geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
3252. Szent-Györgyi Albert emlékezete (GCvitC)

Szent-Györgyi Albert

Szent-Györgyi Albert

A Nobel-díj

A Nobel-díj

A Nobel-díj oklevele

A Nobel-díj oklevele

Stockholm 1937 - díjátadás

Stockholm 1937 - díjátadás

C-vitamin = hexuronsav

C-vitamin = hexuronsav

C-vitamin

C-vitamin

A laborban

A laborban

A katedrán

A katedrán

Szent-Györgyi rajza

Szent-Györgyi rajza

Magyar Nobel-díjasok (Csiky László dr.)

Magyar Nobel-díjasok (Csiky László dr.)

A Tudományok-fája és első levelei

A Tudományok-fája és első levelei

Az újszegedi villa

Az újszegedi villa

A rövid életű első végláda és az első megtaláló jutalma

A rövid életű első végláda és az első megtaláló jutalma

A SZTE Tökszobrász-verseny különdíjas alkotása 2016. (Hézső Tamás és Gryschka Dániel alkotása)

A SZTE Tökszobrász-verseny különdíjas alkotása 2016. (Hézső Tamás és Gryschka Dániel alkotása)
Szélesség N 46° 15,206'
Hosszúság E 20° 8,011'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.05.09 14:00
Megjelenés időpontja: 2012.05.09 17:49
Utolsó lényeges változás: 2021.08.21 18:31
Rejtés típusa: Multi geoláda (4H)
Elrejtők: GSdriver, Sorx
Ládagazda: GSdriver
Nehézség / Terep: 4.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2600 m
Megtalálások száma: 232 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Karbantartás alatt!A terv szerint október végén lesz újra kereshető a láda. Köszönöm a türelmet.

Röviden
A megadott koordináták (beleértve a kezdőpontot is!) nem a ládák helyét jelölik, hanem a közelükben levő, bemutatni kívánt látnivalókat! A ládákban a jelszórészletek mellett 1-1 rejtvény található, melynek megfejtésével lehet megszerezni a következő pont koordinátáit. A GPS vételt a környező magas épületek zavarhatják, így minden ládában van egy visszafelé írt segítség is a következő pont helyére vonatkozóan.

Kedves Ládászok! Kérlek benneteket, hogy az oldalsó mező 8. pontjában leírtaknak: "télen, fagyban, havas időben nem ajánlott a keresése" megfelelően havas időben NE keressétek a ládát, hanem az olvadás utánra tervezzétek a keresést! Hóban ugyanis nemcsak megtalálni nehéz, de biztonságosan visszarejteni is. Köszönöm az együttműködéseteket!

A kezdőpont koordinátáit (N46 15.ABC, E 20 07.DEF) a megadott példák segítségével határozhatod meg: 00=2, 67=1, 253=0, 710=1, 1515=0, 3609=3, 17812=2, 31610=A, 53135=B, 88898=C, 168088=D, 370659=E, 682896=F ( A megfejtést itt ellenőrizheted. A "W"-t "E"-re kell cserélni!)

Az első három láda változatos alakú és méretű mikró, amibe épp belefér az adott rejtvény, a végláda pedig egy 12x8 cm-es henger alakú műanyag doboz. Jelszóképzés: a 4 jelszórészlet egybeírva.

Útravaló: Jó, ha van nálad papír, írószer, digitális fotógép, mobiltelefon és 1-2 kessertárs (az se baj, ha gyerek). A multi minden pontja bármikor legálisan megközelíthető, ám ez nem mindig a legrövidebbnek látszó utat jelenti! Erre vonatkozó információ adott esetben rejtvény lapján található! Ügyeljetek a körültekintő logolásra és a gondos visszarejtésre! Kérem, hogy a ládaoldalra ne tegyetek fel árulkodó képeket és megjegyzéseket! Kullancsveszély: 0, mugliveszély: 5! Havas időben nem kereshető!

Ha végképp nem sikerül elindulni (segítség fehérrel visszafelé írva): Énnető ygohay gúzzok lodnog! Ajdlogem ttalacrep tösál oksisik ygetot adalef atze.

A ládába TravelBug NEM HELYEZHETŐ.

Megközelítés
A multi teljesítését elsősorban kerékpárral (vagy gyalogosan) ajánlom. Ha valaki mégis a kényelmesebb, autós keresést választaná, akkor fontos tudnia, hogy Szeged belvárosában hétköznapokon 8-18 óráig fizetni kell a parkolásért (SZEPARK)! Ingyenes parkolási lehetőségek: Kálvária tér, Árkád üzletközpont.


"Nézd meg azt, amit már mindenki látott és gondolj arra, amire még senki sem gondolt!" - mondta Szent-Györgyi Albert, a felfedezés lényegéről. A Nobel-díj elnyerésének 75. évfordulóján ezzel a ládával szeretnénk tisztelegni Szeged világhírű tudósának az emléke előtt. A végláda eléréséhez nem elég a GPS GéPieS követése, hanem szükség van egy kis kreativitásra, ötletre. Ha szereted a fejtörőket, a gondolkodtató feladatokat és élvezettel sétáltál a nevezetes margitszigeti fák közt (GCACHE), akkor valószínűleg kellemes időtöltés vár rád most is. Ha nem, akkor fogadd útikönyved kiegészítéséül az alábbi sorokat, és ha Szegeden járva időd engedi, keress fel néhányat a magyar tudomány géniuszához kötődő helyszínek közül! Kellemes időtöltést kívánunk a tudomány Tisza-parti fellegvárában!

1.: Kálvária tér 5/B (ma Kálvária tér 7.)  N 46° 15,206' E 20° 8,011' 82 m [GCvitC+Vegytani Intézet] - A Szegedi Egyetem egykori Vegytani Intézete, ahol Szent-Györgyi paprikából előállította a C-vitamint.

Az intézet épületét a gépipari szakiskola (ma Déri Miksa nevét viseli) számára, Orth Ambrus és Somló Emil tervei alapján, 1914-ben, szecessziós stílusban emelték. Az iskola beköltözését azonban az első világháború megakadályozta és csak jóval a háborús évek elmúlta után 1937-ben kezdődhetett meg benne a gépipari szakképzés. Az "ideiglenesen" kórházzá alakított épületben az egyetem belgyógyászati és sebészeti klinikái és 4 elméleti intézet (köztük az élettani és a vegytani) kaptak helyet. Gróf Klebelsberg Kunó javaslatára, az utóbbi vezetésére kérte fel 1928-ban Szent-Györgyi Albertet az Egyetem. A professzor 1930. szeptember 26-án tért haza Cambridge-ből és vette át az intézet irányítását. Mivel a Dóm téri épületegyüttesben, csak 1935-ben kezdődhetett el a munka, a közhiedelemmel ellentétben valójában itt, a Kálvária téri épületben végezte el azokat a kísérleteket, melyek során bizonyította, hogy a hexuronsav azonos a C-vitaminnal (aszkorbinsav), és hogy ez az anyag nagy mennyiségben nyerhető ki a Szeged környékén termő paprikából (1931-33). Ezekért kapta meg 1937-ben a tudományos világ legnagyobb elismerését a Nobel-díjat, itthon pedig a Corvin-koszorút. 1938-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagjává is megválasztották.

Szent-Györgyi Albert (1893-1986) - Budapesten született, és itt szerezte orvosi diplomáját is (1917). Az első világháború befejeződése után külföldön (Pozsony, Prága, Berlin, Leiden, Groningen) folytatott tanulmányokat, majd a Cambridge Egyetem-en kémiából is doktorált. A szegedi évek alatt a C-vitaminnal kapcsolatos munkáján kívül a biológiai oxidáció ("citrát-kör" vagy "Szent-Györgyi - Krebs ciklus") és az izomműködés vizsgálatával foglalkozott. 1945-től a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi karának biokémia professzora lett, majd 1947 végén elhagyta az országot, és az Egyesült Államokban telepedett le. Kapcsolatait Magyarországgal mindig fenntartotta, az 1960-as évektől rendszeresen hazalátogatott. 1986. október 22-én halt meg Woods Hole-ban (USA).

2.: Ady tér - Tudományok-fája  N 46° 14,835' E 20° 8,503' 82 m [GCvitC+Tudományok-fája]

2012-ben a Nobel-díj elnyerésének 75. évfordulóján a Szegedi Tudományegyetem nagyszabású nemzetközi emlékkonferenciát rendezett, 9 ma is élő Nobel-díjas tudós részvételével. A konferenciát a Szegedi Tudományegyetem - József Attila Tanulmányi és Információs Központjában - nyitották meg az épület alapkő letételének 10. évfordulóján. Arról, hogy az esemény később se merülhessen a feledésbe a szervezők, a magas színvonalú tudományos programon kívül, a részt vevő Nobel-díjasok neveit és képmását tartalmazó emléktábla állításával gondoskodtak, mely mellett a tudósok a tudomány összekötő erejének hangsúlyozása céljából egy tölgyfát ültettek el (Tudományok-fája).

3.: Szent-Györgyi lakása a Roosevelt téren  N 46° 15,027' E 20° 9,135' 82 m [GCvitC+Szent-Györgyi lakhelye]

A tudós 1935-1940-ig lakott ebben az épületben a Tisza partján. Később 1940-45-ig Újszegeden az úgynevezett Szent-Györgyi villában élt, melynek szépen felújított épülete, a tudósról elnevezett utcában (38.sz.) N 46° 15,120' E 20° 9,826' 82 m [GCvitC+villa] található. Az épületben ma az Artisjus irodája működik. A tudós munkásságát bemutató - eredetileg ide tervezett emlékszoba - a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának Dékáni Hivatalában (Szeged, Tisza Lajos krt. 109.) kapott helyet.

4.: Dóm-tér - Szent-Györgyi Albert mellszobra  N 46° 14,872' E 20° 8,917' 82 m [GCvitC+Szent-Györgyi szobra]

Kalmár Márton alkotása (2002) az Orvos Vegytani Intézet bejárata mellett a Dóm téri panoptikumban látható. Lehetőség esetén érdemes időt szentelni más hírességek itt elhelyezett szobrainak és a tér egyéb nevezetességeinek (Dóm templom, Dömötör-torony) megtekintésére is. Az épület túloldalán - a Rerrich Béla téren - pedig Sárkányölő Szent-György prágai szobrának másolata, illetve Melocco Miklós 1956-os emlékműve áll.

Végezetül a sikeres ládafogást alkalomhoz illő környezetben itt ünnepelheted meg:  N 46° 15,095' E 20° 8,918' 82 m [GCvitC+Étterem]
Állapot: beteg
3 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (136 db): környezet: 4.75 rejtés: 4.92 web: 4.89 átlag: 4.85

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


sirgalahad 2021.09.08 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.60
Jól jön a ládász praktika
És néha kell itt a hint
Híres szegedi paprika
Az adta a vitamint

Természetnek patikája
Szent-Györgyinek paprikája
Aszkorbin vagy hexuron
Képletét, azt nem tudom

A rejtővel egyeztetve nem pótoltuk a ládát, majd ő kitalál valami idő- és mugliállót!

[Jóváhagyta: GSdriver, 2021.09.08 15:55]

kertimi 2021.08.21 18:13 - Megtaláltam
A végládát nem találtam.☹️ [Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: GSdriver, 2021.08.21 18:25]

Tanohun 2021.08.21 18:05 - Megtaláltam
Sajnos csak a rejtekhelyet találtuk meg, a ládának hűlt helye. Egyeztetve a rejtővel jelszó nélküliként logoljuk. Pedig ügyesen összeállított multi láda. [Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: GSdriver, 2021.08.21 18:25]

putik 2021.08.20 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

Hegyo 2021.08.14 19:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.15
Megkerestük Teveladyvel szegedi nyaralásunk alkamával. Köszönöm a lehetőséget, hogy megmutattad nekem a helyet. Tetszettek a rejtvények.

tevelady 2021.08.14 19:40 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval, köszönöm a rejtés. . [g:hu 1.6.2y]

csehipest 2021.07.20 08:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Marton Zoli 2021.07.16 16:52 - Megtaláltam
És ez is meglett. Én sem egy menetben szedtem össze a jelszórészleteket, ráadásul a 3. pontot az első alkalommal igénybe vett rejtői segítség ellenére is csak másodjára, ma találtam meg. Igaz ma már segítség nélkül. :-) A végládánál egy kicsit bénáztam mert nem voltam benne biztos, hogy a nyers testi erő hozza meg a megoldást, abban is trükköt sejtettem. Végül az a jelszórészlet is meglett. Kiváló rejtés, köszönöm.

ollo 2021.07.06 19:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A megfejtés hosszadalmasra sikerült, mert minden ládáért külön alkalommal érkez(tem)tünk Szegedre. Az ötletes rejtés nagyon tetszett. [Geoládák v3.11.3]

Aniko & Gyuri 2021.07.04 07:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

7dayfarkas 2021.06.02 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam , kis segítséggel. Köszönöm a lehetőséget.Jó móka volt. [g:hu 1.6.4]

denho 2021.05.22 16:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Bali László 2021.05.08 19:16 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]

llevi95 2021.05.05 19:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
nehéz volt, de izgalmas :) [Geoládák v3.10.5]

Witgergo 2021.05.02 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Eddig ez volt a legösszetettebb, legkalandosabb ládánk. Móni és Gergő [Geoládák v3.10.5]

Tngyam 2021.03.25 14:58 - Megtaláltam

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

KK TEAM 2021.03.15 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A krumplikakas ezt a ládát is kikaparta. :-) Szórakoztató kis kirándulás! [Geoládák v3.8.3]

Pitymi 2021.03.06 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Botond89 2021.03.06 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

gyberna 2021.02.28 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szupermenő multi volt, igényes, gondolkodtató, nagyon klassz rejtésekkel :) [Geoládák v3.9.6]

kucsi24 2021.02.21 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.36
A mugliveszély tényleg 5-ös. Volt, hogy még kijárási tilalom előtt fél órával is szobroztunk egy ideig az egyik helyszínen, mire tiszta lett a levegő. De ez is tetszett benne, hozzátesz a kalandhoz. Nagyon élveztük, tök jó, hogy vannak ilyenek is. A rejtések pedig kiválóak, a végláda kifejezetten tetszett. :)

Attibati 2021.01.13 13:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.58
Régi mumus ez a láda. Néhány évvel ezelőtt már elkezzdtem,de valamelyik pont nem volt a helyén és elakadtam. Persze a még a kezdő pont megfejtését sem tettem el, így most kezdhettem mindent elölről. Az induló pont megfejtését elfelejtettem, hiába törtem a fejem, nem ugrott be, aztán nagy meglepetésemre a Google segített...
A második ponton éppen egy teherautó rakodott, négy ráérő szállítómunkás álldogált az autó mellett. Megvizsgáltam egy rejtekhely gyanus helyet, erre egy perc múlva ott volt egy biztonsági őr, aki érdeklődött, hogy mit csinálok. Sikerült lenyugtatni, de elegem lett a muglikból és felhívtam Gsdrivert, hogy segítsen.
Én ezt a pontot egy húsz méterrel áthelyezném, hogy ne a bejárat közelében legyen, ott ugynúgy el lehetne készíteni ezt a rejtekhelyet.
A többi ponttal nem volt probléma, hamar felgöngyölítettem a multit. A záróláda nyitásának a módja mége okozott egy kis fejtörést - ajeleből ítélve másoknak is.
Nem a kedvenceim az ilyen fejtörő multik, ha végre elszabadulok a számítógép elől már nem akarok gondolkodni, problémákat megoldani. A téma miatt azonban ebben az esetben meg tudom érteni a fejtörők létjogosultságát.

erdei.laszlo 2020.11.28 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

ésKata 2020.11.15 13:17 - Megtaláltam
Szegedi séta során találtam meg! Szeged elvben nem ismeretlen nekem, mert Félegyházán Kapus tanár úr a gimnázium 4 évében operabérletet vett és busszal mentünk. Akkor persze iskola után, színház előtt nem sok időnk volt körbenézni. Azóta többször voltam Szegeden. 2 éve születésnapomra Szeged-Palic-Szabadka szecessziós sétát kértem. Fantasztikus élmény volt! Ma egy másik oldalát néztem meg Szegednek. Még mindig vissza kell mennem!
Szent-Györgyi Albert neve egy fogalom a C vitamin miatt, de emberi nagysága is páratlan. Amikor a lányom érettségi előtt állt, a tavaszi szünetben lejöttünk Pestről Szegeden körbenézni, hogy szívesen lenne-e itt egyetemista. Az első jó pontot a kerékpározható jellege miatt kapta a város. A Dóm téren egy professzor kinézetű és habitusú férfi áhitattal mutatta meg, hol van kitéve az egyetemen a Nobel-díj másolata. A múzeumban is városukra büszke és segítőkész emberekkel találkoztunk.

kisember 2020.11.04 19:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget ill. a rejtő (többszöri) útmutatásait! kalandosra sikeredett, de végül csak sikerült:) valóban nagyon profik a rejtések! [g:hu 1.6.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (242 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]