geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3400. A békéscsabai kolbász nyomában (GCBKOL)

BÉKÉSCSABA CÍMERE

BÉKÉSCSABA CÍMERE

KRAJCSÓ PALI BÁCSI HÁZA A REJTÉSSEL

KRAJCSÓ PALI BÁCSI HÁZA A REJTÉSSEL

ÉLŐVÍZ-CSATORNA, UNOKÁK A GCBTFM REJTÉSEMNÉL

ÉLŐVÍZ-CSATORNA, UNOKÁK A GCBTFM REJTÉSEMNÉL

DEÁK UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM

DEÁK UTCAI REFORMÁTUS TEMPLOM

SZOBOR A TECHNIKUMNÁL

 SZOBOR A TECHNIKUMNÁL

DEÁK UTCAI HÁRSFÁK

DEÁK UTCAI HÁRSFÁK

VÁROSI SPORTCSARNOK

VÁROSI SPORTCSARNOK

GYÚRÁS A FESZTIVÁLON

GYÚRÁS A FESZTIVÁLON

CSABAI VÉKONY KOLBÁSZ

CSABAI VÉKONY KOLBÁSZ

CSABAI VASTAG KOLBÁSZ

CSABAI VASTAG KOLBÁSZ

FÜSTLŐBEN A DISZNÓSÁG

FÜSTLŐBEN A DISZNÓSÁG

FÓSTÖLÉS UTÁN A DISZNÓSÁG

FÓSTÖLÉS UTÁN A DISZNÓSÁG

CSABAPARK

CSABAPARK

ÓRIÁSOK JÁTSZÓTERÉN

ÓRIÁSOK JÁTSZÓTERÉN

CSABAPARK JÁTSZÓTÉR

CSABAPARK JÁTSZÓTÉR
Szélesség N 46° 40,681'
Hosszúság E 21° 7,409'
Magasság: 86 m
Megye/ország: Békés
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.09.15 20:00
Megjelenés időpontja: 2012.09.15 20:01
Utolsó lényeges változás: 2016.09.06 17:39
Utolsó változás: 2019.12.17 13:14
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+2V)
Elrejtők: Kovács Palika, GYEZegzug,Tarsolyos +36302454856
Felhasználó: tarsolyos
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3200 m
Megtalálások száma: 222 + 1 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


WAP

1. ponton villanyoszopon fém lemezcsíkon keresd. 2. ponton gravírozott táblácskán van elhelyezve. 3. ponton reklámtábla fém oszlopán, szem magasságban keresd. 4. pont: 10 x 11 x 5 cm-s kemény fedeles, hagyományos konyhai doboz, nem hagyományos rejtéssel.

Ha megtalálsz egy geoládát, a visszarejtéskor Te magad leszel a láda új rejtője.
Te vagy a felelős a ládáért, és a következő megtaláló élményéért! Ezt ne feledd!!!


PARKOLÁS

Érdemes gyalog vagy kerékpárral felkeresni a pontokat, de autóval is körbejárható. A sportcsarnoknál lehet parkolni a  N 46.682046° E 21.114269° 86 m [GCBKOL+1parkolo] koordinátán. Ez ingyenes, amennyiben rendezvény van a sportcsarnokban, akkor a környező utcák, adott esetben az Aldi parkolója  N 46.681209° E 21.112187° 86 m [GCBKOL+2parkolo] is jó választás lehet.

A CSABAI KOLBÁSZRÓL S ANNAK FESZTIVÁLJÁRÓL

A csabai kolbász mindössze 120 évvel ezelőtt indult "hódító útjára". Ennek oka egyszerű: a csabaiak nem tartottak annyi sertést, hogy az kellő mennyiségű legyen a helyi kolbászkultúra elterjedéséhez. A technikai fejlődés, a környezeti adottságok azonban a századforduló környékén már egyre elterjedtebbé tette a sertéstartást. A csabai kolbász a két világháború közötti időszakban lett híres, az 50-es, 60-as években már országszerte forgalmazták a "Csabai csípős" elnevezésű terméket. 2000-ben hungarikummá nyilvánították. A hivatalos eredetvédelem szerint csak Békéscsaba és Gyula környékén előállított kolbászt lehet Csabai márkanévvel illetni. Zömében az különbözteti meg a többi Magyarországon készített kolbásztól, hogy több paprikát tesznek bele, és speciálisan füstölik. A paprika annyira lényeges elem, hogy bár kerül bele só, köménymag és fokhagyma is, de egyik sem mehet a paprika rovására. Nem csak csípős, hanem csemegepaprikát is kell beletenni, hogy szép színe legyen.
A fesztivál 1997-ben született meg, az évek során széleskörű nemzetközi rendezvénnyé vált. Évről évre több látogató keresi fel s a résztvevők száma már meghaladja a 100.000 főt! A kolbászkészítő versenyen is egyre több csapat vesz részt. A fesztivál kezdi kinőni az eredeti helyszínt, a sportcsarnokot és az azt körülölelő területet.

REJTÉSEK

KRAJCSÓ PÁL

1. pont: N 46° 40,914' E 21° 5,488' 87 m [GCBKOL-1] Jelszórészlet, beton villanyoszlopon a járda mellett, a kövesút felőli oldalon, fém lemezcsíkon, szem magasságban találod, (8 karakter).

Krajcsó Pál, (1923-2007) hentesmester (a Csabai Kolbászfesztivál 2000. évi Életműdíjasa, a Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke). Sokat tett a kisüzemi kolbászkészítés hagyományának, az igazi csabai házi kolbász ízvilágának megőrzéséért. Az ő tiszteletére hirdetik meg 2010 óta minden évben a Krajcsó Pál vastag és vékony kolbászgyúró emlékversenyt.
Az induló csapatok feladata, hogy 10 kg kolbászhúsból kétféle - csabai ízesítésű kolbászt készítsenek.
A versenyben részt vevő csapatoknak egy darab 30 cm-s sütőkolbászt, valamint 1 szál (min. 40 cm hosszú vastagkolbászt kell leadni a zsűrizéshez.
Ez utóbbiakat Krajcsó Pál szabad kéményes füstölőjében, a hagyományt továbbvivő családtagok gondos munkával felfüstölik, érlelik. Ezen versenykolbászokat a zsűri az adott évet követő május-június hónapjában ünnepélyes keretek között nyilvánosan értékeli és díjazza.
A rejtés annak a háznak a közelében van, ahol Krajcsó Pál élt és dolgozott. A füstölő, érlelő és feldolgozó kisüzemet a család jelenleg is működteti. A ház egy nyeles telken helyezkedik el ezért az utcáról csak a jelöletlen bejárati kapu látható.

DEÁK UTCA REFORMÁTUS TEMPLOM

2. pont: N 46° 40,819' E 21° 6,182' 87 m [GCBKOL-2] Jelszórészlet az elektromos szekrény faházán, ott ahol nem ázik, egy gravírozott réz táblácskán, (7 karakter).

Rövid sétával elérjük a kis templomot, közben fagyizók, kávézók sokasága kínálja termékeit. Átsétálva az Élővíz-csatorna kis hídján, megérkezünk a hársak birodalmába. Gyönyörű látvány az utca télen-nyáron egyaránt lenyűgözi az arra járó embereket. Tavasszal virágzás idején a környéket belengi a virágok illata.
A templom 1912-ben épült. 2002-ben teljesen felújították. Szomszédságában van a régi országos hírű "technikum" ma Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium. Gyermekkorunk világa, itt kezdtünk ismerkedni a lányokkal, nagy sétákat tettünk a kis levelű hársak birodalmában.

A BÉKÉSCSABAI SPORTCSARNOK

3. pont: N 46° 40,928' E 21° 6,638' 87 m [GCBKOL-3] Jelszórészlet a gát melletti hirdetőtábla vasoszlopán, szem magasságban található, (9 karakter).

A kolbászfesztiválnak is helyt adó Sportcsarnokot csehszlovák építőmérnökök építették, akiket a római Colosseum ihletett meg.
A 2004-es női kézilabda-Európa-bajnokság rendezését Szeged nem vállalta, de a megüresedő helyre azonnal jelentkezett a város. Itt tartják minden év tavaszán a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét.
A Sportcsarnok megközelízésea 3-as és 8-as busszal lehetséges.

CSABAI KOLBÁSZHÁZ ÉS RENDEZVÉNYPAJTA

4. pont:  N 46° 40,681' E 21° 7,409' 87 m [GCBKOL-4]
Jelszó utolsó részlete egy ládikóban, nyúlj fel érte! Mugli veszély vagy a láda eltűnése esetén a rejtéstől 2 méterre a kerítésen, szemmagasságban gravírozott réz táblácskát keress! (4 karakter).

2015 januárjában nyitott, fő célja a csabai kolbász népszerűsítése, bemutatása. Disznóölésekkel, hagyományőrző kolbászkészítő oktatással, valamint állandó kiállítással tartják fenn egész évben az érdeklődést a kolbász és a kolbászfesztivál iránt.

www.csabaikolbasztevival.hu

www.kolbaszklub.hu

Krajcsó Pali bácsi receptje

10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés.
20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 20 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész)


Kolbász füstölése


Egy napra felakasztják a kamrában, hogy átjárja a hűvös, de nem fagyos levegő. Utána először enyhe, majd erősebb füsttel megfüstölik. Vigyázni kell a füst hőfokára és mennyiségére: ha kezdettől fogva túl erős a füst, akkor a hús megkeseredik és megbüdösödik. Ha viszont túl kevés a füst, akkor a tartósítási eljárás nem lesz elég intenzív, és a kolbász gyorsabban megromlik a tárolás során. A füstölés időtartamától függően csökken a kolbász víztartalma, felülete kiszikkad és egy védőréteg keletkezik rajta.
Régen speciálisan öblösre kialakított kéményekben füstölték a kolbászokat.
A fa és fűrészpor égésének lefojtásával érhető el a jó és erős füst.
Minden családnak megvolt a saját módszere.
A speciális illatot árasztó fák, pl. fenyőfa erre nem alkalmasak, mert illóanyaguk és gyantájuk megkeseríti a húst. A bükkfa és a gyümölcsfák - valamint ezek fűrészpora - a legjobbak erre a célra. Némely tájegységen szőlőtőkét, kukorica csutkát is használnak füstölésre. A kolbásznál a füstölési idő 2-5 napot vesz igénybe.

Közelben van a Csabapark, nagyszerű programokkal valamint csodálatos játszóterével.

www.csabapark.com

LÁDATÖRTÉNET

2012. szeptember 15. 20:00 - A láda megjelent

2012. szeptember 16. 10:29 - Első megtalálók: Skalp & Sio

2012. szeptemberében a láda megszűnt 13 megtalálással, 1 nem megtalálással, 11 egyéb bejegyzésekkel.

2016.08.22-09.06. Négy éves álmából felébresztettük s örökbe fogadtuk - Rajp kesser társunktól - átalakítottuk és ismét kereshetővé tettük: tarsolyos, dobozipatikus, GYEZegzug

Mindenkinek nagyon kellemes kikapcsolódást s jó láda- vadászatot kívánunk.

tarsolyos
Állapot: kereshető

KRW értékelés (96 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.69 web: 4.71 átlag: 4.65

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Senator62 2020.10.18 15:20 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést.

sogor36 2020.10.06 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2.5 web: 3 átlag: 2.83 súly: 4.04
Köszi a rejtést.

ArkAngyal75 2020.10.04 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

g-tabe 2020.09.19 13:40 - Megtaláltam
Megvan, köszi!

katica 2020.08.25 18:15 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.6.4]

Access Denied 2020.08.25 18:15 - Megtaláltam
Ok

fkmaster 2020.08.06 12:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.34
Lásd Stüszi!

Stüszi vadász 2020.08.06 12:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.86
Kellett az élményhez a láda kísérőszövege is, mert némelyik helyről nem jöttünk volna rá, hogy mi köze a kolbászhoz. A Csabaparkban kolbászmúzeum nyílt, de éppen nem tudtuk megtekinteni, hiszen táborozó gyerekeknek adták át a kiállítás anyagát.

urbanj 2020.07.26 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Még tegnap este kezftük el összeszedni a pontokat, de a 2.nál elakadtunk, mert a borult idő miatt olyan sötét volt, hogy nem találtuk a gravírozott lapot. Ma simán meglett. Köszönjük a rejtést.

Pibo 2020.07.22 19:00 - Megtaláltam
Köszi,

PEx2 2020.07.22 17:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

ystray 2020.07.09 15:00 - Megtaláltam
megvan :)

vaslemez 2020.07.02 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 4.19
A városban lehet, hogy nincsenek a kolbászhoz köthető helyek. Legalábbis a multi pontjai nem igazán illeszkednek a témához.

Little nero's 2020.06.27 16:57 - Megtaláltam

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

pasan 2020.06.25 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Megtaláltam, köszi a rejtést!

Zsoland 2020.06.01 09:09 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük! [Geoládák v3.4.0]

varnewr 2020.05.17 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, jó kis túra volt! A dobozban találtunk egy pár harisnyazoknit, ez meglepő volt.

IMG_20200517_190053 
aknitram 2020.05.15 19:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

kingajani 2020.05.15 19:40 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

omzsolt 2020.05.02 18:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Kertész család 2020.03.01 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk,köszönjük a rejtést.

phalanx 2020.02.24 10:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.26
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pilislackója 2020.01.15 10:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

oryszcsak 2019.12.28 19:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.1]

CsKaroly 2019.11.24 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (233 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.