geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2773. Cseplek-hegyi kilátás (GCSEPL)
Cseplek-hegy - az autópályáról
Cseplek-hegy - az autópályáról
Itt térj le észak felé!
Itt térj le észak felé!
Szent Orbán szobor - innen gyalogolj!
Szent Orbán szobor - innen gyalogolj!
Útbaigazítás
Útbaigazítás
Velencei-tó
Velencei-tó
Távolban a Budai-hg!
Távolban a Budai-hg!
Pázmánd felé kitekintve
Pázmánd felé kitekintve
Idei termés
Idei termés
Szőlőhegyi idill
Szőlőhegyi idill
Kanyargós utakon
Kanyargós utakon
Spoiler
Spoiler

Szélesség N 47° 16,031'
Hosszúság E 18° 39,346'
Magasság: 217 m
Megye/ország: Fejér
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.07.06 13:45
Megjelenés időpontja: 2010.07.09 01:50
Utolsó lényeges változás: 2018.12.20 19:42
Utolsó változás: 2019.09.18 12:27
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Gabeszosz
Felhasználó: Buc
Nehézség / Terep: 1.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 800 m
Megtalálások száma: 566 + 3 sikertelen + 17 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


Mikroláda egy fenyőre akasztva a dombtetőtől nem messze, kb. másfél méter magasan. A Szt. Orbán szobortól északra indulj, majd az utolsó telek mellett a vadszőlős kő támfal alatt haladj el. Kis lépcsőt találsz, majd az ösvényt, mely a dombtetőre vezet!

A ládába TravelBug nem helyezhető!

GCSEPL, A CSEPLEK-HEGY LÁDÁJA:

A Velencei-hegység csaknem 20 km-es vonulatának keleti oldala bővelkedik szebbnél-szebb magaslatokban, dombokban. Jónéhány ezek közül már számotokra is ismerős lehet, elvégre legtöbbjüket a geokesser-társadalom már "megkoronázta" egy-egy dobozzal. A Cseplek-hegy (és a Zsidó-hegy) e magaslatok közül a legkeletibb, s egyben a Velencei-hegység keleti csücskét képezi - talán a legszebb kilátással, s a dombtetőn mindeddig láda híján.

Célom ennek a kis gyöngyszemnek (illetve az innen elterülő panorámának) a bemutatása, amit biztosra veszek, hogy látásból már jól ismertek az autópályáról - a füves-cserjés dombtetőn álló magányos mandulafa (az első rejtés óta igaz, kicsit már megnyirbálva) már sokatoknak szemet szúrhatott.

A szőlő szerencsére nem savanyú: A domb az M7-esről roppant egyszerűen megközelíthető, így akár útközben is remek kitérőt nyújthat annak, akit az aszfaltról (sőt, netán épp a hétvégi dugóból) csendes, mégis látványos, és a tömeges idegenforgalom által - szerencsére - jól elkerült helyre húz a szíve.

A CSEPLEK-HEGYRŐL:

A középkori írásos emlékek szerint jó bort lehetett inni a velencei tó északi oldalán álló pincékben. Fekvésileg és éghajlati adottságai miatt a legjobb minőségű borszőlőket a nadapi Csúcsos-hegy és a kápolnásnyéki Csekés-dülő szőlői adják.

A Cseplek-hegy oldalában (ahol a Csekés dűlő is fut) ma is a szólótermesztés dominál, kisebb-nagyobb présházak uralják a hegy látképét. Az itt működő pincészetek zömében a helyi, környékbeli piacra termelnek.

Forrás: www.holborozzunk.hu

A LÁTÓHATÁR:

A füves, cserjés domboldal ha akarna, se tudna semmit kitakarni a kilátásból. Zavartalanul szemlélhetitek dél felé a Velencei-tó keleti felét és a környező településeket (Kápolnásnyék, Velence), délnyugat felé a Bence-hegyet (GCBENC), nyugat felé Nadapot, a Meleg-hegyet (GCvarz) és a Csúcsos-hegyet (GCcshy), észak felé Pázmándot, ÉK-Kelet-DK felé pedig a sokszínű, végeláthatatlan földeket, messzebbi településeket.

Ha tiszta időben jöttök, sokkal távolabbi részletek is előtűnnek: A horizont északkelet-keleti szakaszát távolról őrzi a Budai-hegység, és jól kivehető a Széchenyi-hegyi adótorony is. Ezután kelet felé pillantva szinte egy köpésnyire tűnnek a százhalombattai kémények, de az igazán ügyes, fürkész tekintet észreveszi a kicsit távolabb lévő, ám annál impozánsabb lakiteleki Szivart (GCszol) is - hogy csak néhány példát említsek.

A környező magaslatokat számba véve egyedül innen van valóban 360°-os panoráma. Szép időben távcsövet mindenképpen vigyetek!

MEGKÖZELÍTÉS:

Autóval úgy van a legegyszerűbb dolgotok, ha az M7-esen közelítetek. Ekkor a 42-dik km-nél hajtsatok le Pázmánd irányába, majd a  N 47° 15,467' E 18° 40,229' 138 m [GCSEPL+Letérés] ponton - ahol tábla is jelzi a szőlőhegyet - forduljatok észak felé.

Ha a régi 7-es főúton érkeztek, akkor Kápolnásnyékről Pázmánd felé haladva érhetitek el a letérési pontot, épp miután az M7 fölötti hídon áthajtottatok.

A hegyi útra letérve azt javaslom, tegyétek le az autót, majd a maradék távot (kb. másfél km) sétáljátok le - nagyon kellemes szőlőkön keresztül vezet az út. Akinek azonban mégis sietős, az legkésőbb a Szent Orbán-szobornál  N 47° 15,888' E 18° 39,471' 201 m [GCSEPL+Orbán szobor] tud parkolni, ahonnan a dombtető kb. 350 m gyaloglással elérhető.

Figyelem, fontos! A dombtető úgy közelíthető meg, hogy az utolsó telket elérve  N 47° 15,967' E 18° 39,364' 214 m [GCSEPL+Utolsó telek] a vadszőlővel befuttatott kő támfal alatt haladtok el, ahol egy - beton elemekből épített - kis lépcsőt találtok. Ezen menjetek fel, itt indul a tetőre vezető ösvény!

Gyalogosan, biciklivel a hely számos útvonalon megközelíthető. Pázmánd felől a piros jelzésen érdemes nekivágni, majd a közelbe érve dél felé letérni a jelzett útról. Ezután kisebb kerülővel ugyan, de a dombtető a szőlőkön át több útvonalon is elérhető. A Kápolnásnyék, vagy Velence felől érkezőknek az autós megközelítés útvonalát javaslom. (Még a gyalogosoknak is, hiszen az autópályát nem lehet máshol keresztezni!)

Az észak-ÉNY felől (pl. a Csúcsos-hegy felől) érkező ládavadászok a dombtetőt "hátulról", a szőlők kihagyásával is elérhetik. A domb "hátsó bejárata" itt található:  N 47° 15,986' E 18° 38,875' 145 m [GCSEPL+Hátsó bejárat]

A busszal érkezőknek a "Pázmánd - szőlőhegy", vagy a "Kápolnásnyék - Csekés, bejárati út" megállóig célszerű utazniuk, majd innen gyalog bevenni a dombtetőt.

Vonattal csak Kápolnásnyékig, vagy Velencéig tudtok eljutni, innen gyalog (messze van!), biciklivel, vagy busszal tudtok közelebb jutni a célhoz.

A LÁDA:

A doboz egy 45 mm (hossz) x 20 mm (átmérő) méretű, hengeres, terepszínű mikroláda egy fenyőre akasztva, nagyjából 1,5 m magasan. A célkoordináta környékén ez az egyetlen fenyő, így eltéveszthetetlen!

A dobozban lévő kis ceruza korlátozott élettartamú, ezért a biztonság kedvéért saját íróeszközzel készüljetek!
ÉS VÉGÜL PÁZMÁNDRÓL RÖVIDEN:

Hazánk legősibb része, a Velencei-hegység valamikor szigetként emelkedett ki a Pannon-tengerből, melynek legkeletibb részében a Zsidó-hegy tövében épült fel Pázmánd.
A település és környéke - kedvező fekvésének köszönhetően - már a vaskorban is lakott helynek számított. Ezt bizonyítják a település belterületén feltárt kora vaskori temető leletei, valamint az itt átmenő római hadiút és római kori település nyomai is. A falu neve az államalapítás korából származik. A területet, mint nyári szálláshelyet valószínűleg Pázmány lovag kapta adományként. Az 1700-as évek elején tótokat telepítettek ide, egy időben Tót-Pázmándnak is hívták a községet, ahol mai napig fellelhetők a tót gyökerek, bizonyíték erre a húsvéti sibálás hagyománya.

A látványosságok között szerepel a Zsidó-hegyen (A Cseplek hegy keletre fekvő kistestvére) az 1956-ban lerombolt és 1998-ban a község társadalmi szervezetei segítségével újjáépült hármas kereszt, mely szimbólum a település címerében is szerepel. 1665 után a török mészárlás túlélői, a betelepített rácok és tótok kezdték építeni a Bágyom-patak partján álló vízimalmot. Az újjáépített vízimalom kereke 2001. november 7-én fordult meg először. (Bővebben: GCPAVM)

Forrás: velenceito.info

Bízom benne, hogy épp olyan kellemes élményekkel gazdagodtok látogatásotok során, mint amilyenekkel én is, valahányszor ezen a helyen járok. Kérlek tehát, ha tehetitek, töltsetek fel képeket is a logotokba!

És még egy fontos dolog: Ezúton is köszönöm Vikinek az eredeti láda telepítésében nyújtott segítségét!

Üdv:

Gabeszosz

Ládatörténet:
2009 tavasza: Először jártam a helyszínen, felmerült a rejtés halvány gondolata.
2010.07.06.: Többszörös terepszemle után a fizikai ládát végül Viki helyezte ki, a gc.hu-ra beadtam a rejtési kérvényt.
2010.07.09.: A láda publikálva.
2010.08.05.: Ládakarbantartás. Az idő előtt elnyűtt logbook-ot cseréltük, egyébként minden OK.
2011.05.15.: Ládaellenőrzés, minden OK.
2011.06.16.: Ládakarbantartás. A dobozból eltűnt a füzet, vittem újat, egyébként minden OK.
2013.10.21.: A nemrég eltűnt füzetet jspanyik kesser-kolléga pótolta, egyben általánosan feljavította a láda állapotát. Köszönet neki, a doboz újból teljes valójában kereshető.
2014.11.02.: A doboz eltűnését jelentették, pótlás hamarosan!
2015.01.17.: Az eltűnt dobozt pótoltam - egyelőre az eredeti helyén és módon, de a rejtek már meglehetősen feltűnő (már eléggé kijárták), így gondolkodom az áthelyezésén.
2016.03.13.: Csipet csapat meggyógyította a már többször ellopott ládát, átmenetileg egy új helyet keresve neki a közelben. Ezer köszönet érte!
2016.04.15.: A helyszínen járva újra bemértem az új ládakoordinátát, emellett megraktam a dobozt ajándékokkal.
2016.05.05.: A láda mérete és koordinátája is megváltozott. Mától új helyen egy mikró fogadja a keresőket. A benne lévő ceruza véges élettartamú, így lehetőleg íróeszközzel készüljetek!'
2018.01.20.: Az eltűnt mikrót pótoltam, a rejtek változatlan. Reméljük, hosszú életű lesz!
2018.12.20: A doboz ismét kereshető, egyelőre a korábbi helyen, a korábbi módon elrejtve, és a koordináta is maradt a régi. Ez az utolsó próbálkozásom ezen a helyen, ha újra lába kél, új rejteket keresek neki. Üdv: Gabeszosz
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (339 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.37 web: 4.55 átlag: 4.49

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 + hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


bagolyvera 2019.09.14 23:59 - Megtaláltam
Ignis9-cel, köszi!

Ignis9 2019.09.14 13:27 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

gyildarefo 2019.09.10 13:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

3 óra keringés a nyárutóban, szőlő, mandula, csipkebogyó és szeder társaságában.

CFED6F09-8DA1-4FA1-8EE5-43B9675F45CBD64DCFA7-1F83-46AD-A4CD-489F5B81C9A5
2DB6BBE8-DC60-43CA-A0E0-FBFE5BBA4CFDED756C1F-BDD0-4257-90A0-8D09B74FF7AF
csberci 2019.09.08 18:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

endre79 2019.09.01 16:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.61
Szép meredek az út a piros jelzés felöl :D, alacsonyab növésűek nem fogják elérni...köszi a rejtést. Zsu és E

zaskl 2019.08.25 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. ZASKL

Mary&Advent 2019.08.24 10:39 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi a rejtést.

Pif és Sziszka 2019.08.23 18:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

eskar 2019.08.19 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.6.4]

Stüszi vadász 2019.08.13 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.78
Lásd fkmaster!

fkmaster 2019.08.13 11:50 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.30
Eső előtti gyors találat szép kilátással.

ZsoBax 2019.08.10 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

biro61 2019.08.10 11:10 - Megtaláltam
Balatoni üdülésre menet útközben felkerestük a gránit sziklákat, és ezt a ládát. Mi azonnal felfedeztük a rejtekhelyet.

IMG_20190810_101937IMG_20190810_111600
baranyaifiú 2019.08.02 10:30 - Megtaláltam
Ok!

tmolli 2019.08.02 10:30 - Megtaláltam
Köszönöm!

ildati 2019.07.30 11:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Ildikó & Attila [g:hu 1.6.4]

Kiaribua 2019.07.21 13:06 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést. Szép a kilátás és érik a szeder.

Zéboy 2019.07.14 13:40 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

 
Berián 2019.07.14 13:40 - Megtaláltam
Köszönöm a lehetőséget.

tevelady 2019.07.11 17:38 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyóval. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (586 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu