geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3231. Római kori romok - Hévíz (GCRkr)
21 (1-20) > >>
Pannónia - Valcum
Pannónia - Valcum
Romkert
Romkert
Rejtők a romkertben
Rejtők a romkertben
Orr Lajos szobra...
Orr Lajos szobra...
... egy másik nézetből
... egy másik nézetből
Sétaút - Rejtek, az akkor még csak kis tujában
Sétaút - Rejtek, az akkor még csak kis tujában
Játszótér a romok mellett
Játszótér a romok mellett
Attila utca felől
Attila utca felől
Zrínyi utca felől
Zrínyi utca felől
Rejtők a fedett kerékpártárolóban
Rejtők a fedett kerékpártárolóban
Lápi rét a rejtek közelében
Lápi rét a rejtek közelében
Az első láda rejtés előtt
Az első láda rejtés előtt
A múzeum
A múzeum
A múzeum előtt
A múzeum előtt
I. Flavius Theodosiust és dajkáját ábrázoló szobor
I. Flavius Theodosiust és dajkáját ábrázoló szobor
A park felső része a "Fradi" templommal
A park felső része a "Fradi" templommal
"Zöld" templom
"Zöld" templom
Templombelső
Templombelső
Az új doboz
Az új doboz
Az új rejtek
Az új rejtek

21 (1-20) > >>

Az összes képet kérem!
Szélesség N 46° 48,121'
Hosszúság E 17° 11,483'
Magasság: 115 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.15 11:10
Megjelenés időpontja: 2012.04.22 11:10
Utolsó lényeges változás: 2018.03.27 16:52
Utolsó változás: 2018.11.02 19:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Csaba és Kati
Felhasználó: Csaba & Kati
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 80 m
Megtalálások száma: 1081 + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.8 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Wap
Normál méretű, 12x12x8 cm-es négy ponton záródó műanyag doboz, a sétaút melletti pihenőpad nyugati oldalán, a járdához legközelebbi tuja aljában található kb. 20 cm-re a föld fölött ágak között.


A ládába TravelBug és Geocoin helyezhető.


Megközelítés

A római villa természetben, a lápi rét szélén Hévízen, az Attila utca végén található, mely itt a romkertnél zsákutcában végződik. Megközelítése az Attila utca végéről  N 46° 48,102' E 17° 11,479' 119 m [GCRkr+1Parkolo], vagy a Zrínyi Miklós utcai Jézus Szíve Templom (Fradi templom) után az első jobbra kanyarodó útról lehetséges. A közlekedés mozgáskorlátozott látogatók számára is biztosítva van. Parkolási lehetőség északon, a Zrínyi úti bejárat felől is adott  N 46° 48,130' E 17° 11,500' 118 m [GCRkr+2Parkolo]. Kerékpárral érkezők az északi és déli érkezési pontokon is el tudják helyezni kerékpárjaikat.

A ládát a fenti leírásban megadott Attila utcai parkolótól kb. 60 m-re, a Zrínyi utcai parkolótól kb. 20 m-re találod. A normál méretű 12x12x8 cm-es négy ponton záródó műanyag doboz a megadott koordinátán, a lekövezett sétaút mellett levő pihenőpad nyugati oldalán, a járdához legközelebbi tuja aljában, kb. 20 cm-re a föld fölött ágak közé beillesztve található.

A jelenlegi rejtekhely nagyon szem előtt van, így mindenkit arra kérek, hogy a dobozt óvatosan és körültekintően vegye elő.
A rejtést adó tuja állapotára, annak ágaira kérlek vigyázzatok!
Ne elölről kutakodj!
A közeli padon történő logolás után pedig szintén körültekintően és ugyanúgy rejtse vissza, ahogy az eredeti rejtéskor volt. A doboz a sétáló, nézelődő látogatók számára ne legyen észrevehető!
Köszönöm!


Szükség esetén alternatív jelszót  N 46° 48,134' E 17° 11,514' 118 m [GCRkr+1Alternatív], a fedett kerékpártároló jobb hátsó tartóoszlopa melletti léc élén, egy 6x1 cm gravírozott réztáblán találtok.

Római kori romok

Milyen furcsa belegondolni, hogy a mi szeretett Balatonunkat egykoron a rómaiak is (sajátjukként) pont így szerethették...

Hévíz közelében található Keszthely jelenlegi városrésze Fenékpuszta, a római kori Valcum Kr. u. 2-3. században vált jelentőssé, hiszen itt keresztezte egymást a provincia két jelentős kereskedelmi és hadi útvonala: az Adriától Aquincum és a Savariától (Szombathely) Sopianae (Pécs) felé tartó út.

Nyugat-Balatonon különösen sok római kori emlék maradt fent, és bizony ezek a romok hajdan nem hadi célokat szolgáltak, sokkal inkább a magas szintű gazdálkodás és a pihenés terei voltak. Így nem is csoda, hogy a magas fürdőkultúrával rendelkező civilizáció nyomai Hévízen is előbukkantak. Az egregyi városrészben nemrég befejeződött ásatás például egy hideg, meleg és langyos fürdővel ellátott első, illetve második századi nagyméretű, 1000 négyzetméter alapterületű kőépületre akadt, amely 45 méter hosszú és 23 méter széles volt. Mivel a régészek nem akadtak padlófűtés nyomára valószínűleg nem villáról van szó, de annyi bizonyos, a rekreációt szolgáló "komplexum" egy épületcsoport meghatározó része lehetett fénykorában.
Az egregyi városrészen a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait  N 46° 48,123' E 17° 11,490' 121 m [GCRkr+Rom] rejti magában a föld, amely csaknem négy évszázadon át, az I. század első felétől az V. század elejéig lakott volt. A számos épületből álló villagazdaság vagy település feltárt és bemutatandó épületét a hosszú használat során többször átépítették.

Hévíz Attila utcai romok "helyreállítása" 2003-ban történt meg első alkalommal. A helyreállítás során igyekeztek bemutatni a feltárások eredményeként előkerült négy építési periódust. Az azóta eltelt időszakban a feltárt részek elkezdtek tönkremenni, a rom korábbi állapotában a szétesés felé haladt, ezért szükségszerűvé vált az újbóli helyreállítása, mely 2011-ben valósult meg.

A beruházás egy másik indoka a település turisztikai vonzerejének növelése, új turisztikai attrakció létrehozása és a méltatlan helyzetbe került római kert új funkcióval való megtöltése, rehabilitációja. A projekt arra irányult, hogy a fejlesztési elképzeléseknek megfelelően Hévíz város turisztikai kínálata bővüljön, amely bővülés azon felül, hogy új attrakciót kíván, új célcsoportokat, korosztályokat szólítson meg.
A projekt komplex mivolta abban nyilvánult meg, hogy nem csupán építési beruházás, eszközbeszerzés szolgálta a kitűzött célok elérését, hanem a működtetés során szervezett akciók, rendezvények biztosítsák a turisztikai létszám növekedését.
Több szolgáltatás is várja az idelátogatókat a nyári hónapokban, így kerékpártúrák, történelmi séták, bortúrák, római korokat idéző pódium előadások és családi napok.
Térkővel burkolt sétány öleli körbe a romokat, az újonnan kialakított tér közepén egy új köztéri műalkotás, Orr Lajos művész szobra került felállításra.
Kialakításra került játszótér, szabadtéri színpad, továbbá fedett kerékpártároló, kerékpártámaszok és többnyelvű információs táblák kerültek elhelyezésre, valamint egy mozgáskorlátozottak számára is biztosított köztéri illemhely. A telepített tájékoztató táblák megvilágítása napkollektorok segítségével, természetes energiatermelés útján van biztosítva.
A fejlesztés során kiépített romkert a tervezett rendezvényeivel, hangulatával, épített környezetével minden korosztály számára biztosítja a kiemelkedő szórakozás lehetőségét. A családbarát szellemben megtervezett és épített romkert, annak környezete a legifjabb korosztály érdekeit is szem előtt tartotta.
Római kori romokról további információkat itt és itt találsz.

Megújulva, kibővülve

A romkert a "Korok és Borok - Tematikus Sétaút Hévíz Egregy városrészében" első állomása lett. A park kibővült, megszépült és megépítésre került egy múzeum is. Erről bővebben itt olvashatsz.

"Zöld" templom

A romkert másik oldalán áll az 1905-ben épített harangláb felújításával és kibővítésével az 1995-ben teljesen felépült és megújult Jézus Szíve Templom, mely a "zöld" templom N 46° 48,115' E 17° 11,381' 128 m [GCRkr+Zöld Templom], vagy "fradi" templom nevet kapta, mert az építéshez a Ferencvárosi Torna Club is jelentős támogatást adott. Erre utalnak a belső kialakításban megjelenő fehér és zöld színek és a kis emléksarok is.
A templomban lévő kisharangot 1905-ben Mária Magdolna tiszteletére, a nagyharangot pedig 1937-ben öntötték az I. világháborúban elesettek emlékére. A 16 hősi halott neve egy kőtáblán is olvasható. Emlékükre ültették a templom mellé a 16 hársfát is, amelyek tövébe a nevükkel, születésük és haláluk időpontjával ellátott fejfák is kerültek. Bár ezek közül ma már csak 6 áll. A II. világháború halottainak emlékére készített tábla a templomkertben tekinthető meg.

Hévíz

Hévízről további tudnivalókat és érdekességeket itt Hévíz és itt Hévízi tó találsz.

Amennyiben időtök engedi, keressétek meg a közeli - GCKTH, GCNbk és a GCZkk - ládáinkat is.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

-----------------------------------------------------------------------

Ládaellenőrzés:
2015. 05. 02.
A doboz 3 év után eltűnt, nem volt a helyén.
A mai napon pótolva, újra kereshető.
--------------
2015. 08. 27.
Új logfüzet.
--------------
2016. 03. 27.
Ellenőrizve. Rendben.
--------------
2017. 02. 15.
A "vöröskeresztes" jelzésre ideiglenesen pótoltam a dobozt!
--------------
2017. 02. 22.
Végleges pótlás, új helyen, új doboz. Koordináták pontosítva.
--------------
2018.01.05.
A dobozka 1,5 m-rel odébb került, az alacsony sövényből a járda melletti tujába, mivel a sövényt nagyon megvágták.
-------------
2018.05.25.
A rejtek és a doboz rendben, épségben.
Találtam a dobozban egy bejegyzést, nem a logbookban, amiért érdemes rejteni. Bejegyzés fényképe a főoldalon is megtalálható.

free counters
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (536 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.30 web: 4.62 átlag: 4.49

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


e-nik 2019.10.19 14:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! OKT során ejtettük útba, meglepetésként ért bennünket, mert nem hallottunk erről a helyről. Nagyon jó ötletnek tartom a kívánság szalagokat. [Geoládák v2.2.5]

RR család 2019.10.12 18:30 - Megtaláltam
Jó volt látni, hogy Hévízen nem csak a tó van, hanem más látványosság is. Nagyon kellemes kis park.

RezsoBacsi 2019.10.12 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm! Benne volt a fában a helyén. [Geoládák v2.2.5]

monguz 2019.10.07 17:16 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.11
A hely tetszett, a rejtés nem. Méterekről virít, csoda, hogy még nem lopták el csintalan kölykök.

HZsoti 2019.10.06 08:23 - Megtaláltam - környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.25
A láda a tuják között hevert a földön, megpróbáltam oda tenni ahol szerintem az eredeti helye volt, sajnos a tuja elégé megviselt a sok kereséstől, így a rejtek nem igazán rejtek :(
köszi a lehetőséget

Rupi71 2019.10.05 13:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.31
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

BandeeKiss 2019.09.29 15:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

spanyesz 2019.09.27 14:08 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 3 átlag: 2.67 súly: 3.54
Köszi a rejtest, levadasztuk nonow22-vel.

nonow22 2019.09.27 14:08 - Megtaláltam
Spanyesszel megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

beszabo 2019.09.22 14:46 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

a4marvany 2019.09.22 13:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

NEM 2019.09.22 08:16 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Bala1 2019.09.21 15:10 - Megtaláltam
Nagyon tetszett, köszönöm a rejtést.

betv 2019.09.14 17:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Gyönyőrűen kialakított és karbantartott park, kiváló információs táblákkal. Nagyon nézendő!
Ha sokan nézik, a láda nem tudom, mennyire lesz biztonságos helyen. Most még megvolt.

Dazsi 2019.08.31 17:00 - Megtaláltam
Köszönjük

nb7100 2019.08.30 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dorka, Gréta [Geoládák v2.2.5]

belulo 2019.08.28 12:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

eva77eros 2019.08.27 15:00 - Megtaláltam
Ez volt a 3. ládánk!Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Levi Éva Ati [Geoládák v2.2.5]

GYEZegzug 2019.08.26 18:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.45
Jó volt itt lenni. Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_20190826_185223IMG_20190826_185124
IMG_20190826_185640IMG_20190826_185514_BURST001_COVER
bükkinyúlsz 2019.08.20 16:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1091 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu