geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3170. Orebić, Angyalok Nagyasszonya templom (GCOrbc)

Panoráma

Panoráma

Panorámakép

Panorámakép

Orebić

Orebić

Orebić kikötője

Orebić kikötője

Szigetek

Szigetek

Korćula

Korćula

Színkavalkád

Színkavalkád

A rejtek

A rejtek

Pelješac-csatorna

Pelješac-csatorna
Szélesség N 42° 58,687'
Hosszúság E 17° 9,177'
Magasság: 166 m
Megye/ország: Horvátország
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.07.24 19:45
Megjelenés időpontja: 2012.02.11 16:11
Utolsó lényeges változás: 2015.07.06 19:19
Utolsó változás: 2020.06.21 19:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Pomisa
Felhasználó: Pomisa
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 28, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.


Wap:
A 10x10x6cm-es ládát a templom felett egy ciprusfa ölében találjátok kövekkel takarva.


A ládába TravelBug nem helyezhető.


Gratulálunk Jadrana-nak az első helyért!

Megközelítés:
A kolostort autóúton is el lehet érni, ám megéri gyalogosan felmenni az erdőn keresztül, a sűrű fenyvesek lombkoronája által alkotott alagúton át. Ha autóval érkezel, közvetlenül a templom mellett tudsz parkolni:
Parkoló : N 42° 58,659' E 17° 9,149' 151 m [GCOrbc+parkoló]

Láda:
A 10x10x6cm-es ládát a templom felett egy ciprusfa ölében találjátok kövekkel takarva.
Az útról elérhető a láda, nemkell felmászni a partoldalba (nem is lehet), hogy megszerezd a ládát. Azért mielőtt odanyúlsz nézd meg, hogy nincs e lakója a rejteknek.

Bevezető:
Orebić, nevét a XVI. században kapta a Pelješac-i hajóskapitányoktól. A város a Pelješac-i riviéra egyik legkedveltebb üdülőhelye, a félsziget déli partján, a Pelješac-csatorna keleti bejáratánál kell keresni. Azáltal, hogy a félsziget déli oldalán fekszik, a délutáni nap sugarai jótékonyan simogatják, kellemes nyárias légkört biztosítva. A települést színes mediterrán növényzet veszi körül (fenyők, citrom-, narancs- és mandulafák), a tengerpart szélén pedig az egykori hajóskapitányok házainak a sora áll. Orebić különösen kellemes mediterrán mikroklímával rendelkezik, így januárban sem alacsonyabb az átlaghőmérséklet 9 foknál, míg júliusban 26,5 fok, októberben pedig 18 fok. A tenger vizének hőmérséklete a turista szezon közepén, júliusban 23 fok. A települést hegylánc védi a kellemetlen bórától, a Szent Illés (961m) és a Vizanjica (443m) csúcsok. A két hegycsúcs a hegymászóknak is kedvelt célpontja. Tiszta időben, a Szent Illés hegy csúcsáról egészen Olaszország partjaiig el lehet látni.

Orebić története:
A múltban Orebić fontos hajózási központ volt. Egészen a XVI. századig Trstenica-nak nevezték, hercegi székhely volt a Raguza-i Köztársaság fennhatósága alatt.
Orebić aranykorát a XVIII.-XIX. században élte, amikor a tengeri hajózás virágzott. 1865 és 1887 között Orebić volt a székhelye az akkori időszak egyik legnagyobb tengeri szállítmányozási vállalatának, az "Associazione Marittima di Sabioncello"-nak. A cég 33 darab, nagy klipper-vitorlással rendelkezett, melyek neveiket a biblia-i ószövetségből kapták. Akkoriban a cég törzstőkéje több mint 2 millió osztrák aranyforint volt. A tekintélyes méretű hajók elmentek egészen Észak-Amerika partjaiig, 1796-ban Jozo Fiskovic tengerészkapitány elhajózott egészen a Franciaországi Marseilles kikötőjéből az India-i óceáni Port Louis-ig Mauritius-on. A gőzhajók megjelenésével a nagy szállítmányozási cégre nehéz idők vártak, de ettől függetlenül, a tengerészet az Orebic-i lakosok egyik fő foglalkozása maradt.

Ferences rendi kolostor és az Angyalok Nagyasszonya templom:
Orebić legfőbb látványossága a Ferences-rendi kolostor az Angyalok Nagyasszonya (Gospa od Angela) templommal. A kolostor 152 méteres magasságban épült, innen felejthetetlen látvány nyílik a Pelješac-csatornára, Korcula-ra, Mljet-re és Lastovo-ra. A hajók és a vitorlások, amikor elhaladtak Orebić előtt, kürtjeikkel üdvözölték a kolostor templomát, védelmet és áldást kérvén, hogy biztonságos útjuk legyen. A ferences szerzetesek a templom harangjával válaszoltak. A kolostor egy 152 méter magas sziklameredélyen épült a XVI. században, még a Dubrovnik-i (Raguzai) Köztársaság uralkodásának az idején. A ferencesek azért építették erre a helyre a kolostort, mert így madártávlati kilátásuk nyílt mind a négy égtájra. Ezért a kolostor és a templom nem csak vallási célt szolgált, hanem tökéletes megfigyelési pont volt a Raguzai Köztársaság számára is, ahonnan jól szemmel lehetett tartani a velencei gályák, kalózhajók és más ellenség mozgását, és szükség esetén gyorsan értesíteni lehetett Dubrovnikot a készülő veszedelemről. A kolostor templomában két domborművet is láthatunk, melyek kiemelkedő művészeti értéket képviselnek. Az első a Szent Szüzet és a Gyermeket ábrázolja és Tomas Fiamberti Firenze-i szobrász munkája a XV. század közepéről, míg a másik a jól ismert horvát mester Nikola Firentinac műve a XVI. század elejéről. A kolostor nagy méretű épülete egy szinten épült és négy szárnyra tagolódik. Az épület egy egységet képez a templom épületével, amely fölött ott magasodik az impozáns harangtorony. A kolostor loggiája a Pelješac-csatornára néz, míg a kolostor sétánya az épület dél-nyugati oldala mellett halad el. Egy kincstár is található a kolostorban, ahol számos értékes műtárgyat őriznek. Az egyik kiemelkedő munka az a festmény, amely Paula-i Szent Ferencet (Sv. Franio Paolski) ábrázolja. A festmény Francesco Lilli Ancona-i festő munkája. Ezen felül XVII. századi feszületeket, ezüst kereszteket, gótikus szentségtartókat a XV. és XVI. századokból, kis ezüst fogadalmi plaketteket, melyekbe Pelješac-i vitorláshajók képeit vésték és porcelán vázákat a XIX. századból tekinthetünk meg. Az épületegyüttes összképének stílusához nagyban hozzájárul a Loggia, amelynek alapja sziklakiszögellésen nyugszik a templom déli oldalán. A Loggia-t a XVI. században építették késői gótikus és reneszánsz stílusban. A kolostor mögötti dombon egy kis barokk templom áll, a Karmen-i Szűzanya temploma. Mellette ókori szarkofágok láthatóak az ősöreg ciprusfák szomszédságában, valamint egy barokk loggia és a Trstenica-i Hercegi palota romjai.

A Keresztény Segítők temploma:
A Keresztény Segítők temploma a XIX. század végén épült, miután a régi középkori templomot elemi iskolává alakították. A templomnak gazdag gyűjteménye van ezüst műalkotásokból és XIX. századi festményekből, melyeket a tengerészek szövetségének tagjai készítettek, mint például a Boka-i Vasa Ivanković. Az egyik legrégebbi festmény a XVIII. század második feléből származik és a velencei festőnek, ifj. Jakov Palma-nak tulajdonítják.

Forrás: www.utazasvideo.com

Sikeres megtalálást kívánok :)

Ládatörténet:
2015.07.06.11.50: A láda virtuálisból hagyományos ládává alakult.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (17 db): környezet: 5.00 rejtés: 4.49 web: 4.94 átlag: 4.81

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


karika77 2019.09.01 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Simid 2019.08.19 18:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Wilka74 2019.08.19 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
SimiD-ékkel kerestük meg két fürdés között a helyet. Köszönjük a rejtést!

EndIvett 2019.08.06 20:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Nyaralás találata, köszönöm a rejtést.

betv 2019.07.17 16:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Minden szempontból tökéletes láda. Könnyen megtalálható, de mégis jól elrejtett, és hát a helyszín csodálatos. A kilátás pazar.

20190717_16195220190717_162004
20190717_16263320190717_162657
SirLes 2019.07.05 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk

RIPTOR 2018.09.04 16:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Egyik jóbarátom régóta invitált minket, hogy nézzük meg Horvát ország ezen részét is, ne csak mindig az Isztriáig menjünk. Sokáig tanakodtunk, utazzunk e 9 órát a 4 óra helyett, tud e annyit mutatni ez a vidék, hogy megérje ennyit autókázni. Röviden: tud. Klek en volt a szállásunk, onnan utaztuk be a környéket, és találtunk meg két .hu-s és számtalan .com-os ládát.
Ezt a ládát az egész napos Korculai kirándulás után kerestük fel. Előző nap Dubrovnik-ban voltunk, de az negyed annyira sem tetszett, mint Korcula. Az egész napos gyaloglás után autóval közelítettük meg a kolostort. Késő délután lévén már nem volt senki a környéken. A parkolóból is gyönyörű kilátás nyílt, de ládához felsétálva még szebb lett a panoráma. Pontos koordinátáknak hála egy pillanat alatt meglett a láda. A doboz és a logbook is jó állapotban van.
Köszönjük a rejtést!
Gabi, Ági, Pistitaxi és RIPTOR

lelcache 2018.08.21 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

Zsu. 2018.08.20 09:31 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2018.08.20 09:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.66
Egy csodás családi nyaralás, tizenegy napos balkáni körtúra alatt jártunk a helyszínen. Egész pontosan az utolsó előtti napon. Szállásunk ezúttal a nyúlfarknyi bosnyák tengerparton található Neumban volt. Reggel elindultunk Orebicbe és megkerestük ezt a szép templomot és a mégszebb kilátást. Lilluval a kiállítást is megnéztük, majd átkompoltunk Korculára, hogy ott töltsük el ezt a remek napot. Homokos tengerparton strandoltunk Lumbardában, majd délután találatunk egy remek árnyékos partszakaszt, ahonnan szuper SUP túrákat lehet indítani. Így történt, hogy előbb Hannával megkerültem a Vrnik szigetet (ó, de csodás is ez!), majd Lilluval a Kamenjakot. Meg kell jegyeznem, csodás környék ez és remek ötlet volt, hogy benéztünk ide egy napra. Azt hiszem jövünk ide még hosszabb időre is, mert van miért... Este, a naplementét a kompból bámolva értünk vissza Orebicre. Sose rosszabb napot! :-)

Köszönöm a rejtést, gyors találat volt, ezt szeretem.

Mikulás

IMG_2395IMG_2399
IMG_2402IMG_2404
IMG_2422IMG_2434
IMG_2442IMG_2444
IMG_2430IMG_8246
Cerberus 2018.08.08 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.39
Megtaláltam! Korculán (Zrnovska Banja) eltöltött nyaralás során kerestük fel Gabival.

Nagyon hangulatos a helyszín és gyönyörű a kilátás a tengerre, illetve a szigetekre. A ládát nem sok minden rejtette, de rendben van egyébként.

Köszönöm a rejtést!

IMG_4847IMG_4851
IMG_4854IMG_4855
IMG_4856IMG_4857
ictanebu 2018.07.01 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.63
Köszönöm!!!!!!! Az első a kézzel megfogott külföldön élő ládák közül! Séta felfelé a meredekebb ösvényen....lefelé a hosszabb úton. 8km séta a találkozó pontig ahol a többiekkel találkoztunk újra. De a panoráma gyönyörű a tempolom is egyszerűen szépecske.

DSC03541DSC03557
DSC03558DSC03547
Robogo 2017.09.07 16:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Viganj-i nyaralás alatt megmásztuk Sveti Ilija-t. Pár nappal korábban már megtaláltam a com-os ládát itt, de csak másnap vettem észre, hogy hu-s is van. Így a hegyről lefelé újra eljöttünk ide.
Köszönöm a rejtést!

P1230426P1230427
P1230429 
Lackos 2017.08.20 10:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen! Nagy élmény volt Horvátországban ládát találni! Ráadásul csodás hely. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Pifu 2016.09.07 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk: Gabi&Pista

DSCF7943DSCF7969
Irisz14 2016.08.11 19:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
Megtaláltuk!
Köszönjük a rejtést.

sambenedek 2016.07.20 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Egy forró napon. A panoráma kiváló!

Tibi1983 2016.07.17 19:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. A Orebići szállásunkról gyalog mentünk fel, megérte... gyönyörű a kilátás! Emlékezetes találat.

20160717_19202120160722_183743
Tsaby 2016.07.07 20:15 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

povyagi 2015.08.25 17:15 - Megtaláltam
Mathauval. Találtunk egy másik hasonlóan szép templomot is a hegyen, ott éjszakáztunk.

Mathau 2015.08.25 17:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
Részletek később...

Zolnai 2015.07.20 10:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.04
Megtaláltuk :)

Strenner család 2015.07.07 10:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Ez volt az első alkalom, hogy kipróbáltuk ezt a játékot, és nagyon tetszett!
Köszönjük az élményt, külön fantasztikus volt, hogy elsőként találhattunk rá a valós ládára, amit frissen rejtettek el! :)

szentkereszty 2014.08.22 19:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.58
Itt jártunk. Megkerestük.

 
VP 2014.08.18 05:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 4.45
A Sv. Ilija (újbóli) megmászása előtt, Milával.
Fél 5-kor keltünk, és még napkelte előtt megkerestük a feliratot (lásd lent az egykori egyéb log megjegyzését). Utána pedig fel a hegyre!
Még 8 előtt a csúcson voltunk. Hihetetlen szép tiszta idő volt. És nem mese: tényleg látszik Olaszország!
Alattunk hosszan Korčula (a sziget), mögötte Lastovo, kicsit jobbra, messze az apró Palaguza (jól látszik, pedig 100 km-re van, ez a legtávolibb horvát sziget), és hátul a horizonton hosszan az Appeninek vonulata (közel 200 km-re tőlünk).
Balra Mljet, jobbra Vis, Hvar Brač. Délkelet fele a Pelješac hosszú hegyláncai.
Megfordulva, szinte alattunk, az Ilija északi katlana alján, Duba, az öböl (Neretvanski kanal) partján, mögötte pedig a horvát, bosnyák és montenegrói hegyek!
Szemben a Sv. Jure, a Biokovo csúcsa. De kicsit hátrébb tisztán kivehető a Dinara (Horvátország legmagasabb csúcsa a Dinári-hegységben), a Troglav (a Dinári-hegység legmagasabb csúcsa, már Boszniában), a Pločno dél felől szelídebb karsztfennsíkja és délebbre a bosnyák-montenegrói határ hatalmas hegyei, ahol a Maglić is van - azok a hegyek, ahol egy héttel korábban jártunk.
Egy délkeleti kilátópontról jól látszik Korčula városa is, valamint a Pelješac és Korčula köztfekvő sok apró sziget. Alattunk pedig az Ilija impozáns délkeleti fala. Közel másfél óra után sikerül elindulnunk lefelé, vissza a kolostorhoz.
(A csúcsra Orebićből két út is vezet, szép körutat lehet csinálni. Még 2011-ben trekkeltem, rajta van az OMP térképen.)

Egyéb log 2012.02.11 21:40
Kár ezt a helyet egy virtuális POI-val letudni. :-(
Szerintem a kolostor nem olyan nagy szám (a kilátás onnan is tényleg szép), DE: A kolostortól indul fel az út a csodálatos Sv. Ilija hegyre (a Pelješac legmagasabb csúcsára). Az egész így egyben érne meg egy (akár multi) ládát.
Képek 2011-ből.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (28 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.