geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2822. Székelykapuk a Vértónál (GCver)

Székelykapu

Székelykapu

Domboldal

Domboldal

Magyar Életfa a dombtetőn

Magyar Életfa a dombtetőn

Székely Himnusz emlékmű

Székely Himnusz emlékmű

Turul emlékmű

Turul emlékmű

A fény oltára

A fény oltára

kapuk

kapuk

s leszünk

s leszünk

motívumok

motívumok

Székelyudvarhely

Székelyudvarhely

Az első mondat :(

Az első mondat :(

A domb születésének története (Délmagyarország, 2013.jan.30.

A domb születésének története (Délmagyarország, 2013.jan.30.
Szélesség N 46° 16,422'
Hosszúság E 20° 8,734'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.08.30 16:30
Megjelenés időpontja: 2010.08.30 16:40
Utolsó lényeges változás: 2020.05.28 19:09
Utolsó változás: 2020.06.17 19:09
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: zs&t
Felhasználó: Varhelyi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 150 m
Megtalálások száma: 762 + 5 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A legújabb láda is egy mikroláda lett. Ez már a 8. variáció. Segítség: Nekese, Deédes, fáklya

Itt érdemes megállni:
 N 46° 16,496' E 20° 8,655' 87 m [GCver+parkoló]

A domb keletkezése az utolsó képen van leírva.
Itt az első rejtő leírása olvasható:

A láda keletkezésének apropója:

A kapuk felállítást a Magyarok Világszövetségének elnöke kezdeményezte a Szegeden működő Független Városvédő Szövetség - Magyar Egyesület kérése alapján. A domboldalon elhelyezett 8 db székelykapu elkészítését székely vállalkozók adományai biztosították, melyeket 2010. augusztus 14-én délután avattak fel a Vértói záportározó dombjánál az I. Székely - Magyar Világtalálkozó alkalmából. A domb tetején, a 2009-ben állított Székely Himnusz emlékműve (előtérben a Boldogasszonnyal) mellett áll az egy évvel korábban állított Magyar Életfa is. A fából faragott szoborcsoportban egész alakos szobra van az 1921-ben született Székely Himnusz szerzőinek, Csanády György költőnek és Mihalik Kálmán zeneszerzőnek. E szoborcsoport mellett kapott helyet a Felvidékről érkezett közel 3 m magas Turul emlékmű is.

A Székelykapukról:

A székelykapuk fából készített, gazdag faragású (és festésű) műremekek.
Két részből áll, kis- és nagykapu. Ha az utcaajtót és a nagy kaput közös szemöldökgerenda fogja össze és az a szénásszekerekhez mért magasságúvá emelkedik és közös tetővel látják el; ezt nevezzük nagykapunak, más szóval székelykapunak, pontosabban fedeles nagykapunak. A kiskapu általában ugyanolyan magasságúra emelik, így annak mérete nem változik, teteje viszont jó alkalmat nyújt a díszítésre.
Először a székelykapu alapját, a három függőleges, téglalap alapú oszlopot, a "zábét" készítették el. Ebből az alaposzlopból három van, magasságuk a földtől négy-öt méter (a székely kapukat úgy tervezik, hogy a nagykapu alatt egy szénával jól megrakott szekér is könnyedén átmehessen). A föld alatti rész ezen felül még egy métert jelent, e rész vastagságát eredeti méretükben hagyják meg, ez a csutakfa. A zábék minden esetben fölfelé enyhén vékonyulnak. Vastagságuk egyezik a fölső zárógerenda, a "kontyfa" vastagságával. Tehát miután elkészül a székely kapu alapja, a három zábé (mely meghatározta a kis és a nagykapu helyét, méretét) és a kontyfa, következik a kötések elhelyezése.
Az elkészítést és a díszítést a székely kapu felállítása követi. Ezt a nehéz feladatot tíz-tizenkét ember vezényszóra, három mozdulattal teljesíti: beállítja a zábékat az előre megásott gödrökbe. A rögzítés a következőképpen történik: a gödörbe köveket és földet szórják, ezáltal kitöltötik a csutakfa és a gödör fala közti ürességet. Természetesen ezt a "tölteléket" keményre döngölik. A már álló kapuhoz állványt helyeztek, következik a tetőzet. A kontyfán nyugszik a galambdúc, illetve más néven a "galambbúg", illetve a felül csúcsban záródó tető. Kettős szerepet tölt be: egyrészt védi a kaput a csapadéktól (kiképzése ezért háztető formájú), másrészt pedig galamboknak otthont adó díszítőelem. Azok a kutatók, akik a székely kapukat a várkastélyokból eredeztetik, az erkélyek, filagóriák, tekintők, illetve egyéb figyelőhelyek maradványának, elvonatkoztatásának tekintik a galambdúcokat.
Nehezen találhatunk két egyforma székely kaput, egyéniségüket a díszítésük adja meg.

Faragása

A faragás minden arra alkalmas felületen (kontyfa, kötés) megjelenik, de kibontakozni mégis a kiskapu feletti négyszög alakú táblán, a "koronán" tud. Fellelhető díszek az égitestek, a madarak, a kelyhek, a növényi motívumok. Az oszlopokon jellemző a rózsa illetve a levélfüzér végigfuttatása. Ezek ismétlődése ritmikus, szívalakra emlékeztető, a köztük kimaradó helyet kacsokkal töltik ki, melyek végén gomb, tulipán, rózsa vagy csillag található. Az oszlopok fölső végződésén, egy pálmalevélen elhelyezkedő különálló virágzat található. A keret díszítése egymásra helyezett formákkal: virággal, csillaggal, rózsával, herelevéllel, tulipánszárral, tulipánnal, boldogasszony-levéllel, forgóvirággal, palmettával, koronával, gyertyával, kereszttel, kehellyel vagy madárral történt. A kapuk teste minden esetben dísztelen marad.A gerenda közti teret vonala keretbe foglalt dísz tölti ki. A keret közepét egymás fölé helyezett virág, csillag, rózsa vagy pontokból álló dísz (néha korona, kereszt, gyertya, kehely vagy madár) foglalja el. A kiskapu és a nagykapu testét nem díszítik. A hónaljkötéseken is találunk növényi díszeket, de elmaradhatatlan itt a keleti oldalon a nap, a nyugati szélen pedig a hold és a csillagok. Ide kerülnek a feliratok.

Gyakran használt feliratok

A béjövőnek szállás, a kimenőnek békesség.
Áldás a bémenőnek, üdv a kijövőknek.
Béke a bejövőre, áldás a kimenőre!
Békesség a bemenőknek, egészség a kimenőknek.
Ha e zajló nagyvilágban baj és bánat kerget, jó szándékú szívvel mihozzánk betérhetsz.
Ha jó szándék hoz, e kapun bejöhetsz, különben az úton fel s alá elmehetsz.
Házad lehet bárhol, de hazád csak itt.
Isten hozott. Ha mész, Isten legyen veled.
Isten segedelmével állíttatta Beke Gyula és neje az Úr 1865. esztendejében!
Jó szívű barát, béjöhetsz.
Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez - testvér - ne légy hűtlen soha.
Szíves vendéglátó e kapu gazdája, de a gonosz embert furkósbottal várja. - Szíves vendéglátó e kapu gazdája, de a gonoszt, álnokot végképpen kizárja.
Szíves vendéglátó e kapu gazdája, ki a fáradt utast tárt karokkal várja.
Térj be hozzánk vándor, ha erre visz az utad, ha jó a szándékod, itt szeretet fogad.
Vándor! Ez a kapu nem akar kizárni, csak azt mutatja meg, merre kell bejárni.
Vándor, ha elfáradsz az élet útján, bizalommal térj be e kapu alatt, ha jó a szándékod, itt szeretet fogad.

Festése

A székelykapukat régebben csak faragták, de a 18. század óta a díszeket gyakran festik is; a felkúszó indák színe sötétvörös, az indán ülő hármas levelek kékek, néha zöldek fehér pettyekkel tarkítottak; a rozmaringok mindig zöldek. A színezéshez csak piros, fehér, zöld és kék színeket használnak.

A Székely Himnuszról:

A Székely himnusz 1921-ben született, szövegét Csanády György, zenéjét Mihalik Kálmán szerezte. A szerzők szándéka nem az volt, hogy valódi himnuszt alkossanak a székely népnek, és művük később sem vált hivatalos himnusszá. Az évtizedeken keresztül tiltott dal azonban hatalmas népszerűségre tett szert Erdélyben és Magyarországon. A tömegrendezvényeken gyakran éneklik együtt a magyar Himnusszal és a Szózattal.

Ki tudja merre, merre visz a végzet
Göröngyös úton, sötét éjjelen.
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi csillagösvényen.
Maroknyi székely porlik, mint a szikla
Népek harcának zajló tengerén.
Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!

A Magyar Életfáról:

Minden növényi ábrázolás közül az életfa a legösszetettebb és legegyetemesebb jelentésű. Utal életre és halálra, az örök fejlődésre és növekedésre, a folytonos megújulásra. A mélylélektan a gyökér, törzs, korona hármasát a ösztön-én, én, felettes-én kifejeződéseként értelmezi. A világfa a magyar népmesék világképében az ÚT, amelyen a mesehős az égbe vagy az alvilágba jut. A fa ágai között jár a nap és a Hold, ez a nagy tölgyként emlegetett fa a Boldogasszonynak fája. Az ősi kultúrákban a magasra növő fa jelképezte a föld ég felé törő életerőit, a földi élet Isten közelségébe törekvő vágyait és hajtásait. Mélyre nyúló gyökereivel viszont a földalatti világgal való kapcsolatokat idézte fel. A fa törzsével, ágaival, gyökereivel az égi, a földi, a föld-alatti világgal való kapcsolatkialakítás lehetőségének jelképes értékévé vált. A fa világszinteket összekötő jelképes jelentésében a lovas kultúrák népei a világmindenség isteni rendezési elvét látták, amelyet világfának neveztek. A világfa a közép-ázsiai lovasnépek ősvallásának legalapvetőbb rendszerezési formája, ugyanúgy kifejezi az ősi hun, avar és magyar hit rendjét, mint jelképrendszerének szerkezeti felépítését. Igazi csoda, hogy a kereszténység felvétele után a magyar ősvallás legfontosabb vallási jelképe több mint 1000 éven át megmaradt a magyar nép em¬lékezetében.

A Turulról:

A turul a magyar eredetmondák mitologikus madara. A magyarok fejedelme még a levédiai tartózkodásuk idején azt álmodta, hogy hatalmas sasok támadták meg az állataikat és kezdték széttépni őket. Az emberek megkísérelték megtámadni a sasokat, de nem sikerült, mert mindig máshol támadtak. Ekkor megjelent egy gyors, bátor turul, és a magasból támadva megölte az egyik sast. Ezt látva a többi sas elmenekült. Ezért elhatározták a magyarok, hogy máshová mennek lakni. Elindultak Attila földjére, melyet örökül hagyott rájuk, de az utat nem ismerték. Ekkor ismét megjelent a turulmadár, s a fejedelem fölé szállva lekiáltott neki, hogy kövessék őt, míg el nem tűnik a szemük elől. Az álom után nem sokkal dögvész ütött ki az állatok között, s a mindenfelé fekvő tetemeken lakmározó keselyűk közül egy arra repülő turul a magasból lerúgta az egyiket. Ezek után felismerve az álmot e jelenetben, az összes magyar felkerekedett és követte a turult. Ahol a madár eltűnt a szemük elől, ott tábort ütöttek, majd ekkor ismét előtűnt a turul, és a magyarok újra követték minden népükkel együtt. Így jutottak el Pannóniába, Attila egykori földjére. Itt aztán a madár végleg eltűnt szemük elől, ezért itt maradtak. Ennek a mondának a valóságos alapja az, hogy a magyarok anélkül, hogy tudták volna, valóban addig a helyig vonultak Európában nyugat felé, ahol a kerecsensólyom - a turul - fészkel.

Kellemes sétát!

Új láda kihelyezése: 2013 .06. 21. és 09. 13.
Új láda ugyanazon a helyen. 2016. február 21.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (395 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.46 web: 4.59 átlag: 4.54

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


zoli 2020.08.02 17:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

HorváthBBGVKH 2020.07.25 16:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.69
Köszönjük a rejtést!

Ágica63 2020.07.11 17:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm. Ágica

MonTri 2020.07.11 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Bakszakáll 2020.07.08 16:03 - Megtaláltam
Rendszeresen megfordulok Szegeden, de nem tudom, hogy a láda nélkül ide kanyarodtam-e volna. Pedig állati klassz a hely! Csillagos 5-ös a rejtés, visszajövős:-) Köszönöm a lehetőséget.

PaintedSmile. 2020.07.05 18:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

berkopt 2020.07.05 18:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Végre van láda, nem flösbe jöttünk ki újra :)köszi [Geoládák v3.4.1]

Makkap 2020.07.04 11:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

nefrisz 2020.07.04 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szuper a kulcsszó, az segített! [Geoládák v3.4.1]

Kimberli1 + Imi30 2020.06.16 13:00 - Megtaláltam
Rejtői segítséggel lett meg a jelszó. Nagyon szép hely a beton házak között. Köszönjük a rejtést!

7dayfarkas 2020.05.19 15:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget, és a segítséget. [g:hu 1.6.4]

Witgergo 2020.05.15 16:29 - Nem találtam meg
Sajnos én sem találtam meg. Pedig az összes olyan helyre benyúltam ami a lámpa közelében mágnesezhető volt. ???? [Geoládák v3.3.2]

JenniMiki 2020.05.14 08:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.01
Tűvé tettük a területet, megnéztünk minden lehetséges helyet, sajnos nyoma veszhetett a ládának. Kérjük a mellékelt képek alapján fogadd el a találatot! :) A helyszín nagyon szép, különösen hogy egy "betondzsungelben" van. Sajnáljuk, hogy nem lett meg a láda, de az alatt a 40 perc keresgélés alatt legalább volt lehetőségünk tüzetesen megvizsgálni a teljes területet :) Köszönjük, Jenni&Miki

[Jóváhagyta: Varhelyi, 2020.05.14 11:55]

verto1verto2
verto3 
tamastolnai 2020.04.24 09:20 - Nem találtam meg
körbejártuk a fent levő összes lámpaoszlop környékét, nem találtuk :( [Geoládák v3.3.2]

Sárga Ádám 2020.03.23 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.70
Köszönjük, megtaláltuk, cseles!
ÜDV.

MadMax1456 2020.03.22 08:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

v.judit 2020.03.05 19:31 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

mpeti1985 2020.03.05 19:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Fitti80 2020.02.26 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.38
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

porto 2020.02.22 16:10 - Megtaláltam
Köszönöm, két élmény volt! :-)
Érdekes környék :-) sógórnői találat!
Szeged10
[Geoládák v3.3.2]

Mimi92 2020.02.17 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.69
Szép hely a városban. Jó a rejtés itt vélhetően itt tényleg csak azok találják meg akik illetékesek. Köszi

Cathers 2020.02.16 17:16 - Megtaláltam
Stresszlabdat szerettunk volna ajandekba adni a kovetkezo megtalalonak, de sajnos nem fert bele a dobozba... a paromnak viszont szuksege lett ra kereses kozben:) egy jo 45percbe kerult megtalalni:D fatol az erdot tipusu a rejtekhely ;)
[Geoládák v3.3.2]

kucsi24 2020.02.09 07:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük az alföldi "hegymászást"! Nagyon kreatív kis láda. [Geoládák v3.3.2]

Farekék 2020.02.02 10:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.00
Ez egy nagyon érdekes hely volt a városban.
Köszönjük a lehetőséget.

20200202_10303620200202_103448
20200202_10350220200202_103536
20200202_10360220200202_103644
Mumu 2020.01.26 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk...végre :D

Boldika80 2020.01.24 12:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) Karóca & Boldika [Geoládák v3.2.2]

szabo.anna1992 2020.01.05 16:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Köszönjük a rejtést, megtaláltuk!

KHLeila 2020.01.01 21:14 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.67 súly: 1.00
Köszönöm a rejtést!

admo 2019.12.27 10:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Kispocók 2019.11.17 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Simikirándul 2019.10.26 17:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Patent&Lord 2019.10.25 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

Andrusa 2019.10.23 11:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Nagy meglepetésünkre az emlékmű alkotója lépett elénk keresgélés közben :-)

sergeant 2019.10.23 01:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

afriday 2019.10.20 14:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk segítőmmel. A dicsőség az övé, én csak kikapartam a gesztenyét! Már régóta kerestem, volt néhány sikertelen kísérletem. A nagy izgalomban elfelejtettem a jelszót, így ma újra el kellett látogatnom a ládához..

IMG_20191020_141833_3IMG_20191021_182045_6
Páratlanpáros 2019.10.16 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

smico50 2019.10.16 10:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Discover 2019.10.06 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.34
Köszönöm a rejtést!
[iGC] [wapon beküldött szöveg]

_DSC0086_DSC0087
_DSC0089_DSC0091
_DSC0092_DSC0093
_DSC0094_DSC0095
_DSC0096_DSC0097
_DSC0099_DSC0100
_DSC0101 
tixem 2019.09.29 11:31 - Megtaláltam
Köszi a rejtést

pgyp 2019.09.14 08:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.99
Megvagy! [g:hu 1.6.2y]
Szegediként ez lett az egyik utolsó megtalált és belogolt láda, pedig egy korábbi láda még a kezemben is volt, de logolni nem sikerült. Ma reggel sikeresen meglett, jó a rejtés!

dinkie 2019.09.11 13:30 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

WorldWonderer17 2019.08.31 10:11 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

ictanebu 2019.08.31 10:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

W05-44 2019.08.24 19:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
Makói hétvége során, szegedi mozizás előtt legkedvesebb edzőbácsimmal.

Székelykapuk lentrőlSzékelykapuk fentről
szife 2019.08.24 18:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

TorMari 2019.08.22 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Szegeden élek évek óta, de még sosem néztem meg a szekelykapukat. Köszönöm!

tfmb 2019.08.20 12:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.60
Köszi a rejtést!

B.nono.1999 2019.08.18 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget! [g:hu 1.6.4]

szoe 2019.08.18 08:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mizseicsaba 2019.08.18 08:30 - Megtaláltam
Köszi a rejtést !Meglelve!

B o u n t y 2019.08.10 12:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.78
Köszönjük a rejtést!

Kyra 2019.08.10 12:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.85
Gyönyörű hely, köszönjük :)

agedma04 2019.08.10 08:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5] Gyönyörűség, köszönöm, hogy láthattam!

Kiaribua 2019.07.30 13:15 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Ügyes.

vto 2019.07.29 22:33 - Megtaláltam
A ládát még korábban talátam, viszont csak most volt alkalmam bejelenteni.
Köszönöm a rejtést! [g:hu 1.6.4]

FSanya 2019.07.21 19:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Zsozso94 2019.07.19 11:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.51
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :) A láda nélkül valószínű nem jutottam volna el erre a szép helyre! :)

VértóVértó
VértóVértó
VértóVértó
Vértó 
Albions 2019.07.10 21:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

monic1006 2019.07.05 11:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
A délvidéki Törökbecsére, a Bánáti Hazajáró túrára tartva útba ejtettük szsoutdorral Szegedet. Túl sokat nem akartunk időzni, így célzottan a geoládát támadtuk meg... gondoltuk mi... de a lakótelep közepén lévő kis tó és dombocska a székelykapukkal olyan ottmarasztalós volt, hogy ebédünket is annak tövében költöttük el, majd tovább indultunk, hogy még a GCHAMP és a GCMELY is beleférjen még a napba Magyarország legmélyebb pontjával együtt.
Köszönjük a rejtést! ;)

szsoutdoor 2019.07.05 11:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Úton a Bánáti Hazajáró Túrára megálltunk Szegeden egy kis pihenőre. Nagyon hangulatos a domb és a tavacska a lakótelepen, de a székelykapuk viszik a prímet. Köszönjük a rejtést!

Totht737 2019.06.25 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Hegyo 2019.06.23 15:06 - Megtaláltam
Megtaláltam Teveladyvel. Köszönöm a lehetőséget. Környezet: 4/Rejtés4: / Web: 4 [g:hu 1.6.2y]

Túranyuszi 2019.06.05 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.97
köszi a rejtést. :)

djreros 2019.06.05 15:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Bogi és Bálint 2019.06.02 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltuk , köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bkitti95 2019.05.26 19:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :)

coteacote 2019.05.26 10:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

gargapista 2019.05.21 18:29 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.85
Köszi!

Senator62 2019.05.17 12:40 - Megtaláltam
O.K. Szép rejtés.

BaLiAnIzAb 2019.05.10 22:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.97
Megtaláltuk, köszönjük. 🙂

ha8je 2019.05.07 21:49 - Megtaláltam
Megtaláltam! Köszönöm a rejtést.

bodopal 2019.05.07 07:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

attilav 2019.05.04 12:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

KK TEAM 2019.05.02 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Dudek 2019.04.23 21:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk: Carlos, Kobász, Dudek tetszet a játék!???????? [Geoládák v2.2.5]

Blasii 2019.04.20 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.00
Köszönöm a rejtést, megtaláltam.

rozsahegyieva 2019.04.19 17:23 - Megtaláltam
Koszi a rejtest! A fiammal imadjuk ezt a jatekot

tajani63 2019.04.16 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Atom82 2019.04.15 19:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Hey-ho 2019.04.14 06:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

IMG_0048 
Ditke86 2019.04.13 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Dotti&Pisti 2019.04.08 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 1.00
Székelykapuk a Vertónál

Iván19 2019.04.07 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
köszönjük a rejtést. Nagyon szép környezet egy nagyváros szívében. Gyönyörűek a székely kapuk faragásai.

P4079476P4079478
P4079481P4079486
P4079487 
melinya 2019.04.05 17:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtő munkáját :-) [g:hu 1.6.2y]

Prince_Andrew 2019.04.03 18:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Szép környezet, szép emlékmű, ötletes rejtés és nagyon jó webes leírás. Köszönöm!

54DFA442-CFA8-47EF-B20D-BE71AD5BAA10 
gab.szalontai 2019.03.17 12:25 - Megtaláltam
Nehezen, de megtaláltam. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Halász család 2019.03.17 09:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

balazsz@ 2019.03.16 10:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Zsutila 2019.03.15 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Pitymi 2019.03.11 11:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejt?st. :) [g:hu 1.6.2]

Botond89 2019.03.10 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2]

mesger 2019.03.03 16:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Fekete párduc 2019.03.03 11:45 - Megtaláltam
Koszi

robinbird 2019.03.03 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

geoládászok 2019.02.25 14:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Az ötszázadik.

tamas.vaczi 2019.02.16 17:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Rob69 2019.02.14 13:29 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Köszönjük!

Cole91 2019.02.03 11:39 - Megtaláltam
Ádi és Enci megtalálta, Kecskemétről! :) [g:hu 1.6.1x]

enciiii 2019.02.03 11:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Ádi és Enci Kecskemétről :) [Geoládák v2.2.5]

Olahgabi 2019.01.26 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

veektor253 2019.01.26 14:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

EdeZ 2018.12.08 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

daecan 2018.11.24 13:58 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Azért jól körbe kellett nézni :)
A Szilágyi-Nagy család [Geoládák v2.2.5]

RV 2018.11.22 11:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

btomili 2018.11.14 15:51 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.0]

gerico69 2018.11.02 11:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

eltájoló 2018.10.31 11:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.09
Tetszett a tó, és a rejtés is. Köszönöm.

acsi53 2018.10.31 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Köszönjük a rejtést!

fazekaszs77 2018.10.30 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

bigmick 2018.10.21 10:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0h]

GCver_20181021102304.jpg 
77szabogabi 2018.10.07 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

mtibi8563 2018.09.30 13:30 - Megtaláltam
Szeptember végi, vasárnap délutáni séta a Vértónál. Trükkös volt, beletelt egy kis időbe, mire a muglik mellett megtaláltuk. Köszi a rejtést!

begree 2018.09.22 15:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

pocok5 2018.09.10 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 2.58
Köszönöm!

GeoCicák 2018.09.08 16:00 - Megtaláltam
Megleltük. Köszönjük! Trükkös rejtés :)

Fixis 2018.08.26 14:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Szép hely. A helyiek ott bandáznak, ezért megnehezítik a keresést.

KP1965 2018.08.21 16:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. :) [g:hu 1.5.4]

Pipers 2018.08.20 19:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Ifkovics_család 2018.08.19 17:59 - Megtaláltam
Ügyes rejtés, köszönjük!

R-Gyu 2018.08.12 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

pastorerno 2018.08.07 17:41 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Aranyos ötlet a rejtés helye. [Geoládák v2.2.4]

Zsizsi60 2018.08.07 09:41 - Megtaláltam
Köszi a rejtést

ha8llh 2018.08.04 17:23 - Megtaláltam
Megtalaltuk 3-an.

YO5OAI 2018.08.04 17:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Csodálatosan szép látnivalók!

YO5NDA 2018.08.04 17:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.18
Megtaláltuk!

anettx 2018.08.04 12:11 - Megtaláltam
TFTC!
Szegedi #hellogeocaching.
Nagyon érdekes és különleges, ahogy a panelházak közé egy ilyen szép helyet kialakítottak.

gcver-DSC05958 
ha2 2018.08.04 12:10 - Megtaláltam
Egy újabb,könnyű városi találat a nagy hőségben.

Senkise 2018.08.03 20:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Toth417 2018.08.02 19:00 - Megtaláltam
Tram-in találat, a vasútállomástól utaztam végig a 2-es villamoson, majd a végállomásnál leszállva indultam neki a dombnak. Nagy volt a forgalom, de a ládát észrevétlenül elő tudtam húzni, majd visszatenni. Köszönöm a rejtést!

Panka kirándul 2018.07.29 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

vgaabor 2018.07.29 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

kectam 2018.07.28 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.08
LionDaddyékkel közös ládavadászat, Szeged, Békéscsaba, Kecskemét vonalat éríntve. Kellemesnek mondható időben, de néha égi áldást is kaptunk, két ládát esőben kerestünk.
Mindent egybevetve remek cavargás volt egy szuper fagyizással egybekötve. Szelykefürdőn láttunk utoljára ilyen székelykapusort. Akkor is nagyon tetszett, most is megcsodáltuk. A dombon lévő kis szoborpark nagyon impozáns, a tó környéke szépen rendezett. A láda is hamar meglett, Zoli vagy 5 percig tkergette a logbookot..:)

20180728_09564020180728_095708
20180728_09575020180728_095810
20180728_09594220180728_100131
20180728_100447 
esztelneki 2018.07.27 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

emiGrant 2018.07.25 08:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Csodás székelykapu sorozat, amilyet én még sehol másutt nem láttam. Élvezetes kis séta a domb tetejére és nagyszerű fotózási lehetőségek. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
Palko2191 2018.07.24 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Ásványvadász 2018.07.24 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.62
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]
Szép és különleges hely. A rejtés is szuper.

petispaespea 2018.07.23 22:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget! Tényleg pici és nem vittünk tollat, így bele nem írtunk. :) [Geoládák v2.2.4]

Taki peti 2018.07.23 17:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

szollosi73 2018.07.11 18:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.11
Megvan!
Nagyon tetszett a hely, ügyes rejtés, de nem fogott ki rajtam.
Köszönet.

Székelykapuk a Vértónál 001Székelykapuk a Vértónál 002
Székelykapuk a Vértónál 003Székelykapuk a Vértónál 004
Székelykapuk a Vértónál 005Székelykapuk a Vértónál 006
Székelykapuk a Vértónál 007Székelykapuk a Vértónál 008
fz12sg66 2018.07.07 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

Aniko1980 2018.07.02 17:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

GAMANO 2018.06.30 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

taanlika 2018.06.30 13:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

AlmásiEdina 2018.06.26 20:40 - Megtaláltam
Megtaláltam. Jó kis móka volt :) [g:hu 1.5.4]

Sinsike 2018.06.25 20:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést egy élmény volt!! [Geoládák v2.2.4]

xbundi94x 2018.06.25 20:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Ramesz10 2018.06.25 20:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

Denike 2018.06.23 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

BPeterDV 2018.06.11 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Mizo6869 2018.06.06 17:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. Mia, Zoli. [Geoládák v2.2.4]

Sir Pajszer 2018.06.05 13:04 - Megtaláltam
Köszi!

20180605_150041[1] 
zsolty23 2018.06.04 19:04 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

tojas007 2018.05.24 00:00 - Megtaláltam
Kellemes kis séta a gyermekekkel, igazából GPS nélkül, a térkép alapján azonnal megtaláltuk.
Köszönjük az elrejtőknek!

Bernáth 2018.05.21 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.02
Szemerkélő esőben, néztük meg a kapukat, szobrokat és találtuk meg a ládát. Ez volt szegedi hétvégénk utolsó találata. Köszönjük.

stikli08 2018.05.19 13:55 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm, hogy megmutattad! [g:hu 1.5.4]

JudyPotter 2018.05.10 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 2.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 1.48
Köszi!

Louis 2018.04.30 18:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

prisoft 2018.04.30 18:34 - Megtaláltam
Megvan! Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

petili 2018.04.30 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Szépen kivitelezett és karbantartott hely.
Köszönjük a rejtést!

Poliák család 2018.04.29 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.66
Nehezen, de megtaláltuk. Köszönjük a rejtést!

20180429_10380720180429_104001
foxfoxfox 2018.04.09 16:31 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!
Füge nem jöhetett. :/

székelykapukitt aztán van minden!
KTamas51 2018.04.01 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

MimiTiti 2018.03.30 18:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Mirtt 2018.03.30 18:52 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Trom 2018.03.30 18:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Pumba9 2018.03.30 18:51 - Megtaláltam
Hurrá. Újabb láda a gyűjteményembe. Köszönöm! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Bagoly és Talicska 2018.03.28 17:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

pityulino 2018.03.27 16:06 - Megtaláltam
Levadászva Ciccel! [Geoládák v2.2.3]

cic 2018.03.27 16:04 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
A "Planetary Pursuit" kihívás keretében találtuk meg ezt a kincset, mikor is a szegedi pihenésünk alatt kerestük a környék ládáit. Jó kis találat volt ez egy bánatos, esős, tavaszi napon. Köszönjük a rejtést!

IMG_9120A dombtetőn.
Tavi látkép.Látogató.
golyakr 2018.03.25 12:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.47
Megmásztam, közvetlenül az árvízi séta első pontja után. A kapukon lévő összes feliratot elolvastam és hál Istennek senki nem zavarta a ládázás élményét. A rejtekhelyet jól sejtettem, a harmadik lehetőség kipróbálása után sikerrel jártam; köszönöm :)
Talán így a végére megoszthatom, hogy a Vértó kapcsán én mire asszociáltam:
"Vértó torka mélyén, Csontfa gyökerének
Átkozott tövében, a Kulcs lenn hever."
Jeffrey Stone

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.3]

MoMaszter 2018.03.24 14:57 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Ismerve a város alapvető politikai preferenciáit furcsa volt itt szembesülni ezzel az együttessel, de mi örültünk neki! tetszett a rejtés is! Köszi, hogy megmutattad a helyet!

EdKa 2018.03.22 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.72
Szép hely, ügyes rejtés. Nagyon sáros volt a domboldal.

P3220131 
lakkanto 2018.03.21 18:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Szegedi zárásként még befért világosban a mikroláda, köszi a rejtést.

Zéboy 2018.03.17 11:33 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

Zéboy logó 
Berián 2018.03.17 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

*Moka* 2018.02.25 14:45 - Megtaláltam
+

*Vica* 2018.02.25 14:45 - Megtaláltam
Köszi, jó rejtés.

-1-2
-3