geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
269. Rezervátom (GCRZRV)
Bejárat
Bejárat
Fények a fák között
Fények a fák között
Csorda a karámban
Csorda a karámban
Bámulunk egymásra
Bámulunk egymásra
Piciboci
Piciboci
Száraz és szaraz
Száraz és szaraz
Fürdő
Fürdő

Szélesség N 46° 34,991'
Hosszúság E 17° 12,181'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Zala
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.06.13 19:00
Utolsó lényeges változás: 2015.06.17 11:26
Utolsó változás: 2019.12.30 10:23
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: LI, LG
Felhasználó: laszloistvan
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Megtalálások száma: 1071 + 6 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást veszett disznó készítette.


WAP:
Hagyományos doboz a fizetős területen kívül, mesterséges tereptárgyban.

A ládába TravelBug nem helyezhető.


Figyelem! Mivel a látványosság nyitvatartási időhöz kötött, ami a doboz megközelítési lehetőségeit is befolyásolhatja (ld. lentebb), előtte tájékozódj.
Nyitvatartás, jegyárak, programok, aktuális információk:

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum honlapja

A bivaly

A (vízi)bivaly (Bubalus bubalus) ázsiai eredetű, de Európában is (főleg mediterrán területeken) elterjedt, több száz éves jelenléte révén pedig Magyarországon is őshonosnak számító haszonállat. Tenyésztésének a történelmi Magyarország területén főként Erdélyben vannak hagyományai.
A szarvasmarha rokona: tartásában annál igénytelenebb, húsát kevésbé tartják értékesnek, tejéből azonban olyan ismert sajtok készülnek, mint a mozzarella, a feta vagy a cheddar. Idegenekkel félénkebb, de gondozójával szemben engedelmes állat. A gépesítés előtti időkben fő hasznosítása volt közmondásos ("bivalyerős"), a szarvasmarháét 50%-kal meghaladó igavonó ereje. Legnagyobbak és legerősebbek az ivartalanított bikák (ökrök), melyek olykor 9 mázsát is elérő testtömegükkel súlyban-erőben tíz felnőtt férfival érnek fel.

Nevükből is gondolhatóan igen kedvelik a vizenyős-mocsaras területeket - lehetőség esetén naponta több órát dagonyáznak, hűtve magukat a forróságban. A bőrükre ragadó sár-páncél még fürdő után is hosszan védi őket a rovarok ellen.

Kondor

Személyes vonatkozásként hadd említsem: apám elmondásából tudom, hogy földosztáskor nagyszüleim kaptak egy Kondor nevű bivalybikát. Engedelmes jószág volt, lassú, de nagyon erős. Magam is látni vélem szavai nyomán, ahogy Kondor lassan megdől, izmai megfeszülnek, a szíjak ropognak, különösen nehéz vontatmánynál pedig akár térdre is ereszkedik, úgy indul el.

Kápolnapuszta

A terület a háború végéig nagybirtok volt, aztán felosztották, majd állami gazdaság lett, de a 80-as évekre eljelentéktelenedett, az épületeket is lebontották. 1992-ben került a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (akkori jogelődje) gondozásába. A területen fenntartható gazdálkodást alakítottak ki, amit be is mutatnak a látogatók számára. Kiemelt szerepet kapnak olyan hagyományos haszonállatok, mint a szürkemarha ill. a fókuszba állított házibivaly. A tenyészet alapjául szolgáló állományt az egykori Nagykanizsai Állami Gazdaságtól vették át, mely korábban a környék kisebb-nagyobb gazdaságaiból összegyűjtötte az állatokat.

A fáslegelős terület egy részén tanösvényt alakítottak ki: villanypásztorokkal határolt útvonalon járhatunk az állatok között - esetenként egészen közelről figyelhetjük meg őket abban a jellegzetes kis-balatoni tájban, melybe életmódjukkal oly jól illenek.
(A 90-es évek elején még kerítések és villanypásztorok nélkül lehetett közel menni az állatokhoz. Igen kedvelték, ha az ember egy bottal vakargatni kezdte a hátukat: erre térdre ereszkedtek, és lefeküdtek - kellett is figyelni, hogy helyezkedünk, mikor mellettünk egy sok mázsás test a földre dől.)

Láthatunk még szürkemarhákat, lovakat, szamarakat, simogathatunk kecskéket. Érdekes látványosság az ürgemező: a látóterünkben ürgék tucatjai szaladgálnak.

Külön kérésre vezetésre és lovaskocsis bejárásra is van mód.

Megközelítés, rejtés, információ

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum belépőjegy vásárlásával, nyitvatartási időben látogatható - mindezek aktuális részleteiről tájékozódj előzetesen a leírás elején hivatkozott honlapon!

Ajánlott megközelítés aszfalton, autóval is:

A Balatonmagyaród - Zalakomár útról (Magyaródhoz közel) ágazik le kelet felé egy táblával is jelzett keskeny aszfalt, mely a fogadóépülethez vezet.

A láda a fogadóépület előtti parkolótól bő 100 méterre, a területen kívül rejtőzik, belépő nélkül kereshető.

Alternatív megközelítés kerékpárral, gyalogosan, de ehhez olvasd végig az alábbiakat:

A Kis-Balaton kerékpározható töltésein (pl. Sármellék vasútállomás felől érkezve) "hátulról" (keletről) is megközelíthető a helyszín. (Autóval sem lehetetlen, de sorompók zártságától függően nem garantálható, és nem illendő.) Viszont ha épp erre biciklizik az ember, a hivatalos megközelítés elég nagy kerülő lenne - amúgy pedig már Vörsnél is tájékoztató tábla ajánlja a kerékpáros megközelítést (kedvezményes belépővel!).
Elképzelhető, hogy innen közelítve ingyen is láthatnád az állatokat, viszont ekkor is illik belépőt venni, már csak azért is, mert a területen kívülre, annak nyugati oldalán elhelyezett láda megkereséséhez ez esetben ki kell menni a fogadóépületnél. Mivel ez nyitvatartási időn kívül problémás lehet, ezt a megközelítést is csak nyitvatartási időben, a belépő megfizetésével javaslom.

A rejtés

A hagyományos dobozt a parkolótól bő 100 méterre, mesterséges tereptárgyban, lent találod.
A keresés természetesen nyitvatartási időben, a látványosság megtekintésével ajánlott. A rejtés ugyanakkor a nyugati kapunál lévő parkoló mellett fizikailag nyitvatartástól függetlenül hozzáférhető - nyitvatartási időn kívül viszont csak saját felelősségre, a kutyás őrzésre figyelmeztető táblákra tekintettel.

(2019-ben helyeztek ki nyitvatartási időn kívüli kutyás őrzésre figyelmeztető, jogilag nemigen értelmezhető táblákat - már a bekötőúton (amelyre egyébként addig és azután sem derül ki bármiféle behajtási korlátozás), a fogadóépület előtt több száz méterrel, ismétléssel is nyomatékosítva. Nem pontosan értem, mi az a probléma, aminek a megoldását ettől várják - azon az áron is, hogy a nemzeti park egy publikus, vendég-csalogatónak szánt látványosságával kapcsolatos első benyomásokat meglehetősen barátságtalanná teszik. Viszont kutyás őrzés csak műszakilag zárt területen lehetséges, a műszaki zár (kerítés) nyomatékosítására, és csak úgy, hogy ha a kerítés a kutyákat megbízhatóan területen belül tartja - biztosan nem kószálhatnak az őrkutyák csak úgy a környéken, a terület műszakilag definiálatlan határain túl (pl. egyszerű turisták kutyáinak kilövésével olykor nem haboznak a vadászok) - ennek hiányában a táblák inkább hatnak otromba ijesztgetésnek, mint jogilag értelmezhető tilalomnak. Ezzel nem azt állítom, hogy okos dolog volna figyelmen kívül hagyni ilyen táblákat, de azért (a kihelyezők érdekében is) is nagyon remélem, hogy kerítésen kívül valódi veszélyes kutyatámadás lehetősége jóval kisebb annál, mint amekkora hatást az ijesztgetéssel el akarnak érni.)
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (696 db): környezet: 4.27 rejtés: 3.92 web: 4.15 átlag: 4.11

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 - kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

szalaij 2020.02.04 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

Ásványvadász 2020.02.02 14:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A rezervátumba most nem mentünk be. Csak a ládát kerestük meg, amit takarás nélkül találtunk. Logolás után próbáltuk elfedni gazakkal, de amekkora szél jött lehet, hogy azt is elvitte. A doboznak két füle hiányzik, a belseje száraz.

halaszkiraly 2020.01.09 18:42 - Egyéb
zöld kereszt Kedves laszloistvan!
Nagyon szépen köszönjük a láda ellenőrzését!
Üdvözlettel: hk


tcsa 2019.12.28 15:55 - Megtaláltam
A kecskék voltak a kedvenc kis cimbijeim, de a szóló bivalybébi is aranyos, aki egyedül legelészik-futkos a bejárathoz legközelebbi elkerített részen. A kutyákat szemrevételeztük a nyitvatartási időben, elzártan, azon túl vannak kiengedve a tábla szerint (16h-9h).
Köszönjük a rejtést!

kisember 2019.12.28 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

laszloistvan 2019.12.28 11:00 - Egyéb
Jártam a helyszínen a helyzetet ellenőrizni. A láda megvan, bár teljesen fedetlenül találtam - kérem, hogy némi szerves fedőanyaggal azért lássátok el.
A karbantartás szükségessége nem a láda állapotára, hanem a kutyás őrzésre figyelmeztető, újabban kihelyezett táblákra tekintettel merült fel. A kutyás őrzés nyitvatartási időn kívülre vonatkozik - a ládalapon deaktiváltam a 24 órás keresés lehetőségét, ill. beírtam, továbbá színnel is kiemeltem a nyitvatartási időn kívüli kereséssel kapcsolatos kockázatra való figyelmeztetést.

Emellett elhelyeztem a lapon az alábbi megjegyzést:
2019-ben helyeztek ki nyitvatartási időn kívüli kutyás őrzésre figyelmeztető, jogilag nemigen értelmezhető táblákat - már a bekötőúton (amelyre egyébként addig és azután sem derül ki bármiféle behajtási korlátozás), a fogadóépület előtt több száz méterrel, ismétléssel is nyomatékosítva. Nem pontosan értem, mi az a probléma, aminek a megoldását ettől várják - azon az áron is, hogy a nemzeti park egy publikus, vendég-csalogatónak szánt látványosságával kapcsolatos első benyomásokat meglehetősen barátságtalanná teszik. Viszont kutyás őrzés csak műszakilag zárt területen lehetséges, a műszaki zár (kerítés) nyomatékosítására, és csak úgy, hogy ha a kerítés a kutyákat megbízhatóan területen belül tartja - biztosan nem kószálhatnak az őrkutyák csak úgy a környéken, a terület műszakilag definiálatlan határain túl (pl. egyszerű turisták kutyáinak kilövésével olykor nem haboznak a vadászok) - ennek hiányában a táblák inkább hatnak otromba ijesztgetésnek, mint jogilag értelmezhető tilalomnak. Ezzel nem azt állítom, hogy okos dolog volna figyelmen kívül hagyni ilyen táblákat, de azért (a kihelyezők érdekében is) is nagyon remélem, hogy kerítésen kívül valódi veszélyes kutyatámadás lehetősége jóval kisebb annál, mint amekkora hatást az ijesztgetéssel el akarnak érni.

Private Ryan 2019.12.27 10:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.06
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Noni&Bruno 2019.12.23 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Audrey722 2019.11.26 15:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

Brumicsapat 2019.11.05 10:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Cokmok 2019.10.27 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

laszloistvan 2019.10.06 17:11 - Egyéb
NZs, sajnálom, hogy így jártál, igyekszem pontosítani a helyzetet - pár megjegyzés:

1. A leírás a honlap meghivatkozásával kezdődik, és később is utal rá - mivel ennek a megoldásnak kisebb a hibatényezője a szövegbe helyezett statikus információknál. Az tényleg extra pech (bár valld be, hogy csak utólag nézted meg :-)), hogy épp a linken is módosítottak (és a régit nem irányították át). Átállítottam a hivatkozást az aktuálisra és színnel is kiemeltem az innen való tájékozódás fontosságát.
2. A parkoló és a láda helyének megközelítését régtől fogva utolsó személyes ottjártamig sem KRESZ-szintű, sem privát tábla nem tiltotta. Mint írod, KRESZ-szintű tiltást most sem találtál, a képeden egy viszonylag újnak tűnő privát tábla látható. Hogy ez pontosan hol van, az a képről sajnos nem derül ki, de köszönöm a jelzést.
3. Nyilván megpróbálok majd felelősen utánajárni a helyzetnek, vigyázzunk magunkra is meg egymásra is, de azért nem tűnik nagyon reálisnak a veszély - még ha meg is értem, hogy adott esetben nem erőltetted. A felelősség elméleti kérdésében pedig az alapállás mégiscsak az, hogy őrkutyákat szabadon engedni csak műszakilag bekerített területen lehet (még ha a terület gazdái szeretnek is túllőni fontoskodással meg ijesztgetéssel ilyenkor). A figyelmeztető tábla nem műszaki zár - a határt nem csak nekem kell tiszteletben tartanom kívülről, hanem a kutyának (ill. a gazdájának) is belülről. Lehet állítani egy ilyen táblát egy műszaki zár nyomatékosítására, de nem helyette. Mindent összevetve nem tartom reálisan esélyesnek, hogy a parkolónál vagy a láda helyén (igenis a területen kívül) valaki illetékes kutyával (pláne durva példánnyal) találkozzon - ha (teoretice) történne ilyenből súlyosabb affér, akkor az intézmény alighanem nagyon megütné a bokáját, és eléggé hiábavaló lenne erre a táblára hivatkozniuk.

Mindezzel együtt utána fogok járni a helyzetnek, és szükség esetén módosítok a rejtésen.

NZs 2019.10.06 17:10 - Nem találtam meg
Zalakarosi kesingtúra
17:10-kor érkeztünk a parkolóba, behajtáskor az út széli tábláról már csalódottan konstatálva, hogy 17:00-ig van nyitva a "rezervátom". (Hogy ez a cseppet sem lényegtelen adat miért nincs a láda leírásában? Ki tudja. Ja, van ott egy link, tényleg. Kár, hogy csak egy 404-es hibakód van rajta! Bravó, bfnp!) Gondoltuk, ha már a bölényeket nem is láthatjuk, azért a ládát megkeresnénk. Éppen kiszálltunk volna az autóból, amikor egy ember jött oda, közölte, hogy 17 óra után ez a hely, mármint a kapun kívüli parkoló is zárva van, tiltott terület, behajtani tilos tábla van és különben is mindjárt kiengedi az őrkutyákat! Mivel a leírásból az sem derült ki, tudnak-e a helyiek a ládáról, nem kockáztattuk, hogy felfedjük ezt. Mivel a rejtés a parkolótól még odébb van, és a kutyákkal való találkozást nem annyira kívántuk, inkább a gyors távozás mellett döntöttünk. Kifelé menet aztán ismét, ezúttal tüzetesebben megvizsgáltuk a tiltó táblákat (ld. fotók!). Nos, behajtani tilos tábla NINCS. A parkolóig sima közút van, ahova akárki korlátozás nélkül bemehet, azt sem tábla, sem egyéb akadály, pl. sorompó, kapu, tankcsapda nem korlátozza. Eljátszottunk a gondolattal, hogy ha valaki mondjuk 18 óra után ér ide, amikor a jóember már nincs ott, hogy figyelmeztessen, a harapós kutyák viszont kint vannak - mi van akkor..? Ha netán súlyos baleset következik be, ki lesz a felelős? Így, ebben a formában ez az eljárás durva visszaélés azzal a nyilvánvaló ténnyel, hogy harapós kutyákkal nem vitatkozunk!
Más részről viszont ez a rejtés így nem teljesíti a szabályzat azon pontját, hogy a ládának a fizetős területen kívül és folyamatosan elérhetőnek kell lennie, valamint veszélyt jelent a mit sem sejtő keresők testi épségére, ezért karbantartást kérek rá. Lehet, hogy ez a helyzet csak mostanában vált ilyenné, de figyelmeztetek mindenkit, aki netán 17 óra után merészelne ideérni, hogy vigyázzon magára!
Mára ennyi elég volt, a kesingtúrát harmadnap, a nagybakónaki szurdoknál (GCNBKN) folytattuk.
NZs & Dóri

nem túlzás ez egy szabadon látogatható közúton tessék mondani?!az információk - a rejtő helyett most tőlem.
Kolszal 2019.08.28 09:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

galilei 2019.08.22 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

daniandor 2019.08.21 17:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Timi első ládája! :)
Böci, Timi, Tomi, Andor [Geoládák v2.2.5]

Pumakutya 2019.08.19 10:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

droland 2019.08.18 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bockoska 2019.08.17 12:29 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.99
megtaláltuk
Köszönjük
!

Povi 2019.08.17 11:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.33
Tandemmal Nagykanizsa felé

ellfelek 2019.08.15 11:00 - Megtaláltam
A nyaralás egyik napja még akkor is, ha folyamatosan sütött volna a nap, akkor is ez lett volna... A rezervátum felé a kis Dotto helyközi vonatot megelőztük.. Ők is ide tartottak... Meg is értem, mert nagyon jó volt ez a hely, jobb mint amire számítottam... :)
A bölények napoztak, sétáltak, ettek, dagonyáztak... Az állatsimogatóban a kecskék kedvesek voltak... :) De a legaranyosabb jószágok, az ürgék... Egyszer csak felfigyeltünk, hogy mozog valami a fűben, elég közel hozzánk... utána már láttuk hogy ez a hely nekik nagyon kedvező és sokan vannak... De a bátorságuk is egyedülálló... :) Kimerészkednek a járatuk elé, s mikor meglátnak valami mozgást, már bújnak is el a földbe... csak a hátsó felüket láttuk soknak, amint bevágták magukat az üregükbe... :)
Köszi a rejtést! [g:hu 1.6.4]

IMG_20190815_093301IMG_20190815_102209
IMG_20190815_102603IMG_20190815_093658
IMG_20190815_103747 
Dióskanyar 2019.08.13 18:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.07
Megtaláltuk. Köszönjük.

fodordav 2019.07.31 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.76
Megtaláltuk! E+D

GYEZegzug 2019.07.28 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.45
Három napos ládázás Zalában. Szélben, esőben, motorral, kerékpárral és gyalog.
Jó volt itt lenni ismét, augusztus végén újra jövünk.
Köszi szépen a lehetőséget.

tfmb 2019.07.25 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.52
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1091 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.