geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3677. Csallóközi séták - Vajka (GCSSVA)
Vajkai komp
Vajkai komp
A beszállás előtt leszállni!
A beszállás előtt leszállni!
Vajkai templom
Vajkai templom
Vajka templomának kapuja
Vajka templomának kapuja
Szent István emlékmű
Szent István emlékmű
Minifarm
Minifarm
Duna-holtág
Duna-holtág
Itt be!
Itt be!

Szélesség N 47° 58,510'
Hosszúság E 17° 22,342'
Magasság: 127 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.10.03 16:00
Megjelenés időpontja: 2013.10.27 05:42
Utolsó lényeges változás: 2016.07.12 16:11
Utolsó változás: 2019.05.18 22:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Walterhal +36204552446
Felhasználó: Walterhal
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 77 + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


Rejteke: Vajkán a megadott koordinátán a Duna holtág partján lévő bürünél, a legmagasabb ponton kidőlt fatörzs alatt nyolcdecis négyfüles szögletes konyhai dobozt keress! A jelszót a kerítés sarkánál a faoszlopra felírtuk (N47° 58,521' E017° 22,432').


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Megközelítés
Gépkocsival Rajka vagy Pozsony felől a dunacsúnyi duzzasztó hídján (itt térj le:  N 48° 1,545' E 17° 10,229' 121 m [GCSSVA+Letérés], Dunaszerdahely felől a bősi erőmű hídján  N 47° 52,940' E 17° 32,512' 118 m [GCSSVA+Híd] továbbhaladva érhető el a félszigeten végigfutó közút. Az 506. útról még a Keszölcés-Vajka között közlekedő komppal  N 47° 59,051' E 17° 23,170' 124 m [GCSSVA+Komp Keszölcés] is meg lehet közelíteni. Győrből a vámosszabadi határátkelőhöz vezető 14. út a szlovák oldalon 13. útként folytatódik. Budapest felől a határon több helyen át lehet lépni, és a 63. útra kell ráhajtani. Nagymegyernél a 13. útra kell ráhajtani, majd azon Medvénél érhető el az 506. út. Parkolni a településen ingyenesen lehet. Ajánlott parkoló:  N 47° 58,626' E 17° 22,970' 120 m [GCSSVA+Parkoló].

Csallóköz
Egy régi rege szerint a Csallóköz, mielőtt Csallóközzé lett volna, boldog aranykert volt, melyben aranyhajú tündérek laktak, jártak és keltek.

Vajka története
A ma Szlovákiához tartozó, a Nagyszombati kerület Dunaszerdahelyi járásában lévő falu Pozsonytól 22 km-re délkeletre a Duna bal partján fekszik. A bősi vízierőmű megépítésekor a Duna és a Duna-csatorna közé került három falu egyike, melyeket a csatorna elvágott az addigi településhálózattól.
A hagyomány szerint egykor fejedelmi birtok volt és nevét I. István király régi pogány Vajk nevéről kapta. Oklevél 1186-ban "Vayka" alakban említi először, amikor a falu az esztergomi érsekség birtoka lett, lakói pedig nemesi kiváltságokat kaptak. Kezdetben pozsonyi várbirtok, majd a Vajkai Nemesi Érseki Szék székhelyeként - a székhez tartozó 6 faluval együtt - az esztergomi érsek birtoka lett. Önálló közigazgatása és törvénykezése volt, élén a magisztrátus (közgyűlés) állt. A közgyűléseket a szék vajkai tanácsházában tartották, amely épület 1839-ben leégett, de a falán lévő márványtábla ma a templom sekrestyéjében látható. Lakói katonai szolgálatukért un prediális nemességet kaptak.
A predialista kiváltságok nem személyre szóltak, hanem a földre, az esztergomi érsektől kapott kuriális telekre. Az egyházi nemesek nem tartoztak az országos nemesek közé, többségük a parasztsághoz hasonló körülmények között élt. Ugyanakkor kiváltságokkal erősített szabadalmas státuszuk és a kiváltságos kerületekhez, kisnemesi közösségekhez hasonlóan szervezett önkormányzati rendszerük nagyfokú önállóságot és ezzel öntudatot adott nekik. A szék területe megye volt a megyében, de közjogi önállósága nem volt. A törvényhozásban nem vehetett részt, az országgyűlésre követet nem küldhetett.
1571-ben 12 nemesi kúriája volt. Középkori templomát a Duna elmosta, a mai római katolikus templom a 18. században épült. A XIX. században mezővárosként vásártartási joggal rendelkezett. Lakói a mezőgazdaságon kívül aranymosással is foglalkoztak.
Lakossága néhány száz fő körül mozgott, kivéve a 19-20. sz fordulóját, amikor kb. 1200 fő élt itt. A községet a trianoni határ kettévágta, 1921-ben részben e község Magyarországon maradt részeiből alakult Cikolasziget, mely ma Dunasziget része. A vízierőmű építésének idején érvényben lévő családiház építési tilalom miatt az 1980-as években sok fiatal család elvándorolt a községből. Ma 430-an lakják.

Látnivalók

Komp
Vajkát Keszölcéssel kompjárat (menetrendért katt a sárgára) köti össze  N 47° 58,801' E 17° 22,929' 126 m [GCSSVA+Komp Vajka], amely naponta reggel öt és este fél tíz között közlekedik. A komp rendesen óránként közlekedik, ám szükség esetén egymás után többször is fordulhat. Erős szél vagy sűrű köd esetén, illetve jégzajlás idején a kompközlekedés szünetelhet. A komp használata mindenki számára ingyenes. A komp vajkai kikötőhelyénél váróterem működik, a keszölcési kikötőhelynél étterem található.

Templom
A helyi római katolikus Szent Mihály-templom  N 47° 58,562' E 17° 22,851' 121 m [GCSSVA+Templom] a 18. század végén épült, klasszicista stílusban, visszautaló barokk elemekkel. A templom főoltárképe Szt. Mihályt ábrázolja. a főoltár márványarchitektúrája a 20. század elejéről származik. A szószék és a keresztelőoltár a 19. század elején készült, a későbarokk Immaculata mellékoltár a 18. század második felében, s ennek oltárképe a 19. század elején.

Szent István emlékmű
A római katolikus Szent Mihály-templom mellett található az a Szent István-emlékmű  N 47° 58,574' E 17° 22,848' 121 m [GCSSVA+Emlékmű és park], amely által a község névadója, Szent István azaz Vajk előtt tiszteleg. A bronz emlékmű a 2005-ös Szent István-napra készült, alkotója Lipcsey György szobrászművész. A Szent István-emlékmű mellett található a Szent István-park, a római katolikus templom tövében, kiváló lehetőséget biztosítva a pihenésre. A Szent István-park tőszomszédságában a világháborús hősök emlékműve található.

Vajkai-tó
A Vajka környéki természeti környezet, a vízierőmű töltésének megépítéséhez használt sóder kitermelése révén keletkezett 84 hektáros Vajkai-tó  N 47° 57,582' E 17° 23,745' 115 m [GCSSVA+Vajkai-tó] és a Duna holtágai egyedülálló lehetőséget biztosítanak a természetjárásra. A Vajka környéki erdők élővilága különösen gazdag, a nagyvadaktól (vaddisznók, szarvasok, őzek) a különleges madárfajokon keresztül (sasok, jégmadarak, gémek) a hódokig, rókákig számos állatfaj képviselteti magát.

A doboz története
Ahol tündérek élnek, megteremnek a boszorkányok is! A vajkai nemesi szék bírái rész vettek Pozsony vármegyei boszorkányperekben, de ítélkeztek a házuk táján is. A XVIII. század végig rendelkeztek a vérhatalom jogával, halálos ítéletet is hozhattak. Akkortájt a boszorkányok nyüzsögtek ezen a vidéken. Egyszer vízpróbára vetettek majdnem 70 személyt. A vízpróba során kezét lábát összekötve a gyanús személyt vízbe dobták. Ha fent maradt, boszorkány volt. Ha nem ...? Jó esetben időben kimentették, de Vajkán olyan gondatlanul jártak el, hogy egy gyanúsított megfulladt, és lázongani kezdett a nép. Erről Bél Mátyás írt. A boszorkánynak tartott, meghurcolt asszonyok, lányok és férfiak emlékére rejtettem el a fél literes, kerek műanyag dobozt a Duna-holtág partján.

A rejtés
A megadott koordinátán a Duna holtág partján lévő bürünél, a legmagasabb ponton kidőlt fatörzs alatt nyolcdecis négyfüles szögletes konyhai dobozt keress! Csalán egyetlen szál volt a rejtéskor, de az erdőben méhek is laknak. Vigyázzatok, a partoldalon kisgyerekek, félősek ne ugráljanak! Nekik a jelszót a kerítés sarkánál a faoszlopra felírtuk (N47° 58,521' E017° 22,432').

Kellemes sétát kívánunk!

Források
Kocsis Aranka: A vajkai szék nemesei, 1997.
Varga Imre: Szülőföldem, Csallóköz, 1989.
Internet

Kapcsolódó linkek
Vajka a Wikipédián
Vajka honlapja

____________________________
2015.07.01-én újrarejtettük. A régi ládát beszedtük. Csalán most sem volt a régi helyen, viszont annál több jágerkender, ami nem csíp. Viszont növekedésnek indult a szeder, ezért új helyre tettük.
____________________________
2016 elején a ládát eltüntették.
_____________________________
2016.06.26-án V_Gabor ládabíró betegre állította, mivel a fénykép alapján történő találat elfogadást a magyar geocaching nem ismeri.
____________________________
2016.07.10. A ládát Dr. Lada pótolta, köszönöm! Újból kereshető.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (38 db): környezet: 4.38 rejtés: 4.10 web: 4.57 átlag: 4.35

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Fazék 2019.12.08 12:49 - Megtaláltam
Dunacsúny felől jöttem, érdekes a hosszú, egyenes út a gát tövében. A kis erdei séta után meglepően izgalmas helyszínre lehet jutni, átóvatoskodtam a fatörzs-hidacskán, megnéztem a fenékküszöböt is. Most nem volt se csalán, se szúnyog, kerestem is a ládát, de szerintem sincs meg. A pótjelszó még tartja magát. Esetleg majd valaki vigyen egy új dobozt.

2019-12-08 12.06.112019-12-08 12.32.33
2019-12-08 12.37.482019-12-08 12.38.18
2019-12-08 12.39.492019-12-08 12.45.55
2019-12-08 12.45.59 
benist 2019.08.12 13:00 - Megtaláltam
Parkolás a focipályánál, majd irány a pótjelszó. A megadott koordináták nem oda vittek, de végül megtaláltam a kerítés sarkát. A kánikulában is kellemes volt az erdei séta.

TigerCat 2019.06.09 17:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bluedog 2019.06.09 17:36 - Megtaláltam
Megtaláltam. [Geoládák v2.2.5]

CsKaroly 2019.05.25 18:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

akosgy 2019.04.20 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.12
2 napos Pozsony környéki bringázás második napján. Végigtekertünk a víztározó mellett egészen Győrig. Félúton már nagyon jól esett a végeláthatatlan gáton való monoton tekerést megszakítani és egy kis kitérőt tenni egy ilyen tipikus szigetközi, ártéri helyszínre. Doborgaz felől mentünk, onnan könnyebben megközelíthető a helyszín, a végén egy kulturált, vastag fatörzsön lehet átkelni a "ládához", amit - mint előttem sokan mások - én sem találtam, bár a méteres csalánerdőben sokat nem is kerestem. Érdemes lenne inkább valamelyik ösvény melletti nagyobb fához/fára tenni, ami jobban megközelíthető. A pótjelszó viszont jól olvasható. Köszi.

zaskl 2019.03.17 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

pliptai 2018.11.01 12:00 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért! [g:hu 1.6.0]

tabletta 2018.09.09 09:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

emiGrant 2018.05.20 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.15
A déli parton éppen csak, hogy lemaradtunk a kompról és nem akartunk egy órát várni, így körbementünk Pozsony felé. Az elmúlt héten annyira megemelkedett a vízszint, hogy nagyon nehéz volt még a pótjelszóhoz is eljutni. Köszi a rejtést!

-1-2
-3 
GYEZegzug 2018.05.20 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.30
Halihó, itt most a víz az úr! Köszi szépen a lehetőséget.

P_20180520_133604P_20180520_133616
joove 2018.05.06 09:45 - Megtaláltam
Pótjelszóval. Köszönjük a rejtést.

nmárti 2018.04.29 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.42
Pótjelszóval...aztán elfelejtettem :) Köszi a rejtést!

Katona55 2018.04.26 16:30 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel és Libertyvel.

stmester 2018.04.26 16:30 - Megtaláltam
A tavalyi túrán ez a Csallóközi láda kimaradt, most pótoltuk tartalék jelszóval. Megkóstoltam a Kofolát, hát......nem lesz a kedvencem.

Kofola 
Liberty 2018.04.26 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.44
Tavalyi túránk során nem jutottunk el ide, de most pótoltuk. A pótjelszóval logoltunk. A Kofola nekem sem jött be.Köszönet a rejtésért.

kir6 2018.04.24 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
Csallóközi ládázós nap, a pótjelszót találtam meg segítséggel.

SirLes 2018.03.31 12:21 - Megtaláltam
Feleségemmel találtuk meg a pótjelszót, a ládát nem találtuk. Egy kidőlt fán keltünk át a Duna ághoz. Hattyúkat és vadkacsákat láttunk a környéken.

P1230968P1230971
Párduc50 2018.01.19 14:44 - Megtaláltam
A közeli com-os rejtés jobban tetszett! A sorozat legjobbja a GCSSBA!

DSC00449DSC00451
DSC00454DSC00456
DSC00455 
Skalp 2017.09.13 17:00 - Megtaláltam
A Csente csárda gyors és hibátlan, a komp komótos, a bürü meg nedves. Ma is tanultunk valamit...köszönjük!

-1-2
-3-4
-6-5
VP 2017.07.10 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.54
Vajkáról indulva nekiütköztem egy széles Duna-ágnak, és a térkép alapján nem tudtam eldönteni, merre jutok el a ládához. Végül Doborgaz felól egy földúton sétáltam be.
A ládát nem találtam meg. igaz, a hatalmas csalán miatt hamar feladtam a keresését, miután a pótjelszót megtaláltam. Avval logolok.
Utána kompozáns a szörnyű műmedren át.
Csallóközi csavargás. A vidékhez családilag is kötődöm: anyai nagyanyám somorjai.
A ládasorozattól kicsit többet vártam.

alucifer 2017.06.07 18:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.18
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


DSCN7543DSCN7545
DSCN7546DSCN7547
DSCN7549 
acsipapa 2017.06.03 16:05 - Megtaláltam
meglett

Webber 2017.06.03 16:05 - Megtaláltam
Meglett.

Cerberus 2017.06.03 16:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.33
Megtaláltuk! Acsipapa és Webber társaságában. Szép a környezet.
A folyóparton vezető szakaszt már konkrétan futva teljesítettük. Ilyen mennyiségű szúnyogot egy helyen még sosem láttunk.

Sajnos a láda nincs meg, de a pótjelszó a helyén van.

Köszönjük a rejtést!

IMG_9229 
MoMaszter 2017.04.22 12:55 - Megtaláltam
Ez nagyon kalandosra sikeredett! :D
Bár a nap folyamán ez már a harmadik pont volt, ahol nem sikerült simán hozzájutnunk a jelszóhoz, ez nem vette a kedvünket! (Megjegyzem, nem a rejtő hibája, hogy a pótjelszóra vonatkozó infók otthon lemaradtak a kinyomtatott papírkánkról).

Szóval először rossz irányba indultunk (vagy a GPS viccelt meg minket, vagy mi voltunk figyelmetlenek). A vízparton elindulva arra gondoltunk, hogy lesz valami híd (bürü), de aztán rájöttünk a tévedésre és végre jó irányba vettük az utunk.

A hely hamar meglett és jót szórakoztunk a bürün való átkelés bátorságpróbáján.. A helyet is megtaláltuk, ahol vélhetően rejtőzött valamikor a flakon, de most üres volt. A pótjelszóról meg csak itthon értesültünk.

A kiruccanást viszont így sem éreztük sikertelennek: jót szórakoztunk. Köszi!

[Jóváhagyta: Walterhal, 2017.04.24 18:41]

gia25 2017.04.17 12:54 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget! A bürü "lélekvesztő"...:)

Rog Hoag 2017.04.17 12:54 - Megtaláltam
Köszönet lehetőségért. A ládát nem találtuk meg, az oszlop jutott. Az a hidacska mókás szerkezet, nem tudtam neki ellenállni, kell hozzá kurázsi :D

kivancsifancsi 2017.04.15 14:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.22
A mai napra felvidéki barangolást terveztünk. Előbb Dévényben karbantartottuk a saját ládánkat, majd a csallóközi ládákat jártuk végig. Dévényről Dunacsúnyon át Vajkára mentünk, majd megnéztük a bősi erőmű gátját és a hajóátemelő zsilipeket. Innen Dercsika, Bacsfa, Egyházgelle falvakat látogattuk meg, majd a kirándulást egy dunaszerdahelyi sétával és egy nagymegyeri fagyizással zártuk.

Szép a tavaszi ébredező erdő. A kis rozoga nagyon híd vicces volt. A gyerekek bátorságpróbát csináltak belőle, hogy ki mer rajta átmenni :) A ládát nem találtuk, csak a virtuális pótjelszót.

Evila 2016.10.08 16:10 - Megtaláltam
Csallóközi kirándulás során Danival közösen. A szép új láda megvan, de üres. Köszönjük a rejtést!

Frentzen 2016.08.14 16:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
Találat után ittam egy kávét meg 3 dl kofolát a Csente csárdában.Szerintem 2.30 euro kicsit sok ezért,de nem hagyhattam ki a szlovák nemzeti italt. :)
Amúgy nagyon tetszett ez a kis kiruccanás.

20160814_15284820160814_161629
20160814_16164520160814_161831
csehipest 2016.07.17 13:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

dzoli1 2016.07.10 23:59 - Megtaláltam
Gyönyörű időben Lopakodóval, Emesével és Dr.Lada-val.

Dr.Lada 2016.07.10 16:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
Lopakodóval és dzoli1-el elkövetve :-) [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Ma ezen a környéken ládáztunk, láttuk a láda beteg, mert eltűnt, így felhívtuk a rejtőt aki készséggel megadta a jelszót, így pótoltuk a ládát egyesületi cseredobozzal és a még látszó de olvashatatlan pótjelszót is javítottuk + még egy helyre a kerítés sarki oszlopára felírtuk. Így reméljük hosszú ideig nem lesz vele gond. Mikor megérkeztünk Vajkára kicsit körülnéztünk a településen, majd elindultunk a láda felé. Kalandosnak ígérkezett a dolog mert az OMP térképen csak a gát szerepel a ládához nem mutat be utat, így úgy voltunk majd csak lesz valahogy és odajutunk. Szerencsére jól éreztük meg az utakat, így a holtág jó oldalára érkeztünk.:-) Szerencse, mert elég széles és magas a víz, szóval aki a rossz oldalra érkezik az bosszankodhat, hogy 10 méterre van a ládától.:-) Az utánunk jövőknek, hogy ne vakon kelljen tapogatózni: a gátról N47 58.548 E17 22.605 koo-n kell lekanyarodni, majd a N47 58.526 E17 22.546 koo-n az útkereszteződésben jobbra, ez már elvezet a ládához.:-)

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
V_Gabor 2016.06.26 23:10 - Egyéb
Mint LogBíró a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján betegre állítottam.
Email-t küldtem a rejtőnek.

 
V_Gabor 2016.06.26 13:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.29
Sok a szúnyog, sajnos az oszlopról is lekopott a felirat.
Nem volt nálam gyógydoboz, így nem tudtam ládát kihelyezni.
Szerencsére a méheket megúsztam.

A GC3AS6 hármashatár ládától Ausztrián keresztül érkeztünk ide. Nagyon tetszett a környék, visszafelé megálltunk a sportközpontnál, még raftingozókat is láttunk. :)

A bősi részt már régebben felkerestük, most láttuk ezt a részt is.

Sétánk után a Bodza étteremben ebédeltünk, pompás volt mindegyik étel!

Köszönöm!
[g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: Walterhal, 2016.06.27 10:16]

2016-06-26 13.31.20R2016-06-26 13.34.39R
2016-06-26 13.35.17R2016-06-26 13.35.19R
2016-06-26 13.36.17R2016-06-26 13.37.24R
2016-06-26 13.43.42R2016-06-26 13.44.03R
2016-06-26 13.44.11R2016-06-26 14.55.01R
2016-06-26 14.55.03R2016-06-26 15.09.28R
2016-06-26 15.10.43R2016-06-26 15.15.20R
2016-06-26 15.19.25R2016-06-26 15.21.42R
Zergi 2016.06.23 16:51 - Megtaláltam
Fogtam!
Még a börü se volt a helyén...
Kérlek fogadd el a jelszó nélküli megtalálást a képek alapján!

[Jóváhagyta: Walterhal, 2016.06.27 10:16]

IMG_1197IMG_1198
IMG_1199IMG_1200
IMG_1201IMG_1202
IMG_1203IMG_1204
IMG_1205IMG_1206
IMG_1207IMG_1208
IMG_1209IMG_1210
IMG_1211IMG_1212
IMG_1213 
deblin 2016.04.16 21:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.93
Baráti társasággal karöltve próbálkoztam! De se láda, se pótjelszavak! Maga a hely nagyon jó pedig!!! A naplementés kompozás pedig a nap fénypontja volt! Köszönjük az élményt! A képek alapján kérném a láda megtalálásának elfogadását!
Köszönettel:
deblin

[Jóváhagyta: Walterhal, 2016.05.26 23:27]

image-e894dd1575ae829d117903b1c726e68dc4f0a8a82c0258f3d6aa95d31040a1fc-Vimage-ff83d453615556612ba8f9b2cf99c1e20d0eb371f684413b721231903f65320a-V
DSC_0030 
santi 2016.04.16 20:25 - Megtaláltam
Sajnos se láda, se pótjelszavak nem voltak meg. (titi49sterrel és Deblinnel karöltve sem) A vajkai kompozás naplementében örök élmény marad. Kérném a rejtőt a képek alapján legyen szíves elfogadni a megtalálást. Köszönettel: Santi

[Jóváhagyta: Walterhal, 2016.07.26 15:34]

IMG_20160416_201235IMG_20160416_201347
IMG_20160416_195522IMG_20160416_194127
titi49ster 2016.04.16 00:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Sajnos a láda nincs a helyén, nem találtuk, a pót jelszó pedig olvashatatlan az oszlopon. A másik pót jelszavat sem találtuk, szerintem valaki szándékosan szabotálja a geocachinget a környéken. Mindezektől független örülünk, hogy ide is eljutottunk. Kérném a rejtőtöl a fényképek alapján való elfogadást!

[Jóváhagyta: Walterhal, 2016.04.18 23:14]

imageimage
image 
Szabó família 2016.04.03 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Ádámmal közösen.

[Jóváhagyta: Walterhal, 2016.04.14 17:38]

-8
JAck:66: 2016.04.03 14:09 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Ládát és pótjelszót nem találtunk, de ettől függetlenül megérte átkompolni a túloldalra. Mintha csak Tihanyban lettem volna. Légy szíves a felettem levő log alapján fogadd el a megtalálást!

[Jóváhagyta: Walterhal, 2016.04.14 17:38]

katika 2016.02.27 11:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.34
A bősi vízi erőműtől jöttünk erre a szép helyre. Sajnos a láda nincs a helyén és a pót jelszó sem olvasható a kerítés oszlopon. Viszont a környezet nagyon varázslatos, sok hóvirág van. Valamilyen kék virágot is láttunk, aminek nem tudom, mi a neve. A fényképek alapján kérnénk a megtalálás elfogadását. Köszönjük!

[Jóváhagyta: Walterhal, 2016.03.07 22:13]

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9
-10-11
SirLes 2016.01.27 16:25 - Egyéb
Üzleti útról hazafelé Vajka megvolt, de a láda nem. 500 méterre a ládától feladtam, mert baromi nagy sár volt, én meg nem úgy voltam öltözve. Majd egyszer újra próbálkozom.

Mo-Hó 2015.12.29 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.91
Igazán szép helyet ismertünk meg. Sajnos a ládát nem találtuk, de a rejtő segítségével a regisztrálás sikerült.
Köszönjük!
BUÉK!

Pilis50 2015.08.09 10:25 - Megtaláltam
- Gondolhattam volna .....

csg69 2015.06.27 09:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.27
Láttam, hogy beteg a láda, de pont errefelé kirándultam, gondoltam hátha, és sikerült.
A dobozból kiöntöttem 1 liter vizet, de ahogy Mikulás írta, itt nagyobb segítségre lesz szükség. A jelszó még éppen olvasható :)))

Mikulás 2015.05.14 10:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.58
Egy kb. 85 km-es csallóközi bringatúrát terveztem, melynek gerincét lényegében ezek a "csallóközi séták" ládasorozat adta. Az eredeti terv az volt, hogy Dunacsúnból átkompozunk Gutorba és onnan a ládák érintésével szépen elbringázunk Bősig, ahol a zsilipnél átkelünk a Dunán és szép a gáton visszakerekezünk a kiindulási pontra. Jó kis terv, egyetlen bökkenő volt csak benne: az általam kinézett kis komp (hajó: csak utasokat és kerképárokat visz) kizárólag hétvégén és ünnepnapokon közlekedik (10:30 az első indulás), azaz ezt csúnyán benéztem. Sebaj. Volt "b" terv (szinte mindig van): Vajkáról indítjuk a kört és azzal, hogy átkompozunk a túloldalra. Így is tettünk. Megkerestük a vajkai ládát, majd átkompoztunk (ingyen van ez a szolgáltatás!) és onnan gyakorlatilag ugyanúgy felfűzve minden ládát folytattuk utunkat. Ez a verzió azonban rövidebb, kb. 85 km helyett csak 54 km körül van.

No, a ládáról: nem épp barátságos helyen volt, az utolsó 20 méter már most is elég kellemetlen rövidnadrágban és a helyzet csak fokozódni fog :)
A vizet kiöntöttem belőle, a logbook elázott, de olvasható. Némileg karbantartásra szorul a láda. Sajnos egy egyszerű logbook csere nem megoldás most.

A falu tetszett és maga a sorozat is jó, főleg bringával élvezetes, mert autóval csak egy kipattanok-bepattanok ládavadászat. Élveztük az egészet és köszönet az invitálásért!

Mikulás

Bal3 2015.05.14 10:05 - Megtaláltam
Ave! Wappolok, s mindjart tovabb trappolok! Udv Bal3 [wapon beküldött szöveg]

GyZsTeam 2014.11.09 14:13 - Megtaláltam
A láda rejtő láda is tele volt vízzel. Kiöntöttem belőlük. Ez konstrukciós hiba. A logbook is elvan ázva. Semmi nem volt nálam amivel pótolni lehetett volna. A Duna part most szép őszi színeit mutatta. Köszönjük!

targonczas 2014.10.30 23:59 - Megtaláltam
ok

barathg 2014.07.13 12:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

csipet_csapat 2014.07.13 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.07
Bős felől érkeztünk, a sziget nagyon tetszett. A láda helye valóban nagyon dzsuvás. Javasolnánk a következő megtalálónak, h vigyen vmi éles eszközt, amivel a külső ládára egy kis lyukat varázsolna, akkor kifolyhatna belőle a víz.
Ebédelésre ajánljuk a Csente csárdát, nagyon finom halételeket készítenek barátságos áron.
A komp félóránként megy, és ingyenes:)
Köszönjük a rejtést.

 
Tapsifüles 2014.07.02 15:02 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 1 web: 4 átlag: 2.33 súly: 3.73
Mit akar megmutatni a láda? A települést? Azt nem sikerült. Akkor mért Vajka a láda neve? A vízpróbát? Nem értem annak mire fel láda. Érdekes esemény, de nem ládacélnak való. Arra jó, hogy Vajka leírásában megjelenjen. Ládára nem.
A leírásban van egy-két helyi "nevezetesség" megemlítve. Oda kellett volna, hogy elvigyen a láda szerintem. Akkor a környezetre is több pontot adtam volna, de így nem.
És a rejtés... Menj kifele a faluból, át a gáton, sétálj 300 métert (de minek annyit???), aztán fordulj jobbra, és vágtass át a derékig, de néha vállmagasságig érő bozótoson, mindez csalánnal fűszerezve - kb. 20 méteren keresztül ha légvonalt nézzük. Tényleg csak oda lehetett rejteni?? Máshol nem lett volna jobb helye? Feltétlen muszáj volt az úttól 20 méterre a sűrűbe rejteni? Gratulálok!
Amúgy a láda teljesen át volt ázva. Mind a belső láda, mind a külső. (Emiatt logolni se tudtam bele.) Így mondhatjuk, hogy a láda a vízpróbát nem állta ki.
Ja és a jelszó... Igencsak fantáziadús...

tádé 2014.06.01 19:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
A láda felé vezető úton rendesen behavazott. :)
Itt is tetszett, jó befejezése volt a csallóközi napnak.
Köszönjük! Kicsi Gesztenye és Tádé

kobcikrajci 2014.05.27 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Nicky92 2014.05.25 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 1.5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 2.50 súly: 2.62
Megtaláltam! köszi a rejtést!

NZs 2014.05.25 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.17 súly: 3.84
Csallóközi portyázás 4/4.
Az útvonal tervezésekor nehézséget okozott, hogy a települések nevei csak magyar nevükön vannak feltüntetve a leírásban! Értem én, hogy szívünk szerint ez még mindig Magyarország, de sajnos nem az! A térképen viszont csak szlovákul vannak feltüntetve a nevek... Szóval, segítségül: Vajka=Vojka nad Dunajom, Keszölcés=Kyselica.
Bacsfa (Bač) felől érkezvén logikus volt a kompos megközelítés. A kis utacskákon meglepően jól lehet tájékozódni, elég jól ki van táblázva minden - igaz, kizárólag szlovákul... :-( Egy jó fél órát vártunk a kompra, azalatt nézegettünk a kikötőben. A helyi lakosoknak külön, sorompóval védett sávjuk van. Kamera figyeli a rendszámot, és felnyitja a sorompót, ha idevalósi lakos érkezik, így nekik elsőbbségük van a kompra való besorolásnál. Menetrendet nem találtam sem a leírásban, sem a neten, ezért lefotóztam a helyszínen, ld. a képeknél nagy méretben. Nem tudom, meddig lesz érvényes, jelenleg jó.
A kis komp komótosan pöfögve kb. 10 perc alatt visz át a túlpartra. A láda felé vezető utcácska utolsó házainál, a lovardával szemben parkoltunk le, innen gyalog indultunk a töltés innenső oldala alatt futó földúton. Nem volt jó ötlet. Hamar kiderült, hogy inkább a töltésen kéne menni, így átvágtunk a közel derékig érő susnyán. Aztán kiderült, hogy még ez sem az igazi, lent, a töltés túloldalán futó földút még jobb lenne, így ismét átvágtunk a hatalmas növényzeten.
Mindent vastagon beborított a nyárfa fehér pihéje, a "vatta" a levegőben is szállt. A földút rendesen havasnak látszott tőle! A mélyedésekben még jobban megült, az igazi hóhoz hasonlóan. Allergiásoknak nem a legkellemesebb látvány...
Az áthatolhatatlan fás-bokros dzsindzsában egy szekérút nyílt balra, arra haladtunk tovább. A "hó" itt még nagyobb volt! Bár macikupac logja némileg felkészített, mégis a ládához közeledve elszörnyedtünk attól, mi vár ránk... Pár méter ösvényféle, aztán embermagas csalán-tüskés növények-meghatározhatatlan dzsindzsa elegye. Nézegettük honnan kéne közelíteni... nem volt jó megoldás, csak több rossz. Végül nekivágtunk, lelki szemeim előtt megjelent az a néhány tucat kullancs, ami éppen most kapaszkodik ránk... A láda már messziről látszott a fára kötözve, ám a PVC cső kupakja sajnos nem vízzáró, erről mi is meggyőződtünk. A láda környékén készült pár fotó arról, hogy mennyire "nincs" csalán. Aki jót akar, ide csak késő ősztől kora tavaszig jöjjön! Egy biztos: nem valószínű, hogy ezt a ládát valaha is ellopnák - ide épeszű ember nem jön be, csak kesser... ;-)
Visszafelé aztán megtaláltuk a helyes utat: az említett, falu felőli megközelítésből túl kell menni a töltésen, és nem a töltés tövében haladó úton lefordulni jobbra, hanem egyenesen továbbmenni, majd a következő szekérúton jobbra - ez egyenesen a ládáig visz (leszámítva az utolsó, imént jellemzett 30 métert...) Közben találtunk egy nagy vizet is, ami lehetett tó, folyó, holtág, nem tudom. A partján, egész jól megközelíthetően egy nagy, rejtekhelynek való fa... Én ide raktam volna inkább a dobozt.
A kocsihoz visszasétálva elfogyasztottunk pár szendvicset, közben sajnáltuk a két, egymást igen szerető lovacskát a lovardában (?), akiknek se árnyékos helyük, se egy korty vizük nem volt...
A kompozás nélkül ez is egy érdektelen "minek ide láda" hely lett volna. Okát, célját nem értem. 1 pont szürke lett.

komp menetrend
 
Csaba & családja 2014.05.22 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.

 
Kokó 2014.05.17 17:42 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mathau 2014.05.17 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

macikupac 2014.05.17 16:07 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2.5 web: 4.5 átlag: 3.33 súly: 4.36
Csallóközi bolyongás 9.

Mivel a magas vízállás miatt a komp nem üzemelt, ezért Bős felől jöttünk be a szigetre. Megnéztük a templomot és a mellette lévő emlékművet. Így zárva nem jelentett érdemi látnivalót. Leparkoltunk a gátnál. Innen egy kis sétával jutottunk el a ládához. Amikor megláttuk a rejtést (meg a tőle elválasztó 15 méternyi csalánost), nagyon megörültünk, hogy nem rövidnadrágban voltunk. A láda tartójából kiöntöttünk pár deci vizet, de a logfüzet nyirkos. Remélem, hogy a csalán nő még egy kicsit, mire karbantartani mész! Most nekem mellig ér... Még jó, hogy a jobb oldali táblázat szerint nem csalános/bogáncsos és nyáron ajánlott a környék. Végigjárva a csallóközi sorozatot, nekem majd minden láda csalódás volt. Frédi mackóm jött ide velem.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]

Kofola BT 2014.05.17 16:05 - Megtaláltam
Versenypótlék.

lajtmann 2014.05.02 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.26
Nagyon jó rejtés. Hosszú nadrág és hosszú ujjú javasolt.

kupec 2014.03.19 13:30 - Megtaláltam
Ez is megvan. A méhek már dolgoznak.

Erdélyi család 2014.02.05 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.03
Megtaláltuk.

infosoft 2014.01.19 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Közös láda Yankeevillel.
Köszi a rejtést!

Yankeeville 2014.01.19 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.99
Közös, családos találat Infosofttal.
Köszi a rejtést!

Puszkany 2014.01.11 11:18 - Megtaláltam
Pontok rátok rontok. Köszi a lehetőséget! [g:hu 1.4.30] [wapon beküldött szöveg]

Baby-m 2014.01.11 11:18 - Megtaláltam
GyaLOGOLOK. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

kl 2014.01.11 11:15 - Megtaláltam
Itt jártunk... [wapon beküldött szöveg]

JuJó 2014.01.05 15:55 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.60
Megtaláltuk.

LionDaddy 2013.11.14 11:14 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.18
Már korán reggel Győrben voltunk, a RÁBA-nál volt munkánk, majd "hazafelé" ládáztunk egy kicsit. 5/2. találat.

Köszi a rejtést!

atipapa 2013.11.14 11:14 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.19
Köszi

takacsimre 2013.11.01 08:52 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Megtaláltuk. A többit később.
Péter fiammal korán reggel indultunk útra. Az egyházgellei "élményről" ott írtunk. A csalódáson túltéve magunkat igyekeztünk ezt a ládát megkeresni, sikerrel. Köszönjük valamennyi csallóközi rejtést, élmény volt. Péter, Imre, (és természetesen a most otthon "unokázó") Marika.

nbokan 2013.10.31 14:26 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.80

Egész napos séta(kocsikázás) a Csallóközben. Bacsfáról jövet kompoztunk át, kb. akkor ment el mikor odaértünk így jó sokat kellett várni, de nem akartuk kihagyni. Megnéztük a templomot, persze ezt is csak kívülről (ez is zárva),  etettünk kecskéket, lovat és lementünk a parta ahol találtunk három éhes kiscicát, így hát azokat is megetettük. Jót sétáltunk a szép őszi természetben, tetszett, kösz a rejtést. Piás 2013.10.27 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Szép hely, jó rejtés, nem multi, nem űberkunsztos, nem virtuális.
Egy baj történt, eldurrant a verda a mező közepén. Így már a 3. ládának nem mertünk nekivágni.

Lopakodó 2013.10.27 15:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
A dercsikai ponttól Dunaszerdahely útbaejtésével közelítettük a ládát. Második próbálkozásra a helyes utat is megtaláltuk. Ott viszont az autónk megadta magát :-( Mivel úgy voltam Vele, hogy most így biztos nem megy sehova, azért a jópofa ládát autótologatás előtt azért megkerestem. Utólag láttam, hogy rendes ösvényen is megközelíthető lett volna a láda. Tetszett a környezet és az egész csallóközi kirándulás. Köszönjük a lehetőséget!

hujberg 2013.10.27 14:03 - Megtaláltam
83 km Dunai Bicikli 3/3
Sziget - Révfalu - Sárás - Medve - Szap - Csiliznyárad - Bős - Dercsika - Felbár - Bácsfa - Keszölcés - Vajka - Dunacsúny - Rajka
Be:-, Ki:-

Szép bicikliző idő, jó rejtések. Kösz a túrát.
hujberg


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu