geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3486. Kígyós csatorna és szikesek (GCKIGY)

Csatorna

Csatorna

Víztükör

Víztükör

Csárda

Csárda

Játszótér a csárdánál

Játszótér a csárdánál

Remek horgászási lehetőség

Remek horgászási lehetőség

Kelemen-szék

Kelemen-szék

Sóvirág

Sóvirág

Szélesség N 46° 48,406'
Hosszúság E 19° 9,358'
Magasság: 97 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2013.02.02 12:00
Megjelenés időpontja: 2013.02.02 14:58
Utolsó lényeges változás: 2019.11.01 17:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: wodorka
Felhasználó: wodorka
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 240 m
Megtalálások száma: 343 + 1 jelszó nélküli + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.9 megtalálás hetente


A geoláda (16x16x30 cm) a Kígyós csatorna melletti erdősávban van elhelyezve.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


A geoláda Fülöpszállás Székekpusztán található. Az 52-es főút melletti Kígyósi Csárda mellett lehet leparkolni.  N 46° 48,393' E 19° 9,482' 91 m [GCKIGY+parkoló] Engedély nélkül kereshető.
A ládáról ne tegyetek fel fényképet!

A Szabadszállás és Fülöpszállás közötti hosszan elnyúló területen található a Duna-Tisza köze legnagyobb kiterjedésű szikes tóláncolata.
A terület északi részén helyezkednek el a Kis-rét, Büdös-szék, Zab-szék nevű szikes tavak. A déli rész tavai a Fehér-szék és a Kelemen-szék 300 ha-os víztükrével.
A tavak a Duna mélyártéri vonulatának legmélyebb részein húzódnak É-D-i irányban. A folyó-szabályozást megelőzően a rendszeresen jelentkező árvizek bőséges vízutánpótlást juttattak a mélyártéri részekre.
Az árvizek levonulta után visszamaradó pangó vizekből alakultak ki a szikes tavak és a tavakat övező változatos vizes élőhelyek. Az ármentesítések miatt ma a vízutánpótlást már csak a csapadék és a talajvíz jelentheti. Ez a vízhiány vezetett az erőteljes szikesedéshez.
A szikes tavak nagy felületű, sekély tavak, emiatt jól követik a levegő hőmérsékletének változásait. Míg télen rendszerint fenékig befagynak, addig nyáron az erőteljes párolgás következtében részlegesen vagy teljesen kiszáradnak. Ismételt feltöltődésük az őszi csapadékos időszakban kezdődik. A tavak vizében nagy az oldott sótartalom. A nyári félévben a kiszáradás során a meder kopár felületén kivirágzik a sziksó.
Földtani szempontból kiemelkedő érték a tavi dolomit képződése. Az ilyen típusú jelenkori kontinentális tavi kőzetképződés a világon egyedülálló.
E mellett földtani értéknek tekinthető a szikes tavak és vízállások partvonalainak változatos formakincse.

A terület jelentős része élőhelyvédelmi szempontok miatt csak engedéllyel vagy szakvezetővel látogatható. Szakvezető a 76/482-611-es telefonszámon kérhető.
A szikesek madárvilágát a Borda tanya melletti tanösvényről lehet megfigyelni. A tanya az 52 számú főútvonal menti Kigyósi csárda közelében van.  N 46° 48,074' E 19° 10,294' 90 m [GCKIGY+Cankó tanösvény]
A terület nyugati határán húzódó Kígyós ér kedvelt horgászhely.

Forrás: További érdekességek

Kellemes kikapcsolódást kívánok!
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (164 db): környezet: 4.37 rejtés: 4.56 web: 4.51 átlag: 4.48

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Bajuszcica 2020.05.26 18:00 - Jelszó nélküli megtaláláskörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.03
A képek alapján kérünk elfogadást, köszönjük! (Szívesen meggyógyítottuk volna..., de a rejtő nem élt a lehetőséggel)

SDC10045SDC10046
SDC10047SDC10048
Tibi1983 2020.05.15 09:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtő munkáját!
Sajnos a ládát én sem találtam meg. Kérhetek elfogadást?
Előre is köszönöm.
Örülök, hogy megmutattad.

[Jóváhagyta: wodorka, 2020.05.21 08:21]

20200515_09565120200515_095601
20200515_100337 
Mikulás 2020.03.15 12:11 - Egyéb
Amikor 7 éve megtaláltam ezt a ládát azt találtam mondani, hogy "Gyönyörű hely, de igazán lehetett volna egy kis kalandra invitálni az erre tévedő ládászokat: sokkal beljebb kellett volna vinni a ládát, ezzel egy kis sétára biztatva őket."

Most ennél jobbat tudok:

Kajakozás a Kiskunsági-főcsatornán avagy a "Kígyóson"

Március idusa, avagy Kristóf napja (gy.k. 15-e): mára egy vonatos Dunakanyar evezést terveztem, de közbe szólt a sors, illetve Pupu barátom. Mást javasolt: menjünk a Kiskunsági-főcsatornára evezni! Éreztem, hogy nincs még kész terv, inkább a fefedezés iránti vágy munkálkodik benne, de az elászántság nem volt megkérdőjelezhető :-). Mindenesetre a térképre nézve saccra is olyan 40 km a táv, amit kigondolt a Tassi zsiliptől a Kígyósi csárdáig. Mivel ez a víz alig folyik, ez így tavasszal nem kevés. Némi töprengés után azonban ráálltam a dologra, mivel azt tudom, hogy ide nyáron, hőségben, sok horgászt kerülgetve, nem szabad jönni.
Másnap reggel 6-kor startoltunk a Damjanich utcából két autóval. Az egyiket a csárdánál hagytuk, a másikkal pedig elmentünk Tassra. Hamar találtunk a közúti híd mellett egy remek vízreszállási lehetőséget. Fél 8-kor kb. 1 fok volt ott és metsző szél. Nem vette kedvünket, az elszántság mindkettőnk részéről maximálisan megvolt. Javasoltam, hogy ne külön-külön, hanem egy kajakkal menjünk: gyorsabb is, egyszerűbb is, ráadásul beszélgetni is jobban tudunk. Így is lett, a Thayara esett a választás (kizárásos alapon). Mire számítottam? Nos, hosszú, egyhangú evezésre negyven kilométeren át, kockára ült ülepre és esetleges "katasztrófára", azaz arra, hogy teljesen kifutunk az időből és sötétben evickélünk majd vagy némi jó szerencsével - egy józanabb pillanatunkban - még az utolsó 16 kilométer előtt "kiszállunk" a közút közelében és Kecskemétről családi segítséget kérünk (azaz transzfert). Ezzel szemben a valóság: csodálatos, változatos táj, kanyargó és itt-ott némileg egészen észrevehető áramlás, hátszél és igazi vizi élet: halak és vizimadarak, a egy hajóban ülés miatti lendületes haladás (6 km/h átlagsebesség), jó beszélgetések és vidám órák egy számomra csak horgász koromból ismert vizen. A táv végül "csak" 34 kilométer lett, mert nem a Tassi-zsiliptől, hanem a faluból indultunk, de a felénél már egyértelmű volt, hogy simán és bőven odaérünk a csárdához sötétedés előtt. Négy óra magasságában emeltük ki a hajót és summáztuk, hogy ez egy szuper nap volt és élményekkel gazdagabban térünk haza! Az is tiszta sor volt ezek után, hogy folytatni kell a kalandozást a Kígyóson.
Bár a technika rendesen elkövetett mindent, hogy kitoljon velünk: lemerült GPS, szarakodó SD kártya a kamerában, melyet először a hajó végére szerelt kis rúdra szereltem és mivel nem szoktam még meg, így az első híd alatt annak rendje és módja szerint le is zúztuk, összekarcolva a lencsevédőt, nem sikerül sem a hangulatunkat elrontani, sem pedig megakadályozni, hogy mégiscsak készüljön egy valamelyest értékelhető rövid video erről a kalandról.
A Kígyós nem (csak) egy remek horgász víz, hanem bizony vizitúrázás szempontból is kiváló célpont! Eddig is szerettem, de most a szívembe lopta magát és szíből örülök, hogy lehetőségem volt jobban megismerni, hogy mit is nyújt a Kiskunsági-főcsatorna. Jövünk még! Kösz', Pupu és Isten éltesse a Kristófokat!
Tracklog

...nos, nem váratott magára a folytatás és egyben a befejezés:
2020.03.19 - 20 fok, napsütés.
A vasárnapi viztúránk sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk Pupuval, hogy folytatni kell a Kígyós (Kiskunsági-főcsatorna) bejárását, pontosabban befejezni, ami egy 18 kilométeres szakaszt jelent a Kígyósi csárdától (itt szálltunk ki vasárnap) Akasztóig. Reggel 7-kor indultunk ezúttal, de lefelé menet bedobtam az ötletemet, hogy ne fejezzük be túrát Akasztónál, hanem emeljünk át szépen a Duna-völgyi-csatornára (DVCS) és azon még 15 kilométert tudnánk dél felé haladni egészen a Kiskőröst Kalocsával összekötő műútig. Ott tettük le Pupu járgányát. Stilitz ekkor még nem tudta, hogy bonydalmak lesznek :-)
A másik autóval szépen elkocsikáztnk a Kígyósi csárdáig és a jól bevált helyen parkoltunk valamint felfújtuk a Thayát. Rutinos mozdulatsorok és 15 percen belül vizen is volt a Pupu-Mikulás duó. Nagy volt a kontraszt a vasárnapi 1 fok, hideg szél és mai 15 fok, szélcsendes idő között. Helyesen ítéltük meg, hogy ez bizony rövidnadrágos túra lesz. A Kígyós gyönyörű volt, kanyargós és változatos. Pontosan két kilométer múlva furcsa akadályba futottunk bele: a zsilipet átépítik, de tőle jobbra egy itthon ritkán látott csőgát van. Nyilván átemelés lesz - gondoltuk - de hamar észrevettünk egy kis szűk hallépcső szerű folyosót, ami egy keskeny kis ágban folytatódott. Vadvíz a Kiskunságon! kiáltottunk fel és vízről való megtekintés során megállapítottam, hogy a Gumotex-szel itt simán le tudunk menni. Váratlan élmény és klassz kis "mini vadvíz" volt itt pár tíz méteren. Ezt sosem gondoltam, hogy ilyesmibe fogunk botlani a Kígyóson :-) Megspóroltunk tehát egy átemelést és nem is volt több a Kiskunsági-főcsatornán. Repültek a kilométerek és élveztük a nyárias napot: rövidgatyában, mezítláb. Pontban délben megebédeltünk egy csodaszép, nyugodt helyen és tudtuk, hogy nem is lehetnénk most jobb helyszínen ezen a koranyárias márciusi napon. Itt nincs pánik, nincs koronavírus, csak a végtelen nyugalom.
Hamarosan azonban némi homok került a gépezetbe: Pupu jelezte, hogy nincs a nyakában a kocsikulcsa, nem találja. Remek :-) Minden holmit átkutattunk, de valóban nem került elő a Doblo kulcs...
Lapátoltunk tovább szépen Akasztó felé és nekem már meg is volt a vészforgatókönyvem: riasztom bátyámat Kecskemétről, aki 5 után értünk jön Kiskőrös mellé és visszarepít minket a csárdához, ahol jó eséllyel elő fog kerülni Pupu kulcsa.
Ahol a Kígyós véget ér óriási építkezés folyik, új műtárgyat alapoztak éppen, de szerencsére némi udvariaskodás hatására minden gond nélkül átengedtek az építési terület szélén, hogy átemelhessünk a DVCS-re. Ahogy elindultunk, három különbség tűnt fel a Kígyóshoz képest: jóval keskenyebb, jóval gyorsabban áramlik és picit más a víz szine. No és persze megállapítottam (elhamarkodva), hogy unalmasabb is. Ezt a 15 kilométer megtétele után visszavonom: nem unalmas a DVCS, nagyon is változatos, de az igaz, hogy kevesebbet kanyarog. Szélcsendben és napsütésben, jó tempóban (7km/h felett) haladtunk a továbbiakban és egyetlen átemelés volt a 15 kilométeren (a mai etap 28. kilométerénél).
Onnan a maradék bő 5 kilométer olyan gyorsan elrepült, hogy már csak arra emlékszem, hogy a híd előtt kiemelünk. Csúcs volt ez a nap! Béla bátyám svájci pontossággal jött értünk és repített minket vissza a Kígyósi csárdához, ahol azonnal előkerült a másik kocsi csomagtartójából az eltűnt kulcs! Happy end! Hálás köszönet a "felmentő seregnek"!
Azt hiszem felejthetetlen napot zártunk. Igazi vizitúra élmény a Kiskunságban.
Tracklog
rövid video a folytatásról...

IMG_2797IMG_2799
IMG_2800IMG_2802
IMG_2805IMG_2807
IMG_2811IMG_2814
IMG_2818IMG_2822
IMG_2824 
Endresz_család 2019.12.30 15:00 - Megtaláltam
Sajnos nem találtuk a ládát, a képek alapján kérjük az elfogadást.
Köszönjük!

[Jóváhagyta: wodorka, 2020.01.03 12:50]

IMG_0668IMG_0213
IMG_0211 
ZoliQua 2019.11.01 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

[Jóváhagyta: wodorka, 2019.11.01 17:44]

juzsovagyok 2019.09.28 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam!

Pepe 2019.09.06 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.23
A láda helye sajnos semmit nem mutat abból, amit a weboldal első képei ígérnek.
A csárdában a kiszolgálás kicsitt lassú, de az ételek jók.

Krasiék 2019.08.19 19:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a feladványt! Krasiék Lajosmizséről :) [Geoládák v2.2.5]

GZoli77 2019.08.19 15:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Verácska0721 2019.08.17 17:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést, nagyon tetszett a rejtekhely! A Szabó család! [Geoládák v2.2.5]

Cole91 2019.08.17 11:01 - Megtaláltam
Ádi és Enci megtalálta, Kecskemétről! :) [g:hu 1.6.4]

enciiii 2019.08.17 11:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Ádi és Enci Kecskemétről :) [Geoládák v2.2.5]

menace 2019.08.16 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Rudi Team 2019.08.04 11:59 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

H+W 2019.07.09 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Odin94 2019.07.07 21:30 - Megtaláltam
Köszi a lehetőséget!

A hétvégét a Velencei-tónál töltöttük, mivel szülinapi ajándékba kaptam egy BB Rockstrandos, pihenős hétvégét a barátnőmtől, majd vasárnap este indultunk meg vissza Kecskemét irányába.

Bár későre járt az idő, úgy döntöttünk ,hogy lehúzódunk a csárdánál és összeszedjük, ami hamar meg is lett végül egy kellemes,esős séta keretében :D

tajani63 2019.07.05 18:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Emerich63 2019.05.26 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
A Kolon-tónál (GCIsak) tett "kincskeresés", majd a GCDHAZ kitérő után felkerestük ezt a helyet is. Klassz rejtés. Körbesétáltuk a partot, sok horgász és sok szemét "kíséretében". (Bár hozzá kell tenni, hogy a szemét ha nem is zsákokban, de több kupacban egy helyre van gyűjtve - gondolom elszállításra vár.) Utána egy meglepően remek estebéd a Kígyósi Csárdában.

20190526_14534220190526_145236
20190526_154202 
djreros 2019.05.19 19:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Lindisti 2019.05.19 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) nagyon ötletes a doboz ;) [Geoládák v2.2.5]

Stüszi vadász 2019.04.28 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.77
Lásd fkmaster!

fkmaster 2019.04.28 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.30
A parkolóból gyorsan meglett a láda, utána bejártunk a szemben lévő Gulipán tanösvényt.

Zsutila 2019.04.20 11:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést ! Nagyon ötletes :) [Geoládák v2.2.5]

Halász család 2019.04.18 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ulmi. 2019.04.14 12:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.
Nagyon finomat ebédeltünk a csárdában.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (345 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.