geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3428. Vargyas-szoros (Erdély, SIC) (GCVszo)

Ismertető tábla

Ismertető tábla

Vargyas-szoros térképe

Vargyas-szoros térképe

Orbán Balázs barlang térképe

Orbán Balázs barlang térképe

A rejtő csapat

A rejtő csapat

A kezdet

A kezdet

A hídon szembe jövő medvének elsőbbsége van!

A hídon szembe jövő medvének elsőbbsége van!

Medvék a hídon

Medvék a hídon

Ott úszik a kölönte

Ott úszik a kölönte

A szoros mélyén

A szoros mélyén

Vargyas-patak

Vargyas-patak

Kőfolyás

Kőfolyás

Izgalmas szakasz

Izgalmas szakasz

Kilátás az Orbán Balázs barlangból

Kilátás az Orbán Balázs barlangból

Nem érdemes kihagyni a 800 méteres barlangtúrát sem!

Nem érdemes kihagyni a 800 méteres barlangtúrát sem!

Off road

Off road

Bátrak vagyunk a függő-lengő hidakon is :)

Bátrak vagyunk a függő-lengő hidakon is :)

... és vidámak is, meg szépek is ... :)

... és vidámak is, meg szépek is ... :)

A túra sztárjai a szép gombák :)

A túra sztárjai a szép gombák :)

Az Árpád-kori, Tatárkápolna maradványai is útba esnek

Az Árpád-kori, Tatárkápolna maradványai is útba esnek

A csoda! Állj oda te is és érezni fogod!

A csoda! Állj oda te is és érezni fogod!
Szélesség N 46° 13,377'
Hosszúság E 25° 32,270'
Magasság: 640 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.10.22 12:00
Megjelenés időpontja: 2012.10.29 12:41
Utolsó lényeges változás: 2012.10.29 12:41
Utolsó változás: 2016.10.11 16:15
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Bajuszcica, Erika Csapdokiné, Eszter HG-né, Hinter, Kata Csizmások, Strombus, *Vica* acsipapa, Atipapa, Csapdoki, Csizmások Sanyi, Fazék, H. Gábor, LionDaddy, magpet, perRetZ, Péter60, *Moka*, sz.v.endre, Webber
Felhasználó: H. Gábor
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10000 m
Megtalálások száma: 41 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


Wap
Az első ládát (20x15x10 cm-es) az ösvénytől kb 4 méterre keletre, a sziklafal egyik üregében találjátok, a második (9x5 cm-es) ládát pedig a kilátópont előtti pöttyös szikla alatt. 1. N 46° 13,377 E 25° 32,270; 2. N 46° 13,367 E 25° 32,638; Parkoló: N46 12.552 E25 32.851.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


 N 46° 13,377' E 25° 32,270' 640 m [GCVszo-1]
 N 46° 13,367' E 25° 32,638' 710 m [GCVszo-2]
 N 46° 12,552' E 25° 32,851' 600 m [GCVszo+Parkoló]

 N 46° 12,914' E 25° 32,786' 620 m [GCVszo+Medvék-forrása]
 N 46° 12,984' E 25° 32,790' 620 m [GCVszo+Kőcsűr]
 N 46° 13,102' E 25° 32,691' 620 m [GCVszo+Orbán Balázs barlang]
 N 46° 13,444' E 25° 32,694' 740 m [GCVszo+Tatár kápolna]
 N 46° 13,363' E 25° 32,616' 710 m [GCVszo+Kilátópont]

Székelyföldre, Vargyas-szorosba invitállak benneteket ezzel a kétpontos multival. Az első pont a szorosban van, a második pedig a szoros felett, egy csodálatos, a szorosra néző kilátóponton.

Mit jelent a láda nevében a SIC szócska
Az autonómiatörekvések keretében, 2009 májusában a Székely Nemzeti Tanács lefoglalta a .sic legmagasabb szintű doméniumnevet, amit a doméniumnevek kiosztását és felügyeletét ellátó nemzetközi szervezet, az ICANN általában országoknak ad meg. A sic a siculitas (latin szó) rövidítése, amelynek fordítása székelység.
Az autonómia kiharcolása után, Székelyföld nemzetközi jelzéseként is ezt szeretnék használni.

------------
A természetvédelmi terület látogatása
- autó (parkolási díj a Kőalja területén): 5 lej,
- felnőtt személy: 2 lej,
- diák, gyerek: 1 lej.
A napidíjat az egyesület - mint a védett terület kezelője,- a homoródalmási tanács határozata alapján gyűjti, a pénzösszegek teljes egészében a terület fenntartására fordítódnak. Az egyesület nem tud felelősséget vállalni a szorosba vezető erdei út, illetve a kőaljai táborozóhely állapotáért, hiszen feladata nem a turisták ellátása, hanem a természetvédelmi terület fenntartása, kezelése.


A Vargyas szoros

A túra ajánlott útvonala:
Parkolás Kőalján - onnét északi irányba megyünk be a szorosba a Kék kereszt kék kereszten, ez végig is visz minket a szoroson, elsőnek a Tatárlikhoz kapaszkodhatunk fel, majd az egyik híd nyugati hídfőjével szembe találjuk a Lócsűr barlangot - a Sárga függőleges sáv sárga sávot elérve, azon délre fordulva érjük el az Orbán Balázs barlangot, onnét vissza, észak felé tovább a szorosban, és ki a völgyből Kőmezejénél - ott a Tarár kápolna és a kilátópont után a Piros telikör piros körön érünk vissza a parkolóhoz. Ez vérmérséklettől függően 9-12 km.

"A természet e helyen annyi nagyszerűt, annyi megragadóan szépet halmozott egybe, hogy a bámulat valójában kimerül azoknak csudálásában." - írta Orbán Balázs a Vargyas szorosról csaknem másfél évszázaddal ezelőtt.

A Vargyas- szoros kétségkívül Erdély és ezen belül a Székelyföld egyik legszebb és legérdekesebb természeti látnivalója, barlangjaival, mészkőszirtjeivel, tanúszikláival, jellegzetes élővilágával egyaránt.

A szoros barlangjait az ember már az ősidőktől kezdve menedékhelyéül használta, erről tanúskodnak az idők folyamán a barlangokból előkerült leletek, tárgyak sokasága, később pedig már inkább a szoros szépségei iránt érdeklődők látogattak el ide csodálattal. Nehézkes megközelítése, a róla szóló kevés turisztikai információ ellenére napjainkra a szoros közkedvelt táborozó,- és kirándulóhellyé vált, évente egyre többen és többen keresik fel. Természetvédelmi szempontból a szoros jogi helyzete hosszas huzavona után 2000-ben rendeződött, 2004-ben pedig a baróti székhelyű Elveszett Világ Természetvédelmi-, Turista és Barlangász Egyesület megkapta a Vargyas-szoros természetvédelmi terület felügyeleti jogát, mely felügyeleti jog 2010-ben újabb öt évre meghosszabbodott. E felügyeleti jog kötelezi az egyesületet arra, hogy a szoros természeti értékeinek védelmét és megőrzését mindinkább szemelőt tartsák, ugyanakkor pedig a természetszerető turistákkal, kirándulókkal jobban megismertessék, és számukra hozzáférhetőbbé tegyék ezen értékeket, a közös cél érdekében: hogy e nagyszerű táj csodálatos szikla-és barlangvilágában még sokan és sokáig gyönyörködhessenek.

A Vargyas - szoros legendái
A barlangok sötét világa, a különös sziklaalakzatok mindig is hiedelmeket, mondákat keltettek életre a közelükben lakók körében és ez nem volt másképp a Vargyas- szoros barlangjaival, szikláival sem. Az egyik legismertebb legenda a tatárjáráshoz és Csala vitéz nevéhez fűződik. A nép az almási barlangba húzódott vissza a tatárok elől míg azok a Kőmezőn vertek tanyát. Fogyott az élelem kegyetlenül mindkét táborban és bizony a barlangba szorultak már azon gondolkodtak, hogy megadják magukat, mikor egy eszes vénleány összekaparta a még maradék lisztet és azt hamuval és kőtejjel összegyúrva hatalmas kenyeret sütött. Ezt egy hosszú rúdra szúrva kinyújtották a barlang száján, hadd higgyék azt a tatárok, hogy még rengeteg fölösleges ennivalójuk van, úgy forgatták, mutogatták. A tatárok be is dőltek a csalinak és bosszúsan, nagy porfelhőt kavarva eltakarodtak a Kőmezőről. Csala vitéz azonban, hogy meggyőződjék ennek bizonyosságáról, felmászott a barlanggal szemközti sziklatoronyra és látván, hogy a tatárok valóban elmentek, örömében heves mozdulattal felkiáltva megtántorodott és a mélybe zuhant. " Akkor lába alól a kő omladozna / Nyakra főre esvén halállal áldozza" - ahogy a versben is megíródott. De neve örökre fennmaradt, hisz azt a sziklatornyot ma is Csala tornyának hívják.

Fekvése, megközelítése
A Vargyas - szoros Erdély délkeleti részén, a Keleti-Kárpátok ún. "középső csoportjához" tartozó Persány-Rika és a Dél-Hargita hegységek találkozásánál található, Kovászna és Hargita megye területén. A természetvédelmi terület összesen 1000 hektárjából közigazgatásilag 800 ha. tartozik a Hargita megyei Homoródalmás községhez, 200 ha. pedig a Kovászna megyei Vargyas községhez. Gépjárművel csak Vargyasról közelíthető meg erdőkitermelői úton (13 km), a kirándulók zöme ezt az utat választja. Gyalogosan viszont elérhetjük a szorost akár Homoródalmás (7 km), akár Kirulyfürdő (8 km) vagy Szelterszfürdő (9 km) irányából is.

Geológiai kialakulása, növény-és állatvilága
A földtörténeti középkorban lezajlott hegyképző fázisok eredményeként jött létre az a mészkőrög, mely összekötő kapocs a Királykő mészkőszirtjei és a Nagyhagymás mészkőhegysége között, s melyben később a Vargyas- szoros képződött. A mészkőrög a földkéreg mozgásai következtében előbb lesüllyedt, majd üledéktakaróval és a közeli Hargita hegység vulkáni tevékenységéből származó törmelékkel borítódott, egy ún."plató" képződött, melyen aztán az Erdővidéki- medence fele való természetes lejtés irányába megindult a Vargyas - patak völgyalakító, bevágó tevékenysége. A szoros a normális folyóvízi erózió, valamint a karsztos folyóvízi erózió hatására képződött tovább, a stagnálási időszakokban barlangrendszerek kialakulásával (nagyjából 100, 40, 20 és 5-6 méterre a patak mai szintje fölött) melyeknek egy része fennmaradt, más részük beszakadt (ezek maradványai azok a barlangüregek, melyek merőlegesek a mai Vargyas völgyére). A patak szintjén jelenleg is alakulóban van egy újabb, azaz aktív barlangrendszer.

A szoros vadregényes sziklavilágában sokféle állat talált kedvező élettérre, a növényzetre pedig leginkább a mészkőkedvelő fajok társulása a jellemző. A Vargyas- szoros barlangjaiban 19 különböző denevérfaj előfordulását figyelték meg, a legjelentősebb állományokat a közönséges denevér, a hegyesorrú denevér és a kis patkósdenevér egyedei képezik. A kirándulóknak szemet gyönyörködtető látvány lehet nyáron a napsütötte sziklák felett röpködő színes lepkekavalkád vagy a magasban köröző ragadozó madarak megfigyelése. A számtalan színben pompázó virágfajok közül említésre méltóak a Teleki- virág, a törpe nőszirom, a turbánliliom, a zergeboglár vagy a kövirózsa védett egyedei.

Látnivalók, turistautak a szorosban:
Vargyasról a kék kereszt turistajelzésen (erdőkitermelő út) juthatunk fel a szorosba, a Vargyas patak jobb partján felfele haladva. Vargyason az út leágazását irányítótábla valamint a természetvédelmi terület tájékoztató táblája jelzi. Elérve a Hidegaszó patak beömlését, balra fordulunk (az út áthalad a patakon és folytatódik tovább a Hidegaszó völgyében) és rövidesen a szoros előterébe, a Kőalja nevű helyre érünk.

Vargyas- Vargyas-patak völgye- Kőalja: kék kereszt turistajelzés, menetidő kb. 2 - 2 és fél óra.

A Kőaljából időnktől függően tervezhetünk kisebb- nagyobb túrákat a szorosba, az idelátogatók leggyakrabban természetesen az Orbán Balázs barlangot szokták felkeresni. A barlanghoz a kék kereszt turistajelzésen indulunk el, átkelünk az első függőhídon, majd balra térve, folytatjuk utunkat felfele a patak mentén. Itt található a szoros egyetlen, iható vizű forrása, a Medvék forrása. Jobbról magunk mögött hagyva a Kőcsűr sziklatömbjét, átkelünk ismét a patakon, a Félszigetre érve. Ezután már a patak jobb oldalán haladva érjük el a Nagy Kő-görgeteget, figyelmünket azonban a patak túloldalán feltűnő Csudálókő hatalmas sziklatömbje köti le. Rövidesen a Lócsűr barlang tátongó nyílása is feltűnik. A barlanggal szemben levő pallón ismét átmegyünk a patakon és jobbra térve megérkezünk az Orbán Balázs barlang bejáratához. A Lócsűr barlang előtt jelzetlen ösvényen akár a Csala tornyához és a Tatárlik barlanghoz is felkapaszkodhatunk. A Csala tornyára egyébként szép kilátás nyílik az Orbán Balázs barlang bejáratától.

Kőalja- Félsziget- Lócsűr - Orbán Balázs barlang: kék kereszt jelzés, menetidő kb. 30 perc.

Akik hosszabb túrára vállalkoznának, azok az Orbán Balázs barlangtól folytathatják útjukat a sárga sáv jelzésen a Kőmező fele. Az ösvény eleinte a patak bal partján halad, majd előbb a Pionírok, aztán az Urak ösvényén, sziklás terepen kapaszkodva jut fel a Kőmezőre, ahol egy kis forrás is található. A forrástól a Kőmezői kilátóhoz érdemes kimenni (5 perc a forrástól), gyönyörű kilátásban lehet részünk. A Kőmezőn találhatók a hagyomány szerint a tatároktól való szerencsés megmenekülés emlékére épített Tatárkápolna romjai.

Orbán Balázs barlang - Pionírok ösvénye - Urak ösvénye - Kőmező: sárga sáv jelzés, menetidő: kb.45 perc.

A Kőmezőről a javarészt erdőben vezető, piros ponttal jelzett Farkas ösvényen térhetünk vissza a Kőaljára, az ösvény a Kőcsűr alatt torkollik bele a kék kereszttel jelzett turistaútba, nem messze a Kőalja sátorozóhelytől. Természetesen, ha ezen az útvonalon járunk, ne mulasszuk el meglátogatni a Kőcsűr rombarlangját. A Farkas ösvényről ugyanakkor kis kitérővel a Csudálókő feletti kilátót is beiktathatjuk programunkba.

Kőmező - Farkas ösvény - Kőcsűr alja: piros pont jelzés, menetidő: kb. 30 perc.

Ugyanakkor a Kőmezőről a Tatársáncon és a Kőmező patakán átkelve a sárga sávval jelzett ösvény folytatódik egyrészt Kiruly-, és Szelterszfürdő, másrészt Homoródalmás irányába. A Kőmezőről továbbá jelzetlen ösvény kapaszkodik fel a Mál- tetőre (930 m) is, ahonnan páratlanul szép kilátás nyílik az egész Vargyas völgyére, de a távolabbi vidékekre is.

Kőmező - Mál- tető: jelzetlen, menetidő: kb. 1 óra.

A Kőaljából ugyanakkor az Alsó- Mál tető irányába is indul turistaösvény, mely folytatódik egészen Homoródalmásig. Az ösvény a Tiva- tetőt is érinti. Ez az útvonal bejárható akár egy egész napos körtúra formájában, Homoródalmásról a Vargyas- patak völgyében(nincsenek kiépített átkelők a patakon!) vagy a Kőmezőt érintve érhetünk vissza Kőaljába.

Kőalja - Alsó- Mál tető - Tiva tető -Homoródalmás: kék kereszt turistajelzés, menetidő kb. 3 óra (visszafele ugyanannyit számítsunk)

A Vargyas - szoros látogatható barlangjai
A Vargyas patak csaknem 4 km hosszú sziklaszorosában a múlt század felében megindult barlangkutatás napjainkra 125 barlangot tart nyilván, 7410 m összhosszúságban. A szoros turisták által is látogatható barlangjai a következők :
1. Az Orbán Balázs barlang (Kőlik, Almási barlang vagy Nagybarlang)
1527 méteres hosszúságával a völgy leghosszabb barlangja. Impozáns bejárata a Csudálókő oldalában nyílik, mintegy 20 méterre a patak szintje fölött, ahova lépcsők segítik a feljutást. A bejárati részen található az Előcsarnok, innen ágaznak tovább a barlang járatai a Meleg-,és a Rejtett- terem valamint az Erzsébet- terem, a Vetők -terme, a Nagyterem, a Kápolna-,és Márványterem, továbbá a Fekete István -terem irányába.
Figyelem ! A barlang bejárása kizárólag csak megfelelő felszerelés és védőöltözet birtokában, tapasztalt túravezető irányításával történhet.
A barlang 1931-től - első monografikus leírójának emlékét megörökítendő - viseli az Orbán Balázs nevet, kataszteri száma pedig 1200/14. Az évek során itt végzett kutatások megállapították, hogy a barlang már a felső paleolitikumtól kezdve egészen a középkor végéig emberi lakhelyül szolgált. A barlangról az első írásos feljegyzés 1637-ből származik, amikor is az udvarhelyi derékszék a barlangot - mint a nép vész idején való menedékhelyét - a homoródalmásiaknak ítéli, "felhagyva a vargyasiaknak azon jogát, hogy vész idején mint menhelyet használhassák". Az is írásban maradt, hogy a Holdvilágnál 1704-ben győztes Tige tábornok zsarnoksága idején a szék birtokosai "féltőbb holmijokkal az almási barlangba menekültek..." Fridvalszky János 1767-ben megjelent "Erdély ásványairól" c. művében a következőket írja a barlangról :
" Mondják, hogy van egy szikla, melynek mélyében egy nagy járat nyílik, amelyet a természet csodálatos művészete boltozatokra és fülkékre osztott sztalaktitokkal diszítve." Később a középajtai tudós, Benkő József, majd Eugen von Fichtel, Johann Kleinkauf járják be a barlangot, 1835-ben pedig Udvarhelyszék földmérő mérnöke, Fekete István térképezi fel és adja ki egy évvel később a barlang "aljrajzát". Mint ilyen, az Orbán Balázs barlang Erdély legelső feltérképezett és tudományosan kutatott barlangja volt. 1868-ban jelenik meg Orbán Balázs monumentális monográfiája, "A Székelyföld leírása", melynek első kötete a barlang addigi legrészletesebb leírását és a Fekete István által készített "aljrajzot" is tartalmazza. A későbbiekben a barlangot kutatók közül megemlíthetjük még Kessler Hubert magyar barlangkutató és Mottl Mária paleontológus nevét, majd a II. világháborút követő időszakból Traian Orghidant és Margareta Dumitrescut, a bukaresti Emil Racoviţă Barlangkutató Intézet munkatársait akiknek nagy érdeme a barlang új térképének közlése valamint a Nagy- terem térképezése, bemutatása. Az 1971-től kezdődő időszakban a baróti középiskola tanulóiból alakult "Ursus Spelaeus" barlangkutató csoport tagjai folytatják a kutatásokat Dénes István (1954 - 2005) geológus vezetésével. Érdemeik többek között a barlang harmadik kijáratának felfedezése a Márvány- termen túli járat végében, valamint a 3,5 m vastag üledék átásása után a kapcsolat megteremtése az 54-es számú barlanggal, amely valójában a barlang negyedik természetes kijárata, továbbá több, addig ismeretlen oldaljárat feltárása, valamint a barlang újabb részletes feltérképezése.
2. A Lócsűr (Lólik)
A Lócsűr egyike a szoros tekintélyesebb barlangjainak, összehossza 300 m. A hagyomány szerint azért nevezik Lócsűrnek, mert a környék barlangjaiban rejtőzködők itt tartották lovaikat a tatárjárás és egyéb veszedelmek idején. Ittjártakor, 1867-ben Orbán Balázs még "fantastikus alakú szobor-csoportokról, szabályszerűen lecsüngő és a szövétnek fényétől ragyogó csillárokról" számol be, melyek azóta sajnos mind elpusztultak. A barlang belső részein ma is látni szép, fehér cseppkőlefolyásokat, egy másik érdekessége pedig, hogy télen, a barlang széles bejárati részén csodaszép jégsztalagmitok képződnek. A barlang kataszteri száma 1200/8, egyszerű világítóeszközzel az év bármely szakában bejárható.
3. A Tatárlik (Ugron-lik)
Két oldalról a szabadba nyíló kijáratokkal rendelkező, alagútszerű rombarlang. Harmincöt méter magasan fekszik a Vargyas patak szintje fölé meredeken emelkedő Kőhát gerincorrán. A tatárjárás idején az Ugron családnak volt védbarlangja, innen a másik elnevezése. Mellette emelkedik a legendás Csala- tornya. Barlangkataszteri száma : 1200/13.
4. A Kőcsűr
A völgy jól ismert eróziós tanúsziklája, melynek ék-i része szervesen kapcsolódik a Nagy-Mál tető hegylábi övezetéhez, teteje pedig egy szép, boltíves sziklakapu. Ez a sziklakapu nem más, mint egy hajdani barlang beszakadt, bejárati része, mely régebben eső idején szolgált menedékhelyül pásztoroknak, kaszásoknak, barlangászoknak. Nem messze tőle található a Kőcsűri ősvíznyelő, falain a víz oldó, pusztító hatásának jól megfigyelhető nyomaival. Kataszteri száma 1200/87.

Forrás: www.vargyasszoros.org

Flag Counter
Állapot: kereshető

KRW értékelés (20 db): környezet: 4.97 rejtés: 4.90 web: 4.95 átlag: 4.94

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


tiktak 2020.07.11 21:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1] A kék kereszten felfelé mentünk, az első láda ott van, de elég gyenge a gps jel, majd felérve a nagy mezőre, kicsi gond volt, hogy merre, aztán sárga csík, a kilátó szikla nagyon szép, utána lefelé ott a 2. láda egy kis szikla alatt, amin rajta a piros kör. Utána ezen a jelen tovább, néha eltévedős, figyelni kell, merre a jelzés! 4 óra volt!

Szabo Judit 2019.08.11 14:16 - Nem találtam meg
Itt jártunk.A ládát nem találtuk.De gyönyörű napunk volt.Elfogadjatok? [Geoládák v2.2.5]

hamboglarka 2019.08.09 17:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.00
Megtaláltam mindkettőt!

kobcikrajci 2019.07.18 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.4]

emmerwald 2018.04.03 15:27 - Megtaláltam
A szoros bejáratáig el tudtunk menni kocsival. A látogatóközpontnál hagytuk a kocsit, majd irány a völgy a kék kereszten. Az alsó láda a sziklafal aljából került elő, mely az úttól úgy 8 méterre lehetett. Kicsit tovább haladva egy réten keresztül, majd egy ösvényen felvágtunk a tetőre. Visszafelé megnéztük a Tatár-kápolna romjait és a remek kilátást a szorosra. A láda gyorsan előkerült a helyéről. Itt, a kilátópont alatt ereszkedtünk le a sárga sáv jelzésen újra a völgybe. Csodás volt, köszönjük az invitálást!

DSCN7622DSCN7628
DSCN7626DSCN7643
DSCN7652DSCN7674
DSCN7693DSCN7719
DSCN7697 
kenau 2017.08.16 16:10 - Megtaláltam
Vagy 20 percen keresztul kerestuk az elso ladat, de nem lett meg. A korabbi logokat atnezve, mar tudom, hol lett volna a lada...

Ettol fuggetlenul egy nagyon tartalmas delutant toltottunk a szorosban, teljesen vegigjartuk a patak melletti osvenyt ketszer is, sot meg az Orban Balazs barlangban is eljutottunk a Nagyteremig egy taborozo csoportnak koszonhetoen. Nehol lehetne tobb tajekoztato tabla, foleg az osvenyekrol vagy a forrasokrol, de igy is vissza fogunk meg terni, ha a gyerekek nagyobbak lesznek.

A kepek alapjan kerem az elfogadast.

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2017.08.18 07:13]

20170816_14090920170816_144117
20170816_14514920170816_151141
20170816_15185620170816_171841
20170816_173941ladazas
Zsu. 2017.08.07 11:00 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2017.08.07 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.63
Sűrű napnak néztünk ma elébe Zsuzsival. Székelyudvarhelyről délnek vettük az irányt, hogy sok szépnek és érdekesnek ígérkező ládát keressünk fel. Volt szoborpark, madárvárta, szelidgesztenyés, de a nap egyik fénypontja (szerencsére több is volt!) nyilvánvalóan a Vargyas-szoros volt. Anno 2005-ben Fűkockáékkal Vargyas felől jártuk be az azóta már megszűnt láda kapcsán a völgyet. Most ösztönösen Almás felől terveztem: egyrészt ez volt kézenfekvő, másrészt innen még nem jártuk be a szorost. Nagyon klassz volt most is, pedig borongós időnk volt. Mindkét pont könnyedén meglett, pedig a völgyben lévőtől némileg tartottam, mert a GPS pontatlan szokott lenni. Picit az is volt, de a leírás alapján hamar meglett mégis. Pont ott jöttünk ki a szorosból és kaptattunk fel a jelzésen a második ponthoz, ahol 12 évvel ezelőtt fordultunk, azaz a két túra együtt kiadja a teljes Vargyas-szoros bejárását. :-) Erre persze már csak otthon a track elemzés során jöttem rá. Szép ez a játék! Nagyon klassz volt, örülök, hogy volt miért visszajönnünk ide. Köszönet érte!

Mikulás

IMG_3989IMG_3992
IMG_6460IMG_6461
IMG_6463IMG_6471
IMG_6472 
13 2017.07.03 15:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

JAck:66: 2017.06.20 15:38 - Megtaláltam
Székelyföldi nyaralás 20/30.

A szorost terveztük be a délutánra és az itt töltött 4 óra is kevésnek bizonyult.
Ha a geocaching nem volna.. ez az a hely, ami mindenki számára újdonság volt és kár lett volna kihagyni. Egy igazi gyöngyszem. A láda rendben van, bár mindkét esetben szerintem elég pontatlan volt a koordináta (oké, szorosban ugrál a jel). Szerencsére X jelöli a helyet.
Köszönjük a rejtést!

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2017.06.28 21:14]

20170620_13101520170620_152308
Szabó família 2017.06.20 15:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.18
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

hr71pzs 2017.05.13 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Május 13-án találtuk meg, de kések a bejelentéssel. Köszönet a rejtőnek!

Almasi Barlang 
tarsolyos 2017.04.12 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Nagyon szuper a hely,...most jártam itt másodjára, és annak ellenére hogy minden nagyon jó volt és tetszett,...de most sem sikerült megtalálni a ládát.
Kérem a fotóim alapján az elfogadást.
Minden jót, és köszönöm!

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2017.04.14 06:58]

17903986_1245674668834247_4213623204306787599_nP1270894
P1270920P1270925
vargyas 1 
GYEZegzug 2017.04.12 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Szuper nap Tarsolyossal. Az éjszakai eső nem hiányzot. Csodálatos nap, komoly bukdácsolások a mankóval. Faszénégetők szuper bemutatója. Képek meg a telefon alapjan kérem az elfogadást. Köszi szépen e csodálatos 200 percet.

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2017.04.12 20:56]

Köszi szépen.

P_20170412_092147P_20170412_093434
P_20170412_093840P_20170412_095004
P_20170412_095709P_20170412_094958
P_20170412_095829P_20170412_102920
P_20170412_104244P_20170412_083709
Csapdoki 2016.10.14 09:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.01
Bár kicsit későn de bejelentettem én is ezt a megtalálást mivel a rejtő csapat tagja voltam.Köszi.

ndavid42 2016.07.23 13:23 - Megtaláltam
[:959:]
Erdélyi kirándulásunk alatt.

sereszaki 2016.07.23 13:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.88
Erdélyi túrázós-ládázós kirándulásunk hetedik napján a Vargyas-szorost látogattuk meg. Régi vágyam volt ez is, most végre teljesült. Csodaszép hely!
A kirándulás 22/21. , a nap 1/1. találata.
Köszi a rejtést! :)

Jani69 2016.07.09 15:30 - Megtaláltam
Szuper kis kirándulás alakalmával. Köszönöm a lehetőséget.

szalaij 2016.07.09 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Megtaláltam.

trainux 2016.05.01 11:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Köszönjük a rejtést, már nagyon rég szerettem volna végigjárni a szorost, most végre sikerült.

19izsi73 2015.12.31 12:45 - Megtaláltam
Homoródalmásról gyalogolt a csapat egy része a szurdokhoz; nem riasztottak el a pásztorkutyák sem..fő cél az Orbán Balázs barlang volt. A minusz 10 nemigen tetszett a többieknek, bizony minden jól megfagyott. Az első dobozka könnyedén meglett, azonban a többiek már nem adtak nekem időt hogy felkeressem a kilátót...még csatangoltam egyedül egy kicsit, és kissé bosszúsan, de beláttam: szilveszterkor a többiekkel kell lenni.

[Jóváhagyta: H. Gábor, 2016.01.04 11:54]

 
targonczas 2015.08.25 14:00 - Megtaláltam
ok

ballasz 2015.08.17 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Ez egy nagyon szuper hely!
Homoródalmás felől jöttünk be, ahonnan nagyon jó, finom kővel szórt út vezet be.
A szoroson jól végig lehet sétálni alul. Nem sajnáltam rá a belépődíjat, amit útközben szedtek tőlünk.
A tetőn jöttünk vissza, és kerestük meg a másik felét a ládának, de az eső miatt keveset tudtunk gyönyörködni a kilátásban.

kópé1993 2015.08.14 15:22 - Megtaláltam
Lövétéről jöttünk el a Vargyas szorosba. Legutoljára még akkor jártunk itt mikor még nem voltak hidak. Most már teljesen más. A 2. ponthoz a 12 fős csapatunkból csak ketten vágtunk neki a meredek útnak. Ott kicsit féltünk a medvéktől de szerencsére nem jöttek. A ládát egy ideig kellett keresi aztán végül meglett. A kilátás szuper volt. Köszi a rejtéseket.

 
álomfogók 2015.08.12 18:00 - Megtaláltam
Másodszor a szorosban. Az első alakalommal, 2009-ben sokkoló volt a megközelítés, majd egy óráig tartott a 10 kilométeres út megtétele. Ehhez képest most Homoródalmás felől csodálatos út vezetett, ami még a vihar után is "állta a sarat". A sár viszont uralta a szorost. A hosszú szárazság után jött eső a felső pár centit úgy áztatta el, hogy ennek eredménye olyan lett a talaj mint a vazelin. Vízszintesen, vagy a sziklákon és hidakon ez nem okozott különösebb problémát, de ahol egy kis emelkedő indult ... Az első élményünk a leereszkedő csoport elhulló tagjai voltak. Sokkoló benyomás. De Szederrel kettesben mi azért dafke. A völgyben levő ládánál annyival mentünk túl, ahol az egyik híd után újabb emelkedő következett. A második ponthoz aztán már hármasban indultunk visszatértünk után. Végeredményül pont úgy adódott, hogy most a ládának köszönhetően pont azokat a részeit jártuk be a szurdoknak (na jó egy kis átfedéssel), ahova hat éve nem jutottunk el (akkor nem lehetett végigjönni a hiányzó hidak miatt; és a korábbi láda is épp nem sokkal korábban szűnt meg).


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (43 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]