geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Nyomtatás
2651. A Cserhát forrásai 7. Dobos-kút (GCSF07)
Nógrádsipek címere
Nógrádsipek címere
Ilyen táblákat kövess
Ilyen táblákat kövess
Nagy rét útban a kúthoz.
Nagy rét útban a kúthoz.
Itt fordulj jobbra ...
Itt fordulj jobbra ...
... a kék pötty jelzésen
... a kék pötty jelzésen
A foglalás 2009-ben
A foglalás 2009-ben
A foglalás 2018-ban
A foglalás 2018-ban
Gőték otthona
Gőték otthona
Ha főzni szeretnél
Ha főzni szeretnél
Ahol lepihentél 2009-ben
Ahol lepihentél 2009-ben
Ahol lepihentél 2018-ban
Ahol lepihentél 2018-ban
Az esőház belseje.
Az esőház belseje.
A közösségi tér
A közösségi tér
Januári éjszakai túrán készül a tea
Januári éjszakai túrán készül a tea
2009 novemberében rejtettünk - ilyen volt az erdő
2009 novemberében rejtettünk - ilyen volt az erdő

Szélesség N 47° 59,173'
Hosszúság E 19° 32,213'
Magasság: 385 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2009.11.07 16:05
Megjelenés időpontja: 2009.11.12 12:00
Utolsó lényeges változás: 2018.10.08 22:38
Utolsó változás: 2018.11.14 18:55
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: olahtamas, Vagdalthús, emiGrant
Felhasználó: emiGrant
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 3100 m
Megtalálások száma: 210 + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Sajnos Vadalthús (Forgács Péter) kessertársunk 2018 január elején tragikus hirtelenséggel elhunyt. Nyugodjék békében!
Ezt a ládáját 2018. május 7-én örökbefogadtam és 2018. október 8-án beillesztettem a Cserhát forrásai sorozatba. Szeretném az ő emlékének dedikálni, hogy mindig emlékezzünk rá, akárhányszor arra járunk. Adoptálás után a rejtek maradt ugyanott, a láda neve, rövid neve és a jelszó megváltoztak. Ugyanakkor a ládaoldal is frissítve lett.


Röviden
A forrástól és az úttól északra, egy dupla fatuskó tövében, mélyedésbe rejtve, hagyományos, 15 x 10 x 5 cm-es konyhai doboz.


A ládába TravelBug helyezhető.


A Börzsönyi-források, Pilis, Visegrádi-hg. források, Mátrai-források és Bükki-források ládasorozat után a Cserhát sem maradhat ellátatlanul forrásos láda ügyileg. A Cserhátban már van egy pár forrás saját ládával, de még bőven vannak felfedezésre váró kutak és források, amiket érdemes lesz felkeresni. Ezen a linken a Cserhát Baráti Társaság túramozgalmát képező 21 forrást lehet megtekinteni. Ezt a sorozatot (10 hagyományos és egy bónusz láda) többnyire ezekből válogattam össze. A GCSFZA bónusz láda helyének megismeréséhez a sorozat (GCSF01 - GCSF10) minden ládáját meg kell találnod és be kell jelentened a megtalálást a gc.hu oldalon. Amíg ez nem történik meg a GCSFZA ládaoldalon nem láthatóak a záróláda koordinátái és akkor sem jelenthetsz be megtalálást a záróládára, ha más forrásból hozzájutottál a jelszóhoz. A sorozat tagjainak bejelentése után láthatóvá válnak a záróláda koordinátái.

Dobos-kút
Mint Cserhát-rajongó, ajánlok figyelmetekbe egy vadregényes helyet. Ha igazi nyugalomra vágysz, itt megtalálod. A Dobos-kút Nógrádsipek közelében található, foglalt forrás, szépen kiépített pihenőhellyel, esőbeállóval, bográcsálvánnyal, tűzrakóhellyel.
A forrás közvetlen környezete természetvédelmi terület, mivel a vízben gőték élnek, amelyek érzékenyek a víztisztaságra. Vigyázz rájuk!

A falu büszke a helyre, a helyi labdarúgócsapat is a Doboskút SK nevet viseli.

A hely a Cserhát forrásai túramozgalom egyik érintőpontja, így kérlek, a kihelyezett kódról fotót ne tegyél fel!

A láda
A forrástól és az úttól északra, egy dupla fatuskó tövében, mélyedésbe rejtve, hagyományos, 15 x 10 x 5 cm-es konyhai doboz.

Megközelítés
A legrövidebb túrával is bő 3 km gyaloglással érheted el a ládát, két irányból. Ha csak jelzett turistaúton szeretnél haladni, akkor Nógrádsipekről indulj, akár busszal jössz, akár autóval.  N 48° 0,068' E 19° 30,581' 123 m [GCSF07+parkoló]
Innen az Országos Kéktúra Kék sáv kék sáv jelzésén indulj el felfelé. A jelzéssel párhuzamosan vannak járhatóbb erdei ösvények, földutak egyes szakaszokon, az év jelentős részében célszerű ezt választani, mert igen saras a kéktúra ezen része. Több helyen van jelzőtábla, amelyek segítenek az elágazásoknál, a jelenleg üres víztározónál két helyen is. Majd A Malom-völgyben lévő elágazástól (Erőspatak) jobbra, felfelé indulj el a Kék telikör azaz kék forrás jelzésen, ez felvisz a Dobos-kúthoz.

A másik verzió zömmel jelzetlen erdészeti úton halad. Kutasó és Herencsény között hagyd az autót:  N 47° 58,230' E 19° 31,729' 123 m [GCSF07+parkoló] Innen Északra indulj, s eléred majd a már említett Kék telikör kék forrás jelzést, ami a Dobos-kúthoz visz.

Nógrádsipek
Nógrádsipek Szécsénytől dél irányban, attól 10 km-re fekvő, az Északi-középhegység részét képező Cserhát dombjai között megbúvó kis község.
A szlovák-magyar határtól mindössze 12 km-re lévő település a balassagyarmati határátkelőtől 27 km-re, az ipolytarnócitól 30 km-re, a somoskőújfaluitól 45 km-re van.
A 2012 hektáron elterülő falu északról nyitott, patakokkal tagolt, 300-400 m magas vulkanikus kúpok közötti völgyben fekszik. A település összterületének több mint felét erdő borítja. A falu szerkezetét a természetes vízfolyások mentén kiépült, párhuzamos, ill. azokat összekötő utcák jellemzik, ami alól kivételt képez a település központja, ahol körforgalmi buszmegállót alakítottak ki, lévén a község zsáktelepülés.

A Hollókőre vezető túraútvonalról kis kitérővel érhető el a Dobos-kúti Természetvédelmi Terület. Feltárandó természeti értékként tartják számon Rimóc-Nógrádsipek közigazgatási határán található Pusztavár-hegyet, amely a feltételezések szerint az 1271. évet követően felépített Sztrahova-várát rejti magában.

A falun keresztül vezet az Országos Kéktúra, egyben a település bélyegzőhely is.

Megközelíthető: közúton Budapest irányából a 2 számú, majd a 22 számú főúton, Balassagyarmaton, Szécsényen és Varsányon át, illetve az M3-ason Hatvannál a 21-es főúton Salgótarján felé, majd Szécsényen és Varsányon keresztül. Vasútállomással nem rendelkezik, Szécsényből rendszeres autóbuszjárat biztosítja a közlekedést. A községet déli irányban Herencsénnyel, északkeleti irányban pedig Rimóccal földút köti össze, ahonnan kiépített kerékpárúton közelíthető meg a világörökség részét képező Hollókő.

A Cserhát földtana
A Cserhát geológiai felépítésében - ellentétben a környezetében emelkedő Mátrával és Börzsönnyel - nem kizárólagosan egyeduralkodóak a vulkáni kőzetek. A térség változatos topográfiája sokféle típusú kőzetet alakított ki. Ezek közül jellemzőek a sekélytengeri üledékek, mint pl. a homokkövek, agyagmárgák és slírek. Kisebb arányban, de jelen vannak az egykori óceánok mélyén lerakódott mészkövek és dolomitok is, valamint az alacsonyabb térszínek fiatalabb korú folyóvízi (fluviális) homokos-kavicsos üledékei. A Cserhát nagy részén ma is ezek a kőzetek az uralkodóak a felszínen.

A Cserhát éghajlata
A nyugati és keleti irányban magasabbra kiemelkedett, egységbe fogó tájkeretet adó középhegységi területek (Börzsöny, Mátra) klímabefolyásoló hatása miatt, a Cserhátvidék éghajlatára alapvetően a hegység elnevezésnek némileg ellentmondó, ám a relatív szinteltérés nyomán jogosnak tartható, de itt tágabb értelmű hegységközi "medencehatás" a jellemző. Ennek nyomán a terület éghajlata általánosan tekintve mérsékelten hűvös és mérsékelten száraz. A hőmérsékleti viszonyokat is befolyásoló napsütéses órák száma a sokévi átlagokat figyelembe véve meglehetősen alacsony, 1900 és 1950 óra/év. Ennek megfelelően a évi átlag középhőmérséklet 8-10 C° között változik. A leghidegebb hónapnak számító januári középhőmérséklet nagy átlagban, és ugyancsak a földrajzi fekvéstől függően, - 2 C° és -3° között változik, míg a legmelegebb júliusi középhőmérséklet csak 19 C°. A hegységközi medencehatásból fakadóan a Cserhátvidék közvetlen környezeténél szárazabb terület. Az évi csapadékmennyiség 560 és 620 mm között változik. Északon 600-620 mm/év, míg délen és a Börzsöny hegység keleti lábainál már csak 560-600 mm körül mozog.

A Cserhát vízrajza
Mivel az Északi-középhegység magasabb hegyeitől eltérően a Cserhátban kisebb az éves csapadékmennyiség, a terület vízhálózatának hozama ebből adódóan gyérebb. A hegység területén körülbelül 400 forrás található. Néhányuknak gyógyhatást tulajdonítanak, bár ezt még nem bizonyították. Ezek közül a legjelentősebbek a Szentkút környékén felszínre törő négy forrás: A Szűz Mária-, a Szent István-, a Szent László- és a Szent Imre-forrás. Az itteni szentkutak állítólag már jó néhány ember csodálatos gyógyulását okozták, így ma is sokan látogatják őket. Ugyanakkor a más, magasabb hegységekben talált sok foglalt, kiépített forrástól eltérően, a Cserhát forrásai, kútjai között sok alig ismert, egyszerű és nehezen megtalálható is van. Vízhozamuk szegényes és száraz nyarakon hajlamosak a kiszáradásra.

Vadállomány
A környék nagyvadas terület, s mivel a Cserhát kevésbé járt, mint a szomszédos középhegységek, az állomány is kevésbé zavart, jó eséllyel találkozhatsz őzekkel, szarvasokkal, mufloncsapattal. Szeptemberben, gímszarvasbőgéskor nem csak szürkületkor és este, hanem nappal is hallható a bőgés, novemberben a dámvad barcog üzekedés közben.
A térség erdőgazdálkodási feladatait az Ipoly-Erdő Zrt. Szécsényi Erdészete látja el, a vadászati jog a Hollókő Vadásztársaság kezében van.

Mindenkinek jó forrásvadászatot és nógrádi élményeket kíván emiGrant.
Ha már a környéken jársz, érdemes felkeresni a Sztrahora vára és a Dobogó-tető ládákat is.

Forrás:
Nógrádsipek település honlapja
WIKI
Földtan
Éghajlat
21 forrás a Cserhátban
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (140 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.44 web: 4.66 átlag: 4.60

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 - megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 - a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 - GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


eskar 2019.09.29 11:54 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést. [g:hu 1.6.4]

Kalamona 2019.09.28 16:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.00
A koordináta egy olyan területre mutat ahol fa lerakatok és írtás van. De a láda a helyén, bár nem volt egyszerű rálelni :)

 
MoMaszter 2019.09.23 11:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.13
Nagyon tipp-topp hely! Szuperül felszerelt esőkunyhóval (még fejsze is van), bivakolási lehetőséggel (amit mi, elkényelmesedett OKT-zők már nem vállalunk be, de romantikus ifjaknak még kaland).

Ránk fért az üldögélés és a kis száradás! Mire elfogyasztottuk az elemózsiánkat, az eső is elállt, így nyugodtan keresgethettük a ládikát! BranDroid logjának köszönhetően gyorsan meglett!

Köszönjük a rejtést és a loginfót! ;)

Danichem13 2019.09.22 18:20 - Megtaláltam
OKT közben megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dendeocse 2019.09.13 16:53 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
Megvan.

nonow22 2019.08.18 09:46 - Megtaláltam
Itt vadkempingeztünk az éjjel, továbbhaladás előtt beszedve. Szeretem hely. :) [g:hu 1.6.4]

Emma Rose 2019.08.10 18:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2.5 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 2.72
Szombati túra utsó ládája. Pont elfogyott a vizünk, szóval életmentő volt ez a forrás! Friss, ÁNTSZ által bevizsgált minőség, és a kis gőték tök cukik voltak :) Jól kitáblázott ösvények vezetnek ide, tudom ajánlani mindenkinek!
A láda körül még mindig folyik a fakitermelés, kicsit nehezen leltük meg, de csak összejött :)
Köszönjük a rejtést, ide megérte eljönni!

DSC_1858DSC_1860
DSC_1861DSC_1862
DSC_1863DSC_1865
DSC_1867DSC_1873
DSC_1874 
Gyombi 2019.07.06 16:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.28
A nap fénypontja, megküzdöttünk érte derekasan! Valóban szép és méltó hely! Köszönjük!

Göde 2019.06.30 11:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]
Gratulálok a jóérzésű és jóakaratú sipeki polgároknak önzetlen tevékenységükért.

Molli 2019.06.30 11:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.17
Köszönöm a rejtést!

BranDroid 2019.06.29 10:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]
Az erdőben ezen a területen "gyérítés" folyik, így alaposan megkopasztották a területet. Össze-vissza hevernek a feldarabolt fák. Sajnos a fatuskó kirohadt, de az ott dolgozók olvashatták a ládába helyezett szöveget, ezért a fatuskót arrább tették és alá rakták a ládát, kb 10 méterrel az eredeti helyétől. Nekem is egy favágó mutatta meg a láda helyét a káoszban. Remélem akik majd összeszedik a levágott faanyagot, a tuskót nem viszik el.

erdo1erdo2
tete123 2019.06.02 18:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Tünde&Attila 2019.05.18 18:59 - Megtaláltam
Megvan! Hollókői piknik és Doboskút-bivak alkalmával :)
Nagyon klassz hely, páratlan és példaértékű kezdeményezés, ezer köszönet mindenkinek, aki részt vett a pihenő- és szálláshely építésében-szépítésében valaha is!!!
Nagyszerű volt fent a padlástérben aludni a napi túra és a szalonnasütés után!

Köszönjük!

lovagias 2019.03.28 14:35 - Megtaláltam
Fehérkút társaságában

fehérkút 2019.03.28 14:35 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Közös találat Lovagiassal OKT közben!

tothadam86 2019.03.28 08:59 - Megtaláltam
Megtaláltam-8)-

Iván19 2018.11.03 12:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Köszönöm a lehetőséget. Nagyon hangulatos hely, elismerés a nógrádsipeki civileknek, akik kialakították.

geooszi 2018.10.31 23:59 - Megtaláltam
Újabb kéktúrás kör: GCBEZM - GCCSEM - GCBOKR - GCHERE - GCSIVI - GCSF07 - GCSZTV - GCDBGT. Kellemes kora-nyári idő csend és nyugalom. :)

 
GYEZegzug 2018.10.27 12:06 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.37
GCHoKo után forráskeresés, 18-20 fokos melegben október végén. Köszi szépen Júlia, egy maradt még. Jövő héten megcsinálom, tegnapi nap szuper volt, jó volt egy nagy séta a GCBUDA rejtésnél. Mire a kocsihoz vissza értem pacalra áztam.

IMG_20181026_123456IMG_20181020_152200
Liberty 2018.10.26 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.48
A Cserhát forrásai ládasorozat utolsó ládája a záróláda előtt. Nagyon szépen kialakított a forrás környezete. Minden adott egy kellemes piknikezéshez, a faházikó edényekkel, evőeszközökkel, fűszerekkel, grillező szerszámokkal és viharlámpával van felszerelve. A tetőtérben szállás hely is található. A másik faházban egy nagy vendégkönyvet találhatunk, 2015 óta vannak benne bejegyzések. A forrás vize tényleg nagyon jó ízű és kristálytiszta. A felkeresett források közül ez tetszett a legjobban. Köszönet a rejtésért.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (211 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (20 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu