geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2651. A Cserhát forrásai 7. Dobos-kút (GCSF07)

Nógrádsipek címere

Nógrádsipek címere

Ilyen táblákat kövess

Ilyen táblákat kövess

Nagy rét útban a kúthoz.

Nagy rét útban a kúthoz.

Itt fordulj jobbra ...

Itt fordulj jobbra ...

... a kék pötty jelzésen

... a kék pötty jelzésen

A foglalás 2009-ben

A foglalás 2009-ben

A foglalás 2018-ban

A foglalás 2018-ban

Gőték otthona

Gőték otthona

Ha főzni szeretnél

Ha főzni szeretnél

Ahol lepihentél 2009-ben

Ahol lepihentél 2009-ben

Ahol lepihentél 2018-ban

Ahol lepihentél 2018-ban

Az esőház belseje.

Az esőház belseje.

A közösségi tér

A közösségi tér

Januári éjszakai túrán készül a tea

Januári éjszakai túrán készül a tea

2009 novemberében rejtettünk - ilyen volt az erdő

2009 novemberében rejtettünk - ilyen volt az erdő
Szélesség N 47° 59,172'
Hosszúság E 19° 32,211'
Magasság: 372 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.11.07 16:05
Megjelenés időpontja: 2009.11.12 12:00
Utolsó lényeges változás: 2020.07.21 08:04
Utolsó változás: 2020.07.21 08:13
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: olahtamas, Vagdalthús, emiGrant, Attil@ & Réka
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3100 m
Megtalálások száma: 228 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Sajnos Vagdalthús (Forgács Péter) kessertársunk 2018 január elején tragikus hirtelenséggel elhunyt. Nyugodjék békében!
Ezt a ládáját 2018. május 7-én örökbefogadtam és 2018. október 8-án beillesztettem a Cserhát forrásai sorozatba. Szeretném az ő emlékének dedikálni, hogy mindig emlékezzünk rá, akárhányszor arra járunk. Adoptálás után a rejtek maradt ugyanott, a láda neve, rövid neve és a jelszó megváltoztak. Ugyanakkor a ládaoldal is frissítve lett.


Röviden
A forrástól és az úttól északra, egy dupla fatuskó tövében, mélyedésbe rejtve, hagyományos, 15 x 10 x 5 cm-es konyhai doboz.
Alternatív: 7.5 cm x 4 cm tégely, alacsony tuskóban.
N 47° 59,167' E 19° 32,217' 358 m


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Dobos-kút
Mint Cserhát-rajongó, ajánlok figyelmetekbe egy vadregényes helyet. Ha igazi nyugalomra vágysz, itt megtalálod. A Dobos-kút Nógrádsipek közelében található, foglalt forrás, szépen kiépített pihenőhellyel, esőbeállóval, bográcsálvánnyal, tűzrakóhellyel.
A forrás közvetlen környezete természetvédelmi terület, mivel a vízben gőték élnek, amelyek érzékenyek a víztisztaságra. Vigyázz rájuk!

A falu büszke a helyre, a helyi labdarúgócsapat is a Doboskút SK nevet viseli.

A hely a Cserhát forrásai túramozgalom egyik érintőpontja, így kérlek, a kihelyezett kódról fotót ne tegyél fel!

A láda
A forrástól és az úttól északra, egy dupla fatuskó tövében, mélyedésbe rejtve, hagyományos, 15 x 10 x 5 cm-es konyhai doboz.
A láda eltűnése esetén pótjelszó: 7.5 cm x 4 cm tégely, alacsony tuskóban.
 N 47° 59,167' E 19° 32,217' 358 m [GCSF07+pótjelszó].

Megközelítés
A legrövidebb túrával is bő 3 km gyaloglással érheted el a ládát, két irányból. Ha csak jelzett turistaúton szeretnél haladni, akkor Nógrádsipekről indulj, akár busszal jössz, akár autóval.  N 48° 0,068' E 19° 30,581' 123 m [GCSF07+parkoló]
Innen az Országos Kéktúra Kék sáv kék sáv jelzésén indulj el felfelé. A jelzéssel párhuzamosan vannak járhatóbb erdei ösvények, földutak egyes szakaszokon, az év jelentős részében célszerű ezt választani, mert igen saras a kéktúra ezen része. Több helyen van jelzőtábla, amelyek segítenek az elágazásoknál, a jelenleg üres víztározónál két helyen is. Majd A Malom-völgyben lévő elágazástól (Erőspatak) jobbra, felfelé indulj el a Kék telikör azaz kék forrás jelzésen, ez felvisz a Dobos-kúthoz.

A másik verzió zömmel jelzetlen erdészeti úton halad. Kutasó és Herencsény között hagyd az autót:  N 47° 58,230' E 19° 31,729' 123 m [GCSF07+parkoló] Innen Északra indulj, s eléred majd a már említett Kék telikör kék forrás jelzést, ami a Dobos-kúthoz visz.

Nógrádsipek
Nógrádsipek Szécsénytől dél irányban, attól 10 km-re fekvő, az Északi-középhegység részét képező Cserhát dombjai között megbúvó kis község.
A szlovák-magyar határtól mindössze 12 km-re lévő település a balassagyarmati határátkelőtől 27 km-re, az ipolytarnócitól 30 km-re, a somoskőújfaluitól 45 km-re van.
A 2012 hektáron elterülő falu északról nyitott, patakokkal tagolt, 300-400 m magas vulkanikus kúpok közötti völgyben fekszik. A település összterületének több mint felét erdő borítja. A falu szerkezetét a természetes vízfolyások mentén kiépült, párhuzamos, ill. azokat összekötő utcák jellemzik, ami alól kivételt képez a település központja, ahol körforgalmi buszmegállót alakítottak ki, lévén a község zsáktelepülés.

A Hollókőre vezető túraútvonalról kis kitérővel érhető el a Dobos-kúti Természetvédelmi Terület. Feltárandó természeti értékként tartják számon Rimóc-Nógrádsipek közigazgatási határán található Pusztavár-hegyet, amely a feltételezések szerint az 1271. évet követően felépített Sztrahova-várát rejti magában.

A falun keresztül vezet az Országos Kéktúra, egyben a település bélyegzőhely is.

Megközelíthető: közúton Budapest irányából a 2 számú, majd a 22 számú főúton, Balassagyarmaton, Szécsényen és Varsányon át, illetve az M3-ason Hatvannál a 21-es főúton Salgótarján felé, majd Szécsényen és Varsányon keresztül. Vasútállomással nem rendelkezik, Szécsényből rendszeres autóbuszjárat biztosítja a közlekedést. A községet déli irányban Herencsénnyel, északkeleti irányban pedig Rimóccal földút köti össze, ahonnan kiépített kerékpárúton közelíthető meg a világörökség részét képező Hollókő.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térség változatos topográfiája sokféle típusú kőzetet alakított ki. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Vadállomány
A környék nagyvadas terület, s mivel a Cserhát kevésbé járt, mint a szomszédos középhegységek, az állomány is kevésbé zavart, jó eséllyel találkozhatsz őzekkel, szarvasokkal, mufloncsapattal. Szeptemberben, gímszarvasbőgéskor nem csak szürkületkor és este, hanem nappal is hallható a bőgés, novemberben a dámvad barcog üzekedés közben.
A térség erdőgazdálkodási feladatait az Ipoly-Erdő Zrt. Szécsényi Erdészete látja el, a vadászati jog a Hollókő Vadásztársaság kezében van.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván emiGrant.
Ha már a környéken jársz, érdemes felkeresni a Sztrahora vára és a Dobogó-tető ládákat is.

Forrás:
Nógrádsipek település honlapja
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban

Ládakarbantartás:
2020.07.20 10:30
Attil@ & Réka kessertársaim pótolták az eltűnt ládát és egy alternatív pótjelszót is kihelyeztek. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (145 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.43 web: 4.66 átlag: 4.59

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


meck36 2020.10.22 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

fkmaster 2020.10.04 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.36
Kutasó felől az eső utáni sáros, csúszós erdészeti utakon igazi kihívás volt a forrás elérése, de a forrás rendezett környezete és a lelkiismeretes sipekiek munkája kárpótolt a kellemetlen útviszonyokért.

Salax 2020.08.13 11:20 - Megtaláltam
Meglelém, köszönöm a rejtést!

mravikek 2020.07.31 10:21 - Megtaláltam
Meglelve eme remek rejtek! [g:hu 1.6.7]

james 2020.07.23 09:05 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

James
[g:hu+ 2.2.10]

emiGrant 2020.07.20 10:30 - Egyéb
Attil@ & Réka kessertársaim pótolták az eltűnt ládát és egy alternatív pótjelszót is kihelyeztek. Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)

Attil@ & Réka 2020.07.20 10:30 - Megtaláltam
Kéktúránkat kiegészítettük egy kis ládakarbantartással.
Köszönjük a lehetőséget!
Réka és Attil@

IMG_0428IMG_0440
IMG_0443 
emiGrant 2020.07.05 11:15 - Egyéb
Mathau kolléga információja alapján betegre állítottam a ládát, mert bár a tuskó megvan a korrekt koordinátán, a ládának nyoma veszett. Ahogy férjem állapota megjavult annyira, hogy egyedül hagyhassam, viszek új ládát.

Ha esetleg valaki tervez ládázást a környéken, kérem jelentkezzen és ha tud segítsen a javításban! Előre is köszönöm!!

Mathau 2020.07.04 13:40 - Megtaláltam
"-Ford, mi Csak egy kis gyengédségre vágytunk!
- Örüljetek a ráadasnak..."

[g:hu+ 2.1.17]

povyagi 2020.07.04 13:37 - Megtaláltam
\o/ Hurrá, megvan!
[g:hu+ 2.1.17]

Ottocar 2020.06.19 14:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.52
Megtaláltam, tetszett. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Caldera 2020.05.23 12:30 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.3.0]

Brinden 2020.05.17 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

GRegina 2020.05.17 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Timi&Kiki 2020.05.09 23:59 - Megtaláltam
Nagyon szép

siki01 2020.04.12 18:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.60
Köszönjük! Gyönyörű hely!

csavar 2020.01.25 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.5]

sogor36 2019.11.24 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 4.01
Köszi a rejtést.

katika 2019.11.17 14:23 - Megtaláltam
Gcdbgt után kerestük meg. A héten leesett sok eső miatt jót dagonyáztunk. Köszönjük!

 
cila 2019.11.01 11:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
12,5 km-es Cserhát-túra Nógrádsipekről. Nagyon szépen kialakított és rendbentartott az erdei pihenő a forrásnál. Szalamandrát sajnos nem láttunk, biztos már alszanak. Köszönjük a rejtést!
(Sár nem volt!)

20191101_12373120191101_121335
20191101_12054120191101_120519
20191101_12033620191101_113249
eskar 2019.09.29 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.6.4]

Kalamona 2019.09.28 16:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.00
A koordináta egy olyan területre mutat ahol fa lerakatok és írtás van. De a láda a helyén, bár nem volt egyszerű rálelni :)

A Doboskút és környéke 
MoMaszter 2019.09.23 11:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.13
Nagyon tipp-topp hely! Szuperül felszerelt esőkunyhóval (még fejsze is van), bivakolási lehetőséggel (amit mi, elkényelmesedett OKT-zők már nem vállalunk be, de romantikus ifjaknak még kaland).

Ránk fért az üldögélés és a kis száradás! Mire elfogyasztottuk az elemózsiánkat, az eső is elállt, így nyugodtan keresgethettük a ládikát! BranDroid logjának köszönhetően gyorsan meglett!

Köszönjük a rejtést és a loginfót! ;)

Danichem13 2019.09.22 18:20 - Megtaláltam
OKT közben megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dendeocse 2019.09.13 16:53 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megvan.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (231 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]