geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3227. Rácbánya (Aplitbánya geológiai rétegsor) (GCRACB)

A park bejárata

A park bejárata

Gránit taréj

Gránit taréj

A park külső részén

A park külső részén

Gyurgyalagok (allatvilagunk.hu) - az év madara volt a 2013-as évben

Gyurgyalagok (allatvilagunk.hu) - az év madara volt a 2013-as évben

A zöld tó

A zöld tó

Rejtett zugok (a pótjelszóval)

Rejtett zugok (a pótjelszóval)

Kanyargós ösvényen

Kanyargós ösvényen

Partifecskék (allatvilagunk.hu)

Partifecskék (allatvilagunk.hu)

Bányató kis testvére

Bányató kis testvére

Kanyargós ösvényen 2

Kanyargós ösvényen 2

Ha jó a szemed...

Ha jó a szemed...

Zöld gyík és gránit

Zöld gyík és gránit

Felülnézetben

Felülnézetben

A gránit szikla gerincén

A gránit szikla gerincén

Rézsikló (allatvilagunk.hu)

Rézsikló (allatvilagunk.hu)

Egy kis földtan

Egy kis földtan
Szélesség N 47° 11,606'
Hosszúság E 18° 27,155'
Magasság: 136 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.20 19:30
Megjelenés időpontja: 2012.04.20 20:47
Utolsó lényeges változás: 2020.05.01 07:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Hörcsög
Felhasználó: Hörcsög
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 360 m
Megtalálások száma: 785 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.8 megtalálás hetente


Rejtés

10*16*5 cm-es 0,67 literes zöld fedeles hagyományos konyhai doboz a park egy igen rejtett szegletében. Egy fa talajszintű odvában található. A park csak az Apatini utca felől közelíthető meg! Bár városi láda, a rejtés közvetlen környezete inkább erdei jellegű!


A ládába TravelBug nem helyezhető.

Első rejtésem célja, hogy bemutassa Székesfehérvár talán legismeretlenebb természeti értékét, parkját!


A koordináták már a legújabb rejtek helyére mutatnak, mely egy félreeső helyen található a régi többször kifosztott és megsemmisült rejtekektől és a tótól már jóval távolabb. Aki dzsindzsa mentesen szeretné megúszni, érdemes az ajánlott segédponttól bevetnie magát a fák közé. Egy kanyargós ösvény a rejtek közelébe vezet, de le kell térni róla. Aki nem szereti a dzsindzsaharcot, vagy színházlátogatáshoz öltözött, javasolt a pótjelszó forszírozása. A láda nem kiszúrásból került a jelenlegi helyére, mert alig egy év alatt legalább hatszor kellett pótolnom!

A pótjelszót egy gravírozott táblán találod a lépcső bal oldalán terepszinten a 8. lépcsőfok magasságában:  N 47° 11,615' E 18° 27,101' 135 m [GCRACB+potjelszo]

Megközelítés

Kerékpárral a K-1 jelölésű - kacskaringózó - kerékpárúton lehet megközelíteni.

Autóbusszal a Szedreskerti lakónegyedből a 13-as, 14-es és 16-os buszjáratokkal, a Piac-térről (autóbusz-állomás): a 13-as, 13A-s, 17-es, 31-es, valamint a 42-es buszokkal. A Jancsár utcából a 20-as, 22-es és 23-as járatokkal, míg a vasútállomásról a 13-as, 13A-s, 20-as és a 31-es busszal.

Autóval a városközpont (Siófok) felől a 7-es főúton - Budai úton - Budapest felé haladva a Zentai utcába kell jobbra fordulni, ezt követően a második zsákutca - iskola után balra - az Apatini utca  N 47° 11,519' E 18° 26,921' 128 m [GCRACB+keresztezodes]. Dunaújváros felől a 8-as főúton - Kadocsa úton - haladva a Szabadkai utcába kell jobbra letérni, azon végighajtva balra a Zentai utcába kanyarodva pár méteren belül jobbra a már megadott segédpontnál az Apatini utcába kell fordulni.

Parkolás

Parkolni az Apatini utca felső kavicsos részén érdemes a megadott koordinátán:  N 47° 11,529' E 18° 27,057' 147 m [GCRACB+parkolo]

A láda

A park be van kerítve és magántelkek szegélyezik, hivatalosan csak az ajánlott ponton lehet megközelíteni.  N 47° 11,537' E 18° 27,007' 135 m [GCRACB+park]
A bánya partfalai meredekek és omladékosak, nem utolsó sorban madarak fészkelnek a partoldalban. Kényelmes murvás úton haladhatunk majdnem a célunkig. Az ösvényről a megadott ponton kell letérni  N 47° 11,599' E 18° 27,114' 134 m [GCRACB+utpont]. Az utolsó 20 méter megtétele viszont meghaladja a babakocsis sétaösvény jellegét. Logoláskor legyünk óvatosak, a parkot a környéken lakók aktívan használják, sokan sétáltatják a kutyájukat, vagy éppen futnak. Ha időd engedi, tekintsd meg a kis tavat és a különálló gránitsziklát is, melyet érdemes megmászni, tiszta időben a Balatonfő és a Bakony vonulatai is feltűnnek.

Az egykori Aplitbánya

Talán még a fehérváriak többsége előtt is ismeretlen eme kis - 4,68 hektár - területű park, mely a forgalmas utaktól csak pár méterre található a Ráchegy nevű városrész szívében. Aki betéved ide, a nyugalom szigetére lel. Az egykori bányaudvart - mely az 1910-es évek elején keletkezett Bányató kistestvére - magántelkek zárják körül, egyenlőre csak az Apatini utca felől közelíthető meg. A későbbiekben a Budai út/Dolovai sor felől egy tervezett tanösvényen kialakítandó fa csigalépcsőn keresztül is megközelíthető lesz.
A hosszú évtizedekig üzemelő bánya felhagyásakor a bányagödörben hulladéklerakót alakítottak ki. A lerakó megtelésekor 0,6-1,0 m vastagságú talajtakarót kapott, ezen indult meg a növénytársulások fokozatos, egy irányba mutató fejlődése. 2012 szeptemberében kihelyeztek pár pihenőpadot is.
A területhez tartozik még egy tó, azonban ez magánterületen található, az Eszéki utca végéből rá lehet látni.  N 47° 11,624' E 18° 26,938' 131 m [GCRACB+latvanyos terulet]

A helyi védettséget 2000. december elsején kapta meg. Hivatalos megnevezése: Aplitbánya geológiai rétegsor földtani alapszelvény Természeti Emlék. A helyiek csak Rácbányaként ismerik. A terület természetvédelmi oltalomra érdemes értéke: a Velencei Gránit Formáció jellegzetes, a képződés sajátosságait reprezentáló feltárása, a kőfejtő északi falán, a 7-es számú főúttól déli irányban, kb. 20 m-re található, mintegy 20-22 m szélességű és 7 m magasságú fal; az érintett terület kb. 0,3-0,5 ha.

A feltárt kőzet Magyarországon csak két helyen, a Mórágyi-rögön és a Velencei-hegységben található felszínen. Eltérő képződési típusuk miatt azonban a védelemre tervezett szelvény hazánkban egyedülálló. A gránit befoglaló kőzete a paleozoikum közepén kialakult agyagpala, amely geoszinklinális, esetleg flis eredetű rétegek kismértékű metamorfizációjával alakult ki.

A védelemre javasolt falon világosszürke, kevés biotitot tartalmazó mikrogránitot, felette éles határral nagy szemű biotitgránitot tárt fel, ez utóbbi felett újra mikrogránit települt. A biotitgránit és a mikrogránit határán, főként a feltárás keleti részén néhány dm-es pegmatit-lencsék figyelhetők meg. Az irodalom szerint ugyanitt sötét elegyrészekből kialakult lamprofir (kerzantit) lencsék is láthatóak voltak, de méretük csupán néhány cm-es, mállottságuk pedig igen előrehaladott volt. Irodalmi adat utal kvarcátitatódás és kvarcerek jelenlétéről, ezekről ma már csak a bányaterület északkeleti részén található nagyméretű kőzettörmelék tömör és sejtes kvarcitja tanúskodik.
Összefoglalóan megállapítható, hogy a Magyarországi gránit előfordulások közül a felszín közelben megszilárdult anchimetamorf gránittest képződésének ásványos és kőzetszövettani nyomai tanulmányozhatók a feltárásban. A későbbi korok, főként a földtörténeti középkor (mezozoikum) képződési körülményeit számos feltárásban és bemutatóhelyen láthatjuk, paleozoós feltárásunk viszont jóval kevesebb van, ezért a szelvény földtani természetvédelmi és tudományos értéke nagy, helyi jelentősége pedig a földtani értékekben szűkölködő kistájban kiemelkedő.

Mi is az az aplit?

Az aplit a magmás kőzetek rendszerének kőzetszövet szerinti csoportja. Olyan holokristályos (teljesen kristályos) kőzetszövetű szubvulkáni (kismélységi magmás) kőzeteket nevezünk aplitnak, amik a felszín alatti 5 km-es mélységnél kisebb mélységben alakultak ki, hasadékokat és kisebb repedéseket töltöttek ki. A hasadékkitöltési jellegből következően lehűlésük és kristályosodásuk gyors, ezért a kristályok legtöbbször mikroszkópikusak, de a 0,5 cm-t nem haladják meg.

Minden típusú magmából keletkezhet. A kőzetösszetevők alapján a nagymélységi magmás (plutonikus vagy abisszikus) kőzetek neveivel különítjük el, a gránitaplittól az ijolitaplitig. Színe mindig világos, ez különbözteti meg a lamprofirtól.


Növény és állatvilága

A területet elfoglaló növényzet nitrofil és pionír fajokból áll, az ezekhez kötődő, elsősorban gerinctelen faunával. Az életközösség értékes tagjaiként kell említést tenni a zöld gyík, valamint a kövesebb részeken és a bányafalakon élő fali gyík populációk, valamint a kígyók közül a rézsikló jelenlétéről. Magyarországon minden hüllő és kétéltű faj védett!
Jelentős még a bánya délkeleti peremén lévő löszfal madárkolóniája, amely partifecskékből és néhány gyurgyalag párból áll. A kis tóban egy tőkés réce pár él. Utunk során láthatunk még házi verebet és fekete rigót is.

A terület jövőjére nézve a FMH online ezen és ezen két cikkéből kaphatunk - távlati - képet.

Néma kőbánya (részletek) · Áprily Lajos

Vén sziklafal. De itt-ott már bozót:
vadrózsa, repkény, borbolya s szeder.
Félkatlanában hangot és echót
nagynéha mállott kő esése ver.

Ma szélkerülte enyhely, csendsziget.
Rég volt, hogy zúgott itt a munkazaj
és lenn a szürkés-kék andezitet
hajók várták, ringó dereglye-raj.

De hogyha ősz jön s köd jön, áradó,
hang száll a ködből, hang, mely már zene.
Mintha egy rég eltűnt kőfaragó
finom fejtő csákánya csengene.

Ahogy geo költőnk - sirgalahad - regélte

"E kis szemcse oly piros
Aplitos, vagy porfiros?
Piszkáltam a rétegsort
Bár tudom, hogy vétek volt..."

Ajánlott ládák

Ha szereted a geológiai bemutatóhelyeket, Zergi ládája a Kőpark tanösvény (GCKPRK) biztosan tetszeni fog, ahonnan remekül át tudsz navigálni további hasonló témakörű ládák adatlapjaira. Valamint Pomisa rejtése Gránittömb (GCgrnt) a geológiailag legközelebb álló láda.

Aki szimultán folytatja a műholdas játékokat, most két legyet üthet egy csapásra, mert ugyanitt található egy GPSGame-es játék is.

Források és linkek

Magyarország földtana
Wikipedia

Kellemes kirándulást, jó szórakozást kívánok! :)

free counters

Mozgalmas ládatörténet

2015.06.29. A logbook-ot, pótoltam és pár ajándék is került bele ismételten, remélem tovább fogja bírni!

2015.07.16. Eddig bírta a logbook, egyenlőre nem pótolom, mert nincs értelme! Sajnos valaki szisztematikusan kilop belőle mindent. Nem mindenki érett eléggé ehhez a játékhoz. Nem állítom betegre, mert van pótjelszó is...

2015.09.27. Sajnos valaki nem elégedett meg azzal, hogy kilop belőle mindent, beledobták a tóba. Továbbra sem állítom betegre, mert van pótjelszó is...

2015.11.15. Megváltozott a láda rejtekének kialakítása és a helye is. A ládát és logbook-ot is pótoltam, pár ajándék is került bele ismételten! Hosszú életet kívánok neki az új helyén!

2016.02.05. A láda sajnos magától a tóba ugrott és közben széttépte a logfüzetet is, hamarosan pótolom és valószínűleg át is helyezem egy olyan helyre ami nem inspirálja öngyilkosságra, addig is működik a pótjelszó.

2016.02.09. Pótoltam a ládát, mely ismét várja a kíváncsi keresőket! Figyelem, elköltözött a tó mellől, mert sem a ládának sem a kessereknek nem nyújt felemelő élményt a gondozatlan tó! Leírás és a koordináták már az új helyre mutatnak.

2018.01.27. A ládát leellenőriztem és raktam bele új logfüzetet, kidobtam a szemetet. Összeszedtem a környezetében a hulladékot.

2018.03.14. A leíráson változtattam, hogy megfeleljen a valóságnak. A láda jól van, kereshető, a koordinátákat nem kellett változtatni.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (418 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.60 web: 4.65 átlag: 4.58

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


kireth 2020.09.20 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Tulipanka 2020.09.20 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

utigabi60 2020.09.20 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Micicila 2020.09.20 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

kicsibe 2020.09.18 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Valóban szép és nyugis hely! Itt születtem, mégsem jártam ebben a parkban soha...
Szépséges napot kívánok!
[Geoládák v3.6.0]

plevai98 2020.09.16 15:52 - Megtaláltam
:) Megtaláltam, köszönöm a rejtést! LP [Geoládák v3.6.0]

Yllarion 2020.09.14 20:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 3.5 átlag: 4.50 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon kalandos volt az út hozzá ^^ [Geoládák v3.6.0]

bkk 2020.09.14 18:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.38
Gyönyörű ez a hely! A nehezebbik úton :D [Geoládák v3.5.3]

eic159 2020.09.06 12:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Szagos müge 2020.09.02 14:10 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

molb 2020.08.27 11:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
Megvagy!
Köszönjük a rejtèst. [Geoládák v3.5.3]

eFeS 2020.08.26 18:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Természetesen, előbb navigáltam, és csak utána olvastam. Pontosan a másik irányból mentem a ládához, mint ami ajánlott. Hááát...ez is működhet, de nem kellemes, főleg nem szandálban...nem ajánlom senkinek.

comcen1 2020.08.24 19:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.69
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

R-Gyu 2020.08.22 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Sergio64 2020.08.21 17:15 - Megtaláltam
Gyorsított tempót vettünk fel a szúnyogok miatt. Köszönjük a rejtést!
Zs & Zs [Geoládák v3.5.3]

IMG_20200821_172034IMG_20200821_172104
IMG_20200821_172131IMG_20200821_172402
Velasco 2020.08.18 16:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! PS: kicsit sok a szúnyog.. XD [Geoládák v3.5.4]

Tomika66 2020.08.18 15:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.34
Szép kis hely, köszi!

anita988 2020.08.10 12:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.5.3]

andris0125 2020.08.09 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Twini 2020.08.02 10:31 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.24
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

FLAC 2020.07.30 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Fehér Márton 2020.07.30 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Kékvirág100 2020.07.25 14:40 - Megtaláltam
Köszönöm.

20200725_144339 
Lia és Sanci 2020.07.24 15:54 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

MAjacky 2020.07.22 14:03 - Megtaláltam
Köszi a rejtést !!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (795 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.