geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3349. Pörkütt Márton és a Kezesfa (GCPORK)

A megújított Kezesfa

A megújított Kezesfa

Kezek, irányok

Kezek, irányok

Kezesfai találkozó 2012.

Kezesfai találkozó 2012.

Turisták bárhonnan

Turisták bárhonnan

Pörkütt Márton

Pörkütt Márton

Gondozott sírhant az erdő mélyén

Gondozott sírhant az erdő mélyén

Állíttatta Páger erdőőr

Állíttatta Páger erdőőr

Halottak napja 2010.

Halottak napja 2010.
Szélesség N 46° 37,486'
Hosszúság E 17° 20,512'
Magasság: 250 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.07.15 14:00
Megjelenés időpontja: 2012.07.28 20:59
Utolsó lényeges változás: 2012.07.28 20:59
Utolsó változás: 2016.06.12 09:20
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: LI, KJ
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 5000 m
Megtalálások száma: 81 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP:
Kétállomásos multi valódi dobozokkal:
1. A Kezesfánál az erdő széléhez közel, veremben.
2. Pörkütt Márton sírjánál jellegfa mellett, 'pörkütt' rönk alatt.
A megközelítés legjobb a Holládi völgyhíd és Szent Donát kápolna ládák útbaejtésével, de ha ezek a ládák már megvannak, akkor Holládról, a falut is meglátogatva, a temetőtől is indulhatunk. Amúgy megfelelő térképi segítséggel a Kezesfa az összes környező településről megközelíthető.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A Marcali-hát szívébe hívunk benneteket egy kétállomásos geotúrára.

Marcali-hát

A Marcali-hát egy csaknem pontosan észak-déli irányú, löszös-agyagos vonulat, mely Balatonberénytől Böhönyéig húzódik kb. 35 km hosszúságban, mintegy 6 km szélességben. Keleti oldalán a 68-as főút fut végig, rajta a tájegység nevét is adó legnagyobb településsel, Marcalival, nyugati oldalán pedig a Balatonszentgyörgytől Tapsonyig tartó országút. Belsejében keresztirányú közúti átkötést Marcalinál találunk Somogysámson ill. Szőcsénypuszta felé - ill. északi részén a 7-es főút ill. az M7 autópálya is áthalad.
A terület északi része magasabb, tagoltabb (legmagasabb pontja a 254 méteres Kastély-domb) - dél felé haladva fokozatosan szelidül. Lankáin szőlők, gerincén erdők húzódnak. Túránk az északi erdős rész szívébe vezet.

Kezesfa

A gerincen egy nevezetes csomópontban futnak össze a környező településekből (Hollád, Marótpuszta, Somogysámson, Horvátkút, Marcali, Kéthely) érkező erdei utak - a Kezesfánál.
Eredetileg egy jól azonosítható tájékozódási pontnak számító hatalmas tölgyfa állt itt, melynek kiszáradása után az innen induló utak irányaiba mutató ágait kéz formájúra faragták, természetes útjelzőként használva, egyben műalkotássá alakítva a fát. (Ezek szerint az olykor felbukkanó 'Képesfa' elnevezés téves - ill. bár a közelben olyan is akad, ez a hely nem tévesztendő össze vele.) Az eredeti fa régebben dőlt ki, hogy a ma élő öregek sem látták már.
Később a helyén újra és újra útjelző oszlopot állítottak - az eredeti fa emlékére kéz formájú táblákkal, hol bádogból, hol fából. A legutóbbi felújítás 2011-ben történt.

2012-ben hagyományteremtő céllal szerveződött egy jó hangulatú turisztikai találkozó a környék települései között: Kéthelyről, Marcaliből, Horvátkútról, Somogysámsonból, Holládról indult szervezett gyalogos- és kerékpáros túra a Kezesfához, ahol a 'küldöttségek' jó hangulatú beszélgetés közben fogyasztották el a hozott elemózsiát és a helyi bort.

Az ennek alkalmával (2012.04.30.) készült alábbi videón Kovács József holládi helytörténész foglalja össze a Kezesfa történetét, melynek szellemiségét különösen szépen festi alá a falvak közti találkozó.

VIDEÓ A KEZESFÁRÓL

Végül kis zarándoklat is szerveződött a környék egyik nevezetességéhez, a rejtélyes eredetű erdei sírhoz: Pörkütt Márton keresztjéhez. Itt fogalmazódott meg a helyiekkel együttműködésben kihelyezendő geoláda ötlete.

Pörkütt Márton

Közigazgatásilag ugyan még Kéthelyhez tartozó területen, de valójában Hollád határában található egy rejtélyes erdei sír, melyet - mivel pontos eredete ismeretlen - természetesen mesés, többnyire betyár-romantikával átitatott mende-mondák lengenek körül. Ezek itt-ott romantikusan túlzók, és részben át is fednek, de a pontosan talán soha meg nem ismerhető valóság híján épp az érdekes ilyenkor, ahogy ezeket a szájhagyomány fenntartja és nyilván színezi is. A sír adja a környező erdőterület nevét is.

A sírhantról tényszerűen nemigen lehet többet tudni, mint amit a kereszt felirata mond, hogy "Itt nyugszik PÖRKÜTT MÁRTON, betyárok áldozata", továbbá hogy "Állíttatta 1936 PÁGER erdőőr". Ebből mindössze annyi következik, hogy a sír 1936. előtti - de lehet, hogy már akkor is régi volt, így az sem kizárt, hogy akár kötődhet is a régebbi betyár-világhoz. A sír a temetőiekhez hasonlóan nagyjából keletre néz.

A legendáriumnak persze nincsenek korlátai.
Az egyik monda-kör az itt nyugvó személy nevét valamiféle égetéses kínzással ("pörköléssel") hozza kapcsolatba: részleteikben eltérő történetek szólnak arról, hogy valamiféle gazdag kereskedő járta meg útonálló betyárokkal, akit kiraboltak (esetleg kínvallatásnak vetettek alá) és megöltek. Nem kizárt, hogy valóban ilyesféle sérülésekkel talált holttestet temettek ide, ami persze bőséges alapot szolgáltathatott a találgatásoknak és a meseköltésnek.
Más történetek szerint a vezetéknév csupán esetleges, és az is lehet, hogy a halott az erdőben lakozó betyár-csapat egyik tagja, akit társai öltek meg valami belső ellentét miatt.
A helyben élő történetek mindenesetre ezeket az alapelemeket variálják.

Az alábbi videón (ugyancsak a kezesfai találkozó alkalmával) meg is hallgatható néhány változat:

VIDEÓ PÖRKÜTT MÁRTON SÍRJÁRÓL

A videón is hivatkozott egyik forrás meghallgatható a Somogy Megyei Múzeum honlapján, az Együd Árpád hagyatékban - katt és keresőszóhoz beírni: "Pörkölt Márton".

2010. novemberében a Szellemjáró geoláda is megfordult itt.

Láda

Mindkét állomáson valódi láda várja a keresőket. A koordináták adottak, hogy a bejárás módja szabadon választható legyen. A jelszóképzés viszont az alább jelzett sorrend szerint, a részletek egymás után írásával történik:

1. A Kezesfánál az erdő széléhez közel, veremben:
 N 46° 37,486' E 17° 20,512' 250 m [GCPORK-1]
2. Pörkütt Márton sírjánál jellegfa tövénél, 'pörkütt' rönk alatt. (Olyan fát kell keresni, amit nemigen látunk erdőben. Itt ugyan épp nincs egyedül, de legyen benne valami nehéz is. :-))
 N 46° 38,295' E 17° 20,134' 220 m [GCPORK-2]

Megközelítés

A két állomás légvonalban mért bő másfél kilométeres távolsága úton sem sokkal több - lényegében a Z jelzés köti őket össze némi letérővel. (Ugyanakkor a jelzés rendezésre vár, nem mindenhol a legjobb minőségű utat követi, nem kell árkon-bokron ragaszkodni hozzá - kis körültekintéssel ill. turistautak.hu segítségével könnyű alternatívát találni.) Megközelítésükre több mód is van:

1. A 7-es útról a  N 46° 40,040' E 17° 19,803' 200 m [GCPORK+letérés] pontnál lehet letérni egy általában autóval is járható, elején még kővel is szórt földútra. Ezen a vonalon menet közben a Holládi völgyhíd és a Szent Donát kápolna ládák is begyűjthetők, majd a Z jelzést követve haladunk céljaink felé. (A kápolnánál nyugodtan hagyhatjuk a kocsit, de ha tovább megyünk, legkésőbb az erdő szélén azért tegyük le.)

2. Ha a fent említett útba eső ládák már megvannak, Holládról a temetőtől is közelíthetünk ( N 46° 38,432' E 17° 18,899' 200 m [GCPORK+parkoló]). Itt lehet hagyni a kocsit, de száraz időben vérmérséklettől függően tovább is lehet merészkedni az egy ideig még viszonylag jó földúton.

3. Kéthelytől és a többi környező településről mindez kicsit hosszabb, de a Kezesfa mindenhonnan elérhető - lásd pl. a turistautak.hu-n.

Köszönetnyilvánítás

Köszönöm Kovács József holládi helytörténésznek mindenek előtt azt, hogy mind a sír, mind a Kezesfa állapotát folyamatosan figyelemmel kíséri, mitöbb szükség esetén állagukat saját kezűleg is gondozza. Ezen túl pedig a megelőző korábbi túrákat, ill. hogy kihelyezéskor is velem tartott, és a technikai kivitelezésben igen kreatívan közreműködött, továbbá hogy magnetic együttműködésével vállalták, segítségemre lesznek a láda felügyeletében és karbantartásában.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (50 db): környezet: 4.59 rejtés: 4.66 web: 4.76 átlag: 4.67

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


VP 2019.12.14 08:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.64
A holládi temetőtől egy kellemes séta. Az éjszakai esőtől a nehézgépekkel járt utakon gigantikus sár. Ahol lehetett, inkább az erdőben mentem, kisebb utakon vagy út nélkül. Időnként lövések hangja rontotta az erdei idillt.

petheovacka 2019.11.23 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.07
Somogyban ládáztunk Csövivel. Kösszi a rejtést!
Jó kis távot gyalogoltunk, de megérte az erdő csendje és a jó rejtések miatt. A sztorik csak habok a tortákon...

startnál+
Tuto? Tuti!fakk4
kezes-lábas 
rakoskato 2019.09.29 13:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.26
Holládról gyalog Kéthelyig,közben 3 láda... Van valami gyógyerő az erdei útban....Először a sírt kerestem fel./Keletölve,ahogyan köll. Tőle keletre a gyümölcsfa,nincs messze.Alatta a pörkütt rönk,a ládával,rendben. Új erdei úton tovább -tolólappal végigjárták...- a kezesfáig.Új láda. Rendben.Haladtam tovább keletnek. Köszönettel.

laszloistvan 2019.09.22 11:20 - Egyéb
Kimentem karbantartani Irka kutyával. Dobozt cseréltem, tartalmát frissítettem.

viad 2019.08.24 11:55 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

ha2 2019.08.14 15:45 - Megtaláltam
Hollád temetőjétől indulva az előző napok esőzése után jó nagy sár fogadott. A betyársírnál teljes épségben megtaláltam a kincsesládát. Csak a logbook nyirkos egy kicsit de most alaposan becsomagolt állapotban találtam. Innen még pozitív helyzetjelentést tudtam adni a rejtőnek. Sajnos mire a kezesfához értem teljesen lemerült a telóm. Itt egy kicsit keresgélnem kellett de végül megtaláltam a rejtést, sajnos kifosztva. Hiába volt nálam csere doboz és javító készlet a jelszót nem tudtam pótolni. Nagyon sajnálom.

Kérem az elfogadást.

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2019.08.26 05:54]

Köszönöm. Emlékezetes túra volt.

A betyár sírnál.A kezesfa közeli verem.
A láda kifosztva.041
Útmutató. 
Imperator Csaba 2019.07.23 19:30 - Megtaláltam
A sok fürdés után egy kis esti kirándulás lett betervezve. Hollád felől támadtam, ezért a jelzett temető után nem sokkal hagytam az autót.
Az első szakaszig elég meredek felfelé, de ez inkább visszafelé, lefelé jövet tűnt fel.
A sírt viszonylag könnyen meg lehetett találni, de sajnos az ott lévő ládát nem találtam meg. Hogy ne sötétedjen rám tovább indultam a kezesfáig. Jó kis túra volt erdőn, napsütötte mezőn és helyenként ingoványon át (az esővíz megállt az úton és sok helyen keresni kellett a száraz utat).
A kezesfát sikeresen megtaláltam és a közelben lévő ládát is, de sajnos ki volt fosztva. Egy előttem ott járó játékostárs felirata is jelezte.
Innen már csak egy dolog volt visszajutni naplemente előtt az autóig, de végül sikeresen abszolváltam.
Szeretném kérni a rejtőt, hogy képek alapján fogadja el a találatot. Illetve javaslom a láda átnézését.
Köszönöm!

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2019.07.26 16:03]

IMG_20190723_190316-2IMG_20190723_194312-2
IMG_20190723_194317-2IMG_20190723_194321-2
IMG_20190723_194759-2IMG_20190723_194825-2
tfmb 2019.07.02 11:36 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.46
Köszi a rejtést!

melinya 2019.03.15 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Megtaláltuk. Köszöjük a rejtő munkáját :-) [g:hu 1.6.1x]
Az erdő meseszép volt és nyugodt! Mindkét pont rendben volt!

Erdei szépségAz erdő fohásza
Én vagyok asztalod lapjaÚton
Cokmok 2018.11.02 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 2 átlag: 3.00 súly: 1.00
Kedves Elrejtő,

életünkben most először vágtunk bele a geocachingbe, ezért valószínűleg valamit elbaltáztunk. Az első láda meglett (Kezesfa, verem), de Pörkütt Márton sírjánál nem leltük a rönk alatti ládát. Lehet ennek az összefüggő (egyébként gyönyörű) falevél-szőnyeg volt az oka. Még nem tudom, hogyan lehet - de vannak fotóink róla, hogy magát a helyszínt megtaláltuk. Remélem így is elfogadható!

Köszönöm előre is :)
Anna

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.12.07 20:51]

IMG_20181102_143738IMG_20181102_143748
vajasfok 2018.01.09 13:04 - Megtaláltam
Megvan, köszönöm!

A sír melletti ládából egérfészek lett, eléggé meglepődtem, amikor kiugráltak a nyitás után. :)

A másik ponton a vermes rejtés szerintem veszélyben lesz nemsokára, mivel az erdőt kitermelik, elég érdekes "népek" dolgoznak arra, akik nem hiszem, hogy megkímélik majd a ládát...

szaatt 2017.08.01 17:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Maradt a helyén ! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

hesim 2017.06.05 12:50 - Megtaláltam
A kezesfánál lévő láda környéke igencsak megcsalánosodott ezért ezt inkább kihagytam, kérném szépen a rejtőt hogy fogadja el a találatom. Köszönöm!

(A fánál egyébként elég jelentős mennyiségű szemét van szétszórva, ha valaki kedvet kap akkor vigyen magaval egy nagyobb szemeteszsákot :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.07.06 19:12]

IMG_3122IMG_3124
tabletta 2017.05.13 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Mindkét pont tetszett, az erdő nagyon szép volt.[g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Csaba & Kati 2016.11.23 13:41 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.95
HEURÉKA!
Megtaláltam, köszönöm!
A rejtő által javasolt holládi parkolóból egy napsütéses szép délután kellemes séta az erdőben. A gps mindkét ponthoz - fordított sorrendben mentem - szépen oda navigált, kikerülve a zöld turistautat, melynek nagyobb részét a traktorok, teherautók teljesen beszántottak. Ott nyakig ér a sár, azonban mellette az erdőben szépen lehetett haladni. Mindkét rejtés rendben. Akkor most írány vissza Hévízre, hogy egy laza fürdés még beleférjen.
Részletek, képek később. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]
Visszafelé a parkolóba a zöld jelzésen vitt volna a gps, de mivel láttam, hogy milyen, ezért az erdőben, az út mellett gyalogoltam vissza. Szép és jó túra volt! "Fanyalgók" ne keressék, csak kesserek! A fürdés is belefért. A túra után jól esett!

Az út menténA sírnál
Az erdőbenAz erdőben
A kezesfánálKezesfa
A zöld jelzésenKerüld el
Lehet menni melletteA túra útvonala, 7,9 km
MSE& 2016.09.27 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Zerind HUN 2016.08.14 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.06
Örültem ennek a ládának, mert Somogy-imádó létemre a vármegyének ezt a részét viszonylag kevéssé ismerem, és ez a láda is segített, hogy ez a hiányosság legalább egy picit enyhüljön. Bár a leírást csak most utólag olvastam el, így amikor megtaláltuk a Pörkűtt-sírt, még úgy ,,tudtam'', hogy ez egy betyársír. A holládi temetőtől indultunk, és többnyire nem a zöld jelen mentünk, hanem annak közelében mindenféle erdei utakon, eleinte olyanokon, amiket előtte fölrajzoltam magamnak a papíromra, a végén meg már teljesen ismeretlen utakon, de végül csak odaértünk a kezesfához is.

Jelenleg már csak 6 olyan láda van Somogyban, ami kereshető, és én még nem találtam meg. Mind az északi vidékeken.

Ajtony 2016.08.14 14:12 - Megtaláltam
Megvan! Köszönet e rejtés(ek)ért! Ez az igazi geocaching: turisták által nem túl gyakran járt vidéken helyi kiskincsek felkutatása, amelyek gc nélkül az ismeretlenség homályában maradnának. A holládi temetőtől indultunk, majd ahol a Z- járhatatlanná vált, ott az erdő belsejében erdei mellékutakon.

Mikulás 2016.08.13 15:18 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.61
Balatonlellei vitorláson töltött hétvége Bal3 és Satya jóvoltából. Első nap picit borongósabb volt az idő ezért úgy láttam jónak, hogy egy kis geoládakeresés nem okozhat semmi bajt :)
Nem töltöttem le a pontokat, sem leírásom nem volt, csak bepötyögtem a GPS-be a két koordinátapárt és indultam. Ösztönösen a holládi temetőtől való indulást tartottam kézenfekvőnek. Ez utólag is jó ötletnek bizonyult, ugyanis különböző jelölt és jelöletlen erdei utakon relatív problémamentesen szépen becserkésztem mindkét pontot egy jó kis 7,5 km-es túrával. Egyetlen zavaró részlet volt az egészben: azok a kis apró legyek, melyek felhőként kísértek végig.

Köszönöm a lehetőséget, mindkét pont a helyén!

Mikulás

2016-08-13 14.41.582016-08-13 14.54.36
2016-08-13 14.56.022016-08-13 15.16.29
2016-08-13 15.18.112016-08-13 15.58.35
katika 2016.07.24 13:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
A betyár sztori érdekes volt. De azonkívül nem tudom mi volt a jó ebben a ládában?
A méteres csalánerdő, az egész úton kitartóan követő szunyog sereg, vagy esetleg a vadszeder indák csapdájából való kitörés? Viszont öröm, hogy nem volt túl nagy sár.
A 2. pont földbe ásott rejtése azt hiszem nem szabályos.
Nyaralás közben ne hozd el a barátodat egy geoláda keresésre, ennél a ládánál tutti nem jön meg a kedve a kincskeresésre.
Útközben láttunk egy párt, gyanítjuk, hogy kollegák voltak. Az 1. pontnál még nem logoltak be, lehet, hogy elment a kedvük?

[g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

GCPORK_20160724124413.jpgGCPORK_20160724124536.jpg
GCPORK_20160724125408.jpg 
dabcsi 2016.07.24 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.67
Köszönjük a rejtést! Útközben láttunk egy szörnyen parlagfüves táblát, elküldtük a Parlagfűmentes Magyarország Egyesület címére.

IMG_20160724_115907 
Kertész család 2016.07.02 10:15 - Megtaláltam
Mi a kápolnától az erdő széléig autóval mentünk,onnan gyalogoltunk.A gps Nem a zöld jelzésen vitt.Hittünk neki,így viszonylag jó terepen jutottunk el mindkét ládához.A ládák korrekten rendben és megvannak.Visszafelé a zöld jelzésen próbálkoztunk.Dupla lett az utunk,mert félúttól járhatatlan,vissza kellett fordulnunk.CSAK A turistautak.hu-T HASZNÁLJÁTOK!!!

laszloistvan 2016.06.11 17:00 - Egyéb
Kiszálltam, kalandos körülmények között pótolni - de nem kellett: ott van a befőtt a verem alján, némi hánccsal fedve.

De legalább szemrevételeztem a Z jelzés állapotát a nyomvonal rendezése után. A jelzés maga korrektül felújított, de az út fizikai állapota gyakorlatilag szivatás - úgy tűnik, a természetes használat nem képes fenntartani a jelölt útvonalat. A párhuzamos É-D irányú, nyugatra eső erdei utak (lásd turistautak.hu) jobban használhatók a két állomás közötti átjáráshoz.

dendeocse 2016.05.20 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
A 7-es út felől jöttem el ide. A 2. pontot érintettem elsőnek, ott megtaláltam a ládát, de a kezesfánál a veremben nem volt semmi. A képek alapján kérném a jelszó nélküli elfogadását.

[Jóváhagyta: laszloistvan, 2016.06.12 08:59]

P1180103P1180104
james 2016.04.10 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

vbr 2016.03.04 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.76
Köszönjük a rejtést!

picuresnagyur 2015.12.02 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.29
köszi

kispárna 2015.11.08 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.19
Kéthely felől biciklivel. 20 fokban.. Kiváló rejtekek, mesés erdő.

kobcikrajci 2015.10.26 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.46
Balaton-Marcali-Balaton bicajtúra során megtalálva. Kellemes erdei túrázó multi, de igazán élvezni csak tartós csapadékmentesség után lehet! Kéthely, Vár u. felől rögtön a sír felé indultam a jelzett földúton. Már épp megörültem a falu felett, hogy milyen jó, száraz szakaszt találtam, ám nemsokára elértem a szántóföld melletti, dupla nyomvonallal jelölt részt, ami kb. 1.5 km-en át végig tocsogott a mély sártól. Itt-ott kerülgetve, bicajt tolva is kerékagyig, térdig sárosan jutottam el az erdőig, ahol azért javult a helyzet, bár pocsolyák előfordultak. A sír környékét a régi idők misztikuma töltötte be, ötvözve az autópálya beszűrődő morajával. Visszafelé a zöld jelzést választottam, mely eleinte nincs felfestve, füves, feltúrt az ösvény, aztán valóban válogatni kell a csapások között, mert nem mindig a jelölt út a legjobb, sőt egyes esetekben kifejezetten járhatatlan a benőtt cserjék, gaz miatt. A modern kezesfa vermétől egész jó rész vezetett Marcali felé, majd a termőföld mellett itt is beköszöntött a sár, ahogy a traktorosok szétbarmolják az utat, de szerencsére csak rövidebb szakaszon, és a sokkal jobban járható szántáson kellett kerülni. A következő folyamatos ereszkedés közben hamar megjelent a kultúrtáj, de az már egy másik láda illetékessége! :)

griffs 2015.08.05 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Közel 100 kilis bringatúrámon végre ERDŐ!! Tetszett a helyszín és a végláda is.

Pilis50 2015.07.31 10:25 - Megtaláltam
Enyém a piros 1-es!!!
:-)

 
csehipest 2015.07.29 10:39 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.82
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

Nekem nem jött be ez a multi. Lehet hogy az eső vagy a rengeteg szúnyog miatt.

Gyros 2015.06.25 19:26 - Megtaláltam
+1 [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

 
Liberty 2015.06.25 19:15 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
32/20. Somogy m-i ládatúra Gyrossal.

Rendkívül érdekes a ládaoldal leírása, kíváncsian indultunk a rejtélyes sírhant felkeresésére az erdőben. Másfél kilométer után nemcsak a sír felfedezése, de a láda rejtési módja is meglepett minket, nagyon szellemes. Sétánk során két méterrel előttünk egy őz keresztezte az utunkat. Köszönöm a rejtést és a lehetőséget.

Hollád címere
laszloistvan 2015.05.03 00:00 - Egyéb
Az elveszettnek jelzett állomást pótoltam.

jfowler 2015.05.01 14:25 - Megtaláltam
Jó kis túra volt! A Kezesfánál megtaláltuk a vermet, de a láda sajnos nem volt benne. Lehet, hogy az áprilisi rókairtásnak esett áldozatul...
A rejtőnek jeleztük. Köszönjük! [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

tileschg 2015.04.09 14:15 - Megtaláltam
Bár fordított sorrendben de meglett. Jó kis rejtés, tetszett. Köszönöm a lehetőséget!

Zsé papa 2014.12.27 00:00 - Megtaláltam
Jó kis téli túra volt.

 
Nargoth 2014.08.25 18:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.83
Hollád felöld kerekeztem a ládáért, úgyhogy fordított sorrendbe találtam meg a pontokat. A második ponttal semmi nehézségem nem volt, leírás nélkül is simán meglett (az első pont ugyanígy).
Sajnos a zöld jelzés helyenként járhatatlan, nem csak a csapadék, hanem a felnőtt aljnövényzet miatt is. :( Kénytelen voltam a további ládázást kihagyni, és a legközelebbi úton Horvátkút felé elindulni haza.
Köszönöm!

Szili83 2014.07.31 16:40 - Megtaláltam
Holládi temető felől indultunk. Felhőszakadás után 1 nappal. A sír gyorsan megtalálva, de ami utána következett... A rejtés maga jó, de talán túlzottan is rejtelmesre sikerült a kedves rejtő útbaigazítása. Nekünk a koordináták alapján nem sikerült volna megtalálnunk, ezután kezdődött a keresés az erdőben, végül meg lett. Szerintem azért érdemes volna felülvizsgálni a rejtés helyét és módját. Kezesfánál könnyebben ment.
A turistaút teljességgel használhatatlan, 1,5 méteres gaz. Az erdei utak is csak száraz időben járhatók jól. Nekünk így eső után nem ment egyszerűen a visszaút. De így lett emlékezetes...

kupec 2014.06.27 17:32 - Megtaláltam
Hollád felől jöttem. A turistaút gyakorlatilag járhatatlan, derékig érő fű és csalán van, inkább a 2-300 m-re Ny-ra, az úttal párhuzamosan futó erdei feltáróutakon mentem. Borzalmas mennyiségű szúnyog volt, megállni egy percre sem lehetett, mert azonnal szúnyograj vett körül.

ADML 2014.06.09 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.42
Sikerült!

Köszönjük a rejtést.

CyberWolf59 2014.05.01 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
Jó kis túra volt! Eső után több helyen dagonya. De hát " mentől nehezebb, annál szebb!" Tökéletes rejtés!

Röné 2014.04.19 00:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk :)

Varázslajos 2014.04.19 00:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk :)

Strombus 2014.03.21 12:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
A ládaoldalról megimert történetek érdekesebbek mint maguk a látnivalók, de a rejtések szuperek és kitűnő állapotnak örvendenek. A jelszó is tetszett. Az erdő szép és, úgy tűnik, vadban gazdag: 4 őz és 4 nagy vaddisznó meg egy csomó kicsi rohant át az ösvényen nem messze előttünk. Vicces volt, hogy négy, kicsit lemaradva érkező kicsi mintegy varázsszóra, hirtelen derékszögben elkanyarodott, míg az összes többi állat egyenesen rohant tovább.
Kellemes kis kirándulás volt. Köszönöm.

Hagytam egy pathtag-et. Ez olyan mint egy kis geoérme, de ha tetszik, megtarthatod. Csak logold, kérlek, a pathtags.com oldalon, hogy lássam, hova került! Ha nem vállalod az ezzel járó adminisztrációt, kérlek, ne vidd el!

Péter60 2014.03.21 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Szeretem az ilyen "titokzatos" helyeket és nagy érdeklődéssel olvastam végig a ládaoldalt. Köszönöm, hogy ide hoztál!

Cirbolya ;-) 2014.01.06 13:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.03
Mesés erdő, nagyon sok állat, kíváló rejtés. Köszönet érte.

fulopg 2013.12.08 09:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.88
Marcali -> Csillagvár (Balatonszentgyörgy) túra 2/1 Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget! Részletek később.. [g:hu 1.4.29] [wapon beküldött szöveg]

Bővebb leírás.

RoriZo 2013.08.20 13:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.27] [wapon beküldött szöveg]

fodor8peter 2013.08.16 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
A kalózláda zseniális!
A zöld jelzést felújítottuk, nemsokára a tuhun is fenn lesz a pontos nyomvonala.

aDoc 2013.08.09 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
A megközelítés kalandosra sikerült, utak járhatóak voltak.
Mélyebb erdő böglyei szerencsére nem kedvelték a szúnyogriasztó felhőmet!

Más:

Bár az esély csekély, de leírom, hátha...;

Aki esetleg megtalálta 11-én vagy utána Budaörsön valahol a fényképezőgépemet az utolsó fotók között e láda jelszavaival, kérem küldjön egy mailt!

sirgalahad 2013.07.26 08:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.42
Helyes útra vezess ma
Irányjelző Kezesfa
Szegény Mártont pörkütték
Mennyországba fölkütték

fodordav 2013.07.16 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Nagyon szép túra volt, köszönjük a leírást!
E+D

pogesz 2013.07.07 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.46
Eső után jártunk erre, rengeteg a szúnyog és a sár. A Kezesfánál egy egész hangyaboly petézett a láda tetejére, guszta volt. A Pörkütt kincsesládája nagyon tetszett!

Schlégl 2013.05.20 18:34 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.26z] [wapon beküldött szöveg]
Nagyon ötletes rejtés, számunkra különösen értékes, mivel a 100. Az örömünket növelte, hogy egy szatyor vargányát is szedtünk. Egy kedves - traktorral közlekedő párnak - köszönjük a segítséget az erdőben való eligazodásban.

 
má-csa 2013.05.19 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.26x] [wapon beküldött szöveg]

nmárti 2013.04.30 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Tetszett, köszi a rejtést!

Pirates 2013.04.21 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 1.00
Megtaláltuk!A betyársír része kicsit nehezebb volt,de két kullanccsal megúsztuk.

Úton a sírhoz 
magnetic 2013.04.11 00:00 - Egyéb
KEZESFAI TALÁLKOZÓ
2013.04.28.
Marcali
Indulás:GYALOGSZERREL
9.30-kor Marcali Fürdőtől
Horvátkút
Indulás:GYALOGSZERREL
11.00-kor Központtól
Hollád
Indulás:GYALOGSZERREL
10.30-kor Templomtól
Somogysámson
Indulás:GYALOGSZERREL
10.00-kor Óvodától
Kéthely
Indulás: KERÉKPÁRRAL
10.30-kor Baglas-hegyi pihenőtől!

"ÖSSZE"TALÁLKOZÓ kb. 12.00- kor a KEZESFÁNÁL!!!
Infó: Peti Gréta 06/30/500-5717 vagy Marton Ágnes 06/30/3404534

csipet_csapat 2013.04.06 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
"Utasítás" szerint: gcszdk és gcgcvh2 ládákkal együtt. A kutyákkal szemben határozottan léptünk fel, és még ők kértek elnézést, visszasomfordáltak. Kiadós dagonyában volt részünk, de így volt kalandos:)
Nagyon kellemes túra volt. Köszönjük.

Hz 2013.03.31 15:44 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 4.27
Szürkítve. [g:hu 2.2.8] [wapon beküldött szöveg]

Nehezített pálya 
Csaba & családja 2013.03.21 12:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.41
Szerencsémre mire ideértem pont elállt az eső, így nagyon jót sétáltam és rengeteg állattal találkoztam.

targonczas 2012.12.25 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.17
ok

Mihul 2012.11.29 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.4.23] [wapon beküldött szöveg]

GCPORK_20121129130448.jpgGCPORK_20121129134622.jpg
GCPORK_20121129134543.jpg 
kl 2012.11.18 14:42 - Megtaláltam
Itt jártunk... [wapon beküldött szöveg]

Zsiráf 2012.11.17 11:40 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Tonykopter 2012.10.25 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.39
Felleltük!

Fazék 2012.10.03 13:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.35
Egész napos biciklizés közben kerestük a pontokat. A földút itt-ott leszállásra késztetett, de a kihalt, nyugodt erdő látványa kárpótolt. Hollád - Marcali irányban kerekeztünk. A rejtések igényesek, köszönjük a célpontokat.

Rudi Team 2012.09.27 10:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.4.21] [wapon beküldött szöveg]

Puszkany 2012.09.19 15:36 - Megtaláltam
Karosszekben ulve otthonrol... Koszi a lehetoseget! [g:hu 1.4.21] [wapon beküldött szöveg]

fkmaster 2012.08.26 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.18
Igényes rejtés, kellemes sétával kerestem fel a ládákat a kissé már lehűlt időben. Köszönöm.

Macusa 2012.08.20 10:58 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.87
Kéthely felől sétáltunk a ládákig, köszi a rejtéseket.

Csuhás 2012.08.17 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 4.38
Tetszett a multi. A két pont között jó kis földutas autózással közlekedtünk, a kezesfánál kihasználva a padokat még meg is ebédeltünk. A két ládika igazán igényesen kivitelezett. Köszi!

Janka, Csuhás, Vándor

Kis kitérő egy szép helyreÚtközben
A sírnálKezesfa
Ebédelő hely 
Bőrharisnya 2012.08.16 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.90
Megtaláltuk.Nagyon jó túra!

orangebrotherz 2012.08.13 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.18] [wapon beküldött szöveg]

banyóka 2012.08.12 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.84
Kellemes séta volt.

Timi&Szabi 2012.08.12 12:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.41
Megtaláltuk!

zalajaro 2012.08.05 10:02 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.08
Amikor a GCSPIR erre járt ,olvastam Pörkütt Mártonról.
Most tiszteletünket tettük a sírjánál...

Bubuka 2012.08.05 10:02 - Megtaláltam
.

ManóKommandó 2012.07.31 20:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.48
BRAVO 2.0 erősítéssel megtalálva. Szükség is volt az erősítésre, mert közben ránk sötétedett, és az aprónépnek már kezdett túl betyáros lenni a környék. :) Szóval még a hangulat is megvolt, köszönjük a lehetőséget!

BRAVO2.0 2012.07.31 20:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.45
Egy újabb szép LászlóIstván rejtés, köszönjük! Kár hogy a remek minőségű rejtésekben ajándékmentes ládákat találtunk...
Érdekes ez azért mert a három felnőtt öt gyerekkel és egy kutyával megerősítve keresett, de sajnos csak a bár új de üres ládákat találta. > Fricilaci barátom fia-Dani00, Manókommandóék és a Bravo2.0 csapat. A sír ismét megerősítette hogy ha nem lenne a kessing soha nem láttunk volna ilyen "elvarázsolt" helyeket. Köszönjük hogy megmutattad! (Hiába a betyár téma a szívem csücske, jó is volt ez nem sokkal GCbeba után)

 
Clisham 2012.07.29 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.13
Köszi!
Petibával, Kukucsival meg Zsuzsival...
Clisham (aka TomTom)

Kukucsi 2012.07.29 12:00 - Megtaláltam
Biciklivel felkerestük.
Köszönjük a rejtést!

petiba 2012.07.29 11:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.90
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Clisham és Kukucsi társaságában... [g:hu 1.3.17] [wapon beküldött szöveg]
Ismét egy piros egyes! :) Hurrá! Így a három nagy vadász az első három helyet el is vitte...
Miután éjfél felé megkaptam az sms-t a ládáról, reggel összeszedtem a kis csapatot, s kitekertünk a tőlünk nem túl messze lévő multihoz. Az út az erdőben több helyen igen elhanyagolt: szúrós szederindák, a kis eső után hatalmas tócsák és sok csalán fogadtak. Sajnos a zöld jelzés sem sok helyen látható.
A ládákat könnyedén megtaláltuk. Sajnos, semmiféle meglepetés, ajándék nem várt benne csupán a végládában egy képeslap. (Mi sem tudtunk beletenni, mert kivételesen mindannyian elfelejtettünk hozni a nagy sietségben.)
A történet érdekes, s a szép helyen igyekeztünk Márton betyár (?) emlékét megidézni.
A nagy melegben végül 50 km-t tekertünk.
Köszönjük a rejtést!
Peti bá' és Kukucsi, valamint Zsuzsi
és Clisham


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.