geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3647. Nagyharsányi pincék (GCNAPI)
Pince régen
Pince régen
...és ma
...és ma
Utca kép
Utca kép
Pince
Pince
Pince
Pince

Szélesség N 45° 50,980'
Hosszúság E 18° 23,584'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Baranya
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.08.04 00:00
Megjelenés időpontja: 2013.09.08 11:40
Utolsó lényeges változás: 2019.04.07 20:10
Utolsó változás: 2019.04.07 20:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: rosie77, Nargoth
Felhasználó: rosie
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 218 + 3 sikertelen + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


1.N 45° 50, 941' E 18° 23,837' A fal rejtekében, beton elem mögött 7x5 cm átmérőjű hengeres, műanyag doboz, kb 1 méter magasan. Vízkifolyótól a második pont irányába számolva 30 betonelem.
2.N 45° 50, 980' E 18° 23,584' Talajszinten, tereptárgy rejtekében 10x16x5 cm-es műanyag doboz.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Pontok
 N 45° 50,941' E 18° 23,837' [GCNAPI-1] Az út melletti falat alkotó egyik beton elem mögött található, kb egy méter magasan a kisméretű henger alakú doboz, amely csak a jelszó első felét tartalmazza. Segítség: vízkifolyótól a második pont irányában számolj 30 beton elemet!
 N 45° 50,980' E 18° 23,584' [GCNAPI-2] A megadott koordinátán található, ember alkotta építmény tövében található a láda a jelszó második részével és a logfüzettel.

Megközelítés
Nagyharsány a Szársomlyó ölében, a Villányi-hegység déli lejtőjén, Siklóstól keletre 8 km-re, Villánytól nyugat-délnyugatra 6 km-re, Pécstől délkeletre 35 km-re található.
Elérhető a Siklós-Villány közti útvonalon autóval, távolsági busszal, illetve Villánytól jó minőségű, 2012-ben átadott kerékpárúton.
Ajánlott parkoló a templom közelében  N 45° 50,856' E 18° 23,925' [GCNAPI+parkoló]. A pontok autóval is megközelíthetőek, azonban az utca keskeny, erre parkolásnál ügyeljetek.

Rejtés
A környék bővelkedik természeti és történelmi látnivalókban, amiket számos remek láda mutat be. Mi most arra vállalkozunk, hogy a nagyharsányi pincék sorát mutassuk be nektek. Amikor először jártunk erre rögtön feltűnt, hogy itt nem a megszokott pincesor látványa fogad bennünket - mint például Villányban, Siklóson. Eltérően a paraszti - egyszerű, fehér fal, nádtetős - pincéktől, ezen a soron nagyobb, díszesebb épületek találhatóak. Némelyik pince mind méretét, mind küllemét tekintve inkább századelős nyári villának tűnik.
Az 1900-as évek elején, a felvirágzó szőlőtermesztés magával hozta a borkereskedelem megjelenését is. A gazdagodó kereskedő réteg nagyobb, díszesebb pincéket építtetett, a pincejáratok szélesek lettek - lovasszekerek is befértek a hordókkal. A láda két pontja ezt a néhány különlegesen szép és felújított épületet hivatott bemutatni, amelyet még megfűszerez a házak mögött magasodó Szársomlyó fenséges látványa is. Amennyiben pedig a helyet az Ördögkatlan Fesztivál ideje alatt keresed meg (ahogy mi is tettük), garantáltan feledhetetlen élményben lesz részed.

A nagyharsányi szőlészet és borászat
A Harsány-hegy déli lejtőjén hosszú múltra tekint vissza a szőlészet és borászat. A szőlőművelés eredete bizonyítottan a római korig nyúlik vissza. A területen római hódítás korából előkerült villa épület romjai, pénzleletek mellett szőlészeti eszközök, Bacchus bronzszobrocska is ezt bizonyítja. A 13 századtól a szőlészetre és borkészítésre oklevelek is utalnak.
A török megszállás a szőlő- és általában a gyümölcstermesztésnek kedvezett. A törökök szláv népességet telepítettek az elpusztult magyar falvakba. Ők hozták magukkal a kadarka fajtát és a héjon erjesztéses vörösbor készítési technológiát.
A következő nagy fellendülés a 18-19. században következett be, amikor földesuraik, uradalmuk jövedelmeik fokozására nagyharsányi jobbágyoknak is kedvezményeket biztosítottak a szőlőtelepítés érdekében. A községben minden polgárnak volt présháza, pincéje. A házhelyek juttatáskor egyúttal pincehelyet is mértek. Figyelemmel voltak arra is, hogy a házhoz minél közelebb essen a pince.
A bortermelés nagyban folyt az 1840-es években, évente 10 000 hektolitert termeltek a falu gazdái, főleg az ekkora eluralkodott kadarkát. A 19. század közepétől a megszilárduló polgári birtokviszonyok a tagosításkor keletkezett ellentétek ellenére új lendületet adtak a szőlészetnek és borászatnak. 1860-tól Nagyharsányból, de az egész Siklós-Villányi hegyvidékről főképpen Ausztriába, Csehországba, Németországba, Svájcba indult meg a borexport. A külföldre szállított borokat Villányban adták föl vasúti szállításra (mivel ekkor még nem létezett a Dráva-völgye vasútvonal), így külföldre azok, mint villányi borok érkeztek. A villányi vörösbor hírnevéhez így a harsányi nehéz, édes borok is hozzájárultak.
Ez idő tájt a harsányiak hatalmas területeket telepítettek be; nemcsak a hegyek dűlőit, de azokat a szántókat is, amelyek alkalmasak voltak a telepítésre. Szakmai sikereket is értek el országos kiállításokon, ahol boraik nagydíjat kaptak. A fejlődést az 1891-ben berobbant filoxéra-járvány pusztítása akasztotta meg. Nagyharsányban a nemes szőlőterület 70%-a enyészett el 1891 és 1895 között. Amilyen gyorsan pusztult el és került kivágásra a filoxéra-fertőzött területeken a szőlő, olyan gyorsan állították is vissza a területet. A kitűnő szőlészeti szakemberek meg tudták győzni az itteni termesztőket, hogy a szénkéreggel történő kezelés alkalmazása mellett az amerikai vadalanyba oltott új területekkel éveket nyerhetnek. A szőlőfajták közül rátértek az olaszrizling és másfajta fehér szőlők termesztésére A korábbi szőlőfajták, mint az Oportó, Juhfark, Mezes fehér, Tökszőlő, Járdovány, Rak mérsékeltebb termesztése lett általános. A nagyobb kereslet a nemes fehér boroknál mutatkozott.
A filoxéra pusztítása miatt egyre fontosabbá vált a védekezés. 1904-ben Matyi Szabó József mintagazda alkalmazta első ízben permetezést. Nagy szükség is volt rá, mivel az amerikai vadalanyokkal behurcoltak újabb fertőzéseket is.
A két világháború közötti szőlészeti és bortermelési, szüreti statisztikák egyenletes, jó termesről számolnak be. A borokat már nem külföldön adták el, főként belföldön vásárolták fel azokat, nagyrészt megyénk kereskedői, kocsmárosai, de értékesítették Erdélyben is. A nagyharsányiaknak ekkor a bor volt a legfőbb jövedelmi forrásuk. A korabeli vagyonosodás az egész község képén is meglátszik. Az 1900-as évek elején épült a községháza és a nagyvendéglő, majd a jegyző-lak. A gazdák hozzáfogtak az építkezéshez, egymás után épültek a lakóházak, istállók, melléképületek, présházak, pincék.
Sajnos a 20. századi történelmi események nem kedveztek a jól működő szőlő és borkultúra megmaradásának Nagyharsányban.

Azoknak, akik szeretnék jobban megismerni a falu és a vidék történetét, nevezetességeit, javasoljuk a helytörténeti kiállítás megtekintését. A gyűjtemény előzetes bejelentkezés alapján látogatható: Kanász Imre, gyűjteményvezető, tel. 70/290-34-08. Ő nem csak vezetője, hanem létrehozója, atyja is ennek a csodás gyűjteménynek, amelynek minden egyes darabkájáról rengeteg érdekes információt oszt meg látogatóival.
Hálás köszönettel tartozunk Kanász Imrének a sok-sok hasznos információért.

Forrás
Nagyharsány község honlapja
Wikipedia
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (110 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.39 web: 4.55 átlag: 4.42

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


szikizso 2019.10.20 17:10 - Egyéb -
Piros kereszt A láda az utolsó bejegyzések alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

TanEra 2019.10.01 21:17 - Megtaláltam
Rejtői segítséggel az első ponton, köszönöm a rejtést!

Göde 2019.09.27 16:21 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Újabb kincs a tarsolyban, köszönöm.
Az egyes pontnál minden elképzelhető helyet végigtúrtam, sikertelenül. Elképzelhető, hogy az utóbbi idők felhőszakadásai túl sok földet mostak rá.
A második ponton új láda egy darab jegyzetpapírral, itt is célszerű jegyzettömböt berakni. Sajnos nem volt nálam.
Ládagazdának jeleztem az első pont eltűnését.
Köszönöm ládagazda segítségét.

Hörcsög 2019.09.14 22:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.99
Megtaláltam! :) Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.4]
19/18. Bevallom eme késői órán nem sokat bíbelődtem a számolgatással, de megpróbáltam. A jelszó a második feléből kitalálható. Köszönöm hogy megmutattad ezt a szép pincesort.

bigmick 2019.08.28 14:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.0.4 ß]
Az első ponton számolgattuk a betonelemeket, de a mondott helyen nem találtunk semmit. A második ponton meglett a műanyag dobozka, benne a jelszórészlettel. A jelszó első felét kitaláltuk.

GCNAPI_20190828_141302 
N.Zs. 2019.06.22 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.43
Ez a pont érdekesre sikeredett. Az első ponton nagyon nehezen találtuk meg a dobozt, aminek a rejtése már-már elásás kategória, csak éppen 1 méter magasan. Megpróbáltam úgy visszatenni, hogy a következő megtaláló megtalálja. A második ponton viszont megtaláltuk az előttünk ott járt Ásványvadász által rejtett dobozt. Így végül is bejelenthető a találat.
A pincesoron két helybeli fiatal italozgatott, majd egyikük leszólított, hogy előadna nekünk egy kapueira bemutatót és értékeljük, hogy milyen jól csinálja. Enyhén ittasan kicsit vicces volt az előadás, de próbáltunk pozitívan hozzá állni és nem nevetni.
Ezek után a közeli Hősök Temetőjébe is elsétáltunk, ahol kér 70+-os hölggyel egy órát beszélgettünk mindenféléről. A búj-búj Jancsi fű (egérárpa) használatáról és a mai csajozásról is szó esett. (Jó a segged, kő kóla)
Aztán jó hangulatban megmutatták a hegyre felvezető tuti utat is.

IMG_7545mIMG_7546m
IMG_7547m
IMG_7558IMG_7564
IMG_7575
IMG_7576IMG_7582
IMG_7588 
Ásványvadász 2019.06.09 15:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]
Az első ponton nehezen, de megtaláltuk a ládát. A laminált lap szétesett, a jelszó még olvasható.
A második ponton viszont nem volt szerencsénk. A rejtek helyében biztosak voltunk, felhívtuk a rejtőt, aki készségesen segített, amit ezúton is köszönünk. Megtudtuk tőle a jelszó részletet, amit egy lapra írva, egy óriás tictac dobozban beraktunk a rejtekbe.

 
Attibati 2019.06.09 08:20 - Nem találtam meg
A 2. ponton csak a feldúlt rejtekhelyet találtam meg.
Az első ponton a lefolyó egyértelmű, de a 30 betonelem leszámolása nem. Mivel a 2. pont nem volt meg a jelszó és nagyon korán volt még ahhoz, hogy felhívjam a rosiet inkább továbbálltam, maradt még a környéken keresnivaló, majd visszatérek.

Rubor 2019.05.20 17:59 - Megtaláltam
Szombathelyi kerékpáros természetjáróként Szentlőrincről Nagyharsányon, majd Horvátországon, Szerbián keresztül Mohács-Villány útvonalon 5 napot töltöttünk el.
2019.05.20-án, hétfőn értünk Nagyharsányba, itt volt a szállásunka 2. pont alatti Aralica Vendégházban, és kerestem a multiláda pontjait. Először az 1. pontot kerestem fel, az előző napok esős napjai után nagyon sáros volt a beton elemek közötti föld, kiszámoltam a vízkifolyótól a köveket, de 1 m magasságban, és 2-2 kővel mellette minden rést végig tapogattam, elég sáros lettem, de nem találtam meg a műanyag dobozt (biztosan én voltam a figyelmetlen.) Elmentem a 2. helyre, a villanyoszlop alján egy függőleges kis takaró követ találtam elforgatva, de mögötte üres üreget találtam, háta mögött egy kis követ találtam, de a földön ott sem találtam semmit. - Így szólt a 2019.05.26-án küldött, majd 6.05-én megismételt email-em rosie-nak, elküldtem a képeket is, de nem kaptam semmilyen választ. Nem szeretem a ládahelyekről készült helyszíni képeket, de most kénytelen voltam feltenni. Kérem az elfogadást.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.08.15 18:24]

DSC04602DSC04603
DSC04604DSC04605
DSC04606DSC04607
DSC04608 
Riflex 2019.05.12 21:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

RoliHun 2019.04.16 10:20 - Megtaláltam
Köszi a rejtést :-)

Szilágyiék 2019.04.10 15:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.02
Nagyon tetszett a környék, és jók a rejtések is.
Köszönjük!

Nagyon tetszett!
ésKata 2019.03.15 10:25 - Megtaláltam
A ZÖLDSPORT-osokkal találtam meg! [g:hu 1.6.2y]

Zergi 2019.03.15 10:25 - Megtaláltam
Fogtam!
A ZÖLDSPORT-tal túráztunk erre a március 15-ei háromnapos hétvégén.
Az első pont dobozában víz volt, de a jelszó még a laminálásnak köszönhetően olvasható. A második ponton a dobozt a rejtővel együttműködve pótoltuk egyesületi ládával, kereshető!

IMG_7135IMG_7136
IMG_7137IMG_7138
IMG_7139 
katika 2018.11.24 16:31 - Megtaláltam
A láda kereshetőre van állítva. Megpróbáltuk megtalálni, de tényleg nem volt ott. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.12.30 18:01]

 
V_Gabor 2017.12.11 14:54 - Egyéb
Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam.
Email-t küldtem a rejtőnek.

 
fehérkút 2017.11.10 10:00 - Megtaláltam
A láda első része meglett ( kissé elázva, de még olvasható!) A második rész félórai kotrás után sem került elő ! Kérem a mellékelt kép alapján az elfogadását!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.12.17 17:21]

 
vaslemez 2017.10.27 15:00 - Megtaláltam
A pincesor teljesen kihalt volt így péntek délután, de legalább nyugodtan tudtunk keresgélni. A pontok eléggé szem előtt vannak, de a kis gyógyszeres doboz szerencsére gyorsan meglett. Viszont a 2. pontot sehogy sem találtuk. Szerintünk csak egy hely jöhet szóba, viszont ott tuti nincs semmi.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.12.11 14:54]

Itt biztos nincs semmi 
pliptai 2017.10.21 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.43
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Csizmások 2017.10.15 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (225 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu