geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2754. Szent források (GCSZEF)

Szent László ugratása

Szent László ugratása

Középen a Szent László forrás

Középen a Szent László forrás

Az első pont közelében

Az első pont közelében

A Szent László hasadék

A Szent László hasadék

Csordogáló patak

Csordogáló patak

Hatalmas kövek közt visz az út

Hatalmas kövek közt visz az út

Balra a jelszó első része

Balra a jelszó első része

Kijárat a szurdokból

Kijárat a szurdokból

A kiépített Szűz Mária forrás

A kiépített Szűz Mária forrás

A Szentkúti-patak

A Szentkúti-patak

A Szent Imre és a Szent István források

A Szent Imre és a Szent István források

A források

A források

Híd a pihenőhelyhez

Híd a pihenőhelyhez

Sziklafal a láda közelében

Sziklafal a láda közelében

A Szentkúti-patak medre

A Szentkúti-patak medre

Sziklafal a Szent László hasadékban

Sziklafal a Szent László hasadékban

Pihenőhely a második pont közelében

Pihenőhely a második pont közelében
Szélesség N 48° 0,291'
Hosszúság E 19° 45,454'
Magasság: 260 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.06.09 16:00
Megjelenés időpontja: 2010.06.10 08:04
Utolsó lényeges változás: 2020.03.26 19:40
Utolsó változás: 2020.03.26 19:43
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: gonit
Felhasználó: mraich
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1000 m
Megtalálások száma: 318 + 3 sikertelen + 3 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2010-06 volt 19 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Kedves Kessertársak!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a láda megkeresését a veszélyhelyzet feloldásáig nem ajánlom. Mostantól a láda beteg.

A jelszót másokkal ellentétben nem változtattam meg. Ennek oka, hogy:

* lehetségesnek tartom, hogy vannak akik nem naplóztak még egy korábbi megtalálást,
* vagy lehetnek olyanok, akik nem olvassák el ezt,
* esetleg azért valamilyen oknál fogva nem tudják elolvasni. Ilyen ok lehet, hogy nincs a láda közelében hálózat.

Kérlek benneteket viselkedjetek felelősségteljesen, most MARADJATOK OTTHON! Sokunknak most ez a legtöbb amit megtehetünk, azért hogy, minél hamarabb újra hódolhassunk kedvenc időtöltésünknek.

Köszönöm a megértéseteket.


WAP:
Két pontos multi a Mátraverebély-Szentkút közelében folyó Szentkúti-patak völgyében.
1. pont; Szent László ugratása: A szurdokvölgy közepén lévő tájékoztató tábla utolsó sorának első szava (8 betű)
2. pont; a Hármas forrás: a források közelében 12x19x7 cm-es konyhai doboz a jelszó második felével.
A láda a patak fölé benyúló kidőlt fa üregében, kövekkel takarva. Kicsit csúszós a megközelítése!


A ládába TravelBug helyezhető.


A láda a Mátraverebély-Szentkútról megközelíthető Szentkúti-patak völgyének vadregényes hasadékaival és csodatévő forrásaival ismerteti meg a felkeresőt.
Noha a környék vallási és kulturális értéke is igen nagy, azonban csodás természeti környezete miatt is megéri a felkeresést. A Szentkúti-patak az évezredek során több helyen is kanyonszerű völgyet vágott magának. A területen a vulkáni működés során összetöredezett rétegek csak kevés vizet tudnak tárolni. A meredek helyoldalakon a víz gyorsan leszalad, így a Cserhát ezen részén igen kevés a forrás. Ezért is különleges hely a Szentkúti-patak völgye, ahol a homokkő, mészkő és andezit vetődései mentén több rétegforrás is fakad. Ezek többsége csak időszakos, de némelyik állandóan működik, a foglalat források vize mindegyike iható. A környék forrásai közül a vulkáni utóműködés miatt némelyik langyos vizű. A patak völgyében több helyen szép sziklakibúvások, illetve a víz eróziós munkájának nyomai láthatók.

1091-92-ben Szent László király csapataival a moldvai kun sereg elöl menekült, és komoly harcokat vívott a Cserhát erdőségeiben. Ez eddig tény, a többi már szájhagyomány:
Az ellenség bekerítette őket, és a völgyben tikkasztó szomjúság gyötörte katonákat, a király pedig egyedül indult el felderíteni a környéket. Sarkantyúba kapta Szög nevű lovát és egy előtte tátongó szakadékon átugratott. Amikor leért, az első patkónyomból víz fakadt. Harci bárdjával megérintette a sziklát, s az érintés helyén is víz tört elő. Egy másik legenda szerint a Szent Lászlót üldöző kunok egy völgybe szorították a királyt, aki előtt még egy óriási szakadék is állott. A királynak azonban jó lova volt, egy gyors és határozott döntéssel átugratta a szakadékot. A patkószegek nyomából vékony sugárban kristálytiszta víz bugyogott fel. Egy harmadik monda szerint pedig egyenesen a távoli Ágasvár csúcsáról ugratott a király ebbe a völgybe.
A legenda mögött a magyar irodalom szép képe húzódik meg: László az új Mózes - vízfakasztás -, aki törvényeivel keretet adott a magyarság életének, úgy, ahogy Mózes a zsidóságnak.

A források története:
Szent László "ugratása" - Szent László forrás
Szent László király uralkodásának idejében a kunok három alkalommal törtek be a magyar földre: 1085, 1091 és 1092-ben. Ezek közül a harcok közül valamelyik kiterjedt a Mátra és Cserhát vidékére is. A kunok a Cserhát erdőiben, a hegyek között kerestek menedéket László üldöző serege elől. Szent László seregének zöme a Zagyva mentén táborozott. Ő, mint jó hadvezér, nem elégedett meg a kiküldött járőrök által szerzett hírekkel, hanem egy kisebb csapat kíséretével maga is hírszerző útra indult. A mai Szentkúti-patak völgyében haladt előre, kissé megelőzve kíséretét. A szomszédos hegyoldal sűrű erdejéből nagy lármával törtek elő a lappangó kunok. Megismerték a királyt és megpróbálták elfogni. Biztosra vették, hogy a magányosan elől lovagló Lászlót csekély számú kísérete még akkor sem tudná megoltalmazni, ha mellette állna. Ráadásul egy széles és mély szakadék zárta el a menekülés útját. A nagy zajjal és a siker biztos tudatában rohanó kunok elszámították magukat. A királynak ugyanis igen jó lova volt, s ami ennél is fontosabb, égi Segítő is védte. Amikor látta a közelgő veszedelmet, az őt jellemző gyors elhatározással sarkantyúba kapta Szög nevű paripáját, és egy vakmerő szökkenéssel átugratta a szakadékot. Az üldöző sereg megdöbbenve torpant meg a csodálatos ugratás láttán. László lovának patája a kemény kőbe úgy belesüppedt, mintha az viasz lett volna. Még a patkószegek nyoma is világosan látszott. A patkószegek nyomából, vékony sugárban, kristálytiszta víz bugyogott fel.
Az idők folyamán az erózió miatt az a szikla, mely a király lovának patanyomát őrzi, már nem a sziklafalban, hanem a meder közepén található, de mind a mai napig látható benne egy patkónyom. A forrás manapság csak esőzések alkalmával aktív.

A Hármas forrás:
A patak völgyében további négy forrás is ered, melyeknek a Szent László forrás közelsége miatt szintén gyógyerőt kezdtek tulajdonítani az idesereglő zarándokok. Ezek a források a Szűz Mária forrás, a Szent Imre forrás, a Szent István forrás és a Szent Háromság forrás. Az utóbbi három a patak völgyében szinte egymás mellett található gondozott kőfoglalatban, ezt hívják Hármas forrásnak is. A Szűz Mária forrás az előbbiektől kissé távolabb található, a patak medrétől magasabban. Szintén fogalt. Ennél az utóbbi években faszerkezetű szabadtéri oltárt, fahidat, pihenőhelyet és kis tavacskát alakítottak ki. A négy forrás közül Szűz Máriához kötődik több gyógyulás, a Hármas forrásról csak kevés csodát jegyeztek fel.

Rejtekhelyek:
1. Szent László ugratása: a vadregényes szurdokvölgyben egy ismertetőtábla található. Ennek utolsó sorában lévő első szó a jelszó első része (8 betű).  N 48° 0,229' E 19° 45,502' 250 m [GCSZEF-1]
2. Hármas forrás: a három forrástól kissé messzebb, egy a patak fölé benyúló kidőlt fa üregében, kövekkel takarva található a láda, a jelszó második részével.  N 48° 0,291' E 19° 45,454' 260 m [GCSZEF-2]

Megközelítés:
Szentkút a 21-es számú főútról közelíthető meg. Parkolni a Bazilikánál érdemes ( N 47° 59,972' E 19° 45,803' 244 m [GCSZEF+parkoló]), nagyobb rendezvények alkalmával csak kissé távolabb lehet megállni. Innen a zöld sávot kell követni, amiből kb. fél kilométer megtétele után jobbra egy leágazás lesz a Szent László ugratásához. Itt tehát le kell térni a zöld jelzésről és bemenni a szurdokba. ( N 48° 0,206' E 19° 45,497' 245 m [GCSZEF+Útpont]) A jelszó megkeresése után érdemes az utat továbbiakban is a szurdokban folytatni a  N 48° 0,247' E 19° 45,519' 260 m [GCSZEF+Útpont] pont felé, ahol könnyen ki lehet jutni a hasadékból. Majd az innen pár méterre található pihenőhelyhez kell betérni, át a fahídon, a továbbiakban a ládához a patak medre melletti nagyjából kitaposott ösvényt kell követni, tehát már ne a zöld jelzésen haladj, mert így elkerülöd a forrásokat! A patak medrében lévő ösvény hamarosan érinti a három forrást  N 48° 0,279' E 19° 45,501' 260 m [GCSZEF+Ivóvíz], amitől nem messze ott láda. Nagyobb esőzések alkalmával előfordulhat, hogy a patak vízszintje megemelkedik, de ez nagyon ritka, így többnyire száraz lábbal lehet sétálni a csörgedező Szentkúti-patak medrében (azért van egy kevés víz, erre készülj, de könnyen át lehet lépni az egyik partról a másikra). Az első pontnál a sziklák miatt fokozott óvatosság ajánlott!

Szentkút története:
Az első bizonyított gyógyulás a XIII. században történhetett, amikor a Szűzanya, karján a kis Jézussal, megjelent egy verebélyi néma pásztornak, és azt parancsolta neki, hogy ásson a földbe, és az előtörő vízből igyon. A fiú engedelmeskedett, és visszakapta beszélőképességét. A hely azonban már jóval korábban is híres volt csodás gyógyulásairól. Szentkút neve okmányban "ad fontem Vereb", "verebi forrás" néven 1290-ben bukkant fel először. 1210-ben a zarándokok sokasága miatt templomot építettek Mátraverebély faluban, ahonnan körmenetben vonultak a Szentkút völgyben lévő forráshoz. 1258-ban ennek a templomnak már búcsú kiváltsága volt. Verebi Péter erdélyi alvajda Hunyadi János apja, a terület tulajdonosa, 1370 táján rendezte a környéket. A völgyben utat vágatott, a sziklákat áttörette, a források vizének árkot ásatott.
A zarándokhely az 1400-as évektől a legnagyobb búcsújáróhelyeknek adott búcsúkiváltságokkal rendelkezett. 1700-ban XI. Kelemen pápa kivizsgáltatott néhány Szentkúton történt csodás gyógyulást és azok valódiságát elfogadta. 1705-ben épült fel Szentkúton az első kőkápolna. Almásy János Szentkúton nyert rendkívüli gyógyulásáért hálából, Bellágh Ádám Antal szentkúti remete pap segítségével, 1758-tól 1763-ig felépítette a mai kegytemplomot és mellé egy kolostort. 1970-ben VI. Pál pápa a kegytemplomot "basilica minor" címmel tüntette ki. Szentkút ma Nemzeti Kegyhely.

További információk:
A források története
Szentkút története
A közeli barlanglakásokat bemutató láda

Ládatörténet:
2019. május 20. A láda régóta betegeskedik, időnként a közösség javítja, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldalt az admin aktualizálva, ezért a Ládadoki javaslatára adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
2019. június 21. A láda örökbefogadva. Előző felhasználó: gonit.
2019. július 6. Ládaellenőrzés. A régi dobozt kicseréltem.
Állapot: beteg

Értékelés: értékelés (195 db): környezet: 4.78 rejtés: 4.60 web: 4.72 átlag: 4.70

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 - nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 + a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 + van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


utigabi60 2020.03.10 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

biro61 2020.02.15 12:35 - Megtaláltam
Két segítőkész turista lefotózott minket a forrásoknál.

IMG_20200215_120226IMG_20200215_120647
IMG_20200215_120657IMG_20200215_121956
STB 2020.02.02 13:51 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.32
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

nbjimmy 2020.02.01 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

hitamas 2019.12.30 09:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.41
Nagyon szép hely, nem véletlen a maximális értékelés ... :)

eskar 2019.12.29 14:49 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.6.4]

Saláta Bogi & Sanya 2019.11.24 09:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.58
Kellemes reggeli séta a forrásokhoz. Köszönjük a rejtést, mind két pont csodálatos helyen van!

tam623 2019.11.23 15:24 - Megtaláltam
Ott jártunk a forrásoknál. Nem volt net, hogy a leírást megnézhettük volna. Viszont készítettem képeket, amivel igazolni tudom mind a két helyszínt.

[Jóváhagyta: mraich, 2019.11.26 15:15]

12
3 
Kimberli1 + Imi30 2019.10.26 15:00 - Megtaláltam
Csapatos találat családommal, Ancsával, pozolival és delfinnel :)

delfin 2019.10.26 15:00 - Megtaláltam
Csoportos ládázás során begyűjtve. Köszönjük a rejtést!

Hartyi 2019.10.25 16:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
OKT közben begyűjtve! Köszi!

wuczly 2019.10.22 14:00 - Megtaláltam
Szuper rejtés! Nagyon szép környezet! Köszönjük

pliptai 2019.10.16 18:20 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Iván19 2019.09.20 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Köszönöm a rejtést, nagyon szép hely.

P9202820P9202821
P9202822P9202814
P9202812 
Varga-Tarsoly familia 2019.09.14 10:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.32
köszönjük :)

erdeisz 2019.08.03 16:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

szoe 2019.07.06 09:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mraich 2019.05.25 12:34 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.84
Megtaláltuk Józsival! :)
Köszönjük a rejtést! :) [Geoládák v2.2.5]

Hey-ho 2019.05.01 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

IMG_0154 
cosinus0 2019.03.17 12:40 - Megtaláltam
Megvan. A ládát rendben, jó állapotban találtam, a koordináták is egész jók, simán megtaláltam, szinte adta magát a fa, és a rejtek, bár nem a gyökerek közt volt, hanem ahol Danichem13 írta a logjában. A leírás is korrekt, jó segítséget nyújt a megközelítéshez. Nemcsak a Wap-ot kell elolvasni, hanem az egész ládaoldalt érdemes! Nem értem a betegre állítást, sok olyan ládát kerestem már, ahol a koordináták nagyon nem voltak pontosak, segítség egy szál se, sokáig kellett keresni, mégsem állították őket betegre. Javaslom a kereshetőre visszaállítást. Gyönyörű szép völgy, köszi, hogy megmutattad, és örülök, hogy a "beteg" ellenére a keresésére adtam a fejem.

ht01 2019.03.15 23:59 - Megtaláltam
OKT közben, a ládát sajnos nem találtam meg, kérlek, a képek alapján fogadd el a megtalálást. Köszönöm.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.05.14 18:29]

53229565_1182433878597635_150065633336229888_n54278432_2242213866019500_7804307527927070720_n
54519436_2224738731117156_2988200380678012928_n54524981_375888789917705_5097391869793402880_n
54727620_1397083163779435_241612745286352896_n 
Danichem13 2019.03.09 10:30 - Megtaláltam
OKT közben megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A ládát 150 cm magasan egy törött fa közepén, kővel takarva leltem fel. Valóban elég rossz a GPS jel. [Geoládák v2.2.5]

halaszkiraly 2019.02.21 21:02 - Egyéb
Piros kereszt Kedves gonit rejtőtársunk!
Az utóbbi logok alapján a rejtés beavatkozást igényel.
Kérjük, amennyiben lehetőséged engedi - ellenőrizd a helyszínen a rejtés valódi állapotát!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Köszönettel a rejtésért, Üdv: hkEmail-t küldtem a rejtőnek.


Fringilla és Kuglóf 2018.11.16 15:45 - Megtaláltam
Elveszítettük a jelet a forrásoknál, így lehet, hogy nem jó fa gyökereinél keresgéltünk. Ottjártunk igazolására csatolok pár képet, ha lehet, kérjük a megtalálás elfogadását. Köszi!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.12.30 17:48]

IMG_20181116_154522IMG_20181116_154836
IMG_20181116_154848IMG_20181116_154852
IMG_20181116_154856IMG_20181116_155212
IMG_20181116_155718IMG_20181116_160111
Hooch-Csi&Vi 2018.10.20 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Hooch-Flo&Csi&Vi [g:hu 1.6.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (324 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.