geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
269. Rezervátom (GCRZRV)
Bejárat
Bejárat
Fények a fák között
Fények a fák között
Csorda a karámban
Csorda a karámban
Bámulunk egymásra
Bámulunk egymásra
Piciboci
Piciboci
Száraz és szaraz
Száraz és szaraz
Fürdő
Fürdő

Szélesség N 46° 34,991'
Hosszúság E 17° 12,181'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.06.13 19:00
Utolsó lényeges változás: 2015.06.17 11:26
Utolsó változás: 2019.10.09 10:36
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LI, LG
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Megtalálások száma: 1065 + 6 sikertelen + 11 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2009-07 volt 28 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást veszett disznó készítette.


WAP:
Hagyományos doboz a fizetős területen kívül, mesterséges tereptárgyban.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Figyelem! Mivel a látványosság nyitvatartási időhöz kötött, ami a doboz megközelítési lehetőségeit is befolyásolhatja (ld. lentebb), előtte tájékozódj.
Nyitvatartás, jegyárak, programok, aktuális információk:

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum honlapja

A bivaly

A (vízi)bivaly (Bubalus bubalus) ázsiai eredetű, de Európában is (főleg mediterrán területeken) elterjedt, több száz éves jelenléte révén pedig Magyarországon is őshonosnak számító haszonállat. Tenyésztésének a történelmi Magyarország területén főként Erdélyben vannak hagyományai.
A szarvasmarha rokona: tartásában annál igénytelenebb, húsát kevésbé tartják értékesnek, tejéből azonban olyan ismert sajtok készülnek, mint a mozzarella, a feta vagy a cheddar. Idegenekkel félénkebb, de gondozójával szemben engedelmes állat. A gépesítés előtti időkben fő hasznosítása volt közmondásos ("bivalyerős"), a szarvasmarháét 50%-kal meghaladó igavonó ereje. Legnagyobbak és legerősebbek az ivartalanított bikák (ökrök), melyek olykor 9 mázsát is elérő testtömegükkel súlyban-erőben tíz felnőtt férfival érnek fel.

Nevükből is gondolhatóan igen kedvelik a vizenyős-mocsaras területeket - lehetőség esetén naponta több órát dagonyáznak, hűtve magukat a forróságban. A bőrükre ragadó sár-páncél még fürdő után is hosszan védi őket a rovarok ellen.

Kondor

Személyes vonatkozásként hadd említsem: apám elmondásából tudom, hogy földosztáskor nagyszüleim kaptak egy Kondor nevű bivalybikát. Engedelmes jószág volt, lassú, de nagyon erős. Magam is látni vélem szavai nyomán, ahogy Kondor lassan megdől, izmai megfeszülnek, a szíjak ropognak, különösen nehéz vontatmánynál pedig akár térdre is ereszkedik, úgy indul el.

Kápolnapuszta

A terület a háború végéig nagybirtok volt, aztán felosztották, majd állami gazdaság lett, de a 80-as évekre eljelentéktelenedett, az épületeket is lebontották. 1992-ben került a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (akkori jogelődje) gondozásába. A területen fenntartható gazdálkodást alakítottak ki, amit be is mutatnak a látogatók számára. Kiemelt szerepet kapnak olyan hagyományos haszonállatok, mint a szürkemarha ill. a fókuszba állított házibivaly. A tenyészet alapjául szolgáló állományt az egykori Nagykanizsai Állami Gazdaságtól vették át, mely korábban a környék kisebb-nagyobb gazdaságaiból összegyűjtötte az állatokat.

A fáslegelős terület egy részén tanösvényt alakítottak ki: villanypásztorokkal határolt útvonalon járhatunk az állatok között - esetenként egészen közelről figyelhetjük meg őket abban a jellegzetes kis-balatoni tájban, melybe életmódjukkal oly jól illenek.
(A 90-es évek elején még kerítések és villanypásztorok nélkül lehetett közel menni az állatokhoz. Igen kedvelték, ha az ember egy bottal vakargatni kezdte a hátukat: erre térdre ereszkedtek, és lefeküdtek - kellett is figyelni, hogy helyezkedünk, mikor mellettünk egy sok mázsás test a földre dől.)

Láthatunk még szürkemarhákat, lovakat, szamarakat, simogathatunk kecskéket. Érdekes látványosság az ürgemező: a látóterünkben ürgék tucatjai szaladgálnak.

Külön kérésre vezetésre és lovaskocsis bejárásra is van mód.

Megközelítés, rejtés, információ

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum belépőjegy vásárlásával, nyitvatartási időben látogatható - mindezek aktuális részleteiről tájékozódj előzetesen a leírás elején hivatkozott honlapon!

Ajánlott megközelítés aszfalton, autóval is:

A Balatonmagyaród - Zalakomár útról (Magyaródhoz közel) ágazik le kelet felé egy táblával is jelzett keskeny aszfalt, mely a fogadóépülethez vezet.

A láda a fogadóépület előtti parkolótól bő 100 méterre, a területen kívül rejtőzik, belépő nélkül kereshető.

Alternatív megközelítés kerékpárral, gyalogosan, de ehhez olvasd végig az alábbiakat:

A Kis-Balaton kerékpározható töltésein (pl. Sármellék vasútállomás felől érkezve) "hátulról" (keletről) is megközelíthető a helyszín. (Autóval sem lehetetlen, de sorompók zártságától függően nem garantálható, és nem illendő.) Viszont ha épp erre biciklizik az ember, a hivatalos megközelítés elég nagy kerülő lenne.
Elképzelhető, hogy így ingyen is láthatnád az állatokat, viszont ekkor is illik belépőt venni, már csak azért is, mert a területen kívülre, annak nyugati oldalán elhelyezett láda megkereséséhez ez esetben ki kell menni a fogadóépületnél. Mivel ez nyitvatartási időn kívül problémás lehet, ezt a megközelítést is csak nyitvatartási időben, a belépő megfizetésével javaslom.

A rejtés

A hagyományos dobozt a parkolótól bő 100 méterre, mesterséges tereptárgyban, lent találod.
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt, lásd a logot.

Értékelés: értékelés (694 db): környezet: 4.26 rejtés: 3.92 web: 4.15 átlag: 4.11

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Audrey722 2019.11.26 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

Brumicsapat 2019.11.05 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Cokmok 2019.10.27 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

laszloistvan 2019.10.06 17:11 - Egyéb
NZs, sajnálom, hogy így jártál, igyekszem pontosítani a helyzetet - pár megjegyzés:

1. A leírás a honlap meghivatkozásával kezdődik, és később is utal rá - mivel ennek a megoldásnak kisebb a hibatényezője a szövegbe helyezett statikus információknál. Az tényleg extra pech (bár valld be, hogy csak utólag nézted meg :-)), hogy épp a linken is módosítottak (és a régit nem irányították át). Átállítottam a hivatkozást az aktuálisra és színnel is kiemeltem az innen való tájékozódás fontosságát.
2. A parkoló és a láda helyének megközelítését régtől fogva utolsó személyes ottjártamig sem KRESZ-szintű, sem privát tábla nem tiltotta. Mint írod, KRESZ-szintű tiltást most sem találtál, a képeden egy viszonylag újnak tűnő privát tábla látható. Hogy ez pontosan hol van, az a képről sajnos nem derül ki, de köszönöm a jelzést.
3. Nyilván megpróbálok majd felelősen utánajárni a helyzetnek, vigyázzunk magunkra is meg egymásra is, de azért nem tűnik nagyon reálisnak a veszély - még ha meg is értem, hogy adott esetben nem erőltetted. A felelősség elméleti kérdésében pedig az alapállás mégiscsak az, hogy őrkutyákat szabadon engedni csak műszakilag bekerített területen lehet (még ha a terület gazdái szeretnek is túllőni fontoskodással meg ijesztgetéssel ilyenkor). A figyelmeztető tábla nem műszaki zár - a határt nem csak nekem kell tiszteletben tartanom kívülről, hanem a kutyának (ill. a gazdájának) is belülről. Lehet állítani egy ilyen táblát egy műszaki zár nyomatékosítására, de nem helyette. Mindent összevetve nem tartom reálisan esélyesnek, hogy a parkolónál vagy a láda helyén (igenis a területen kívül) valaki illetékes kutyával (pláne durva példánnyal) találkozzon - ha (teoretice) történne ilyenből súlyosabb affér, akkor az intézmény alighanem nagyon megütné a bokáját, és eléggé hiábavaló lenne erre a táblára hivatkozniuk.

Mindezzel együtt utána fogok járni a helyzetnek, és szükség esetén módosítok a rejtésen.

NZs 2019.10.06 17:10 - Nem találtam meg -
Zalakarosi kesingtúra
17:10-kor érkeztünk a parkolóba, behajtáskor az út széli tábláról már csalódottan konstatálva, hogy 17:00-ig van nyitva a "rezervátom". (Hogy ez a cseppet sem lényegtelen adat miért nincs a láda leírásában? Ki tudja. Ja, van ott egy link, tényleg. Kár, hogy csak egy 404-es hibakód van rajta! Bravó, bfnp!) Gondoltuk, ha már a bölényeket nem is láthatjuk, azért a ládát megkeresnénk. Éppen kiszálltunk volna az autóból, amikor egy ember jött oda, közölte, hogy 17 óra után ez a hely, mármint a kapun kívüli parkoló is zárva van, tiltott terület, behajtani tilos tábla van és különben is mindjárt kiengedi az őrkutyákat! Mivel a leírásból az sem derült ki, tudnak-e a helyiek a ládáról, nem kockáztattuk, hogy felfedjük ezt. Mivel a rejtés a parkolótól még odébb van, és a kutyákkal való találkozást nem annyira kívántuk, inkább a gyors távozás mellett döntöttünk. Kifelé menet aztán ismét, ezúttal tüzetesebben megvizsgáltuk a tiltó táblákat (ld. fotók!). Nos, behajtani tilos tábla NINCS. A parkolóig sima közút van, ahova akárki korlátozás nélkül bemehet, azt sem tábla, sem egyéb akadály, pl. sorompó, kapu, tankcsapda nem korlátozza. Eljátszottunk a gondolattal, hogy ha valaki mondjuk 18 óra után ér ide, amikor a jóember már nincs ott, hogy figyelmeztessen, a harapós kutyák viszont kint vannak - mi van akkor..? Ha netán súlyos baleset következik be, ki lesz a felelős? Így, ebben a formában ez az eljárás durva visszaélés azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy harapós kutyákkal nem vitatkozunk!
Más részről viszont ez a rejtés így nem teljesíti a szabályzat azon pontját, hogy a ládának a fizetős területen kívül és folyamatosan elérhetőnek kell lennie, valamint veszélyt jelent a mit sem sejtő keresők testi épségére, ezért karbantartást kérek rá. Lehet, hogy ez a helyzet csak mostanában vált ilyenné, de figyelmeztetek mindenkit, aki netán 17 óra után merészelne ideérni, hogy vigyázzon magára!
Mára ennyi elég volt, a kesingtúrát harmadnap, a nagybakónaki szurdoknál (GCNBKN) folytattuk.
NZs & Dóri

Kolszal 2019.08.28 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

galilei 2019.08.22 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

daniandor 2019.08.21 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Timi első ládája! :)
Böci, Timi, Tomi, Andor [Geoládák v2.2.5]

Pumakutya 2019.08.19 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

droland 2019.08.18 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bockoska 2019.08.17 12:29 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.99
megtaláltuk
Köszönjük
!

Povi 2019.08.17 11:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.33
Tandemmal Nagykanizsa felé

ellfelek 2019.08.15 11:00 - Megtaláltam
A nyaralás egyik napja még akkor is, ha folyamatosan sütött volna a nap, akkor is ez lett volna... A rezervátum felé a kis Dotto helyközi vonatot megelőztük.. Ők is ide tartottak... Meg is értem, mert nagyon jó volt ez a hely, jobb mint amire számítottam... :)
A bölények napoztak, sétáltak, ettek, dagonyáztak... Az állatsimogatóban a kecskék kedvesek voltak... :) De a legaranyosabb jószágok, az ürgék... Egyszer csak felfigyeltünk, hogy mozog valami a fűben, elég közel hozzánk... utána már láttuk hogy ez a hely nekik nagyon kedvező és sokan vannak... De a bátorságuk is egyedülálló... :) Kimerészkednek a járatuk elé, s mikor meglátnak valami mozgást, már bújnak is el a földbe... csak a hátsó felüket láttuk soknak, amint bevágták magukat az üregükbe... :)
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.4]

IMG_20190815_093301IMG_20190815_102209
IMG_20190815_102603IMG_20190815_093658
IMG_20190815_103747 
Dióskanyar 2019.08.13 18:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.07
Megtaláltuk. Köszönjük.

fodordav 2019.07.31 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.76
Megtaláltuk! E+D

GYEZegzug 2019.07.28 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.45
Három napos ládázás Zalában. Szélben, esőben, motorral, kerékpárral és gyalog.
Jó volt itt lenni ismét, augusztus végén újra jövünk.
Köszi szépen a lehetőséget.

tfmb 2019.07.25 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]

Parmerozpazepan 2019.07.24 09:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.95
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
Most csak a láda, de régi terv a rezervátom megnézése is.

Makimókus 2019.07.24 09:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.89
Köszönöm a rejtést!

geokukac 2019.07.22 22:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.12
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Nagyon szépen elrejtett rezervátum. A bivalyok mellett az ürgék és a gyurgyalagok páratlanul lenyügözőek. Jó kirándulási úticél.

[Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1083 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu