geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3246. Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély) (GCSZMF)

Innen érdemes indulni

Innen érdemes indulni

A sószoros bejárata

A sószoros bejárata

A szoros

A szoros

Aragonit

Aragonit

Ösvény

Ösvény

A pezsgő forrás

A pezsgő forrás

A kilátó

A kilátó

Egyedi turistajelzés

Egyedi turistajelzés

A Fingó borvíz

A Fingó borvíz

Sóoldal

Sóoldal

Korondi népművészet

Korondi népművészet

Souvenirárus portékája

Souvenirárus portékája
Szélesség N 46° 29,510'
Hosszúság E 25° 10,704'
Magasság: 604 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.30 00:00
Megjelenés időpontja: 2012.05.06 06:01
Utolsó lényeges változás: 2012.08.05 19:27
Utolsó változás: 2018.06.11 08:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: perRetZ
Felhasználó: perRetZ
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 121 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP
A kis-méretű láda, az út mellett egy nagyobb kő mellé van rejtve, kisebb kövek takarásában. Mindenkit megkérek, hogy visszarejtéskor ne készítsen kőrakást, úgy fedje el a dobozt, hogy az aránylag természetesnek hasson.


A ládába TravelBug helyezhető.


Ládakarbantartás:
2018.06.11 - Új láda a régi helyén.

Ládakarbantartás:
2017.07.10 - Új láda a régi helyén.

Szómagyarázat
A helyiek az ásványvizet nevezik borvíznek.

Koordinátalista
0. A parkoló:
 N 46° 29,472' E 25° 10,129' 529 m [GCSZMF+parkolo]
1. A kiindulopont:
 N 46° 29,398' E 25° 10,125' 529 m [GCSZMF+kiindulopont]
2. A szoros bejárata:
 N 46° 29,432' E 25° 10,311' 544 m [GCSZMF+bejarat]
3. A pezsgö forrás:
 N 46° 29,466' E 25° 10,418' 560 m [GCSZMF+pezsgoforras]
4. A kilátó:
 N 46° 29,458' E 25° 10,412' 567 m [GCSZMF+kilato]
5. A Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz):
 N 46° 29,572' E 25° 10,631' 588 m [GCSZMF+szolomar]
6. A sóoldal:
 N 46° 29,498' E 25° 10,719' 610 m [GCSZMF+sooldal]
7. A borvizes tanösvény kezdete:
 N 46° 28,184' E 25° 11,768' 596 m [GCSZMF+tanosveny]

A láda
Ez a láda Székelyföld egyik legérdekesebb, legnevezetesebb településére, Korondra kalauzol bennünket. A rejtekhely a Csiga-dombon, egy aragonitbánya és egy finomvizű borvízforrás közelében található, keresztez egy szép és érdekes helyeket bemutató tanösvényt is (térkép a leírás végén).

A láda megközelítése:

    1, megközelítés
Korond északi kijáratánál található benzinkútnál indul az utunk, itt hagyhatjuk az autót. Körülbelül 30 méterre a település fele egy keskeny földút vezet ki a domboldalba (1, pont). A földúton egyenesen haladva egy székelykapu jelzi az aragonitszoros bejáratát (2, pont). Nyáron itt 2 lej belépődíjat kell fizetni, de a látvány mindenképpen megéri a kis befektetést, a beszedett pénzt a szoros és környékének a rendbetartására használják. A szorosban található egy kilátó (4, pont) is, innen szép kilátás nyílik a Fiastetői kilátó (GCFite) és a Firtos vára (GCFVAR) ládákkal jelzett csúcsokra is. A szorosban egy geológiai érdekesség is megtalálható, ez egy állandóan pezsgő sósvizű forrás (3, pont). Ezt a forrást mutatja be a Csiga dombi forrás (GG2742) játék is. A szoros megtekintése után a cölöpökkel jelzett úton haladunk tovább, leereszkedünk egy völgybe, átkelünk a kis patakon majd fel a domboldalra, ahol az út a Csigadombi forráshoz (népies nevén Fingó borvíz) vezet (5, pont).

    2, megközelítés
Korond északi kijáratánál található benzinkútnál indul az utunk, itt hagyhatjuk az autót, de akár magasabb aljú autóval egészen a forrásig mehetünk. A benzinkúttól északra egy faházakat készítő telep után út vezet, ami pontosan a forráshoz visz (5, pont).

A beton gyűrűkkel kirakott forrás fedett helyen található. A vízszint attól függ, hogy az adott nap hányan keresték fel a forrást. Hajnalban túlfolyik, egy mozgalmas hétvégi napon meg kb. egy méterrel a talajszint alatt van. A forrás mögötti úton haladunk tovább, ismét átkelünk a kis patakon és egyenesen tovább, az út egy újabb geológiai érdekesség fele vezet (6, pont), egy olyan domboldalhoz, ami sóból van, több sósvizű forrás vizéből csapódott ki, ezen a kis sóoldalon kis teknőszerű források vannak, egy másik forrás vize nagynyomással tőr a felszínre. Ennek az érdekességnek a közelében található a 18x8x5cm méretű láda, az út mellett egy nagyobb kő alá rejtve, kisebb kövek és száraz moha takarásában. Mindenkit megkérek, hogy visszarejtéskor ne készítsen kőrakást, úgy fedje el a dobozt, hogy az aránylag természetesnek hasson.

Korond (románul Corund)
Erdélyi falu a mai Romániában, Hargita megyében. A Sóvidék legnevezetesebb települése, iparművészeti, idegenforgalmi és művelődési központja. Atyha, Kalonda, Pálpataka és Fenyőkút települések tartoznak hozzá.
Korond nagyközség, a Küküllő dombvidék, és a Hargita hegyvonulatnak a nyugati lábánál elterülő fennsík határán, a Firtos hegy aljában, a Korond vize mellett fekszik. Hargita megye közép-nyugati részén terül el.
A szűkebb tájegység neve Sóvidék, amely magába foglalja Korond és Parajd községeket, és Szováta várost.
A nagyközség szomszédai: északon Alsósófalva (Ocna de Jos), és Felsosófalva (Ocna de Sus), délröl Firtosváralja (Firtusu), Pálfalva (Pauleni), és Farkaslaka (Lupeni), keleten Székelyvarság (Varsag), és Oroszhegy (Dealu), nyugaton pedig Atyha (Atia), amely közigazgatásilag Korondhoz tartozik.
A falut nyugatról a Firtos hegy (1063m), és a Kadács mező (852m), északról a Holló-kő (858m), és a Sólyom-kő, keletről a Csillag-hegy (815m), Szolomál (781m), és a Les-hegy (847m), míg délről a Kalonda-tető (825m), Horvásmező (744m), Égettvész (917m),Vápa (865m), Sarok (777m), Fügevár (850m), és Hazanéző (934m) veszik körbe.
A település az északi szélesség 46°28.158', és a keleti hosszúság 25°11.0304' között fekszik, 575-625m tengerszint feletti magasságban.
A távolság Parajdtól 11 km, Farkaslakától 15 km, Szovátától 18 km, Székelyudvarhelytol 28 km, Csíkszeredától, és Marosvásárhelytől mintegy 80 km.

A Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz)
A csiga-dombi sós forrás természetes eredetű, ma is aktív forrás. A víz karbonátos kiválások aljában tör fel, kifolyásánál türkiz-zöld színű karbonátos, vasas, konyhasós üledéket rak le napjainkban is.

Árcsó
Az atyhai eltérő közelében, a Korond és Atyha határára eső Árcsó kínálkozik rövid pihenő helyéül. Neve az "ártalmas só" vagy az "árad a só" szókapcsolatból származik. Ma is érvényes a Nemzeti Társalkodó 1839. évi tudósítása: "a fűvész, kővész és elemész... talál e vidéken sok szellemi élvet". Árcsó látványosságai: a sóskút, a forrásüledékek és a borvízforrások. A Barátok kertje nevű helyen kolostor volt: 1783-ban költöztek ide a minoriták Firtos-hegyi kápolnájukból, mivel a nagy havazás azt odanyomta. A kolostor helyén ma malom van.

Az Árcsói-sóskút (korondi sóskút)
A 13A műút mellett, a Korond vize jobb partján, a "sós ház"-ban fakad. Vizének használatát már Mária Terézia idejében szabályozták. Így régente minden szerdán reggel a korondiak, szombaton az atyhaiak szállították hordókban, szekerekkel szállították a "sócédulákra" kiállított sósvizet falujukba, ahol a mindennapos főzéshez, szalonnához és az állattartásban használták fel. A korondiak só-kereskedelemmel is foglalatoskodtak: a sós vizet cserépfazakakban főzték, párologtatták, majd a megkövesedett "sósonkolyt" a szomszédos falvakban gabonára cserélték.

Borvizes tanösvény
A tanösvény a Borvíz utcától (7, pont) indul, kezdetben a falu között, jó minőségű földúton halad. A falut elhagyva letér egy kisebb ösvény, kezdetét információs tábla jelzi. Néhány méter után találkozunk az első borvízforrással. A tanösvény kijelölt útvonalon folytatódik, elhalad több forrás és egy sószoros mellett is. A tanösvény kétharmadánál található a Cseredombi forrás, ennek közelében van a láda rejtekhelye is. A láda megtalálása után folytatjuk utunkat, megtekinthetjük a Cseredombi aragonit bányát (itt található egy GG játék is), átkelve a műúton a patak mentén eljutunk Árcsóra is (Térép a linkek között).

Aragonit
Az aragonit karbonát ásvány, dimorf alakja a kalcit, vagy mészpát. Kristályai rombos oszlopok sokszor tű alakú halmazok; gyakoriak az összenőtt többszörös ikerkristályok. Az aragonit rostosan, gömbösen, kéreg módjára, és ágas-bogas formában is megtalálható. A színeződéseket elsősorban a vas (Fe) tartalom okozza. A láng hatására kissé megduzzad és apró durva szemekké vagy porrá hullik szét. Kristályait leginkább tömeges kőzetekben, érctelérekben találják.

Hasznos információk

Részletesen Korond-ról
Kerékpáros tanösvény térkép
Borvizes tanösvény térkép
K.O.R.P.A - Korond-Parajd térség Természet-védelmi Gondnoksága
Aragonit a Wikipediában

Felhasznált irodalom:

http://think.transindex.ro/?p=5456
http://etdk.adatbank.transindex.ro/pdf/tur_andorko.pdf
Állapot: kereshető

KRW értékelés (60 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.49 web: 4.67 átlag: 4.56

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


LeeVelek 2020.10.04 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.48
Lassan tizennyolc éve járok ide, az Élet Vizének nevezem. Megvan a láda, a papírt próbáltam szárítani a napon mert kissé átnedvesedett. A sok mesén túl rend van itt is, "csak el kell rázni".

lada (16)lada (19)
tiktak 2020.07.07 12:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

becko 2019.10.25 09:23 - Megtaláltam
ok

hamboglarka 2019.09.29 15:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 2.23
Megtaláltuk!

kobcikrajci 2019.07.22 15:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Szecsa2019 2019.06.28 17:59 - Megtaláltam
Ez volt az első!!!

ZoLiza 2019.06.28 16:40 - Megtaláltam
ok

Reggel 2019.06.26 17:41 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

szollosi73 2019.06.26 17:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.16
Megvan!
A forrásnál parkoltunk, onnan kerestük meg a ládát, majd másnap visszajöttünk és a kis strand felől végigjártuk a tanösvényt is. Strandbelépővel 10 ron volt fejenként, de nagyon megérte. Nagyszerű a hely és a strand is klassz volt. Picike, de még soha nem fürödtünk ilyen sós vizű fürdőben. Nagy élmény volt. Köszönet.

Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-1Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-2
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-3Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-4
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-5Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-6
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-7Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-8
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-9Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-10
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-11Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-12
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-13Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-14
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-15Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-16
Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-17Szőlőmár forrás ("Fingó" borvíz) (Erdély)-18
picuresnagyur 2019.06.10 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.42
Köszönöm

sgbt 2019.06.07 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.35
Meglett!

lovasvadasz 2019.06.07 16:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
A láda nélkül sosem ismerhettük volna meg e helyet, pedig már számtalanszor elmentünk mellette. Élmény volt, nagyon szépen köszönjük! :)

Alexandra1989 2019.01.27 14:39 - Megtaláltam
Télen is érdemes ellátogatni. [Geoládák v2.2.5]

[Jóváhagyta: perRetZ, 2019.03.14 14:56]

kópé1993 2018.10.05 15:38 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

IMG_20181005_144544IMG_20181005_144517
IMG_20181005_144531 
Hey-ho 2018.09.29 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Márta 2018.08.23 16:48 - Megtaláltam
Koszonom!

Dipi 2018.08.09 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.82
Aki borvízért megy az nem fogja zavarni a keresőket.
Köszi a rejtést.

bazsogeleba 2018.07.10 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

perRetZ 2018.06.10 13:00 - Egyéb
Új láda ugyanazon a helyen, egy más üregben.

Göde 2018.06.06 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
A rejteket kifosztva találtam. Se láda, se tartalom. Telefonon közöltem a ládagazdával.
A sós forrás valóban sós, a helybeliek használják is.
Köszönöm a ládagazda segítségét.

kicsibors 2017.09.01 15:17 - Megtaláltam
:)

Sir Pajszer 2017.08.17 11:17 - Megtaláltam
Köszi!

Párduc50 2017.08.06 12:13 - Megtaláltam
A láda meg van gyógyulva, könnyen megtalálható. Odafele találkoztunk Mikulásékkal, hol, ha épp nem itt :-). A forrásból a víz csak segédeszközzel bányászható elő.

0102
0304
0506
0709
08 
Zsu. 2017.08.06 10:58 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2017.08.06 10:58 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.63
Ötnapos székelyföldi kirándulás Zsuzsival. 2008 nyarán jártam utoljára Székelyudvarhelyen dc3 és Fűkocka barátaimmal. Ez - akárhogy is nézem - 9 éve volt. Ezt a szégyenletes mulasztást iparkodtam helyrehozni egy jó kis ládavadászattal.
Ma már belevetettünk magunkat a helyi picit sétálósabb ládákba! Elsőként a két a kilátót kerestük fel (Gordon-tető és Oroszhegyi) majd északnak vettük az irányt és meg sem álltunk a fenyőkúti tőzeglápig. Onnan meg már adta magát Parajd és a Fingó borvíz. Elsőként a közeli kis sós fürdőt csodáltuk meg (kívülről) és megnéztük a sós forrást. Megkóstoltam: ilyen sós vizet még életemben nem éreztem. A tengervíz ehhez képest édesvíz! Érdekesek ezek a sziklák és a kis hasadék is. Kezdett nagyon meleg lenni, bőven 30 fok felett, ami itt nem annyira normális... A Fingó borvíz forráshoz már friss aszfaltcsíkon érkeztünk. Megkostóltuk, érdekes íze van! A láda innen már tényleg közel volt. Gyors találat, szép és érdekes helyek! Köszönjük az "idegenvezetést"!

Mikulás

IMG_6399IMG_6400
IMG_6401IMG_6402
IMG_6403IMG_6407
IMG_6408 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (123 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]