geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
335. Művészetek Ládája - Kapolcs, Király-kő (GCMUVL)

Kőhíd Kapolcson (freddy)

Kőhíd Kapolcson (freddy)

Dörögdi kolostorrom (freddy)

Dörögdi kolostorrom (freddy)

Szomjoltóság (Lafe+Atifree)

Szomjoltóság (Lafe+Atifree)

Monostorapáti, templom

Monostorapáti, templom

Fesztiválhangulat Kapolcs főterén

Fesztiválhangulat Kapolcs főterén

Malomsziget

Malomsziget

A jól ismert kép

A jól ismert kép

Királykő

Királykő

Rejtek balra le, a kettős fa töve alatt

Rejtek balra le, a kettős fa töve alatt
Szélesség N 46° 57,166'
Hosszúság E 17° 36,879'
Magasság: 290 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.07.24 19:00
Utolsó lényeges változás: 2018.01.01 20:25
Utolsó változás: 2018.05.16 10:20
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LI, VZS, WN, WM, GF, BGY
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 4.0 / 3.0
Megtalálások száma: 483 + 7 sikertelen + 27 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Kivonat: Valódi doboz a Királykőn - a perem alatt 2-3 méterrel, egy bazaltoszlopos kiugrón - balra ereszkedj le, komoly sziklaüregben keresd!


Fesztiválláda

A hőskori geoládát alapvetően a kapolcsi központú "Művészetek Völgye" fesztivál ihlette. Eredetileg 2002-ben nagyszabású, sok állomásos multiként indult, mely a környező falvakat - a rendezvény legkiterjedtebb korszakának helyszíneit - is érintette, mintegy kereséskor is megidézve a falvak és programok közti csapongás hangulatát. Az évek során aztán egyrészt a fesztivál helyzete, a környező falvak szerepvállalása körül látszott egyre több bizonytalanság, másrészt a multi által fedett területen - teljesen indokoltan - a fontosabb látványosságokhoz önálló ládák jelentek meg. Mindezekre tekintettel (plusz a karbantartás nehézkessége miatt is) - hét év után feladva a helyszíneket részletesen és aktualizáltan követő sokállomásos koncepciót - 2009-ben a főládára redukáltan hagyományos ládává egyszerűsödött.

Kapolcs - Királykő

A kis veszprémi falut Tapolca és Veszprém között találjuk, a festői tájon futó 77-es út mentén, ahol az Eger-patak völgye áttöri a Tapolcai- és a Dörögdi-medence határát képező Bondoró-hegyet. Ez a fekvés - patakpart, hidak, kis utcák - fontos összetevője a megkapó, a fesztivál sajátosságának is számító hangulatnak.
Feltehetőleg I. László telepített ide kunokat, akik legyőzött vezérük nevét őrizték meg a falu nevében. Őskori leletek kerültek elő a Pokol-lik barlangnál, ill. régi (talán Attila-kori) földvár nyomait találták meg a Királykő fölött. Ide, a lentről nézve is impozáns bazalt-szikla tetejére hív a láda, ahonnan letekinthetünk a falura és a medencére - esetleg épp fesztiválkor itt járva, vagy akár csak annak hangulatát felidézve.

Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye fesztivál története a 80-as évek végén indul: Márta István zeneszerző, színházi ember fedezte fel magának és közönségének Kapolcsot, a kis veszprém megyei falut - festői táj, zegzugos utcák, domboldal, patak, vízimalom; igazi falusi idill. Márta István és művész-barátai udvarokon, pajtákban, kocsmákban, focipályán, bányagödörben meg mindenhol tartott, sajátos hangulatú, vegyes műfajú műsorokkal - koncertekkel, kiállításokkal, performanszokkal - és az egészet átható sajátos hangulattal csalogatták ide a közönséget. Az egész falu egy nagy kiállítótérré, színpaddá, vásári forgataggá vált: koncertek a kocsmában, kiállítás a templomban, színdarabok a focipályán, installációk a patakban. Az ezredforduló környékén gombamód szaporodó - de magukat nagyrészt műfaji ill. generációs határok közé definiáló, tematikus, többnyire zenei - fesztiválok palettáján sajátosan üde színfoltot jelentett a műfajilag sokszínű, vidéki környezetben, alapvetően nem zárt helyszínen rendezett, (kezdetben legalábbis) családias, a hippi-mozgalmak virágkorát idéző nyári multikulturális rendezvény. A sokszínűségből fakadó különleges értéke volt a generációk találkozása többféle értelemben is: miközben a színpadokon már befutott élvonalbeli és feltörekvő művészek színe-java volt jelen egyszerre, a nézőtereken akár nagyszülők és unokáik együtt vonulhattak át bábelőadásról Cseh Tamás koncertre - mindezt leginkább szabad ég alatt.
Érthetően növekvő népszerűségével a második évtizedére (kétezres évek) nyaranta az egyik legtöbb látogatót vonzó program, gigafesztivál lett a rendezvényből. Kapolcson kívül további falvak: Monostorapáti, Vigántpetend, Taliándörögd, Pula, Öcs, később Nagyvázsony is bekapcsolódtak, mitöbb némely súlypontokat el is vittek. A népszerűséggel mérhető sikernek persze ára van: felemésztette saját eredeti báját és a Völgy elérte terhelhetősége határát - erősebb hétvégi napokon sok tízezres tömeg, kilométeres araszoló kocsisor és Csigabuszok, teltházak (és toitoi-vécék). Kapolcs neve teljesen összeforrt a fesztivállal (hogy ne mondjuk: a fesztivál rátelepedett a falura).
Ezek ellenére (vagy épp ezek miatt?) a növekvő méreteket növekvő bizonytalanság is jellemezte: évről-évre felröppent a hír, hogy a követő évben már nem lesz fesztivál, falvak ugrottak ki a rendezvényből. Végül a folytonosság is megszakadt: a hivatalosan 19. (2007) és 20. (2010) fesztivál közötti két évben "Bűvészetek Völgye" (2008) ill. "Kapolcsi Völgytalálkozó" (2009) néven voltak kevésbé nagyszabású, áthidaló jellegű rendezvények. A történet aztán a 2010-es években mégis tovább folytatódott - bár visszafogottabb méretekben, talán részben Márta István egyéb elfoglaltságai (Pécs, Zsolnay-negyed), illetve a fesztiválpiac további darabolódása folytán is, benne olyan új konkurensekkel, mint a láthatóan Kapolcs szellemi örökségét is tovább vinni próbáló villányi Ördögkatlan.

Megközelítés

Autóval a főútról délre letérve, valamelyik hídon átkelve a patakparton ajánlott parkolni. A szűk utcákon feljebb a S jelzés mentén a Petőfi utcán a kék közkútnál jó esetben lehet ugyan még találni egy utolsó parkolási lehetőséget egy-két autó számára, de nem biztos, hogy ez a 2-300 m megéri az autós tortúrát a szűk és meredek utcán.
A fesztivál ideje alatt a parkolás természetesen külön szabályozott - ilyenkor általában csak távolabb, külön erre kialakított területeken lehet letenni a kocsit.

Láda

A faluból a S jelzés vezet el a Királykő alatt-mellett, majd erről a S3 jelzés visz a szikla tetejére. A láda a perem alatt 2-3 méterrel, egy bazaltoszlopokból képzett kiugrónál leereszkedve szerezhető meg. (Érdemes a cél közelében a műszert figyelve, még fent a peremen pár métert oda-vissza is mozdulva minél pontosabban egyértelműsíteni a - magát egyébként adó - kilépési pontot.) A peremről a bazaltoszlopok közé ereszkedve majd onnan balra (nyugatra) egyet lelépve már nagy valószínűséggel a láda fölött állunk. Ha itt egy 10-15 cm vastagságú, a sziklába masszívan kapaszkodó fa is van a kezünk ügyében, az jó jel - ráadásul segítség az utolsó lépéshez lefelé, hogy benyúlhassunk a sziklaüregbe a dobozért.

Figyelem! A láda megszerzése bár nem sziklamászó szintű feladat, azért (a nehézségi fokkal is jelzetten) nem is teljesen triviális - kis bátorságot, körültekintést és óvatosságot azért igényel (nagymamát és kisgyereket hagyjuk ki a legvégéből). Akinek kicsit is rossz érzése lenne az utolsó métereken (főleg nedves vagy havas helyzetben), ne erőltesse, fotóval elfogadom jelszó nélkül.


Ládatörténelem

Eredetileg nagyszabású, többször módosított/javított multit helyeztem ki a rendező falvak különféle helyszíneihez.
2002.12.01-én red_devlin_guy és cserve pótolták a több ponton sérült ládát, köszönet érte.
2003.07.17-én újabb helyreállítás, melyben a központi ládát új helyre tettük; ekkor kerül a Királykőhöz.
2005.06.19-én teljes felújítás, miután minden(!) állomás elveszett, véleményem szerint módszeres, talán GPS-es pusztítás nyomán.
2005-től Öcs kivált a közös fesztiválból, és bár a helyszín figyelemreméltó, kivettem a multi állomásai közül.
2009.04.05.: A multi karbantartása nehézkessé vált, ugyanakkor a fedett térségben és környékén időközben újabb önálló ládák jelentek meg, melyek felkeresésekor a játékosok bejárják a vidéket. Mindezek nyomán a multit egyállomásos, hagyományos ládává alakítottam az eredeti főláda helyén a Királykőnél.
2017.12.30.: Láda pótlása az eredeti helyen - távolabbi egyesületi pótláda eltávolítva.
2018. 01.02.: Webanyag fejlesztés.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (291 db): környezet: 4.73 rejtés: 4.52 web: 4.42 átlag: 4.55

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 - ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

GSdriver 2020.08.02 12:54 - Megtaláltam
Köszönöm. ;) [Geoládák v3.5.0]
-------------------------------------
Becsülettel megküzdöttünk érte. A ládatulajdonságok között több beállítás félrevezető. A bazaltsziklák maximum földtörténeti nevezetességgel bírnak, történelmivel nem igazán és a kitett száblák szerint nem bizonyítható, hogy valaha is állt volna itt bármilyen erődítés. A GPS-t eléggé zavarta a sok szikla. A cipőknek kellő kihívás ez a mászóka és a ruhákat is megviselheti a leereszkedés a ládához. Kerékpárral pedig biztos nem lehet látótávolságig menni.

becko 2020.07.21 10:27 - Megtaláltam
Két napos ládászás a Bakonyban és a Balaton-felvidéken 54km gyaloglással.
A Henyei-fennsíkról visszafelé esett útba, nagyszerű a kilátás.

Mira 2020.07.19 12:43 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Gábor66 2020.07.19 12:43 - Megtaláltam
Mira társaságában

ha2 2020.07.12 14:45 - Megtaláltam
Utcai cipőben nem ajánlatos leereszkedni a ládához, de most kénytelen voltam óvatosan ezt megtenni. Hibátlan panoráma a sziklák tetejéről.

008011
014015
017018
geoládászok 2020.06.05 17:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
Köszönjük a rejtést! Ide sem jutottunk volna el a láda nélkül!

katica 2020.05.30 10:34 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.6.7]

Bruka 2020.05.18 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.91
Csodás panoráma, köszönöm!

Kislődi sushik 2020.05.03 23:59 - Megtaláltam
Anyák napi túra 2. ládája. Régi rejtély oldódott meg.:)

Timi&Szabi 2020.04.26 16:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.57
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Pzoli 2020.04.26 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Kovacsek_7227/4 2020.04.25 17:21 - Megtaláltam
Megtalaltuk, köszönjuk a rejtést! Itt lakunk 40 kmre tole, megsem tudtunk róla
Fantasztikus a kilatas, visszajovunk még [Geoládák v3.3.2]

MoGeMaP 2020.03.15 14:43 - Nem találtam meg
Kerestem fen, kerestem lent, többször is, de nem találtam. Lehet rossz helyen kerestem... Képek alapján kérem a láda találat elfogadását.

IMG_20200315_141532IMG_20200315_142807
IMG_20200315_143129IMG_20200315_143322
IMG_20200315_144213IMG_20200315_144341
tatraval10perc 2019.09.15 11:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

iloilo 2019.09.14 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vivo 2019.09.13 08:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

benece 2019.09.13 08:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Boronyák család 2019.08.24 17:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ancs 2019.07.31 11:19 - Megtaláltam
Vándortúra harmadik nap.
A közeli Csórompusztán szálltunk meg kedd éjszaka, így a reggeli kocsma-kávé kombó után már indultunk is fel a Király-kőre.
Még találtunk fent pár túrázót, megcsodáltuk a panorámát, s mire visszatértünk a ládakeresésből, az utolsó résztvevő is elhagyta a helyszínt.
Kicsit még chill-eztünk fent, majd egy gyerekcsoport verte fel a csendet. Menni kell!
Köszi

20190731_110633_HDR20190731_111422_HDR
20190731_111425_HDR20190731_111544
20190731_11253720190731_112610
ChefBogi 2019.07.31 11:19 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

BluePhoenix 2019.07.31 09:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.51
Vándortúra 3. nap.

A láda meglett, köszönjük a rejtést!

matyaspeter 2019.07.31 09:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

pistrix 2019.07.31 08:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

petrot81 2019.07.27 14:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.41
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :)

A Művészetek Völgye egy napos látogatásán nem hagyhattam ki ezt a rövid kis túrát... Szuper ösvény, pazar kilátás :)

Természetesen először egy korai sziklán másztam le, így volt egy bónusz-utam is... A koordináta jó, az ösvény végéig kell menni :) A láda eléggé be volt tolva, bottal tudtam csak kintebb piszkálni, de a következő kincskeresőnek nem lesz ilyen nehéz dolga :)

[Geoládák v3.0.0_beta_6]

Kincskereső 
Zimanyek 2019.07.24 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (517 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.