geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
3068. Kék Vércse Telep Abonyban (GCKVTA)
Az első pont
Az első pont
Láda-lak
Láda-lak
Fészek a földön
Fészek a földön
Fészkek
Fészkek
Az erdő a Gerece ős-szikes felől
Az erdő a Gerece ős-szikes felől
Fészek
Fészek
Erdő
Erdő
Fészkek szemmagasságban
Fészkek szemmagasságban
Szerelmes pár
Szerelmes pár
Kék Vércse
Kék Vércse

Szélesség N 47° 11,282'
Hosszúság E 20° 0,290'
Magasság: 89 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.25 14:01
Megjelenés időpontja: 2011.09.27 08:20
Utolsó lényeges változás: 2018.09.26 20:00
Utolsó változás: 2018.09.29 13:39
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: MiMintTeam
Felhasználó: Mosi Family
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 7000 m
Megtalálások száma: 170 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


1. pont
Az első pont koordinátája: N 47° 11,282' - E 20° 0,290'
Abony főterén álló kék vércsékről és a Kaszáló erdőről szóló információs tábla jobb alsó sarkában található Nemzeti Park igazgatóság telefonos körzetszámának első számjegye.

2. pont
A végláda koordináta: 47°09,9??' - 19°5?,???'
A Kaszáló erdő mellett található hagyományos geoláda természetes rejtekben. Megtalálásához a kódrészletet illeszd a végláda koordinátájába.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

Részletes leírás:

1. pont - koordináta részlet
Abony főterén álló kék vércsékről és a Kaszáló erdőről szóló információs tábla jobb alsó sarkában található Nemzeti Park igazgatóság telefonos körzetszámának első számjegye.
Külön parkolási pontot nem adunk meg, több ingyenes lehetőség is van a belvárosban.
 N 47° 11,282' E 20° 0,290' 89 m [GCKVTA-1]

Ettől a ponttól nem messze egy másik abonyi láda is található, ajánljuk figyelmedbe: GCABAN

2. pont - fizikai láda
Abonyt délnyugati irányban elhagyva a Gereceszék dűlőnél kanyarodj jobbra. Ha autóval jössz és nem magasépítésű vagy terepjáró, parkolj itt, mert a dűlőút nehezen járható.
 N 47° 9,750' E 19° 58,469' 88 m [GCKVTA+leágazás]
A dűlőúton haladva az erdő déli részét éred el.
 N 47° 10,310' E 19° 56,950' 90 m [GCKVTA+erdő széle]
Innen az első ponton leolvasott kódrészlettel kiegészített koordináta alapján keresd a ládát, amit egy fa tövébe rejtettünk.

A kódrészletet illeszd be a kérdőjelek helyére.
Végláda koordináta: 47°09,9??' - 19°5?,???'


A városközponttól, vagyis az első ponttól 7 kilométerre fekszik a láda.

A logoláshoz szükséges jelszót keresd a ládában.

A ládát északról, a 40-es főút felől is elérheted, de az általunk megadott útvonal a legjárhatóbb.

Figyelem: Jelentősebb mennyiségű csapadék után a láda nehezen megközelíthető.
Mutatom:


A madarak májusban-júniusban költenek, a természet védelme érdekében ebben az időben javasolt az erdő elkerülése. Ezért is rejtettünk távol a fészkelési helytől. A rejtéstől nem messze költőládák vannak kihelyezve, ebben az időszakban ha kérhetnénk ne menjetek közel hozzájuk, nehogy megzavarjátok a védett madarakat. Köszönjük!

Tipp: Vigyetek távcsövet, remek madarász hely ilyenkor az erdő és környéke.

Kérlek a rejtésről ne rakj fel képet.

_________________________________________________

A kék vércse és élőhelye

Napjainkban az Alföldre jellemző növény- és állatvilág található meg Abonyban. Ez azt is jelenti, hogy nagyszámú védett állatnak ad menedéket az abonyi táj. Madárvilága például most is gazdag. Abony határában, a Kaszáló erdőben - mely egy telepített akácos - található Európa legnagyobb kék vércse telepe. Ez valójában egy vetési varjú fészektelep, melynek társfajai a kék vércse és az erdei fülesbagoly.

Az abonyi Kaszáló erdő, a Gödöllői dombság és a Tisza völgye között elhelyezkedő 85 m és 189 m tengerszint feletti magasságú, löszökkel és futóhomokkal fedett alacsony ármentes síkságon található. Gazdag madárvilága, az abonyi kék vércse telep papíron védelem alatt áll. A kék vércse Eurázsiában őshonos költöző madár, elterjedésének nyugati határa Magyarország. Síkvidéki erdők jellegzetes faja, gerle nagyságú, erősen fogyatkozó telepesen fészkelő ragadozómadár. Táplálékát nyílt terepen, érintetlen réteken ejti el, zsákmányát apró rágcsálók és egyenesszárnyúak teszik ki. A kék vércse szitálva szemeli ki zsákmányát és hirtelen lecsap rá. Fészket nem épít, más fajok (vetési varjú, szarka) elhagyott fészkeit foglalja el, vagy a második költésre készülő szülőket üldözi el. Májusban tojik 3-8 tojást, melyeken 28 napig ül.

Ahol a vetési varjakat pusztították, ott a kék vércsék is megritkultak. Abonyban az engedély nélküli fakivágások veszélyeztetik a faj életterét. Európában amúgy Abonyban költ a legtöbb pár. 15 évvel ezelőtt Polyák László kezdeményezésének köszönhetően menekült meg a kék vércse telep a jövő nemzedék számára. Mára azonban a varjúfészkek eltűnésével földönfutóvá vált madarunk elfoglalja ugyan a magányos szarka és a dolmányos varjú fészkét, de ott nincs biztonságban. Az alföldi varjú fészkelőhelyek oktalan pusztítása, a mezőgazdasági területek növekedése és a legelők felszántása miatt egész Európában megritkult és veszélyeztetetté vált a kék vércse.

Gazdag állat és növényvilág

Esti és hajnali szürkületben egyre gyakrabban találkozhatunk erdeinkben a fekete-fehér csíkos feju borzzal. Éjjeli rovarvadászaink a közönséges és a hosszú fülű denevér és az európai sün. Kertjeinkben elszaporodott a védett vakond és a kiemelten védett földikutya. Horgásztavaink, nádasaink védett faunájára a vizibéka fajok, a mocsári béka, vöröshasú unka, európai levelibéka, a fürge gyík, a vízi sikló és a mocsári teknős jellemző. Mezei és kerti virágainkon méhek, dongók, darazsak röpködnek. Nádasaink környékén és kertjeinkben is előfordulnak a karcsú testű, kék és zöld ragadozó szitakötők: a szép légivadász, a kisasszony szitakötő és az acsa-félék, a virágok nektárját és a lehulló gyümölcsök nedveit szívogató színes lepkék, pillangók, pl. számos boglárkalepke faj, a fecskefarkú és kardos pillangó, a szintén pillangófélék közé tartozó, rendkívül ritka farkasalma lepke, gyakori továbbá a kis rókalepke, nappali pávaszem és a gyönyöru Atalanta lepke. A gerinctelen fauna rendkívül gazdag, kutatása jelenleg is folyik.

Erdei madarak

A széncinege, a fecske, a fülemüle, a nagy fakopáncs, a barátposzáta, a vörösbegy, a búbosbanka, a csíz, a zöldike, az erdei pinty, a feketerigó, a sárgarigó, a seregély, a kerti és házi rozsdafarkú dűlőink és kertjeink kedves, hasznos vendégei. Rendszeres fészkelő madarunk a kis őrgébics. A dűlőkben téli vendég a nagy őrgébics, míg a tövisszúró gébics májusban érkezik vissza Afrikából. Énekes madaraink közül kiemelkedő természetvédelmi értékű a cigány- és a rozsdás csaláncsúcs, a fülemüle, a barátposzáta, a fitisz és a csilpcsalp füzike. Csodálatos énekük a belterületen is hallható. Cinegeszerű ügyességgel kutat a stiglic, a bogáncs, a pitypang, a bojtorján és más évelő növények szárain. Télen nagy számban lepik el a dűlők fáit a meggyvágók, sármányok, fenyőrigók és a sordélyok.

Kultúra követő madarak

Az ember közelségét keresik a gólyák és a fecskék. A fecskék közül a füsti- és a molnárfecske fészkelő madarunk, a sarlósfecske csak átvonuláskor figyelhető meg. Elhagyott homokbányákban egyre gyakoribb a partifecske, a színpompás tollú gyurgyalag és a szalakóta. Szántóföldjeinken a barázdabillegető, a mezei pacsirta és a búbos pacsirta építi fészkét a talajmélyedésekben. Elhagyott szarkafészkekben rendszeresen fészkel az erdei fülesbagoly, itt költi ki fiókáit a vörös vércse, az örvös galamb és a vadgerle. A Nagyerdőben nagyon sok az idős, odvas magyar fekete- és fehér-nyárfa, itt fészkelnek állandó madaraink: a kékcinege, a széncinege, a barátcinege, a csuszka, a csóka, a rövid- és a hosszú karmú fakúsz, a kuvik és a harkályfélék. Leggyakoribb madaraink: a feketerigó, az erdei pinty, az örvös galamb, a vadgerle. Május elején érkezik a szürke- és az örvös légykapó Dél-Afrikából.

Vízi és vándormadarak

A nádasokban és a csatornák partján nádi rigó, nádi tücsökmadár, nádi veréb költ. Őszi és tavaszi vonuláskor megpihennek nálunk a költöző madarak: a piroslábú cankó, a nyári lúd, a nagy lile és kis lile. Hosszú, elnyúló őszökön feltűnnek a délebbre vonuló darvak és a fekete gólyák. 1995-ben jelent meg a hatalmas méretu (75-98 cm hosszú, 230 cm fesztávolságú) nálunk áttelelő rétisas. A Lenge nádas környékén rendszeresen felbukkan hazánk legnagyobb énekesmadara, a holló. Szikeseink és a Gerece ős-szikeseinek jellemző költöző fajai: a nagy goda, a bíbic, a partfutók, a barna és a hamvas rétihéja, a kerecsen- és a kabasólyom.

Forrás: sulinet.hu - Riznerné Gáspár Erika
Képek: Polyák Attila (kivéve az utolsó kettőt: www.kekvercse.mme.hu)

Ládatörténet:
2015.04.21. A ládát 2014. októberében kifosztották, de tarsolyos kessertársunk jóvoltából a mai naptól ismét tartalmaz mindent, ami kell :)
Köszönet érte!'

2018. szept. 24. A láda több mint 4 hónapja beteg volt, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért a Ládadoki javaslatának megfelelően 'Mosi Family' kessertársunknak adom át. [Admin(Fazék)]


2018.09.26 Ládaellenőrzés, dobozcsere, jelszócsere.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (105 db): környezet: 4.38 rejtés: 4.40 web: 4.56 átlag: 4.45

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 + igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Emerich63 2019.06.16 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Az első pont logikáját túlbonyolítottuk, köszönjük "mozsarak" segítségét.
A második pont megközelítése autóval kb. 1.3 km-re lehetséges, mert a mezőgazdasági munkák miatt onnantól kezdve hatalmas a bakhát a földúton, ráadásul óriási kődarabok is vannak rajta.
A nagy forróságban (36 fok) innen gyalog mentünk a ládához. Rengeteg kék vércsét láttunk, élmény volt. Ráadásul a láda helyét is őrzi egy fészek, benne a velünk szemező kék vércse fióka... Ha mostanában jöttök vigyázzatok rá!

20190617_09252420190616_134513
20190616_13442620190616_134821
Mozsarak 2019.05.04 14:02 - Megtaláltam
Köszönjük!

esztelneki 2019.03.30 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

VenTOmi 2019.03.02 17:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

emiGrant 2019.02.22 14:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.26
Abonyban és környékén már sokat voltam, egyrészt családfakutatás miatt (ott lakott pár ősöm), más részt ládázni is. A környezet tényleg nagyon alföldi, de az ember nem gondolná, hogy ennyi ritka madár és más állat is él arrafelé. Maga Abony, mint város, is szép, köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
Katona55 2019.02.22 14:05 - Megtaláltam
Közös találat EmiGrant-tel és stmesterrel.

stmester 2019.02.22 14:05 - Megtaláltam
Az első pontnál már alig látszik a vércsés táblán a tudnivaló, mellé raktak egy újat a szalakótákról. Hálát adok a Dusterért, mert különben nem jutunk el a ládához abban a pokoli metsző szélben.

 
sanzi89 2018.11.17 13:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 3.79
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

A multiságnak semmi értelme, lehetne önmagában a második pont egy hagyományos láda. A második pontot felkeresni nagyon jó volt, Abonyról gyalog indultam, jól esett egy kis séta a nyugodt pusztaságban.
Ezen kívül engem mindig zavarnak azok a rejtések, ahol nem tudom a pontos koordinátát induláskor, de ez betudható az egyéni defektemnek.

Péter60 2018.10.21 16:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.50
Látom új, lelkes gazdája lett a ládának.
Két dolgot is javasolnék, ha szabad:
1. Az első pont felesleges, kitalálható, netkesselhető, a központot meg bemutatja egy másik láda.
2. Bár szép a láda helye, de túl messze van. Most száraz időben meg magasabb építésű kocsival nem volt gond, amúgy sárban ilyen hosszan bandukolni szántóföldek közt szívatás kategória. A jelszónak vajon mi köze az egészhez?
Azért tetszett, köszönöm.

Strombus 2018.10.21 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.50
Világvégén minden kellékkel ellátott szép láda. Tetszetős, informatív ládaoldal gyönyörű fotókkal.

A belvárosi pontnak nem látom értelmét.

Zéboy 2018.10.17 16:29 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2018.10.17 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

james 2018.09.28 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Mosi Family 2018.09.26 18:00 - Egyéb
A ládát ellenőriztük, ismét kereshető.

halaszkiraly 2018.09.24 08:42 - Egyéb
Piros kereszt Sajnos nem sikerült a Rejtőnek rendbe tenni a ládaoldalt (ha már más játékos a dobozt rendbe is tette) a rendelkezésre álló időtartamon belül... A logbook-ot és a hiányzó jelszót (levelezésünk alapján, bizton állíthatom) Mosi Family pótolta augusztus 21-én.
Javaslom a rejtés adoptálhatóvá tételét és a ládaoldal szerkesztésének jogát, valamint a karbantartás felelősségének átadni egy közelben lakó és/vagy a játékra jobban elkötelezett játékostársunknak! (Mosi Family jelezte is levelében, hogy helybeliként szívesen átvenné a rejtés gondozását, ha a rejtő nem kíván vele tovább foglalkozni)
Köszönettel a rejtésért, és az eddigi gondozásért, Üdv:
halaszkiraly

Mosi Family 2018.08.21 19:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
Logbook pótolva, újra kereshető.
Betévedtünk a védett területre, ahol rengeteg madárral és 3 őzzel találkoztunk. Köszönjük a rejtést.

halaszkiraly 2018.05.13 20:59 - Egyéb
Piros kereszt Ezt a geoládát logjai alapján betegre állítottam. Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd! További tudnivalók a beteg ládákról.Email-t küldtem a rejtőnek.

EmesESE 2018.05.13 14:00 - Megtaláltam
A mai nap végre neki vágtunk ennek a láda második pontjának a felkeresésének. Az egyes pontnár már korábban voltunk akkor feljegyeztem a szükséges jelszó részletet, de sajnos erre rosszul emlékeztem. így ismét fel kellett keresni a főtéren lévő táblát. Majd örömmel mentünk a kettes ponthoz. Sikerült kocsival eljutni az erdőig, innet gyalogosan közelítettük meg a rejtési pontot. Sajnos a ládában mi sem találtuk jelszót, próbáltam a rejtőt telefonon hívni, de ez sikertelen volt.
Nagyon sok madarat láttunk főleg vetési varjakat, de láttunk vércsét is.
Kérem a feltöltött képek alapján találat elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.06.28 18:21]

246A3EE9-292E-4A8D-AE1C-B1E67B3DB613C0B59B58-C775-4B5D-A796-B26FB20EEEFF
A53747DF-EB19-48EA-B677-50D863033D08 
halaszkiraly 2018.01.10 12:34 - Egyéb
Piros kereszt A láda utolsó logja alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

GAMANO 2017.11.17 14:52 - Megtaláltam
Már harmadik alkalommal jártunk Szolnok környékén és mindig kihagytuk ezt a ládát. Most kissé sarasan eljutottunk ide és nincs logbook! A karbantartás csak emiatt szükségszerű.
A rejtőtől kérjük a képek alapján a megtalálás elfogadását!

[Jóváhagyta: MiMintTeam, 2017.11.18 05:49]

20619281174009276053842556032224975583
5897407321789475120 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (177 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu