geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2804. Zsombói láperdő (GCZSLE)
Zsombó temploma
Zsombó temploma
Rózsa Sándor csárda
Rózsa Sándor csárda
Az ősláp
Az ősláp
Az ősláp
Az ősláp
Tó a láperdő szélén
Tó a láperdő szélén
Téli láp
Téli láp
Téli láp
Téli láp
Ládakörnyék csapadékos évszakban
Ládakörnyék csapadékos évszakban

Szélesség N 46° 18,929'
Hosszúság E 19° 59,138'
Magasság: 95 m
Megye/ország: Csongrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.08.04 14:00
Megjelenés időpontja: 2010.08.07 00:30
Utolsó lényeges változás: 2011.01.23 17:30
Utolsó változás: 2020.01.16 18:42
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Cerberus
Felhasználó: GSdriver
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 480 m
Megtalálások száma: 301 + 2 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A Rózsa Sándor csárda előtti parkolóból gyalogosan haladj tovább a csárda mellett induló zöld turistajelzésen kb. 480 métert. A 16x11x5 cm-es láda a turistaúttól kb. 25 m-re a lápas terület szélén, egy bokor aljában, vékony törzscsonkban van elrejtve. Kérünk jól rejtsd vissza. A láda nem kér zacskót.
N 46° 18,929' E 19° 59,138'


A ládába TravelBug helyezhető.


Harmadik ládánkat a zsombói őslápba helyeztük el. Korábban Zsombó másik felén a Lápas tónál volt egy láda, mely kezdetben hasonló néven létezett. Ez a láda attól teljesen eltérő helyen, az igazi láperdőben található.

Zsombó

A település nevét a Rózsa Sándor csárda mögötti terület elnevezéséből eredeztetik. A tulajdonos neve után a vizenyős, zsombéksással benőtt területet "Forro Somboja" néven emlegették.

Zsombó mai területén már a bronzkorból találtak emberi településre utaló nyomokat. A legutóbbi ásatásokra 2004 októberében került sor, amikor is késő bronzkori, népvándorlás-, és honfoglalás kori leletek kerültek napvilágra. Beszédesek a terület helynevei. A Bába dűlő határrész például az egykor nagy számban itt élő kunok területeit jelölő ember nagyságú szobrokra utal.

A középkorban a terület a Dorosma nemzetségé volt. A török kiűzése után a király a Német Lovagrendnek adta el a jászkun területeket. Orczy István a lovagrend jószágigazgatója 1719-ben a Jászságból telepített családokat az addigra elnéptelenedett puszták keleti szegletébe, a mai Kiskundorozsma területére. A lakosság a kialakult települést övező fekete földeken gabonát termesztett. A településtől nyugatra, így Zsombó mai területén is rideg állattartást folytattak.

1923-ban az akkor tanyaközpont Zsombón az első világháború hadi rokkantjai, illetve a háborúban elesettek családjai találtak otthonra a nekik kialakított 26 telken. 1949-ben az anyatelepülés, Kiskundorozsma határából szervezték önálló községgé Zsombót.

Forrás és bővebb infók Zsombó honlapján.

Rózsa Sándor csárda
A településről elsőként hírt adó 1742-ből származó írott forrás a "forrosomboi" csárdát említi. Pincéjének réti mészkő boltozata a hagyomány szerint a török időkből való. Rózsa Sándor a híres betyár is gyakran múlatta itt az időt. 1956-ig állt az a termetes mocsári tölgy amelyikhez "a Sándor" a lovát kötötte. A csárda jelenleg is üzemel.

A láperdő
Az őslápos a csárda mögött található. A hajdan nagykiterjedésű alföldi lápok helyén szántóföldek alakultak ki. Ezért számít ritkaságnak a Zsombó határában fennmaradt zsombéksásos lápterület a maga lápfüzes és pusztai tölgyes maradványaival. Az ősláp növényzete főleg gyékényből, sásfélékből és füvekből áll. A zsombéksás gyökérzete által kialakított halmok (zsombékok) 80-100 cm magasan emelkednek ki a vízzel borított semlyékből. Az ősláp ritkább növényfajai közül a lápi páfrányból ma már csak néhány szál lelhető fel. A kékperjés rét smaragdzöld színétől élesen ütnek el a buglyas szegfű halványlila virágai. A mély fekvésű lápsemlyéket nagyszerű keretbe foglalja a félkörbe rendeződött lápi bokorfüzes. Süppedékes talaján járva bokáig süllyedünk a szivacsos tőzegbe. A magasabb térszintű szakaszon a Duna-Tisza köze hajdani pusztai tölgyeseinek, a gyöngyvirágos tölgyligeteknek kis maradványaival találkozunk. Gyepszintjében tenyészik a sárga virágú gyömbérgyökér, salamon pecsétje, a gyöngyvirág, a borzas ibolya és a kék ibolya. A már kipusztult égeres erdőcsoport kései hírmondója a kutyabenge és a fákra felkúszó vadkomló.

A láda a lápas rész szélére, az erdőbe került. Megtalálásához végig kell sétálni az egész láperdőt átszelő turistaúton. A láda közvetlenül a lápas terület szélére lett elhelyezve. Ez a hely hosszabb száraz időszak után elképzelhető, hogy nem víz borított. Ha a képeken is látható, jellemzően vízzel borított területeket is meg kívánjátok nézni, akkor az  N 46° 18,991' E 19° 59,174' [GCZSLE+Elagazas] ponton térjetek le a turistaútról a jelöletlen földútra. A többnyire vizes, mocsaras rész a  N 46° 18,953' E 19° 59,243' [GCZSLE+Mocsar] koordináta környékén található.

A láda
A 16x11x5 cm-es láda a turistaúttól kb. 25 méterre egy bokor aljában, vékony törzscsonkban, a talajszinten található fakérgekkel álcázva. Kérünk, hogy gondosan rejtsd vissza a ládikát, hogy az egyáltalán ne látszódjon ki, akkor is, ha Te magad nem így találtad meg. Ládáinkat nem zacskózzuk. Ha mégis így találtad, légy szíves távolítsd el a zacskót.

Figyelem, szúnyogok
Arra tekintettel, hogy a láda láperdőben, közvetlenül víz mellett van elrejtve, tavasszal és nyáron rengeteg a környékén a szúnyog. Ez sajnos elkerülhetetlen. A keresésre így készüljetek, ennek tudatában induljatok, mérlegelve azt, hogy a hely, ill. a találat megéri-e. A szúnyogok miatt reklamációt nem fogadunk el. :)

Megközelítés
Zsombót Szeged felől könnyen megközelíthetjük. Dorozsmán a templom melletti körforgalomba behajtva az első kijáraton kell kimenni, az út egyenesen Zsombóra visz. Parkolni a Rózsa Sándor csárda előtt lehet, amely közvetlenül a településre bevezető főút mellett található. Autóval ne menjetek ennél a pontnál tovább. Javasolt parkoló:  N 46° 19,061' E 19° 59,247' [GCZSLE+Parkolo+Csarda]

Gyalogosan (esetleg biciklivel) haladj tovább a csárda mellett induló zöld turistajelzésen kb. 480 métert. A turistajelzés a turistautak.hu térképén szerepel. Vizesebb időszakban a turistaút néhány része is víz alá kerül. Az útról letérni csak kb. 25 métert kell. Nedvesebb időszakban a zöld jelzést a láda közelében már teljesen körbeveszi a láp. Tartósan száraz, nyári időben eltűnhet erről a részről a víz, de a fenti koordinátán jó eséllyel megcsodálható a mocsaras rész. A rejtek száraz lábbal elvileg bármikor megközelíthető, de ha van gumicsizmátok, akkor érdemes elhozni, sokkal nagyobb élmény ha a lápban is közlekedhettek. Ha bementek, csak óvatosan, lassan, nehogy mélyebb részre lépjetek. Nyáron a rejtek megközelítése az utolsó métereken a vegetáció állapotától függően nehezebb lehet. Láperdő lévén szúnyogokra is kell számítani, ill. kullancsveszély is van.

----Utolsó változás----

2015.08.30.
Ládakarbantartás keretében kitakarítottuk a ládát, kidobáltuk a szemetet és az ajándéknak nem minősülő tárgyakat (pl. névjegykártyák), valamint kicseréltük a betelt logbookot.
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (173 db): környezet: 4.36 rejtés: 4.39 web: 4.47 átlag: 4.41

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Pipers 2020.02.16 16:30 - Megtaláltam
Megtalaltuk, de Rbill es nmárti logjaval 100%-osan egyetertunk... [Geoládák v3.3.2]

Janer6328 2020.02.02 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.04
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Edina és Jani [Geoládák v3.3.2]

Cerberus 2020.01.16 18:42 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.40
Átadva új gazdájának, egyúttal magamnak is kipipálva. :)

GSdriver 2020.01.16 18:30 - Egyéb
A ládát Cerberus elfoglaltsága miatt befogadtam.

Fontos tudni, hogy a zöld sáv turistaút a 2019. júliusában történt felújításakor új nyomvonalat kapott, így kikerüli az erdő lápos részét és már nem a láda közvetlen környezetében halad. Bár a későbbiekben a CSMTSZ tervezi egy, az erdőn átvezető zöld négyzettel jelzett kitérő felfestését, de jelenleg senki ne keressen jól követhető turistautat az erdőben. Az erdő fái egyébként jelenleg elég viseltes állapotban vannak az elmúlt év több nagy vihara miatt. A tavasz folyamán igyekszem majd arra járni és ellenőrizni a rejtést.

Fixis 2020.01.05 13:26 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Kerékpáros találat. Utakat is rögzítettem turistautak.hu-ra.
https://turistautak.hu/tracks.php?id=42222

Gyurma01 2019.12.28 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Páratlanpáros 2019.10.11 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

smico50 2019.10.11 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Joe13 2019.08.18 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.98
Köszönöm a rejtést.

tfmb 2019.08.16 14:04 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.55
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]

nmárti 2019.08.12 11:43 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.17 súly: 4.50
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v2.2.5]Egy pontnak jó, csak hogy ne virítson a térképen.

 
Rbill 2019.07.19 18:03 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 2 web: 3 átlag: 2.33 súly: 3.29
Ez tipikusan olyan rejtés, amelyről a következő jut az ember eszébe: miért? A jelzett turistaút szinte egybeolvad az erdővel, nagyon nehezen járható (kidőlt fák, letört ágak keresztül-kasul) és még arról is le kell térni be a sűrűbe. Szúnyogoktól hemzsegő hely, ahol semmi látnivaló nincs. A csárda mögött az út mellett "Belépni tilos, balesetveszélyes" tábla bátorítja a felfedezőt.
Tehát miért pont ide??

MarciMilánBálint 2019.04.22 11:12 - Megtaláltam
Újabb kis kitérő a kékről - köszi a rejtést! (AK 4/2.)

norko 2019.04.22 11:12 - Megtaláltam
Alföldi kék tekerése közben, kis kitérővel...

kópé1993 2019.04.20 13:02 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

IMG_20190420_130703IMG_20190420_130304
Sir Pajszer 2019.03.29 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.07
Köszi!

N.Zs. 2019.03.09 15:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Szerencsére a Rózsa Sándor csárda nyitva volt és éppen két szabd helyük is volt. Már majdnem éhen haltunk. A gyöngytyúk leves, a kacsacomb és a kiszolgálás is remek volt. Tele hassal máris jól indult a rövid séta. A boszorkányos erdőben tettünk 1-2 kitérőt, így mi egy láptavat is találtunk. Jó nagy rumli van odabent!

IMG_4306IMG_4307
IMG_4308IMG_4310
IMG_4311IMG_4312
IMG_4313IMG_4316
BT_pro 2019.01.28 09:49 - Megtaláltam
Megvan,köszönöm a játékot. Nagyon újszerű tiltó tábla van kihelyezve, a turista út erdei szakaszánál,a csárda mellett.

IMG_20190128_100659 
zsolty23 2019.01.19 12:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

fatibi1 2018.11.02 16:35 - Megtaláltam
Köszönöm!Már másodszor vagyok itt,először nem találtam.Akkor a szúnyogok miatt úgy gondoltam,télen jövök vissza.Megérte!A CSÁRDA ÚJRA MŰKÖDIK!!

bigmick 2018.10.23 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget.
BigMick, Iza [g:hu 1.6.0h]

emiGrant 2018.07.24 14:46 - Megtaláltam
Nagy kár, hogy a csárda már zárva van és hogy az erdő szörnyű állapotban, gondozatlanul, de legalább millió szűnyoggal teszi nehézzé a keresgélést. A láda csak segítséggel lett meg, de azért köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
-1-2
WaterWave 2018.07.23 19:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

Balymester 2018.07.23 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

ChefBogi 2018.05.20 17:38 - Megtaláltam
ChefBogi ezt is megfőzte! Köszi a rejtést. [Geoládák v2.2.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (304 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.