geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3284. Haditechnikai park Zánka (GCDURR)
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
T 72
T 72
MI-24D harci helikopter
MI-24D harci helikopter
MI-8T szállító helikopter
MI-8T szállító helikopter
Minden mi szem szájnak ingere...
Minden mi szem szájnak ingere...
MiG-21MF több feladatú vadászrepülőgép
MiG-21MF több feladatú vadászrepülőgép
Kádár elvtárs az úttörőtábor megnyitóján
Kádár elvtárs az úttörőtábor megnyitóján
2012.08.31
2012.08.31

Szélesség N 46° 52,933'
Hosszúság E 17° 42,791'
Magasság: 119 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.05.19 16:00
Megjelenés időpontja: 2012.06.06 20:11
Utolsó lényeges változás: 2019.09.30 20:42
Utolsó változás: 2020.01.17 15:17
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: wtl-->Szárnyaló Sas és rágcsa13
Felhasználó: rágcsa13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 20 m
Megtalálások száma: 901 + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP: A ládát a haditechnikai park melletti füves területen az alternatív parkolóhoz közel, a biciklis úttal párhuzamosan, kb 150 cm magasan találjátok egy kis fán. Ne a biciklis útról közelítsd. Pótjelszó a magánterület tábla hátulján.
 N 46° 52,931' E 17° 42,762' 123 m [GCDURR+Pótjelszó]

LÉGYSZI NE SZEDJÉTEK SZÉT A LÁDÁT TAKARÓ VASTAG GALLYAKAT, FÖLÖTTÜK BE LEHET RAKNI A LÁDÁT A REJTEKBE. Ha ezeket a földön látjátok, kérlek, rakjátok vissza, hogy nagyjából ne látsszon a láda. Köszi!

A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés

Autóval a 71-es számú főútról kell lekanyarodni közvetlen a parkolóba. Innen csak baráti 20 méter a láda és rálátni az autóra.

Biciklivel közvetlen a Centrum előtt halad el a Balatont is megkerülő jól kiépített biciklis út.

Ez a láda egy Haditechnikai Parkot kíván bemutatni, ahol olyan fegyverek és eszközök kerültek örök nyugalomra, amely történelmünk egy fontos és kitörölhetetlen részét jellemezték. A hidegháborúét. Bizony, ilyen fegyverek néztek egymással farkasszemet és ezek már alkalmasak voltak atomtöltet kilövésére, hordozására is. Az ember hátán feláll a szőr, ha belegondol, akármikor besorozhatták volna egy atomháborúba, ahol gombnyomásra tűnhettek volna el országok, földrészek. Persze a megtámadottnak egy válaszcsapányi ideje még lett volna a becsapódás előtt. Kimustrált állapotban azonban már teljesen más. Így egy időszak bemutatásra, a méretek érzékeltetésére már teljesen alkalmas.
Végül is ez a Park nem sokban különbözik a váraktól és a múzeumoktól, hiszen onnan se száműzik az egykori fegyvereket és harci eszközöket csak azért mert azok emberi élet kioltására alkalmasak. Márpedig azokat a rendeltetésüknek megfelelően biztosan használták is, várban, múzeumban pedig már mindannyian voltunk. Fogadjuk el, hogy az íj, nyíl, dárda, pajzs is a történelmünk, az emberi civilizáció egy korszaka és a tank, a harci repülő is. Érdekes ráeszmélni, hogy pár száz év alatt e téren is honnan- hova jutottunk. A fegyverek célja pedig mindig ugyanaz volt, csak az eszközök, a módszerek változtak. A ládám tehát nem állásfoglalás - erre kérlek benneteket is - csakis ismeretterjesztés.
E prológus után talán másként értékelitek és más szemmel nézitek a bemutatásra szánt dolgokat.

Haditechnikai Park

A haditechnikai park Zánkaland néven nyitotta meg kapuit 2010. július 26-án, a Zánkai Ifjúsági Táborban (ZIT). A megnyitón dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, és Bogó Ágnes a ZIT ügyvezető igazgatója mondott beszédet. A kiállított eszközök a tüzérség, a páncélos és gépjárműtechnika, a repülőműszaki és műszaki, valamint a logisztikai csapatok múltját mutatják be a látogatók számára.
A haditechnikai parknak az a rendeltetése, hogy igazi felfedezőútra indítson bennünket. Az embereknek a sorkötelezettség megszűnése óta egyre kevesebb alkalmuk van arra, hogy a katonasággal, annak lényegével és eszközeivel kapcsolatba kerüljenek.

A zánkai haditechnikai parkban többek között megtekinthető a 152 mm-es D-20 ágyútarack a 85 mm-es D-44 hadosztályágyú. Valódi különlegesség az SZM-63 típusú légvédelmi rakéta indítóállvány a V-755 Volhov rakétával. A légierő gépei iránt érdeklődők figyelmébe a MiG-21MF vadászrepülőt, a Mi-24D harci helikoptert, és a Mi-8T szállító helikoptert ajánlom.
A most megnyílt haditechnikai parknak köszönhetően ezek a kiszolgált katonai járművek és eszközök méltó helyre kerültek, ahol egyaránt szolgálják a katonai múlt megismertetésének és a honvédelmi nevelésnek a céljait. A színvonalas kiállítás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak a szakmai hozzáértését dicséri.

Nyitvatartás: áprilisban és októberben, valamint november 1-én szombat, vasárnap, ünnepnap és iskolai tanítási szünetekben nyitva tartási napokon 10-től 18 óráig, május és szeptember hónapokban minden nap 10-től 18 óráig, június 1-től augusztus 31-ig minden nap 10-től 20 óráig.
2019. október 1. és december 31. között
naponta 8:00 és 16:00 óra között
Jegyvásárlás a Zánkai Sport- és Rendezvényközpont recepcióján a központi épületben.

Jegyárak
Belépődíj: 1 000 Ft/fő
Parkolás: 500,-ft/alkalom
A Zánkai GYIC Kft. és az MH dolgozói, nyugdíjasai részére, mozgáskorlátozottak, vakok és gyengén látók számára, valamint gyermekeknek 3 éves korig ingyenes. További információt az alábbi telefonszámon kérhetők:
(+36) 87/568-581,-582,-583

Kiállított eszközök és egy kis érdekesség róluk

85 mm-es D-44 hadosztály ágyú
T-72 közepes harckocsi
152 mm-es D-20 ágyútarack
APM-90M leszállító fényszóró állomás
PTSZ-M közepes lánctalpas úszógépkocsi
BAT-M gyorsjáratú lánctalpas buldózer
P-18 felderítő lokátor állomás
V750 VU légvédelmi rakéta SZM-63 indítóállványon
1969M vegyestüzelésű mozgókonyha
ZIL-130 közepes teherbírású közúti gépjármű
MiG-21 vadászrepülőgép
MI-8T szállító helikopter
MI-24D harci helikopter

Ahol ez az a kiállítás helyet kapott: Zánka-Új
Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft


1962-től, a kezdeti úttörőpark létesítésének terve az idők folyamán úttörőváros-koncepcióvá növekedett. 1968 őszétől került sor a Zánka és Balatonakali községek közötti Ság-puszta tereprendezésére és az infrastruktúra kiépítésére. 1969. augusztus 15-én helyezték el a jövendő "város" 90 kg-os suttői márványtömb alapkövét. Az építési munkák irányításával Mayer Antal mérnököt bízták meg, míg a generáltervezést az Általános Épülettervező Vállalat, a kivitelezési munkákat a Zalai Építőipari Vállalat végezte 17 vállalat és szövetkezet bevonásával. 1969-től önkéntes ifjúsági építőtáborok fiataljai is részt vettek a munkában.
Az úttörőváros hivatalos átadásra 1971. május 25-én, a Nemzetközi Gyermeknapon került sor. Kádár János avatta fel Közép-Európa legnagyobb úttörőtáborát, a Balatoni Úttörővárost. "A demonstratív ünnepség keretében a gyermekek a párt ajándékaként átvehették az úttörővárost, Zánkát, a szocializmus okos és értelmesen fényűző, új szigetét." - írták az akkori újságok.
Az akkor több százmilliós beruházásból épült táborba Angolától Kubáig, öt földrészről látogattak úttörők. Az 1970-es évek végére Csillebérc a felnőtt-, Zánka pedig a gyermek-tisztségviselők képzésének központi módszertani bázisává vált. Az 1980-as évek második felére a szaktáboroztatás, azon belül a képzőművészet, a sport és a környezetvédelem valamint a hátrányos helyzetű gyermekek üdültetése vált jelentőssé. A nyári üdülő és szaktáborok mellett Zánka országos és nemzetközi rendezvényeknek, versenyeknek valamint nemzetközi táboroknak adott otthont.
Az 1989/90-es évek fordulóján, a társadalmi és politikai rendszerváltás idején, az állami tulajdonú, "nemzeti gyermekintézmény" válságos időket élt át. Ezt a kritikus periódust gyakori névváltoztatások jellemezték, míg végül a Balaton északi partján fekvő egykori úttörőváros állami tulajdonban maradt és 1996. szeptember 1-jétől Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum, Oktatási és Üdültetési Közhasznú Társaságként szolgálja a magyar gyermek- és ifjúsági turizmus, oktatás és sport ügyét.
Forrás: wikipedia

Ha érdeklődsz a haditechnikai kiállítások iránt, akkor ha Kecel közelében jársz, látogass el a keceli Hadtörténeti Múzeum szabadtéri kiállítóhelyére, és vadászd le a Nagy magyar armadia (GCARMA) geoládát.

Aki egykori fényképeket, képeslapokat, építkezés ütemét szeretné nyomom követni, annak ajánlom a következő oldalt:Zánkai úttörőváros anno

A Ságdörgicsei templomrom

A ládától nem messze (kb 50 méterre) van a GeoMapen is feltüntetett, az egykori Sárdörgicse (más források szerint Ságdörgicse) falu templomának alapjai. A romok a 71-es út déli oldalán, a vízmű bekerített területén belül vannak.
Ládatörténet by Hörcsög/Árpi


2012.05.19 16:00 a láda életre kelt és
koszta kessertársunk elsőként 2012.06.06 21:30-kor már meg is találta.
2012.06.20 Íróeszköz kifaragva
2012.08.31 Többen jeleztétek, hogy bár az álcázás ötletes de a láda picurka és a rejtek messze van. A ládát ezért kicseréltem egy geovödörre, közelebb rejtettem a látnivalóhoz, de az álcázást meghagytam. Fentről szép kilátást nyílt a Balatonra, ami most ugye nincs, de hát valamit valamiért. Végezetül ajándékokkal csurig töltöttem. A jelszót lerövidítettem.
2012.10.07 Ládakarbantartással egybekötött szemétszedés a parkolóban. 1 zsák telt meg.
2013.09.07 Ládafosztogatók kipucolták a ládát. Ezt orvosoltam.
2019. 09. 30 A ládát hosszú fontolgatás után adoptáltam (rágcsa13)
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (451 db): környezet: 4.30 rejtés: 4.26 web: 4.62 átlag: 4.39

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 + a látnivalóért fizetni kell


*Vica* 2020.02.03 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Eléggé látható. 1-2
1-3 
bm 2020.02.03 11:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

LC 2020.01.01 15:59 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Sasszemek 2019.12.05 21:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tothandras1 2019.11.01 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Leila, Andris. [Geoládák v2.2.5]

Photographer 2019.10.23 14:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 3 átlag: 3.00 súly: 3.66
Átutazóban látogattunk el a Haditechnikai parkba, de ezúttal csak kívülről pillantottuk meg a járműveket és a pótjelszót szereztük be.
Köszönjük a lehetőséget!

IMG_20191023_143932IMG_20191023_144123
IMG_20191023_144140IMG_20191023_143843
IMG_20191023_143708 
goriszták 2019.10.20 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

fercsipeter 2019.10.07 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. El hoztam belőle a Mágikus Krokodilt... :D

Szárnyaló Sas 2019.09.29 17:59 - Egyéb
Új láda kihelyezve rágcsa13 projektje új helyszín: N 46°52.933' , E 017°42.791'

rágcsa13 2019.09.29 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, és újrarejtettük a ládát=)
('- -')
__"___//___________________
__________________________
Érthető, hogy beteg volt hiszen a mezőn, ahol volt, nincsen odú, vagy ilyesmi, ahova rejteni lehetne, így kövek alá volt rejtve, és eltörött. Most egy fagyal bokorba van rejtve, vastagabb fenyőágakkal eltakarva, A FENYŐÁGAKAT NEM KELL SZÉTSZEDNI, FÖLÖTTÜK BELE LEHET RAKNI A LÁDÁT A REJTEKBE!!!

Göde 2019.09.29 15:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.16
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

GeOrsi 2019.08.21 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Fabox 2019.08.21 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

betty&endre 2019.08.02 13:29 - Megtaláltam
parkoljatok az út menti parkolóban, az ingyenes. 3 kislánynak nagyon tetszett a park. Köszi a rejtést. Egy új doboz jó lenne. [g:hu 1.6.4]

idrisi 2019.07.15 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

VINAX 2019.07.14 16:12 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.00 súly: 3.78
Észak balatoni autóstúra 12/12

Ez a láda már nem volt betervezve. Beteg is volt, meg adoptálható is, de ha az embernek van egy 4x4-es autója, és akár fél méterre is meg tudja közelíteni a ládát, miért ne nézné meg, hogy mi a helyzet vele.

A láda törött, de megvan, és még mindig jobb, mintha lecseréltük volna egy vitaminos dobozra.

Azt jobban sajnáljuk, hogy a láda a haditechnikai parkot mutatja be, és nem a híres úttörő várost, de lehet, csak a személyes kötődés miatt érezzük így. Mi ugyan már nem voltunk úttörők, viszont Axl gyerekként volt itt többször vitorlás táborban, vízimentő táborban, illetve az első közös nyaralásunkkor itt sátoroztunk.

Köszönjük a rejtő munkáját!

★Viki & Axl★ [Geoládák v2.2.5]

vakond87 2019.07.07 06:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.16
Hajnali Révfülöpi ládázás után a szállásra visszatérve ejtettem útba a ládát. Szerintem a beteg státusz nem jó a ládának, mert a láda törött, de megvan, a jelszó kiolvasható. Egyértelműen karbantartást igényel, de attól kereshető. Köszönöm a rejtést!

IMG_20190707_062424IMG_20190707_062326
Lesmon4SLS 2019.06.29 12:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.80
Ahogy már írták, a láda teteje törött, a füzet elázott, de szerencsére még ki lehetett olvasni a jelszót, meg be tudtam magamat írni halványan a füzetbe. Sajnos nem volt nálam pótláda, így nem tudtam vele mit csinálni...

StellaDeFrász 2019.06.23 19:04 - Megtaláltam
Frászosítva! 🤡 Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

halaszkiraly 2019.06.23 19:02 - Egyéb
Piros kereszt Sajnos nem sikerült ellenőrizni/javítani a rejtést (vagy nem jelezte a rejtő annak megtörténtét sem az oldalon, sem emailben) rendelkezésre álló időtartamon (max 4 hónap) belül...(?)
Javaslom adoptálhatóvá tételét,
Köszönettel az eredeti rejtésért és Üdv:
halaszkiraly

bölli 2019.05.31 17:41 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 3.50 súly: 3.35
Betegség ellenére megkerestük, a jelszó még megtalálható volt. Köszönöm a rejtést!

Hey-ho 2019.04.26 09:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vanek01 2019.03.17 15:00 - Megtaláltam
Ok

halaszkiraly 2019.02.21 21:27 - Egyéb
A láda státusza jelenleg beteg - tehát a villáskulcsos jelzést kikapcsolom róla.

Reggel 2019.02.09 10:59 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

A láda nem volt a rejtekében. Tőle 4-5 méterre találtuk meg. Valószínűleg valamilyen vad kivette belőle. Most visszarejtettük. Az előttem megtalálók is írták már, hogy a doboz teteje törött, így a vizes logbook sajnos teljesen összefagyott és a jelszót nem lehetett kiolvasni.

Sajnos nálam nem volt tartalék doboz így segíteni sem tudtam rajta.

Köszi a rejtést!

Anita és Reggel

[Jóváhagyta: wtl, 2019.02.10 20:26]

Így találtam megBelülről
Kívülről megrágvaÍgy hagytuk ott

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (912 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.