geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3208. Séta Bértől Virágospusztáig (GCBERV)
Szt. István király mellszobra
Szt. István király mellszobra
Természetbarát transzport
Természetbarát transzport
A pincesor
A pincesor
Bér a pincesorról
Bér a pincesorról
A tanösvény információs táblája
A tanösvény információs táblája
Renovált béri palóc házak (Pantali Sándor festményei)
Renovált béri palóc házak (Pantali Sándor festményei)
Paraszt barokk ház Béren (ma már romos)
Paraszt barokk ház Béren (ma már romos)
Az evangélikus templom alatta pincékkel
Az evangélikus templom alatta pincékkel
Az evangélikus templom tornya
Az evangélikus templom tornya
Evangélikus paplak
Evangélikus paplak
Bér látkép magasból
Bér látkép magasból
Virágospuszta a bekötőútról
Virágospuszta a bekötőútról
A volt Lázár kúria
A volt Lázár kúria
A vadászház a harangkereszttel
A vadászház a harangkereszttel
A turulmadár
A turulmadár

Szélesség N 47° 51,939'
Hosszúság E 19° 30,339'
Magasság: 196 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2012.04.04 10:40
Megjelenés időpontja: 2012.04.06 06:55
Utolsó lényeges változás: 2016.11.24 12:23
Utolsó változás: 2018.09.25 16:17
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Roy és emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3500 m
Megtalálások száma: 193 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Röviden:
Három pontos multi geoláda. Jelszórészletek sorrendben egybeírva:
1. N 47° 51,939' E 19° 30,339' 196m pince ajtaja fölött fába vésett XIX. századi évszám.
2. N 47° 51,933' E 19° 29,994' 196m A templom keleti falán 40cm magasan levő fémtábla három betűje.
3. N 47° 52,841' E 19° 29,912' 308m Kis műanyag konyhai doboz (12 x 8 x 5cm) a 3. jelszórészlettel 1.8m magasan egy kis dombon az erdőben.
A láda eltűnése esetén pótjelszó kis táblácskán a főkapu egyik sarkában a talajhoz közel  N 47° 52,691' E 19° 30,031' 285 m [GCBERV+pótjelszó] található.


A ládába TravelBug helyezhető.


Ládatörténet:
2018.09.25
Ládakarbantartás: a törött fedél dróttal megjavítva, pótjelszó kihelyezése.
2016.11.24 Harmadik rész újrarejtve a virágospusztai erdő egy másik részében. A rejtés módja is másmilyen és ott talán biztosabb helye lesz. Újra kereshető.
2016.11.22 Ma kénytelen voltam a ládát betegre állítani, mivel a végláda megint eltűnt és újra kell gondolnom mind a helyét mind a rejtés módját. Ha minden jól megy, pár nap múlva kereshető lesz megint.
2016.08.14 álomfogók kessertársak felhívtak, hogy a végláda valószínüleg eltűnt. Szerencsére itthon voltunk, így elugrottunk a ládához, ahol konstatáltuk, hogy tényleg nyoma veszett. Így egy új láda lett kirakva, amely kicsit följebb van a domboldalon, közel a dombtetőhöz egy kidőlt fa alatt kéreggel takarva. Egyenlőre csak logbook és toll van benne, majd ha sérült lábam jobb lesz, akkor rakok bele egy pár ajándékot és üdvözlő szöveget is.
2016.03.20 A törött ládatetőt kicseréltem, a láda belsejét kipucoltam, megszárítottam, az elázott logbookot haza hoztam szárításra és amíg vissza nem kerül egy ideiglenes logbookot raktam bele. A nylon zacskót, mivel utálom őket, eltávolítottam és raktam a dobozba egy pár új ajándékot. Most már csak azt szeretném tudni, hogy ki rakta oda ahol most van és hogyan sikerült neki átírni a koordinátákat? A hely tök jó, azzal nincs bajom, csak szerettem volna tudni róla. :-)

-------------------------------------------------------------------------------

Ezzel a három pontos multi ládával a Cserhát egyik legszebb, de kevéssé ismert völgyébe invitálunk benneteket. Bér községbe és a fölötte másfél kilométerre fekvő Virágospusztára. A falu a Bér patak mentén fekszik és történelme hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A települést a korabeli források tót-magyar vegyes lakosságúként tartják számon. Eredetileg a Kökényes-Radnót nemzetség birtoka volt, mígnem az e nemzetségből származó Radnót halála után (1322) a helységet a Kacsics nemzetségbeli Simon kapta. 1439-ben a bujáki vár tartozékai között tartják számon, Báthory István birtokaként. A XVI. században a terület török fennhatóság alá kerül. A XVIII. században a bujáki uradalomhoz tartozik. 1770-ben, az úrbéri rendezéskor, a herceg Esterházy család a tulajdonos, egészen 1848-ig. A XX. században története meglehetősen hányatott, területe többször cserél gazdát, míg a II. világháború utáni kollektivizálás és államosítások mellett időnként el is veszti önállóságát és a sziráki községi tanácshoz csatolják. A rendszerváltás után ismét saját önkormányzata és 1992-től saját polgármestere van.

Megközelítés:

Aszódig az M3-as autópályán vagy a 3-as főúton jutunk el. Onnan a város vége felé levő körforgalomnál el kell fordulni Kartal felé. Kartal után az útvonal: Verseg, Héhalom, Egyházasdengeleg, Szirák és Bér. Az autót legjobb a polgármesteri hivatallal szemben levő kis parkolóban hagyni.  N 47° 51,779' E 19° 30,515' [GCBERV+parkolo] Volán autóbusszal is megközelíthető Bér: hétköznap 3 direkt és 7 átszállásos, hétvégén 3 egyenesen és két járat átszállással megy Bérre. Bér-Budapest viszonylatban hétközben 3 egyenes és 5 átszállással megy Budapestre, míg hétvégén 3 direkt és szombaton még egy átszállással látja el az utazó közönséget.

A séta útvonala:

Sok a szép látnivaló így azt javasoljuk, hogy gyalog járjátok végig ezt a kis, kevesebb mint 400 lelket számláló, falucskát. A parkolóval szemben látható az önkormányzat épülete, mögötte az iskolával, jobbra a kultúrházzal. Közvetlenül a parkoló mögött található Szt. István mellszobra melyet a falu állíttatott a millennium alkalmából. Az innen északnak induló földút éppen a pincesor felé vezet, ahol az első pont vár benneteket.
1. pont:  N 47° 51,939' E 19° 30,339' 196 m [GCBERV-1]
A béri pincék zöme a XIX. században épült, amikor még nagyban folyt a bortermelés. A még most is használtak között van két 1663-ból megmaradt pince, míg az újabbak között is egy néhány mögött középkori befalazott részek bújnak. Menjetek tovább a pincesoron amíg baloldalt fel nem tűnik egy meredeken lefelé futó földút. Ez levisz a falu központjába a buszfordulóhoz. Akik busszal érkeznek ezen a földúton közelíthetik meg az első pontot az ellenkező irányból.

A második ponthoz a templom felé igyekezzetek, keresztül a buszmegálló és az újonnan felépített információs tábla mellett. Bér a 10-ik állomása ennek a vanyarci önkormányzat és a Zöld Iránytű Alapítvány által felépített tanösvénynek. A hídon túl jobbra fordulva felbukkan az evangélikus templom jobb felől. Útban a templom felé jobbról látható az óvoda, míg balról megtekinthető az első világháborús hősi emlékmű . Igazi palóc nevekkel van tele az emlékmű, sok család nemcsak több fiát hanem több generációt is elvesztett.

Evangélikus templom:

A templom domináns pozíciót foglal el egy magas domb tetején. A XIV. században épült, eredeti gótikus részletei még ma, a többszörös átépítés után, is megtalálhatók. A dombon szabadon álló, egyhajós, keletelt templom, nyugati homlokzata előtt középtoronnyal, a torony déli oldalán karzatfeljáróval, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel. A középkori templomot 1721 előtt állították helyre, s az evangélikusok használták. 1896-ban bővítették, támpilléres szentélyét elbontották, a hajó ablakait átalakították és a XIV. századi tornyot egy emelettel megmagasították. A templom belseje egyszerű fehérre meszelt falaival, de érezni úgy a középkori, mint a barokk elemeket. Berendezése XIX. századi, az oltárkép 1900-ból való, Kubányi Lajos műve. A multi második pontja itt található:
2. pont:  N 47° 51,933' E 19° 29,994' 196 m [GCBERV-2]

Evangélikus paplak:

A templom sajnos rendszerint zárva van, de ha a lelkész otthon van, szívesen megmutatja belülről is. A templom mögött található evangélikus paplakban lakik, nyugodtan bekopoghattok hozzá. A klasszicista stílusú paplakot feltehetően egy régebbi építmény felhasználásával 1820 táján emelték. Udvarán XVIII. századi melléképület és az új modern közösségi ház áll. Udvari homlokzata tornácos.

Innen vissza kell térnetek a buszfordulóhoz, hogy azután a másik úton folytassátok utatokat észak felé, vagy le lehet vágni az óvodánál és vagy a kis hídon, vagy a gázlón keresztül rátérni a faluból kivezető útra amin lehet folytatni a sétát Virágospuszta felé. Ahogy minél magasabbra kerül az ember érdemes néha visszanézni, mert a falura való rálátás gyönyörű és végig ezen az úton szebbnél szebb fényképek készülhetnek.

Virágospuszta:

A falu központjától 1,5 kilométerre található Virágospuszta, melyet festőien vesznek körül a Cserhát tipikusan lankás, erdős dombjai, hegyei, köztük mezőkkel, völgyekkel és patakokkal. A XIX. század első felében épült klasszicista kúriát a jelenlegi létesítmény szépen restaurált épületei veszik körül. A kúria főhomlokzatán a négy oszloppal tagolt, timpanonnal lezárt középrizalitot körbefutó lépcsők emelik ki. Keleti homlokzatán oszlopos, körbefutó tornác áll, a szárny nyugati végén egyemeletes, kő falazatú torony. Ehhez csatlakozik az 1969-70-ben emelt, modern épületrész. A tornácon találjuk az utolsó tulajdonos, Lázár Andor emléktábláját. A kúriát vendégfogadóként üzemeltető jelenlegi tulajdonos az épületet archaizáló, egyúttal markánsan irredenta stílusban rendezte be. Ez a stílus dominál a hotel előtti réten felállított királyi és fejedelmi szobrok között, a turul szobor és a szent korona stilizált, modern változatával fedett színpad körül is. A multi harmadik pontja a Virágospuszta mögötti erdőben, 1.8m magasan, egy kis dombon várja, hogy felfedezzétek és ezzel a béri/virágospusztai séta véget is ér.
3. pont:  N 47° 52,841' E 19° 29,912' 308 m [GCBERV-3]
A láda eltűnése esetén pótjelszó kis táblácskán a főkapu egyik sarkában a talajhoz közel  N 47° 52,691' E 19° 30,031' 285 m [GCBERV+pótjelszó] található.

Források:
BérWiki
Nógrád Megye Müemlékei
Lázár-kúria, Bér
Turul (madár)
Evangélikus templom, Bér
Andezit Hotel, Virágospuszta
Tanösvény
Nógrád Megye Kézikönyve, CEBA Kiadó, 1997
ISBN 963 9089 12 5
Nógrád Megye Népmüvészete, 2000, ISBN 963 7224 64 5
A béri canonica-visitatió jegyzőkönyve 1931.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (99 db): környezet: 4.68 rejtés: 4.59 web: 4.70 átlag: 4.66

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


csg69 2019.08.17 09:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.38
Megvan :)

kismaczu 2019.07.13 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
A multi szépen összefűzhető a két sima ládával.Köszi a rejtést.

esztelneki 2019.06.29 12:30 - Megtaláltam
Rekkenő hőségben megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. Éppen palóc fesztivál volt szépen énekeltek és jó a műsor. A pótjelszót lefestették a másik teljesen rendben van [g:hu 1.6.2y]

GCBERV_20190629124441.jpgGCBERV_20190629124815.jpg
CsKaroly 2019.06.17 14:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. képek később [g:hu 1.6.2y]

Süni1966 2019.06.17 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

lagaf 2019.06.15 11:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.05
Megtaláltuk. [g:hu 1.6.2y] [wapon beküldött szöveg]
Eredetileg nem ma terveztük felkeresni a multi pontjait, de mivel úgyis a GCSF01 ládánál jártunk és még maradt egy kis időnk, elmentünk e láda végpontjára, azzal, hogy majd legközelebb folytatjuk a a faluban a keresést. A dobozt egy kis sétát követően gond nélkül előtaláltunk. A majorban nem nagyon néztünk körül - számunkra kevésbé vonzó ez a töménységű "archaizáló, irredenta stílus". A faluba érve mégis úgy döntöttünk, hogy gyorsan begyűjtjük a jelszórészleteket. Előbb a 2. pontét, majd a buszmegálló közelében leparkoltunk, s felmentünk a valaha szebb napokat látott pincesorra. Szomorú látvány ennyi elhagyott, lerobban pincét látni. Visszatérve a falu központjába, készítettünk jópár képet a "A rózsák falujában".
Köszönjük a rejtést.

Magasodik...Magyar-sor
BranDroid 2019.05.25 16:35 - Megtaláltam
Geovándor II túra alkalmával megtaláltam, köszönöm a rejtést! A láda erős hangyavédelem alatt áll. A pótjelszó nem olvasható! [Geoládák v2.2.5]

szikizso 2019.05.25 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.74
Geovándor túra alkalmával, remek társasággal.

AlanTheWild 2019.05.25 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
Geovándor csapattal, közös túra keretében! Nagyon szép környék!

dávid03 :-) 2019.05.25 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kanga021 2019.05.25 14:57 - Megtaláltam
Dávid03-mal GeoVándor túra alkalmával megtaláltuk, köszönjük a rejtést. [Geoládák v2.2.5]

Szabó família 2019.05.25 14:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.3a]

GeoVándor csapatával közösen.

R-Gyu 2019.05.25 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jbako 2019.05.25 14:55 - Megtaláltam
A II Geovándor túra alkalmával megtaláltam. Kösz a rejtést.

LCSOKA 2019.05.25 14:55 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

R.Guszty 2019.05.25 14:55 - Megtaláltam
Geovándor túra alatt csapatos megtalálás. Kösz a rejtést!

Gábor75 2019.05.25 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

tabletta 2019.05.25 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.3a]

GAMANO 2019.05.25 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget.

kupec 2019.05.06 11:41 - Megtaláltam
Három napja voltam itt a Mária-forrásnál, gyönyörű napsütésben. Otthon vettem észre, hogy van itt még egy láda, ma visszajöttem érte, zuhogó esőben.

IMG_20190506_112755 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (197 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu