geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2688. Máriaremetei Kegytemplom és Szent kút (GCMAKE)

A Kegytemplom

A Kegytemplom

Kegyhely oltár

Kegyhely oltár

A csodatevő Mária-kép

A csodatevő Mária-kép

Szent Imre herceg

Szent Imre herceg

Lourdi oltár

Lourdi oltár

A templom-park őszi pompájában

A templom-park őszi pompájában

István király felajánlása

István király felajánlása

Szent kút parkja és a Remete-hegy

Szent kút parkja és a Remete-hegy

Pár méterre rejtőzik a ládikó

Pár méterre rejtőzik a ládikó

Remete-szurdok a kőfülkével

Remete-szurdok a kőfülkével
Szélesség N 47° 33,662'
Hosszúság E 18° 56,720'
Magasság: 274 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2010.03.03 13:00
Megjelenés időpontja: 2010.03.13 18:19
Utolsó lényeges változás: 2020.10.08 21:31
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Robin13 és Evab
Felhasználó: Robin13
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 650 m
Megtalálások száma: 870 + 3 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.6 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.


Rövid leírás
1. pont: 47° 33,662 18° 56,720 274m. A szobor talpazaton lévő legalsó felirat rész első sor 3. betűje, a harmadik sor 2., 3. betűje és a negyedik sor 10., 11. betűje képezi a jelszó harmadik részét.
2. pont: 47° 33,670 18° 56,788 270 m. A Szent Korona Domb ismertető tábla jobb oldali szövegtömb első sorának a hetedik szava (6 betű) a jelszó második része
3. pont: 47° 33,497 18° 56,518 246 m. A kis plasztik ládikó egy védett helyen rejtőzik a kút tövében, melyben található a jelszó első része. Pótjelszó a kúttal szembeni fakorlát egyik oszlopán.
A jelszó, a három rész megadott sorrend szerinti, nagybetűs egybeírása (18 karakter).


Máriaremetei Kegytemplom Budapest vallási, történeti valamint építészeti, és manapság a nemzeti összefogás szempontjából is, az egyik kiemelkedő nevezetessége. Már csak ezért is megérdemel egy geoláda elhelyezést. Másrészt azért is mert a környéken már több igen látogatott láda ismert, így megtalálása és környezetének megismerése gazdagítja ezen a tájon "vadászgató" kesserek élményeit.

A csodatevő Mária kép története
Az 1700-as évek elején a telepesek között volt egy fiatal lány aki hozott egy Mária képet egy svájci kegytemplomból, melyet először a gercsei Boldogasszony templomban helyeztek el és nagy tiszteletben tartottak. A templom kiégésekor sikerült a Mária képet kimenteni, melyet a remetei erdőben egy fa törzsére függesztve helyeztek el az 1760-as években. Ennek a fának a törzse tartósítva, ma a kegytemplom szentélyében a képpel együtt megtalálható. A képhez mint ereklyéhez már abban az időben is sok zarándok jött. 1780-ban szemtanuk előtt egy vak asszony a kép előtt imádkozva visszanyerte látását. Az 1800-as évek elején először egy kis fakápolnát majd kőböl kis templomot építettek, mely átvette az időközben leromló és sérült gercsei templom istentiszteleti szerepét. Miután a Kisasszony napi búcsúk (szeptember 8) és a zarándokok sokaságát a kis templom nem tudta befogadni a hívő nép (Mária Remete Boldogasszony Egylet) támogatásával új templom építését kezdeményezték. Több éven keresztül gyűjtötték az adományokat és több tervet is készítettek, míg végül az 1898. évi alapkő letét után 1899-ben szentelték fel a mai templomot.

Máriaremetei kegytemplom
A Schöner Ferenc tervei alapján épült neogótikus stílusú templom 2000 hívő befogadására készült. A nagyszerű építmény a fővárosi templomok között is kiemelkedő helyet foglal el. A templom belsejét, amit igencsak érdemes megtekinteni, Takács István mezőkövesdi festőművész "A magyar nép hódolata a Boldogasszony előtt" című alkotása díszíti, melyen történelmünk kiemelkedő alakjait jeleníti meg a festő. Nagyon szépek és egyediek, különleges hangulatot keltve az ablakok ólomüveg képei. A Mária kegykép körül zászlók és sok márvány tábla található, mely a csodatevő Mária kép kegyeiben részesülő hívek háláját tükrözi. Az oldalfalak teljes belső felületeit vörös márvány táblák borítják, melyeken az adományozók nevei és az adomány összege van feltüntetve. Hasonlóan ehhez az adományozó neve található az ólomüveg ablakokon is. A templom külső falának talapzatát köröskörül megszámlálhatatlan márvány táblácska borítja, mely azon kívül, hogy egy teljesen egyedi díszítésű lábazat, tükrözi a csodában részesült zarándokok háláját. A templom szépségét emeli ki a köréje telepített parkerdő és az abban felállított képzőművészeti alkotások, melyek Krasznai Lajos szobrászművész munkái. A templom mai hivatalos neve: Kisboldogasszony Bazilika. A templom nyitvatartási ideje hétköznap 7-12, vasárnap 7-19 óráig.

Szent kút
Ördögárok patak mellett található egy kút, melyet közvetlenül a patak másik oldalán régen elhelyezkedő rendház apácái gondoztak. A Máriaremetei kegytemplom zarándokai itt pihenték ki fáradalmaikat. A Szent kút jelenleg látható formáját a huszadik század elején építették ki, melyet 1996-ban rekonstruáltak. A legenda szerint Pesthidegkút nevét Mátyás királytól kapta, akinek Nyéken volt a vadászkastélya. A király állítólag egy vadászat alkalmával nagyon megszomjazott, és amikor apródja az ebből a kútból merített vízzel teli serleget odanyújtotta Mátyásnak, az felkiáltott "ez hideg kút".

Remete-szurdok
A Szent kút-tól párszáz méterre (Zsiroshegyi és Ördögárok úton haladva) található a Remete-szurdok bejárata. Érdemes végigsétálni a szurdok tanösvényén, hiszen így megismerhetjük a ritka élővilágot és a szurdok nevezetességeit, mint például az ősember barlangot, a kőfülkét és a Hétlyuk-barlang kürtőjét. Ez utóbbiak a meredek sziklás hegyoldalban már magasabban találhatók meg.
Részletes leírás
1. pont:  N 47° 33,662' E 18° 56,720' 274 m [GCMAKE-1] Árpádházi királyaink egyik kiemelkedő alakját ábrázoló szobor, melynek talapzatán található felirat 5 betűje képezi a jelszó harmadik részét. Az legalsó felirat rész első sor 3. betűje, a harmadik sor 2., 3. betűje és a negyedik sor 10.,11. betűje.

2. pont:  N 47° 33,670' E 18° 56,788' 270 m [GCMAKE-2] Mielőtt a "karnyujtásnyira" található második ponthoz elmegyünk érdemes közelről megtekinteni a park északi oldalának fái között elhelyezett szabadtéri fedett oltárt, mely felett található az a Mária szobor, melyet Lourdes püspöke ajándékozott 1958-ban a magyar katolikusoknak. Az oltár kőpadozatának szegélyén elhelyezett lapokon találhatjuk mindazon Kárpát-medencei települések neveit, ahonnan a sok-sok maroknyi földből alakították ki a Szent Korona dombot, mely a magyar nemzet összetartozását kívánja szimbolizálni. Az oltár fa tető szerkezetét erdélyi ácsok készítették. Még a parkban érdemes megtekinteni a hely történelmi jelentőségét kiemelő három alakos szobor csoportot, mely Szent István királyt és Szent Gellért ábrázolja, amint az országunkat felajánlják Magyarország Nagyasszonyának. A Szent Korona Domb ismertető tábla jobb oldali szövegtömb első sorának a hetedik szava (6 betű) a jelszó második része
3. pont:  N 47° 33,497' E 18° 56,518' 246 m [GCMAKE-3] Rövid kb. 650m-es sétával, legegyszerűbben a lila m (Mária út) jelzést követve juthatunk el a völgyben található Szent Kútnál lévő harmadik ponthoz. Útközben a "gazdagok világának" zárt környezetét szemlélgethetjük. A 20x15 centiméteres plasztik ládikó védett helyen rejtőzik, melyet ha mint régen a zarándokok megpihenünk, közvetlen alattunk meglelhetünk. A ládikó logfüzetében található a jelszó első része. Kérjük gondosan és ellenőrizve lezárni a ládikó fedelét és ugyanoda, ugyanúgy visszahelyezni. Pótjelszó a kúttal szembeni fakorlát egyik oszlopán.

A jelszó, a három rész megadott sorrend szerinti, nagybetűs egybeírása (18 karakter).

Megközelítés: A Hűvösvölgyi villamos (61) és autóbusz végállomástól az 57 és 257 autóbusz körjárattal juthatunk el a templompark bejáratához. Amennyiben autóval közelítünk, a park déli oldalán a Szent József úton jól kiépített parkoló található, melyhez a Máriaremetei útról tudunk bekanyarodni. Biciklivel is könnyen megközelíthető a multi a Moszkva téren keresztül Solymárra vezető kerékpár úton, mely közvetlenül a park mellett halad el.

A GCMAKE multi kialakításánál nem a nehézséget tartottuk szem előtt, hiszen gps nélkül is könnyen megtalálhatók a multi pontjai a leírás alapján. Inkább gondolat-ébresztő, és erőt adó élménynek szántuk, melyben reméljük sok-sok kessertársunk fog részesülni.A láda ujra a helyén van sok ajándékkal. 2013.08.17
A szobor és felirati tábla felújítása miatt volt a zavar, most kijavítva a betű megjelölések a legalsó szövegblokk mondatára vonatkoznak. 2019.04.21
A Szent Korona Dombot átépítették így a második jelszórészlet az ismertető táblán található a leírásnak megfelelően 2020.10.08.
Állapot: kereshető
2 játékos karbantartást javasolt, lásd a logokat.

KRW értékelés (531 db): környezet: 4.58 rejtés: 4.40 web: 4.63 átlag: 4.54

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 - vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


csomix 2020.10.23 13:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

esther.pesti 2020.10.19 10:58 - Megtaláltam
A 3. ponton a kútnál nincsen láda, valaki lehet, hogy elvitte, de a pótjelszó megvan. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

apci01 2020.10.18 22:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 1.70
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.5]

fiser 2020.10.10 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.83 súly: 2.97
-

vasanitsl 2020.10.10 21:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.50 súly: 2.81
.

erdei.laszlo 2020.10.10 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

emmerwald 2020.10.04 15:59 - Megtaláltam - KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.14
A templom előtti szobroknál a GPS nekem is Mindszentyre mutatott. A második ponton nem találtam feliratos réztáblát. A kútnál a pótjelszót találtam csak meg. A hiányzó jelszórészlet nélkül is könnyen kitalálható.

IMG_20201004_154929IMG_20201004_155750
KremesEmber 2020.10.03 09:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.0]
Az 1. koordináta nálam Mindszenty József szobrára mutatott. A 2. ponton a réztábla csak google segítségével lett meg. A 3. pont pótjelszóval. A környék szép, ám a jelszó összerakásához sajnos kellett utólagosan némi kutatómunka.

Evila 2020.09.13 11:02 - Megtaláltam
Danival közösen. Köszönjük a rejtést!

thebestteam 2020.09.06 18:24 - Megtaláltam
Megfejtettük a leírások, a logok és gugli segítségével, köszönjük a rejtvényt! [Geoládák v3.6.0]

menace 2020.09.05 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 3.97
Köszi, megtaláltuk.
A réztábla eredeti felirata a google-n megtalálható.

Petrányi család 2020.08.30 13:07 - Megtaláltam
A kőtömbön nem volt a rézlap, ezért a jelszót nem tudtuk összeállítani. Kérem a képek alapján az elfogadást.

[Jóváhagyta: Robin13, 2020.08.30 16:11]

geolada1geolada2
geolada3geolada4
Schlégl 2020.08.27 15:58 - Megtaláltam - KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.03
Sajnos nem sikerűlt minden részletét megtalálni. Az 1 és 3. jelszórészlet meg lett, a kútnál a pótjelszót sikerűlt összeszedni. Sajnos a korlát nagyon rossz állapotban van, össze fog dölni. A 2. pontnál a rézlap nincs a kőtömbön így, nem tudtam a jelszót össze állítani. OKT teljesítése közben a nap utolsó ládája nem volt sikeres.
Kérem a képek alapján az elfogadást. Köszönöm szépen.

Utólag a hiányzó jelszórészletet ki googliztam.

20200827_15523720200827_155931
20200827_16133420200827_161853
20200827_161828 
tothg88 2020.08.25 10:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

Bettinó 2020.08.15 23:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.4]

bimbee87 2020.08.15 23:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.90
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

TÁJK Alkesz Duo 2020.08.04 21:09 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

lelcache 2020.07.31 18:51 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

BladeGee 2020.07.29 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.5.0]
A réztábla már nincs a kövön, de a jelszó részlet mindenki barátjával megtalálható!

stb80 2020.07.25 11:49 - Megtaláltam
Sajnos nem találtam meg. A második pont koordinátáján (ha minden igaz) a Szent Koronát formáló dombocska található. Ezen (pontosabban ennek kőtalapzatán) nem találtam réztáblát. Ugyanitt van valóban egy kőtömb, melyet körbejártam, és szintén nem találtam olyan táblát, melyen szöveg lett volna, "csak" néhány nemzetiszín szalagot és egy, Magyarország címerét tartalmazó lapot. A kútnál nem találtam meg a ládát, benéztem a padok alá, kutattam kicsit a kerék és a kifolyó környékén is, de eredménytelenül. A bemutatott helyek egyébként csodálatosan hangulatosak, a templom előtti park még így esős időben is gyönyörű.

A feltöltött képek alapján kérem tisztelettel a log elfogadását találatként. [Geoládák v3.4.1]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.08.27 18:50]

IMG_20200724_170320IMG_20200724_164946
IMG_20200724_164920 
motyoo 2020.07.10 13:16 - Egyéb
A kutnal nincs a szokott helyén a láda. [Geoládák v3.4.1]

Ivellios 2020.07.05 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

pedro750 2020.06.22 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.50
Megtaláltam, köszi a rejtést! Megint munka közben szedtem össze, nagyon szép környék! 3. ponton a pótjelszóval sikerült, ami a szegény széteső korláton jól látszódott!

e-nik 2020.06.13 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Crowngu@rd 2020.06.11 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.44
Köszönöm, megvan!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (886 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.