseményei sem tudták elkoptatni egészen. Bár királyok már régen nem járták cserkelve a gerinceket, de azért hozzájuk közel álló főnemesek elő-előfordultak a vadászvendégek között.
Egy-egy udvari beosztású gróf, ha kellemes élményekkel gazdagon tért haza, jó hírét vitte a sűrű erdőkkel borított hegyeknek. Így jelent meg, egy ilyen gróf kapitális 16-os bikája nyomán, a főherceg udvari tanácsosa is a frissen felépített királyházi vadászkastély tulajdonosoknál és területbérlőknél, hogy őfensége itt szeretné tölteni az 1907. évi őszi bőgési idényt.
A megtisztelő látogatásra fel kellett készülni. S bár nagy volt a sürgés-forgás, az év szeptember 18-án egy egészen közvetlen modorú, kedves ember érkezett, akit József főhercegnek neveztek, és aki nemes egyszerűséggel homlokon csókolta az őt üdvözlő községi bíró virágot átadó kislányát. És itt ragadt hosszú évekre a Börzsönyben, a hegyvidék e szegletének szerelmese lett. Oly annyira, hogy hajnalonként minden kíséret nélkül cserkészett a bércek magasában, a völgyek mélyén. S nem csak a vadászat és a vad érdekelte, hanem az erdőn dolgozó emberek egyszerű élete, viszonyai is. Őszintén! Volt, hogy erdész úrnak szólították kopott ruhája miatt, de ezen csak mosolygott és beszélgetett tovább. Így esett, hogy az ezredik gímbikáját is itt lőhette meg, melyet az emlékmű hirdet ma is. Bántatlanul. Talán éppen a jó emlékének köszönhetően nem feledték el az erdő népei."
Nagy László (Forrás)

Az emlékmű
Az emlékhelyet berneczei Szokolyi Alajos vadászatbérlő állíttatta, aki igen színes egyéniség volt. Hont vármegye főlevéltárosa, orvos, földbirtokos és olimpikon is egy személyben. Szokolyi Alajos volt az első olimpiai érmes sportolónk. Bár ezt Szlovákiában is így látják. - Alojz Sokol
Az első újkori olimpián, 1896. április 6-án a 100 méteres síkfutással kezdődtek a versenyek. A szám első futamában Szokolyi Alajos kapta az egyes pályát. Így némi túlzással elmondható, hogy ő volt a modern olimpiai játékok egyes számú atlétája. Szokolyi futamában második, a döntőben harmadik lett. Elindult a hármasugrásban is, ahol negyedik helyre került.
Szokolyi Alajos korának ünnepelt atlétája volt, versenyzőként részt vett a MAC vezetésében is. Az ő javaslatára alapították meg 1897-ben a Magyar Athlétikai Szövetséget és a kezdeményezésére jött létre a Magyar Olympiai Társaság.
Érdemes megemlíteni, hogy Sisa Pista, a híres börzsönyi betyár "nyugdíjba vonulása" után Szokolyi Alajosnál szolgált, mint vadőr.
Szokolyi Alajos állíttatta a Bársony István-emléktáblát is a királyházai erdőben, a Tüzköves-forrás fölött.

Ajánlott oldalak
József Ágost főherceg élete
Vadászéletek 7.
vitéz József Ágost királyi herceg
Szokolyi Alajos
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (20 db): környezet: 4.67 rejtés: 4.42 web: 4.60 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


N.Zs. 2019.11.16 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Ma a Börzsönyben lévő két utolsó (GCTkf és GCBE01) általunk még meg nem talált láda köré rajzoltunk egy kört. Királyházán parkoltunk. Hatalmas információs tábla hirdeti, hogy Királyháza a Magas-Börzsönybe vezető turistaútvonalak csomópontja és hogy biztonságosan el lehet jutni innen a Csóványosra...
A Tűzköves forrás után pedig még mindig azt hirdeti az infó tábla, hogy a piros vonal turistautat továbbra is tilos használni. Szerintünk teljesen jól járható a piros vonal keresztül a Nagy-Mánán, és később a piros négyzet útvonal is, amin visszafelé jöttünk érintve a nagyon szép Viski-köveket. Egész héten esett az eső, de nem volt sárdagasztás egész úton. A Nagy-Mánán 2007.07.08-án találtuk meg a dobozt. Az óta sokat változott a táj, de a gerinc most is lenyűgözött. Egész nap borul felhős idő volt, de meleg, 10°C körüli. A gerincen volt kicsit hideg a szél miatt.
Az utunk második felében a GPS-szel történt valami, ami miatt mindig lefagyott. Itt már egyáltalán nem akart működni. A mobil app sem töltött be, szóval "vakon" tapogatóztunk. Végül kicsit távolabb az emlékűtől, mint ahol én keresgéltem, Anti találta meg.

IMG_1835
IMG_1836
ZoliQua 2019.10.23 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Sir Pajszer 2019.09.28 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.09
Köszi!

Vértes 2019.07.06 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam

cav004 2019.07.06 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Királyházáról mentünk fel a Csóványosra, majd a Nagy-hideg hegyre és vissza.

Puszkany 2019.04.16 12:44 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszönöm a lehetőséget!

kl 2019.04.16 12:44 - Megtaláltam
Itt jártunk... Köszönjük! [wapon beküldött szöveg]

emmerwald 2019.01.01 12:59 - Megtaláltam
Újévi séta közben megtaláltuk. A Magosfán hó, lefelé szélvihar, lent szélcsend és béke.

ErdőCsöndje 2018.12.01 13:27 - Megtaláltam
Impozáns emlékmű, de az 1000 elejtett szarvasbika adata azért mellbevágott... Akkor már inkább 1000 geoláda :-)
Köszönöm!

trifo 2018.11.11 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Jot kirandultunk

ha2 2018.10.23 12:00 - Megtaláltam
Tetszett a hely és a jó állapotban lévő emlékmű. Csoda,hogy nem tették tönkre annak idején valami lelkes KISZ-es fiatalok.
A láda messziről világított. Biztos nagyon sietős volt az előttem megtalálóknak,vagy muglik kotorták ki, de nem bántották.

Andrea Öztürk 2018.06.24 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Mathau 2018.05.19 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

Vincenzo65 2018.05.07 14:41 - Megtaláltam
Máskor is tetszett ez az emlékmű.

Skali&Margó 2018.04.30 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.07
OK!

N.Zs. 2018.03.03 23:59 - Egyéb
A gyönyörű napos időt kihasználva elindultunk a Feketevölgy panzió parkolójából az ajánlás szerint. Az elején küzdöttünk a rendkívül csúszós meredek úttal, mert a napokban esett 8-10 cm friss hó szépen fedte a megfagyott vízfolyásokat. A zöldön aztán meseszép csillogó havas út fogadott erdei állatok nyomaival. Néhány muflon kíváncsian kukucskált felénk, majd továbbállt. Ahogy haladtunk feljebb és feljebb, a hóhelyzet úgy "romlott". Bő 5 km és majdnem 500 méter szintemelkedés után végül visszafordultunk, mert térd feletti hóréteggel már nem akartunk küzdeni. Nagyon szép tiszta, csöndes volt az egész út. A hőmérséklet kellemes -1 -4 °C között mozgott. Olvadás után majd újra jövünk.

IMG_7884
IMG_7885IMG_7886
IMG_7900IMG_7901
IMG_7904IMG_7905
IMG_7910IMG_7911
kobcikrajci 2018.01.09 13:57 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.58
Diósjenőről a Nagy-Mánához, majd vissza a p4-en. Az ösvény minősége sajnos romlott, főleg az alsó részeken nagy lett a sár. Viszont szomszédos gerinceken tehettem meg a túra ezen szakaszát. Az emlékhely igazi időutazás, nem sok minden változhatott itt az utóbbi 100 évben. A doboz sajnos rosszul viseli a sok követ, amit a kesserek előszeretettel pakolnak a tetejére is. :(

PardiAndi 2018.01.07 00:00 - Megtaláltam
dzoli1-gyel

dzoli1 2018.01.07 00:00 - Megtaláltam
Szép időben Andival.

pliptai 2018.01.06 14:30 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

akosgy 2017.11.25 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.08
23 km-es körtúra Diósjenőről indulva a szürke, ködös, nyálkás időben. A Tűzköves-forrástól felgyalogolva hirtelen előbújt a Nap és élvezhettük kicsit a novemberi tavaszt. Szép, nagy emlékmű, ládaérdemes hely. A doboz már picit repedt, sajnos nehezen viseli, ha körbebástyázzák kövekkel. Köszi.

oldbike 2017.11.11 11:00 - Megtaláltam
Mogyorósbérc volt a cél,de belebotlottam...

b szarvasP1420892
P1420907 
bmarianna 2017.11.01 10:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Kemencei őszi szünet.
jeti-matterhorn, Ági, Marci, HA8LCA és bmarianna

jeti-matterhorn 2017.11.01 10:31 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

vaslemez 2017.10.22 12:00 - Megtaláltam
Az igazi kihívást az adja, hogy rendhagyó módon nem a láda, hanem az emlékmű koordinátája van megadva. A láda innen kb 20 méterre van a domboldal felé.
Az emlékmű szövegének romantikus körmondata egyszerre szól Mátyás királyról és József főhercegről, kb központozás nélkül.

katika 2017.10.21 15:30 - Megtaláltam
Ködös ládázás a Börzsönyben. A láda koordinátája nem túl pontos, de azért csak meglett. Köszönjük!

Csaba & családja 2017.10.18 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést. Diósjenőről indulva Tűzköves forrás, Magosfa, József-emlékmű, Musli-forrás, Diósjenő útvonalon. Jó kis kőr volt. Nem gondoltam, hogy itt már ennyivel előrébb jár az ősz. A fákon már néhol alig volt levél.

macikupac 2017.10.14 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 4.00 súly: 4.48
Börzsönyi élménytúra 2.

A Börzsöny legmonumentálisabb emlékműve ez. A többihez (Falkenhausen-emlék, Sváb Sándor-emléktábla, Bársony-állás) hasonlóan ez is azt hirdeti, hogy a hegység mindig is vadban igen gazdag volt, s ezáltal kedvelték is, kik e szenvedélynek hódol(hat)tak. Mi most a magasabb régiók felől érkeztünk, s tértünk ki az emlékműhöz, melyhez a jelzéseket 2013 nyarán festették a lelkes BTHE-tagok. Útközben monumentális sziklaformák, szép kilátások, végtelennek tűnő, de sérülékeny erdők jelentették a látványosságot. Ezen a szakaszon mással nem is találkoztunk az erdőben. A koordináta valóban nem valós; az emlékműre mutat, de a korábbi logokban megtalálható a helyes. Macek medvémmel további szép helyek felé vettük innen az irányt.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

 
mura 2017.10.07 13:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 2.56
Köszönöm a rejtést! A leírásban megadott koordináta magára az emlékműre mutat, a hozzászólásokban írt koordináta jelöli a láda helyét.

Mikulás 2017.10.05 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.64
Itt van az ősz, itt van újra... és a legcsodálatosabb hónap számomra bizony az október. Mára egy kis Börzsönyi túra jutott osztályrészemül. Diósjenőn parkoltam az erdei szabadidőparknál. Onnan a Hárombarát-nyeregig az Ételhordó úton haladtam (Z), majd szintvonalon balra indultam tovább a murvás úton a Musli-forráshoz, közben megcsodálva a Nyír-rétet (korábbi láda kapcsán is jártam már itt). A láda könnyen meglett. Végtelen nyugalom volt, sehol egy lélek! :-) Innen a Csóványos felé szerettem volna továbbállni, de nem volt még tervem, hogy pontosan hogyan. Gondoltam, rögtönzök majd és úgy is lett, egy a térképemen nem szereplő úton haladtam, mely a Musli-forrás utáni hajtűkanyarból indul és a Hubertusz-tisztásnál éri el újra a murvás utat (Itthon már látom, hogy a turistautak.hu-n fenn van ez az út, na mindegy). Szóval szépen felsétáltam a Csóványosra és onnan ereszkedtem le finoman a Magosfa felé, hogy azután a Sasfészek-bércnél a Viski-sziklák felé menő zöld négyzet jelzésre váltsak. A sziklák impozánsak, csodálkoztam is, hogy Kokóék sziklás sorozata ezt kihagyta :-) Így érkeztem meg kisvártatva a József emlékhez egy általam korábban sosem látott piros emlékmű jelzésen. Ez valami unikum?
Klassz hely, meg is pihentem itt egy ebéd erejére. Még kávém is volt kis thermoszban :-) Király dolgom volt. A mai nap a Börzsönyben (beleértve a frekventált Csóványost is) egy darab emberrel nem találkoztam. Volt viszont rengeteg őz és szarvas. Remek volt. Innen Királyháza felé indultam tovább...

Mikulás

IMG_7240IMG_7241
IMG_7242IMG_7243
IMG_7244IMG_7245
IMG_7247 
Elveszett Geoláda Fosztogatói 2017.10.01 12:21 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.02
+

/Quatermain/ [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

kópé1993 2017.08.05 12:25 - Megtaláltam
27 km-es Börzsönyi kör a Feketevölgy panziótól Csóványos Magosfa és a Pléska szikla érintésével. Az előttem irt 180 761 végű koordináta jónak tűnik. :) Köszi rejtést!

P8050075P8050077
P8050078P8050082
P8050081
picuresnagyur 2017.06.17 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Köszi

sirgalahad 2017.06.17 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Hallottam a főherceget
Öblös hangján ő hencegett
Ezer bika Józsefnek
Bőven isznak, jót esznek...

lelcache 2017.06.17 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

Stüszi vadász 2017.05.01 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.68
Lásd fkmaster!

fkmaster 2017.05.01 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.27
Musli-forrás új ládájától jöttünk át a Börzsöny északi oldalára. Az emlékműnél megebédeltünk, útközben döbbenten néztük a még mindig óriási erdőpusztulást.

Ritkán járunk errefelé mióta Királyházán nem lehet kocsival megállni, jó volt egyet kirándulni ezen az oldalon is, köszönjük.

SzantoA 2017.02.20 12:01 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.86
GCBF01-GCBE01-GCFT-GCBF02-GCMUF útvonalon.

SagiK 2017.02.20 12:00 - Megtaláltam
Ez sem fogott ki rajtam. :) Szerintem N47 58 180,E18 56 761 [wapon beküldött szöveg]

becko 2017.02.12 13:00 - Megtaláltam
Kemencéről indulva egy 25km-es túra kerekedett a PLES, MUF, BE01 ládák mentén.
Miután oda-vissza megvolt a Csóványos, ez maradt a végére.
Az oldalgerinc jelzetlen ösvényén ereszkedve ismét megtréfált az időnként magától bekapcsolódó "útontartás" funkció, ezért sikerült beletévedni egy kidőlt facsoportba, de ennyi izgalom kell.
Az emlékműnél VP gyűjtötte be korábban elvesztett szerelvényét, így tudott segíteni a navigálásban, mert bizony a kütyü tizensok m-t jelzett a célnál.

VP 2017.02.12 12:40 - Egyéb
Királyrétről a Spartacus kulcsosház - Foltán-kereszt - Musli-forrás - Csóványos - József-emlékmű - Magosfa - Oltár-kő - Szabó-kövek - Dr. Bubó fája - Szén-patak - Spartacus kulcsosház útvonalon, napos, fagyos, nagyon szép időben. 20 km, 1000 m szint.
Ezen a hétvégén sífutni szerettem volna Ausztriában, de múlt szombaton ügyetlen voltam: sífutó lécen csúszva húztam fel a felsőm cipzárát, és a csuklómon lógó hosszú sífutóbot előttem beszúrt a hóba, a markolata pedig jól mellbevágott. Nem volt jó érzés, de gond nélkül síeltem tovább. Este már kicsit, 2-3 nap múlva már nagyon fájt, 5 nappal rá már orvoshoz mentem: a borda porcos része, így a röntgenen nem látszik, de valószínűleg nincs eltörve, csak zúzódás. Mindenesetre a botozás nagyon fáj, így sífutás helyett maradt ez a könnyed börzsönyi kirándulás.
Nagyon más minden, mint 10 napja! A hó sokkal kevesebb (a ládához vezető gerincen pedig teljesen elolvadt), viszont keményre fagyott, nagyon jól járható mindenhol, nem csak az utakon. Néhol még láttam azért a tíznapos sí és síbakancs nyomokat. Az emlékműnél se maradt hó, így az elveszett fókafeszítőt egyből megtaláltam.
A láda felé menet, a piros négyszögön Attibatival találkoztam, beszélgettünk egy kicsit. A József-emlékműnél ebédelve pedig először Mackó kutya tűnt fel (el akarta kérni az ebédem), aztán megjelent Beckó is. Szóval ma nagyobb volt a forgalom, mint azon a ködös késő délutánon. :-)

 
Attibati 2017.02.12 11:25 - Megtaláltam
25 kilométeres túra a Diósjenő - Csoványos - Gcbe01 - Diósjenő útvonalon 1230 méter szintemelkedéssel.
Már a múlt hétvégén be volt tervezve a láda, de a késői indulás és a hóviszonyok miatt akkor már nem volt rá idő, így a tisza-tavi póttúra keretén belül csak a Gcmuf ládát kerestük meg.
Most jóval korábban indultam neki a szokásos diósjenő parkolóból (CBA előtt) és köszönhetően a fagyott hónak jobban is lehetett haladni. Mivel egy lélek sem volt a Csóványosan mikor odaértem így nem hagytam ki, hogy felülről is megnézzem a behavazott Börzsönyt.
A Csóványos és a láda közötti útvonal könnyebb volt mint hittem, a ládától egy kilométerre egy gerincre felérve teljesen eltünt a hó.
A láda koordinátái szerintem sem pontosak, nekem 20 métert mutatott a GPS a célnál, de a "jellegzetes fa" fotó segített.
Visszafelé összefutottam VP-vel, aki az elveszett síalkatrészéért ment vissza a ládához.
Visszafelé ismét megmásztam a Csóványost, majd a K4 jelzés környékén eléheztem, muszáj volt kokszolnom egy kicsit. Lefele azért már nem volt olyan kellemes a terep, a jeges szakaszokat sok helyen kerülgetni kellett, de szerencsére esés nélkül megúsztam.
Minden hétvégére egy ilyen ládát kérünk! :-)

Discover 2017.02.11 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.23
Kisinóci Turistaház, Nagy-Hideg-hegy és Csóványos állomásokkal felkeresve. Szerencsére a múlt heti latyak lefagyott és egész jól lehetett menni. Az eredmény 27,5 km 1175 m szinttel.
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC7129_DSC7131
_DSC7132_DSC7137
_DSC7142_DSC7150
_DSC7145_DSC7154
_DSC7157_DSC7168
_DSC7172_DSC7179
VP 2017.02.02 15:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.53
1.
Királyrétről túrasível a Cseresznyés-parkoló - Nagy-Hideg-hegy - Csóványos - József-emlékmű - Magosfa - Oltárkő - Rakodó - Cseresznyés-parkoló útvonalon. 22 km, 1000 m szint.
A Csóványosig jól haladtam (Nagy-Hideg-hegyig taposott nyom is volt, 68 perc alatt felértem a parkolótól, ott egy gyors tea, aztán tovább, a Csóványosig 47 perc).
Onnan viszont jól megkínlódtam: a nagy kidőlt fák sok helyen ott vannak még, csak az ösvénynél átvágták őket. Mellette az erdő gallyas. Így elég nehéz lesíelni (legalábbis én nem merek egy 30 cm széles, meredek nyomon döngetni, fékezni, kanyarogni meg alig lehetett). A hó néhol nem nagy, egy-egy kő is kilóg. De vannak összefújások, ahol jól el lehet süllyedni. Egész nap olyan volt, mintha esne: a fákról olvadt le a ráfagyott jég és friss hó. Néhol kicsit ijesztő is volt, amikor 10 cm-es jégdarabok zuhantak le a közelemben. A hó teljesen át van ázva. Ez adta a másik problémát: a Csóványosig végig fent volt a fóka, addig semmi gondom nem volt, de ott levettem, hogy lecsússzak a ládáig. Az egyik völgykeresztezésnél (már a piros négyszögön) azonban nem tudtam az úton menni (kidőlt fák), egy korábbi, félig behavazott taposás is lefelé került. Így viszont utána megint felfelé kellett kapaszkodni, szükség lett a fókára. A teljesen átázott fóka azonban nem tapadt a vizes lécre, csak az eleje-vége fogta, és így a hó alatti gallyaktól, kövektől állandóan lejött.
Végül leértem a ládához (Csóványostól le 85 perc!), de már 15:50 volt (délben indultam a Cseresznyéstől), így nyilvánvaló lett, hogy rám fog sötétedni. Aztán ott rögtön indulás után megint lejött a fóka, és az egyik feszítő fémkampója kiugrott, elveszett a hóban. Így maradt a B-terv: léc a hátizsákra, és a Magosfa csúcsáig gyalog fel. Mire felértem teljesen besötétedett, és néhol elég sűrű köd is volt (ott a fejlámpát kézben kellett tartani). De a Magosfától már végig lefelé, vagy vízszintesen, vagy csak nagyon kicsit felfelé kell menni az Oltárkő, Rakodó felé Taxig, tehát fóka nélkül is tudtam síelni. Taxtól a Px síúton, már sínyomokon döngetés le a parkolóig. Szép volt a havas erdő a fejlámpa fényében.
Az emlékművet ismertem régről. Az ezer szarvas megölése elég elborzasztó. A koordináták nagyon pontatlanok, nagyjából az emlékműhöz mutatnak, de a kép alapján a jellegzetes fa felismerhető.
Az új GCMuf ládához elég közel jártam, de nem tudtam róla.

 


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu