geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2804. Zsombói láperdő (GCZSLE)
Zsombó temploma
Zsombó temploma
Rózsa Sándor csárda
Rózsa Sándor csárda
Az ősláp
Az ősláp
Az ősláp
Az ősláp
Tó a láperdő szélén
Tó a láperdő szélén
Téli láp
Téli láp
Téli láp
Téli láp
Ládakörnyék csapadékos évszakban
Ládakörnyék csapadékos évszakban

Szélesség N 46° 18,929'
Hosszúság E 19° 59,138'
Magasság: 95 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.08.04 14:00
Megjelenés időpontja: 2010.08.07 00:30
Utolsó lényeges változás: 2011.01.23 17:30
Utolsó változás: 2019.04.27 11:36
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus
Felhasználó: Cerberus
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 480 m
Megtalálások száma: 296 + 2 sikertelen, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A Rózsa Sándor csárda előtti parkolóból gyalogosan haladj tovább a csárda mellett induló zöld turistajelzésen kb. 480 métert. A 16x11x5 cm-es láda a turistaúttól kb. 25 m-re a lápas terület szélén, egy bokor aljában, vékony törzscsonkban van elrejtve. Kérünk jól rejtsd vissza. A láda nem kér zacskót.
N 46° 18,929' E 19° 59,138'


A ládába TravelBug helyezhető.


Harmadik ládánkat a zsombói őslápba helyeztük el. Korábban Zsombó másik felén a Lápas tónál volt egy láda, mely kezdetben hasonló néven létezett. Ez a láda attól teljesen eltérő helyen, az igazi láperdőben található.

Zsombó

A település nevét a Rózsa Sándor csárda mögötti terület elnevezéséből eredeztetik. A tulajdonos neve után a vizenyős, zsombéksással benőtt területet "Forro Somboja" néven emlegették.

Zsombó mai területén már a bronzkorból találtak emberi településre utaló nyomokat. A legutóbbi ásatásokra 2004 októberében került sor, amikor is késő bronzkori, népvándorlás-, és honfoglalás kori leletek kerültek napvilágra. Beszédesek a terület helynevei. A Bába dűlő határrész például az egykor nagy számban itt élő kunok területeit jelölő ember nagyságú szobrokra utal.

A középkorban a terület a Dorosma nemzetségé volt. A török kiűzése után a király a Német Lovagrendnek adta el a jászkun területeket. Orczy István a lovagrend jószágigazgatója 1719-ben a Jászságból telepített családokat az addigra elnéptelenedett puszták keleti szegletébe, a mai Kiskundorozsma területére. A lakosság a kialakult települést övező fekete földeken gabonát termesztett. A településtől nyugatra, így Zsombó mai területén is rideg állattartást folytattak.

1923-ban az akkor tanyaközpont Zsombón az első világháború hadi rokkantjai, illetve a háborúban elesettek családjai találtak otthonra a nekik kialakított 26 telken. 1949-ben az anyatelepülés, Kiskundorozsma határából szervezték önálló községgé Zsombót.

Forrás és bővebb infók Zsombó honlapján.

Rózsa Sándor csárda
A településről elsőként hírt adó 1742-ből származó írott forrás a "forrosomboi" csárdát említi. Pincéjének réti mészkő boltozata a hagyomány szerint a török időkből való. Rózsa Sándor a híres betyár is gyakran múlatta itt az időt. 1956-ig állt az a termetes mocsári tölgy amelyikhez "a Sándor" a lovát kötötte. A csárda jelenleg is üzemel.

A láperdő
Az őslápos a csárda mögött található. A hajdan nagykiterjedésű alföldi lápok helyén szántóföldek alakultak ki. Ezért számít ritkaságnak a Zsombó határában fennmaradt zsombéksásos lápterület a maga lápfüzes és pusztai tölgyes maradványaival. Az ősláp növényzete főleg gyékényből, sásfélékből és füvekből áll. A zsombéksás gyökérzete által kialakított halmok (zsombékok) 80-100 cm magasan emelkednek ki a vízzel borított semlyékből. Az ősláp ritkább növényfajai közül a lápi páfrányból ma már csak néhány szál lelhető fel. A kékperjés rét smaragdzöld színétől élesen ütnek el a buglyas szegfű halványlila virágai. A mély fekvésű lápsemlyéket nagyszerű keretbe foglalja a félkörbe rendeződött lápi bokorfüzes. Süppedékes talaján járva bokáig süllyedünk a szivacsos tőzegbe. A magasabb térszintű szakaszon a Duna-Tisza köze hajdani pusztai tölgyeseinek, a gyöngyvirágos tölgyligeteknek kis maradványaival találkozunk. Gyepszintjében tenyészik a sárga virágú gyömbérgyökér, salamon pecsétje, a gyöngyvirág, a borzas ibolya és a kék ibolya. A már kipusztult égeres erdőcsoport kései hírmondója a kutyabenge és a fákra felkúszó vadkomló.

A láda a lápas rész szélére, az erdőbe került. Megtalálásához végig kell sétálni az egész láperdőt átszelő turistaúton. A láda közvetlenül a lápas terület szélére lett elhelyezve. Ez a hely hosszabb száraz időszak után elképzelhető, hogy nem víz borított. Ha a képeken is látható, jellemzően vízzel borított területeket is meg kívánjátok nézni, akkor az  N 46° 18,991' E 19° 59,174' [GCZSLE+Elagazas] ponton térjetek le a turistaútról a jelöletlen földútra. A többnyire vizes, mocsaras rész a  N 46° 18,953' E 19° 59,243' [GCZSLE+Mocsar] koordináta környékén található.

A láda
A 16x11x5 cm-es láda a turistaúttól kb. 25 méterre egy bokor aljában, vékony törzscsonkban, a talajszinten található fakérgekkel álcázva. Kérünk, hogy gondosan rejtsd vissza a ládikát, hogy az egyáltalán ne látszódjon ki, akkor is, ha Te magad nem így találtad meg. Ládáinkat nem zacskózzuk. Ha mégis így találtad, légy szíves távolítsd el a zacskót.

Figyelem, szúnyogok
Arra tekintettel, hogy a láda láperdőben, közvetlenül víz mellett van elrejtve, tavasszal és nyáron rengeteg a környékén a szúnyog. Ez sajnos elkerülhetetlen. A keresésre így készüljetek, ennek tudatában induljatok, mérlegelve azt, hogy a hely, ill. a találat megéri-e. A szúnyogok miatt reklamációt nem fogadunk el. :)

Megközelítés
Zsombót Szeged felől könnyen megközelíthetjük. Dorozsmán a templom melletti körforgalomba behajtva az első kijáraton kell kimenni, az út egyenesen Zsombóra visz. Parkolni a Rózsa Sándor csárda előtt lehet, amely közvetlenül a településre bevezető főút mellett található. Autóval ne menjetek ennél a pontnál tovább. Javasolt parkoló:  N 46° 19,061' E 19° 59,247' [GCZSLE+Parkolo+Csarda]

Gyalogosan (esetleg biciklivel) haladj tovább a csárda mellett induló zöld turistajelzésen kb. 480 métert. A turistajelzés a turistautak.hu térképén szerepel. Vizesebb időszakban a turistaút néhány része is víz alá kerül. Az útról letérni csak kb. 25 métert kell. Nedvesebb időszakban a zöld jelzést a láda közelében már teljesen körbeveszi a láp. Tartósan száraz, nyári időben eltűnhet erről a részről a víz, de a fenti koordinátán jó eséllyel megcsodálható a mocsaras rész. A rejtek száraz lábbal elvileg bármikor megközelíthető, de ha van gumicsizmátok, akkor érdemes elhozni, sokkal nagyobb élmény ha a lápban is közlekedhettek. Ha bementek, csak óvatosan, lassan, nehogy mélyebb részre lépjetek. Nyáron a rejtek megközelítése az utolsó métereken a vegetáció állapotától függően nehezebb lehet. Láperdő lévén szúnyogokra is kell számítani, ill. kullancsveszély is van.

----Utolsó változás----

2015.08.30.
Ládakarbantartás keretében kitakarítottuk a ládát, kidobáltuk a szemetet és az ajándéknak nem minősülő tárgyakat (pl. névjegykártyák), valamint kicseréltük a betelt logbookot.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (170 db): környezet: 4.36 rejtés: 4.39 web: 4.47 átlag: 4.41

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Páratlanpáros 2019.10.11 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

smico50 2019.10.11 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Joe13 2019.08.18 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.98
Köszönöm a rejtést.

tfmb 2019.08.16 14:04 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.55
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]

nmárti 2019.08.12 11:43 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.17 súly: 4.50
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]Egy pontnak jó, csak hogy ne virítson a térképen.

 
Rbill 2019.07.19 18:03 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 2 web: 3 átlag: 2.33 súly: 3.29
Ez tipikusan olyan rejtés, amelyről a következő jut az ember eszébe: miért? A jelzett turistaút szinte egybeolvad az erdővel, nagyon nehezen járható (kidőlt fák, letört ágak keresztül-kasul) és még arról is le kell térni be a sűrűbe. Szúnyogoktól hemzsegő hely, ahol semmi látnivaló nincs. A csárda mögött az út mellett "Belépni tilos, balesetveszélyes" tábla bátorítja a felfedezőt.
Tehát miért pont ide??

MarciMilánBálint 2019.04.22 11:12 - Megtaláltam
Újabb kis kitérő a kékről - köszi a rejtést! (AK 4/2.)

norko 2019.04.22 11:12 - Megtaláltam
Alföldi kék tekerése közben, kis kitérővel...

kópé1993 2019.04.20 13:02 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

IMG_20190420_130703IMG_20190420_130304
Sir Pajszer 2019.03.29 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.07
Köszi!

N.Zs. 2019.03.09 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Szerencsére a Rózsa Sándor csárda nyitva volt és éppen két szabd helyük is volt. Már majdnem éhen haltunk. A gyöngytyúk leves, a kacsacomb és a kiszolgálás is remek volt. Tele hassal máris jól indult a rövid séta. A boszorkányos erdőben tettünk 1-2 kitérőt, így mi egy láptavat is találtunk. Jó nagy rumli van odabent!

IMG_4306IMG_4307
IMG_4308IMG_4310
IMG_4311IMG_4312
IMG_4313IMG_4316
BT_pro 2019.01.28 09:49 - Megtaláltam
Megvan,köszönöm a játékot. Nagyon újszerű tiltó tábla van kihelyezve, a turista út erdei szakaszánál,a csárda mellett.

IMG_20190128_100659 
zsolty23 2019.01.19 12:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

fatibi1 2018.11.02 16:35 - Megtaláltam
Köszönöm!Már másodszor vagyok itt,először nem találtam.Akkor a szúnyogok miatt úgy gondoltam,télen jövök vissza.Megérte!A CSÁRDA ÚJRA MŰKÖDIK!!

bigmick 2018.10.23 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0h]

emiGrant 2018.07.24 14:46 - Megtaláltam
Nagy kár, hogy a csárda már zárva van és hogy az erdő szörnyű állapotban, gondozatlanul, de legalább millió szűnyoggal teszi nehézzé a keresgélést. A láda csak segítséggel lett meg, de azért köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-1-2
WaterWave 2018.07.23 19:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Balymester 2018.07.23 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

ChefBogi 2018.05.20 17:38 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.3]

Ancs 2018.05.20 17:38 - Megtaláltam
Alföldi Kék - Kunfehértó-Mindszent
Zsombón pecsételtünk, megpihentünk kicsit, majd némi technikai probléma miatt a betont választottuk a továbbiakban, s ha már így, akkor megkerestük ezt a ládát is.
A lápot nem láttam, a szúnyogokat viszont megetettem. A pihenő rét kellemes.
Köszi

20180520_17355020180520_174158
20180520_17420320180520_174842_HDR

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (298 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu