geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3770. Noszvaj barlanglakásai (GCNOBA)
Barlanglakások
Barlanglakások

Emeletes is van
Emeletes is van
Felülről...
Felülről...
...és belülről
...és belülről

Alkotótábor is működik itt nyáron
Alkotótábor is működik itt nyáron
Társalgó
Társalgó
Régen
Régen

Szélesség N 47° 55,702'
Hosszúság E 20° 29,089'
Magasság: 271 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2014.03.01 10:00
Megjelenés időpontja: 2014.03.07 18:01
Utolsó lényeges változás: 2018.03.28 22:18
Utolsó változás: 2018.04.08 20:51
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: haywire & jutics
Felhasználó: haywire
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 436 + 1 jelszó nélküli + 5 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Láda helye: temető után fenyves facsoportban, fenyő tövében, zöld színű kerek láda.
Pótjelszó: A parkolóban található információs tábla alján, illetve a mellette lévő villanyoszlopon.
pótláda: N 47° 55,658' E 20° 29,023' Fa ágai között, 1 méter magasan.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Noszvaj megközelítése
Eger és Mezőkövesd felől Noszvajra érkezve Bogács felé kell letérni, majd a következő letérő itt  N 47° 55,888' E 20° 28,827' 255 m [GCNOBA+letérő] Parkolni a barlanglakások feletti temetőnél lehet.
 N 47° 55,772' E 20° 29,018' 266 m [GCNOBA+Parkoló]

Látogatás csoportok számára előzetes bejelentkezés alapján lehetséges, egyéni látogatók a Honvéd úton, a barlanglakásoknál kérhetnek felvilágosítást.
Belejentkezés: 06-30-399-4340; 06-30-376-8262
Belépőjegy felnőtteknek 300Ft, diákoknak 200Ft


Barlanglakások
Barlangokon általában természeti képződményeket értünk. A világ számos helyén azonban, s így a Bükkalján is, valamikor a régmúltban létrejött a barlangoknak egy másik családja. A helyi emberek által puha kőzetbe vájt hajlékok, barlangok, barlangrendszerek éppoly számosak, nagyok s változatosak, mint azok, amelyek természeti működésének során jöttek létre. Ám, míg a természetes barlangok kora a földtörténet kutatásaival megállapítható, a mesterséges képződmények esetében ez ritkán lehetséges, mert kőzetük nem időtálló, általában írásos anyagok sem őrzik keletkezésük történetét. A Bükk-vidéki barlanglakások kora ismeretlen, kialakulásukról, használatukról mégis sokat tudunk.
A Bükk barlanglakásait elsőként Herman Ottó írta le tudományos igénnyel, az 1900-as évek elején. Útitársa, Koszkol Jenő rajzai, akvarelljei 150 év távlatából a maihoz nagyon hasonló képet mutatnak. Igazán részletes áttekintést a témáról, helyszíni gyűjtést levéltári kutatásokkal kiegészítve az Egri Vármúzeum első igazgatója, Bakó Ferenc végez, a 1960-70-es években. Tanulmányai a térség múzeumi kiadványaiban, önálló monográfiákban jelennek meg. Bakó Herman Ottó nyomán a barlanglakások három típusát különbözteti meg:
-1. Legegyszerűbben a föld színe alá süllyesztett, fedetlen udvarral, szinte lyukszerű bemélyedésként kialakított, egy vagy kéthelyiséges lakások.
-2. Fejlettebbnek mondható, a föld szinte alá (az udvar az út járószintje alatt van) bújó, de már úgynevezett gádorral lefedett típus. A gádor fedett előteret jelent, oldalt falazattal, elől faragott lécezéssel, felül kontyolt nyeregtetővel.
-3. Az utca szintjének magasságában kialakított, függőleges falfelületbe mélyített barlanglakások képezik a legfejlettebb típust. Általában több helyiségből állnak, a lakóteret kiegészítik a gazdasági rendeltetésű kamrák, pincék, ólak. Ezekből maradt meg a legtöbb.

A lakások homlokzatát meszeléssel védték, számos helyen megfigyelhető a fa vagy kő oszlopokkal alátámasztott, cseréppel fedett eresz nyoma. A módosabb gazdák később tornácos kiképezésű lakásokat vágattak maguknak. Kétszintes barlanglakásokat is találunk, főként Szomolyán.
A barlangi tüzelőberendezések párhuzamosan fejlődtek a fennálló házakban megjelenő típusokkal. Noszvajon a szabadkéményes konyha az általános, később megjelennek a takaréktűzhelyek. Fűtésre, sütésre a kemencét használják, ami fokozatosan kikerül a szobából a külső térbe.

A noszvaji barlanglakások a Bükkalja kőkultúrájának részeként jöttek létre. Az emberek megélhetéséhez ezen a vidéken mindig hozzátartozott a kő kitermeléséből, faragásából adódó kereseti lehetőség. A kőzet mindennapi felhasználása a környező falvakban még ma is gyakori. A barlanglakások terei a tufa előrelátó kitermelése során, a kőzet helyén, annak "negatívjában" alakultak ki. A domboldal bányaként művelt platóin a tájolást is figyelembe véve vájták ki az itt élők egyterű, később több szobából álló lakásaikat, gazdasági helyiségekkel együtt.
A vidék, s benne a parasztság kultúrája megőrizte az életforma tereit, egészen a hatvanas évekig. A villany bevezetésén kívül szinte alig történt változás a barlangok területén. Ezután, a hagyományos értékrend felbomlásával, az életforma megváltozásával a lakások elvesztették lakótér funkciójukat. A falusiak 1997 körül főleg gazdasági céllal (terménytárolás, borospince, szerszámos műhely) használták a barlanglakásaikat. A legtöbben különálló házakat építettek, a kedvező körülményeket kihasználva, és megszabadultak föld alatti lakásaiktól.
A szegénység eltemetett, elfeledett helye lassan enyészetnek indult, nemcsak Noszvajon, de a környéken mindenhol. A kőkultúra nyomai, emlékei korszerűtlenné váltak.
A Farkaskő Noszvaji Barlang Művésztelep Egyesület tevékenységével megváltoztatta ezt a helyzetet. Az egyesület Pécsett, a Képzőművészeti Mesteriskolában végzett szobrászok és képzőművészek baráti társaságából alakult.

Farkaskői Barlangok Alkotótelep
A domb közvetlen környezetében található térséget nevezték az elmúlt évszázadokban Farkaskő-dűlőnek. Újabb keletű, huszadik századi neve Pocem, mely 'pod zemlja' (jelentése: földalatti) szláv eredetű kifejezésből származik. E vulkánikus eredetű domb hajlataiba vájt terület, ösvényeivel, udvaraival, kertjeivel az egyesület tevékenységének szűkebb központja lett. A földalatti "építészet" emlékezetét megőrizve a táj új életre keltését és egy alkotóműhely létrehozását kezdeményezték alapításakor, 1997-ben.
Az első évek összejöveteleinek célja a táj fokozatos birtokbavétele volt. Megtisztították a több évtizede halmozódó szemétkupacoktól a belső tereket, udvarokat. A paraszti eredetű térhasználat egységeit az általuk elképzelt térszemlélet, térhasználat szerint kezdték átalakítani. Az elkoszolódott meszelés rétegeit lefaragták, s így feltárult az addig rejtett kőszerkezet, a falak lélegezni kezdtek. Tevékenységük, s kitisztuló terek több fényt kívántak, megnagyobbították hát a nyílásokat. A fény beáradása hívta életre a belsők kitágításának gondolatát. Évről-évre egyre nagyobb területet vontak művelés alá. Mára a Farkaskő-dűlőben tíz barlanglakás alakulása felett őrködnek.
Az Alkotótelep jelenleg képzőművészeti, zenei, tájépítészeti összejöveteleknek ad otthont.

Egy rövid videó megtekinthető, idegenvezetői kommentátorral, még a felújítások kezdetekor készült.
Néhány fényképem a barlanglakásokról.

A környéken felkereshető ládák: GCNOSZ, GCNOMI, GCSIKU, GCKAPT, GCHIRI

Forrás: A barlanglakások előtt található információs tábla

2016.02.26. Új láda régi helyén.

Kellemes vadászatot, és jó vételt kívánok mindenkinek!
Jáger Patrik (haywire)'
Állapot: kereshető
3 játékos karbantartást javasolt, lásd a logokat.

Értékelés: értékelés (178 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.36 web: 4.65 átlag: 4.56

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


eltájoló 2019.07.06 11:52 - Jelszó nélküli megtalálás
Nagyon tetszettek a barlanglakások. Érdemes volt eljönni ide. Mi a temetőnél parkoltunk, és fentről mentünk a helyszínre. Belépőt így is kellett venni, de megérte.
A láda sajnos úgy tűnik, nincs meg. A fenyő tövében nem volt semmi. Elmentem a gazon át a pótládához, de azt sem találtam. Visszamentem a barlanglakásokhoz, és kerestem a pótjelszót az infótáblán. Sajnos itt sem jártam sikerrel. Nem volt más választásom, készítettem fotót a barlanglakásokról, és a belépőkről. Ezek alapján kérlek fogadd el a találatot!

bazsogeleba 2019.06.24 10:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

pappgyorgy & Aniko 2019.06.08 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

majd_máskor 2019.05.26 14:45 - Nem találtam meg -
A láda nem volt a helyén. A pótjelszót pedig a temető melletti parkolónál kerestem, persze hiába. Mindenesetre a helyet érdemes volt felkeresni így is.

IMG_20190526_175542_HDR 
Törpe 2019.05.24 17:17 - Megtaláltam - környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.91
Javaslom a leírás frissítését! Csak az alsó parkolónál (Honvéd út) lehet a jelszót megtalálni. Az autót nem szívesen hagynám ott!
Köszönjük a rejtést!
Törpe

Wsky 2019.05.12 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Köszi

Judit és Béla 2019.05.11 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 4.34
Megtaláltuk.

Babuc 2019.05.10 19:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.21
Ezt a helyet megnézni jó volt, azonban elképzelni, hogy tartósan valakik itt éltek az már más tészta. A felújított fürdőszoba rész nagyon ötletes. Köszönjük a rejtőnek.

popperpeti 2019.05.09 12:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

totedu 2019.05.08 16:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.59
3 napos pihenés, ládázással. Érdekes lehetett itt élni.
Köszönöm a hely bemutatását.

Aleph & Rita 2019.05.08 13:10 - Megtaláltam
A kastélytól sétáltunk át ide. Az infotáblánál hozzánk lépett egy hölgyemény, felajánlva szolgáltatását, már ami az idegenvezetést illeti, de mi illedelmesen megköszöntük neki, hogy nem tartunk rá igényt és tovább sétáltunk a láda irányába, ami hamar meglett.
Köszönjük a lehetőséget!

ésKata 2019.05.07 16:05 - Megtaláltam
megleltem, később képek.... [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

TomWolf87 2019.05.04 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

zsubamba 2019.05.04 12:23 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

gyetvaip 2019.04.14 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

mlilianna 2019.03.31 21:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Cubis Gold 2019.03.29 12:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

wilika 2019.03.24 17:35 - Megtaláltam
Érdekes hely.
Ha benéztek a barlanglakásokhoz is, mindenképp legyen nálatok belépőre pénz, meg ha elsőre nem is kéri el senki. :D

Moncso 2019.03.24 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gjvr 2019.03.19 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Vigyetek magatokkal tollat. [g:hu 1.6.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (445 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu