geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3312. Manó-kő (GCSzB4)
A Varsa-tető ÉK-i gerince
A Varsa-tető ÉK-i gerince
Arra van a Csóványos
Arra van a Csóványos
Egy, a turistaút melletti szikla (Nem a Manó-kő!)
Egy, a turistaút melletti szikla (Nem a Manó-kő!)
Fák között bújik
Fák között bújik
Manó-kő
Manó-kő
Kokó a méretarány
Kokó a méretarányEzt keresd!
Ezt keresd!
Ebben a fában van! - A fa mellett látszik a szikla csúcsa is
Ebben a fában van! - A fa mellett látszik a szikla csúcsa is

Szélesség N 47° 57,260'
Hosszúság E 18° 57,530'
Magasság: 855 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.12 16:20
Megjelenés időpontja: 2012.07.06 23:33
Utolsó lényeges változás: 2012.07.06 23:33
Utolsó változás: 2014.12.24 14:20
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Kokó, macikupac
Felhasználó: Kofola BT
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 10000 m
Megtalálások száma: 179 + 9 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP

A kb. 30 centi hosszú fadarabra erősített táblát a turistaút mellett álló egyik fa üregében keresd!

NoDriveIn

Megközelítés

Ajánlott parkoló Királyréten a  N 47° 53,709' E 18° 58,715' 255 m [GCSzB4+parkoló] pontnál lévő nagy parkolóban. A parkoló fizetős! A parkolóőrök általában 8 óra körül érkeznek. Ha előbb jössz, akkor kifelé már nem szoktak jegyet kérni. (De ne erre alapozz!)

Innen a következő útvonalat ajánlom:

A parkolótól kövesd a K négyzet Kék négyszög jelzéseket a  N 47° 55,139' E 18° 57,855' 500 m [GCSzB4+1letérés] pontig, ahonnan a K körön Kék telikör (a bal oldali ágán, azaz egyenesen) menj a  N 47° 55,880' E 18° 56,877' 710 m [GCSzB4+2letérés] pontig! Innen a PO Piros telikör lesz a követendő jelzés, míg eléred a Börzsöny főgerincét a  N 47° 56,258' E 18° 56,153' 843 m [GCSzB4+3letérés] pontban. Ezután fordulj jobbra az OKT-n Kék sáv és menj míg fel nem érsz a Csóványosra!  N 47° 56,946' E 18° 56,898' 938 m [GCSzB4+4letérés] Itt válaszd a P háromszög Piros háromszög jobb oldali, Pogányvár felé induló ágát, mely együtt halad a Z sávval Zöld sáv! Erről a  N 47° 57,075' E 18° 57,319' 880 m [GCSzB4+5letérés] pontban térj le balra! Innen már pár perc a fenyvesen át a gerinc.

Miért jöttünk ide?

Ezúttal egy - szerintünk - kevesek által ismert sziklaképződményhez csábítunk. Ez a mintegy 10 méter magas és hihetetlen alakú Manó-kő  N 47° 57,291' E 18° 57,473' 813 m [GCSzB4+Manó-kő], mely a turistaúttól 90 méterre található. Környezetbeolvadó színe miatt még azok is nehezen látják meg, akik tudják, hogy hol keressék.

A Manó-kő legendája

Ez a történet a 17. század elejére nyúlik vissza, amikor még a török hódoltságot és az ezzel járó rabigát nyögte az ország jelentős része. A közeli Nagybörzsöny tárói még adták, ha nem is ontották az aranyat, így a török portyáknak is gyakran célpontja volt. Egyszer, amikor a környéket szintén portya miatt járó Clēmens von Farnady hírét vette, hogy a lévai pasa emberei ismét a bányászfalucska megsarcolására készülnek, lesben állt embereivel a bányák körüli erdőben. A tervük azt volt, hogy elvágják a faluból az Ipoly völgye felé vezető utat és a rengetegbe kergetik az ellent. Napok teltek el és a katonák már morgolódtak az éhség és a tétlenség miatt, amikor megjelentek a törökök. Gazdag zsákmánnyal készültek hazatérni, amikor a katonák rajtuk ütöttek. Látták, hogy a visszavonulási útvonalukat elvágták és nincs más lehetőség, mint a Börzsöny évszázados fái közé menekülni és megtalálni a haza vezető utat. Igen ám, de helyismeret hiányában csak kóvályogtak az erdőben, míg a magyar katonákat tapasztalt helybeliek segítették a keresésben. Emellé élelmet, bort is kaptak a minél sikeresebb hajtóvadászathoz.

Az egyre fogyatkozó török csapatot végül ezen a környéken sikerült bekerítenie von Farnadyéknak. Utolsónak a sereg vezére maradt. Őt még gyermekként magyar családtól rabolták el; gúnyneve, a Manó is ebből az időből ragadt rajta, bár hatalmas termetével több fejjel kimagasodott társai közül. Neki, testi erejének utolsó tartalékát mozgósítva sikerült kitörnie és elmenekülnie az őt üldöző magyarok elől. Arra még volt ideje, hogy rablott kincsét a többi értékével együtt elrejtse. Abban bízott, hogy talán sikerül megmenekülnie az üldözők markából és halál torkából egyaránt. Amikor elfogták, azonnal vallatni kezdték, hogy hol van az arany. Eleinte szép szóval, kérleléssel akart hatni a katonákra, majd vesztegetéssel is próbálkozott, de hiába. A sok sebtől, a verésektől és a napok óta tartó éhezéstől legyengülve térdre esett, kezét égnek emelte és istenéhez fohászkodott. "Inkább váljak kővé, de el nem mondom a titkomat!" Isten pedig meghallgatta imáját és teljesítette a kérését. No, azóta állt itt magányosan az erdő fái között ez a sziklatorony.

És az igazság

A hegység aljzatát képező üledékgyűjtő medencét nagyjából kettéosztja a Diósjenő-Ógyalla (Hurbanovo, Szlovákia) nagyszerkezeti törésvonal. Ettől északra a Vepor-hegység kőzeteivel rokon paleozoós metamorf kristályos kőzetek (gneisz) kerültek elő a mélyfúrásokból, délre viszont a Dunántúli-középhegységből ismert triász időszaki karbonátos üledékek alkotják a sokkal fiatalabb nyílt vízi tengeri üledékek feküképződményeit. Mindezekre épült fel a miocén bádeni emeletében (mintegy 16-14 millió évvel ezelőtt) a mainál nagyjából 400 méterrel magasabb vulkán. A vulkáni tevékenység három szakaszban zajlott le. Mindhárom szakaszon belül jellemző volt a kőzetkemizmus változása a savanyútól (dácit) a bázisos (piroxénandezit) felé. A szakaszokon belül a nagyobb energiájú, kitöréses anyagszolgáltatás fokozatosan váltott át szubvulkáni tevékenységbe és kalderaképződésbe. Ez utóbbi folyamat szakaszosan, a felszínközeli magmakamrák kiürülésével összefüggésben ment végbe. A hegység geomorfológiai szempontból a három egymás után keletkezett vulkánnak a későbbi denudációs (lepusztulási) folyamatok által erősen átalakított roncsa, illetve utóbbinak a romja. A fiatalabb vulkánok mindig az idősebb vulkán beszakadásos kalderájában épültek fel, s így egyre kisebbek és alacsonyabbak. Székely A. tipizálása szerint a hegység összességében "központi kalderás vulkánrom"-nak minősül.

A sziklák kőzetanyagát a geológusok durvatörmelékes piroklasztikumként írták le, mely a lávadómok összeomlásához kapcsolódó izzófelhők, blokk- és hamuárak összecementált üledékeke. Ezen elmélet szerint eredeti törmelékanyaguk a Magas-börzsönyi vulkán oldalában zúdult le, kisebb mélyedésekben, völgyecskékben. Völgykitöltő alakzatok lévén általában hosszanti tengely mentén települtek, a mai gerincre, azaz a kalderaperemre merőlegesen. A kőzetanyag fontos szerepet játszott a kifagyásos formák kialakulásában és megmaradásában. Vagyis az ezen a kőzeten kialakult sziklaképződmények - a pados lávakőzeteken kialakult formákhoz képest - jobban ellenálltak az eróziónak, mivel a finomszemcsés kötőanyag jobban tűri a kisebb-nagyobb kőzetblokkok tágulását és zsugorodását. A formaképződés szempontjából további fontos jellegzetesség, hogy a sziklák az andezit rétegvulkáni összletnek a kaldera központjából kifelé dőlő rétegein alakultak ki. A sziklaalakzatok a körülvevő puhább rétegek közül a pleisztocén jégkorszakok során preparálódtak ki. A folyamatban az egykori periglaciális (jéggel fedett területekkel szomszédos) éghajlaton rendkívül erős kifagyásos aprózódás játszotta a főszerepet, mivel a gerincen 800 méter fölé emelkedő övezet fokozott mértékű fagyhatásnak volt kitéve. A kifagyásos formák kialakulását az is segítette, hogy a meredek lejtőkön (főleg a kaldera belső oldalán) a keletkezett aprózódási törmelék folyamatosan elszállítódott, s így biztosítva volt a krioplanációs (periglaciális területeken tapasztalható elegyengető hatás) folyamatok állandó megújulása.

(Bővebben erről itt olvashatsz.)
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (105 db): környezet: 4.57 rejtés: 4.50 web: 4.65 átlag: 4.57

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


dekanydavid 2019.06.14 10:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

hitamas 2019.05.17 11:11 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.38
A jelszóhordozó a földön hevert, megpróbáltam visszaszorítani a helyére ... Ma az ösvények patakmederként funkcionáltak, a turistautak búvópatakokként. Patak átkelés vízben járva .... Szóval remek túra volt (Diósjenő, GCMAKK, GCMUS, GCSZB4, GCPOGA, GCPVK, GCNRK és vissza. :)

nszk 2019.04.20 15:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

diego 2019.03.09 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vakond87 2018.11.13 09:43 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.14
GCPVK ládától jöttem át. A botos rejtés rendben. Köszönöm a rejtést!

LionDaddy 2018.11.10 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.41
Börzsönyi geotúra pliptai-val a Diósjenő - Csóványos - Pogányvár - Dobó-bérc - Závoz-nyereg - Diósjenő útvonalon.
Táv: 22 km
Szintemelkedés: 960 m

Kihasználtuk ezt a remek, november közepéhez képest igazán kellemes időt és 7 db láda begyűjtésével túráztunk egy jót. Remek helyek, szép panorámák, csend és béke. Szuper volt!
Petinek ezzel a túrával a Börzsöny minden ládája meglett. Gratulálok! :)

20181110_083529_001_mod20181110_095243
20181110_10062820181110_101233
20181110_10230820181110_102455
20181110_10323420181110_103323
20181110_10565920181110_105733
20181110_105927 
johnnycache 2018.09.08 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.79
Köszönöm az élményt! :-)

kivancsifancsi 2018.07.01 15:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.28
Kitúrtam [wapon beküldött szöveg]

Már régóta terveztük a Magas-Börzsöny ládáinak megritkítását. Ma jött el a napja, hogy kettesben neki indultunk. A teljes túra végül kicsit több mint 30km lett, 1200m szintemelkedéssel.

A Csóványosról lefelé menet tettünk erre egy kitérőt. Köszönjük.

mura 2018.06.23 13:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Köszönöm a rejtést!

JimmyZ 2018.05.20 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

DSS 2018.05.20 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.24
Megtaláltam, köszi a rejtést! :)

ha2 2018.05.13 13:15 - Megtaláltam
Egész napos túra a Börzsönyben. Nógrádi indulással,keresztül a Csóványoson, Nagybörzsöny céllal.

VaVi 2018.04.14 17:42 - Megtaláltam
köszi :)

pegasus_mv 2018.03.29 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Köszönöm a pontos leírást és rejtést.

J&J(jppj) 2018.01.07 13:50 - Megtaláltam
Szép, koratavaszi időben nagy kör a Börzsönyben. Sajnos, több találatra nem volt idő.

Toti 2017.12.03 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.06
Végre megjelent a hegyekben a hó, amit testközelből szerettünk volna megnézni ezen a hétvégén. Diósjenőről indultunk a Csóványos kilátója felé. Egy darabig a jelzett, letaposott úton, de nem bírtunk ellenállni a csábításnak, hogy a térdig érő szűz hóban becserkésszünk néhány ládát, ezért tettünk némi kitérőt ehhez a ládhoz is. Csak a vadak nyoma látszott előttünk ebben az igazán télies, hófúvásos, hideg időben. A jelszóhordozó könnyen előkerült, de a kilátás ma sajnos elmaradt. Azért tettünk egy 15km-es túrát pár száz méter szintemelkedéssel. Túratársainkat viszont így is sikerült megfertőzni a geocachinggel:)
Köszönjük a rejtést: Niki, Ági, Zoli, Toti

P1000263P1000264
P1000266P1000268
P1000269P1000272
P1000274P1000275
pisznice 2017.11.18 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.68
Börzsönyi ládázásom sokadik állomásaként már sötétben kerestem a rejteket. Szerencsére a fejlámpám fényénél sikerült megtalálnom. A sötét éjszakában felnézve gyönyörű, csillagos volt az égbolt. A sötét erdőben félelmetes óriási manónak látszódott a Manó-kő. Ijedtemben gyorsan tovább is indultam.:))) Az éjszakát Nagy-Hideg-hegyen töltöttem. Reggelre fehér hólepel borított mindent. Köszi a rejtést.

jutics 2017.10.20 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.84
A manóba, lehet, hogy elrobogtam a Manó kő mellett? Akkor mit fotóztam le? Most már értem miért nem volt manó alakja. :) Köszönöm a rejtést!

DSC_0579 
klfmate 2017.10.07 14:45 - Megtaláltam
Meglett, köszi!

Puzzle Apartman Gyula 2017.06.11 15:27 - Megtaláltam
Érdekes hely. Köszi, hogy megmutattad.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (188 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu