geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
3064. Kálvária tér egykor és most (GCKALT)

A Déri Szakközép egykoron, előtérben a stációk

A Déri Szakközép egykoron, előtérben a stációk

A Déri Szakközép ma

A Déri Szakközép ma

Az egykori kápolna

Az egykori kápolna

A templom és a stációk

A templom és a stációk

A templom éjjel

A templom éjjel

Stációk a templom udvarában

Stációk a templom udvarában

Egykor...

Egykor...

... és most

... és most

A háromszögelési pont

A háromszögelési pont

A sétány

A sétány
Szélesség N 46° 15,182'
Hosszúság E 20° 8,084'
Magasság: 98 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.09.23 21:03
Megjelenés időpontja: 2011.09.23 21:39
Utolsó lényeges változás: 2020.05.19 07:31
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Cerberus
Felhasználó: GSdriver
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 500 m
Megtalálások száma: 571 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


RÖVIDEN:
Három pontos minimulti. Az első 2 ponton kis táblákon található a végláda N, illetve E koordinátája fémtárgyakra ragasztva. A 3. ponton vár a láda, illetve itt van a pótjelszó is az előző két ponthoz hasonló ragasztott táblára gravírozva. Ha logolni szeretnél a ládában levő füzetbe, akkor feltétlenül olvasd el lejjebb a ládáról szóló fejezetet! Fontos, hogy egyik ponton sem kell elzárt területre, kerítésen belülre bemenni, minden hozzáférhető közterületről. Kérlek, ne tegyél fel a rejtésről képet és ügyelj a gondos visszarejtésre!
N koordináta helye: N 46° 15,182' E 20° 08,084'
E koordináta helye: N 46° 15,193' E 20° 07,774'

A ládába TravelBug HELYEZHETŐ.

A Cerberus csapat negyedik ládája egy könnyű szegedi sétára invitál benneteket a fokozatosan fejlődő, szépülő Kálvária térre. Ha szeretnél egy fél órát kikapcsolódni és kellemes környezetben sétálni, akkor ez a láda pont neked való. A tér látványosabb, vagy érdekesebb pontjait mutatja be ez a minimulti. A leírásból megismerheted a tér történetét, végigsétálva pedig megtapasztalhatod a jelenét, a kettő ugyanis csak együtt igazán érdekes.

A Kálvária tér északi oldalán javasolt parkolni, ahol ez minden időpontban ingyenes, de a környező utcákban sem kell fizetni.

Déri Miksa Ipari Szakközépiskola
Az iskola 1894. szeptember 1-jén nyílt meg. Az akkori neve Állami Fa- és Fémipari Szakiskola Szegeden. Épülete a Mars téren állt, amelyet néhány év alatt kinőtt. Az új épületet Orth Ambrus és Somló Emil tervezte szecessziós stílusban. Az építkezést már 1914-ben befejezték a Kálvária tér 5/B szám alatt, de az átköltözésre akkor nem került sor, közbejött az I. világháború, az épületet hadikórházként kellett használni.
A háború után az új épületét a belgyógyászati és sebészeti klinika, valamint a gyógyszertár és öt elméleti intézet számára szánta a város. 1928-ban költözött a későbbi Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert az épületbe. Itt folytatta kutatásait, és itt talált rá a C-vitamin paprikából való kivonásának titkára.

Az iskola kemény harcok árán 1937-ben kaphatta meg az 1914-ben felépült épületét. A második világháború nagy erkölcsi és anyagi veszteséget okozott az akkori iskolának, de 1945 után az iskola az újbóli fellendülés jeleit mutatta. Az 1948-49-es rendeletek hatására (államosítás) 1949. szeptember 1-jén az iskola Ipari Gimnáziumként indult.
Mivel ez a képzési forma nem vált be, szegedi 17-es számú Gép- és Villamosipari Technikummá alakult 1950-ben. Az iskolának ekkor igen nagy tekintélye volt, egyenrangúnak számított a városban működő gimnáziumokkal. Az iskola 1955-ben vette fel Déri Miksa nevét.

Forrás és bővebb infók az iskola honlapján.

 N 46° 15,203' E 20° 8,012' [GCKALT+Deri Szakkozep]

Az épülettől nem messze, a téren találod az első felkeresendő pontot egy méretes fémtárgyon kb. 220 cm magasan. Ha körforgalomra utaló jelet látsz, nem jársz messze. Itt találod a végláda N koordinátáját egy kis táblácskán.
 N 46° 15,182' E 20° 8,084' 98 m [GCKALT-1]

A Kálvária téri kereszt és elődje, a kápolna
2011. szeptember 11-én felszentelték Szegeden a Kálvária téri Keresztet, ami az egykori Kálvária kápolna helyén kapott helyet, emléket állítva az 1968-ban lerombolt épületnek.

Az első "pestiskápolnát" 1734-ben szentelték fel Szegeden. Az utolsó pestisjárvány 1714-ben volt, a város túlélő lakossága az áldozatok emlékére építtette a kápolnát és a stációkat. Így jött létre a "Szegedi Kálvária". Az 1879-es "Nagy Árvíz" a Kálváriát is megsemmisítette, de a szegediek akarata az 1800-as évek végére helyreállította a kápolnát, amely szebb lett, mint elődje volt. A II. világháborúban az épület megsérült. A háború után a helyreállítására nem is gondoltak, a stációkat "kiverték" (jelenleg a Kálvária téri Szent Kereszt templom kertjében találjuk őket), a kápolnát 1968-ban tankokkal lövették porrá, a dombot eltüntették, helyére benzinkút került.

Az utolsó szegedi belvárosi benzinkút bezárásáról 2003 novemberében döntött a tulajdonos cég, majd 2004. november 4-én kezdődött meg annak lebontása. Több éven át tartó kármentesítést követően megépült a Kálvária domb, melyen két civil egyesület, az Élhető Szegedért Egyesület és a Móravárosért Egyesület kezdeményezésére készült el az emlékhely.

A 6x3 méteres kereszten, melyet Balogh József plébános szentelt fel, három évszám olvasható: 1790 - ekkor épült a kápolna, 1968 - ekkor rombolták le a kápolnát és 2011 - a kereszt állításának éve.
Forrás 1 és Forrás 2.

 N 46° 15,215' E 20° 7,797' [GCKALT+Kereszt]

Móravárosi Szent Kereszt Katolikus Plébániatemplom
A régi időkben jórészt szegény emberek, földművesek, dohányipari munkások lakta városrészben a múlt század első évtizedeiben kezdtek tanítók, tisztviselők kis családi házakat építeni. A terület központja a Kálvária tér volt a kápolnával és a stációkkal. A szentmisék eleinte a kápolnában voltak, majd Glattfelder Gyula csanádi püspök az itt lakó hívek kezdeményezésének eleget téve 1930-ban plébániát alapított, amelynek kegyúri támogatását a város vállalta.

1933-ban, Halász Pál egykori regnumi lelkész, az új plébános áldozatos munkájának, valamint a hívek adományainak és szorgalmának eredményeként új templommal gazdagodott Szeged és a városrész. Két év múlva pedig egészen közel fölépült a Népháznak nevezett katolikus kultúrotthon (a második világháború után Úttörőház, majd a Magyar Televízió körzeti stúdiója).

A templom 1989-ben fíliával gazdagodott: a II. sz. kórházban alapított Szent Kereszt-kápolnával, amelyben a gyógyulni kívánó betegek nyerhetnek vígasztalást és lelkierőt.
"Az új plébániatemplom legfőbb sajátossága megindító egyszerűsége, igénytelensége. Azért épült, hogy csarnokába összegyűjtse a híveket, akiknek szükséglete összejönni, hogy Istenhez imádkozzanak, hogy a szentmiséken részt vegyenek, hogy az Úr szavát meghallgassák" (H. M. 1934.) Ekkor még, a neobarokk virágzása idején annyira merésznek és szokatlannak hatott egy katolikus templomtól ilyenfajta modern puritánság, hogy még a korabeli építészszakma részére is magyarázni kellett a tervezői indíttatások helyénvalóságát.

A templomot Fennesz László tervezte. A szentély középső tengelyében található a Pleskó Béla keze által faragott nagyméretű feszület. Alatta őrzik a Glattfelder püspök adományozta Szent Kereszt ereklyét. A templom karzatán helyezkedik el a néhány évvel ezelőtt felújított Angster-orgona. Az egykori kálvária stációi a templom kertjében tekinthetők meg napjainkban. Forrás

A templom bejáratának közelében - ahonnan a stációkat a kerítésen kívülről is jól láthatod - találod a 2. felkeresendő pontot a végláda E koordinátájával. Itt is fémtárgyon kell kis táblácskát keresned kívülről. Ha 210 cm-nél alacsonyabb vagy, jobb ha felfelé tekintgetsz a kékségbe. Háttal a kerítésnek az igazi.  N 46° 15,193' E 20° 7,774' 98 m [GCKALT-2]

A végláda
Ha levadásztad az első két pontot, akkor már meg is kaparintottad a 15x12x6 cm-es végláda koordinátáit, amibe mérete ellenére csak kisméretű ajándékok férnek. Megtalálni nagyon könnyű, de a logfüzethez csak egy kis munkával juthatsz. Így inkább vedd magadhoz feltünés nélkül a dobozt és menj vele biztos helyre! Ha alaposan megnézed, gyorsan rá fogsz jönni a nyitjára és arra is, hogy hol találod azt, amivel kinyithatod. Ne feledd: többet ésszel, mint erővel! Logolás után pedig gondosan zárd be és tedd vissza a helyére! Kérlek, hogy a rejtésről ne tölts fel fotót a ládaoldalra!

A rejtek a muglik miatt szándékosan veszélyesnek látszik, azonban az egészet mi helyeztük el és ártalmatlan. Keresd a GCKALT feliratot, hogy biztos légy! Más esetben soha ne nyúlj az ilyenekhez! Esőben, hóban, fagyban, ha nem megoldható a feltűnésmentes logolás, ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy éppen kisgyerekkel vagy, akkor a pótjelszót ugyanitt felragasztva megtalálod egy kis táblán. Kérlek ne kockáztasd a ládát, inkább logolj a pótjelszóval ilyen esetekben! Köszönöm szépen.

EGYÉB ÉRDEKESSÉGEK

Háromszögelési pont:  N 46° 15,192' E 20° 7,922' [GCKALT+Haromszogeles] A háromszögelés egy trigonometriai, geometriai művelet, amellyel egy háromszög két csúcsának koordinátáit, valamint a belső szögeket ismerve meghatározhatóak a harmadik csúcs koordinátái. Leggyakrabban geodéziai mérések során alkalmazzák. Jelentőségük a GPS terjedésével csökken, de nem szűnik meg.

Szeged újjáépítése az 1879-es nagy árvíz után 1880-ban kezdődhetett el. A város újjáépítési tervének kidolgozása Lechner Lajos nevéhez fűződik. Új földmérést, várostérképet, telekkönyvet készítettek. Keze alatt tizennégy mérnök és egy sereg műszaki rajzoló dolgozott, éjjel-nappal mérte, térképezte a várost. A munkához Bainville részletes várostérképe szolgált alapul. 122 elsőrendű és 762 másodrendű háromszögelési pontra függesztett mérnöki hálók között feszült a város belterülete, amiből 160 utca és tér rajza bontakozott elő. A középületek, a vasút és más objektumok hibátlan elhelyezése céljából további tizenegyezer mérőpont felvételére került sor.

A város több pontján közvetve ma is láthatók árvízi emlékként vas háromszögelési pontok, melyek a tervező mérnökök munkáját segítették a város feltérképezésekor. A 3 méter hosszú, a földből 80 cm-re kiálló vasoszlopokból mára kevés maradt meg Szegeden. A Kálvária téren kívül még a Széchenyi térnek a Kárász utca felőli sarkán, a Vám tér és az Alsó-Nyomás sor találkozásában, a Kossuth Lajos sugárút és a Török utca kereszteződésében, valamint a Tompai kapu 1. sz. háza közelében található ilyen objektum.
Forrás 1 és Forrás 2

Játszótér: Található a téren egy korszerűsített, népszerű játszótér is.  N 46° 15,194' E 20° 7,946' [GCKALT+Jatszoter]

"Super Hamburger": A Kálvária téren található egy hamburgerező. Ha megéheznétek, itt ehettek egy jót.  N 46° 15,201' E 20° 7,765' [GCKALT+Hamburgeres]
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (290 db): környezet: 4.31 rejtés: 4.53 web: 4.65 átlag: 4.50

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


zoli 2020.08.02 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Arculat 2020.07.18 11:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

JenniMiki 2020.06.27 01:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Szegedi éjszakai geotúránk alatt megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) Jenni&Miki [Geoládák v3.4.1]

Kimberli1 + Imi30 2020.06.19 10:30 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Hegyo 2020.06.16 18:44 - Megtaláltam
Levadásztam. Köszönöm a lehetőséget. Környezet:4 /Rejtés: 5/ Web: 4 [g:hu 1.6.2y]

v.judit 2020.06.14 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.69
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

mpeti1985 2020.06.14 10:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.69
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

berkopt 2020.06.06 15:48 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.43
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

PaintedSmile. 2020.06.06 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Hey-ho 2020.05.19 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

vt54 2020.03.10 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

tajani63 2020.03.08 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

emmerwald 2020.03.08 10:27 - Megtaláltam
A többi szegedi ládához hasonlóan elegáns rejtés és szinte új logbook fogadott.
Köszönjük az invitálást!

Witgergo 2020.02.29 16:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Valaki tudja, hogy lehet kézzel beállított koordinátára navigálni? Nekünk nagyon nehezen ment. Móni és Gergő [Geoládák v3.3.2]

Cerberus 2020.01.16 18:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.40
Átadva új gazdájának, egyúttal magamnak is kipipálva. :)

GSdriver 2020.01.16 18:30 - Egyéb
A ládát Cerberus elfoglaltsága miatt befogadtam, egyúttal megtörtént a 3.pont teljes felújítása. Új láda, új logfüzet, ajándékok! :)

szadi&agi 2019.12.27 11:39 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.93
A körforgalomnál parkoltunk, megtaláltuk a koordinátákat és nagy nehezen lett egy app is, amibe beírtuk őket. A gyerekekkel mentünk és végül kessertársakkal együtt találtuk meg a ládát. A láda rejtése nem tanít szerintünk jó a gyerekeknek, veszélyes. A rejtést köszönjük!

Minerk 2019.12.27 10:39 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.33 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Spangarázs 2019.12.04 12:00 - Megtaláltam
Továbbképzésre érkeztem Szegedre, az itt eltöltött 3 napom alatt nem sikerült annyi ládát össze kapnom mint amennyit szerettem volna, de ez meg lett!
Megszállni a Vén Diófa Panzióban sikerült, jó hely csak ajánlani tudom.Mint a Gringos nevű éttermet, ha nem vagytok vegák!
Ebédszünetben begyűjtve."Hosszúcigi/hosszúkávé"
Köszi a rejtést, ötletes, írni sajna nem tudtam bele, betelt.

Csa.Csi87 2019.11.17 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.06
A segítségek nélkül nem leltem volna mg egyhamar...
Ötletes

AlanTheWild 2019.11.04 09:39 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.83
Szegedi munka előtt végigjártam a multit! A rejtés ötletes, köszönöm!

Lupus21 2019.11.02 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

vto 2019.10.26 09:26 - Megtaláltam
A nagy forgalom miatt sajnos logolni nem tudtunk, így maradt az alternatív jelszó, viszont a láda ötletes kialakítása és elhelyezése nagyon tetszett. Köszönjük a rejtést!
Tomi és Eszter [g:hu 1.6.4]

Discover 2019.10.06 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.34
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC0069_DSC0070
_DSC0072_DSC0073
_DSC0064_DSC0065
_DSC0066_DSC0071
Páratlanpáros 2019.10.02 18:01 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (577 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.