geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
2898. Kvassay-zsilip, avagy a Csepel-sziget kapuja (GCKzs)

A Kvassay-műtárgy madártávlatból

A Kvassay-műtárgy madártávlatból

A zsilip a vasúti hídról nézve

A zsilip a vasúti hídról nézve

A zsilip a Kopaszi-gátról fényképezve

A zsilip a Kopaszi-gátról fényképezve

Pihennek a vízirendőrség hajói

Pihennek a vízirendőrség hajói

Levin geokesser átzúz a nyitott zsilipkapun

Levin geokesser átzúz a nyitott zsilipkapun

Azért elférnek itt nagyobb hajók is

Azért elférnek itt nagyobb hajók is

A műtárgy Kaplan-turbinája

A műtárgy Kaplan-turbinája

Az egykori közúti híd egy darabja, ma már emlékmű

Az egykori közúti híd egy darabja, ma már emlékmű

A vasúti hídra ne menjetek fel, mert veszélyes és tilos!

A vasúti hídra ne menjetek fel, mert veszélyes és tilos!

Ha ezt látod már közel jársz (Nem Levint)

Ha ezt látod már közel jársz (Nem Levint)

Átlagoltunk, átlagolgattunk

Átlagoltunk, átlagolgattunk

A nagy, zöld hernyó (már) nem segít a megtalálásban

A nagy, zöld hernyó (már) nem segít a megtalálásban
Szélesség N 47° 27,623'
Hosszúság E 19° 4,290'
Magasság: 99 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.01.23 11:00
Megjelenés időpontja: 2011.01.23 11:12
Utolsó lényeges változás: 2015.11.27 19:27
Utolsó változás: 2016.05.23 15:36
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: CacheFinder és Gyöngyi, Palazsu és Levin, LaySoft
Felhasználó: CacheFinder
Nehézség / Terep: 2.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 233 m
Megtalálások száma: 1127 + 2 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 2.1 megtalálás hetente


WAP-barát leírás
Egy 8,5x11x7 centiméter méretű hagyományos konyhai tárolódobozt keress a zsiliptől kissé távolabb, talajszinten. Ne a megszokott rejtésben gondolkodj! Írószer legyen nálad!
Fontos! Van ugyan védőkorlát felszerelve, de mivel ezen a helyen elég mély a víz, így a gyerekekre mindenképp figyeljetek oda! Sajnos a korlát több helyen rozoga állapotú és hiányos, ezért óvatosan közelítsétek meg és semmi esetre se dőljetek neki! A láda megszerzéséhez nem kell közvetlenül a vízpartra mennetek. A vasúti hídra és a HÉV töltésére még véletlenül se másszatok fel, mert veszélyes és tilos!


A ládába Travel Bug nem helyezhető.

A megközelítésről
Tömegközlekedést választva a 179-es autóbusszal és a Csepeli HÉV-vel egyaránt érkezhettek. Az autóbuszról a Csepeli-híd megállónál  N 47° 27,636' E 19° 4,312' 115 m [GCKzs+buszmegálló], a HÉV-ről a Közvágóhíd megállónál  N 47° 28,152' E 19° 4,205' 100 m [GCKzs+HÉV megálló] tanácsos leszállnotok, de a HÉV megállótól még közel 1300 métert kell gyalogolnotok ahhoz, hogy a csészét megkaparinthassátok. Az autóval érkezők járműveiket az ajánlott parkolóban hagyhatják hátra.  N 47° 27,616' E 19° 4,367' 105 m [GCKzs+parkoló]

A személyes kötődésről
Csepelen születtem és nőttem fel. Mivel édesapám a közelben dolgozott, így gyerekként sokat ólálkodtam ezen építmény közelében, melynek története, működése lassan érdekelni kezdett. Az Internet elterjedésével a kívánt információk viszonylag rövid idő alatt elérhetővé váltak, így ezek egy részének birtokában úgy gondoltam, hogy megpróbálom felkelteni figyelmeteket ezen érdekes vízi építmény iránt. És hogyan tehetné ezt meg legegyszerűbben egy ládász, mint geoládán keresztül...

A zsilip névadójáról, Kvassay Jenőről
Kvassay Jenő (Buda, 1850 július 5. - Budapest, 1919 június 6.) köznemesi családban született. A pesti Műegyetemen folytatott gépészmérnöki tanulmányokat, majd a magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémián, később Párizsban az École des Ponts et Chaussées-on tanult. A vízügyi szolgálat működését Franciaországban és Németországban tanulmányozta. 1878-ban kinevezték kultúrmérnöknek és megbízást kapott az általa javasolt mezőgazdasági-vízügyi szolgálat megszervezésére, melynek 1880-ban vezetőjévé nevezték ki. 1891-ben az Országos Vízépítési és Talajjavítási Hivatal (1899-től Országos Vízépítési Igazgatóság) vezetője lett, és onnan vonult nyugállományba 1918-ban. Működési köre kiterjedt a belvízrendezésre és lecsapolásra, az öntözésre, a mederrendezésre és a vízmosás-megkötésre, a halászati ügyek felügyeletére. Kvassay nevéhez fűződik a vízjogi törvény megalkotása, valamint az Országos Halászati Felügyelőség és a Közegészségügyi Mérnöki Szolgálat megszervezése. Kezdeményezte a balatoni kikötők és a budapesti Szabadkikötő megépítését, szorgalmazta a dunai vízi közlekedés fejlesztését.

A múlt
A Kvassay-műtárgycsoport a Duna főágának torkolatától 230 méter távolságban létesült, mai formáját 1910 és 1962 között nyerte el.
A Ráckevei Duna-ág (közismertebb nevén a Kis-Duna) Budapest déli részén két ágra szakad, megalkotván a közel 60 kilométer hosszú Csepel-szigetet. A Gellért-hegy alatti kiszélesedő, zátonyos szakasz a múlt század végéig jelentős árvízveszélyt okozott a térségben. Emiatt csupán az 1730-tól 1830-ig terjedő időszak alatt 12 nagy árvíz pusztította a fővárost.
Az 1870. évi X. törvénycikk alapján került sor a mederrendezésre, melynek eredményeképpen lezárták a Csepel-sziget bal oldalán lévő ágat, hogy a főág hidraulikai viszonyai javuljanak. Megépült a Ráckevei Duna-ág torkolatával szemben a Kopaszi Gát. A soroksári gátat és szigetet nem a felső torkolatnál, hanem 3,5 kilométerrel lejjebb, a mai Gubacsi-hídnál zárták el, ugyanis az ottani sziklás, kisebb mélységű mederben ez olcsóbban kivitelezhető volt. Az aránylag kis mennyiségű tápláló víz kritikus vízminőségi és környezeti állapotot idézett elő. A legrosszabb helyzet a Ráckevéig terjedő 30 kilométeres szakaszon alakult ki. A vízszintcsökkenés, a feliszapolódási problémák, a hajózhatóság megszűnése komoly problémát jelentett. Ennek az állapotnak megszüntetésére az 1904-ben hozott rendelkezések nyomán épülhetett meg 1924 és 1930 között a Kvassay és a Tassi-zsilip, 1954 és 1961 között pedig a Kvassay-szivattyútelep és erőmű. A számítások szerint a mellékág esése kisvízkor 4 méter, árvízkor 4,5 méter. Ebből következően a Tassi-zsilipnél közép és kisvízes időszakban, a Kvassay-műtárgyakban pedig nagyvízes időszakban üzemelő turbinákat terveztek. Ezen építmények közül a Tassi vízleeresztő-zsilip és erőmű az 1956-os dunai jeges árvíz következtében elpusztult.

A jelen
A műtárgycsoport jelenleg három részből áll: hajózsilipből, beeresztő zsilipből és szivattyútelepből, mely tulajdonképpen egy erőmű. A Ráckevei Duna-ágba történő vízbetáplálás folyamatos, melynek mennyiségét a Duna-ágon belüli vízfelhasználás, illetve a továbbvezethetőség együttesen szabják meg. Az állandó vízbetáplálás a Ráckevei Duna-ágat közvetlenül érő szennyvízmennyiség hígítása miatt is döntő fontosságú. A hajózsilip és szivattyútelep fő feladatai közé tartozik a Ráckevei Duna-ág vízutánpótlásának és a hajózásnak biztosítása, áramtermelés és a dunai árvízek kizárása. A hajózsilip főbb műszaki jellemzői: Hasznos hossza 75 méter, szélessége 10 méter. A legnagyobb átzsilipelhető hajó: 1000 tonnás uszály. Kapurendszer: Villamos és kézi mozgatású támkapuk. A hajózsilip Budapest elsőrendű árvízvédelmi vonalában van, így a zsilipet ennek figyelembevételével tervezték. Ha árvízkor az előrejelzés szerint Budapesten 650 centiméter feletti vízállások várhatók, akkor a felső hornyokba 1 méter magas, rácsos tartószerkezetű betétgerendákat raknak le a beépített daruszerkezet segítségével, így elzárást készítenek.
A hajózsilip kapumozgató berendezéseit 1982-ben hidraulikus mozgatásúvá alakították át. A zsilipkamrának elkülönített elő csatornája van, hogy a vízbeeresztő zsilip felé áramló víz ne zavarja a hajók mozgatását. A hajózsilip előcsatorna fenekét mélyebbre kellett helyezni, hogy mindig meg legyen a szükséges 2,50 méteres vízmélység. A zsilip küszöbét a fenékhez képest magasabbra építették, amely így a hordalék jelentős részét visszafogja.

A zsilipelési időpontokról
Ha kíváncsiak vagytok egy esetleges zsilipelésre, akkor ezeket a következő időpontokban nézhetitek meg: Nyári üzemelés szerint (május, június, július, augusztus) 7 órakor, 11 órakor, 15 órakor és 19 órakor. Téli üzemelés szerint (január, február, március, április, szeptember, október, november, december) 8 órakor, 12 órakor és 16 órakor.
Azért azt mindenképp tartsátok szem előtt, hogy zsilipelés csak abban az esetben történik, ha éppen van átzsilipelendő vízi jármű. A zsilipelés megtekintéséhez figyelmetekbe ajánljuk a következő kilátópontot:  N 47° 27,708' E 19° 4,327' 128 m [GCKzs+Kilátópont]

A rejtésről
Egy 8,5x11x7 centiméter méretű hagyományos konyhai tárolódobozt keress a zsiliptől kissé távolabb, talajszinten. Ne a megszokott rejtésben gondolkodj, tehát rőzsehalmot, vagy kőkupacot ne is keress! Írószer legyen nálad! Ha valamilyen oknál fogva a keresgélés veszélyeztetné a rejtek épségét, akkor logoljatok jelszó nélküli megtalálást és töltsetek fel magatokról és GPS-etekről legalább egy, a helyszínen készült fényképet. Ez alapján a megtalálást pozitívan fogom elbírálni!
Fontos! Van ugyan védőkorlát felszerelve, de mivel ezen a helyen elég mély a víz, így a gyerekekre mindenképp figyeljetek oda! Sajnos a korlát több helyen rozoga állapotú és hiányos, ezért óvatosan közelítsétek meg és semmi esetre se dőljetek neki! A láda megszerzéséhez nem kell közvetlenül a vízpartra mennetek. A vasúti hídra és a HÉV töltésére még véletlenül se másszatok fel, mert veszélyes és tilos!

Szeretném megköszönni Levin barátomnak a rejtés kivitelezésében nyújtott segítségét!


A természetet és a megtalálás élményét beszennyező, ládát beázni hagyó és nedvesen tartó, bepenészesítő, undorító nejlonzacskók nagy ellenzői vagyunk, ezért kéretik ládáinkat megkímélni ettől! Köszönjük! A vízálló dobozaink viszonylag szellős helyekre vannak rejtve, így majd csak megszáradnak maguktól...
Állapot: kereshető

KRW értékelés (628 db): környezet: 4.03 rejtés: 4.52 web: 4.61 átlag: 4.38

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


prtsys96 2021.04.17 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

koltaicinti 2021.04.16 19:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Magor1 2021.04.16 19:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

PulykiMaki 2021.04.11 14:44 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

truck 2021.04.11 11:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

krisz17krisz 2021.04.10 18:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

ratagi 2021.04.10 18:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

tat 2021.04.10 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.1]

troll 2021.04.09 16:28 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Tekertünk egyet fiacskákkal :)

LarryCooper 2021.04.05 16:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.10
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Csa.Csi87 2021.04.05 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Cápa 2021.04.04 14:54 - Megtaláltam
THX!
[Geoládák v3.9.6]

zsuzsi es sanyi 2021.04.02 19:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Ládázás Lilcsivel. Köszönjük a rejtést :)

Lászlócsalád 2021.04.01 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.45
Nagyon sokszor elmentünk már fölötte, nem is gondoltuk, hogy lent is körbe lehetne nézni :) köszönjük :)

-1-2
Balalajka 2021.03.28 13:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon ötletes volt a rejtés. Üdítő változatosság. Köszönjük a jó ötletett.

kompaktor 2021.03.21 15:35 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.93
Ez a találatom leginkább annak volt köszönhető, hogy a csepeli HÉV jelenleg nem a teljes vonalán közlekedik, hanem a ládától kb. 250 m-nyire kell átszállni a pótlóbuszról/-ra. Ezt a lehetőséget nem hagyhattam ki. :-) Kellemes meglepetés volt az igen ötletesen kialakított rejtekhely. Távolról szemrevételeztem a műtárgyat is. (Rájöttem, hogy én tulajdonképpen kedvelem a zsilipeket! :-)

Nem tudom, ki hogy van vele, nekem hiányzik a felrobbantott VITUKI-székház sejtelmesen nyomasztó toronyépülete a túlpartról...

Köszönöm a rejtést!

Xorbit 2021.03.20 12:16 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.17 súly: 2.99
Köszi a rejtést!

Seldon86 2021.03.15 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Malni 2021.03.15 10:30 - Megtaláltam
Megvagy láda:) köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

BouLache 2021.03.14 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Szeretem a vízi létesítményeket, köszi, hogy megmutattad!

Világutazó 2021.03.11 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.9.6]

aerofly 2021.03.07 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Linorka81 2021.03.07 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Gmre 2021.03.07 16:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Aniko & Gyuri 2021.03.06 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1140 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]